Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sokoldalú tiszafa

- Hogyne, hogyne... Szóval, megmérgezték?
- De meg ám! Sőt, mi több … ezt nagyon kérem, kezelje egyelőre bizalmasan... le merném fogadni, tudom, mi volt a méreg!
- Ugyan?!
- Taxin, fiacskám. Taxin!
- Taxin?! Most hallom először.
- Nem csodálom. Felettébb szokatlan. Mondhatom, élvezetesen szokatlan. Valószínűleg magam sem ismertem volna fel első látásra, ha nem akad dolgom ugyanilyennel három-négy héttel ezelőtt. Egypár kislány babauzsonnát rendezett... bogyókat szedtek egy taxusról, tudja, tiszafáról, és abból főztek teát.
(Agatha Christie: Egy marék rozs. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1977)

Ciklámen

Eddig úgy tudtam, hogy a ciklámen télen virágzó szobanövény, de legnagyobb meglepetésemre egy kertben megláttam, augusztus elején. Árnyas helyen, egy fa tövében virított egy maroknyi ciklámen színű ciklámen.

A park neve: Gyula

Talán furcsának tűnik, hogy hívhatnak így egy parkot. Nem azért, mert Gyula nevű ember létesítette. Bár az egyik elmélet szerint a mai város helyén álló egykori monostort egy Gyula nevű főúr alapította Gyulamonostora néven, mi viszont a várost neveztük el parknak. Az ok egyszerű: a néhány nap, amit ott töltöttünk, végig olyan érzés volt, mintha egy hatalmas parkban lettünk volna.

Miután az utóbbi időben mediterrán viszonyok uralkodnak, azt mondanám, üljünk le a pálma-, citrom- vagy narancsfánk alá, kortyolgassunk jeges italokat, esetleg meleg teát.

Talán emlékeztek még, hogy a hónap elején közzétettük a Green Team felhívását, melyben keresték az ország legszebb kertjeit.

Nos, megtalálták! Az első három helyezett fotóit itt nézhetitek meg.

Mi is gratulálunk a nyerteseknek, és őket is várjuk a Rózsák Háborújába.

A sokoldalú babérmeggy

A kultúrkertekben olyan a babérmeggy, mint fasírtban a zsömle: töltelék. Ez a növény háttérnövényként is használható, mivel erélyes, gyorsan nő és örökzöld, nagy űr megtöltésére, sűrű és nem kopaszodó koronája miatt kerítésnek, sövénynek is alkalmas.

Az isztambuli Dolmabahçe kertjében a háttérben az óriás babérmeggyek

Az ideális gyepszegély

Szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne füves terület, mert ez a legideálisabb természetes mozgástér és pihenőhely. Növényzet is párosul a pázsithoz, amelyet ágyásokba, csoportokba, esetleg szoliterként ültetünk. A gyepet a könnyebb fenntartás érdekében és az esztétika kedvéért ajánlatos valamilyen anyaggal elválasztani. Ennek vonalvezetése, minősége meghatározza a kert arculatát.

Nemes küzdelemre hívjuk ország-világ legszebb rózsáit, legalábbis a róluk készült fotókat.

Ha úgy érzed, hogy a te kertedben nyílnak a legszebb rózsák, vagy csak jártadban-keltedben lettél figyelmes egy-egy különösen szép virágszálra, ez a játék neked szól! Küldj be maximum 3 fotót névvel és címmel ellátva* és nyerj értékes ajándékokat!

Nevezési kategóriák:

Királyi fenségek

- Ebben a kategóriában elsősorban saját nevelésű virágok képeit várjuk.

Trónkövetelők

- Kiállításon, kertészetben, virágboltban, vagy bárhol máshol lefotózott rózsák.

A pályázathoz saját készítésű fotókat várunk, néhány soros leírással arról, hol és milyen körülmények között készültek a képek.

A döntő csatát a Kapanyél-csapat tagjai felügyelik, a három legkiválóbb rózsavitéz mindkét kategóriában értékes ajándékokat nyer.

Nyeremények:

I. helyezettek: 25 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

II. helyezettek: 15 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

III. helyezettek: 10 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

A nyeremények mellett minden nyertesünk ingyen látogathatja meg a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt (2011. szeptember 23-25.), ahol a legjobb pályamunkákat kiállítjuk!

A fotókat a következő e-mail címre várjuk: fotopalyazat@kapanyel.hu

Beküldési határidő: 2011. szeptember 15.

Sok sikert mindenkinek!

Együttműködő partnereink:

Cser Kiadó, a mindennapok szakkönyvei 
 

 

 

Oázis Kertészet
 

 

 

Vitaflóra, a virágbajnok!
 

 

 

Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár 

 

 

 

Green Team, a Kerti szuper csapat

 

 

 

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők. 

Kaptam egy köremilt a szokásos "egy próbát megér" címmel. Mindig elhatározom, hogy az ilyesmit olvasatlanul kitörlöm, mert nem érdekel, milyen szörnyűségek érnek, ha nem küldöm el azonnal legalább 10 embernek. Vagy mégis? Sajnos, a kíváncsiság felülkerekedett, de most kivételesen nem dühöngtem hosszú percekig. Az infó ugyanis annyi volt benne, hogy a vanília illatát utálják a szúnyogok. Ha ez így van, érdemes megnézni, hogyan burkolhatjuk vanília-illatfelhőbe környezetünket. Igaz, idén nem sok szúnyoggal találkoztunk, de ha működik a dolog, később is jó lesz.

Parkokat bemutató sorozatunk immár vidéki látnivalókkal is bővül: elsőként a keszthelyi Festetics-kastély kertjében sétáltunk. Ez a park kicsit más, mint az eddig megismertek. Itt nincs játszótér, igaz, az ösvényeken lehet fogócskázni, a fák között bújócskázni, de a park inkább történelmi és kulturális értékeiért nevezetes.

Hétvégén ünnep, de a tűzijátékig is van mit tenni a kertben.

2011-ben 42. alkalommal rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált. A színes fesztivál mostanra egész hetes programsorozattá nőtte ki magát. Idén is már 15-én, hétfőn elkezdődött, de még nem késtünk le semmiről, mert a legizgalmasabb rész a hétvégén várható.

Mi az: a földből bújik elő, zöld, hamar fává cseperedik, büdös, hiába nyírják, tépik, cibálják, kiirthatatlan? Ez a bálványfa. A bálványfát vagy mirigyes bálványfát (Ailanthus altissima) néha ecetfának is nevezik, mint a Rhus hirta-t, de a két faj között nincs szorosabb kapcsolat. A tévesztés nem vethető a laikusok szemére, mert a bálványfát elsőnek leíró botanikusok is összekeverték a kínai lakkfával és a nagy japán lakkfával.

Egymás társaságában a három kerti rém: a vadszőlő, az akác és a bálványfa

A szép leander titka

Az emberek többsége vonzódik a mediterrán világhoz. A sok virágzó növény szépsége, illata erősíti a pozitív gondolkodást és boldogabbá tesz. A leander tökéletes képviselője e világnak.

Kedvelem eme remek eledelt, mely veres, esetleg fekete levet ereszt. Rendre szedek gyermekemnek… is. Na jó, nem mekegek tovább.

Többen kérdezték már, hogyan lehetne kiirtani a kertjükben túlságosan elszaporodott gyíkokat. Nem nagyon értettem a kérdést: Magyarországon az összes kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát nem pusztíthatjuk el őket.

EVITA a Margitszigeten

A musicalbarát közönséget el kell keserítenem, nem Madonna jön a Margitszigetre Perónné szerepét elénekelni.

Az EVITA jelen esetben az "Egynyári Virágok Találkozója", amelyet idén 35. alkalommal rendeznek meg a Margitszigeten. A Főkert 40 000 növényt ültetett ki, a virágok között mintegy 50 faj képviselteti magát.

A virágkavalkád már a szökőkút környékén megkezdődik.

Régi népélet naptára

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, jó bortermés van kilátásban.

- augusztus 20. (István): Az első kenyér ünnepe. E napon már az új búzából sütik a kenyeret. Államalapító Szent István ünnepe, a Szent Jobb körmenet napja is.

Augusztusban bőven akad tennivaló, főleg, ha szép nagy, gyümölcsfákkal, zöldségfélékkel és fűszernövényekkel teleültetett kertet birtokolunk.

Gyermekek a facsúcson

A hobbikertészek többsége számára a növényvédelem és a metszés jelenti az igaz kihívást. Pedig egyik sem ördöngösség, megtanulható. A bonyolultabb ügynek a metszés számít. A pontos és hatékony metszéshez ismerni kell a növény külső és a belső igényeit, tulajdonságait: aki hibázik, súlyos árat fizethet.

Horvátországi nyaralásunkon sok helyen láttam ilyen jópofa, élénknarancs színű, tojás alakú gyümölcsöt. Megpróbáltam kideríteni, milyen növény is lehet?

Goldenblog 2011

Kedves Kertbarát Kedvelőink!

2011. augusztus 21. éjfélig lehet szavazni az év legjobb blogjaira. Ha tetszik, amit csinálunk, szavazzatok a Kapanyélre a "Szakértői blogok" között. Könnyítésül iderakjuk a szavazógombot, nincs más dolgotok, mint kattintani. Az egyetlen kitétel a Facebook-tagság.

Előre is köszönjük, és nagyon örülünk, hogy eddig is ilyen sokan érdeklődtetek a témáink iránt.

Cserepes paradicsom

A paradicsom az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt étkezési növényünk.
A városi emberek nagy részének nincs kertje, de nagyon szeretne saját nevelésű zöldségfélét fogyasztani. Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett állapotban fogyasztható. Az íze, illata sokkal intenzívebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható féléretten szüretelteké. Vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig nagyságrendekkel magasabb, de talán a tudat a legfontosabb, hogy napról napra látjuk munkánk és gondozásunk eredményét.

"Gangparadicsom"

Zsálya

A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a 'salvia' jelentése gyógyítani.

Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.

Régi népélet naptára

32. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Lőrinc napja ha szép, sok a gyümölcs és ép.

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

Kövirózsa

A kövirózsa a sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Gyerekként azt hittem, hogy ez a növény maga a virág, és a szára, meg a levelei valahol elbújtak. Valójában, amit virágnak hittem, azok a kövirózsa levelei. A növény növekedési típusa a tőlevélrózsa, azaz a levelek körkörösen állnak, ún. rozettát alkotnak, és virágzás idején ebből fejlődik ki a virágzati szár. A kövirózsa nyáron virágzik, az enyém éppen most.

Az előrejelzések szerint igazi nyár lesz a hétvégén, úgyhogy kerti munkát és szabadidős programokat egyaránt tervezhetünk.

240 centi

A szomszéd házat bérlő asszony mondta, ha nem tetszik a kertje előtti utcarész az arra sétálóknak, menjenek át a szemben lévő járdára. Bizony az ezen a részen járó magasabb termetűeket búbolta a kihajló ringló, amely nyáron potyogott, és ilyenkor sikamlós ragaccsá vált a járda. Ha nem figyeltek, a ház előtt megtépte ruhájukat a drótfonaton kibúvó ezüstfa. Méteres gaz éktelenkedett az úttest mellett. Utcánk fura zöld szigete volt ez az ötvenméternyi rész, amelyet évente egyszer az önkormányzat napszámosai lenyírtak, vagy néha valamelyik szomszéd, akinek bántotta a szemét a rendetlenség, áttolta a gazon a fűnyíróját.

Valamiféle fóbiájuk lehetett a kertészkedés, mert az amúgy rendes házaspár sem saját kertjét, sem az utcai részt soha nem ápolta, s ha valaki elvégezte helyettük a kinti munkát, akkor köszönet sem járt érte.

A Spektrum Home kertészeti csapata, a Green Team keresi Magyarország legszebb kertjét.

A fődíj 120.000 Ft értékű Oázis utalvány!

A Green Team csapata és az Oázis Kertészet úgy döntött, hogy egy játék keretében megkeresik az ország legszebb kertjeit. Aki úgy érzi, hogy szép kertje van, és szívesen el is dicsekedne vele, nem kell mást tennie, csak készíteni 5 fotót, és a nevével, címével* együtt elküldeni jatek@greenteamtv.hu e-mail címre.

A legszebb kertek gazdái értékes Oázis utalványokat nyerhetnek:

1. helyezett: 120.000 Ft
2. helyezett: 80.000 Ft
3. helyezett: 40.000 Ft

A beküldött fényképeket folyamatosan bemutatják honlapjukon (greenteamtv.hu/) ahol bárki szavazhat a neki legjobban tetsző kertre. A verseny ezen szavazatok alapján dől el. Az első három helyezett ráadásul a műsorba is bekerül!

Beküldési határidő: 2011. augusztus 15.

További tudnivalók a Green Team honlapján.

Minden pályázónak sok sikert kívánunk!

Érdemes mindenkinek figyelni a Kapanyelet, mert hamarosan további játékokkal várjuk olvasóinkat!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.
 

Green Team a Facebookon is!

Liliom

A nyár egyik legszebb virága a liliom (Lilium). Az északi féltekén, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos növény. Hazánkban az aranycsíkos liliom, a turbánliliom és a tűzliliom fordul elő, ezek mindegyike védett.

Kisaszszony (Augustus) Hava

 
1.) A’ Lennek, és Kendernek töretése, és tiloltatása ezen Hónapban legmulhatatlanabb foglalatossága legyen a’ Gazdaszszonynak.
 
3.) Már a’ múlt Hónapban megszedett Boldogaszszony szilva ezen időre a’ hordókban megérett, a’ mellyet mihelyst észre vesz a’ Gazdaszszony, az égetéshez hozzá fogjon; külömben ha a szilva-törköly annyira megforr, hogy etzet szagot gőzölki magából; felével is kevesebb pálinkája fog tsepegni. Ezt a’ Házi szükségre való, és konyhabeli Égetésről kell érteni. Itt égetik a’ G. Aszszonyok a’ Meggyet is ki.
 
5.) A’ plántált Vereshagymának szárai megsárgúlván, arra emlékeztetik a’ Gazdaszszonyt, hogy azt a’ földből ki kel már ásatni. De egyszersmind az őszi palántákat is elkelletik most plántálni, sőt meg is porhálni, ha megfoganszottak.
 
6.) Idején van az ollyan Gazdaszszonynak karalábja, fejes, és kelkáposztája, a’ ki ezen Hónap végével veti, és October elején elplántálván télen által kinthagyja a’ kertben. Sőt a’ Tzikoria és Endívia vetésnek is most van az ideje. E' még October végére megbokrosodik, és télre ellehet rakni.
 
7.) Többféle körtvély nemek menvén tökéletességre, el ne mulassa a’ Gazdaszszony az arra valókat Liktáriomnak megszárogatni, és a’ felesleg valót a’ téli szükségre megaszalni, ’s félretenni.
 
8.) A’ durántzi, és hoszszú vagy berzentzei szilva is kezdi a’ férgesit húllatni: ezt tehát a’ Gazdaszszony a’ Cselédekkel szedesse hordókra, és Ősszel égesse ki a konyhában kevesenként.
 
9.) Az ugorkás tonnákat megabrontsoltatván az télre valót kel beléjek eltenni.
 
11.) Augustus utolsó hétjében a’ kiásott Sáfrány hagymát újjra el kel ültetni. Igy az Octoberben fog virágozni.
 
12.) A’ káposztát most ismét meg kelletik kapáltatni, tőltetni és az alsó leveleket a’ teheneknek naponként szedetni, és a’ Dohányból, a’ mi érett, leszaggatni, füllőbe rakni, és pórékra fűzvén, megszáraztani.
 
14.) A’ Vargánya vagy Tinóorrúgomba ezen, és a’ múlt Hónapi esőzések után szokott teremni. Ebből kell tehát télre valót száraztani.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Padlizsán

Amikor életemben először ettem muszakát - bő 20 éve is van annak -, nem igazán foglalkoztam az összetevőivel. Finom volt, és kész. Csak jóval később tudtam meg, hogy az egyik hozzávaló a padlizsán. Akkor meg annak kellett utánajárni, mi fán is terem ez a zöldség.

Nem fán terem. Kelet-Indiából származik, manapság is a meleg éghajlatú országokban - Bulgáriában, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban - a legelterjedtebb. Hozzánk valószínűleg török közvetítéssel került, innen a magyar neve: törökparadicsom. Konyhánkban még nem mindennapos dolog, pedig a hazai bolgárkertészek már 100 évvel ezelőtt is termesztették.

Régi népélet naptára

31. hét:

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

Az V. kerület egyik legforgalmasabb csomópontjától, az Astoriától csupán néhány lépésre bújik meg a Károlyi kert, melyet a Ferenczy István utca, a Magyar utca, a Henszlmann Imre utca és a Károlyi-palota épülete határol. Ha valaki nem ismeri, tényleg szinte csak véletlenül bukkan rá. Pedig nagyon is érdemes felkeresni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek