Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Programajánló

Lassan itt a tavasz, aki teheti, feltétlenül látogasson el az Alcsúti arborétumba, addig is álljon itt kedvcsinálóként egy videó:

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Mátyás jeget talál, akkor feltöri, ha nem talál, akkor csinál.

Mustárcsíra

A mustárcsíra az egyik legnagyobb kedvencem. Nagyon gyorsan, 2-3 nap alatt kicsírázik, és már fogyasztható is.

1 evőkanál magot alaposan megmosok, beáztatni nem szükséges. A csíráztató tálat világos helyre teszem, de ügyelni kell rá, hogy közvetlenül ne süsse a nap! A magokat naponta kétszer átmosom, más tennivaló nincs is.
A csíranövény pikáns, enyhén csípős ízű (akárcsak a retekcsíra), nagyon finom vajas kenyérrel, salátákban, levesekben.
Antibiotikus hatású, tisztítja a nyálkahártyát, kedvezően hat az epére és a májra, csökkenti az emésztési zavarokat. Élénkítő, vértisztító, enyhíti az izomfájdalmat. De ha valakit mindez nem érdekel, akkor legyen elég annyi, hogy egyszerűen isteni!
Egyszóval nagyszerű adománya a természetnek.
 
  
1. nap2. nap
3. nap
 

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára szerint" február 22-én Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

A gyümölcsfák védelmét szolgáló eljárások közül az egyik legfontosabb a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Ha elvégezzük ezt a műveletet, fáradozásunk később megtérül, hiszen több és jobb minőségű termést hoznak a gyümölcsfák.

Kankalin, videó

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz.

Kankalin

A kankalin latin neve a "primus" szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. A nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják szirmaikat.

Búzacsíra

 

A B1-, B2-, B6-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzacsíra kiváló étrendkiegészítő (2-3 evőkanál naponta) a hosszú téli hónapok után.
 

Csíráztatott búza (bab, lencse, csicseriborsó)
Egy marék búzát többször váltott vízben jól megmosok, minden pelyvának le kell menni róla. Ezután tésztaszűrőbe teszem, és jól átmosom.
Műanyag vagy kerámia csíráztató tálba (vagy akár tálcára) teszem és világos helyre, pl. ablak közelébe helyezem. Közvetlen napsütés ne érje!
A további teendő, hogy reggel és este újból átmosom.
A búza 4 nap alatt kicsírázik, a lencse 3 nap alatt, a babfélék 5 nap alatt.
Ezek után, ha nem használom el mindet, lezárt dobozban hűtőszekrénybe teszem, de akkor is naponta át kell mosni, nehogy megpenészedjen.

1. nap2. nap
3. nap4. nap
 
5. nap

 

Tavaszi munkák a kertben

Februárban minden kerttulajdonos szembesül a kérdéssel: mi maradjon, és mit kell eltávolítani a kertből? Sokszor érzelmi okokból, máskor csak a szakmai hozzáértés hiánya miatt évekig meghagyunk olyan növényeket, amelyek elfoglalják a helyet az új növények és kialakítások elől. Tél végén, kora tavasszal, amint kilép az ember a kertbe, rengeteg tennivalóval találja magát szembe.

A metszés szabályai

A metszéshez a következő jó tanácsokat tartsuk észben:

1. Még a rügyfakadás előtt kezdjük el a metszést, hiszen ilyenkor jól áttekinthető a korona, könnyebben eldönthetjük, mit és honnan távolítsunk el; csak az őszibarack és a kajszibarack esetében várjunk addig, amíg a virágrügyek elkezdenek megduzzadni.

2. A lehető legkisebb sebet ejtsük a fán a metszés során.

3. Ne hagyjunk nagy csonkokat, mert ezek beszáradnak és könnyebben elfertőződhetnek a sebek; tehát a rügyhöz közel metsszünk vissza, és lehetőleg ne egyenesen vágjunk, hanem kissé ferdén.

4. Ha nagyobb ágakat fűrészelünk le, akkor ezt több részletben tegyük, hogy megakadályozzuk ezek behasadását.

5. Vigyázzunk, ne essünk túlzásba a metszés során; hagyjunk is valamit a fán.

6. Először mindig a beteg, sérült, hasadt részeket távolítsuk el.

7. Célunk, hogy világos, szellős koronát alakítsunk ki, hogy a fejlődő gyümölcsök elegendő napfényhez jussanak, és megakadályozzuk a betegségek és a kártevők elszaporodását, hiszen ezek terjedésének kedvez a sűrű korona és lombozat.

8. A következő lépés a korona ritkítása, amely során a sűrűsítő, befelé és túlságosan felfelé növő, egymást keresztező vesszőket, gallyakat, ágrészeket vágjuk le.

9. Senki sem szereti, ha nagyon nyújtózkodnia kell a szép gyümölcsökért, ezért törekedjünk a korona szétterítésére, terebélyesítésére; ezt úgy érhetjük el, hogy mindig kifelé álló rügyre metsszünk vagy kifelé növő oldalelágazásra vágjunk vissza.

10. Az öreg, de egészséges fáknál az ún. ifjító metszés részeként a túlságosan elöregedett részeket metsszük le, de ügyeljünk arra, hogy a fiatal hajtásokat, vesszőket tartsuk meg, hogy legyen miből megújulnia a fának; a korona belső részéből lehetőleg ne vágjunk ki tőből semmit.


Megjelent blogunk egyik szerzőjének, Megyeri Szabolcsnak első könyve Fűszerkert címmel a Cser Kiadó gondozásában.


Serkentő. (Emlékkönyv) az Esztendőnek XII. Hólnapjaiban.

Böjtelő (Februarius) Hava.

Az idején való plánta magok alá is már most meleg ágyakat kell tsináltatni, és a' hónap végével a' dohány, és palánta magokat beléjek vetni; a' mint a' kinyílás mutatja magát.

...

Néha már ezen korban a' főld fagya ki is mégyen; tehát a' Kertnek azon részét fel kell ásatni, a' mellybe Pástináka, Mák, Petre'selyem, Vereshagyma, Sárgarépa, és Saláta, mégyen, és bevetni: noha ez ritkaság.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Ezzel a videóval szeretnénk kedvet csinálni a kertészkedéshez.

Tél végi metszés

Ha már nem győzzük kivárni a tavaszt, fogjunk hozzá a metszéshez!

Bár a metszés hagyományosan a tél legvégére és a tavasz legelejére időzített szezonális munka, akinek sok dolga van, vagy nagy a kertje és sok a metszenivaló, az akár már most is elkezdheti a metszést. Ilyenkor a kertben az évelők még téli álmukat alusszák, visszafagytak, és most a talaj közelében lévő, vagy magában a talajban elhelyezkedő áttelelő szerveikkel várják a nyugalmi, hideg időszak végét.

Egy kiállítás képei

2011. január 26-29. között rendezték meg a Magyar Kert, az Agro+MASHexpót és a Szőlészet és Pincészet kiállítást a Hungexpón.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek