Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Best of 2015

Ismét elérkezett az év utolsó napja, a mérlegkészítés ideje. Most is kimazsoláztuk, melyik hónapban melyik volt a legolvasottabb poszt a Kapanyélen. Következzen a 12 legkedveltebb írás. Jövőre Veletek ugyanitt!

BÚÉK 2015 best of

A barátok, családtagok szilveszterkor szerencsét ígérő ajándékokat szoktak egymásnak adni. A növények között kiemelten ilyennek számít a négylevelű lóhere. A növények világát ismerők tudják, hogy ez az amúgy rendre háromlevelű fehér here igen ritka - tízezer háromlevelűre jut egy - négylevelű változata. Ilyet lelni szerencse vagy kitartó kutatás nélkül lehetetlen. Talán a legnevesebb négylevelűlóhere-gyűjtő Ferenc József volt, akit a monarchia nyaralóhelyeinek parkjaiban, réteken gyakorta lehetett látni szerencséjét keresni. A naplójában préselt példányokat szívesen mutogatják az osztrák helytörténeti kiállítások tárlóiban.

szerencse madársóska szerencsehere fehér here
Fehér here

Régi népélet naptára

régi népélet naptára aprószentek dologtiltás időjóslás

December - Karácsony hava

53. hét:

- december 28. (Kamilla): Aprószentek napja, azoknak a betlehemi fiúgyermekeknek az emléknapja, akiket Heródes megöletett, amikor a ki Jézust kerestette.

E nap jellegzetes szokása Európa-szerte a vesszőzés: ilyenkor a fiúk házról házra járnak, egészség- és szerencsekívánó mondókákat mondanak, majd fűzfavesszővel, esetleg korbáccsal megvesszőzik a lányokat.

Karácsony óta hagyományosan e napon söpörnek ki először, a szemetet pedig a gyümölcsfák tövébe szórják, hogy bő termésük legyen. Az állatok kapnak a lucabúzából, meg a karácsonyi szakajtóban lévő gabonából, hogy egész évben egészségesek legyenek.

Dologtiltó nap is: nem szabad mosni!

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz. Szilveszter éjszakája a mulatozás, zajkeltés és jóslás ideje. Az óév temetése közben már az új esztendőre koncentrálnak, mindenféle trükkel próbálják meg kitalálni, milyen lesz az év. A következő 12 hónap időjárására Luca-napkor is gyakorolt hagyma-só módszer adhat támpontot: a vöröshagymáról a ház ura leszedett 12 réteget, mindegyikbe sót tett, amelyikben elolvadt a só, az a hónap csapadékos, amelyikben nem, az száraz lesz.

Akárcsak karácsonykor, a piros almával feldobott mosdó- és ivóvíz ilyenkor is az egészséget szolgálja. Az állatok szaporaságát, egészségét pedig a nagy zajjal járó pergőzés, csengetés vagy kongózás hivatott biztosítani: a ricsajra az állatok felébrednek és a másik oldalukra fordulnak. Ezért hívják nyájfordításnak is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Bibliai növények

Karácsony táján érdemes kicsit feleleveníteni a Bibliában szereplő növényeket. Míg a világnyelveken hatalmas kultúrája van a Biblia úgymond mellékszálainak számító építészeti, növénytani, állattani összegzéseknek, elemzéseknek, addig a biblikus florisztika magyar nyelvű irodalma szegényesnek mondható. Akit mégis érdekel, annak ajánlhatók Surányi Dezső e témában publikált írásai.

karácsony Biblia növények
Kártyajátékkal könnyű tanulni

Régi népélet naptára

karácsony disznóölés időjárás bor termésjóslás Luca-szék boszorkány

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 21. (Tamás): Sok más téli naphoz hasonlóan e napon is meg lehet jósolni, ki lesz a majdani férj. Az egyik módszer: elalvás előtt egy férfi alsóneműt kell a párna alá tenni, ami segít éjjel megálmodni, ki lesz a nagy Ő. A másik, hogy Tamás előestéjén a lányoknak vállal meg kell rázni a kaput, mert ha erre kutyaugatást hallanak, biztosan lesz kérőjük. (Semmit nem bíztak a véletlenre…)

Ebben az időszakban gyakori a disznóölés, ezért Disznóölő Tamásnak is hívják. A levágott jószág segít megjósolni a várható időjárást: ha nagy a mája, csikorgós lesz a karácsony. Ha Tamás napjára leesik a hó, akkor pedig békés, boldog lesz az ünnep.

Sok helyen úgy tartják, aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamilyen háziállatot, különben Tamás pusztítja el valamelyik jószágát. Az ilyenkor vágott disznó hájának tamásháj a neve, amely nem avasodik meg, így gyógyítja a keléseket, kiütéseket. Másutt úgy tartották, hogy az e napon levágott disznó sózott vére gyógyítja a köszvényt.

- december 24. (Ádám-Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér. Szenteste napján már nem végeztek mezei munkákat, a férfiak kisöpörték az udvart, tűzifát vittek be a házba, az asszonyok pedig főztek, sütöttek, pl. az ünnepi asztalra kerülő jézuskalácsot.

Az ivó- és a fürdővízbe almát és pénzt tettek, hogy egészségesek és szerencsések legyenek.

Az éjféli mise fontos szerepet tölt(ött) be december 24-én.  Pl. előtte a hajadon leányok házasságvarázslást hajtottak végre: olyan gyertya mellett öltözködtek, amely már világított lakodalomban, ezzel biztosítva, hogy hamar elkeljenek. Az éjféli misére menet ostorcsattogtatással, fáklyákkal vagy a templomkertben mindenféle zajkeltéssel igyekeztek távol tartani a rossz szellemeket.

Úgy tartották, hogy az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik gazdáikat. Ezt megelőzendő itatójukba petrezselymet, piros almát tettek, hogy egészségesek legyenek, és ne tudjanak rosszat mondani tartóikról.

Aki elkészült a Luca-székkel, és az éjféli misén feláll rá, megláthatja a boszorkányokat. Ha észrevette őket, menekülni kell, mert ők is kiszúrják a kíváncsiskodót. A menekülés közben elszórt mák segít egérutat nyerni: amíg a boszorkányok szedegetik a szemeket, el lehet tűnni.

- december 25. (Karácsony): "Fekete karácsony - fehér húsvét." Ha ezen a napon borús az idő, esik vagy havazik, akkor szép nyár, jó termés lesz. A fordítottja is igaz: ha süt a nap, rossz nyár várható, és rossz lesz a termés is.

- december 26. (Karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János-nap, ha borús, a termény igen dús - tartja a népi megfigyelés.

János napján szokás volt a boráldás. A középkorban még a templomban ittak a hívek a szentek tiszteletére, később a családok már csak elvitték a bort a templomba, hogy a pap megáldja. A szentelt bor meggyógyította a beteg embert és állatot, megóvta a házat a gonosztól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A kerti zöldhulladékgyűjtő és kommunális hulladékgyűjtő zsákokkal a Fővárosi Közterületfenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (Főkefe) - a tavaszi indulást és tél eleji leállás időszakát kivéve - már évek óta dicséretes módon működteti kertizöldhulladék-szállító szolgáltatását.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs
A Főkert komposzttelepe

A hazai gabonaárak stagnálnak, a világpiacon van mozgás, de ezek nem egységesek

A hazai fizikai és határidős piac már téli álmát alussza, de a világban még történtek érdekes események a gabonapiacon. Még mindig ellentétesen mozognak az árak Chicagóban és Párizsban, így továbbra is érdemes akár naponta figyelemmel kísérni a történéseket. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Minimálisan, 1 százalékkal csökkent a kukorica prompt átlagára a Magro.hu fizikai piacán, ami azt jelentette, hogy a termény átlagosan 43 473 forintért cserélt gazdát.

A BÉT a csendes apátia állapotában van a kukoricát illetően december eleje óta. Akkor alakult ki a most is érvényes 47 500 forintos ár. Az, hogy ez stabil, még nem lenne feltétlenül baj, de azóta gyakorlatilag a kötések is eltűntek a "parkettről". Ezzel együtt az elmúlt 12 hónap legmagasabb ára érvényes most a fronthavi jegyzésre.

A karácsonyfa díszítésének minden családban megvan a hagyománya: van, aki a színes üveggömböket kedveli, más egy-egy színt vagy színkombinációt választ, és olyat is ismerek, aki minden évben más-más színvilággal öltözteti fel a fát, követve az éppen aktuális trendet.

Nálunk sok-sok éve - a gyerekek miatt is - a természetes hatás dívik: mézeskalács, narancs, alma, pattogatott kukorica, piros-narancs árnyalatok. Egyszer viszont láttam egy képet egy mexikói köztéri karácsonyfáról, amely csak mikulásvirágokból állt (ott ez a tradíció), és csodálkoztam is, hogy nem jutott eddig eszembe akár virágokkal díszíteni a fát.

karácsonyfa díszek mikulásvirág

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 17. (Lázár): Jelentése héberül "segít az Isten", ezért régen sűrűn könyörögtek hozzá a jó időjárásért is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akinek emlékezete visszaér a rendszerváltás előtti időkig, talán eszébe jut, milyen népszerű karácsonyi ajándék volt a déligyümölcs, közte is a narancs vagy a mandarin. Akkoriban télen néhány hétig lehetett kapni, holott a citrusfélék a szőlő után talán a legnagyobb tételben forgó áruféleségnek számítanak a gyümölcs-külkereskedelemben. A politikai, devizagazdálkodási okokat ma már ne is firtassuk, hiszen a mostani világban megszokott, hogy a zöldségeseknél, az élelmiszerboltokban télen-nyáron többféle narancsból, mandarinból, grépfrútból lehet válogatni.

citrusfélék klementin narancs pomeló pomeránc mandarin

Ellentétesen mozogtak a kukoricaárak a világ tőzsdéin

A hazai fizikai piacon és Chicagóban fölfelé, Párizsban lefelé mozgott a kukorica ára a 49. héten. A búza árában és a piac kondíciójában is jelentős különbségek vannak a világ tőszdéin a búzafronton. Nem könnyű most eligazodni. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarításának befejeztével erőteljesen felpörgött a kereskedelem. Indul a nagy fejtörés: adjuk, ne adjuk, mikor és mennyiért. Ehhez a meglévő adatok sem nyújtanak most feltétlenül egyértelmű támpontot.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Luca méz karácsony dologtiltás szellem boszorkány

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni.

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: fokhagymát kell az ajtóba, ablakba tenni, kenyérre kenni, az állatok fejét bedörzsölni. E napon nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az asszonyoknak javallott otthon ücsörögni, példát mutatva a tyúkoknak, hogy kell kotlani a tojásokon.

Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni; aki a misén feláll rá, meglátja, ki a boszorkány.

Ma kell elvetni a Luca-búzát, hogy karácsonyra kiderüljön, milyen lesz a jövő évi termés és a család egészsége.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnánk, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): A Miklós-napi időjárás mutatja meg, mi várható karácsonykor: ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára András gombóc férj időjárás jóslás

November - Szent András hava:

49. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vagy pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

Persze, nem csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (A lányok ugyanezt megcsinálták fiúnevekkel.)

András napja az időjárást is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Az András napjához legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja (azaz idén november 29.)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A világ kukoricakészlete - a tavalyi rekordtól alig elmaradva - 1,292 milliárd tonnára várható a 2015/16-os gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

2012 utolsó negyedéve óta lefelé mozog a gabonafélék fronthavi jegyzése a világban. Durván a felére estek azóta az árak. A 47. héten a chicagói árutőzsdén (CBOT/CME) ez a folyamat 148 USD-os kukorica- és 179,49 USD-os búza záróárat eredményezett. Sok tere nincs most a drágulásnak, mert a világ gabonakészletei nagyon magas szinten vannak és igen jó termés várható az idei gazdasági évben is. Magyarországon sem járt ettől merőben más utat a gabonapiac, csak a változás dinamikája volt jóval enyhébb. Nálunk mintegy kétharmadára zuhantak ez idő alatt az árak.

A kukorica betakarítása szinte befejeződött hazánkban, Bács-Kiskun megyében áll még néhol lábon a tengeri, a belvíz miatt. A sokéves statisztikák azt mutatják, hogy a magyar ár az évnek ebben az időszakában a legalacsonyabb és az új év kezdetével kezd el drágulni. Most is ez várható, de a globális kínálati nyomás ebbe azért bezavarhat. A végleges adatok a hazai össztermésről még természetesen nem ismertek, de továbbra is 5,7 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam valószínűsíthető. Az átlagtól való szórás azonban elég jelentős, 3,5 és 9 tonna között változik. Pest megyéből például 4, egy Somogy megyei gazda 7, Tolna és Hajdú-Bihar megyéből pedig 9 tonnás termésről számoltak be.A kukorica betakarításakor általában 16 és 22 százalék közötti víztartalom volt a jellemző, így sok helyen kellett a terményt szárítani.

Még bő két hét, és a karácsonyi hajcihő hajrájához érkezik. Az idén úgy tűnik, talán több jut a karácsonyi ajándékokra, így a fenyőfán sem kell spórolni. A családi karácsonyozás izgalmas velejárója a fenyőállítás, de még ennél is jobb a vásárlás. Akinek konkrét elképzelése van, ne várjon, az Ádvent első hetén kezdődő kampány elején válasszon.

Idén 6. alkalommal szálltak versenybe az ország különleges fái, amelyeket érdekes történetük, a helyi közösségek életében betöltött fontos szerepük miatt neveztek be az ország minden tájáról. A 60 induló jelölt közül a zsűri 15-öt választott ki, közülük aztán internetes szavazással kerültek ki a dobogósok. Nagyon szoros küzdelem végén 2015-ben Bátaszék molyhos tölgye lett az Év fája, alig megelőzve a Balkányi mamutfenyőt.

év fája Ökotárs Hős fa

A magyar vidék temetése

Szimbolikus temetéssel tiltakozott ma délelőtt a Greenpeace a földárverések ellen a Földművelésügyi Minisztérium előtt. Az elmúlt egy hét tapasztalatai szerint valóra vált az, amire a szervezet októberben már figyelmeztetett: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét - áll a Greenpaece sajtóközleményében.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra. 

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Tervet - A Nemzeti Vidékstratégiát (2014–2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami földbérleti pályázatok kiírásai után most az állami földeladás feltételei közé sem került be az ökológiai gazdálkodás előírása vagy legalább annak előnyben részesítése. Holott csak ezek biztosíthattak volna megfelelő alapot arra, hogy a kormány betartsa a 2014 elején elfogadott Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014–2020) Stratégiában megfogalmazott ígéreteit.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A "temetésen" elhangzott "papi gyászbeszéd" itt olvasható.

További fotók a demonstrációról itt.

Forrás

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Katalin időjárás dologtiltás karácsony

November - Szent András hava

48. hét:

- november 25. (Katalin): "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog." Egyes vidékeken dologtiltó nap a nőknek: tilos volt mosni; máshol éppen a férfiaknak: tilos volt szántani.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Novemberi komposztszüret

Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

komposzt ásóvilla szita talaj november

A hétvégére télies időjárás, akár hó is lehet az előrejelzések szerint, de ne csüggedjen, akinek ez az évszak nem a szíve csücske. Az ELTE Füvészkertben ugyanis szombat-vasárnap trópusi lesz a hangulat, a Pálmaháznak köszönhetően pedig a hőmérséklet is.

Akit érdekelnek a trópusi gyümölcsök, a hétvégén nemcsak kiállítást láthat róluk, de meg is kóstolhatja őket vagy a belőlük készült koktélokat. Az egzotikus finomságokról előadások is lesznek: szombaton a gyümölcsökről, vasárnap a trópusi zöldségfélékről és a világ legdrágább fűszereiről hallhatnak sok érdekességet a látogatók.

Itthon enyhén emelkedtek, a világban estek a gabonaárak

Itthon kisebb, de globálisan nagy változásokat láthattunk a gabonaárakban a 46. héten. Világszerte nagy vagy még nagyobb mértékben estek az árak. Hazánkban ebből nem sokat érzékeltünk, sőt a kukoricapiac történései felfelé húzták a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 46. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár hivatalosan még nem, de nagyon a végéhez közeledik a kukorica betakarítása Magyarországon. A piac élénk és kissé kaotikus. Az eladók és vevők árelképzelései ugyanis - enyhén szólva - nem minden esetben fedik egymást. A játszmában időlegesen (?) az eladók kerültek fölénybe, mert drágul a kukorica prompt ára. A 46. héten mintegy 1.5 százalékos volt a növekedés és az árszint már meghaladta a 44 ezer forintot. Egészen pontosan 44.002 forint volt az átlagár a Magro.hu fizikai piacán.

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik"- tartja a mondás, és semmi okunk kételkedni az igazában. Főleg, hogy ezen a napon tilos az asszonyoknak mosni, teregetni, így nem marad más, irány a konyha!

Bár sokan úgy tartják, a libának nem kell són, borson kívül semmi, azért egy kis majoránna (Origanum majorana) egyáltalán nem árt neki, akárcsak a legtöbb húsételnek. Nem csoda hát, hogy -bár a Földközi-tenger környékéről származik - nálunk is az egyik legrégebben használt fűszernövény. Hála a törököknek, akik a 16. században behozták és elterjesztették.

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen.

Mint emlékezetes, 2014. áprilisában a Greenpeace demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen, mert a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az "új bérlők" művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.

Drágultak a hazai gabonaárak

Drágult a hazai gabonafélék ára. A búzáé kisebb, a kukoricáé nagyobb mértékben. A világpiacon viszont nem egységes a kép, mert míg Európában szintén erősödést láttunk, Chicagóban csökkentek az árak. A hazai folyamatokat tükröző Magro Gabonaindex (MGX) értéke mindesetre emelkedett a 45. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica háromnegyede már a magtárakba került Magyarországon. Jól halad tehát a betakarítás. Ha az időjárás is úgy akarja, akár már a hét végére befejeződhetnének a munkálatok. Feltéve, ha nem maradnak majd lábon táblák. Ám ezzel lehet számolni, mert helyenként nedves a kukorica, így sokan akarnak spórolni a szárítási költségeken. 6 millió tonna lesz idén az össztermés mennyisége, jóval kevesebb, mint tavaly. Részben ennek köszönhetően is, 2,5 százalékot drágult a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán. Egészen pontosan 43.234 forintig emelkedett a 45. héten.

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő.

A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha e napon esik a hó), ha barna lovon jön, enyhe. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél”.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná.

Márton napja a gazdasági év végét is jelentette: ez volt az utolsó piacnap, és ekkor számoltak el a pásztorok a behajtott jószággal. Mellé ajándékba adták Szent Márton vesszejét (nyírfavessző) a gazdáiknak. A vesszőknek varázserőt tulajdonítottak: úgy tartották, ahány ága van, annyi lesz az állatszaporulat a következő évben.

Végül, de nem utolsósorban, aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz - szól a népi bölcsesség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az olyan hosszú őszön, mint az idei, a gyep még mindig adhat munkát. De ilyenkor már csak téli teendőkkel szabad bíbelődni. Ha az időjárás engedi, vagyis nem fagyos és száraz a fű, valamint szilárd a talajfelszín, akkor a legmagasabbra állított késekkel lehet még egyet nyírni. Ilyenkor a nyesedéket el kell távolítani: erre a legjobb a gereblyézés, ugyanis a gyűjtőkosarat aligha lehet használni, hiszen bármennyire száraz a fű, akkor is összeragad, és hamar eltömődik a szűk kidobó nyílás.

Télen a fagyott fű nehezen regenerálódik a járkálás helyén, azért a fagyos hónapokban, ha muszáj a madáretetőhöz vagy máshová rendszeresen járni, akkor használjunk más és más ösvényeket. Ha többször ugyanarra kell menni, vagy nehéz súlyokat cipelni, akkor tegyünk pallót a gyepre.

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

Ma reggel kisorsoltuk a hétvégi Őszi Orchideakiállítás 2 páros belépőjének nyerteseit.

A két szerencsés: Szalontai Zsóka és Csótó Emese, akiknek szívből gratulálunk. Velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

A többieknek köszönjük, hogy velünk játszottak. 

A botanikus kertekben az a nagyszerű, hogy minden évszakban mutatnak valami szépet. Amit esetleg egy saját kertben nem tudunk megoldani - már csak a hely szűke vagy a talaj adottságai okán is -, mindazt megkapjuk látványban az arborétumokban, bárhol is legyenek a világban.

Fotó: Boldvai Balázs

November - Szent András hava:

45. hét:

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre reggelente fagyos, ködös, de később napsütéses napokat ígérnek az időjósok. Ahogy a mondás tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz a viszonylag enyhe, száraz idő ide után is kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

44. hét:

november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat.

Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A hobbikertészek többsége - még, ha nevel is díszkertjében zöldséget, gyümölcsöt - hosszas tárolásra nemigen rendezkedik be. Hiába ajánlja annyi kertészblog a házi tárolást, városias körülmények között ez nem egyszerű. Bevallhatjuk azt is, hogy a mostani kínálat és árak mellett kérdéses, egyáltalán megéri-e? Hiszen a nem szakszerű tárolás tetemes, akár 70-80 százalékos veszteséggel is járhat. Persze a "saját" versenyelőnye jelentős.

A Magyar Orchidea Társaság ezen az őszön is elhozza legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárba, hogy egy látványos kiállítás keretében megmutassa mindazoknak, akik szeretik ezeket a különleges és titokzatos növényeket, vagy csak szeretnének kikapcsolódni, és gyönyörködni a természet csodáiban.

Az apró ármozgásokról szólt a múlt hét a gabonapiacokon

Továbbra is csak kis mértékben változik a gabonafélék ára, akár a hazai, akár az európai, akár a világpiaci árakat is nézzük. Ezeket a folyamatokat lekövetve a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem változott érdemben a 43. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A nagy sár miatt még lábon áll a kukorica egy jó része a földeken, de az időjárás az elmúlt napokban már kegyes volt a termelőkhöz. Hasonlóan jónak ígérkezik a folytatás is, így gőzerővel haladhat tovább a betakarítás. A Magro.hu fizikai piacterén 1 százalékot alig elérő mértékben olcsóbb lett a kukorica a 43. héten és így átlagosan 41.397 forintért adták, illetve vették.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:

"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára

Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.

- október 31. (Farkas): Faültető Farkas napja, vagyis e nap az egyik legalkalmasabb az őszi faültetésre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Őszi készletkisöprés

A hosszú hétvégén a kertész a leveleket, „gazdánk”, a Cser Kiadó a könyveket söpri ki, hogy még karácsony előtt újakkal tölthesse meg a raktárát. Aki elég gyors, most hihetetlenül jó áron juthat hozzá többek között kertes könyvekhez, de akár már karácsonyi ajándékokat is találhat.

A 70-93 %-os kedvezménnyel kapható könyveket IDE KATTINTVA találják. Az akció október 22-től november 1-ig, ill. a készlet erejéig tart.

További részletek itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az egyik legfontosabb őszi munka a hidegre érzékeny hagymákat és más földben rejlő kincseket felszedni és védett helyre cipelni. A menteni valók között elsők között a kánákat vagy, ahogy sokan ismerik, rózsanádakat kell kiásni.

A hazai mintegy 25 ezer hektáron termő almafák nagy részét már megszabadították a gyümölcsöktől, így az almaszüret javarészt lezajlott. A tavalyi jég után idén a fagy okozott fejtörést a gazdáknak. Almapiaci körkép következik.

A mandula hozzátartozik a Balaton-felvidék képéhez, ahol egész fasorokat láthatunk belőle a főút mentén. A hobbitelkek magányos mandulafái mellett találhatunk itt több hektáros biomandula-ültetvényeket, de jó néhány elvadult cserjésben is felbukkannak a magról kelt fácskák. Mindez tavasszal a legszebb, amikor rózsaszín virágaik beborítják a környéket. Ez a növény azonban Ázsiában őshonos, hazánkba csak a rómaiak hozták el.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az aranyvirágot hozó magas növények felismerésével sokan vannak bajban. Az aranysárga virágú bokor az aranyfa. Tudományos nevén a Forsythia az olajfafélék családjába tartozó cserje, míg az aranyeső (Laburnum) pillangósvirágú növény. Egy harmadik társaságot alkotnak az aranyvesszők, a két méteresre is megnövő, magas (Solidago gigantea), a kanadai (S. canadensis), ezek fészkes virágzatú, erőteljes növekedésű, felálló szárú évelő növények.

Immár hatodik alkalommal szervezi meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, ahova bárki benevezhet egy szívének, szűkebb vagy tágabb közösségének kedves fát. Idén májusban 60 jelölés érkezett, amelyek közül a zsűri 15-öt válogatott be a döntőbe.

Az egyik idei jelölt Bátaszék öreg molyhos tölgye

Minden fronton drágult a kukorica

A kukorica általános drágulása mozgatta a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 41. héten. A búza ára érdemben nem változott és tartja 40 ezer forinthoz közeli tonnás árát a takarmányárpa is. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica nagy erőkkel folyó betakarítása az elmúlt napok sok esőt hozó időjárásának köszönhetően lelassult. Az elsődleges eredmények eléggé ellentmondásosak az összetermés megbecsüléséhez, de az látszik, hogy pillanatnyilag keresleti piac alakult ki az országban. Ennek következtében a kukorica ára drágulni kezdett (+1,5 százalék) a fizikai piacon. A Magro.hu piactéren az átlagára meghaladta a 41,5 ezer forintot a 41. héten.

És a takarmánykukorica ára újra növekedési pályára állt a hazai árupiacon is. A decemberi kurzus 4 százalékos drágulás után 45.800 forinton zárta a hetet. Hasonló pályát járt be, de kisebb mértékben drágult a decemberi és márciusi kurzus is.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.

Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A jobb karban lévő gyepeket még októberben is kell nyírni. Ajánlatos a vágóasztalt ismét a legmagasabb fokozatba emelni, hogy az egyes gyepcsomók épen átvészelhessék a fagyos hónapokat. Jó lenne, ha a fűnyírásra napos, szeles időt választanánk, ekkor ugyanis felszáradhatnak az eső- vagy harmatcseppek. Ha - amire nagy az esély - mégis túlságosan nedves marad, akkor rendes vagy lombseprűvel át kell fésülni. De a lombfúvó is jó szolgálatot tehet.

Nem érdemes elspórolni a munkát, különben a nyírás közben összetapadó fűszálak csúf, kusza képet hagyva alakítják a felületet. A rutinnyírásnál maradva, ilyenkor a szezon vége felé ügyelni kell a szélek korrekt levágására is, hiszen télen sokkal jobban mutat az egyenletes gyepszegély, mint a szegélyekre összevissza kunkorodó fű.

Legalábbis tegnap átadták, de első látásra kis túlzással csak annyi tűnik fel, hogy már nincs elkordonozva: a régi szürkéből új szürke lett. A főváros a Tér-Köz nevű pályázaton keresztül mintegy 300 millióval támogatta a projektet, de valaki valahol valamit félreérthetett, mert a végén az eredeti névből csak a térkő maradt.

Fotó: Napi.hu

Olcsóbb lett a búza, de a kukorica ára itthon továbbra is stabil

A 40. héten is a búza irányította a Magro Gabonaindex (MGX) értékét. Mivel ennek az ára csökkent és a többi gabonaféle viszonylag stabil maradt, így az index mintegy 3 százalékot csökkent. Európában is kis mértékben csökkentek az árak, míg Chicagóban újra drágult a a búza. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Gőzerővel folyik a kukorica betakarítása az országban, a termény ára pedig stabilizálódott a fizikai piacon. A Magro.hu piactéren 3 hete folyamatosan alig valamivel 40 ezer forint felett áll az árszint. A 40. héten egészen pontosan 40.938 forintos átlagáron lehetett megvenni egy tonna kukoricát.

Biokertekben a gyümölcsfák közül a szabadgyökerűeket javasoljuk inkább, mert azok általában erősebbek. Ezeknek november az ültetési ideje, tehát nem vagyunk elkésve a tervezéssel.

Gyümölcsfáink többsége régi magyar fajta, amelyek könnyen megvédhetők biológia növényvédelemmel. Ahol ez sem elegendő, ott rezisztens külföldi fajtákat javasolunk.

A változó éghajlat a termelésünket, a mindennapjainkat, a szemléletünket, és ezzel együtt a pénztárcánkat is érinteni fogja. Sőt már most tapasztaljuk, a kérdés az, megértettük-e ennek következményeit, veszélyét. Erről a témáról szervezett konferenciát a Magro.hu mezőgazdasági piactér országosan 4 helyszínen, Budapesten, Kaposváron, Berettyóújfalun és Szegeden, Gazdag Gazda Konferenciasorozat címen.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Ha már eldöntöttük, milyen fajtát és hova ültetünk, ideje a szőlőlugas metszéséről is szót ejteni, minthogy azt is meg lehet tanulni. Persze egyszerűbb gyakorlatban elsajátítani a teendőket, mint könyvben vagy egy rövidke cikkben rácsodálkozni az évente megújuló termőrészekre, eltávolítandó vesszőkre, megöregedett karokra és egyéb nyúlványokra.

Virágos térelválasztó

Most, hogy a kerti virágágyásaink kezdenek kifogyni az ötletekből, meg a kertész is egyre többet tartózkodik bent, mint kint, itt az alkalom, hogy egy kis életet vigyünk a lakásba. Mármint a szobanövényeken túl.

Remek tippet találtunk a cél elérésére: a képen látható térelválasztó könnyen elkészíthető, a virágok tetszés szerint cserélhetők, és az egész tákolmány akár a falra is szerelhető.

Nem kell hozzá más, csak

 • - egy drótháló (amit magunk is meghajlítgathatunk),
 • - néhány mutatósabb kő az aljára, hogy a térelválasztó ne függönyként lebegjen a szobában,
 • - tetszőleges számú kémcső,
 • - zsákvászon és szalag a kémcsövek beborításához és rögzítéséhez,
 • - virág

A képen inkaliliomok díszítik a rácsot, de tetszőlegesen variálhatjuk a látványt akár még nyíló kerti virágokkal, akár csokorban már elég olcsón kapható rózsával vagy gerberával. És mire észbekapunk, már itt is a tavasz...

Ötlet

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, jelentése nyolc, hiszen eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók e hónapot mustonosnak nevezték.

Általános népi megfigyelés, hogy ha október elején sok a csillaghullás, akkor szép idő lesz.

40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap.

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Drágult a búza, de stabilan alakult a kukorica ára itthon

A búzának köszönhetően 2,5 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 39. héten. Itthon inkább csak a búza, de a világpiacon minden gabonaféle drágult, nem is kicsit. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már minden megyében elkezdődött a kukorica betakarítása az országban. Az eddigi visszajelzések eléggé változatos képet mutatnak a terméseredményekről, de kevés a bizakodó vagy elégedett hang. Az aktuális adatok alapján 6-7 millió tonna várható összesen, ami jóval elmarad a tavalyi eredménytől. A 39. héten mindenesetre - erősödő forgalom mellett - 40.741 forint volt a kukorica átlagára a Magro.hu piactéren. Ez tulajdonképpen megegyezik a múlt hét adatával.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

40. hét:

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pásztorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. Az ősz beálltával a kinti munkák fokozatosan megszűnnek, kezdődnek a benti munkálatok, pl. a kukoricamorzsolás. A természetben is lelassul az élet, a halak a víz fenekére húzódnak, a fű már nem nő.

Az őszi vetést követően következhetett egy kis lazítás: a Katalin-napig tartó kisfarsang időszaka. Az asszonyoknak e nap dologtiltó volt: ha valaki mégis mosott, azt tartották, megrövidül a keze, ha ki is teregetett, a háza fölött egész évben dörögni fog az ég.

Az időjárásra is lehet következtetni: ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet; ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol. „Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.” Ha Mihály itt találja a fecskéket,  kellemes meleg  ősz várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Folytatjuk múlt héten megkezdett sorozatunkat a szőlő és a lugas remek kapcsolatáról.

Miután sikerült a sátor-szőlőlugas nagyjából pontos helyéről és a fajtáról, fajtákról dönteni, a következő lépésre, a talajmunkák elvégzésére is sort kell keríteni. Lugast bármikor lehet készíteni, de szőlőt általában ősszel és tavasszal érdemes ültetni.

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

Itthon stabil, a világpiacon egyre olcsóbb a gabonák ára

Jó lesz az idei globális búza- és kukoricatermés, így a kínálat lefelé hajtja a világpiaci árakat. A világban uralkodó trend viszont eddig csak tompított mértékben jelent meg itthon. Ennek következtében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 2,5 százalékot csökkent a 38. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szőlőt a lugasra!

Ha megkérdeznénk a szőlőtőkét, mi a neki kedvenc művelési forma, és a választ is megértenénk, akkor biztos, hogy az elsők közé kerülne a lugas. Ha összevetjük a különböző művelési formák termését, a tőke kondícióját, néhány év alatt kiderül: a lugas az igazi, a szőlő ugyanis kúszónövény. A mostani kánikulák, tartósan tűző nap felértékelik az árnyékot, ezért a lugas az, ami jó a kerttulajdonosnak és a növénynek is. Rövidke sorozatunkkal tanácsot szeretnénk adni az ősszel lugasépítésre vállalkozóknak.

Utolsó állomásához érkezik a Gazdag Gazda Konferenciasorozat, amelyet Szegeden rendeznek meg szeptember 22-én. A konferencia ezúttal is érdekes és aktuális előadásokkal, izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Dáliamánia

A virágoskertek egyik leghálásabb lakói a dáliák: június és október között sokféle színben és méretben, változatos alakú virágfejekkel dobják fel a kertet.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.

A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Ha nincs a kertben meggy- vagy cseresznyefa, mégis effélékre hajazó csemete bújik elő a földből, akkor nagy valószínűséggel egy kései meggyről (Padus serotina), az újabban behozott, észak-amerikai eredetű özönnövényről, özönsorozatunk egy újabb darabjáról van szó. A tetszetős virágot, apró, de ehető gyümölcsöt hozó fával még nem is lenne baj, ha szolid dísznövényként gazdagítaná a faunát. De nem ilyen.

A gyümölcsfák éves ciklusában alapvetően 4 szakaszt különböztetünk meg. Az első a tavaszi keringés megindulásától a terméskötésig tart, a második a termésérés fázisa, utána jön a rügyek beépítése - felkészülés a következő évre, majd a nyugalmi szakasz következik.

Általában az első szokta legjobban megmozgatni a kertészeket, a másodikban aggódnak a legjobban, a harmadikkal pedig nem nagyon foglalkoznak, pedig ez határozza meg a következő évet. Amelyik fa ilyenkor gyenge, beteg és fertőzött, az nem tud termőképes rügyeket beépíteni és szépen át fogja teleltetni a betegségeket, kártevőket.

Most kell őket megszabadítani mindazon kórokozóktól, kártevőktől, amelyek egy enyhe télen áttelelve jövőre annyira felszaporodhatnak, hogy megsemmisítik a termést, sőt akár az egész fát elpusztíthatják.

Elképzelhető. Legalábbis egy már működik Londonban. Nem kellett hozzá más, mint egy 2. világháborús bunker és két vállalkozó szellemű úriember, akik sörözés közben elkezdtek aggódni az emberiség jövőéért. A végeredmény pedig egy burjánzó farm lett 30 méterrel a felszín alatt.

A péntektől vasárnapig tartó Őszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár főszereplői az Ariocarpus nemzetség kaktusz-kövei. Velük kapcsolatosak voltak nyereményjátékunk kérdései. A helyes válaszokat beküldők közül kisorsoltuk a szerencsés nyerteseket, akik egy-egy páros belépőt kapnak a kiállításra: Lang Mária, Kiss Éva, Balogh Tamás, Gergely Ferenc, Dénes László és

Ádám Helga. 

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailben is értesítjük.

Mindenkinek jó szórakozást a kiállításon!

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Reménykedjünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

A sivatagokra gyakran gondolunk úgy, mint kietlen, kő és homok borította tájra, ahol a kopár sziklák között néhány növény,: cserjék, füvek küzdenek az életükért. Azonban e tájon nem minden kő élettelen ám!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2015. szeptember 11. és 13. között rendezi meg az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárt, ahol a rendezvény fókuszában a magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek.

A most véget ért nyár az 1901 óta rögzített adatsorban a harmadik legmelegebbnek bizonyult, a forró, aszályos időszakokat pedig "heves események" zárták le, amik felhőszakadásokkal, helyenként jégesővel és erős szelekkel jártak - összegezte a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt időszak tapasztalatait. Erre a kertfenntartóknak is érdemes figyelni.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

A héten megkezdődnek az „emberes” hónapok: szeptember szép ember, november csúf ember, december rossz ember. Hagyományosan szeptemberben kell elvetni az őszi gabonát. A fecskék már készülődnek a nagy utazásra, és nem utolsósorban elkezdődik az iskola.

36. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a birtokát, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Lőrinc napja után a fás növények megállnak fejlődésükben.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Az idei szezon jót tett a japán keserűfűnek (Fallopia japonica), persze nincs olyan kontinentális nyári időjárás, ami ártalmára lenne. Míg az akác mint özönnövény politikai téma lett a közelmúltban, addig az ártéri japán keserűfű viszonylag csendben, de megállíthatatlanul terjed. Az impozáns növény rettenetes szomszéd. Emberek közelében, városok szélén, elhanyagolt parkokban szokott megjelenni ez az évelő lágyszárú.

Meg paradicsomot. A hétvége e két remek gyümölcsről szól majd az ELTE Füvészkertben. A Szakmai napok keretében idén először rendezik meg a Fügenapot: az egykor kuriózumnak számító fügével egyre több helyen találkozhatunk az országban. Ha még nem is vagyunk fügenagyhatalom, az időjárás tekintetében lassan Magyarország is a Mediterráneum része lesz, csak tenger nélkül.

A hűvösödő éjszakák mutatják, hogy rohamosan közeleg az ősz, hiába áltatnak még a nyári hőséget idéző nappalok. Az előrelátók már egy ideje folyamatosan rakják el a nyár ízeit az ínségesebb időszakokra. Egy-egy adag paradicsom, lecsó vagy savanyított cukkini befőzése közé érdemes beiktatni a fűszerek konzerválását is, mert még nem késtünk le semmiről.

Bár a szakértők úgy tartják, a fűszernövényeket akkor kell szüretelni, amikor még nem szöktek virágba, azért 1-2 virág még nem tesz kárt az aromában: a bolti szárított fűszerekhez képest még így is fényévekkel finomabb fűszereket kapunk. Úgyhogy nyugodtan kapjuk elő az ollót, és tegyük el a nyár ízeit, illatait!

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): "Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is magát mind aszerint tartja." Sok helyen az ősz kezdetét jelentő nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellőztetést tartanak. A népi bölcsesség szerint a Bertalan- napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

- augusztus 29. (Keresztelő Szent János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Ez a megfigyelés tulajdonképpen az idei és a következő évi termésre egyaránt vonatkozik. A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy a népi megfigyelések szerint a június-júliusi nagy esők megrothasztják a diótermést, a szeptember-októberi érés idején pedig szintén nagyon kicsi a diófák vízigénye. Orosz Péter hevesi diótermesztő szerint a diónak vízre, nem esőre van szüksége. Egy hosszú szárazságot követő esőben előfordulhat, hogy egyébként hosszú érésű fajták is pár nap alatt beérlelik a termésüket, így az a minőség rovására megy.

A jövő évi termést annyiban érinti, hogy a tartós őszi esőzések fagyérzékennyé teszik a diófákat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Zöldmunkának mondják a kertészek a gyümölcsfák nyári metszését. Augusztus második felében lehet, sőt érdemes a kajszi- és az őszibarack kivételével a többi csonthéjast metszeni. Vagyis a meggy, a cseresznye, a ringló és a szilva következhet. Mindegyik fajra jellemző az erős növekedés, ezért, ha nem akarunk hosszú létráról gyümölcsöt szedni és hosszabbítóval permetezni, akkor elő a fűrésszel és a metszőollóval!

A sűrű korona apró meggyet terem

A koronát ilyenkor szellőssé lehet tenni, de érdemes a hajtásrendszerben professzionális kertészektől ellesett finom korrekciókat végrehajtani, ezáltal színesebb, édesebb, hamarabb érő, nagyobb és valószínűleg egészségesebb lesz a gyümölcs. Aki azonban a többszöri hajtásválogatást is magában foglaló nyári metszést is alkalmazza, jó, ha tudja, hogy fája stressztűrését fokozni kell, hiszen egy-egy ilyen korrekció abban az időszakban jár az asszimilációs felület csökkenésével, amikor a növény már nem a növekedésre koncentrál. Ezért fontos a jó kondíció, kiegyensúlyozott táp- és vízellátás. Ilyenkor ugyanis a fa valamilyen borzalmas csapást, súlyos kecskerágást, jégzivatart észlel, és kétségbeesetten igyekszik pótolni az elvesztett leveleit. Ha viszont megfelelő a kondíciója, akkor meg sem kottyan neki a metszés.

1 hónapos lett a Nyíregyházi Állatpark fókabébije, aki 2015. 07.16-án született 10.5 hónapnyi vemhesség után. Születését a közönség is láthatta, hiszen a vízparton zajlott le a különleges esemény, amely itt látható.

A kis fóka nevére az állatpark - hagyományaihoz híven -javaslatokat kért a látogatóktól: több mint 1500 név jött össze. A gondozók előnyben részesítették a B betűvel kezdődőeket, hiszen a kis állat anyja a Böbe, apja pedig a Beni névre hallgat, 4 éves nővére meg Barack. Így végül az egyik fagyosszent nevére, a Bonifácra esett a választás.


Bár gondozói még nem tréningeznek vele, már anyját követve figyeli az okítást. 1 hónap múlva ő is elkezdi a játékos fókasulit.

https://www.youtube.com/watch?v=I0ZEZ9o__Xw
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Itthon továbbra is stabil az ára, de külföldön olcsóbbá vált a gabona

Itthon az aszály miatt kritikussá vált kukoricatermés ellenére sem változott a kukorica ára, és nem mozdult a búzapiac sem. Mindezek következtében stabil maradt a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 33. héten. Az országhatárainkon kívül inkább az árcsökkenés volt jellemző. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Megérkezett a csapadék a kukoricára, de lehet, hogy már későn. Rosszul viselték a növények az elmúlt hetek forróságát. Különösen azokon a területeken, ahol nem volt lehetőség az öntözésre. Ilyenből viszont jócskán akad az országban. Mindezek folyományaként akár 3 millióval csökkenhetett a várható összmennyiség. A szemlék még tartanak. Nem mindegyik kukorica szenvedett ugyanis kárt. A korán, április elején elvetett kukorica még időben, a beköszöntött forróság előtt megtermékenyült, a később vetett kukoricák esetében viszont a termés jelentős része odaveszhetett. Előbbinél jó közepes minőségre lehet számítani, utóbbinál minden kérdéses.

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 20. (István, Vajk): Szent István napján a szép idő jó gyümölcstermést jelez. Ezen a napon vágják le a szúnyogkirályt, ettől kezdve már kevesebb vérszívóval találkozunk. Van, ahol úgy tartják, István-napkor mennek el a gólyák. Negyvenes napnak is mondják, azaz, amilyen az időjárás e napon, olyan lesz a következő 40 is. Ezen a napon már az új búzából sütik a kenyeret.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Időjós bábakalács

Rengeteg augusztusban pompázó növény van, e hónap különlegessége mégis a bábakalács, pontosabban a szártalan bábakalács (Carlina acaulis). Elöljáróban tudni kell róla, hogy Magyarországon a hegyi rétek, legelők egyre ritkuló, őszirózsaféle növénye. A Bükki Nemzeti Park címernövénye védettséget is élvez, eszmei értéke 2000 forint. Ezért itthon nem nagyon érdemes szedni, viszont a közeli Ausztria 1800 méter feletti részein már nyugodtan lehet ilyenkor, augusztusban kaszabolni, ugyanis a magasabban fekvő réteken, legelőkön, száraz lejtőkön szeret élni.

Az ezüstös fény világít a legelőn

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Ha Lőrinc napján szép az idő, ősszel is ez várható. A "lőrinces" dinnye viszont valószínűleg a szeptemberi Lőrinc-napra utal, hiszen augusztus végéig még bőven fogyasztható a görögdinnye. Ha Lőrinc napján bőségesen esik az eső, sok lesz a bor és finom az őszi gyümölcs. „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.”

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, azaz derült az idő, sok gyümölcs, jó bortermés van kilátásban. Az e napon megszentelt gyógynövényekkel később a betegeket füstölik. Az asszonyoknak e naptól tilos volt a folyóvizekben fürödni. A búzát ekkor kellett szellőztetni, hogy ne legyen dohos, zsizsikes.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A nyár vége és az ősz számít a gyepgondozás legfontosabb időszakának. Ilyenkor lehet a gyephibákat javítani, közben el lehet végezni a felújítási munkákat. A forró nyár után nem szabad elspórolni ezt a munkát.

Az utóbbi évtizedben (pontosan 2004 óta) egyre többször találkozunk parkok és kertek növényein fehér, vattaszerű bevonatokkal és aprócska, pattogó-röpködő lényekkel: az amerikai lepkekabócákkal (Metcalfa pruinosa).

Szerencsés, akit nem szeretnek a szúnyogok, és meleg nyári estéken nyugodtan ücsöröghet, beszélgethet a szabadban. Én ilyen vagyok, a gyerekekre cserében azonban sormintát szúrkálnak ezek a mohó nőstények.

Korábban már írtunk itt néhány növényről, amelyekkel védvonalat építhetünk ki az ücsörgés helye körül. Ha ez nem lenne elég, a biztonság kedvéért gyorsan összedobhatunk néhány szúnyogriasztó gyertyát.

Formás kis üvegekbe tegyünk mentát/rozmaringot/levendulát/citromfüvet, töltsük fel vízzel, tegyünk a tetejére ctrom- és vagy lime-szeleteket, és biztos, ami biztos, csepegtessünk rá egy kis citronellaolajat. A végén jöhet az úszógyertya, majd várjuk a hatást. 

Ha úgy érezzük, hogy az így nem elég, magunkra is cseppenthetünk az illóolajból. A szúnyogok elvileg utálják a citronellaillatot. Ha egy-egy példány mégsem tud erről a tulajdonságáról, legalább jó illatúen töltöttük az estét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Szent Donát

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- Ha augusztus 1. és 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható.

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

- augusztus 7. (Donát): Donát a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentje. Főleg azért könyörögnek hozzá, hogy elűzze a jégesőt, villámcsapást. A csopaki borvidéken élő hagyomány úgy tartja, hogy a csopaki szőlőhegyeken Szent Donát áldása van.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Isztambuli parkmustra

Aki Isztambulban történelmi parkokat szeretne végiglátogatni, ne nyáron, inkább tavasszal vagy ősszel tegye. Ilyentájt ugyanis, hiába öntözik, gondozzák ezeket, porosak, a gyepes részeik nagyrészt kiégettek. Ha mégis felkeresnénk néhányat a tucatnyi látogatásra ajánlott park közül, akkor erre a késő délelőtti, kora délutáni idő az ajánlható. Ilyenkor ugyanis azok a bentlakók, akikkel esetleg nem szívesen találkoznánk, a forgalmasabb helyeken próbálkoznak a napi betevő megszerzésével.

Topkapi

Hurrá, nyaralunk!

Mától egy kicsit békén hagyjuk a billentyűzetet, gangkertünket pedig a szomszédasszony és a sors kezébe adjuk. Az elkövetkező napokban ellátogatunk a bolgárkertészek hazájába, hogy aztán élményekkel és képekkel feltöltődve számoljunk be az ottani zöldségekről (meg gyümölcsökről).

A blogon azért lesz egy kis élet, meg a FB-oldalunkra is érdemes bekukkantani, vagy régebbi posztokat olvasgatni.

Jó pihenést, kertészkedést, hamarosan folyt. köv.!

Judit, a szerk.

Pihe-puha kerti utak

Ha szívesen mászkálunk mezítláb, és szeretjük a természetes hatású kertet, válasszunk a kerti utak mellé és a kövek, járólapok közé olyan növényeket, amelyek bírják a gyűrődést. Persze, nem arról van szó, hogy folyamatosan tapossuk őket, de ha rá-rálépünk, attól még semmi bajuk nem lesz.

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 29. (Flóra): Flóra a római mitológiában a virágok és a virágzás, legfőképp a gabonavirágzás istennője.

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legyen tél vagy nyár, Isztambulban, a bazárban, a hatalmas tömegben legfeljebb topogni lehet. Sebaj, bőven marad idő a nézegetésre. Kertbarát szemmel inkább a Fűszer- más nevén Egyiptomi Bazár kínál különleges érdekességeket. Az épületben szemnek, orrnak kápráztató csodákat lehet találni: olyan szárított, őrölt fűszereket, virágokat, más növényi részeket, amilyeneket nálunk legfeljebb az apró zacskókba zárt keverékekhez használnak. Itt viszont az alapanyagot teljes valójában lehet felismerni.

A mag és a szárítmány külön üzletág

1 hónapos lett az ország egyedüli afrikaielefánt-borja, és a hagyományokhoz híven elérte azt a kort, hogy nevet kapjon. A névadáshoz a Nyíregyházi Állatpark a látogatók segítségét kérte, akik 3 héten keresztül küldhették be javaslataikat. Kitétel nem volt, bár a gondozók szerették volna, ha 'K' betűvel kezdődne a kicsi neve, mint az édesanyjáé, Kwanzáé.

Akinek péntek estére nincs még programja, az ELTE Füvészkertben csodálatos látványban lehet része: a korábbi évekhez hasonlóan, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana) virágzása várhatóan ismét látható lesz.

Az újrahasznosítás reneszánszát éli, szinte bármi új életre kelhet a környezetünkben. Arról már többször volt szó a blogon, hogy ültetni bármibe lehet: régi bögrébe, konzervdobozba, lyukas teáskannába, tésztaszűrőbe, megunt bútorokba. Így van ez a tönkrement gumiabroncsokkal is: némi szépítgetés után a kertben több szerepet is kaphatnak.

Régi népélet naptára

Kendernyüvés, 1949

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 20. (Illés): E napon munkatilalom volt, mert attól féltek, hogy a mezőn dolgozókba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög". A hiedelem szerint az Illés-napi eső miatt lyukas lesz a dió és a mogyoró.

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szökik a ribiszke

Először, amikor alföldi kertünkben tönkrement néhány feketeribiszke-bokrunk, azt hittem, valamit rosszul csinálok. Nyilván így is van, de közben az is kiderült, hogy a fekete ribiszkének a mostanában egyre forróbb nyarak már az árnyékban is túlságosan melegek. Annak lehetünk tanúi, hogy ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcsöt nevelő növény északabbra húzódik. Ráadásul, most már termeszthető az USA-ban is, ahol a szövetségi kormány 1911-ben betiltotta a fekete és a piros ribiszke termesztését, mert egy, a faipar számára súlyos fenyőrontó gombabetegséget terjesztett, de 2003-tól a ribiszkék szabad utat kaptak, ugyanis az új fajták már ellenállók. Ezért minden feketeribiszke-tulajdonost és most ősszel telepíteni szándékozót arra biztatok, ne adja fel.

Felkészülni az elkerülhetetlenre, megelőzni az elkerülhetőt!

2015 szeptemberében, immár második alkalommal rendezik meg a Gazdag Gazda Konferenciasorozatot. A szakmai rendezvények központi témája az egyre égetőbbé váló éghajlatváltozás, annak a mezőgazdaságra gyakorolt hatása, és a lehetséges alkalmazkodási módok lesznek. A konferencia alcíme is ezt tükrözi: „Hogyan reagáljunk a változó éghajlat kihívásaira a talaj-előkészítéstől a betárolásig.”

Programok

A nap programját a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér úgy válogatta össze, hogy minél több területet érintsen a témakörben, és naprakész, gyakorlatias tudással gazdagodjanak a résztvevők. Előadnak neves, piacvezető cégek szakemberei, intézmények, hivatalok vezetői és megosztja tapasztalatait az ország talán legismertebb biogazdálkodása is. A szakértők tartalmas és változatos előadásokkal, esettanulmányokkal készülnek, a kerekasztal beszélgetésbe pedig bárki bekapcsolódhat, kérdezhet a gazdálkodók tapasztalatairól, jogszabályokról, pályázati lehetőségekről. A nap végi izgalmakat nyereménysorsolás biztosítja. A szervezők mind a 4 helyszínen a gazdaságban felhasználható értékes termékeket, lombtrágyákat, talajbaktérium készítményeket, növénykondicionálókat sorsolnak ki több tízezer forint értékben. A részletes program itt érhető el!

Helyszínek és időpontok

Országosan 4 különböző időpont és helyszín közül választhatja ki mindenki a neki legkedvezőbb alkalmat:

Szeptember 7. Budapest

Szeptember 10. Kaposvár

Szeptember 16. Berettyóújfalu

Szeptember 22. Szeged

A konferenciára már elkezdődött a regisztráció, ráadásul most a Korán Kelők Kedvezményt is igénybe lehet venni! Részletes program és jelentkezés az esemény hivatalos honlapján: http://www.magro.hu/konferencia/

A konferenciasorozat szervezője a Magro.hu mezőgazdasági piactér.

 

2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik "új nyertesének", a Mező Vidék Bt.-nek a Nemzeti Földalapkezelővel kötött szerződését. A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint még csak nem is pályázhatott volna: soha nem foglalkozott mezőgazdasággal, és az esetből úgy tűnik, saját munkagépei sincsenek. Ehhez képest a vállalkozás földet nyert a kishantosi területekből, használatba vette azt.

Régi népélet naptára

Antiochiai Szent Margit

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Császárfával (Paulownia tomentosa) ügyködni mindenkinek jó biznisz. Csemetéit keresik, és aki tudott szerezni, örülhet, mert különleges társra tett szert. A császárfa egyébként nem napjaink divatfája, többek közt a Budai Arborétumban vagy a Gellért-hegyen is megtalálhatók idős példányai. Alapfaja Kínából japán közvetítéssel jutott el Európába. Ha a fáknak valamilyen sportban versenyezni kellene, akkor a császárfa biztos sikeres sprinter lenne.

Egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

Tusolót minden kertbe!

Az utóbbi napok-hetek trópusi időjárását leginkább csak légkondis helyen, vízben vagy annak közelében lehet(ett) kibírni. A kert is csak piheg a hőségben és hálás, ha egy-egy nagyobb adag vízzel frissítjük fel. Ugyanez kijár a kertésznek is!

A madarak etetése, itatása szinte mindenkinek természetes dolog, de nem biztos, hogy a pillangókra is ugyanígy gondolunk. Ha piros, sárga, kék, lila árnyalatú virágokkal ültetjük be kertünket, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan lepkék sütkéreznek majd rajtuk. Ha már odataláltak hozzánk, gondoskodjunk kicsit róluk: készítsünk nekik lepkeetetőt, ami egyben itató is.

Szibériai nőszirom, gumós selyemkóró, kasvirág, kúpvirág - csak néhány példa a lepkecsalogató növényekre

A gyep szempontjából talán a július számít a legkritikusabbnak. A fű főleg azokban a házakban kerülhet bajba, ahonnan hosszabb időre elmennek nyaralni. Ahol nem gondoskodnak nyíróemberről és öntözésről, ott minden azon múlik, milyen kondícióban vannak a fűcsomók. Aki nem biológiai aktivátoros és mulcsozásos módszerrel dolgozik, júliusban is gondoskodjon a rendszeres nyírásról. Méghozzá ilyenkor a nyári időszaknak megfelelő magasságban kellene a késeknek forogni!

Mostanában a környéken elég sok fát láttunk kivágni, talán ezért kerül elő újra és újra a téma: mit kezdjünk a talajszint fölött elvágott tuskóval?! Egy korábbi posztban már volt néhány ötlet a beültetésre, de ezenkívül még rengeteg módon hasznosítható újra a valaha szebb napokat látott fa torzója, ill vastagabb ágai.

A beültetés mellett az egyik leggyakoribb felhasználási mód az ülőalkalmatosság "gyártása", mert ehhez nem nagyon kell semmi: egy deszka vagy néhány régi szék, esetleg kispárna, és már kész is.

Itthon továbbra is stabil, de külföldön drágulni kezdett a gabona

A stabil belföldi áraknak köszönhetően nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 26. héten, ám annál több érdekesség történt külföldön. Mind Európában, mind Észak-Amerikában jelentősen változtak az árak. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Mivel küszöbön az aratás és az őszi árpa után hamarosan a búza is betárolásra kerülhet majd, egyre sürgetőbbé válik a meglévő ókukorica értékesítése. Ez meg is látszott a piactéren, mert a kereskedés élénkebbé vált. Megnövekedett az eladásra váró árualap és több lett a vevő is. Egy jelentős mennyiségű és viszonylag magas áron lebonyolított exportügyletnek köszönhetően megnövekedett ugyan a kukorica azonnali átlagára a 26. héten a Magro.hu piacterén, de a belföldi ügyletek ára továbbra is a 40 ezer forintos szint közelében szóródik. A magyar határidős parketten a 26. hét viszont úgy telt el, mintha - némi túlzással - semmi sem történt volna. A kukorica ára meg sem moccant az előző héthez képest. Egyetlen apró elmozdulást sem láthattunk. Így a júliusi kurzus maradt 41.500, a szeptemberi 41.600 a novemberi pedig 41.800 forint.

Régi népélet naptára

Aratás Kónyban, 1937

Június - Szent Iván hava

27. hét:

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A kertészeti oldalak gyakori szereplői az özönnövények, és az, miként lehet ezeket visszaszorítani, pusztítani. Az özönnövényekről - legyen szó bármelyikről is - tudni lehet, hogy sikerüket általában legyőzött társaiknál nagyobb virulenciájuknak köszönhetik. Ha egy-egy példány megjelenik a kertben, rövid idő alatt elfoglalja a helyet, és csak évek alatt, vagy csak nagy költségek árán lehet kiirtani. Sorozatunkkal az ellenük harcolóknak szeretnénk muníciót adni.

A sok kertben, cserjesorban, virágágyásban próbálkozó zöld juhar (Acer negundo L.), mint annyi más növény, Amerikából érkezett. Ha nyáron a kertben, vagy a ház előtt aprócska növényt, vékony hajtáson billegő juharlevelet találnak, ne örüljenek az ingyen fának. A legnagyobb valószínűséggel nem kedves korai juhar (Acer platanoides), tatárjuhar (A. tataricum), hegyi juhar (A pseudoplatanus) vagy mezei juhar (A. campestre) próbálkozik helyet keresni, inkább a zöld juhar igyekszik gyomligetet kialakítani.

Itthon stabilak, de külföldön csökkentek a gabonaárak

A beállni látszó hazai gabonaárak miatt nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 25. héten, ám külföldön azért akadtak említésre méltó változások. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdemben nem változott a kukorica azonnali átlagára a 25. héten a Magro.hu fizikai piacán, így továbbra is a 40 ezer forintos szint közelében tartózkodik. A hazai határidős piacon az elmúlt hetek lassú drágulása után viszont ellentétes irányú mozgást láthattunk. A júliusi kukoricakurzus majd' 2 százalékkal, 41.700 forintról 41.000 forintig gyengült. Hasonló mértékben csökkent a szeptemberi és novemberi termény ára is. Előbbi ezzel 41.600, utóbbi 41.800 forint lett.

A 24. héthez hasonlóan enyhe mínusszal zárta a hetet a kukorica Párizsban is. Ezzel az augusztusi lejárat 162 euró, míg a novemberi 163 euró lett. A jövő év elejére 165 eurón lehetett kötni a terményt. Jelentősebben megmozgathatja viszont az európai piacot a Strategie Grains legfrissebb jelentése, ami a tavalyinál 11 százalékkal kevesebb kukoricát vizionál a 2015/16-os gazdasági évre az Európai Unióban. Ez akár áremelkedést is eredményezhet a 26. héten. Meglátjuk, lesz-e hatása.

Ezzel szemben némi drágulás következett be Chicagóban (CBOT/CME). A júliusi kukorica ára megközelítette a 141 dollárt, a szeptemberi pedig "benézett" 143 dollár fölé.

Az aratás megkezdésével csökkent a forgalom a piactéren, de még így is jó néhány üzletkötés született. Az elemzés írásának idején 4 ezer tonna kukoricát adnának és 2 ezer tonnát vennének.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. ápr.

2015. máj.

2015.

22. hét

23. hét

24. hét

25. hét

Átlagár (Ft/t)

40 669

40 611

40 752

40 621

40 532

40 562

Kötési mennyiség (t)

13 960

9 467

2 357

2 500

1 999

1 900

Nem kertes téma, de régi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2 éve hírt adtunk a blogon a nyíregyházi elefántok bimbózó szerelméről, melynek mostanra be is érett a gyümölcse: pénteken este megszületett, és most már a kifutóban is láthatja a nagyközönség a Nyíregyházi Állatpark afrikaielefánt-bébijét. 

Az alig 100 kilós csöppség fiú, de a keresztelő még várta magára, mert nevét majd a látogatók ötletei alapján választják ki. Ebben az állatparkban nem újdonság az elefántutód, hiszen 2007-ben is itt született meg Magyarország első afrikaielefánt-bébije, aki ma már német állatkertben alapított családot.

A mostani csöppség idén Európában az első afrikaielefánt-gyerek, aki valószínűleg 5 évig marad Nyíregyházán a mamájával, Kwanzával. És persze Jack papával is…

Köszönet a fotókért a Nyíregyházi Állatparknak!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A június növénye címre méltán számíthat a tűzliliom (Lilium bulbiferum). Vannak nála pompásabbak, illatosabbak is, de azért el kell ismerni, hogy nagyon jól mutat egy tűzliliomsor. Ahogy más liliomok, úgy ez is nyár elején bont elegáns virágot. Falusi környezetben júniusi utcadísznek is tartják, ilyenkor csinos sorfalat alkot a kerítés előtt, vagy a vizes árok mellett. De nagyon jól mutatnak a kertben, a sötét hátteret adó cserjék tövében. A botanikusok a liliomfélék legalább száz faját ismerik, a kertészek pedig számtalan hibridjét nevelik.

Virágba borult a Tisza!

Szerencsés, aki a napokban a Tisza mellékfolyóinál, ill. a Közép- és Felső-Tisza környékén jár, mert ritka és lenyűgöző látványban lehet része. Minden évben így június közepe táján járják a kérészek (Palingenia longicauda) különleges násztáncukat. A pontos időpontot a vízállás és az időjárás is befolyásolja, és a jelenség csupán néhány napig, ritkábban egy-két hétig tart. Az idei rajzás megkezdődött, az érdeklődők a késő délutáni óráktól naplementéig csodálhatják a "tiszavirágzást".

Bár a hivatalos jelentések szerint sok helyen folyik már a szúnyogok gyérítése (szép szó, kifejezi a vérszívókkal folytatott szélmalomharc lényegét…), főleg, aki vízhez közel tölti a nyarat, nem biztos, hogy érzi ennek bármilyen hatását. Szerencsére van jó néhány növény, amelyek illata az emberi orrnak kellemes, a szúnyogok (meg egyéb repülő kellemetlenkedők) viszont utálják, így ezekből érdemes ültetni a bejárathoz, az ablak alá, és/vagy a kertbe, ahol ücsörögni szoktunk.

Csombormenta

Apró változások belföldön, míg külföldön csökkentek a gabonaárak

Szűk 1 százalékkal emelkedett ugyan a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga a 24. héten, de összességében a változások nem voltak jelentősek a fizikai piacon. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár ez a Magro.hu prompt árain nem látszik, de a hazai határidős piacon lassú ütemben tovább drágult a kukorica. Az azonnali ár áfa és szállítási költség nélküli átlaga továbbra is valamivel 40 ezer forint felett állt a 24. héten. 40.532 forint volt. Nem így a Budapesti Értéktőzsdén, ahol újabb, ezúttal 2 százalékos emelkedés után 41.700 forint lett a takarmánykukorica ára, júliusi lejáratra. Kisebb mértékben a szeptemberi és novemberi kukorica is drágább lett.

Európában a hét eleji drágulás után lejtmenetbe kapcsolt a kukorica és összességében mindegyik kurzus a 23. heti záróár alatt fejezte be a hetet. Igaz, a csökkenés szűk 1 százalék volt.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

25. hét:

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nem kell feltétlenül mindent felfalni és meginni, ami a kertben termett, dísznek is szépek a megszáradt bogyók, vagy az iszalagok mini kosárkái. Számtalan trükkre van szükségünk ahhoz, hogy dobozba, vagy palackba zárva a bogyók, gyümölcsök, levelek frissek maradjanak, és a jégkásától a pálinkáig valamilyen formában túléljék a szezon zárását.

Vessetek retket!

A retek (Raphanus sativus subsp. sativus) az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető, nem túl igényes, és ahogy a "hónapos" jelző is mutatja, néhány hét után szüretelhető. Nevét a latin radix=gyökér szóból kapta. Bár pontosan nem tudni, vélhetően Ázsiából származik, a Wikipédia szerint Európába Marco Polo hozta be Kínából. Először a francia konyha fedezte fel magának, aztán egész Európát meghódította a friss ropogtatni való.

Stagnáló hazai és növekvő külföldi gabonaárak

Magyarországon még mindig alig mozdultak a hazai gabonaárak. Így aztán a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga is csak enyhén növekedett a 23. héten. A világban - ezzel szemben - jelentős változások zajlottak a kukorica-, de különösen a búzapiacon. A további részletekről, illetve a globális változásokról az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra sem mozdul a Magro.hu fizikai piacán a kukorica ára. Így a termény áfa és szállítási költség nélküli átlagára 40.621 forint lett a múlt héten. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a lassú emelkedés és újabb 1 százalékos drágulást figyelhettünk a júliusi kurzus esetében a 22. héthez képest. A kukorica így 40.800 forinton zárta a hetet. A szeptemberi lejárat ára nem változott, míg a novemberi szintén 1 százalékot erősödött.

Az Európai Bizottság újabb, június eleji becslése szerint a korábban vártnál több, 68,1 millió tonna kukorica terem majd az unióban ebben a gazdasági évben. Ennek ellenére újra drágulni kezdett a kukorica Európában. Párizsban (MATIF/EURONEXT) 2 százalékos emelkedés után 157,5 euró lett a júniusi és 3 százalékos növekedés után 165 euró az augusztusi árfolyam. Ennél kisebb mértékben, de a későbbi lejáratú termények is drágultak.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ezen a napon általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Júniusban át lehet térni a nyári gyepápolási metódusra. Aki szép és egészséges gyepet szeretne, érdemes néhány finomhangolást végrehajtani az eddigi fogásokon. Persze sok múlik az időjáráson és a meglévő gyep állapotán. De, ha lehet, próbáljunk a tökéletesre törekedni, arra, ami a fűnövénynek is jó.

Tuskóból kaspó

Előfordulhat, hogy a kertünket valaha ékesítő fák némelyike elfárad: megbetegszik, kiszárad, szél csavarja. Kisebb fák esetében könnyen megoldható a dolog fejszével, fűrésszel, ásóval, de egy élemedett korú példánynál jó eséllyel az egész kertet is feláshatjuk, ha meg akarunk szabadulni a gyökerektől. Marad tehát a tuskó, amelybe azonban könnyedén új életet lehelhetünk, így ismét éke lehet a kertnek. Gyűjtöttünk néhány ötletet, hogy lehet a kivájt vagy kilyuggatott tuskóból a porta üde színfoltja.

Stagnáló búza- és enyhén növekvő kukoricaárak

Továbbra is alig mozdulnak a hazai gabonaárak. Ennek nyomán a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga sem változott érdemben a 22. héten. Ha hazánkban nem is, mind Európában , mind az USA-ban történtek olyan események, amik később a hazai viszonyokat is befolyásolhatják. A további részletekről, illetve a hazai és globális változásokról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

Június első hete Bulgáriában a rózsák ünnepe. Kazanlakban több napos fesztivált szerveznek a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena) tiszteletére, amely 2013-ban az év gyógynövénye volt Németországban. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A tiszafa nem ennivaló

Ha a tiszafa egyetlen szépséghibája - nevezetesen: a mérgezők listáján előkelő helyre került - nem lenne, a kert legtöbb módon hasznosítható növénye lehetne. Piros magköpenye (terméshúsa) kivételével minden porcikája mérgező. Nem kell tehát lemondani a tiszafáról, csupán nem kell enni. A melegvérűeket fenyegető növény leginkább az emberekre lehet veszélyes, hiszen a négylábúak és a madarak már fiatalon megtanulják - ez igaz a hobbiállatokra is -, hogy a tiszafafélékből nem ajánlatos falatozni. A madarak egyébként szívesen csipegetik piros bogyóit: a termés húsa táplálék, a mag pedig, miután áthalad tápcsatornájukon, és trágyaburokban a földre pottyan, még csírázik is.

Vetés pontosan, szépen

És egyszerűen! Bár a népi megfigyelések szerint kendermagot a mai naptól már nem lehet vetni, de sok mindent mást igen: pl. répát, salátát, zsázsát, babot, de akár paradicsomot is.

A magoknak való barázdahúzás vagy lyukfúrás ugyan nem a legnehezebb kerti munka, de miért ne könnyítenénk meg a dolgunkat, ha lehet. Találtunk egy nagyszerű, könnyen elkészíthető célszerszámot, amellyel sokkal egyszerűbb lesz a magvetés. Borimádók előnyben!

Itthon stagnáltak a gabonaárak, de globálisan drágulni kezdett a búza

A hazai gabonapiac dermedtségének köszönhetően nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga a 21. héten. Mind a kukorica, mind a búza, mind az árpa ára stabilan alakult. A további részletekről, illetve a hazai és globális változásokról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A hazai kukoricapiac a 20. heti lassú ereszkedés után stabilra váltott. A 21. héten nem történt érdemi változás sem a Magro.hu mezőgazdasági piactéren, sem a BÉT áruszekciójában. A fizikai piacon 40.918 forint volt a prompt, a határidős piacon pedig 40.200 Ft volt a júliusi kukorica átlagára egész héten, különösebb ingadozás nélkül. A jegyzett árutőzsdéken is kezd normalizálódni a helyzet, lassult, illetve megállt a korábbi csökkenés. Párizsban (MATIF/EURONEXT) a júniusi kukorica ára továbbra is 154,5 euró, míg Chicagóban a júliusi kukorica megközelítette a 131 eurót. A magas raktárkészletek és a várható jó termés ígérete továbbra is nyomja az árfolyamot, de úgy tűnik, a piac kezdi beárazni ezt a tényt. Friss hírként a várható brazil kukoricatermésről publikáltak legutóbb adatokat. Eszerint, bár a tavalyinál kevesebb, de még mindig jó sok kukorica várható ott. Egyes vélemények szerint a nyári betakarításkor 29,1 millió tonna tengerit takaríthatnak majd be. A hazai piacról továbbra is hiányoznak a vevők: jelenleg 31 ezer tonna kukoricát adnának el és 2 ezer tonnát vennének a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. már.

2015. ápr.

2015.

18. hét

19. hét

20. hét

21. hét

Átlagár (Ft/t)

39 438

40 669

40 260

40 888

40 876

40 918

Kötési mennyiség (t)

12 148

13 960

2 950

2 410

2 350

2 100

Idén betartottuk a népi kalendárium útmutatását, és a balkonládák beültetésével megvártuk még Orbánt is, nehogy az utolsó fagyosszent keresztülhúzza a számításainkat.

Déli fekvésű balkonunkon (igazából gangunk, csak az nem hangzik olyan jól…) az évek során mindenféle egynyári virágot kipróbáltunk már. Vannak, amelyekről a szakirodalom is állítja, hogy bírják a sok és erős napsütést, mások a papírforma szerint inkább a félárnyékot kedvelik, nálunk mégis jól voltak/vannak.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, bort visznek neki, de ha rosszat, akkor besározzák, megvesszőzik, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”

Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni ettől a naptól.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is. 

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nagy igyekezettel folyik a keszthelyi Festetics-kastély felújítása. A bezárt kapura aggatott ragacsokból és az ilyenkor megszokott plakátokról kiderül, hogy a látogathatóság zavartalan, viszont egy-másfél év alatt elkészülnek a kétmilliárdos munkával. A tervek szerint beruházás várhatóan 2015 végéig fejeződik be.

Az átalakítás a régi hangulatot igéri

Csigafrász újratöltve

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

Itthon enyhén csökkentek a búzaárak, máshol inkább drágultak

A 20. héten 8867 pont volt Magro Gabonaindex (MGX) átlaga. A kukorica ára stagnált, a búza olcsóbb lett, kis mértékben drágult viszont az árpa. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Pünkösdi királynéjárás (Vitnyéd, Győr-Moson-Sopron m., 1970)

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

- május 24. (Pünkösd, Eszter): Húsvét után ötven nappal (pentekoszté = ötven) ünnepli az egyház Pünkösdöt. Egyben a nyárkezdet ünnepe is, amikor versenyes sportjátékokat rendeznek, és a győztest rövid ideig uralkodó "pünkösdi királynak" választják meg. Ez a legügyesebb legény egy hétig, vagy akár egy évig viselhette címét. Minden lakodalomba, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. A kislányok ezen a napon pünkösdkirálynő-járást, pünkösdölést tartanak. A legkisebbet zöld ágakkal, pünkösdi rózsával díszítik fel királynőnek, és házról házra járnak köszönteni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja most van. Sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folytontermőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeink ne legyenek, ami biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer biztos csemegézhetünk.

Ahogy már a korábbi programajánlóban jeleztük, a hétvégén a Füvészkertben minden a kaktuszokról szól majd. 

A meghirdetett nyereményjátékunkra 13 helyes megfejtés érkezett, amelyeket -szokás szerint - a beérkezés sorrendjében beszámoztunk, majd a random.org segítségével kisorsoltuk a 3 szerencsés nyertest.

A három szerencsés tehát, akik páros belépőket nyertek a hétvégi Kaktuszkiállítás és -vásárra a Füvészkertbe: Jóni Nikoletta, Takácsné Magi Zsuzsanna és Nagyné Maros Gabriella.

Köszönjük a részvételt, a nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Akik most nem nyertek, ne csüggedjenek, lesz még alkalom! De aki teheti, látogasson el a kiállításra, mert biztosan nagy élmény lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Amikor a puszpángbokrok ágain az új tavaszi hajtások már legalább 2 centisek, ideje előkapni a metsző- vagy sövényvágó ollót, és lenyisszantani a zsengéket. Ha azt szeretnénk, hogy a bokrok, sövények kicsit nagyobbak legyenek az előző évhez képest, akkor az új hajtásvégek felét meghagyhatjuk.

tthon stabilak voltak a gabonaárak, de külföldön nagy a "felfordulás"

Mivel a hazai gabonaárak viszonylag stabilak, érdemben nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 19. héten. Sokkal izgalmasabb dolgok történtek viszont az országhatáron kívül. Ellentétesen és jelentős mértékben változtak az árak a mértékadó árutőzsdéken. Érdemes csemegézni. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Az amerikai földrészek kietlen sivatagainak, félsivatagainak szomjazást tűrő növényei a kaktuszok.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A már melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántát ültetni. A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára, árt a szőlőnek, viszont a mező szép zöld lesz tőle. Amilyen az időjárás Pongráckor, olyan lesz Orbánkor (május 25.) is.

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja.

"Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

A magyar legendárium szerint Pongrác subájában fagyott meg a kánikulában, Szervác a Tisza közepén fulladt meg víz nélkül, Bonifácot pedig a szúnyogok csípték halálra. Ezért bosszút esküdtek, minden évben visszajárnak, és mindent megtesznek, hogy elpusztítsák a termést: széllel, faggyal, jégesővel.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:

"Pongrác, Szervác, Bonifác,

Zsófia is lehet gyász."

Ha valamilyen szerencse folytán szép idő van ezekben a napokban, az bő szőlőtermést jelent: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz."

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak. Baján a virágokkal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, és égő koszorúk kíséretében úsztatják a folyón. A szokás eredete, hogy a prágai pap, Nepomuki Szent János a királyné gyóntatója is volt. Vencel cseh király különféle kínzásokkal próbálta kiszedni belőle a királyné meggyónt titkát, és amikor ez nem sikerült, 1383. május 16-án megkötözve és száját széthasítva a Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a csodát mutató szentet választották védőjükké. Az ő tiszteletére tartják Baján is a vízi körmenetet.

Szép hetet!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, amit Chernel István ornitológus szervezett meg először Kőszegen, 1902-ben. Bár az első világháború és az azt követő időszak alatt némileg háttérbe szorult ez az ünnep, 1931-ben Klebelsberg Kunó rendelettel élesztette fel: előírta, hogy a tanító ezen a napon "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy minden gyermek ültessen egyet, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Mostanában több társasház kertjében is kellett gyepbajokkal foglalkoznom. A hozzáértő szemével is érdekes látni a szomszédok telekrészei közötti különbséget, holott a környezet nagyjából azonos. A gondok többsége a hibás telepítési időtől, hiányos vagy helytelen tápanyag-utánpótlásból, a fűnyíró rossz beállításából, a nem oda való fűmagkeverék kiválasztásából, öntözési pontatlanságból adódik. No és persze a tujasövények, talajsavanyító fenyők, felszaporodott gyomok okoznak gyakorta gondot.

A szinte nyárias időjárásnak köszönhetően egyre több időt tölt(het)ünk a kertben, ahol bármikor érheti a kertészt váratlan sérülés: elvágja az ujját egy levél, megböki egy tüske, belelép valami szúrós növénybe, esetleg rovartámadás áldozata lesz, mondjuk, megcsípi valami. A vérzéssel járó sérüléseknél nem kell rögtön a házba, patikába vagy az orvoshoz rohanni, mert a gyors megoldás lehet, hogy éppen a lábunk előtt hever.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

19. hét

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ezen a hétvégén ünnep ünnep hátán: a Munka ünnepe után, Anyák napja előtt május első szombatja a Meztelen kertészkedés világnapja (World Naked Gardening Day).

Rendkívül ritka kondorkeselyű, más néven andesi/andoki kondor érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A hatalmas méretű madár igazi kuriózum: szárnyfesztávolsága 270-320 centiméter, aminek köszönhetően röpte felülmúlhatatlanul szépséges. Nem csoda, hogy sok indián törzs totemállatként tisztelte.

Májusra már be is fejeződik a télvégi, első "hagymásroham". E növénycsoport azonban évközben is képes csodákra. Érdemes nyitott szemmel válogatni nemcsak a piacokon, szakkereskedésekben, de a nagyobb élelmiszerboltok díszhagyma-kínálatából is. Egy-egy ilyen készlet ugyanis néha rejt különlegességeket. Akinek helye van a kertben e rejtélyes növényekre, próbálkozzon velük. De a balkonon is jól mutatnak, ha egy nagyobb edényben elég mélyre sikerül nyomni a hagymát. Sokféle módon lehet őket csoportosítani; alant az ültetési időben bizonytalanoknak szeretnénk segíteni.

A tulipánok nagyon szépek, de májusra vége dicsőségüknek

A hét közepén várható talajmenti fagyok (de ha biztosra akarunk menni, fagyosszentek) után lassan nekiállhatunk a kert egy sarkában a sátorállításnak. A futóbab nagyszerű megoldás, ha két legyet akarunk ütni egy csapásra: a gyerekeknek árnyat adó, nyári búvóhely, ráadásul ennivalónak se utolsó.

Stabilak a hazai gabonaárak

A gabonafélék árának általános stagnálása miatt érdemben nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem a 17. héten. Ha a hazai viszonyokban nem is történt változás, Európában, de különösen a tengerentúlon láthattunk említésre méltó ármozgásokat. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nagyon stabil a kukorica ára Magyarországon. A 17. héten ez 40.138 forintos átlagárban realizálódott a Magro.hu fizikai piacán. És gyakorlatilag a hazai árutőzsdén sem történ semmi érdemleges változás. A májusi kukorica ára továbbra is 40.650 forint, a júliusi 41.300 forint, míg a novemberi ára 200 forinttal 42.800 forintra csökkent ugyan, de ez még messze nem tekinthető szignifikáns változásnak. Friss adatok a hazai termésvárakozással kapcsolatban most nem láttak napvilágot, de Nemzetközi Gabonatanács (IGC) feljavította a globálisan várható kukoricatermésére vonatkozó becslését. Eszerint 951 millió tonna kukorica betakarítása várható, ami mintegy 10 millió tonnával haladja meg a saját eddigi várakozását, de még így is elmarad a tavalyi rekordtól, ami 994 millió tonna volt. A pozitív korrekciónak az az oka, hogy néhány jelentősebb kukoricatermesztő országban (pl. Kína, Mexikó) javultak a terméskilátások. Párizsban (MATIF/EURONEXT) nagyon kis mértékben (~1%-kal), de mindegyik időszakra csökkentek a kukoricaárak. Ezzel a júniusi kukorica tonnánkénti ára 162 euró lett. Chicagóban ennél nagyobb volt a mozgás a 17. héten. Itt is csökkentek az árak, méghozzá 3-5 dollárral tonnánként, ami 2-3 százaléknak felel meg. A májusi lejáratú kukorica így már 146 dollárnál is olcsóbb lett. Aktuálisan 30 ezer tonna kukoricát kínálnak és 7 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

14. hét

15. hét

16. hét

17. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 291

40 737

40 237

40 138

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 580

3 150

2 349

3 000

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

A héten május havába lépünk; nevét Maiáról, a föld termékenységének római istennőjéről kapta. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

Május – Pünkösd hava

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük, esetleg lányrokonuk udvarába. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának szimbóluma, és a legtöbb esetben szerelmi vallomás is: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. Nem jó, ha a gyerekek almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

- május 3. (Tímea, Irma): Anyák napja minden országban máskor van, de a legtöbb helyen májusban ünneplik. Nálunk május első vasárnapján. Az anyák ünneplése az ókori Görögországban kezdődött, ahol Rheának, az istenek anyjának (és vele együtt minden édesanyának) tartottak tavaszi ünnepségeket. Magyarországon 1925-ben volt az első hivatalos anyák napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Csalfa tökök

Ha az interneten különleges tökétkek után nyomozunk, új világ tárulhat elénk. A díszkertekben is megtalálják helyüket a tökfélék. Akinek van helye, tartson ezekből is néhányat, hiszen így lehet kiegészíteni a piacok sekélyes tökkínálatát. A haszonnövények mellett lehetne tartani a dísztökök népes mezőnyéből is párat, de akár kolbásztököt, sütőtököt vagy szivacstököt.

Kolbásztök

Esik a búza ára, a kukorica ára továbbra is stabil

A búza áresése miatt mintegy 1 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 16. héten. Bár a kukorica és a többi gabonaféle ára is lefelé mozgott, a folyamatot a búzával történtek irányították. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 16. héten is 40 ezer forint felett maradt a kukorica átlagára, de 1 százalékkal csökkent a 15. héthez képest a Magro.hu fizikai piacán. A 40.237 forint egyúttal azt is jelenti, hogy a prompt ár szinte egybeesik a májusra várt hazai határidős értékkel. A magyar árutőzsdén ugyanis stabilan 40.650 forinton áll a termény ára. Általában is a stabilitás a jellemző a hazai kukoricaárakra, mert sem a júliusi, sem a novemberi lejárat ára nem változott. Chicagóban (CBOT/CME) 1-2 százalékos drágulást figyelhettünk meg, míg Párizsban (MATIF/EURONEXT) a magyar viszonyokhoz hasonlóan stagnáltak az árak. Ezzel Chicagóban már a májusi kukorica ára is megközelítette a 150 dollárt, míg a későbbi lejáratúak 150 dollár felett állnak. Sőt a jövő márciusi terményt 160 dollár felett lehet lekötni. Jelenleg 31 ezer tonna kukorica keresi gazdáját és 7 ezer tonnányit keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

13. hét

14. hét

15. hét

16. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 244

39 291

40 737

40 237

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

3 200

2 580

3 150

2 349

A Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában 2015. április 24-26-ig immár 28. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legszínesebb tavaszi, kertészeti és gasztronómiai szakkiállítása és vására, a Corvinus Díszkert . Az évről évre visszatérő népszerű programokon és látnivalókon kívül az idei évben is számos újdonsággal és meglepetéssel várnak mindenkit.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

17. hét

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.

Gonoszjáró nap is: ilyenkor szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.

Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.

Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagymák mellett vannak azonban olyan különlegességek, amelyek termesztésével érdemes a díszkertekben is próbálkozni.

Lezárult játékunk, amelyen 5 páros belépőt sorsolunk ki a 3 kérdésre helyesen válaszolók között. Ezeket a válaszokat vártuk:

 1. Mikor lesz az Orchidea Kiállítás?2015. április 17-19.

2. Idén mely orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók? - Thaiföld

3. Igényelnek a téli pihenőt a lakásban tartott orchideák? Igen.

Úgy tűnik, nagyon sokan kedvelik az orchideákat, mert rekordszámú, 195 helyes válasz érkezett, amelyeket a beérkezés sorrendjében számoztunk be. A már jól bevált random.org segítségével az első 5 helyre az alábbi beküldők kerültek: 

 1. 73. Urbán Attila
 2. 38. Bartha-Radácsi Andrea
 3. 126. dr. Kolosy Béla
 4. 130. Szabó Ildikó
 5. 154. Donga Árpádné

Gratulálunk, ők nyerték a páros belépőket a hétvégi kiállításra. Velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

 Mindenkinek köszönjük a részvételt, legközelebb is játsszatok velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Drágább lett a búza és a kukorica is

A gabonafélék általánosságban történő drágulása miatt 2,5 százalékkal emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 15. héten. Ezzel hétfőn reggel elérte a 8823 pontot. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 15. héten - másfél hónapos stagnálás után - újra drágult a kukorica a Magro.hu fizikai piacán. Igaz csak kis mértékben, de így is átlépte a 40 ezer forintos határt. A 40.737 forintos átlagárral a kukorica megközelítette a magyar árutőzsde májusi lejáratú értékét, ami 40.650 forint. Egyébként a hazai "parketten" nem volt változás a múlt héthez képest. Csökkent viszont a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME), átlagosan 2 százalékkal. Így a májusi kukorica már 148,42 dollár lett. Párizsban (MATIF/EURONEXT) ennél kisebb mértékben, de szintén olcsóbbá vált a termény. Aktuálisan 32 ezer tonna kukoricát adnának el és 4 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

12. hét

13. hét

14. hét

15. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 150

39 244

39 291

40 737

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 299

3 200

2 580

3 150

Amikor hosszabbak a nappalok, és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és vele a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.

Mint évek óta mindig, idén is egy újabb orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók április 17-19. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

16. hét:

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés.

Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legyünk kicsit japánok!

Ilyentájt nagyon jó dolog japánnak lenni, főleg Japánban. Az utóbbi években már március végétől virágzik az ország jelképének számító cseresznyefa, a sakura. Ez a tavasz ünnepe, egyben ott az év kezdete is, így érthető, hogy nagyszabású ünnepségek kapcsolódnak hozzá.

Az 5 hónapos fehértigriskölykök állatcsere program keretében érkeztek Franciaországból azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ivarérett korukban a már itt élő nőstények párjai legyenek.

A Nyíregyházi Állatpark már 2004 óta tart fehér színű tigrist, ám mivel mindössze 250 egyed él belőlük a világon, a megfelelő genetikai állomány kialakítása érdekében folyamatosan cserélik őket más állatkertekkel; többek között a pozsonyi és a győri állatkertben élő tigrisek is Nyíregyházáról kerültek jelenlegi tartóhelyükre, ahol már családot alapítottak.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Ugyanakkor egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, és a maradék ötöt (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb, jelenleg 3- 4000 példány él belőle a szabad természetben.

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. A természetben ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési esélye kisebb, mint normál színezetű társainak.

A fehér tigrisek nem albínó állatok. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk fehér, amelyet fekete színű csíkok tarkítanak.

A világ 250 fehér tigriséből 5 jelenleg a Nyíregyházi Állatpark lakója.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A díszkertbe való ehető zöldségek között talán a legismertebbek a télen is virgonc díszkáposzták, de a közvetlen rokonságban is akadnak szép számmal tetszetős és nagyon egészséges, finom káposztafélék. A hobbikertészeknek azonban fel kell tenni magukban a kérdést: a szemnek vagy a gyomornak tartják e nemes növényeket.

Pihe-puha mohaszőnyeg

Szerencsés, akinek ablakos, világos a fürdőszobája, és ott is tud növényeket tartani. De akkor se kell elkeseredni, ha nincs így, mert van egy növény, amelynek elég akár a lámpafény is, bírja a szárazságot, de a párás, nedves levegőt is, ráadásul puha: a moha.

Olcsóbban lehetett búzát venni, a kukorica maradt, ahol volt

Az ellentétes irányú árváltozások miatt változatlan lett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 14. héten. Hétfőn reggel 8656 ponton állt. Bár a búza olcsóbb lett, a többi gabonaféle ára stagnált vagy enyhén emelkedett. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 14. hét sem hozott árváltozást a kukoricakereskedésben a Magro.hu fizikai piacán. A kukorica ára hosszú hetek óta szinte meg sem mozdul. Továbbra is a 40 ezer forintos határ alatt áll. A múlt héten 39.291 forint volt az átlagár. A hazai árutőzsdén ezzel szemben lassú ütemben, de ereszkedni kezdett a májusi lejáratú kukorica ára. A 13. héthez hasonlóan újabb 1 százalékot csökkent, és 40.650 forinton állt meg. A távolabbi kilátások nem változtak: a júliusi kukorica maradt 41.300, a novemberi pedig 43.400 forint. Chicagóban (CBOT/CME) szintén lefelé mozognak az árak. Mindegyik időhorizonton 1-2 százalékkal lett olcsóbb a kukorica. A májusi lejáratú múlt hét végén 152,12 dollárba került tonnánként. Az amerikai árakat leginkább az a félelem mozgatta meg, hogy kétségessé vált Kína hajlandó lesz-e vásárolni az USA GM-kukoricájából, ezáltal a potenciális kereslet csökkent. Párizsban (MATIF/EURONEXT) nem volt ennyire tiszta a kép. Míg a júniusi és novemberi termény enyhén drágult, a januári és márciusi kis mértékben olcsóbbá vált. Jelenleg 33 ezer tonna kukoricát adnának és 4 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

11. hét

12. hét

13. hét

14. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 680

39 150

39 244

39 291

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 300

2 299

3 200

2 580

Régi népélet naptára

Április – Szent György hava

15. hét:

- április 6. (Bíborka, Vilmos): Húsvéthétfő a locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő. Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

Vilmos napja időjósló is: ha esik az eső, szűk lesz az esztendő.

- április 7. (Herman): Húsvétkedd, a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

- április 10. (Zsolt): Az év századik napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Német nyelvterületen mindig is nagy hagyománya volt a húsvéti tojásfának: hímes tojásokkal díszítenek fel bokrokat, fákat. Közülük is a leghíresebb a türingiai Saalfeldben a Kraft család almafája. Régebbi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy néhány éve már írtunk erről a csodás fáról itt.

Ha egy kicsit körülnézünk a kertben, a kamrában vagy a konyhában, meglepően sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert találunk, amelyek nem csak az ételeket, de a húsvéti tojásokat is kiválóan megszínezik. Gondolom, a vöröshagyma héjától barnás-vöröses tojások sokaknak ismerősek: gyerekkoromban mi szinte mindig ilyet festettünk a nagymamával.

A zöldségsorozatunk második részében a levelük miatt kedveltek közül próbálunk olyanokat ajánlani, amelyek megállják helyüket a díszkertben és a különlegességet kedvelők tányérjain is.

Aki évekkel ezelőtt, vagy legalább tavaly októberben elültette a császárkorona (Frittillaria imperialis) hagymáit, hamarosan számíthat rá, hogy pompás virágai díszítik a kertet.

Drágult a búza, de továbbra is stagnál a kukorica ára

Bár drágább lett a búza, de a többi gabonaféle stagnáló vagy enyhén csökkenő ára miatt összességében nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 13. héten. Hétfőn reggel 8250 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nyugodt mederben folyik a kereskedés a Magro.hu fizikai kukoricapiacán. A 13. héten lényegében nem változtak az árak, így 39.244 forint volt az átlagár. A hazai árutőzsdén a múlt héthez hasonlóan 1 százalékot csökkent a májusi lejáratú kukorica ára. Ezzel megközelítette a 41 ezer forintot. A júliusi és novemberi kukorica ára továbbra is stabil. Chicagóban (CBOT/CME) a hét eleji erősödés után a hét végére lényegében visszatért a kiinduló pontra a májusi kukorica ára és hasonló pályát járt be későbbi időszakokra szóló tengeri is. Párizsban (MATIF/EURONEXT) még ennyi mozgás sem volt, minden maradt változatlan: a júniusi kukorica 162,5 euróba kerül tonnánként. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb előrejelzése szerint a 2015/2016-os gazdasági évben a világ kukoricatermése 938 millió tonna lehet. Ez ugyan 5,5 %- kal kevesebb, mint az egy évvel korábbi mennyiség, de rengeteg tavalyi kukorica van még a raktárakban, így a prognózis nem okozott áremelkedést. Aktuálisan 37 ezer tonna adnának és 54 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

10. hét

11. hét

12. hét

13. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

39 635

39 680

39 150

39 244

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

3 349

2 300

2 299

3 200

Régi népélet naptára

A héten beköszönt "bolond" április, mely idén sem hazudtolja meg magát: a hegyekben hóesést, éjszakai fagyokat hoz, meg  húsvétot.

Április – Szent György hava

14. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint, aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle.

- április 2. (Nagycsütörtök): Megszűnik a harangozás: "a harangok Rómába mennek", és legközelebb Nagyszombaton szólalnak meg. Zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor spenótot, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

- április 3. (Nagypéntek): A legszigorúbb böjt és általános tisztálkodás napja: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, az állatokat is megfürdetik. Aki napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség.

- április 4. (Nagyszombat): Nagyszombat délelőttjén az asszonyoknak sok dolga volt: ekkor főzték meg a húsvéti sonkát, tojást, kolbászt, sütötték a húsvéti kalácsot, és a tojásokat is e napon festették.

- április 5. (Vince, Húsvétvasárnap): Ha addig nem, Vince napjától már mindenképpen itt a tavasz. Húsvétvasárnap piros tojást tettek a mosdóvízbe, és a család abból mosakodott, hogy egészségesek legyenek egész esztendőben. E napon munkatilalom volt: seperni pl. azért volt tilos, mert kisepernék a locsolókat a házból. A húsvéti szertartásokhoz tartozott az ételszentelés: a kenyér, kalács, bor, bárány, sonka voltak a leggyakoribbak. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. E naphoz kapcsolódott a zöldágjárás és a kakaslövés is.

A 13-14 éves fiúgyermekek egy héttel a kakaslövés előtt végigjárták a falut, hogy 3-4 kakast a közösen adott pénzből megvegyenek. Húsvét első napján délben gyülekeztek és elbúcsúztatták a kakast. Ezután a táblára rajzolt életnagyságú kakas ábrájára nyíllal lőttek. Aki a tábla közepére festett fekete pontot eltalálta, az a győztes, aki este az asztalfőn fogyaszthatja el a megvásárolt kakasok, ill. tyúkok húsából és marhahúsból főzött levest, és neki jár a kakas combja, szíve, mája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról március elején életbe lépett BM-rendeletről szóló korábbi posztunkhoz nagyon sok hozzászólás érkezett. Az olvasókat erősen megosztotta a kerti hulladék égetésével kapcsolatos passzus: van, aki üdvözölte, hogy szigorúan büntetik az engedély nélküli füstölést, más azt kifogásolta, hogy ha akarná, sincs más választása a zöldhulladék eltüntetésére, mint a tűzrakás.

Mostanában igencsak felgyorsultak a kerti teendők: egyszerre kell a gyepet szellőztetni, fákat metszeni, ültetni és a növényárudákat járni magért, növényvédő szerért. Akár a legkisebb helyen is érdemes zöldségek termesztésével próbálkozni, ehhez próbálunk sorozatunkkal kedvet teremteni. Vannak közöttük olyan impozánsak, amelyek megállják helyüket a díszkertekben is. Ilyen - hogy csak néhányat említsünk - az articsóka (Cynara scolymus), a cikória (Cychorium intybus var. foliosum), a mángold (Beta vulgaris ssp. esculenta var. cicla), az okra (Abelmoschus esculentus), a rebarbara (Rheum rhabarbarum) vagy a szivacstök (Luffa acutangul).

Ki a leanderekkel!

A leanderek, akárcsak a többi mediterrán dézsás növény tartásának aranyszabálya: minél később be, és minél hamarabb ki! Ha a tél folyamán megfelelő körülményeket (hűvös hely, fény) tudtunk biztosítani, és nem indultak meg a hajtások, amint elmúlnak az éjszakai fagyok, mehet leanderünk a szabadba. Vagyis már most!

Immáron ötödik évébe lépett az AGRYA nagy sikerű, EU-díjnyertes kommunikációs programja, a Vidék Kaland. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is olyan, kimondottan városokban élő fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ne vágj ki minden fát!

A díszkert fái is elpusztulnak egyszer: haláluk oka általában nem az egészséges öregedés, hiszen a legkorábban kipusztulónak a fűz számít a 150 évével. Inkább valamilyen környezeti, ápolási ok miatt száradnak ki. De a betegségek is sok bajt okozhatnak, ezért a díszfákat is ápolni kell. Viszont, ha már kipusztul, akkor nem kell rögtön kivágni őket, szolgálhatnak kúszónövények támasztékául vagy virágtartóként.

Európa nagyobb állatkertjeiben (Prága, Bécs) már régen rájöttek, mekkora üzlet az elefántok ürüléke: a folyamatosan termelődő, tápanyagokban rendkívül gazdag anyag nagyon jól alkalmazható növények és a talaj állapotának javítására. 2011 óta a Nyíregyházi Állatpark is beállt a sorba, így már nem vész kárba a három ázsiai és három afrikai elefánt napi produktuma.

Véget ért az idei Gardenexpóval kapcsolatban hirdetett játékunk, amelyre 13 helyes megfejtés érkezett. A játékosok neveit a beérkezés sorrendjében beszámoztuk, majd a sorsolást ezúttal is a random.org segítségével végeztük. Így az alábbi sorrend született:

Tehát a 3 db páros belépőt nyerte: Takács Tünde, Kincsné Szabó Erika és Guba Balázsné. Gratulálunk nekik, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. 

Mindenkinek köszönjük a részvételt, a nyerteseknek (és a többi kilátogatónak is) jó szórakozást kívánunk a Gardenexpón!

Stagnáló kukoricaárak mellett drágult a búza

A 11. héten, a búzaárak emelkedése miatt, növekedett a Magro Gabonaindex (MGX) heti értéke. Kisebb-nagyobb változásokat mind a hazai, mind a nemzetközi árutőzsdéken is láthattunk. Ezekről az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 11. héten sem változott érdemben a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán - maradt 40 ezer forint alatt - , de a hazai határidős parketten drágulást láthattunk. A májusi lejáratú kukorica ára 5,5 százalékkal, 40 ezer forintról 42.200 forintig erősödött. A júliusi és novemberi jegyzések ugyanakkor nem követték ezt a változást. Előbbi ténylegesen változatlan maradt, utóbbi enyhe mértékben drágult. A chicagói árutőzsdén nem alakult ennyire tisztán a kép. A 11. hét első részében inkább emelkedtek az árak, majd csökkentek, de mindez egy nagyon szűk sávon belül történt. Egyértelműen drágult viszont a kukorica Párizsban (Euronxt/MATIF). A júniusi lejáratú termény 4 százalékkal, 158 euróról 165 euróig emelkedett. Hozzávetőlegesen hasonló mértékben nőtt az augusztusi és a novemberi lejárat ára is. Aktuálisan 40 ezer tonna kukoricát kínálnak a Magro piactéren és 7 ezer tonnára van kereslet.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

8. hét

9. hét

10. hét

11. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

39 557

39 667

39 635

39 680

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

7 551

3 025

3 349

2 300

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha tavasz, akkor Gardenexpo, a legnagyobb hazai kerti életmód kiállítás, ahol még az igazi kertszezon beindulása előtt rengeteg ötlettel gazdagodhatunk kertünk megtervezéséhez, berendezéséhez és folyamatos szépítéséhez.

A 9. Gardenexpo és társrendezvénye, az Orchidea Ünnep március 20-22. között vár a Budapest Sportarénában, ahova most ingyen belépőjegyeket nyerhet, aki az alábbi 3 kérdésre helyesen válaszol:

 • 1. Hányadik alkalommal rendezik meg a Gardenexpót?
 1. 2. Mi az idei Gardenexpo társrendezvénye?
 2. 3. Az Orchidea Ünnep mely ókori birodalmat idézi meg?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk. A helyes válaszokhoz segítséget korábbi posztunkban itt találtok.

Beküldési határidő: 2015. március 17. 20.00

A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsés olvasó 1-1 páros (két főre szóló) belépőt nyer.

Jó játékot, sok sikert!

Március közepén már árusítják a balkonnövényeket, de ezek kiültetésével nem szabad sietni, hiszen jöhetnek még kemény fagyok. Az előkészületekhez azonban érdemes hozzákezdeni.

Jön a 9. Gardenexpo!

Árnyékos lugasra vágysz, miniatűr japánkertre, új teraszbútorra vagy egy kerti grillre? A Gardenexpón azzal csillapíthatod kertvágyad, amivel szeretnéd, hiszen a legnagyobb hazai kerti életmód kiállítás páratlan választékkal és rengeteg ötlettel hozza el a tavaszt! A Gardenexpo és társrendezvénye, az Orchidea Ünnep március 20-22. között vár a Budapest Sportarénában, ahol idén is fantasztikus bemutatókertekből meríthetsz ihletet saját kerted megtervezéséhez és berendezéséhez.

Gyártsunk magbombát!

A magbomba eredetileg a gerillakertészek "fegyvere", mert nem robban, mégis nagyot szól. A kis agyaglabdákba gyúrt magokat észrevétlenül el tudják szórni útközben, be tudják hajigálni elhagyott telkek kerítésein, aztán a többit a természetre bízzák.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a saját kertünkben is, pl. ha nagyon természetes hatású virágos rétet szeretnénk a ház körül. A magbombáknak köszönhetően teljesen véletlenszerű lehet, mi kerül egymás mellé, így az eredmény is nélkülözi a megtervezett kert benyomását.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ne hamut, humuszt!

Aki a napsütéses hétvégét esetleg arra szeretné szánni, hogy némi tűzrakással szabaduljon meg a kerti hulladéktól, el kell keserítenünk: az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelete jelentős változásokat hoz. Ezek közül a lakosságot érintő legfontosabb újdonság, hogy az élet- és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. A fővárosban már elvileg eddig is így volt, de a vidéki településeken jelentős változást hozhat.

Véget ért az idei "platán-tölgy harc", a szavazatok alapján az utóbbi lett 2015-ben az Év fája Európában. Sokáig vezetett a tatai Öreg-tó partján álló platán, jó esély látszott arra, hogy az utóbbi években kétszer is elhozott első hely után meglegyen a harmadik aranyérem is. Az utolsó héten - amikor a szavazás állása már nem publikus - viszont az észt tölgyfa rajongói belehúztak, így a kb. 150 éves fa 6349 szavazattal megelőzte a tatai matuzsálemet.

2015 Európai Év Fája: a Tölgy a focipálya közepén

A kérdés nyilván költői, hiszen a szűkös időkben megsegített szárnyasok sokszorosan meghálálják a törődést: élettel töltik meg a kertet, az ablakpárkányt, akár énekelnek, akár veszekszenek. Minden évben visszatérnek, tavasztól pedig nagy segítséget nyújtanak a kertésznek, hiszen sokuk lelkesen pusztítja a kártevőket. Az viszont nagyon különleges köszönetnyilvánítás, amit egy amerikai kislány él meg évek óta.

A puszpángoknak nem sok jót ígér a 2015-ös év sem. A másik nevén buxusból szerveződik sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye. De kiválóan szerepel szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is.

Aki azon búslakodik, hogy kertjének homokos talaján nem marad meg semmi, egy kicsit fellélegezhet: az arab sivatag közepén sikerült fricskát adni a természetnek. Dubaiban létrehozták a világ legnagyobb virágoskertjét. A 72 000 m2-es Miracle Garden, azaz a Csodák kertje több mint 45 millió növénynek ad otthont.

Stagnáltak a gabonaárak

Bemerevedett a gabonapiac a 9. héten, mert egyik gabonaféle ára sem változott jelentősen. Emiatt aztán a Magro Gabonaindex (MGX) heti értéke is változatlan maradt. A mutató hétfőn reggel 8500 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdemben nem változott a kukorica hazai ára a Magro.hu fizikai piacán a 9. héten. A tonnánkénti ár maradt 40 ezer forint alatt. Ehhez hasonló helyzet alakult ki a hazai határidős piacon is, ahol sem a közeli, sem a távolabbi lejáratú kötések ára nem változott. Így a márciusi maradt 39.900, a májusi 40.000, a júliusi pedig 41.700 forint. Kisebb mozgások voltak viszont a külföldi árutőzsdéken. Párizsban (Euronext/MATIF) csökkenni kezdett a kukorica ára: egyenletes süllyedést követően összesen közel 2 százalékot esett a tengeri. Chicagóban is csökkentek az árak a múlt hét első felében, de ez a tendencia péntekre megállt, sőt meg is fordult. Így ha a hetet egészében nézzük, 2 százalékos növekedést láthattunk. Párizsban 148,5 euró, Chicagóban 149,6 dollár volt a heti záróár a márciusi lejárat esetében. Aktuálisan 38 ezer tonna eladó kukorica van a Magro piactéren és 10 ezer tonnát vennének.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

6. hét

7. hét

8. hét

9. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

43 333

42 930

39 557

39 667

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

2 341

2 250

7 551

3 025

Régi népélet naptára

Ha március első napjaiban szép napsütéses az idő, az a néphit szerint sok jóval kecsegtet.

A régi rómaiaknál március az év első hónapja volt, egyben a hadba vonulás időszaka is. Úgy tartották, szerencsét hoz, ha a háborút ilyenkor indítják. Ezért is kapta a hónap nevét a háború istenéről, Marsról.

Kommentelőnk, ahogy barátom édesanyja is, most kért tanácsot, miként hozhatja helyre csámpás hibiszkuszát. Ahogy nekik, úgy másoknak is gondot okozhat, mi legyen a felnyurgult, formátlanná vagy éppen túlságosan nagyra növő szobanövényekkel. A fásodó szárúakat nyugodtan lehet metszeni, de a lágyszárúaknál is van számos olyan trükk, amelyekkel anélkül tarthatók kordában, hogy bajt okoznánk nekik.

A hattyút elvileg mindenki ismeri, hiszen, ha máshol nem, nagyobb tavaink (Balaton) mentén láttunk már ilyen madarat, a Dunán pedig a téli időszakban sokan etetik őket.

Tudta? Magyarországon 3 hattyúfaj fordul elő

A köznyelvben hattyúként emlegetett madár a bütykös hattyú (Cygnus olor). Csőre piros, a tövénél fekete (az öreg madaraknak bütykük van, amely a hímeknek nagyobb). A fiatalok barnák, 3 év alatt világosodnak ki. Eurázsiai elterjedésű faj, nálunk is fészkel, de egyes nyugat-európai országokban különösen nagy számban él. Kedvelt díszmadár.

A következő hónapokban több száz milliárd forint értékben jelennek meg a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklus pályázatai, melyek keretösszege idén biztosan meghaladja az ezermilliárdot. Hogyan lehet pályázni az agrártámogatásokra, és mivel érdemes már most előkészülni, hogy sikeres is legyen a pályázat? - Erről és sok más hasznos témáról fog szólni március 25-én és 26-án a Gazdag Gazda Webkonferencia, a Magro.hu szervezésében.

Az előadás témáiból:

- Fiatal gazda program: 2014-2020, kinek? hogyan? mikor? mennyit… Fiatal gazda pályázat 2015-től újra!

- Milyen pályázatok várhatók még és mit kell tudni róluk? Érintett területek: vízgazdálkodás, állattenyésztés, kertészet, gabonatárolás és szárítók korszerűsítése, kockázat-megelőző beruházások, élelmiszerfeldolgozók, borászat támogatása.

- Felkészülés: nagy a verseny a támogatási pénzekért. Aki előre készül, nem fog lemaradni a pályázatokról. De hogyan tudunk előre felkészülni, hogy tervünk a szakmai átgondoltságról árulkodjon, és biztosan sikeres legyen?

- Amiről általában nem beszél senki: avagy, mi jön a pozitív pályázati döntés után, mit kell tennünk, hogy jó ütemben jussunk hozzá a pénzünkhöz?

A közelgő agrártámogatások mellett a konferencia másik kiemelt témája egy forradalmian új agrárbiztosítási rendszer lesz, aminek a használatával több pénz marad az agrárium résztvevőinek zsebében. Az új rendszert Magyarországon először ezen a konferencián mutatják be.

A webkonferencia a mezőgazdaságban még újdonságnak számít, lényege, hogy a résztvevők csupán internet segítségével, saját otthonukból, irodájukból kaphatnak első kézből információkat. Előnye, hogy időt és utazási költséget spórolhatunk meg, és gyakorlatilag országhatárok nélkül bárki hozzájuthat a hasznos információhoz.

A jelentkezés már elindult, a KORÁN KELŐK ráadásul KEDVEZMÉNYT és értékes ajándékokat kapnak! További információ az esemény weboldalán: http://www.magro.hu/webkonferencia

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

9. hét:

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak.

A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Más íze van a sarki boltban és a piacon vásárolt friss zöldségnek, aki viszont kóstolta már a saját zöldséget, gyümölcsöt, legyen az görbe, göthös, megtapasztalhatta a különbséget. Ezek többnyire is mások, mint a bolti egyentermék, de a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi is elég. Aki ilyesmire adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások - rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók - is kedvelik, hogy a gombákról, baktériumokról ne is beszéljünk.

Az Állatpark legifjabb lakója az 1 hetes szitatunga (Tragelaphus spekei), aki születése után néhány pillanat alatt lábra is állt. Természetes élőhelyén, Közép-Afrika mocsaras területein, számtalan ragadozó leselkedik rá, ezért már születése pillanatától résen kell lennie.

Harctéri virágoskert

"Ültetni bármibe lehet!" - szól az újrahasznosítás híveinek alaptétele, amellyel jómagunk is egyetértünk, még ha a növények nem is mindig díjazzák az ötletet. Az azonban gyakorlott "semmitnemdobunkki"-érzelműeket is meglephet, amit egy palesztin asszony tett: használt könnygázgránátokat varázsolt virágcserepekké.

Ismét olcsóbb lett a kukorica, enyhén drágult a búza

Az ellentétesen mozgó két fő gabonaféle árváltozásának hatása kioltotta egymást, így a 7. héten nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9098 ponton állt. A kukorica ára ismét enyhén csökkent, de búza drágult. Csökkent továbbá az árpa ára is. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdekes héten van túl a kukorica. A Magro.hu piactér fizikai piacán - stagnáló forgalom mellett- a 6 héten is folytatódott az ár lassú lejtmenete. Az átlagérték már 43 ezer forint alá csökkent. Nem volt azonban ilyen tiszta a kép a hazai határidős piacon. Míg a közelebbi lejáratokra (március-május) 0,5-1 százalékot drágult a kukorica, júliusra és novemberre ugyanennyivel csökkent. Ezzel együtt az első félévben inkább a 40 ezer, a második félévben 42 ezer forint körül szóródhatnak majd az árak. A világ jegyzett árutőzsdéin mintegy 1 százalékot erősödött a kukorica ára. Érdekesség, hogy a CBOT/CME és a BÉT az utóbbi 3 héten szinte teljesen együtt mozog. Aktuálisan 62 ezer tonna kukorica vár eladásra és 6 ezer tonnára van kereslet a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

4. hét

5. hét

6. hét

7. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 857

43 691

43 333

42 930

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 521

4 923

2 341

2 250

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Ettől a naptól már mindenki nagyon várja az enyhülést, ami az előrejelzések szerint a héten mindenképpen jellemző lesz.

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nem tisztünk meg- vagy elítélni a Valentin-nap létjogosultságát, de az biztos, hogy - amint már egy korábbi posztunkban írtuk - Szent Bálintot anno a jó szándék vezette, amikor összeadta a szerelmeseket. Arról szegény nem tehet, hogy kivégzésének napja a konzumvilág fontos eseményévé vált, és a szerelmeseknek sem kell szégyenkezniük, ha megtartják ezen ünnepet. Az nagyobb baj, ha egy évben csak egyszer, február 14-én…

Vetőmagok csatasorban

A reggeli madárcsicsergés, a hosszabbodó nappalok, a kibújt hóvirágok és krókuszok egyre türelmetlenebbé teszik a jó kertészt. Pedig érdemes még egy kicsit visszafogni magunkat a vetést illetően, viszont a hasznos időtöltés jegyében átnézhetjük, kiegészíthetjük vetőmagkészletünket.

Kora tavaszi tőosztás

Ember, állat és persze a növény is február közepén már érzékeli, hogy a világos égbolton másként süt a nap, mint a legsötétebb téli hónapokban. Legalább másfél órával tovább van világos, mint az év végi napokon. Március harmadik hetében a tavaszi napéjegyenlőség újabb fordulópont lesz, ekkortól már tovább lesz világos, mint sötét.

A dúsan virágzó harangvirágbokorhoz időnként hozzá kell nyúlni

Február 10. hagyományosan az oltóágak szedésének napja, amelyeket a gazdák aztán Gyümölcsoltó Boldogasszonykor (március 25.) használnak fel. Most elég enyhe is az idő a feladathoz, de aki nem akar oltóvesszőt szedni, annak is érdemes körülnézni a kertben, hogy felmérje az utóbbi napok cudar szeles, havas időjárásának kártételét. Az esetleg letört ágakat, gallyakat nem kell feltétlenül a komposztba aprítani vagy eltüzelni; kis kreativitással otthonunk díszei is lehetnek. Ehhez gyűjtöttünk most néhány egyszerűen megvalósítható ötletet, addig is, amíg tényleg beindul a kerti szezon.

Olcsóbb lett a kukorica, nem változott a búza ára

A stabilizálódni látszó gabonaárak miatt a 6. héten sem változott érdemben a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9220 ponton állt. A kukorica ára ugyan enyhén csökkent, de a többi gabonafélénél nem láthattunk változást. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Lassan lefelé csordogál a kukorica ára a Magro.hu piactéren. A 3-5. héten még nem volt egyértelműen beazonosítható a trend, de a 6. hét újabb kismértékű, 1 százalékot megközelítő csökkenést hozott. Ez azt eredményezte, hogy átlagosan 43.333 forintba került egy tonna kukorica. Összességében nem jelentős az egy nap alatt bekövetkező negatív árváltozás, hiszen a másfél százalékot sem éri el, de mégis az elmúlt 4 hétben egy irányba mutat. A hazai határidős piacon nem láthattunk érdemi változást: a márciusi lejáratú kukorica továbbra is 40.210 forint, a májusi 40.500, a távoli júliusi és novemberi pedig 42.500 forint. Így úgy tűnik, nincs mire várniuk a magyar gazdáknak. Akinek van raktáron, érdemes már most piacra lépni a terménnyel és legalább a tárolási költségeken spórolni. És persze figyelni az aktuális árakat. Ha változik a piac, azt a továbbiakban is azonnal jelezzük. Párizsban (Euronext/MATIF) és Chicagóban (CBOT/CME) enyhén (1-1 százalékkal) emelkedett a kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. Itt a kőolaj árának növekedése mozgatta meg a piacot. Pillanatnyilag 61 ezer tonna kukoricát adnának és 6 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

3. hét

4. hét

5. hét

6. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 866

43 857

43 691

43 333

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 149

4 521

4 923

2 341

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 10. (Skolasztika, Elvira): Az oltóágak szedésének napja.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok úgy tartották, a kígyók ilyenkor bújnak elő odúikból. Tavaszkezdő nap, ezért ilyenkor a hegyekben nagy tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonoszt (és a kígyókat).

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Lássuk, kikel-e?!

A növények csodákra képesek, ha az utódlásról van szó. A kókuszdió képes a Csendes-óceán hullámain Afrikából áthintázni a dél-amerikai partokig és az ottani homokfövenyen gyökeret ereszteni, vagyis - a sós vizes utazás viszontagságairól nem is beszélve - sokáig megőrzi csírázóképességét. Mindennapos terméseink (magok) is csodákra képesek, ha megismerjük belső életüket. Számos jellegzetes, egyedi tulajdonságuk mellett, az egyik, talán a legfontosabb, a csírázóképesség időbeli behatárolása. Ami annyit tesz, hogy meddig érdemes a magot elvetni, hogy ki is hajtson, termést, vagy virágot hozzon.

Már lehet szavazni az Európai Év Fája verseny döntős fáira, amelyek között Magyarországot a 2014-es hazai verseny győztese, a tatai Öreg-tó partján álló 232 éves platánfa képviseli. A jelöltek között vadgesztenye, platán, fenyő, tölgy, olajfa, libanoni cédrus és eperfa egyaránt megtalálható, ki-ki a maga egyedi történetével, amelyek itt olvashatók.

A magyar jelölt: a tatai Öreg platán

Enyhén dráguló búza, stagnáló kukorica

A csekély árváltozások miatt az 5. héten sem változott jelentősen a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9606 ponton állt. Bár a búza valamelyest drágult, a többi gabonaféle ára stagnált vagy enyhén csökkent. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nagyon stabilan alakul a kukorica prompt ára, mivel az az 5. héten sem változott érdemben a Magro.hu piactéren. A múlt héten a termény átlagosan 43.691 forintba került tonnánként. Most már egy jó hónapja tapasztalhatjuk ezt a tendenciát. A magyar határidős piacon ugyanakkor jelentős mértékű, 4 százalékos csökkenést láthattunk: 42.100 forintról 40.500 forintra változott a márciusi lejáratú kukorica elszámolási ára. Ehhez hasonlóan csökkent a májusi és júliusi lejáratú elszámoló ár is. A változás oka a KSH friss, immár hivatalos jelentése a rekordmennyiségű össztermésről. Mint ismert, a statisztikai intézet 9,2 millióban állapította meg a tavalyi össztermés mennyiségét. A világ vezető árutőzsdéin (CBOT/CME) inkább egy stabil, enyhén csökkenő ármozgás volt megfigyelhető. Chicagóban -1 százalék volt a változás. Pillanatnyilag 34 ezer tonna kukoricát adnának és 11 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

2. hét

3. hét

4. hét

5. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 567

43 866

43 857

43 691

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 200

4 149

4 521

4 923

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ha süt a nap, és a medve vagy a borz meglátja az árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz. Ebből a tapasztalatból ered az e nappal kapcsolatos mondás: "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap." Vagy egy másik: „Ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket (takarmánymaradék) is vedd elő”, azaz még fagyos, hideg idő várható.

Ha hideg van, és még havazik is, akkor nemsokára tavasz lesz: "Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél."

A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle - vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

A balázsolás harmadik változata pedig az volt, amikor jelmezbe öltözött diákok jártak házról házra védőszentjük napján, hogy további tanulókat toborozzanak, és egyúttal adományokat gyűjtsenek maguknak és - jövedelem-kiegészítésül - tanítóiknak.

Szeged környékén és Baranyában madárűző napnak tartották: a szőlő négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés, hogy ha e napon esik, a nyár elején elveri a jég a termést.

- február 5. (Ágota): "Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja." - vagyis, ha Ágota napján fagyos az idő, Dorottyára megenyhül. A Jászságban úgy tartották, e napon lehet a elűzni a férgeket, ezért körülsöpörték a házat és az ólakat.

- február 6. (Dorottya): Az Ágota-napi mondás Dorottya-napra is érvényes: "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." És mindez fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog." Egyes vidékeken úgy tartották, ha a Dorottya napján mosott ruha megszárad a kerítésen, hamarosan itt a tavasz.

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az most a Hungexpo területe, ahol az éppen zajló AGROmashEXPO látogatóit tényleg egy "levegőben lógó" traktor fogadja a bejáratnál. Az év első nagyszabású agrárkiállítása mindig rengeteg látogatót vonz: egyrészt ilyenkor még nincs a földeken munka, másrészt kicsiben-nagyban gazdálkodók ekkorra már nagyon hiányolják a kapcsolatot a kerttel, a földdel. Harmadrészt meg vannak a hozzám hasonló "se földje, se kertje" típusok, akik egyszerűen csak szerelmesek ezekbe a hatalmas gépcsodákba.

A legtöbb kert elképzelhetetlen ágyásban élő növények nélkül, legyen szó zöldségről, vagy a díszükért tartottakról. Aki egynyári növényekben "utazik", vetheti helybe, egyből az ágyásba a magot, vagy vásárolhat kész palántát. Az előbbinél későn hajtanak ki a növények, a második megoldás pedig drága. Köztesként kínálkozik az otthoni nevelés. Ha nincs üvegházuk, télikertjük vagy valami hasonló speciális építményük, akkor csak azoknak ajánlható az otthoni palántanevelés, akinek sok kell, ugyanis rengeteg baj van az ifjú növénykékkel; de azért nem kell megijedni, akinek sikerült egy gyermeket felnevelni, próbálkozhat a magokkal is.

Először is nagyon köszönjük a rengeteg születésnapi köszöntést, jókívánságot. Nagy öröm, hogy ennyien olvassátok és kedvelitek a Kapanyelet!

Tegnap éjfélkor lezárult születésnapi játékunk, melynek kérdéseire az alábbi válaszokat vártuk:

1. Hányadik születésnapját ünnepli a Kapanyél blog? - 4.

2. Mi a blog mottója? - Amire kertügyekben támaszkodhatsz

3. Ki a két kertészeti szakértőnk? - Bálint Károly és Czauner Péter

A kérdésekre 18 helyes megfejtés érkezett, melyeket a beérkezés sorrendjében számoztunk be. A sorsolás a random.org segítségével történt, így az alábbi eredmény született:

 

A 3 szerencsés tehát: Kovács Gabriella, Judita Gémesiova és Vancsó Zsuzsi. Nyereményük a 12 hónap a kertben c. könyv a CSER Kiadó felajánlásában.

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt, reméljük, legközelebb is sokan játszotok velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

2015. január 28. és 31. között idén is megrendezésre kerül az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow a Hungexpo területén. Ez ugyan még nem igazán a kiskertesek rendezvénye, de a MAGYAR KERT és a SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET most is része a kiállításnak. Igaz, csak két kicsi pavilon jutott nekik, de azért érdemes meglátogatni, főleg, ha valaki amúgy is kimegy pl. a gyönyörű, csillogó, hatalmas mezőgazdasági gépek miatt.

Ha valaki úgy dönt, hogy bebarangolja a Hungexpo területét, mindenképpen érdemes megkeresnie a 17-es pavilont, mert jó gazdánk, a Cser Kiadó hihetetlen áron adja a kertészeti könyveket!

Aki mégsem jutna ki a kiállításra, ne csüggedjen, február 1-ig a kiadó honlapján is megrendekheti a kedvezményes könyveket itt.

Jó böngészést!

Happy Kapanyél!

Még ilyet! Kis híján megfeledkeztünk a blog boldog születésnapjáról! Azért még nem késtünk le semmiről, hiszen pár éve éppen ezen a napon esett az első kapavágás. Ennek örömére játsszunk egy kicsit: az alábbi három egyszerű kérdésre várjuk a helyes válaszokat holnap (szerda) éjfélig:

1. Hányadik születésnapját ünnepli a Kapanyél blog?

2. Mi a blog mottója?

3. Ki a két kertészeti szakértőnk? 

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk szerda éjfélig. A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsést sorsolunk ki, akik a Cser Kiadó egyik remek kertészeti szakkönyvét nyerik majd.

Játékra fel!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Eddig az idei tél sem sikerült túl hidegre, aminek a kártevőkön kívül a madarak is nyilván örülnek. A napokban viszont kemény mínuszok jöhetnek, úgyhogy nagyobb forgalomra számíthatunk a madáretetőkön. Nyilván sokan már november környékén "megterítették az asztalokat" a kertben, de a kényeztetést sosem késő elkezdeni, úgyhogy, aki eddig nem tette, még mindig nem késő.

A növény is csak ember

Vagy állat. Legalábbis kinézetre. A természet sokszor produkál fura dolgokat: komoly arcú krumplit, két lábon álló répát, nagy orrú epret. Az ilyen "mutánsokról" hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pl. a túlzott vegyszerezés torzszülöttjei, pedig van, hogy csak a víz- és/vagy tápanyaghiány, a nem eléggé fellazított talaj alkotja meg őket, vagy sokszor tényleg csak a természet űz "rossz" tréfát velünk. Ilyen teremtményekből gyűjtöttünk most egy csokorral, legyen mit nézegetni ebben a lehangoló időben. Jó szórakozást!

A szerelmes répáknak lehet, hogy csak túl kötött volt a talaj...

Talán a legismertebb mályvák a hibiszkuszok. Nálunk sok fajuk él: így a kerti mályva, amely törökrózsaként ismeretes, de sok lakás dísze a kínai hibiszkusz, amelyet rózsamályvának is neveznek. Gyakran tavasztól késő őszig nyíló, tenyérnyi különleges virágai teszik sokak kedvencévé. A nagyobbra növő szobanövények között a kényesebbek közé tartozik. Hetente egyszer illik megöntözni, de ha elég nagy edényben van, akkor szereti, ha a két öntözés között megszikkad földjének felszíne.

Mind a kukorica, mind a búza ára növekedett

A kisebb ármozgásoknak köszönhetően összességében 1 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 3. héten. Kedden reggel 9169 ponton állt. Általában mindegyik gabonaféle ára emelkedett, de csak igen kis mértékben. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Eseménytelenül telt el 3. hét a Magro.hu kukoricapiacán, de hasonlóképpen alakult ez a világ többi táján is. A 43.866 forintos átlagár egyúttal ezt jelenti, hogy mintegy 1 százalékot azért erősödött a termény ára a piactéren. Ehhez hasonlóan, nagyon kis mértékben nőtt a márciusi lejáratú kukorica ára is a Budapesti Tőzsdén, egészen 43.500 forintig. Chicagóban pedig majd' 3 százalékos drágulást láthattunk. A végleges hazai össztermés mennyisége még mindig nem ismert, mivel több tízezer hektáron még mindig folyik a betakarítás. A lassú emelkedő ártrend viszont egyre-másra csalogatja elő a vevőket, növekszik a kínálat. A megvásárolható árualap növekedése pedig együtt jár a kereslet felpezsdülésével is. Eseménydús és forgalmas heteknek nézünk tehát elébe. Aktuálisan 61 ezer tonna kukorica vár eladásra és 53 ezer tonnát kínálnak a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

52. hét

1. hét

2. hét

3. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

41 849

41 832

43 567

43 866

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

2 450

1 225

4 200

4 149

Legalábbis Hollandiában. Szerencsés, aki a hétvégén éppen Amszterdamban járt, mert a Dam téren hatalmas tulipánkertbe csöppenhetett. Most tartották ugyanis a Nemzeti Tulipán Napot (National Tulip Day), mely eseménnyel minden évben kezdetét veszi az április végéig tartó tulipánszezon.

Régi népélet naptára

Téltemető (Fotó: Demeter Károly)

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Talán a korszerű növényvédő szerek miatt is, de mostanára elveszítette jelentőségét a fatörzsek téli meszezése. Pedig, aki a tél közepén időt szán erre a nem is veszélytelen foglalatoskodásra, nem bánja meg.

Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!

Színpompás madaraink

Az előző madaras posztunkban leginkább az év madaráról, a búbos bankáról és a szalakótáról szóltunk, most jöjjenek részletesebben színes rokonaik is.

Tudta? A gyurgyalagot méhészmadárnak is hívták régen

A gyurgyalag (Merops apiaster) rovarevő. A levegőben vadászik, a földre ritkán száll le, pihenni viszont gyakran használja a légvezetékeket. Mindenféle repülő rovart összekapdos, a darazsakat, méheket sem kíméli (angol neve is utal erre: Bee-eater= méhevő). A veszélyes fullánkokat egy különleges szokásával ártalmatlanítja: a megfogott méhet, darazsat addig verdesi egy faághoz, míg a potrohából ki nem fröccsen a fullánk a méregtasakkal együtt (ez a pillanat távcsővel is jól megfigyelhető). Ezután már veszélytelenül le tudja nyelni, vagy a fiókáknak adhatja. Méhészetek közelében zavaró lehet, ha egy csapat gyurgyalag megjelenik, de csak a riasztással lehet próbálkozni, mivel fokozottan védett fajról van szó.

Élénkülő forgalom mellett 4 százalékkal nőtt a kukorica ára

A kukorica jelentős drágulása miatt 9 ezer pont fölé emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 2. héten és hétfőn reggel 9085 ponton állt. Az indexet a takarmányárpa árának változása is felfelé húzta. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

4 százalékot drágult a kukorica a 2. héten a Magro.hu piactéren és így egy tonna ára már meghaladta a 43.500 forintot. Mindez azt is jelentette, hogy a fizikai piac történései megegyeztek a hazai határidős piacok eseményeivel. A BÉT áruszekciójában ugyanis szintén 4 százalékot erősödött a márciusi kukorica ára. A folyamatok az élénkülő keresletre vezethetők vissza. Ezzel szemben a fő referenciapiacokon (Chicago, Párizs) inkább stagnáltak az árak. Párizsban a 49. hét óta nincs érdemi változás, így most már a hazai ár meghaladja a MATIF értékét. Egy lassú emelkedés ugyanakkor még mindig benne van a hazai árakban. Jelenleg 50 ezer tonna termény várja gazdáját és 52 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

51. hét

52. hét

1. hét

2. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

39 936

41 849

41 832

43 567

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

3 115

2 450

1 225

4 200

Régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.

A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akiknek emlékezete visszaér a hetvenes évekig, talán még emlékeznek arra, amikor a külpiacra szánt friss gyümölcsök útvonalát fáról fára, bokorról bokorra végigellenőrizték. A növényvédelmi szakemberek azt vizslatták, élnek-e kártevők az inkriminált növényeken, amelyek veszélyeztetik a szállítmányt, mert a ládákba kerülve terjesztik a kórt, vagy utódaikat. Az uniós szabályozás más, de ugyancsak szigorú. Nem véletlenül, hiszen a világméretű árumozgás miatt nem csak a termés, vagy bármi más érkezik, hanem velük együtt a megbúvó kártevő, betegség. Vannak olyan súlyos károkat okozó erdei rovarok, amelyek a csomagolóanyagban rejtőznek. Ezért nem baj, ha az ilyet gyorsan tűzre vetjük. Ha a hívatlan vendégek klímánkon jó érzik magukat, hamar szaporodnak.

A nemrég jelentkezett aranyszínű sárgaságot kabócák terjesztik

Ilyenek: kifejlett amerikai szőlőkabóca

Az idei évben a Magyar Madártani Egyesület által kezdeményezett szavazás végeredményeként a búbos banka lett az év madara. Ismerkedjünk meg hát vele és rokonaival!

Tudta? A szalakótaalakúak rendjébe hazánkban 4 faj tartozik

Az ebbe a madárrendbe tartozó fajok (a búbos banka, a szalakóta, a gyurgyalag és a jégmadár) első ránézésre nem is tűnnek rokonoknak, annyira különböző az alakjuk, megjelenésük. Közös jellemzőjük, hogy rendkívül színesek, a legszínpompásabb hazai fajok közülük kerülnek ki. Magyarországon a szalakóta kivételével gyakoriak, sokkal többször találkozunk (találkozhatunk) velük, mint azt gondolnánk!

A kaktuszok téli álma

A szabadban telelő kevés kaktuszféle kivételével, Magyarországon a kedvtelésből tartott pozsgások többsége a hideg időszakban nemhogy védelemre, egyenesen melegre szorul. A telet a szabadban töltők között az Opuntia, a Cylindropuntia, Echinocereus, Maihuania kaktuszok számítanak a biztos túlélőknek. A kaktuszok és egyéb pozsgások ugyanis sok folyadékot tartalmaznak, ami a fagyra nagyon érzékennyé teszi ezeket a növényeket.

Hódfarkú fügekaktusz (Opuntia basilaris)

Vízkereszt az aszfalton

Elérkezett vízkereszt napja, ami hagyományosan a karácsonyfabontást is jelenti. Sokan idén se vártak ilyen sokáig, már rögtön karácsony után megszabadultak a fenyőktől. Bár a nagyobb városokban külön e célra kijelölt helyeken gyűjtik a megunt karácsonyfákat (a budapesti lerakóhelyeket itt lehet megnézni), a legtöbben a ház elé teszik, vagy legfeljebb a sarokig viszik. Ilyenkor elég lehangoló a látvány; ma reggel tettünk egy kört a környéken (Budapest, 13. kerület), valószínűleg máshol is hasonló a helyzet.

Drágult a búza, de nem nőtt tovább a kukorica ára

A búza árának erősödése miatt emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke az 1. héten és hétfőn reggel 9090 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukoricapiac még ünnepi hangulatban volt az új év első hetében is. Alacsony forgalom mellett lassan követték egymást az események. Összességében érdemi változás nem is történt, így a kukorica ára továbbra is valamivel 42 ezer forint alatt áll a Magro.hu piactéren. Európára általában is a stagnálás volt jellemző, ezzel együtt a párizsi ár mintegy 20 százalékkal magasabb a magyarnál. 4 százalékot csökkent viszont a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME). Ami a folytatást illeti: stagnáló, lassan és csekély mértékben emelkedő árakra lehet számítani az első negyedévben Magyarországon. A piac 42 ezer forint környékére várja a kukorica tonnánkénti árát tavaszra. Aktuálisan 48 ezer tonna terményt kínálnak és 52 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

50. hét

51. hét

52. hét

1. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

39 958

39 936

41 849

41 832

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

4 470

3 115

2 450

1 225

Régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. E naptól kezdve szenteli (kereszteli) az egyház a vizet, innen a vízkereszt elnevezés. A szentelt vízből haza is vittek, meghintették vele az udvart, az ólakat, a házat, hogy megvédje a lakókat és az állatokat az ártó szellemektől. Betegségek ellen isznak is a szentelt vízből, meg el is raknak belőle későbbre.

Vízkereszt a farsangi időszak kezdete is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek