Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hobbikertészek többsége - még, ha nevel is díszkertjében zöldséget, gyümölcsöt - hosszas tárolásra nemigen rendezkedik be. Hiába ajánlja annyi kertészblog a házi tárolást, városias körülmények között ez nem egyszerű. Bevallhatjuk azt is, hogy a mostani kínálat és árak mellett kérdéses, egyáltalán megéri-e? Hiszen a nem szakszerű tárolás tetemes, akár 70-80 százalékos veszteséggel is járhat. Persze a "saját" versenyelőnye jelentős.

A Magyar Orchidea Társaság ezen az őszön is elhozza legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárba, hogy egy látványos kiállítás keretében megmutassa mindazoknak, akik szeretik ezeket a különleges és titokzatos növényeket, vagy csak szeretnének kikapcsolódni, és gyönyörködni a természet csodáiban.

Az apró ármozgásokról szólt a múlt hét a gabonapiacokon

Továbbra is csak kis mértékben változik a gabonafélék ára, akár a hazai, akár az európai, akár a világpiaci árakat is nézzük. Ezeket a folyamatokat lekövetve a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem változott érdemben a 43. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A nagy sár miatt még lábon áll a kukorica egy jó része a földeken, de az időjárás az elmúlt napokban már kegyes volt a termelőkhöz. Hasonlóan jónak ígérkezik a folytatás is, így gőzerővel haladhat tovább a betakarítás. A Magro.hu fizikai piacterén 1 százalékot alig elérő mértékben olcsóbb lett a kukorica a 43. héten és így átlagosan 41.397 forintért adták, illetve vették.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:

"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára

Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.

- október 31. (Farkas): Faültető Farkas napja, vagyis e nap az egyik legalkalmasabb az őszi faültetésre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Őszi készletkisöprés

A hosszú hétvégén a kertész a leveleket, „gazdánk”, a Cser Kiadó a könyveket söpri ki, hogy még karácsony előtt újakkal tölthesse meg a raktárát. Aki elég gyors, most hihetetlenül jó áron juthat hozzá többek között kertes könyvekhez, de akár már karácsonyi ajándékokat is találhat.

A 70-93 %-os kedvezménnyel kapható könyveket IDE KATTINTVA találják. Az akció október 22-től november 1-ig, ill. a készlet erejéig tart.

További részletek itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az egyik legfontosabb őszi munka a hidegre érzékeny hagymákat és más földben rejlő kincseket felszedni és védett helyre cipelni. A menteni valók között elsők között a kánákat vagy, ahogy sokan ismerik, rózsanádakat kell kiásni.

A hazai mintegy 25 ezer hektáron termő almafák nagy részét már megszabadították a gyümölcsöktől, így az almaszüret javarészt lezajlott. A tavalyi jég után idén a fagy okozott fejtörést a gazdáknak. Almapiaci körkép következik.

A mandula hozzátartozik a Balaton-felvidék képéhez, ahol egész fasorokat láthatunk belőle a főút mentén. A hobbitelkek magányos mandulafái mellett találhatunk itt több hektáros biomandula-ültetvényeket, de jó néhány elvadult cserjésben is felbukkannak a magról kelt fácskák. Mindez tavasszal a legszebb, amikor rózsaszín virágaik beborítják a környéket. Ez a növény azonban Ázsiában őshonos, hazánkba csak a rómaiak hozták el.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az aranyvirágot hozó magas növények felismerésével sokan vannak bajban. Az aranysárga virágú bokor az aranyfa. Tudományos nevén a Forsythia az olajfafélék családjába tartozó cserje, míg az aranyeső (Laburnum) pillangósvirágú növény. Egy harmadik társaságot alkotnak az aranyvesszők, a két méteresre is megnövő, magas (Solidago gigantea), a kanadai (S. canadensis), ezek fészkes virágzatú, erőteljes növekedésű, felálló szárú évelő növények.

Immár hatodik alkalommal szervezi meg az Ökotárs Alapítvány az Év fája versenyt, ahova bárki benevezhet egy szívének, szűkebb vagy tágabb közösségének kedves fát. Idén májusban 60 jelölés érkezett, amelyek közül a zsűri 15-öt válogatott be a döntőbe.

Az egyik idei jelölt Bátaszék öreg molyhos tölgye

Minden fronton drágult a kukorica

A kukorica általános drágulása mozgatta a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 41. héten. A búza ára érdemben nem változott és tartja 40 ezer forinthoz közeli tonnás árát a takarmányárpa is. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica nagy erőkkel folyó betakarítása az elmúlt napok sok esőt hozó időjárásának köszönhetően lelassult. Az elsődleges eredmények eléggé ellentmondásosak az összetermés megbecsüléséhez, de az látszik, hogy pillanatnyilag keresleti piac alakult ki az országban. Ennek következtében a kukorica ára drágulni kezdett (+1,5 százalék) a fizikai piacon. A Magro.hu piactéren az átlagára meghaladta a 41,5 ezer forintot a 41. héten.

És a takarmánykukorica ára újra növekedési pályára állt a hazai árupiacon is. A decemberi kurzus 4 százalékos drágulás után 45.800 forinton zárta a hetet. Hasonló pályát járt be, de kisebb mértékben drágult a decemberi és márciusi kurzus is.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.

Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A jobb karban lévő gyepeket még októberben is kell nyírni. Ajánlatos a vágóasztalt ismét a legmagasabb fokozatba emelni, hogy az egyes gyepcsomók épen átvészelhessék a fagyos hónapokat. Jó lenne, ha a fűnyírásra napos, szeles időt választanánk, ekkor ugyanis felszáradhatnak az eső- vagy harmatcseppek. Ha - amire nagy az esély - mégis túlságosan nedves marad, akkor rendes vagy lombseprűvel át kell fésülni. De a lombfúvó is jó szolgálatot tehet.

Nem érdemes elspórolni a munkát, különben a nyírás közben összetapadó fűszálak csúf, kusza képet hagyva alakítják a felületet. A rutinnyírásnál maradva, ilyenkor a szezon vége felé ügyelni kell a szélek korrekt levágására is, hiszen télen sokkal jobban mutat az egyenletes gyepszegély, mint a szegélyekre összevissza kunkorodó fű.

Legalábbis tegnap átadták, de első látásra kis túlzással csak annyi tűnik fel, hogy már nincs elkordonozva: a régi szürkéből új szürke lett. A főváros a Tér-Köz nevű pályázaton keresztül mintegy 300 millióval támogatta a projektet, de valaki valahol valamit félreérthetett, mert a végén az eredeti névből csak a térkő maradt.

Fotó: Napi.hu

Olcsóbb lett a búza, de a kukorica ára itthon továbbra is stabil

A 40. héten is a búza irányította a Magro Gabonaindex (MGX) értékét. Mivel ennek az ára csökkent és a többi gabonaféle viszonylag stabil maradt, így az index mintegy 3 százalékot csökkent. Európában is kis mértékben csökkentek az árak, míg Chicagóban újra drágult a a búza. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Gőzerővel folyik a kukorica betakarítása az országban, a termény ára pedig stabilizálódott a fizikai piacon. A Magro.hu piactéren 3 hete folyamatosan alig valamivel 40 ezer forint felett áll az árszint. A 40. héten egészen pontosan 40.938 forintos átlagáron lehetett megvenni egy tonna kukoricát.

Biokertekben a gyümölcsfák közül a szabadgyökerűeket javasoljuk inkább, mert azok általában erősebbek. Ezeknek november az ültetési ideje, tehát nem vagyunk elkésve a tervezéssel.

Gyümölcsfáink többsége régi magyar fajta, amelyek könnyen megvédhetők biológia növényvédelemmel. Ahol ez sem elegendő, ott rezisztens külföldi fajtákat javasolunk.

A változó éghajlat a termelésünket, a mindennapjainkat, a szemléletünket, és ezzel együtt a pénztárcánkat is érinteni fogja. Sőt már most tapasztaljuk, a kérdés az, megértettük-e ennek következményeit, veszélyét. Erről a témáról szervezett konferenciát a Magro.hu mezőgazdasági piactér országosan 4 helyszínen, Budapesten, Kaposváron, Berettyóújfalun és Szegeden, Gazdag Gazda Konferenciasorozat címen.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Ha már eldöntöttük, milyen fajtát és hova ültetünk, ideje a szőlőlugas metszéséről is szót ejteni, minthogy azt is meg lehet tanulni. Persze egyszerűbb gyakorlatban elsajátítani a teendőket, mint könyvben vagy egy rövidke cikkben rácsodálkozni az évente megújuló termőrészekre, eltávolítandó vesszőkre, megöregedett karokra és egyéb nyúlványokra.

Virágos térelválasztó

Most, hogy a kerti virágágyásaink kezdenek kifogyni az ötletekből, meg a kertész is egyre többet tartózkodik bent, mint kint, itt az alkalom, hogy egy kis életet vigyünk a lakásba. Mármint a szobanövényeken túl.

Remek tippet találtunk a cél elérésére: a képen látható térelválasztó könnyen elkészíthető, a virágok tetszés szerint cserélhetők, és az egész tákolmány akár a falra is szerelhető.

Nem kell hozzá más, csak

  • - egy drótháló (amit magunk is meghajlítgathatunk),
  • - néhány mutatósabb kő az aljára, hogy a térelválasztó ne függönyként lebegjen a szobában,
  • - tetszőleges számú kémcső,
  • - zsákvászon és szalag a kémcsövek beborításához és rögzítéséhez,
  • - virág

A képen inkaliliomok díszítik a rácsot, de tetszőlegesen variálhatjuk a látványt akár még nyíló kerti virágokkal, akár csokorban már elég olcsón kapható rózsával vagy gerberával. És mire észbekapunk, már itt is a tavasz...

Ötlet

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, jelentése nyolc, hiszen eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók e hónapot mustonosnak nevezték.

Általános népi megfigyelés, hogy ha október elején sok a csillaghullás, akkor szép idő lesz.

40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap.

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek