Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavasz Angliában

Az alábbi képeket egy kedves olvasónk, Veronika küldte Oxfordból. Az ottani klímának köszönhetően egyszerre nyílik a hóvirág, a nárcisz, a jácint és a tulipán. Ez utóbbi a komposztban érzi a legjobban magát, ahogy erről az egyik fotó is tanúskodik. A házon belül a konyhaablakban virító primula, nárcisz, ciklámen és fürtös gyöngyike gondoskodik a tavaszi hangulatról.

Végre itt a snidlingszezon!

Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.

Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:

Snidlinges háromszögek 

Hozzávalók:

Tészta 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

2 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

 

Krém

25 dkg túró

5 dkg olvasztott vaj

snidling minden mennyiségben

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg reszelt  füstölt sajt

csipet só

bors

 

A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).

Jó étvágyat!

Medvehagyma

Talán 3 éve lehetett, hogy a piacon meglepetten láttam: gyöngyviráglevelet árulnak! Aztán a néni felvilágosított, hogy az medvehagyma, és rábeszélt, hogy vegyek egy csomaggal, mert nagyon finom és egészséges. Igaza volt. Azóta alig várom a március közepét-végét, amikor rövid ideig kapható ez a zöld finomság.

Magyarországon tömegesen a Mecsekben terem, legkorábban Orfű környékén, ahol külön Medvehagyma Fesztivált is rendeznek (idén ápr. 15-17-ig). Egyébként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében találjuk meg. Levele nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirágéra (én is annak néztem), ezért nagyon kell vigyázni, ha magunk gyűjtjük, mert ez utóbbi rendkívül mérgező! Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg vagy tépjük el a levelet: ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág.

Végre kertészkedtünk!

Hosszú idő után végre eljutottunk a Nagymamához, és kivételesen az időjárás is kegyes volt hozzánk, úgyhogy szinte az egész napot a kertben töltöttük. Először is körbenéztünk, hogyan éledezik a kert: nyílnak a nárciszok, bimbóznak a jácintok, és lassan a tulipánok is előbukkannak a zöldellő levelek közül.

A nárcisz

A népnyelvben húsvétvirágnak is nevezett nárcisz méltán népszerű a tavaszi kerti virágok sorában.

A nárcisz nemzetség igen sokszínű és alakgazdag. A boltok polcain ma már inkább fajtákkal találkozunk, amelyeket az Angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) a virág, vagyis a két lepelkör alapján 12 csoportba, ún. divízióba sorolt (bókoló nárcisz, trombita nárcisz, nagykoronájú nárcisz, kiskoronájú nárcisz, tömött virágú, jonquilla nárcisz, tazetta, poëticus nárcisz, harangvirágú, vad nárcisz, hasadt koronájú nárcisz és az egyéb fajták, amelyek nem sorolhatók be ezekbe a kategóriákba). A legismertebbek és leggyakoribbak a nagykoronájú és a kiskoronájú nárciszok, de különlegességek is helyet kapnak, mint a tazetta vagy a hasadt koronájú nárciszok.

A virágzási idő szempontjából a nagykoronájú sárga nárciszok a legkorábbiak, míg a ún. poëticus nárciszok a legkésőbbiek. Időjárástól függően márciustól akár májusig is díszíthetik kertjeinket.

'Actaea'

 

'Cheerfulness'

 

'White Lion'

 

'Yellow Cheerfulness'

 

Ennek a virágnak a születését két történet is magyarázza.

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

Márciusi vetnivalók

A tavaszi kerti munka ideje a talaj felszáradása után jön el, mert a nedves talajt jobb, ha nem tapossuk össze. A növények a laza talajban gyorsabban fejlődnek, és így behozzák a lemaradást. A magok gyorsan csíráznak és jól kelnek, mert élő talajrétegbe kerülnek, amely nem keményedik meg. Ha a kialakított vetőágyakat ősszel mélyen felástuk, most elég csak felkaparni és finoman elgereblyézni.

Az időjárástól függően március közepe-vége felé vetem el a brokkolit, a pasztinákot, a feketegyökeret és a póréhagymát.

Zsázsacsíra

A zsázsát eddig csak kis növényke formájában ismertem, úgy szeretem is. Most kipróbáltam a csíraváltozatot, mely ugyan nem aratott nálam akkora sikert, mint az eddigiek, de azért megosztom veletek, hátha másnak bejön.

Ültessünk árvácskát!

Végre itt a jó idő, egyre több virág nyílik, a piacok tömve szebbnél szebb színű árvácskával, úgyhogy ne halogassuk tovább a dolgot!

Február óta nem jelentkeztem, most folytatom kertem bemutatását. A kert kerítése és az árokpart közötti 1 m széles sávot is hasznosítom, itt terem meg a csicsóka. Ez az egyre népszerűbb, de még mindig nem eléggé ismert növény Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Magas növésű, dudvás szárú, gumós, fagytűrő évelő növény, mely a fagyok elmúltával már hó alól is szedhető. A földi vagy jeruzsálemi articsóka, földi körte ill. "szegények krumplija" néven is ismert csicsóka küllemében a friss gyömbérgumóra emlékeztet, íze az articsókáéhoz hasonló, de rosttartalma 4-5-ször nagyobb, mint a burgonyáé.

Kora tavasszal jól megmunkált földbe ugyanúgy ültetem, mint a burgonyát. A szár alól tövenként kb. 1,5 kg csicsóka szedhető.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint (is) ma van a csillagászati tavasz kezdete.

Az elmúlt hétvégén tartották a Gardenexpót, ahol nagyon sok kertes cég állította ki termékeit, voltak szakkönyvek, sokféle szoba- és kerti növény, kerti szerszámok, gépek. Ezenkívül érdekes előadásokat hallhattunk a kerttervezésről, a virágkötésről, a fűszertermesztésről. A kiállítás számomra legérdekesebb része az orchideakiállítás volt, ahol a hazai termesztők és nemesítők mutatkoztak be, voltak kompakt növésű mini orchideák és igazi óriások, lehetett magokat, speciális orchideaföldet vásárolni.

 

A következő szakkiállítás, ahol biztosan ott leszünk, az az újbudai Dísznövénykiállítás, 2011. április 15. és 17. között.

 

Tavaszi kerti munkák

Végre itt a tavasz! Azoknak, akik szeretnek kertészkedni, a következő jó tanácsokat adom:

 

 

 

Első feladat a cserjék és a fák metszése, most esedékes a fagyok elmúltával. Nagyon lényeges, hogy ismerjük növényeinket, mert csak ebben az esetben végzünk szakszerű munkát. Ha a könyvek alapján nem tudjuk beazonosítani fajtáikat, kérjünk szakembertől segítséget. Nem biztos, hogy a szomszéd, esetleg a kolléga a legjobb választás. Döntsük el, mit szeretnénk a növényünktől: zöldtömegével, virágjával, esetleg különleges formájával díszítsen. Ezt a problémát egy kedves ismerősöm egyszerűen megoldja: kétévente elektromos láncfűrésszel szinte tövig visszagyilkolja a növényeit. Ennek következtében hatalmas seprűszerű borzadályokat hoz létre. Minél rövidebbre vágjuk vissza a növényt, annál erőteljesebb hosszabb hajtást hoz létre. Tavaszi virágzású bokrokat kíméletesen metsszük. Csak a beteg, törött, elszáradt részeket vágjuk le. Ellenkező esetben a virágzó részektől szabadítjuk meg a növényt. Nyári, őszi virágzású cserjéket ifjíthatjuk, alakíthatjuk kedvünkre.

 

Sövényeinket is most kell formázni először. Túl sűrű ágrendszer a virágok mennyiségét, minőségét hátrányosan befolyásolja. A fák alakításánál kivétel, ha elöregedett növényt ifjítunk, mellőzük a láncfűrész használatát. Rengeteg vasvillához hasonló ágacskákkal bőségesen ellátott gnóm növényt lehet látni!

Amennyiben nem köcsögfának vagy vendégriogatónak szánjuk fáinkat, kíméletesen formáljuk, mert a későbbi zöldmetszéssel gyönyörűen alakíthatjuk a korona formáját. Nagyobb ágakat mindig tőből vágjuk le, és feltétlenül védjük sebkezelővel a metszlapot. Diófát nem szabad tavasszal metszeni, mert erőteljes nedvfolyást idézünk elő, ami nemcsak legyengíti, de akár el is pusztíthatja a növényt.

Örökzöldek, rózsák, évelők, alakításával még várjunk, mert lehetnek még komoly fagyok, amik károsíthatják a frissen vágott növényt.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget!

A jácint

Ebből a videóból sok hasznos dolgot megtudhatunk a jácintról.

Vöröskáposzta-csíra

A vöröskáposztamagot nem olyan rég fedeztem fel; ennek a zöldségfélének eddig csak az almával párolt, kacsacombbal dúsított változatát ismertem, amely nagyon bejött, úgyhogy gondoltam, adok egy esélyt a magnak is. Nem bántam meg:)

Március 15.

 

Az ókori görögök szerint a jácint egy csodaszép ifjú, Hüakinthosz halálával született. Úgy halt meg, hogy egy diszkosz a homlokának csapódott. Hüakinthosz Apollón kísérői közé tartozott, sőt Apollón isten szerelmes volt belé. Egy alkalommal diszkoszt vetettek, és Apollón földről visszapattanó korongja Hüakinthosz homlokának csapódott, mire a fiú holtan esett össze. Hiába próbálta Apollón elállítani a vérzést, már nem tudott segíteni Hüakinthoszon. Apollón őszintén megsiratta, és így kiáltott: „Ó, ha az életemet adhatnám érted, vagy veled halhatnék!” Ahogy ezt kimondta, Hüakinthosz kiserkent vére nyomán a fű újra kizöldült, és gyönyörű virág nőtt, amelynek szirmaiba Apollón beleírta Hüakinthosz nevének kezdőbetűjét.

A történetnek van egy másik változata is. Eszerint nem Apollón, hanem Zephirosz, a nyugati szél istene, aki szintén szerelmes volt a fiúba, ölte meg Hüakinthoszt, mert az inkább Apollónhoz vonzódott. A verseny közben féltékenyen ráfújt az Apollón által elhajított diszkoszra, mire az megölte Hüakinthoszt.

 

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mítoszban megénekelt virág valószínűleg nem hasonlít a ma ismert jácintra. Az sötét bíborszínű vagy karmazsinvörös szirmú liliomszerű virág lehetett.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Tavaszi saláta

Ezt a receptet találtam a Konyhaklubon. Szerintem érdemes kipróbálni, finom, nagyon egészséges. Tél végén pont erre van szükségünk.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy.

A nőszirom (írisz)

Ha fel kellene sorolnunk a legkorábbi virágokat, akkor szinte mindenki a hóvirágot, ibolyát, tőzikét esetleg krókuszt említené, pedig egyes nőszirom fajok és fajták is igen korán, már márciusban virágoznak. Az írisz a nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, és ez is jelzi, hogy milyen sokféle lehet az íriszek színe. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett már számtalan színváltozatban kapható, és a nemesítők folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelennek meg.

Garden Expo

2011. március 18. és 20. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában a Gardenexpót, idén is az Orchidea Show-val együtt. A kertészeti seregszemlén a kiállítók bemutatják az újdonságaikat, ezenkívül nagyon sok érdekes szakmai előadást meghallgathatunk. Blogunk egyik szerzője, Megyeri Szabolcs is előad a kerttervezésről minden nap 11 és 14 órakor.

Lucernacsíra

Végre kicsírázott másik nagy kedvencem, a lucerna! Ez egy igazi energiabomba, leköröz bármilyen multivitamin-kapszulát, úgyhogy érdemes kivárni a 7 napos csírázási időt.

Az eljárás ugyanaz, mint az eddig ismertetett magoknál: egy tálhoz 1 evőkanál magot jól megmosok, világos helyre teszem, naponta kétszer átöblítem, majd 1 hét múlva lelegelem:) A maradékot zárt edényben hűtőben tárolom (én nem sokáig). Csírázáskor finom bojtosgyökerek fejlődnek ki, de ezeket ne tévesszük össze a penésszel, mely sajnos szintén gyakran jelenik meg a csíranövényeken, ha nem vagyunk elég éberek.

Hóvirág

Úgy tűnik, hogy a tavasz még egy kicsit várat magára, addig is nézzétek meg ezt a videót:

 

 

Böjtmás (Martius) Hava

 

2-0 Ha az idő a’ múlt hónapban nem szolgált: most sem késő a’ kész Melegágyakat bevetni, és a’ hideg éjjelek ellen szalma fedelekkel betakartatni.

3-0 A’ mindenféle veteménymagokat szedje elől a’ Gazdasszony, és ha Februariusban nem lehetett, most már vetni kell, az idején valókat.

4-0 A’ kertet már fel kell sorban ásatni, és ha a’ főld valamennyire megmelegedett: a’ szokott vetemény magokkal egymás után bevettetni. Hogy annál jobban nöjjenek: meg kell porhálni a’ fokhagymát, és kint telelt, Kel, és Kártifiol palántákat: de ez tsak az igen jó Esztendőben eshetik meg.

5-0 A’ Kender, Len, Káposzta, és Dohány alá a’ főldet másodszor ezen hónapban is meg kell jó apróra szántatni.

6-0 Még a’ Nyirfa nem bimbózik, szivósabb természetű: Erre nézve most kell ágakat szedetni, és azokból egész esztendőre való seprőket köttetni.

 

10-0 A’ magnak való Fejeskáposzta, Kel, Karaláb, Kártifiól, Veres, Fejér, és Sárgarépák, retkek, Hagymák már illyenkor sokszor tsiráznak, és ha őket friss levegő nem éri, megfúlnak, és rothadnak. Ezértis a’ Gazdaszszonyok a’ zőldsgpintzéket szellőztessék, vagy ha a’ főld, és idő engedi, ültettessék ki a’ Czirzés előtt.

11-0 A’ bor fejtésekor egy edény seprőt félre kell, tenni, és gondját viselni. Ennek egész esztendőben többször veszszük hasznát, ha vagy a’ vasedényeket akarjuk tisztíttatni.

12-0 A’ Mártiusi hóviz betses. Ezt, mentől későbbi, annál többre betsűlik azok a’ Gazdaszszonyok, a’ kik szagos, és egyéb vizeket akarnak égetni: mert az illyen víz igen tiszta, nints annyi Só, Salétrom, Kövérség, ’s rothadt test benne, mint az esővízben.

 

15-0 Mentől idejébben lehet, a’ kolompért el kell rakatni; és ezen Hónap végénél tovább halasztani káros: a’ kik őszszel rakják, még több almát szednek alóla.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820


 

Ági mama biokonyhakertje

Hosszú életem során sokszor voltak nehéz időszakok, amikor gondot jelentett a levesnek, főzeléknek való friss zöldség beszerzése. Kis konyhakertem csupán 125 m2-es volt, az öttagú családnak bizony nagyobb mennyiségekre volt szüksége. Idővel rájöttem, hogy kis odafigyeléssel, saját jegyzetek készítésével, a növények helyes társításával és az úgynevezett vetésforgóval szinte mindent meg tudok termelni. Aki megfogadja tanácsaimat, biztosan hasznosítani tudja azokat, és örömét leli abban, hogy saját termésével változatos, zöldségekben gazdag reformkonyhát vezethet.

 

Kiskertemben gyomirtót, műtrágyát nem használok, mert azok kipusztítják a kis talajlakó állatokat és rovarokat. A kapálás helyett, ha csak lehet, gyomlálok, hogy a talajt ne forgassam föl, hanem csak lazítsam, és megbecsülöm a gilisztákat, mert a talajlazításból alaposan kiveszik a részüket. Az összegyűjtött gyomnövényeket komposztálom, és ezzel pótolom a talaj szervesanyag-tartalmát.

A következő hónapokban, ahogy az egyes munkák időszerűek lesznek, részletesen leírom a tennivalókat.

Tavaszra várva

Valahogy csak nem akar vége lenni a télnek. Körülnéztem anyuék kertjében, hátha a virágok már jelzik a tavaszt, de csak a hóvirág nyílt ki.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek