Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szívek a kertben

Bár családunkban kisebbik csemeténk miatt ma "csak" Bálint-nap van, jó alkalom arra, hogy szót ejtsünk egyik kedvenc növényünkről, a nagy szívvirágról (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis).

szívvirág Valentin szerelem humusz

Nagymamám kertjében régen minden évben ott virítottak a filigrán rózsaszín szívecskék, de manapság valami miatt ritkán találkozni velük. Pedig Európában már a 19. század óta ismerik, amikor is Kelet-Ázsiából megkezdte hódító útját.

Jön a tavasz!

Legalábbis erre enged következtetni, hogy elkezdtek kibújni az országban a hóvirágok. Az egyik első példányt az MTI fotósa kapta le Pogányszentpéteren. 

hóvirág tavasz
Fotó: Varga György

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Fogd a csokrot és fuss!

Na jó, futni azért nem kell, mindenesetre, aki holnap, 2016. június 28-án az országban bárhol szokatlan helyen egy virágcsokorba botlik, nyugodtan fogja meg, mosolyodjon el, vigye haza, vagy adja oda egy szívének kedves személynek.

virágot egy mosolyért csokor virágkötő

A hazai virágkötők - a tavalyi nagy siker után - ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban.

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap, ami idén olyan korán van, hogy egybeesik a csillagászati tavasz kezdetével.

Virágvasárnap a barkaszentelés, a villőzés és/vagy a kiszehajtás napja is. A katolikus egyházban a virágvasárnapi mise előtt pálma- és olajfaágakat áldanak meg; a mi éghajlatunkon ezeket helyettesíti a barka, amely megszentelve tűz, villámcsapás és zivatar ellen hatásos. Ezenkívül rontás ellen is véd, ezért pl. a Zemplénben a szentkép alatt tartották.

A kert földjébe tűzött barkaág elűzi a férgeket.

tavasz virágvasárnap villőzés kiszehajtás húsvét

Az év fája, hüllője, hala mellett a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében minden évben közönségszavazás dönt az év vadvirágáról is. Tavaly december 31-ig lehetett szavazni négy indulóra, amelyek közül a legritkább, a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) nyert. (Második lett a nagyezerjófű, harmadik a turbánliliom és a negyedik helyen a medvehagyma végzett.)

év vadvirága mocsári kockásliliom Frittilaria

A mocsári kockásliliom a liliomfélék népes családjának tagja, rokonai között találjuk a liliomokat és a tulipánokat is. A kockásliliom (Fritillaria) nemzetség hazánkban egyetlen vadon élő faja. Az ország északkeleti (Aggtelek, Bükk, Mátra) és délnyugati részén fordul elő.

Magjai már februárban csíráznak, de a kikelt növények 4-5 évig nem virágzanak. Utána viszont annál inkább: akár 25 éven át már március végétől (ha marad a meleg időjárás, még korábban is) nedves réteken, ligeterdőkben bontja rózsaszínes-lilás-barnás, szinte szabályosan kockás, harang alakú virágait.

Élőhelyeinek megsemmisítése (mocsarak lecsapolása, halastavak létesítése, gyepfeltörések) miatt Európában és hazánkban is egyre ritkább. Védett növény, egy tő értéke 50 000 forint.

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek