Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az András napjához legközelebb eső vasárnap - idén ez egy és ugyanaz - megkezdődik a karácsonyig tartó advent, a várakozás, készülődés, az ünnepre való hangolódás időszaka. Aki volt olyan rendes, hogy már beszerezte vagy elkészítette az adventi koszorúját, nyugodt szívvel várhatja a ma esti első gyertyagyújtást. De az se essen kétségbe, aki "lemaradt", mert pillanatok alatt készíthet a lakásban és a kertben található "kincsekből" az alkalomhoz illő dekorációt.

Az érzékenyebb kerti növények, így az egyre divatosabb díszfüvek téliesítéséről gondoskodni kell. Az igénytelenségük ellenére is rendkívül mutatós keskenylevelűek közül sokat télen védeni kell, ha nem is a hideg, de az alattomosan viselkedő víz miatt.

A japán vérfű -10 fokig biztosan állja a telet

Idén november 28-án ugyan a "Ne vásárolj semmit!"-napja is van, de egybeesik a Fekete péntekkel, amikor viszont olyan kedvezményekkel bombázzák az embert, hogy azokat egyszerűen nem lehet kihagyni! Így van ez most pátyolgatónknál, a Cser Kiadónál is.

Minden, azaz minden könyvre 40% kedvezmény jár november 28-án (péntek) 0 órától éjfélig!

Első helyen természetesen a kertészeti szakkönyveket említjük:

De minden más témakörben is találtok remek könyveket, amelyekre szintén érvényes a 40%-os kedvezmény.

Barkács és mestermunka kötetekre:

Az összes Színes Ötletek kötetre:

A szép kivitelű, keménytáblás kézimunkás kötetekre:

Gasztromóniai könyvekre:

Kis Műterem sorozat köteteire:

Nyakunkon a Mikulás, a karácsony, de közelgő születés- és névnapokra is érdemes már most gondolni. Mazsolázzatok kedvetekre a CSER KIADÓ WEBÁRUHÁZában, és éjféltől indul a visszaszámlálás: 24 óra - 40% kedvezmény!

Húznak, mint a vadlibák

Aki e szólás lényegét élőben is át akarja élni, a hét végén húzhat Tatára, ahol november 29-én immáron 14. alkalommal várják a madarakat, természetet kedvelő közönséget. Az elmúlt évek alatt összegyűlt kérdésekből összeállítottunk egy csokrot, természetesen válaszokkal, miért érdemes ellátogatni a Tatai Vadlúd Sokadalomra.

A tatai Öreg-tó partját 232 éve díszítő fát anno Versailles-ból hozatták (Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc) több más csemetével együtt. A mára majd' 20 méteresre nőtt faóriást méltán indították a helybeliek az Év Fája versenyén, hiszen szinte mindenkinek fűződik valamilyen élménye hozzá. Nem véletlen hát, hogy majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 2. helyen végzett szattai hársfa.

Enyhén drágult a kukorica ára, stabil maradt a búza

A hazai gabonafélék árában általánosságban bekövetkezett enyhe változások miatt stabilan alakult a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is a 47. héten, így november 24-én 7743 ponton állt. Egyedül a tritikálé drágult számottevően. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása országosan a végéhez közeledik köszönhetően annak, hogy az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék nem hullott, így a talajviszonyok javultak. A pillanatnyi állapot alapján arra lehet számítani, hogy az összmennyiség a 9 millió tonnát közelítheti majd a munkálatok befejeztével. A kukorica minőségről azonban csak a betakarítás után lehet biztosat mondani. A termény ára továbbra is enyhén növekvő trendben mozog. Ez igaz a hazai és a nemzetközi árakra egyaránt. A Magro.hu piactéren a 47. héten 36.997 forint volt a kukorica országos átlagára, de megyénként ettől több ezer forinttal is eltérhettek az értékek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 34 ezer, míg a Dunántúlon 38 ezer forint volt az ár. A következő hetekben folytatódhat a lassú drágulás. A piacon továbbra is aktív kereskedés folyik. Jelenleg 60 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 130 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

44. hét

45. hét

46. hét

47. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

35 973

36 950

36 980

36 997

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

4 400

3 715

4 905

4 224

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 25. (Katalin): "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog." Egyes vidékeken dologtiltó nap a nőknek: tilos volt mosni; máshol éppen a férfiaknak: tilos volt szántani.

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vayg pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

Ne gondoljuk, hogy csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (Persze a lányok is megcsinálták ezt fiúnevekkel.)

András napja az időjárárst is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

András-nap utáni vasárnap kezdődik advent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A profi kertészek tudják, hogy télen a fóliasátrakban, üvegházakban sikeresen csak úgy lehet növényeket szaporítani, nevelni, ha pótolják a hiányzó fényt. Egyrészt mert a kinti hőmérsékletnél megemelthez képest kevesebb van belőle, másrést a fólia, üveg kiszűrheti azt a sugártartományt, amelyre a növénynek, klorofilnak szüksége van. Mindez vonatkozik a szobában tartott növényekre is.

Felmerülhet a kérdés, ebben a fényszegény környezetben hogyan élhetnek hát takarékosan. Persze az igazsághoz tartozik, hogy a szobai dísznövények többsége sűrű koronájú, trópusi erdők talajközeli rétegéből származik. Így a világítást nem szabad túlzásba vinni ugyanis a legtöbb szobanövény eredeti élőhelyén sem jut hozzá a közvetlen napfényhez. Talán ezért kell néhányukat védeni még télen is a közvetlen napsütéstől, mert a déli ablakpárkányon a napégés károsíthatja őket.

Ne tévesszen meg senkit a cím, a Kapanyél továbbra is elsősorban a növénybarátok blogja, de néha a kertésznek is enni, sőt főzni kell. Az előző poszt a bizonyíték a kakukkfű étvágygerjesztő hatására: miközben írtam, gyorsan el is döntöttem, hogy ebédre a saját találmány tonhalas tészta lesz jó sok kakukkfűvel.

A kakukk esete a fűvel

"A kakukkfű illatát árasztod" - bókoltak egykor a görögök, ha dicsérni akarták a kecses hölgyeket. A kakukkfű (Thymus) népszerűsége azonban korábbi időkre nyúlik vissza: tartósító, fertőtlenítő hatását már az egyiptomiak is nagyra becsülték, a balzsamozásnál ki is használták.

A legtöbb nyelvben elnevezése megőrizte görög eredetét: thymos = bátorság. Nem csoda hát, hogy a római katonák a kakukkfüves fürdőtől remélték erejük megsokszorozását, és a középkori hölgyek is azért hímeztek lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet, hogy azok biztosan visszatérjenek a csatából.

Mi fán terem a kokedama?

Amikor először hallottuk ezt a szót, lelki szemeink előtt valahogy rögtön egy húros hangszer jelent meg, ki tudja, miért. Aztán próbára tettük néhány ismerős fantáziáját, és a következő tippek születtek: távol-keleti társasjáték, versforma, japán étel, harcművészeti ág, egzotikus gyümölcs.

Nos, a Távol-Kelet, pontosabban Japán stimmel, a többi viszont nem talált.

Stabil maradt mind a kukorica, mind a búza ára

Stabilan alakultak a gabonaárak a 46. héten, így a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is csak kismértékben változott a piactéren. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása még mindig nem fejeződött be, igaz ennek most már nem csak a belvíz, a sáros talaj, és ezáltal a munkagépek akadályoztatása az oka. Vannak olyan megyék, ahol tárolási kapacitás hiányra hivatkozva nem fogadják be a terményt, így sok termelő kénytelen egyelőre lábon hagyni azt. A problémát az jelenti, hogy szinte mindenhol, így a környező országokban is túlkínálat van, ezért a magtárakból sem könnyű az értékesítés. Nincs hely a frissen betakarított kukoricának. A bajba jutott termelők szorult helyzetét pedig bizonyos felvásárlói körök igyekeznek kihasználni: nagyon olcsó felvásárlási ajánlatokat tesznek a lábon álló kukoricára. És megjelent a toxin is. Mindezek ellenére a termény árának csökkenése megállt és enyhe drágulásba fordult át. A Magro.hu piactéren a 46. héten 36.980 forint volt a kukorica átlagára, de decemberre még további 1 ezer forintot erősödhet. A piac továbbra is rendkívül élénk: egyre több az eladási ajánlat. Jelenleg 210 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 130 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

43. hét

44. hét

45. hét

46. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

37 277

35 973

36 950

36 980

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

2 208

4 400

3 715

4 905

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A szorgos kertészkedős napoknak lassan vége, jönnek a borús, esős, hűvös napok. Érdemes hát kihasználni minden kis időt, amit még a szabadban tölthetünk. A jó levegőn végzett munka hasznáról nyilván nem kell győzködni a kedves Olvasót.

Tiszta udvar, rendes farakás

Mi legyen a levelekkel?

A novemberben is kitartó enyhe idő miatt sok helyen most is brummognak a fűnyírók, pedig máskor ilyentájt már téli álmukat alusszák a kamrában. A fákról folyamatosan potyog a levél, nem kevés munkát szerezve a kert gondozójának. Már ha állandóan összegereblyézi a földre került lombot.

Akinek kedve van, megnyújthatja a szabadtéri vagy balkonkertészkedést. Ehhez télikertre vagy hobbi célra létesített üvegházra, fóliaviskóra, növénybarlangra lenne szükség. Levelező kertbarátunk egy társasház lapos tetejének adottságait szeretné ilyen célra kihasználni.

A mobil garázsváz ragyogó sátortartó egy déli házfalon

Miért is ne? Ha galambot lehet nevelni az ilyen házak tetejére biggyesztett dúcban, akkor a holt teret akár növénynevelésre is hasznosíthatjuk. Ha sikerül a lakótársak írásos engedélyét megszerezni, - melyre mindenképpen szükség van, már csak azért is, mert egy ilyen építmény veszélyes toldaléknak is minősíthető-, már hozzá is lehet fogni a megvalósításhoz.

Drágult a kukorica és a búza is

2 százalékkal 7720 pontra erősödött a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 45. héten, mivel a fő gabonafélék (kukorica, búza) drágultak. A többi gabonaféle ára változatlan maradt. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása továbbra is gőzerővel folyik az országban. Az állomány közel 70 százaléka került eddig a magtárakba a 1,2 millió hektáros vetésterületről. Bár vannak olyan régiók az országban, ahol 15 tonna termett hektáronként, a hivatalos országos termésátlag eddig 7,6 tonnára tehető. Ez pedig azt jelenti, hogy 9 millió tonna körüli lesz a betakarítható összes termésmennyiség. Ami a kereskedelmet illeti, most már egyértelműen kijelenthető, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. A világ minden jelentős árutőzsdéjén, de Magyarországon is, felfelé mozognak az árak. A Magro.hu piactéren 3 százalékos volt a drágulás a 45. héten, így a kukorica ára megközelítette a 37 ezer forintot. Most az látszik valószínűnek, hogy ebben az évben még további 2-3 százalékot erősödhet a magyarországi ár. A piac továbbra is nagyon élénk és kiegyenlítetté vált: egyre több az eladási ajánlat. Jelenleg 54 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 131 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

42. hét

43. hét

44. hét

45. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

37 460

37 277

35 973

36 950

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

4 992

2 208

4 400

3 715

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő. A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Sokfelé úgy tartják, e nap időjárása megmutatja, milyen lesz majd márciusban az idő.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná. A gazdasági év vége, ekkor számolnak el a pásztorok a behajtott jószággal, és az utolsó piacnap is ekkor van.

Fafojtó a lakásban

A lakásban tartott növényeim kétéltűek, tavasztól a fagyokig a kertben élnek. Nyárra a lakásban egy sem marad, többségük az igazi helyét többéves húzogatás után találta meg. Ilyenkor az őszi berakodáskor elkészülhet a leltár: melyiküknek milyen volt a nyara. A pozsgások között néhányat megviselt a sok csapadék, de a többséggel nincs baj. Egy vaslépcső alatt dekkoló orchideatársaság és az ördögfügék olyannyira jól nyaraltak, hogy alaposan kinőtték tavalyi téli helyüket. Az orchideákkal nincs is baj, mert tőosztással szaporítva elajándékozom a felesleget. A két ördögfüge azonban gyarapodott vagy negyed légköbmétert, amivel már feszegetik a téli elhelyezési lehetőségeim határait. Nagyon a szívemhez nőttek, s arra nem is merek gondolni, hogy jövőre, ha így folytatják, mi lesz velük.

Egy év alatt a duplájára nőtt

Fokhagymát az ablakba!

Akinek kertje van, már nyilván elültette az őszi fokhagymát, mert egy mondás szerint a jó kertész Imre napig, november 5-ig ezt mindenképpen befejezi. Viszont annak sem kell lemondani az élvezetről, aki csak egy kis erkélyen, teraszon "gazdálkodik", mert fokhagymának mindenképpen lennie kell, ha másért nem, hogy a vámpírokat elűzze.

Kishantosi évforduló

Tegnap volt "az egyéves évfordulója annak, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) képviselői megjelentek Kishantoson, hogy átvegyék a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól az új bérlőknek a törvényeket megszegő módon juttatott földeket. A területeket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nem adta át, mivel követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt földek értéknövekedésével és több eljárási hibával összefüggésben" - írja sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország. A sors fintora, hogy pont az évforduló napjára tűzték ki a Kishantos által az NFA ellen indított egyik legfontosabb per első tárgyalását.

Fotó: Somogyi Tóth Péter

Olcsóbb lett a kukorica és a malmi búza is

Jelentősen, 7622 pontra csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 44. héten annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett a kukorica, a malmi búza, de az árpa és tritikálé is. Egyedül a rozs tudott drágulni. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Jelentős mennyiségű csapadék nem esett, így többé-kevésbé zavartalanul folytatódhatott a kukorica betakarítása az országban. A legtöbb helyen azonban még mindig nem fejeződtek be a munkálatok. A termésmennyiség területenként változó: jellemzően 7 és 13 tonna kukorica termett hektáronként. A jó terméssel összefüggésben, a felvásárlási átlagár további 3,5 százalékkal csökkent a 44. héten, így már 36 ezer forint alatt jár a Magro.hu piactéren. A hazai határidős piacon viszont a múlt hét második felében egy drágulás indult be, ezzel a magyarországi folyamatok is illeszkedni látszanak az európai is amerikai trendhez, ami pár hete drágulást mutat. Az alacsony árak ellenére a piac pezseg, nagyon sok az ajánlat. Az eladók is igyekeznek megtalálni a legjobb árakat az adott, számukra nem túl szerencsés körülmények között. A keresleti piacon jelenleg 3,5 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 138 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

41. hét

42. hét

43. hét

44. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

43 552

37 460

37 277

35 973

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

2 090

4 992

2 208

4 400

Levélfüzér lustáknak

Nagy levélgyűjtők vagyunk, már csak a gyerekek miatt is, meg szeretjük az őszi meleg színeket. A hazahordott levelek aztán vagy az asztalon száradnak-kunkorodnak, vagy akkurátusan lepréseljük őket. Ez utóbbi módszernek az a hátránya, hogy vagy teljesen elfeledkezünk a levelekről, vagy nem emlékszünk rá, mely könyvek között lapulnak.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre nagyon szép, meleg napokat ígérnek az időjósok, sok helyen tapasztalták, hogy a gyümölcsfák virágokat bontanak. Ez a hosszú ősz jele lehet.

Korai lehet az öröm, mert ahogy a mondás is tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz enyhe, száraz idő ide vagy oda, kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Viszont hideget hozhat, ha a varjak nagy csoportokba verődve hangosan kárognak, ha a vadlibák délnek szállnak, vagy ha a csillagok nagyon fényesen világítanak.

Ha pedig homályos felhők takarják az eget, akár hóesés is jöhet.

Aki pedig mindezt nem hiszi, nézzen ki az ablakon, és döntse el maga, mire számíthat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ez a hétvége az emlékezésé, családi találkozásoké. Sokakhoz hasonlóan mi is most útra kelünk. Békés, szép napokat mindenkinek!

Fotók: Boldvai Balázs

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Szív alakú sírkövek Balatonudvariban

November - Szent András hava:

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat. Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek