Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tatai Öreg-tó partját 232 éve díszítő fát anno Versailles-ból hozatták (Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc) több más csemetével együtt. A mára majd' 20 méteresre nőtt faóriást méltán indították a helybeliek az Év Fája versenyén, hiszen szinte mindenkinek fűződik valamilyen élménye hozzá. Nem véletlen hát, hogy majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 2. helyen végzett szattai hársfa.

Régi adósságot törlesztettünk a hétvégén, és majdnem idén is lecsúsztunk a lényegről. Sok éve készültünk már, hogy meglátogatjuk az Alcsúti Arborétum hóvirágait, de a korábbi években vagy esett az eső, vagy pl. tavaly hirtelen visszajött a tél, így mindig elmaradt. Pedig nagyon megér egy kirándulást! Már az odavezető etyeki út is egy csoda a 170 éves platánsorral, az arborétumban pedig kora tavasszal egyik ámulatból a másikba esik a látogató.

Véghajrájához érkezett az Európai Év Fája verseny, melynek résztvevőire csütörtökig (február 28.) lehet még szavazni. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett versenybe nem szakmai szempontok alapján kerülnek a fák, ahogy az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indított mozgalmában. Ott egy adott őshonos fafajra akarják felhívni a figyelmet, így idén a házi berkenyére, melyről már írtunk itt.

Az Environmental Partnership Association és magyar tagja, Ökotárs Alapítvány szervezésében meghirdetett versenybe viszont nem szakmai szervezetek, hanem civil közösségek nevezik be a fákat. Itt nem az illető példány kora vagy kinézete számít, hanem a története, amely miatt fontos szerepet játszik egy adott közösség életében. Ennek megfelelően a győztest is civilek választják meg az interneten leadott szavazatokkal.

Miután ki-ki hazájában már elnyerte az Év Fája címet, most 6 fa verseng a megtisztelő európai kitüntetésért. Köztük az egri termálfürdő platánja.

Egri platán.jpg

Kaland Tiszakürtön

Mielőtt bárki nekiindulna az ősz színekben pompázó Tiszakürti Arborétum felfedezésének, feltétlenül kérje el a recepción a botanikus kert történetét összegző írást, amelyet Tálas László igazgató jegyez. Ebből megtudja a látogató, hogy nem maguktól nőttek a növények, a Tisza-vidék életerőt sugárzó fái a ma már országosan is meghatározó fásszárú-gyűjteményben.

012 Ahány korona annyi szín.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek