Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Májusra már be is fejeződik a télvégi, első "hagymásroham". E növénycsoport azonban évközben is képes csodákra. Érdemes nyitott szemmel válogatni nemcsak a piacokon, szakkereskedésekben, de a nagyobb élelmiszerboltok díszhagyma-kínálatából is. Egy-egy ilyen készlet ugyanis néha rejt különlegességeket. Akinek helye van a kertben e rejtélyes növényekre, próbálkozzon velük. De a balkonon is jól mutatnak, ha egy nagyobb edényben elég mélyre sikerül nyomni a hagymát. Sokféle módon lehet őket csoportosítani; alant az ültetési időben bizonytalanoknak szeretnénk segíteni.

A tulipánok nagyon szépek, de májusra vége dicsőségüknek

A hét közepén várható talajmenti fagyok (de ha biztosra akarunk menni, fagyosszentek) után lassan nekiállhatunk a kert egy sarkában a sátorállításnak. A futóbab nagyszerű megoldás, ha két legyet akarunk ütni egy csapásra: a gyerekeknek árnyat adó, nyári búvóhely, ráadásul ennivalónak se utolsó.

Stabilak a hazai gabonaárak

A gabonafélék árának általános stagnálása miatt érdemben nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem a 17. héten. Ha a hazai viszonyokban nem is történt változás, Európában, de különösen a tengerentúlon láthattunk említésre méltó ármozgásokat. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nagyon stabil a kukorica ára Magyarországon. A 17. héten ez 40.138 forintos átlagárban realizálódott a Magro.hu fizikai piacán. És gyakorlatilag a hazai árutőzsdén sem történ semmi érdemleges változás. A májusi kukorica ára továbbra is 40.650 forint, a júliusi 41.300 forint, míg a novemberi ára 200 forinttal 42.800 forintra csökkent ugyan, de ez még messze nem tekinthető szignifikáns változásnak. Friss adatok a hazai termésvárakozással kapcsolatban most nem láttak napvilágot, de Nemzetközi Gabonatanács (IGC) feljavította a globálisan várható kukoricatermésére vonatkozó becslését. Eszerint 951 millió tonna kukorica betakarítása várható, ami mintegy 10 millió tonnával haladja meg a saját eddigi várakozását, de még így is elmarad a tavalyi rekordtól, ami 994 millió tonna volt. A pozitív korrekciónak az az oka, hogy néhány jelentősebb kukoricatermesztő országban (pl. Kína, Mexikó) javultak a terméskilátások. Párizsban (MATIF/EURONEXT) nagyon kis mértékben (~1%-kal), de mindegyik időszakra csökkentek a kukoricaárak. Ezzel a júniusi kukorica tonnánkénti ára 162 euró lett. Chicagóban ennél nagyobb volt a mozgás a 17. héten. Itt is csökkentek az árak, méghozzá 3-5 dollárral tonnánként, ami 2-3 százaléknak felel meg. A májusi lejáratú kukorica így már 146 dollárnál is olcsóbb lett. Aktuálisan 30 ezer tonna kukoricát kínálnak és 7 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

14. hét

15. hét

16. hét

17. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 291

40 737

40 237

40 138

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 580

3 150

2 349

3 000

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

A héten május havába lépünk; nevét Maiáról, a föld termékenységének római istennőjéről kapta. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

Május – Pünkösd hava

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük, esetleg lányrokonuk udvarába. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának szimbóluma, és a legtöbb esetben szerelmi vallomás is: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. Nem jó, ha a gyerekek almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

- május 3. (Tímea, Irma): Anyák napja minden országban máskor van, de a legtöbb helyen májusban ünneplik. Nálunk május első vasárnapján. Az anyák ünneplése az ókori Görögországban kezdődött, ahol Rheának, az istenek anyjának (és vele együtt minden édesanyának) tartottak tavaszi ünnepségeket. Magyarországon 1925-ben volt az első hivatalos anyák napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Csalfa tökök

Ha az interneten különleges tökétkek után nyomozunk, új világ tárulhat elénk. A díszkertekben is megtalálják helyüket a tökfélék. Akinek van helye, tartson ezekből is néhányat, hiszen így lehet kiegészíteni a piacok sekélyes tökkínálatát. A haszonnövények mellett lehetne tartani a dísztökök népes mezőnyéből is párat, de akár kolbásztököt, sütőtököt vagy szivacstököt.

Kolbásztök

Esik a búza ára, a kukorica ára továbbra is stabil

A búza áresése miatt mintegy 1 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 16. héten. Bár a kukorica és a többi gabonaféle ára is lefelé mozgott, a folyamatot a búzával történtek irányították. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 16. héten is 40 ezer forint felett maradt a kukorica átlagára, de 1 százalékkal csökkent a 15. héthez képest a Magro.hu fizikai piacán. A 40.237 forint egyúttal azt is jelenti, hogy a prompt ár szinte egybeesik a májusra várt hazai határidős értékkel. A magyar árutőzsdén ugyanis stabilan 40.650 forinton áll a termény ára. Általában is a stabilitás a jellemző a hazai kukoricaárakra, mert sem a júliusi, sem a novemberi lejárat ára nem változott. Chicagóban (CBOT/CME) 1-2 százalékos drágulást figyelhettünk meg, míg Párizsban (MATIF/EURONEXT) a magyar viszonyokhoz hasonlóan stagnáltak az árak. Ezzel Chicagóban már a májusi kukorica ára is megközelítette a 150 dollárt, míg a későbbi lejáratúak 150 dollár felett állnak. Sőt a jövő márciusi terményt 160 dollár felett lehet lekötni. Jelenleg 31 ezer tonna kukorica keresi gazdáját és 7 ezer tonnányit keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

13. hét

14. hét

15. hét

16. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 244

39 291

40 737

40 237

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

3 200

2 580

3 150

2 349

A Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában 2015. április 24-26-ig immár 28. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legszínesebb tavaszi, kertészeti és gasztronómiai szakkiállítása és vására, a Corvinus Díszkert . Az évről évre visszatérő népszerű programokon és látnivalókon kívül az idei évben is számos újdonsággal és meglepetéssel várnak mindenkit.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

17. hét

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.

Gonoszjáró nap is: ilyenkor szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.

Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.

Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagymák mellett vannak azonban olyan különlegességek, amelyek termesztésével érdemes a díszkertekben is próbálkozni.

Lezárult játékunk, amelyen 5 páros belépőt sorsolunk ki a 3 kérdésre helyesen válaszolók között. Ezeket a válaszokat vártuk:

 1. Mikor lesz az Orchidea Kiállítás?2015. április 17-19.

2. Idén mely orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók? - Thaiföld

3. Igényelnek a téli pihenőt a lakásban tartott orchideák? Igen.

Úgy tűnik, nagyon sokan kedvelik az orchideákat, mert rekordszámú, 195 helyes válasz érkezett, amelyeket a beérkezés sorrendjében számoztunk be. A már jól bevált random.org segítségével az első 5 helyre az alábbi beküldők kerültek: 

  1. 73. Urbán Attila
  2. 38. Bartha-Radácsi Andrea
  3. 126. dr. Kolosy Béla
  4. 130. Szabó Ildikó
  5. 154. Donga Árpádné

Gratulálunk, ők nyerték a páros belépőket a hétvégi kiállításra. Velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

 Mindenkinek köszönjük a részvételt, legközelebb is játsszatok velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Drágább lett a búza és a kukorica is

A gabonafélék általánosságban történő drágulása miatt 2,5 százalékkal emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 15. héten. Ezzel hétfőn reggel elérte a 8823 pontot. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 15. héten - másfél hónapos stagnálás után - újra drágult a kukorica a Magro.hu fizikai piacán. Igaz csak kis mértékben, de így is átlépte a 40 ezer forintos határt. A 40.737 forintos átlagárral a kukorica megközelítette a magyar árutőzsde májusi lejáratú értékét, ami 40.650 forint. Egyébként a hazai "parketten" nem volt változás a múlt héthez képest. Csökkent viszont a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME), átlagosan 2 százalékkal. Így a májusi kukorica már 148,42 dollár lett. Párizsban (MATIF/EURONEXT) ennél kisebb mértékben, de szintén olcsóbbá vált a termény. Aktuálisan 32 ezer tonna kukoricát adnának el és 4 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

12. hét

13. hét

14. hét

15. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 150

39 244

39 291

40 737

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 299

3 200

2 580

3 150

Amikor hosszabbak a nappalok, és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és vele a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.

Mint évek óta mindig, idén is egy újabb orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók április 17-19. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

16. hét:

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés.

Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legyünk kicsit japánok!

Ilyentájt nagyon jó dolog japánnak lenni, főleg Japánban. Az utóbbi években már március végétől virágzik az ország jelképének számító cseresznyefa, a sakura. Ez a tavasz ünnepe, egyben ott az év kezdete is, így érthető, hogy nagyszabású ünnepségek kapcsolódnak hozzá.

Az 5 hónapos fehértigriskölykök állatcsere program keretében érkeztek Franciaországból azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ivarérett korukban a már itt élő nőstények párjai legyenek.

A Nyíregyházi Állatpark már 2004 óta tart fehér színű tigrist, ám mivel mindössze 250 egyed él belőlük a világon, a megfelelő genetikai állomány kialakítása érdekében folyamatosan cserélik őket más állatkertekkel; többek között a pozsonyi és a győri állatkertben élő tigrisek is Nyíregyházáról kerültek jelenlegi tartóhelyükre, ahol már családot alapítottak.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Ugyanakkor egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, és a maradék ötöt (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb, jelenleg 3- 4000 példány él belőle a szabad természetben.

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. A természetben ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési esélye kisebb, mint normál színezetű társainak.

A fehér tigrisek nem albínó állatok. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk fehér, amelyet fekete színű csíkok tarkítanak.

A világ 250 fehér tigriséből 5 jelenleg a Nyíregyházi Állatpark lakója.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A díszkertbe való ehető zöldségek között talán a legismertebbek a télen is virgonc díszkáposzták, de a közvetlen rokonságban is akadnak szép számmal tetszetős és nagyon egészséges, finom káposztafélék. A hobbikertészeknek azonban fel kell tenni magukban a kérdést: a szemnek vagy a gyomornak tartják e nemes növényeket.

Pihe-puha mohaszőnyeg

Szerencsés, akinek ablakos, világos a fürdőszobája, és ott is tud növényeket tartani. De akkor se kell elkeseredni, ha nincs így, mert van egy növény, amelynek elég akár a lámpafény is, bírja a szárazságot, de a párás, nedves levegőt is, ráadásul puha: a moha.

Olcsóbban lehetett búzát venni, a kukorica maradt, ahol volt

Az ellentétes irányú árváltozások miatt változatlan lett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 14. héten. Hétfőn reggel 8656 ponton állt. Bár a búza olcsóbb lett, a többi gabonaféle ára stagnált vagy enyhén emelkedett. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 14. hét sem hozott árváltozást a kukoricakereskedésben a Magro.hu fizikai piacán. A kukorica ára hosszú hetek óta szinte meg sem mozdul. Továbbra is a 40 ezer forintos határ alatt áll. A múlt héten 39.291 forint volt az átlagár. A hazai árutőzsdén ezzel szemben lassú ütemben, de ereszkedni kezdett a májusi lejáratú kukorica ára. A 13. héthez hasonlóan újabb 1 százalékot csökkent, és 40.650 forinton állt meg. A távolabbi kilátások nem változtak: a júliusi kukorica maradt 41.300, a novemberi pedig 43.400 forint. Chicagóban (CBOT/CME) szintén lefelé mozognak az árak. Mindegyik időhorizonton 1-2 százalékkal lett olcsóbb a kukorica. A májusi lejáratú múlt hét végén 152,12 dollárba került tonnánként. Az amerikai árakat leginkább az a félelem mozgatta meg, hogy kétségessé vált Kína hajlandó lesz-e vásárolni az USA GM-kukoricájából, ezáltal a potenciális kereslet csökkent. Párizsban (MATIF/EURONEXT) nem volt ennyire tiszta a kép. Míg a júniusi és novemberi termény enyhén drágult, a januári és márciusi kis mértékben olcsóbbá vált. Jelenleg 33 ezer tonna kukoricát adnának és 4 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. feb.

2015. már.

2015.

11. hét

12. hét

13. hét

14. hét

Átlagár (Ft/t)

42 258

39 438

39 680

39 150

39 244

39 291

Kötési mennyiség (t)

15 167

12 148

2 300

2 299

3 200

2 580

Régi népélet naptára

Április – Szent György hava

15. hét:

- április 6. (Bíborka, Vilmos): Húsvéthétfő a locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő. Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

Vilmos napja időjósló is: ha esik az eső, szűk lesz az esztendő.

- április 7. (Herman): Húsvétkedd, a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

- április 10. (Zsolt): Az év századik napja.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Német nyelvterületen mindig is nagy hagyománya volt a húsvéti tojásfának: hímes tojásokkal díszítenek fel bokrokat, fákat. Közülük is a leghíresebb a türingiai Saalfeldben a Kraft család almafája. Régebbi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy néhány éve már írtunk erről a csodás fáról itt.

Ha egy kicsit körülnézünk a kertben, a kamrában vagy a konyhában, meglepően sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert találunk, amelyek nem csak az ételeket, de a húsvéti tojásokat is kiválóan megszínezik. Gondolom, a vöröshagyma héjától barnás-vöröses tojások sokaknak ismerősek: gyerekkoromban mi szinte mindig ilyet festettünk a nagymamával.

A zöldségsorozatunk második részében a levelük miatt kedveltek közül próbálunk olyanokat ajánlani, amelyek megállják helyüket a díszkertben és a különlegességet kedvelők tányérjain is.

Aki évekkel ezelőtt, vagy legalább tavaly októberben elültette a császárkorona (Frittillaria imperialis) hagymáit, hamarosan számíthat rá, hogy pompás virágai díszítik a kertet.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek