Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drágult a búza, de továbbra is stagnál a kukorica ára

Bár drágább lett a búza, de a többi gabonaféle stagnáló vagy enyhén csökkenő ára miatt összességében nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 13. héten. Hétfőn reggel 8250 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nyugodt mederben folyik a kereskedés a Magro.hu fizikai kukoricapiacán. A 13. héten lényegében nem változtak az árak, így 39.244 forint volt az átlagár. A hazai árutőzsdén a múlt héthez hasonlóan 1 százalékot csökkent a májusi lejáratú kukorica ára. Ezzel megközelítette a 41 ezer forintot. A júliusi és novemberi kukorica ára továbbra is stabil. Chicagóban (CBOT/CME) a hét eleji erősödés után a hét végére lényegében visszatért a kiinduló pontra a májusi kukorica ára és hasonló pályát járt be későbbi időszakokra szóló tengeri is. Párizsban (MATIF/EURONEXT) még ennyi mozgás sem volt, minden maradt változatlan: a júniusi kukorica 162,5 euróba kerül tonnánként. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb előrejelzése szerint a 2015/2016-os gazdasági évben a világ kukoricatermése 938 millió tonna lehet. Ez ugyan 5,5 %- kal kevesebb, mint az egy évvel korábbi mennyiség, de rengeteg tavalyi kukorica van még a raktárakban, így a prognózis nem okozott áremelkedést. Aktuálisan 37 ezer tonna adnának és 54 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

10. hét

11. hét

12. hét

13. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

39 635

39 680

39 150

39 244

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

3 349

2 300

2 299

3 200

Régi népélet naptára

A héten beköszönt "bolond" április, mely idén sem hazudtolja meg magát: a hegyekben hóesést, éjszakai fagyokat hoz, meg  húsvétot.

Április – Szent György hava

14. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint, aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle.

- április 2. (Nagycsütörtök): Megszűnik a harangozás: "a harangok Rómába mennek", és legközelebb Nagyszombaton szólalnak meg. Zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor spenótot, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

- április 3. (Nagypéntek): A legszigorúbb böjt és általános tisztálkodás napja: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, az állatokat is megfürdetik. Aki napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség.

- április 4. (Nagyszombat): Nagyszombat délelőttjén az asszonyoknak sok dolga volt: ekkor főzték meg a húsvéti sonkát, tojást, kolbászt, sütötték a húsvéti kalácsot, és a tojásokat is e napon festették.

- április 5. (Vince, Húsvétvasárnap): Ha addig nem, Vince napjától már mindenképpen itt a tavasz. Húsvétvasárnap piros tojást tettek a mosdóvízbe, és a család abból mosakodott, hogy egészségesek legyenek egész esztendőben. E napon munkatilalom volt: seperni pl. azért volt tilos, mert kisepernék a locsolókat a házból. A húsvéti szertartásokhoz tartozott az ételszentelés: a kenyér, kalács, bor, bárány, sonka voltak a leggyakoribbak. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. E naphoz kapcsolódott a zöldágjárás és a kakaslövés is.

A 13-14 éves fiúgyermekek egy héttel a kakaslövés előtt végigjárták a falut, hogy 3-4 kakast a közösen adott pénzből megvegyenek. Húsvét első napján délben gyülekeztek és elbúcsúztatták a kakast. Ezután a táblára rajzolt életnagyságú kakas ábrájára nyíllal lőttek. Aki a tábla közepére festett fekete pontot eltalálta, az a győztes, aki este az asztalfőn fogyaszthatja el a megvásárolt kakasok, ill. tyúkok húsából és marhahúsból főzött levest, és neki jár a kakas combja, szíve, mája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról március elején életbe lépett BM-rendeletről szóló korábbi posztunkhoz nagyon sok hozzászólás érkezett. Az olvasókat erősen megosztotta a kerti hulladék égetésével kapcsolatos passzus: van, aki üdvözölte, hogy szigorúan büntetik az engedély nélküli füstölést, más azt kifogásolta, hogy ha akarná, sincs más választása a zöldhulladék eltüntetésére, mint a tűzrakás.

Mostanában igencsak felgyorsultak a kerti teendők: egyszerre kell a gyepet szellőztetni, fákat metszeni, ültetni és a növényárudákat járni magért, növényvédő szerért. Akár a legkisebb helyen is érdemes zöldségek termesztésével próbálkozni, ehhez próbálunk sorozatunkkal kedvet teremteni. Vannak közöttük olyan impozánsak, amelyek megállják helyüket a díszkertekben is. Ilyen - hogy csak néhányat említsünk - az articsóka (Cynara scolymus), a cikória (Cychorium intybus var. foliosum), a mángold (Beta vulgaris ssp. esculenta var. cicla), az okra (Abelmoschus esculentus), a rebarbara (Rheum rhabarbarum) vagy a szivacstök (Luffa acutangul).

Ki a leanderekkel!

A leanderek, akárcsak a többi mediterrán dézsás növény tartásának aranyszabálya: minél később be, és minél hamarabb ki! Ha a tél folyamán megfelelő körülményeket (hűvös hely, fény) tudtunk biztosítani, és nem indultak meg a hajtások, amint elmúlnak az éjszakai fagyok, mehet leanderünk a szabadba. Vagyis már most!

Immáron ötödik évébe lépett az AGRYA nagy sikerű, EU-díjnyertes kommunikációs programja, a Vidék Kaland. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is olyan, kimondottan városokban élő fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a mezőgazdaság gyakorlata, egy családi gazdaság mindennapjai iránt és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ne vágj ki minden fát!

A díszkert fái is elpusztulnak egyszer: haláluk oka általában nem az egészséges öregedés, hiszen a legkorábban kipusztulónak a fűz számít a 150 évével. Inkább valamilyen környezeti, ápolási ok miatt száradnak ki. De a betegségek is sok bajt okozhatnak, ezért a díszfákat is ápolni kell. Viszont, ha már kipusztul, akkor nem kell rögtön kivágni őket, szolgálhatnak kúszónövények támasztékául vagy virágtartóként.

Európa nagyobb állatkertjeiben (Prága, Bécs) már régen rájöttek, mekkora üzlet az elefántok ürüléke: a folyamatosan termelődő, tápanyagokban rendkívül gazdag anyag nagyon jól alkalmazható növények és a talaj állapotának javítására. 2011 óta a Nyíregyházi Állatpark is beállt a sorba, így már nem vész kárba a három ázsiai és három afrikai elefánt napi produktuma.

Véget ért az idei Gardenexpóval kapcsolatban hirdetett játékunk, amelyre 13 helyes megfejtés érkezett. A játékosok neveit a beérkezés sorrendjében beszámoztuk, majd a sorsolást ezúttal is a random.org segítségével végeztük. Így az alábbi sorrend született:

Tehát a 3 db páros belépőt nyerte: Takács Tünde, Kincsné Szabó Erika és Guba Balázsné. Gratulálunk nekik, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. 

Mindenkinek köszönjük a részvételt, a nyerteseknek (és a többi kilátogatónak is) jó szórakozást kívánunk a Gardenexpón!

Stagnáló kukoricaárak mellett drágult a búza

A 11. héten, a búzaárak emelkedése miatt, növekedett a Magro Gabonaindex (MGX) heti értéke. Kisebb-nagyobb változásokat mind a hazai, mind a nemzetközi árutőzsdéken is láthattunk. Ezekről az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 11. héten sem változott érdemben a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán - maradt 40 ezer forint alatt - , de a hazai határidős parketten drágulást láthattunk. A májusi lejáratú kukorica ára 5,5 százalékkal, 40 ezer forintról 42.200 forintig erősödött. A júliusi és novemberi jegyzések ugyanakkor nem követték ezt a változást. Előbbi ténylegesen változatlan maradt, utóbbi enyhe mértékben drágult. A chicagói árutőzsdén nem alakult ennyire tisztán a kép. A 11. hét első részében inkább emelkedtek az árak, majd csökkentek, de mindez egy nagyon szűk sávon belül történt. Egyértelműen drágult viszont a kukorica Párizsban (Euronxt/MATIF). A júniusi lejáratú termény 4 százalékkal, 158 euróról 165 euróig emelkedett. Hozzávetőlegesen hasonló mértékben nőtt az augusztusi és a novemberi lejárat ára is. Aktuálisan 40 ezer tonna kukoricát kínálnak a Magro piactéren és 7 ezer tonnára van kereslet.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

8. hét

9. hét

10. hét

11. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

39 557

39 667

39 635

39 680

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

7 551

3 025

3 349

2 300

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha tavasz, akkor Gardenexpo, a legnagyobb hazai kerti életmód kiállítás, ahol még az igazi kertszezon beindulása előtt rengeteg ötlettel gazdagodhatunk kertünk megtervezéséhez, berendezéséhez és folyamatos szépítéséhez.

A 9. Gardenexpo és társrendezvénye, az Orchidea Ünnep március 20-22. között vár a Budapest Sportarénában, ahova most ingyen belépőjegyeket nyerhet, aki az alábbi 3 kérdésre helyesen válaszol:

  • 1. Hányadik alkalommal rendezik meg a Gardenexpót?
  1. 2. Mi az idei Gardenexpo társrendezvénye?
  2. 3. Az Orchidea Ünnep mely ókori birodalmat idézi meg?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk. A helyes válaszokhoz segítséget korábbi posztunkban itt találtok.

Beküldési határidő: 2015. március 17. 20.00

A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsés olvasó 1-1 páros (két főre szóló) belépőt nyer.

Jó játékot, sok sikert!

Március közepén már árusítják a balkonnövényeket, de ezek kiültetésével nem szabad sietni, hiszen jöhetnek még kemény fagyok. Az előkészületekhez azonban érdemes hozzákezdeni.

Jön a 9. Gardenexpo!

Árnyékos lugasra vágysz, miniatűr japánkertre, új teraszbútorra vagy egy kerti grillre? A Gardenexpón azzal csillapíthatod kertvágyad, amivel szeretnéd, hiszen a legnagyobb hazai kerti életmód kiállítás páratlan választékkal és rengeteg ötlettel hozza el a tavaszt! A Gardenexpo és társrendezvénye, az Orchidea Ünnep március 20-22. között vár a Budapest Sportarénában, ahol idén is fantasztikus bemutatókertekből meríthetsz ihletet saját kerted megtervezéséhez és berendezéséhez.

Gyártsunk magbombát!

A magbomba eredetileg a gerillakertészek "fegyvere", mert nem robban, mégis nagyot szól. A kis agyaglabdákba gyúrt magokat észrevétlenül el tudják szórni útközben, be tudják hajigálni elhagyott telkek kerítésein, aztán a többit a természetre bízzák.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a saját kertünkben is, pl. ha nagyon természetes hatású virágos rétet szeretnénk a ház körül. A magbombáknak köszönhetően teljesen véletlenszerű lehet, mi kerül egymás mellé, így az eredmény is nélkülözi a megtervezett kert benyomását.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ne hamut, humuszt!

Aki a napsütéses hétvégét esetleg arra szeretné szánni, hogy némi tűzrakással szabaduljon meg a kerti hulladéktól, el kell keserítenünk: az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelete jelentős változásokat hoz. Ezek közül a lakosságot érintő legfontosabb újdonság, hogy az élet- és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. A fővárosban már elvileg eddig is így volt, de a vidéki településeken jelentős változást hozhat.

Véget ért az idei "platán-tölgy harc", a szavazatok alapján az utóbbi lett 2015-ben az Év fája Európában. Sokáig vezetett a tatai Öreg-tó partján álló platán, jó esély látszott arra, hogy az utóbbi években kétszer is elhozott első hely után meglegyen a harmadik aranyérem is. Az utolsó héten - amikor a szavazás állása már nem publikus - viszont az észt tölgyfa rajongói belehúztak, így a kb. 150 éves fa 6349 szavazattal megelőzte a tatai matuzsálemet.

2015 Európai Év Fája: a Tölgy a focipálya közepén

A kérdés nyilván költői, hiszen a szűkös időkben megsegített szárnyasok sokszorosan meghálálják a törődést: élettel töltik meg a kertet, az ablakpárkányt, akár énekelnek, akár veszekszenek. Minden évben visszatérnek, tavasztól pedig nagy segítséget nyújtanak a kertésznek, hiszen sokuk lelkesen pusztítja a kártevőket. Az viszont nagyon különleges köszönetnyilvánítás, amit egy amerikai kislány él meg évek óta.

A puszpángoknak nem sok jót ígér a 2015-ös év sem. A másik nevén buxusból szerveződik sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye. De kiválóan szerepel szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is.

Aki azon búslakodik, hogy kertjének homokos talaján nem marad meg semmi, egy kicsit fellélegezhet: az arab sivatag közepén sikerült fricskát adni a természetnek. Dubaiban létrehozták a világ legnagyobb virágoskertjét. A 72 000 m2-es Miracle Garden, azaz a Csodák kertje több mint 45 millió növénynek ad otthont.

Stagnáltak a gabonaárak

Bemerevedett a gabonapiac a 9. héten, mert egyik gabonaféle ára sem változott jelentősen. Emiatt aztán a Magro Gabonaindex (MGX) heti értéke is változatlan maradt. A mutató hétfőn reggel 8500 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdemben nem változott a kukorica hazai ára a Magro.hu fizikai piacán a 9. héten. A tonnánkénti ár maradt 40 ezer forint alatt. Ehhez hasonló helyzet alakult ki a hazai határidős piacon is, ahol sem a közeli, sem a távolabbi lejáratú kötések ára nem változott. Így a márciusi maradt 39.900, a májusi 40.000, a júliusi pedig 41.700 forint. Kisebb mozgások voltak viszont a külföldi árutőzsdéken. Párizsban (Euronext/MATIF) csökkenni kezdett a kukorica ára: egyenletes süllyedést követően összesen közel 2 százalékot esett a tengeri. Chicagóban is csökkentek az árak a múlt hét első felében, de ez a tendencia péntekre megállt, sőt meg is fordult. Így ha a hetet egészében nézzük, 2 százalékos növekedést láthattunk. Párizsban 148,5 euró, Chicagóban 149,6 dollár volt a heti záróár a márciusi lejárat esetében. Aktuálisan 38 ezer tonna eladó kukorica van a Magro piactéren és 10 ezer tonnát vennének.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. jan.

2015. feb.

2015.

6. hét

7. hét

8. hét

9. hét

Átlagár (Ft/t)

43 373

42 258

43 333

42 930

39 557

39 667

Kötési mennyiség (t)

18 970

15 167

2 341

2 250

7 551

3 025

Régi népélet naptára

Ha március első napjaiban szép napsütéses az idő, az a néphit szerint sok jóval kecsegtet.

A régi rómaiaknál március az év első hónapja volt, egyben a hadba vonulás időszaka is. Úgy tartották, szerencsét hoz, ha a háborút ilyenkor indítják. Ezért is kapta a hónap nevét a háború istenéről, Marsról.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek