Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Vetés pontosan, szépen

És egyszerűen! Bár a népi megfigyelések szerint kendermagot a mai naptól már nem lehet vetni, de sok mindent mást igen: pl. répát, salátát, zsázsát, babot, de akár paradicsomot is.

A magoknak való barázdahúzás vagy lyukfúrás ugyan nem a legnehezebb kerti munka, de miért ne könnyítenénk meg a dolgunkat, ha lehet. Találtunk egy nagyszerű, könnyen elkészíthető célszerszámot, amellyel sokkal egyszerűbb lesz a magvetés. Borimádók előnyben!

Gyártsunk magbombát!

A magbomba eredetileg a gerillakertészek "fegyvere", mert nem robban, mégis nagyot szól. A kis agyaglabdákba gyúrt magokat észrevétlenül el tudják szórni útközben, be tudják hajigálni elhagyott telkek kerítésein, aztán a többit a természetre bízzák.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a saját kertünkben is, pl. ha nagyon természetes hatású virágos rétet szeretnénk a ház körül. A magbombáknak köszönhetően teljesen véletlenszerű lehet, mi kerül egymás mellé, így az eredmény is nélkülözi a megtervezett kert benyomását.

Más íze van a sarki boltban és a piacon vásárolt friss zöldségnek, aki viszont kóstolta már a saját zöldséget, gyümölcsöt, legyen az görbe, göthös, megtapasztalhatta a különbséget. Ezek többnyire is mások, mint a bolti egyentermék, de a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi is elég. Aki ilyesmire adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások - rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók - is kedvelik, hogy a gombákról, baktériumokról ne is beszéljünk.

A legtöbb kert elképzelhetetlen ágyásban élő növények nélkül, legyen szó zöldségről, vagy a díszükért tartottakról. Aki egynyári növényekben "utazik", vetheti helybe, egyből az ágyásba a magot, vagy vásárolhat kész palántát. Az előbbinél későn hajtanak ki a növények, a második megoldás pedig drága. Köztesként kínálkozik az otthoni nevelés. Ha nincs üvegházuk, télikertjük vagy valami hasonló speciális építményük, akkor csak azoknak ajánlható az otthoni palántanevelés, akinek sok kell, ugyanis rengeteg baj van az ifjú növénykékkel; de azért nem kell megijedni, akinek sikerült egy gyermeket felnevelni, próbálkozhat a magokkal is.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek