Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hobbikertészek többsége - még, ha nevel is díszkertjében zöldséget, gyümölcsöt - hosszas tárolásra nemigen rendezkedik be. Hiába ajánlja annyi kertészblog a házi tárolást, városias körülmények között ez nem egyszerű. Bevallhatjuk azt is, hogy a mostani kínálat és árak mellett kérdéses, egyáltalán megéri-e? Hiszen a nem szakszerű tárolás tetemes, akár 70-80 százalékos veszteséggel is járhat. Persze a "saját" versenyelőnye jelentős.

Ha egy kicsit körülnézünk a kertben, a kamrában vagy a konyhában, meglepően sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert találunk, amelyek nem csak az ételeket, de a húsvéti tojásokat is kiválóan megszínezik. Gondolom, a vöröshagyma héjától barnás-vöröses tojások sokaknak ismerősek: gyerekkoromban mi szinte mindig ilyet festettünk a nagymamával.

Mostanában igencsak felgyorsultak a kerti teendők: egyszerre kell a gyepet szellőztetni, fákat metszeni, ültetni és a növényárudákat járni magért, növényvédő szerért. Akár a legkisebb helyen is érdemes zöldségek termesztésével próbálkozni, ehhez próbálunk sorozatunkkal kedvet teremteni. Vannak közöttük olyan impozánsak, amelyek megállják helyüket a díszkertekben is. Ilyen - hogy csak néhányat említsünk - az articsóka (Cynara scolymus), a cikória (Cychorium intybus var. foliosum), a mángold (Beta vulgaris ssp. esculenta var. cicla), az okra (Abelmoschus esculentus), a rebarbara (Rheum rhabarbarum) vagy a szivacstök (Luffa acutangul).

Más íze van a sarki boltban és a piacon vásárolt friss zöldségnek, aki viszont kóstolta már a saját zöldséget, gyümölcsöt, legyen az görbe, göthös, megtapasztalhatta a különbséget. Ezek többnyire is mások, mint a bolti egyentermék, de a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi is elég. Aki ilyesmire adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások - rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók - is kedvelik, hogy a gombákról, baktériumokról ne is beszéljünk.

Bizonyára nem csak velem fordult már elő, hogy hirtelen kellett volna egy-két kis váza néhány szál virágnak. Mindig megfogadom, hogy jártamban-keltemben beszerzek párat, de aztán elsodornak az események, úgyhogy továbbra sem rendelkezem a képen látható készlettel. Sajnos.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek