Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha hihetünk a meteorológusok előrejelzéseinek, akkor a hétvégén szeles, hűvösödő időre számíthatunk, vasárnap hajnalban még fagy is lehet! Viszont jöhet némi zápor, eső, amit azért annyira nem bánnánk már.

A nagyobbacska kertekben rengeteg a munka, már az is tekintélyes feladat, hogy a teendők fontossági sorrendjét felállítsuk. A napokban mindenképpen idők kell szakítani az örökzöld tűlevelűek, tuják metszésére, de csak akkor, ha feltétlen szükséges.

Az egészséges tujákból átláthatatlan sövényt lehet metszeni

A kert többi részén már zöldül a fű, virítanak az első tavaszi virágok, a tó környéke azonban még téli álmát alussza. A víz lassabban melegszik át, mint a levegő és a talaj, ezért vízinövényeink később indulnak meg. A tavasz eleje ezért is ideális időpont a nagytakarításhoz.

Íriszek

Az íriszekről rég nem jelent meg szakkönyv, így most hiánypótló művet vehet kezébe a kedves Olvasó.

Bosánszky László, neves írisznemesítő könyvéből mindent megtudhatunk az íriszekről: történetüktől kezdve magyarországi elterjedésükig, gondozásukról, betegségeikről, nemesítésükről. Már a gyönyörű fotók alapján is könnyű beleszeretni e csodás virágba, hát még ha ültetünk is kertünkbe!

Ehhez ad segítséget e remek könyv, mely a Cser Kiadónál megrendelhető. Ráadásul az első 20 megrendelő ajándékot kap. Nem is akármilyet: a szerző saját kertjében pompázó íriszek rizómáiból ajánlott fel egy csokorra valót.

Az akció április 1. éjfélig tart, és ennek a fele se tréfa!

A szarvasgomba vagy régiesen trifla a legtöbb embernek afrodiziákumként jut az eszébe, és az, hogy borzasztóan drága. Gasztronómiai különlegességnek tartják, rajongói szerint íze semmihez sem hasonlítható. Olyan, mintha illatot ennénk - vallják szerelmesei. A szarvasgombák gyűjtésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló tradíciói vannak Magyarországon is, a kirándulók gyakran látják, hogy a vaddisznók túrnak. Egy alkalmi erdei ismerősöm szerint nem makkért, ahogy én gondoltam, hanem szarvasgombáért. Amint jó orrú kutyái is bizonyították igazát, a túrás melletti részekről hamar előkerítették a - nem csúcsméretű - hüvelykujjkörömnyi gombát.

A nyáriasnak mondható időjárás bizonyára mindenkit kicsalogat a kertbe, ahol egyre több tennivaló akad.

- A rózsa metszésére megfelelő időpont, amikor virágzik az aranyfa (Forsythia), melyet aranyvesszőnek vagy a köznyelvben aranyesőnek is hívunk. Ez mostanában van, legalábbis a mi kertünkben.

Irány a Gardenexpo!

Tegnap kezdődött az idei Gardenexpo, immár 6. alkalommal, bár én csak most voltam először. De nem utoljára!

A beengedő kapuknál a gépek egyike sem ismerte fel a jegyem vonalkódját, de némi egymáshoz küldözgetés után a biztonsági őrök szíve megesett rajtam, úgyhogy nem sokkal nyitás után belevetettem magam a kiállítás forgatagába.

Éppen akkor kezdődött egyik szakértőnk, Megyeri Szabolcs előadása a fűszerkertek építéséről, sok jó ötlettel, tanáccsal. Délután a kerttervezésről is beszélt, mindkét előadást a további két napon is meghallgathatják az érdeklődők. Szabolcs „Fűszerkert” c. könyve, és a most megjelent „Sírok gondozása” is kedvezményesen kapható a Cser Kiadó standjánál, sok egyéb új könyv mellett.

A nagyszínpad másik előadója a kertészeti és virágkiállítások látogatói előtt már jól ismert Hegedűs Ágoston volt, aki „Jó földjeiről” tartott bemutatóval egybekötött előadást. A közönség éber tagjai a végén 1-1 jó válaszért saláta- és karalábépalántákat, és persze Jó földet nyerhettek.

Látszik, hogy még nagyon a kerti szezon elején vagyunk, már ami a növényeket illeti. Szobanövények mellett csak néhány sziklakerti meg korai palántát lehet kapni, és persze a kiállítások elmaradhatatlan résztvevőjét, orchideát. Vetőmag és virághagyma van viszont bőven.

Kerti kisgépekből sincs hiány.

A kert kialakításához, szépítéséhez sok érdekes, látványos ötletet lehet találni. Egymást érik a jacuzzik, medencék, szaunák, csak győzzünk válogatni! Kedvencem a félbevágott malac alakú kád volt, amiben fával fűtött szál melegíti vizet.

A kerti bútorok többsége – számomra érthetetlen módon – fehér, de legalábbis nagyon világos, amit ilyen zárt kiállításon kívül legfeljebb dél-amerikai szappanoperák díszleteként, vagy fedett teraszon tudnék elképzelni, de kertben? Mindegy, a lényeg, hogy szépek, és sokan érdeklődtek is, ahogy láttam.

A karácsonyi dekoráció kicsit meglepett...

Praktikusabb megoldásnak tűnik a szilikon hálóval készült lebegő fotel, amit sajnos nem mertem kipróbálni.

Teljes kert vagy csak egy rész kialakítására inspiráló ötleteket találhatunk, egyik kedvencem ez a japánkert volt.

Nem kell sok hely a konyhakerthez

 Letisztult, egyszerű, szép

Aki csak kiegészítőkre, ötletekre vágyik, szintén nem csalódik: a legkülönbözőbb burkolatok, rusztikus tárgyak, kutak, kemencék közül válogathat.

Gyerekekkel is nyugodtan ki lehet menni: egyrészt az Orczy Kalandpark kihelyezett részlegében fáraszthatjuk le őket, másrészt időjárás- és gyerekbiztos játszóeszközöket is kipróbálhatnak. Ha türelmetlenkednének, elemmeghajtású bogarakkal minden bizonnyal lekenyerezhetőek.

Húsvét közeledtével dekorációs ötleteket is elleshetünk. 

 

A Gardenexpo egész hétvégén várja még az érdeklődőket, ma és holnap délután másik szakértőnk, Bálint Károly "Kertépítés a gyakorlatban" címmel tart előadást. Aki teheti, menjen, ha szerencséje van, még búvárnőt is láthat az egyik nagy medencében. Én sajnos lemaradtam róla:(

Részletes program itt

Vetőmag vs. palánta

"Kis hülye kertészlány" kérdezi, hogyan kell jó minőségű vetőmagot venni, számít-e az ár, melyik jobb, a mag vagy a palánta?

Szép dolog a kertészkedés, de jó, ha minden művelet egy matekpélda megoldásával kezdődik. Egyszerű valószínűségszámítás - mondta érettségére készülő Borbála lányom, akitől segítséget kértem, és visszazuhant valamelyik tankönyvébe. Persze annál bonyolultabb a növényeihez kötődő kertész lelke, minthogy egy kockás lapra felírja a mag árát, annak kelési biztonságát, a palántanevelés költségeit, és ezt az egészet elosztja a nevelés veszteségével. Mindezt össze kell vetni a vásárolt palánta árával, és kijön az eredmény.

Növények bárhol termeszthetőek, ha a gazda is akarja

Ha csak tehetem, minden évben megnézem az Alcsúti Arborétum március közepén virágba boruló hóvirágmezőit. Hihetetlen élmény a sok apró, fehér virágot ilyen mennyiségben látni. Most vasárnap délután az ég ugyan nem volt felhőtlen, és erős szél is fújt, így elég télies arcát mutatta az arborétum, ennek ellenére nem bántam meg a közel 3 órás sétát.

Halvány sáfrány

Pápáról elszármazott kedves kollégám hívta fel a figyelmemet a halvány sáfrányra (Crocus vittatus), melyet a hétvégén le is fotózott.

Sándor, József és Benedek minden jel szerint végzik a dolgukat, úgyhogy egyre több időt tölthetünk a kertben, teraszon, erkélyen, kinek mije van.

Akár van már konkrét elképzelésünk, akár még csak tervezgetünk, az idei Gardenexpón ismét sok segítséget kaphatunk. Március 23-25. között a Papp László Sportarénában mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A kerti gépeken, bútorokon, kiegészítőkön kívül érdekes előadások is segítenek a kert kialakításában vagy szépítésében.

Az egész családnak jó szórakozást ígérnek a különleges beltéri akadálypálya, a „kockalabirintus” játékai. A Stihl Kalandparkban nem csak a gyerekek, a felnőttek is próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat!

A kiállítás megtekintése előtt érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát is, mert a www.gardenexpo.hu oldalon és a helyszínen is regisztráló látogatók között fődíjként egy 1,5 millió Ft értékű kerti garnitúra talál gazdára!

A rendezvény megszokott társrendezvénye, a Greenexpo ezúttal a Gardenexpo szerves részeként mutatja be a zöld mindennapokhoz szükséges újdonságokat, termékeket, energiatakarékossági tippeket.

A kiállításra váltott belépőjegyek értéke levásárolható a kiállítást követően az ország bármely Oázis áruházában. A jegylevásárlás pontos feltételei a rendezvény weboldalán találhatók.

Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár
2012.március 23-24-25.
Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft
www.gardenexpo.hu
 

 

Sándor és József eddig nem fukarkodtak zsákjuk tartalmával, remélhetőleg Benedek is folytatja majd a sort.

Ahogy melegszik az idő, egyre türelmetlenebben várjuk, hogy a hóvirág, a hunyor és a krókusz után a többi tavaszi virág is kibújjon a kertben. Aki előrelátóan ősszel elültetett néhány hagymát cserépbe vagy ládába, már akár örülhet is a látványnak, de a feledékenyeknek sem kell lemondani az élményről. Most éppen nagyon sokféle előhajtatott virág közül válogathatunk, hogy a tavaszt bevigyük a lakásba.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

- március 24. (Gábor): A káposztaültetés ideje.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.  

Valószínűleg nemcsak az idő szépíti meg a házi kerti zöldség-, gyümölcsemlékeket, hanem valóban finomabbak voltak szüleink, nagyszüleink terményei, mint a mostani bolti csodák. A kertészblogokon gyakori téma a régi fajták dicsérete, és tanúi lehetünk egy-egy gyümölcs-, vagy zöldségfajta utáni sikeres nyomozásnak. Legutóbb a London pepin almafajta után kutakodtunk. De globalizálódó világunkban már körülményes egy régi jonatánt is beszerezni. Ez utóbbi lehet, hogy egy százhektáros almáskertben nem állja meg a helyét, de egy családi ház kertjében gond nélkül nevelhető.

A nagyszülői almáskert ízei mások voltak

Március 15.

Csicseriborsó

Az óvoda után sokáig nem hallottam róla, ott is csak az értelmetlen nóta kapcsán találkoztam vele és valószínűsíthető rokonával, bablencsével. Aztán szép lassan letisztultak a dolgok, kiderült, hogy az utóbbi nem egy botanikai öszvér, csicseriborsó pedig igenis létezik, még ha kevésbé is használjuk, mint a téli időszakban népszerű többi hüvelyest. Pedig megérdemelné!

A múlt heti posztra érkezett kommentek arra sarkalltak, hogy folytassam a témával kapcsolatos tanácsadást. Az "első lépések" egy még nem művelés alá fogott, "szűz" terület rendbetételéről szóltak. Különbséget kell tenni pihenő díszkertnek kialakított és haszonnövény termesztésére beállított kertek között, de természetesen kombinálhatók egymással. Az alkalmazandó módszereket ez alapján szelektáljuk.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

A még mindig elég csípős éjszakák után egyre melengetőbb a napsütés, a madarak fáradhatatlanul csiripelnek, a legtöbb kertben már előbújt a hóvirág, a krókusz, vagy a téltemető.

Már alig várjuk, hogy igazán beinduljon a kerti szezon, nyilván sokan már elkezdték tisztogatni kertjüket, de azért nem kell elsietni a dolgot. Ahogy a régi kertészbölcsesség tartja: "Amíg a föld a csizmára ragad, nem szabad a talajra lépni!"

A tavasz és a kertészkedés beköszöntének legbiztosabb jele a Gardenexpo, Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása és vására, mely idén március 23-25. között hatodik alkalommal vár mindenkit a Papp László Budapest Sportarénában.

Aki a tél után egy kis zöldre, frissességre vágyik, vagy már javában tervezi kertje, terasza berendezését, esetleg csak egy kis erkélye van, a Gardenexpón mindent megtalál: bútorok, kerti gépek, szerszámok, öntözőrendszerek, grillek, kültéri burkolatok és kerti kiegészítők legszélesebb választéka tekinthető meg a kiállításon.  

A minden eddiginél nagyobb rendezvény idei különlegessége a helyszínen felépített 10 különböző stílusú kert-, erkély- és teraszbemutató, valamint a Kert-Trendezés blokk, ami igazi csemegét ígért a dizájnrajongók számára.

A kiállítás megtekintése előtt érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát is, mert a www.gardenexpo.hu oldalon és a helyszínen is regisztráló látogatók között fődíjként egy 1,5 millió Ft értékű kerti garnitúra talál gazdára!

A rendezvény megszokott társrendezvénye, a Greenexpo, a zöld életmód kiállítás ezúttal a Gardenexpo szerves részeként mutatja be a zöld mindennapokhoz szükséges újdonságokat, termékeket, energiatakarékossági tippeket.

A belépőjegyek értéke levásárolható a kiállítást követően az ország bármely Oázis áruházában. A jegylevásárlás pontos feltételei a rendezvény weboldalán találhatók.

Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár
2012.március 23-24-25.
Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft
www.gardenexpo.hu

Ha csak rajtam múlna, a Nemzetközi Nőnapon kedvenc növényeimmel tisztelném meg hölgyismerőseimet. A baj, hogy a pozsgásokat kedvelem, és ezek legtöbbje nem ilyenkori kedveskedéshez való. Valószínűleg kockázatos bármilyen pozsgást ajándékozni. Ha emlékeimben kutatok, azt hiszem pozsgás növények körül hölgyeket akkor látok, ha árusítják azokat. Egy biztos, közelebbi családtagjaim, ha választhatnának, akkor olyan növényt szeretnek kapni, amelyiken virág is van. A virágos cserepes igazán nőnapra való, máskor csak akkor ajánlott vásárolni, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy az ilyennel is örömet okozunk. A vágott virág az igazi. De ez egy nőnapi virágözönben kész tönkremenés.

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta.

Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, "elvadult" kert rendbetételének, célszerű a helyszínre kihívott szakembertől tanácsot kérni. A feladat összetett, sok függ a meglévő állapottól és a kert adottságaitól. Ezzel együtt azért van néhány általános feladat, melyeket az ilyen kerteknél biztosan el kell végezni:

Itt a tavasz!

A keményre sikeredett februári időjárás után fellélegezhetünk. Napközben kellemes a hőmérséklet, egyre hosszabbak a nappalok, olvad a jég vizeinken, kinyílt a hóvirág, a téltemető… és énekelnek a madarak! Ezzel téli madársorozatunk is a végéhez ért.

Széncinege

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

10. hét:

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy.

Kedves olvasónk panaszolja: pocokhordák támadták meg házát, eszik a téglát. A kertes házakban a lakásban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken él a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér. Úgy tudom, hogy a házi - és güzüegér bejár a házba, a pocok és a mezei egér nem.

Szép napsütéses március 1-jére ébredtünk, ami a néphit szerint sok jóval kecsegtet!

Koszkol Jenő: Őrfás pásztortanya Bihar megyében

A régi rómaiaknál március az év első hónapja volt, egyben a hadba vonulás időszaka is. Úgy tartották, szerencsét hoz, ha a háborút ilyenkor indítják. Ezért is kapta a hónap nevét a háború istenéről, Marsról.

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. A Böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni márciust – a 21-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára utalva.

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete a mezőn, a szőlőben. A konyhakertben is beindul az élet: az asszonyok vetik a borsót, a répát, a zöldséget, hagymát, krumplit. Vége a téli kézimunkázásnak, szövésnek, fonásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

A márciusi változó időjáráshoz sok népi megfigyelés kapcsolódik:
- Március, ha nedves, gazdának nem kedvez.
- Valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben.
- Ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves.
- Fú és havaz, úgy lesz tavasz.
- Tavaszbúza ravasz búza.
- Ha január meleg volt, március hideg.
- Száraz március szép májust jövendöl.

Március első napja a bolgároknál is nagy tavaszváró ünnep. Baba Marta („Március Néni”) egy szeszélyes öregasszony, akinek hangulata gyorsan változik. A meleg, napsütéses időjárás azt jelzi, hogy jó kedve van, míg a borongós, hogy jönnek még fagyok. Az emberek ilyenkor „martenicát” ajándékoznak egymásnak (soha nem vesznek maguknak!), mely piros és fehér fonalból készített dísz. Ezzel próbálnak Baba Marta kedvében járni, hogy minél hamarabb legyen már tavasz! A barátok, rokonok, kollégák jó egészséget, boldogságot kívánnak egymásnak, a martenicát a ruhájukra kitűzik, vagy a csuklójukra kötik. A szokás szerint addig kell hordani, amíg meg nem látunk egy gólyát, fecskét vagy egy virágzó fát, melyre sok helyen fel is kötik a martenicát.

A mai időjárást elnézve reménykedhetünk, hogy nálunk sem kell sokáig várni már a tavaszra!

Forrás itt és a wikin.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek