Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta. 

Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, „elvadult” kert rendbetételének, célszerű a helyszínre kihívott szakembertől tanácsot kérni. A feladat összetett, sok függ a meglévő állapottól és a kert adottságaitól. Ezzel együtt azért van néhány általános feladat, melyeket az ilyen kerteknél biztosan el kell végezni:

1. A területen lévő fák, cserjék metszése, irtása, takarítása. Időpontja március, a nagyobb fagyok elmúltával.

2. Amikor a fagyos talaj már kiengedett, mechanikusan távolítsuk el a magas, elszáradt egynyári gyomokat. Takarítsuk át az egész területet villa, lombseprű, gereblye segítségével! Vágjuk le a gyomot a lehető legalacsonyabbra és gyűjtsük be!

3. Várjunk addig, amíg a gazok 15-20 cm-esre nőnek, csak ezután alkalmazzunk lombon felszívódó vegyszert. Permetezéssel juttassuk ki, ügyelve a teljes fedésre. A jobb hatásfok elérése érdekében feloldott nitrogén tartalmú műtrágyát is keverjünk a vízbe. Az időjárás függvényében 10-14 nap után elpusztulnak a gyomok.

4. Éles lapáttal, kapával nyessük le az elszáradt növényeket, és hordjuk ki a területről. Egyengessük ki a talajt a lehető legsimábbra, a vízelvezetési szinteket figyelembe véve, szükség szerint tömörítsünk!

5. A föld minősége határozza, meg milyen módszert alkalmazzunk a jó termőközeg eléréséhez. Trágyázás beforgatással, új földréteg felhordása, esetleg ezek kombinációja jöhet szóba.

Esetleges teendő
Előfordul, hogy a kert talajába törmelék-szemét keveredett. Ilyen esetekben legalább a felső 20 cm-es réteget ki kell tisztítani.

A későbbi gyomosodás megakadályozására régóta bevált módszer a "feketefóliás technológia", pl. szamóca termesztésénél. Lényege, hogy földmunkával kiemelt ágyásokat hozunk létre, kerülve az erős magassági eséseket. A közlekedő útsávokat letakarjuk geotextíliával, amit befedünk valamilyen vízátengedő anyaggal, pl. kéreggel, kaviccsal stb. Kettős a gyakorlati hatása: nagyban gátolja a gyomosodást, és elnyeli a lefolyó csapadékvizet. Az ágyásokat lefedjük fekete fóliával, a széleit súlyozzuk vagy rögzítjük, nehogy a szél "alákapjon". Ezután a fóliát a kívánt helyeken kivágjuk, és a palántákat ezekbe a résekbe ültetjük.

Érdemes egyszerű, mechanikusan üzemelő csöpögtető öntözőrendszert kiépíteni, amely közvetlenül csak a töveket látja el vízzel. A módszer nem csak a gyomosodást gátolja meg, a gombabetegségek ellen is véd, sőt öntözővíz-takarékos megoldás is.
Sok sikert kívánok!

Bálint Károly kertépítő

Fotók: Két cica kertje (Bezselics Ildikó)