Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tegnap éjfélkor lezárult a FitoFriday-sorozattal kapcsolatos játékunk.

10 jó megfejtés jött, melyek beküldőit a beérkezés sorrendjében számoztuk be. Segítségül megint a random.org-ot hívtuk, így a következő eredmény született.

True Random Number Service

List Randomizer

There were 10 items in your list. Here they are in random order:

  1. 10.
  2. 4.
  3. 8.
  4. 3.
  5. 5.
  6. 6.
  7. 9.
  8. 2.
  9. 1.
  10. 7.

Timestamp: 2013-03-31 15:48:41 UTC

Az eredeti lista pedig a következő:

1. Vizsolyi-Kutas Katalin

2. Lippai Ildikó

3. Tihanyi Angelika

4. Csirmaz Kálmán

5. Tóth Renáta Ágnes

6. Kürthy András

7. Marx Laura

8. Tóth Gabriella

9. Brecsok Norbert

10. Erwin Montgomery

A két szerencsés nyertes tehát a 10. és a 4., azaz Erwin Montgomery és Csirmaz Kálmán. Gratulálunk nekik, őket e-mailben értesítjük a részletekről.

A többieknek is köszönjük a lelkes részvételt. Senki ne csüggedjen, hamarosan nagy játék lesz a Kapanyélen értékes nyereményekkel! Figyeljétek a blogot!

Emlékszem, nagymamámmal sokszor festettünk vöröshagymahéjjal tojást: hol csak simán beleraktuk a hagymalébe, hol petrezselyem- vagy zellerlevéllel díszítve húztuk nejlon harisnyába, és úgy a vöröses-barnás lébe.

Pedig ezen kívül még nagyon sokféle színt össze lehet hozni természetes anyagokból: fűszerek, zöldségek, gyümölcsök gyönyörű, élénk színeket adnak a húsvéti tojásoknak.

Natural-Dyed-Eggs-51.jpg

A képen látható tojásokat kávéval, teával, lila hagymával, vörös káposztával, kurkumával, vöröshagymával, áfonyával, vörös áfonyával, chillivel és cayenne-i borssal festették.

Ha péntek, akkor FitoFriday! Most éppen játék formájában. Aki eddig is követte a sorozatot, nem lesz nehéz dolga, a többiekét pedig kis segítséggel könnyítjük meg.

fito.jpg 

A feladat egyszerű: az alábbi 4 kérdésre várjuk a válaszokat szombat (március 30.) éjfélig a kapanyelinfo@gmail.com címre.

1. Hol tartják a FitoFriday-előadásokat? 

2. Miből készül a kárminfesték? 

3. Melyik növény okozta Szókratész halálát? 

4. Milyen betegséget okoz a kínai káposzta túlzott fogyasztása?

Segítség itt, itt és itt.

A helyes válaszokat beküldők közül véletlenszerűen sorsolunk ki 2 szerencsés nyertest, akik a budapesti Füvészkert felajánlásában 1-1 áprilisra szóló havi belépőt nyernek. A nyerteseket e-mailben értesítjük az ünnepek után.

Jó válaszokat, sok szerencsét mindenkinek!

A hosszúra nyúlt tél márciusban is tétlenségre kényszerítette a kertek szerelmeseit. A hó a napokban elolvad, aztán minden eső- és szélmentes órát ki kell használni, hogy bepótolhassuk több hét lemaradását.

A nagy hajrá előtt még van egy kis idő beszerezni a tavaszi kerti munkákhoz szükséges szakirodalmat. A Cser Kiadó ehhez kínál most remek feltételeket, melyek március 31-ig érvényesek!

Az akcióban kizárólag a Kertészeti könyvek és a Kreatív könyvek (ha valakit ez is érdekel a kertészkedésen kívül) kategóriában szereplő kötetek vesznek részt. KIVÉVE a Mezőgazda Kiadó könyveit. A könyv adatlapján a Kiadó rovat jelzi, mely kiadó adta ki az adott könyvet. Természetesen, ettől függetlenül vásárolhat a Mezőgazda Kiadó könyveiből, csupán azokra az akció nem érvényes. Válogasson a könyvek közül, és halmozza a kedvezményeket!

big_142075.jpg

1 könyvre 20 % kedvezményt adunk

2 könyvre 25 % kedvezményt adunk

3 könyvre 30 % kedvezményt adunk

4 könyvre 35 % kedvezményt adunk

5+ könyvre 40 % kedvezményt adunk!

Ha Ön 1 könyvet választ a Kreatív könyvek kategóriából és 1 könyvet a Kertészeti könyvek kategóriából, ugyanúgy megkapja a 2 könyv után járó 25 % kedvezményt, mintha ugyanabból a kategóriából vásárolt volna 2 könyvet. Ha Ön egy adott könyvből szeretne 2 példányt rendelni, természetesen akkor is jár a 25 % kedvezmény.

Az akcióban szerzett kedvezmény más kedvezményekkel NEM vonható össze!

A korábban szerzett kuponokat tehát NEM lehet felhasználni!

Az akció érvényes: 2013. március 8-31.

Kecskeméti kertészbarátom apósa azt mondja, ilyen téli tavaszt, mint a 2013-as még nem látott. Pedig régóta figyelheti az időjárást, mert 1919-ben született. Ha az idei tél, vagy csak az elmúlt néhány hét agrometeorológiai történéseit próbáljuk összegezni, kiderül, hogy sokat behozott az időjárás az évek óta elmaradt csapadékból. Ugyanakkor az átlagos hőmérsékletekkel és a napsütéses órák számával adós maradt. Aki ismeri növényei ilyen igényeit és van kedve számolgatni, látogasson el a meteorológiai honlapokra és matekozzon.

Aranyvirág hókeretben.jpgAranyvirág hókeretben

A tavasz első hónapja nem várt meglepetésekkel szolgáltatott: az egész tél legkeményebb időjárását hozta. Néhány szép napon kívül rekord hideg, hófúvás borzolta a kedélyeket és tette emlékezetessé nemzeti ünnepünket.

Ez azonban a természetben zajló folyamatokat csak lassíthatja valamelyest, de megállítani képtelen.

bíbic-csonkapeter_2454 másolata.jpgBíbic

A legelső vonulók, amelyekkel találkozhatunk, a bíbicek. Sokszor már február végén megjelennek pillangószerűen csapkodó csapataik. A belvizes szántókon, lucernatáblákon gyülekeznek a galamb nagyságú, jellegzetes bóbitát viselő madarak. Vizenyős rétek a jellemző fészkelő helyei, ahol a földre rakott, hevenyészett fészekbe helyezi 4 tojását. Az ebből kikelő fiókák fészekhagyók. A szülők első vészjelzésére lelapulnak a földre és nyugton maradnak, bízva rejtőszínükben.

Régi népélet naptára

vetes_hmvhely.jpg

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani.  A palántaültetés, fatisztogatás napja is egyben. Ekkor helyezik el az oltóágat.
Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha derült az idő, bő termés várható. "Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölõje."

- március 28. (Nagycsütörtök):  Megszűnik a harangozás: "a harangok Rómába mennek", és legközelebb Nagyszombaton szólalnak meg.
Zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor spenótot, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

- március 29. (Nagypéntek): A legszigorúbb böjt és általános tisztálkodás napja: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, az állatokat is megfürdetik.

Az előző rész tartalmából: a múlt heti posztból többek között megtudhattuk, mi köze a fűzfának az aszpirinhez, mitől tudnak repülni a boszorkányok, hogyan halt meg Szókratész, és általában hogy viszonyul Doktor House a növényekhez. Ígéretünkhöz híven folytatjuk.

Mint látjuk, a 7. évadban újra előkerül a csattanó maszlag. A fenti történet sem példa nélküli. Több beszámoló van esetekről, ahol gyerekek mérgezték meg egymást, néha csak "viccből". Ugyanis a maszlag magjának elfogyasztása hallucinációkat okoz, és az ember viselkedése is megváltozik tőle. Innen ered egyik angol neve is: Jimson weed. A 17. század végén a Bacon-féle lázadás során brit katonák Jamestownban fogyasztottak ennek a növénynek a leveléből készült salátát, és igen furcsa dolgokat észleltek. Egyik katona egy tollat próbált felfújni a levegőbe, egy másik meztelenül ült a sarokban mint egy majom, és grimaszokat vágott, ugyancsak egy másik a társait, parancsnokát csókolgatta. Ezen látszólag ártatlan és vicces példák ellenére a növény fogyasztása egyáltalán nem veszélytelen. Nem is túlságosan nagy dózisban halált okozhat! Ezért kerülendő gyerekek által látogatott parkokba, óvodák környékére ültetni, vagy hagyni kihajtani.

Az alig 15 cm-es nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) általában március-áprilisban nyílik, de idén már nagyon korán lehetett találkozni vele, pl. a Mecsekben.

májvirág Mecsek.jpgFotó: Kóródi Barbara

A gyengén mérgező növény a boglárkafélék (Ranunculaceae) családját gyarapítja. A nyirkos lombos vagy vegyes erdők meszes, humuszban gazdag talaját kedveli, fenyves erdőkben nem találkozunk vele. Terjesztésében nagy szerepe van az erdei hangyáknak: a magokat beviszik a hangyafészekbe, ott leválasztják róluk a fogyasztásra alkalmas, fehérjében gazdag kis „nyúlványokat” (elaioszóma), majd a felesleges magot vagy kiviszik a fészekből, vagy ott helyben kicsírázik.

348px-Illustration_Hepatica_nobilis0_clean.jpg

A májvirág nevét háromkaréjú leveleiről kapta, melyek hasonlítanak a máj formájára. Paracelsus Szignatúratanából  tudjuk, hogy „nincs semmi, amit a természet ne mutatna meg, és a jelekkel megismerhetjük, ami a megjelöltben rejtve van.”- így nem csoda, hogy gyógynövényként elsősorban májbetegségeket kezeltek vele. Teáját ezenkívül epe-, vese- és hólyagbántalmak ellen fogyasztották, és a homeopátia ezen panaszokra alkalmazza ma is.

hepatica_nobilis.jpg

A levelek csak az általában kék, de néha rózsaszín vagy fehér virágok elnyílása idején, vagy azt követően jelennek meg, majd egészen a következő tél végén, kora tavasszal kihajtó új levelekig megmaradnak.

Mivel élőhelyére érzékeny, és a hangyák segítségével is csak lassan terjed, hazánkban is védett faj. Eszmei értéke 2000 forint. Ugyanezen okok miatt választották meg Németországban 2013-ban az Év virágának, így nagyobb figyelem övezi.

Aki otthon is szeretne májvirágban gyönyörködni, növényárudákban szokott lenni nagy virágú kerti változata. A fák, bokrok alatti árnyékos, télen enyhén nedves, nyáron inkább száraz, hűvös helyen érzi jól magát. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Páfrány, szagos müge és ibolya társaságába ültetve teljesen erdei hangulatot varázsolhatunk kertünkbe.

Magyarországon több élőhelyén is szerveznek virágnéző túrákat. Most hétvégén (szombaton) a zselici Almamelléken lesz kisvasutazással egybekötött májvirág túra, de az időjárás miatt talán érdemes előtte érdeklődni itt.

Forrás: Wikipédia

Fagyok után

Érdemes az otthoni kertészlegendáriumokba a 2013. március 16-i rubrikához bejegyezni a mínusz 18,2 fokos hidegrekordot. Ráadásul ez volt a 2012/2013-s tél (eddigi) leghidegebb napja is. Az biztos, hogy a növények is megsínylették a mögöttünk álló szeles, fagyos hétvégét. A sorból kidőlt tujákat egyszerűen vissza kell rángatni helyükre és kötelekkel, karókkal rögzíteni. Általában sikeres lesz az akció, ha az elkövetkező szezonban extra vizet és műtrágyát kap a megbillent növény.

A kidőlt tuját gyorsan a helyére kellene állítani.JPGA kidőlt tuját gyorsan a helyére kell állítani

Régi népélet naptára

vetes_hmvhely.jpg

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

- március 24. (Gábor): A káposztaültetés ideje.

Kora tavaszi fagylutri

Bár még a tél vége van közelebb mint a tavasz, az ünnepi hétvége időjárása még ilyenkor is különlegesnek számít. A bejegyzés írásakor még csak cseppekben zuhogott az égi áldás, de a baljós előrejelzések nem is kevés havat ígértek. Ez még nem is lenne baj, az ébredező kerti növényekre ennél rosszabbat hozhatnak az éjszakai -8-10 fokos jelentős fagyok. Az biztos, hogy az idén is jobban járnak a lusta kertészek, akik a metszést az utolsó pillanatra hagyva még válogathatnak az épen maradó rügyek között.

Későtt jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek.jpgKésőn jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek

Ha péntek, akkor FitoFriday! Ezúttal a méltán híres Doktor House című sorozat és a növények kapcsolatát vesszük górcső alá. Sokan nem is veszik észre, de kedvenc bűnügyi filmjeink és orvosi sorozataink tele vannak botanikai utalásokkal. Egy-egy mérgezés, gyógymód vagy gyilkosság kapcsán rengetegszer fordulnak a forgatókönyvírók a farmakobotanikához vagy az igazságügyi botanikához. A Doktor House sem kivétel ez alól, sőt! Listánk korántsem lesz teljes, de a legfontosabb eseteket átnézzük néhány videó segítségével.

Ez a 3. évad 13. részéből kivágott rész nagyon érdekes kérdést vet fel: a természetes vagy a mesterséges gyógyszerek hatásosabbak, egészségesebbek?! A fent látott eset kicsit rávilágít a dolgok hátterére.

Egyiptomban már időszámításunk előtt használták fájdalom- és lázcsillapításra a fűzfa kérgének főzetét, mely még az 1800-as években is nagy népszerűségnek örvendett. De volt vele egy kis gond: hosszabb ideig tartó fogyasztás esetén komoly gyomorbántalmak jelentkeztek. Aztán 1899-ben került piacra a kéregből kivont anyaggal majdnem megegyező hatóanyagú Aspirin. A fában megtalálható szalicilsavból kikísérletezték az acetil-szalicilsavat, melynek már nem voltak ilyen mellékhatásai. Ez az eset nem teljesen egyedülálló. A kutatók számos gyógyszer fejlesztésénél nem a nulláról indulnak, hanem egy már ismert, természetben is megtalálható molekulát módosítanak, új gyógyszert előállítva ezzel.

A fenti videóból első látásra nem is tűnik ki, hogy itt bármilyen növényről lenne szó. De ha hozzátesszük, hogy a szkopolamin a burgonyafélék által előállított alkaloid, akkor mindjárt más a helyzet. Ez a vegyület nagyobb mennyiségben termelődik többek között a nadragulyában, a csattanó maszlagban és a beléndekben. (Ez utóbbiból készült régen a repülőkenőcs, melynek segítségével tudtak a boszorkányok repülni.) Idegrendszerünkön keresztül hat a belekre, a gyomorra, ezzel csillapítva a tengeri- és légibetegség okozta görcsöket. Azonban vigyázni kell vele, mert bizonyos dózis felett hallucinációkat, sőt halált okozhat!

Nagyot ugrunk, egészen a 6. évad 17. részéig. Ez az epizód aztán hemzseg a növényektől!

Bürök, orbáncfű, poloskavész, mérges szömörce, mind előszeretettel használt gyógynövény, vagy éppen híres méreg. Kezdjük is a bürökkel! Már az ókorban tudták, hogy hatóanyaga halálos méreg, és mint kivégzési módszert használták (gondoljunk csak Szókratészre, akit bürökpohár általi halálra ítéltek). Azonban itthon sem ismeretlen ez a növény. Összedörzsölve a koniin nevű anyag miatt egérhúgyszagú lesz, amit a méhészek használtak ki. Ezzel dörzsölték be a tüskés vagy nehezen megközelíthető fákat, hogy megakadályozzák a méhek odatelepedését. Mexikóban is igen elterjedt volt ennek a növénynek a használata. Őslakosok a horgászat megkönnyítése céljából összezúzták a növény szárát, a patakba lógatták, és az így elkábított halakat egyszerűen kifogták.

A mérges szömörce szerencsére nálunk nem honos, Észak-Amerikában viszont annál inkább. Az USA-ban évente 350.000-re tehető a mérgesszömörce-mérgezések száma. A benne található urushiol nevű anyag a bőrre kerülve allergiás reakciót vált ki (kiütések, bőrpír, duzzanat). Annyira ellenálló a  mérge, hogy orvosok azt tanácsolják, minden ruhadarabot, tárgyat, ami érintkezett a növénnyel, ki kell mosni, meg kell tisztítani, mert évekig képes lehet tovább mérgezni.

Folytatjuk...

Akit pedig érdekel, mi köti össze Charles Darwin, Bob Marley és Adolf Hitler személyét, jöjjön el szombaton 15 órakor a Füvészkertbe a következő FitoFriday-előadásra! És előtte ne egyen sokat!

Kiss Tamás

FitoFriday

Az elefánt pazarló állat, már ami az emésztését illeti. Az elfogyasztott táplálék hasznos anyagainak jó részét ki is üríti, amivel azonban nagyon jót tesz a talajnak. Erre több helyen már rég rájöttek: a prágai és a bécsi állatkert hosszú évek óta üzletet csinál az elefánttrágyából.

DSC_0320.JPG

Egy elefánt naponta 50-100 kg szerves trágyát "termel", amit tőzeggel keverve, ún. füllesztési eljárást követően a szemfüles elefánttulajdonosok forgalomba hoznak. A Nyíregyházi Állatpark is követte a külföldi példát: mivel jelenleg 3 afrikai és 3 ázsiai elefántnak adnak otthont, az utánpótlás folyamatosan biztosított.

A hétvégén ugyan nem sok napsütésben volt részünk, de tegnap, amikor egy kicsit előbújt, gyors terepszemlét tartottam a kertben. Az időjárás még néha hezitál, legyen-e már tavasz, vagy inkább fagyoskodjunk még egy kicsit, de a madarak és a növények szemmel láthatóan már döntöttek. A fákon, bokrokon már duzzadnak a rügyek, íme egy kis körkép a kertből.

rugy01.JPG

rugy02.JPG

rugy03.JPG

rugy04.JPG

rugy05.JPG

rugy06.JPG

P1070457.JPG

P1070502.JPG

Kezdjük a hetet egy kis fejtöréssel: ki hányat ismer fel a növények közül?

Régi népélet naptára

vetes_hmvhely.jpg

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Mondhatni rittyen a természet, miután a hét közepén nappal már "rövid ujjasra" melegedett az idő. A hirtelen jött tavasz bűvöletében azonban figyelni kell a meteorológusokra is, akik szerint a jövő hétre visszatérnek a fagyos éjszakák és nappal is hideg lesz. Ahol kevés idő jut a kertészkedésre, ilyenkor precíz tervet kell készíteni, hogy viszonylag időben elvégezhető legyen minden fontos munka.

A helyes sorrend a műtrágyázás, metszés és - ahol szükséges - a lemosó permetezés lenne, már csak azért is, mert a kiszórt műtrágyának nem árt, ha később rálép a kertész. Metszeni és permetezni viszont most egyszerre kellene. Ha egy napra jut a két munka, akkor előbb a metszés történjen meg, csak utána a permetezés, már csak azért is, mert a kén miatt büdös lével bekent fák csúful összepiszkítják a dolgozót.

Nőnap lévén ma biztos sok rózsa esik áldozatul, hiába növesztettek tüskéket, hogy megvédjék magukat. Nem ők az egyetlenek, a növényvilágban sokféle védekezési stratégia, túlélési technika figyelhető meg. A mai FitoFriday ezeknek jár utána.

bigstockphoto_Plant_Fighting_Drought_49887343-300x212.jpg

A növények mozgása

A növények alapvetően helytülő, szakszóval szesszilis életmódot folytatnak. Vagyis aktív helyváltoztató mozgásra gyakorlatilag képtelenek, ez alól csak egyes alsóbbrendű csoportok képeznek kivételt (ilyenek az ostoros moszatok, vagy a mohák hímivarsejteji - videó). A magok, termések terjesztését passzív mozgásoknak hívjuk, ezekért állatok, a szél, a víz, vagy egyéb természeti erők felelősek.

Citrusgenerál

Kuka vagy küzdelem az életért - mondogatja ilyentájt magában sok növénybarát. Bizony a téli pihenő sok áldozatot szed, számos melegkedvelő növény számára válik bizonytalanná a jövő. Ha saját növényemről kellene olyan képtelen helyzetben dönteni, mint amilyenről az ilyenkor tanácsot kérők beszámolnak, különösen a közelben élő egészséges növényeknek a legjobbat azzal tenném, ha a gyengélkedőt a szemétre vetem. Az életkedvüket veszített, tetves, kopasz, penészes mediterránokkal nem sok mindent lehet kezdeni, különösen azoknak, akik ilyen állapotba juttatták őket, tehát jobb az ilyen növényektől mielőbb megszabadulni.

Beteg citrom, van még esély.jpgBeteg a citrom, de van még esély

Történetünk második része immár kis hazánkban játszódik. Az első részben megismerhettük a mamutfenyők fajtáit és titkait. Láttuk, milyen hatalmasra meg tudnak nőni, a fatömegük is óriási lehet, és igazi matuzsálemek élnek köztük a maguk több ezer éves korával. De mi a helyzet Magyarországon, vajon nálunk is megél ez a csodálatos faj?

A válasz igen, határozottan. Természetesen nincsenek olyan magas és idős példányai, mint az USA-ban, de azért találhatunk párat az ország különböző tájain. Gyönyörűek, érdemes felkeresni őket - főleg most, hogy kitavaszodott, és elindult a kirándulószezon. A listát itt lehet megtekinteni.

E sorok írója 2006-ban hozta meg élete egyik legjobb döntését. Ősz volt, ültetési idő. Felkerestünk hát egy kertészetet Zala megye kellős közepén, mely több ezer csemetét tartott már akkor is. A végtelen hosszú hátsó kertben akadtam rá a picike mamutfenyő-csemetékre. Egészen pontosan hegyi, avagy óriás mamutfenyőkről volt szó, mint utólag kiderült. Három darabot sikerült szerezni belőle. Hazaértünk, elültettük és...sokáig nem történt semmi.

2006Dec28.jpg2006. december 28.

Régi népélet naptára

vetes_hmvhely.jpgVetés 1919 márciusában, Hódmezővásárhely

Március - Böjtmás hava

10. hét:

- március 7. (Tamás): Ez is szerelemjósló nap. Ha a lány tudni akarja, melyik irányból érkezik a vőlegénye, Szent Tamás napjának éjjelén meg kell zörgetnie a kaput, és amerről erősebb kutyaugatás hallatszik, onnan várhatja.

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

Szombaton a ragyogó napsütés mellett még kicsit csípős időre számíthatunk, de vasárnaptól az előrejelzések szerint már kezdődik a hamisítatlan tavaszi időjárás.

IMG_4480(1).jpg

Aki már nagyon nem bír magával, elkezdheti a kerti tevés-vevést: egy kis metszés, vasárnap lemosó permetezés, korai zöldségek vetése, de igazából van még idő. Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni", márpedig erre mostanában még elég nagy az esély.

Viszont a szobanövényeket elkezdhetjük átültetni, főleg azokat, melyek látványosan megsínylették a téli időszakot. Legtöbbjük már beindult, új hajtásokat, leveleket hoz, megérdemli, hogy foglalkozzunk vele.

Közösségi kertek. Balkonkertészet. Divatosan csengő, sokak számárá mégis ismeretlen kifejezések. Mi is rejtőzik pontosan e fogalmak mögött? Ennek jár utána a mai FitoFriday.

525605_192410040894735_265360703_n.jpg

Homo sapiens botanicus

Az ember, mióta embernek hívja magát, tudatosan használja fel a növényeket saját szükségleteinek kielégítésére. Életének megannyi területét befolyásolta a mezőgazdaság kialakulása: a triviális élelmezésen kívül fejleszthette gyógyító képességét, ruházkodását, élvezeti cikkeket készíthetett. Korai elődeink napjainak természetes részét képezte a föld művelése, a termény betakarítása, tartósítása, az étel elkészítése.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek