Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak. Úgy tarják, e két napnak döntő szerepe van abban, milyen lesz a következő évünk. A szokások, babonák a család, a gazdaság, a háztartás körül forognak. A szilveszter éjféli zajkeltésnek (kongózásnak, pergőzésnek) több célja is van: egyrészt elűzi a rossz szellemeket, másrészt felébreszti az embereket, hogy az új évben szorgalmasan dolgozzanak, harmadrészt a jószágot is felveri, és arra készteti, hogy a másik oldalára forduljon, ami biztosítja az állatok jó egészségét és a bő szaporulatot.

szgulya.jpgGulyafordítás

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

1. hét:

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz.

Tegnapi posztunkban már szóltunk a neve ellenére nemcsak december 6-án, de az egész karácsonyi, újévi időszakban közkedvelt mikulásvirág életben tartásáért folytatott küzdelemről. Ma a vele kapcsolatos legendákról ejtünk pár szót.

A Mexikó trópusi vidékein őshonos mikulásvirágot először az ott térítő ferencesek használták karácsonyi dekorációként. A piros levelek alakzata miatt „karácsonyi csillagnak” is nevezett növényről két legendát is említenek. Az egyik az 1500-as évekre nyúlik vissza, amikor is egy nagyon szegény mexikói kislány azon búslakodott, hogy nem tud a karácsonyi ünnepségre ajándékot venni. Bánatát látva egy angyal azt tanácsolta, a templomhoz vezető úton gyűjtsön növénymagokat, és azt vigye ajándékba. Így is tett, és a következő hajnalra a magokból csodaszép mikulásvirágok nőttek.

P1070785.JPG

A másik legenda a 17. századból származik, főszereplője egy Pedro nevű fiú. Ő is a templomba indult, hogy megnézze a az ott kiállított betlehemet. Ajándékba az út széléről szedett zöld ágakat. Sokan kinevették, hogy ilyen ajándékot szán a kis Jézusnak, ám amikor lefektette a jászolhoz az ágakat, gyönyörű piros levelek lepték el azokat.

betlehem oaxaca.JPG

Mexikóban karácsony előtt ma is sok templom előtt cserepes mikulásvirágokkal díszítik körbe a betlehemes jelenetet. A legszebb állítólag az oaxacai katedrális (kép fent) előtt látható , úgyhogy aki esetleg arra jár a napokban, mindenképpen nézze meg!

A sok közszájon forgó tanács ellenére a karácsonyra megvásárolt mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) ünnepek utáni életben tartása csak olyan, különleges körülmények között lehetséges, amelyeket egy átlagos lakásban képtelenség megteremteni. Persze más a helyzet Mexikóban, ahol ez a növény őshonos. Ott nem a lakásban, hanem parkokban, kertekben tartják a három-négy méteresre megnövő, lombhullató bokrot. Klímánkon ezért inkább ajánlható az évenkénti vásárlás, mint a vergődés. Aki kudarc nélkül meg akarja úszni a mikulásvirág-kalandot, jobb, ha (cserepes) vágott virágként kezeli.

Mexikóban nincs szükség trükkökre.jpgMexikóban nincs szükség trükkökre

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 24. (Ádám, Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér.

- december 25. (karácsony): Fekete karácsony - fehér húsvét.

- december 26. (karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János nap ha borús, a termény igen dús.

Boldog karácsonyt!

karácsony2012 másolata.JPG

Minden kedves Olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

A Kapanyél csapata

A fenyőfélék népes családjából Szenteste közeledtével csupán néhány kerül a középpontba, attól függően, mi kapható az árusoknál: az ezüst-, a luc- vagy a nordmann-fenyő. Ez utóbbi elnevezésében még nincs egység az árusok között, mert a norman, normand, normandiai és nordman nevek mindegyikével találkozhatunk, mi azonban megmaradnánk a névadó, Alexander von Nordmann (1803 -1866) finn zoológus nevénél.

Most nem is vállalkoznánk arra, hogy részletesen kielemezzük a fenyőféléket, inkább csak csokorba gyűjtöttük - a teljesség igénye nélkül - azokat, melyek barkájukkal vagy tobozukkal eleve nagyon mutatósak. Lehet gyönyörködni!

Pinus sylvestris.jpg Erdeifenyő - Pinus sylvestris

Amikor 5. osztályban elkezdtünk oroszul tanulni, a legfontosabb példamondat fonetikusan így szólt: "Tráktoriszt széjet na pólje", azaz a traktoros szánt a mezőn. Ennek akkor nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, mert mi mást csinálhatna egy traktoros, nem?

Nos, egy igazi traktoros, főleg, ha orosz az illető, bizony nemcsak a mezőn szánt, hanem akárhol, ahova a sors (vagy a traktor) veti.

Végül még egy adalék ahhoz, hogy az orosz traktoros minden helyzetben feltalálja magát. Régi hír a Szovjetunióból:

"A Szovjetunió és Kína határán egy kínai tankokból álló egység megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktort. Az viszonozta a tüzet, és miután megsemmisítette az összes ellenséget, visszarepült a bázisra."

Boldog világvégét!

A falevelek télen

Miközben a ház lakói már nagyban a karácsonyra készülődnek, nagyszerű társaság munkálkodik az erdei és a kerti talajokban, hogy az ősszel lehullott falevelekből, levágott fűszálakból és másféle szerves anyagokból tavaszra príma humuszt készítsenek. A talajban élő baktériumok tevékenysége révén az ásványi anyagok a növények számára felvehető állapotba kerülnek.

a fák is segítenek a szervesanyag lebontásában.jpgA fák is segítenek a szerves anyag lebontásában

Csak hogy fogalmunk legyen, mekkora társaságról van szó: az erdészek kiderítették, egy jobbfajta erdei talaj 1 grammjában, 20 centis mélységben szűk ötmillió baktérium és negyedmillió sugárgomba él. Mélyebb rétegekben már kevesebben vannak.

Kedves Jézuska!

Remélem, levelem jó egészségben talál, és lesz még energiád teljesíteni szerény listám kívánságait. Először is szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi könyvet a világ legszebb kertjeiről. Nem vagyok telhetetlen, a legegyszerűbbel is megelégszem, sőt, a választást is Rád bízom.

könyv.jpg

Éjfélkor lezárult őszi-téli fotópályázatunk, a "Fűben-fában ételbár". 59 fotó érkezett, melyek közül nagyon sok szép akadt, nem kis fejtörést okozva a Kapanyél csapatának. Nem vártunk profi fotókat, de néhány kritériumot azért figyelembe vettünk: őszi-téli fotó legyen, az összhatás szép legyen, és természetesen az élesség is számított. Végül nagy nehezen meghoztuk a döntést.

1. helyezett:

16.1 -1. hely.jpgRochlitz István

2. helyezett:

17.3 - 2.hely.jpgBodroginé Tyerjanszki Mária

3. helyezett:

1.1- 3. hely.jpgMorvai Szilárd

Eredetileg ugyan nem terveztük, de kiosztottunk egy különdíjat is (a Cser Kiadó egyik könyvét).

Különdíj:

9.3 - különdíj.jpgDemeter Károly

A kiválasztott fotókon kívül mindegyikünknek volt még 1-1 kedvence. Ezeket a fotókat most nem tudjuk díjban részesíteni, de megmutatjuk őket-

Kedvencek:

5.1.JPGBálint János

7.2.JPG  Varga Zsuzsa

12.2 !!.jpgKulcsár-Lukács Henriett

13.3.JPGBerkó Gyöngyi

A nyári fotókkal egy következő pályázatunkon esetleg újra lehet indulni.

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. A nyereményeket (Agro.bio ajándékcsomag, 1-1 könyv a Cser Kiadótól, Oázis vásárlási utalvány, Vitaflóra tápoldatok) postán küldjük el.  Minden pályázónak köszönjük a részvételt, a gyönyörű képeket! Az összes beérkezett fotó megtekinthető Facebook-oldalunkon.

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 21. (Tamás): Aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás pusztítja el valamelyik állatát. Hagyományosan e napon van disznóvágás.

Miután a kertben nem sok dolgunk maradt a madáretetésen kívül, ráadásul szombat munkanap, azért van néhány program, melyre érdemes ellátogatni, ha valaki mégis kidugná az orrát a fűtött lakásból.

fenyvescinege-csonkapeter_2755 másolata.jpg

Nem az első országos hóesés nyitja meg a madáretetés szezonját. A levelek lehullása után érdemes feltölteni, kitenni a kertbe, ablakba a madáretetőket. Mindenkit biztatok a madarak téli etetésére, persze, nem feltétlen a száraz kenyér köztéri hajigálására gondolok.

A széplelkek beszélnek mindenféle hókuszpókuszt, a madaraknál azonban a lényeg, hogy az etető bármilyen anyagból készülhet, az etetéshez legjobb a fekete vagy csíkos napraforgómag.

sapka kesztyű.jpg

Reggelente a szomszéd házból egy néni köntösben etet 3 környékbeli kóbor macskát, akik aztán a mi társasházunk kertjében pihenik ki az evés okozta fáradalmakat, és végzik el, ami szükséges. Kettő színre és méretre is tiszta Garfield, nem is csoda, ilyen ellátás mellett.

Beindult a kertben a téli uborkaszezon, vagyis kinti szorgoskodás helyett elméleti síkra kell terelnünk kedvenc hobbinkat. Jó alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, az előző idény tapasztalataiból mit tartunk meg, és mit csinálnánk másképp jövő tavasszal.

A Lecsós és a Leonardo Kertet működtető Kortárs Építészeti Központ (KÉK) eme megfontolásból elindította "Kertészeti rend-szerező" c. előadássorozatát, melynek első részében nemrég a termesztési rendszerek és a városi permakultúra volt a téma.

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

A néphagyomány szerint a december 13-ra eső nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az ajtóba, ablakokba fokhagymafüzért raktak, hogy elűzze az ártó szellemeket.

A legismertebb népszokás a Luca-szék faragás. December 13-án kezdik készíteni, és minden nap egy kicsit szabad barkácsolni rajta, de Szentestére el kell készülnie. Aki a karácsonyi éjféli misén feláll rá, megláthatja a boszorkányokat. Többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából.

Lucázáskor a fiatal legények házról-házra járva "kotyolnak", "megvarázsolják" a tyúkokat, hogy sok tojást tojjanak, jókívánságokkal próbálnak hatni a következő évi bő termésre. Ugyancsak a jövő évi terméshez kapcsolódik a Luca-búza vetése: egy cserépbe búzát vetettek, vagy tálra tették a szemeket, és naponta locsolták. Ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor jó termésre lehetett számítani. A cserepet sok helyen a karácsonyfa alá tették.

luca.jpg

Aki András-napkor lemaradt róla, hogy megtalálja az Igazit, december 13-án is próbálkozhat: este 12 egyforma cédulára kell felírni 1-1 férfinevet, majd galacsinba gyúrva a párna alá tenni. Amelyik nevet a hajadon kihúzza reggel, az lesz a férje neve. Luca-napján is él a gombóc-módszer; a 12 nevet 1-1 gombócba belegyúrják, és amelyik a főzéskor elsőnek feljön, az rejti a jövendőbeli nevét. 

E tapasztalat megszerzésének egyik módja, ha eleve nincs hűtőszekrényünk, vagy jó hideg kamrában tarthatjuk frissen a zöldségeket, gyümölcsöket. A másik egy modern konyhába is simán beilleszthető polccsalád, melyet Jihyum Ryou koreai dizájner elődeink gyakorlati tapasztalataiból kiindulva alkotott meg. A környezetbarát polcok amellett, hogy szépek, frissen tartják a rajtuk/bennük tárolt élelmiszereket. A projekt elnevezése „Save Food From The Fridge”, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a túlzott energia- és élelmiszer-fogyasztásra.

app.jpg 

A fenti képen látható méhviasszal kezelt juharpolcban az ajtóval fedett alsó részben a burgonya sötétben sokáig eláll, míg a felső rész lyukaiban az almát tarthatjuk frissen. Azért azt halkan jegyeznénk meg, hogy az öregek szerint e két termést nem jó egymás mellett tárolni, mert az alma átveszi a krumpli szagát.

aub.jpg

A rács alatti üvegtálcába és a kis üvegtölcsérbe töltött víz pótolja az elpárolgott nedvességet, így tartva frissen a zöldségeket.

root.jpg

A finom homok függőlegesen tartja a répát és a hagymát, az üvegtölcséren át pedig folyamatosan biztosítható a megfelelő nedvesség.

egg.jpg

A tojástartó polcon az üvegtégelybe öntött vízben folyamatosan ellenőrizhetjük, melyik tojást ideje már felhasználni. A friss lesüllyed az üveg aljára.

Nálunk most éppen vészhelyzet miatt az egész házban elzárták a gázt, úgyhogy fűtés híján ilyen dizájnos megoldások nélkül is nyugodtan kint hagyhatunk minden zöldséget és gyümölcsöt, de azért tetszik.

Forrás

A Cser Kiadó ezúttal kizárólag a Kapanyél olvasóinak szeretne kedveskedni karácsonyi akciójával. Aki Czauner Péter két új könyvét – Az elfuserált kert megmentése és A balkon- és dézsás növények titkos élete – párban megrendeli, 20 % kedvezményt kap és még a postaköltséget sem kell kifizetnie.

kapanyel_20%kedvezmeny.jpg

Az akció mától egy hétig tart. A megrendeléseket a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk. A megrendeléshez kérjük a nevet, postázási címet, ha ettől eltérő, akkor a számlázási címet, és a telefonszámot megadni.

Remek lehetőség, nem érdemes kihagyni!

Megint szépen süt a nap, de akinek nincs kedve a fűtött szobából kimenni fotózni, a csípős időben akár régebbi képei közül is válogathat pályázatunkra.

kapanyel_nyeremeny_montazs másolata.jpg

Kedvcsinálónak jöjjenek részletesen a nyeremények.

1. díj:

- 20 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

- „Elfuserált kertek” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

 

2. díj:

- 15 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

- „12 hónap a kertben” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

3. díj:

- 10 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

-  „Tervezzünk szép kerteket” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

nyeremenyek_csik.jpg

A növényeket, parkokat kedvelőknek nincs lehangolóbb látvány, mint amikor egy patinás vidéki kúria, kastély és parkja helyén lepukkant építményt és gazos dzsungelt talál. Jobb esetben lóg a kerítésen valamilyen kiírás, ami a látogatás tiltásáról szól. Nem is olyan sokára Magyarországon, határainkon belül is tervezhetünk a mostaninál több kertismereti programot.

A dégi park most is csodás.jpegA dégi park most is csodás

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnának, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnák a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): Ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad és sárba enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Eljött a december, a hétvégén kezdődik az adventi időszak, úgyhogy ideje elkezdeni ráhangolódni az ünnepekre. Ha nem elégszünk meg a boltokban kapható, csokikat rejtő adventi kalendáriumokkal, magunk is készíthetünk. Ehhez ad ötleteket a mai poszt, némelyiket még az utolsó pillanatban is elkészíthetjük, és akár a kertbe is kirakhatjuk.

faágas.jpgA kertben talált letört vagy lemetszett faág jó alap az apróságokat rejtő papírdobozkáknak

nyírfa.jpgA nyírfaágon látványosan jelölhetjük a napokat karácsonyig

falevél.jpgEgyszerű decemberi naptár szép falevelekből

termések.jpgTermésekkel, száraz virágokkal, mindenféle kerti kinccsel díszíthetjük a kis tasakokat

vödrös.jpgA kis vödrök is megtelhetnek szép termésekkel

diós.jpgA dióhéj is rejtegethet meglepetéseket

mézes.jpgTorkosabbaknak minden napra egy mézeskalács-figura, ha van szívük megenni

166492517444776456_ZmiDaYsn_c.jpgA filcből készült 24 madárodú a kert hangulatát hozza a lakásba

382048_501930586497816_1121556747_n.jpgAz utolsó egy kicsit off, de a kertész is ember...

Jó készülődést, szép adventi időszakot mindenkinek!

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

48. hét:

- december 1. (Elza): Elza-napi éles szél négyheti széllel jár.

- december 2. (Melinda): Advent első vasárnapja.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek