Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az most a Hungexpo területe, ahol az éppen zajló AGROmashEXPO látogatóit tényleg egy "levegőben lógó" traktor fogadja a bejáratnál. Az év első nagyszabású agrárkiállítása mindig rengeteg látogatót vonz: egyrészt ilyenkor még nincs a földeken munka, másrészt kicsiben-nagyban gazdálkodók ekkorra már nagyon hiányolják a kapcsolatot a kerttel, a földdel. Harmadrészt meg vannak a hozzám hasonló "se földje, se kertje" típusok, akik egyszerűen csak szerelmesek ezekbe a hatalmas gépcsodákba.

A legtöbb kert elképzelhetetlen ágyásban élő növények nélkül, legyen szó zöldségről, vagy a díszükért tartottakról. Aki egynyári növényekben "utazik", vetheti helybe, egyből az ágyásba a magot, vagy vásárolhat kész palántát. Az előbbinél későn hajtanak ki a növények, a második megoldás pedig drága. Köztesként kínálkozik az otthoni nevelés. Ha nincs üvegházuk, télikertjük vagy valami hasonló speciális építményük, akkor csak azoknak ajánlható az otthoni palántanevelés, akinek sok kell, ugyanis rengeteg baj van az ifjú növénykékkel; de azért nem kell megijedni, akinek sikerült egy gyermeket felnevelni, próbálkozhat a magokkal is.

Először is nagyon köszönjük a rengeteg születésnapi köszöntést, jókívánságot. Nagy öröm, hogy ennyien olvassátok és kedvelitek a Kapanyelet!

Tegnap éjfélkor lezárult születésnapi játékunk, melynek kérdéseire az alábbi válaszokat vártuk:

1. Hányadik születésnapját ünnepli a Kapanyél blog? - 4.

2. Mi a blog mottója? - Amire kertügyekben támaszkodhatsz

3. Ki a két kertészeti szakértőnk? - Bálint Károly és Czauner Péter

A kérdésekre 18 helyes megfejtés érkezett, melyeket a beérkezés sorrendjében számoztunk be. A sorsolás a random.org segítségével történt, így az alábbi eredmény született:

 

A 3 szerencsés tehát: Kovács Gabriella, Judita Gémesiova és Vancsó Zsuzsi. Nyereményük a 12 hónap a kertben c. könyv a CSER Kiadó felajánlásában.

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt, reméljük, legközelebb is sokan játszotok velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

2015. január 28. és 31. között idén is megrendezésre kerül az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow a Hungexpo területén. Ez ugyan még nem igazán a kiskertesek rendezvénye, de a MAGYAR KERT és a SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET most is része a kiállításnak. Igaz, csak két kicsi pavilon jutott nekik, de azért érdemes meglátogatni, főleg, ha valaki amúgy is kimegy pl. a gyönyörű, csillogó, hatalmas mezőgazdasági gépek miatt.

Ha valaki úgy dönt, hogy bebarangolja a Hungexpo területét, mindenképpen érdemes megkeresnie a 17-es pavilont, mert jó gazdánk, a Cser Kiadó hihetetlen áron adja a kertészeti könyveket!

Aki mégsem jutna ki a kiállításra, ne csüggedjen, február 1-ig a kiadó honlapján is megrendekheti a kedvezményes könyveket itt.

Jó böngészést!

Happy Kapanyél!

Még ilyet! Kis híján megfeledkeztünk a blog boldog születésnapjáról! Azért még nem késtünk le semmiről, hiszen pár éve éppen ezen a napon esett az első kapavágás. Ennek örömére játsszunk egy kicsit: az alábbi három egyszerű kérdésre várjuk a helyes válaszokat holnap (szerda) éjfélig:

1. Hányadik születésnapját ünnepli a Kapanyél blog?

2. Mi a blog mottója?

3. Ki a két kertészeti szakértőnk? 

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk szerda éjfélig. A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsést sorsolunk ki, akik a Cser Kiadó egyik remek kertészeti szakkönyvét nyerik majd.

Játékra fel!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Eddig az idei tél sem sikerült túl hidegre, aminek a kártevőkön kívül a madarak is nyilván örülnek. A napokban viszont kemény mínuszok jöhetnek, úgyhogy nagyobb forgalomra számíthatunk a madáretetőkön. Nyilván sokan már november környékén "megterítették az asztalokat" a kertben, de a kényeztetést sosem késő elkezdeni, úgyhogy, aki eddig nem tette, még mindig nem késő.

A növény is csak ember

Vagy állat. Legalábbis kinézetre. A természet sokszor produkál fura dolgokat: komoly arcú krumplit, két lábon álló répát, nagy orrú epret. Az ilyen "mutánsokról" hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pl. a túlzott vegyszerezés torzszülöttjei, pedig van, hogy csak a víz- és/vagy tápanyaghiány, a nem eléggé fellazított talaj alkotja meg őket, vagy sokszor tényleg csak a természet űz "rossz" tréfát velünk. Ilyen teremtményekből gyűjtöttünk most egy csokorral, legyen mit nézegetni ebben a lehangoló időben. Jó szórakozást!

A szerelmes répáknak lehet, hogy csak túl kötött volt a talaj...

Talán a legismertebb mályvák a hibiszkuszok. Nálunk sok fajuk él: így a kerti mályva, amely törökrózsaként ismeretes, de sok lakás dísze a kínai hibiszkusz, amelyet rózsamályvának is neveznek. Gyakran tavasztól késő őszig nyíló, tenyérnyi különleges virágai teszik sokak kedvencévé. A nagyobbra növő szobanövények között a kényesebbek közé tartozik. Hetente egyszer illik megöntözni, de ha elég nagy edényben van, akkor szereti, ha a két öntözés között megszikkad földjének felszíne.

Mind a kukorica, mind a búza ára növekedett

A kisebb ármozgásoknak köszönhetően összességében 1 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 3. héten. Kedden reggel 9169 ponton állt. Általában mindegyik gabonaféle ára emelkedett, de csak igen kis mértékben. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Eseménytelenül telt el 3. hét a Magro.hu kukoricapiacán, de hasonlóképpen alakult ez a világ többi táján is. A 43.866 forintos átlagár egyúttal ezt jelenti, hogy mintegy 1 százalékot azért erősödött a termény ára a piactéren. Ehhez hasonlóan, nagyon kis mértékben nőtt a márciusi lejáratú kukorica ára is a Budapesti Tőzsdén, egészen 43.500 forintig. Chicagóban pedig majd' 3 százalékos drágulást láthattunk. A végleges hazai össztermés mennyisége még mindig nem ismert, mivel több tízezer hektáron még mindig folyik a betakarítás. A lassú emelkedő ártrend viszont egyre-másra csalogatja elő a vevőket, növekszik a kínálat. A megvásárolható árualap növekedése pedig együtt jár a kereslet felpezsdülésével is. Eseménydús és forgalmas heteknek nézünk tehát elébe. Aktuálisan 61 ezer tonna kukorica vár eladásra és 53 ezer tonnát kínálnak a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

52. hét

1. hét

2. hét

3. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

41 849

41 832

43 567

43 866

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

2 450

1 225

4 200

4 149

Legalábbis Hollandiában. Szerencsés, aki a hétvégén éppen Amszterdamban járt, mert a Dam téren hatalmas tulipánkertbe csöppenhetett. Most tartották ugyanis a Nemzeti Tulipán Napot (National Tulip Day), mely eseménnyel minden évben kezdetét veszi az április végéig tartó tulipánszezon.

Régi népélet naptára

Téltemető (Fotó: Demeter Károly)

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Talán a korszerű növényvédő szerek miatt is, de mostanára elveszítette jelentőségét a fatörzsek téli meszezése. Pedig, aki a tél közepén időt szán erre a nem is veszélytelen foglalatoskodásra, nem bánja meg.

Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!

Színpompás madaraink

Az előző madaras posztunkban leginkább az év madaráról, a búbos bankáról és a szalakótáról szóltunk, most jöjjenek részletesebben színes rokonaik is.

Tudta? A gyurgyalagot méhészmadárnak is hívták régen

A gyurgyalag (Merops apiaster) rovarevő. A levegőben vadászik, a földre ritkán száll le, pihenni viszont gyakran használja a légvezetékeket. Mindenféle repülő rovart összekapdos, a darazsakat, méheket sem kíméli (angol neve is utal erre: Bee-eater= méhevő). A veszélyes fullánkokat egy különleges szokásával ártalmatlanítja: a megfogott méhet, darazsat addig verdesi egy faághoz, míg a potrohából ki nem fröccsen a fullánk a méregtasakkal együtt (ez a pillanat távcsővel is jól megfigyelhető). Ezután már veszélytelenül le tudja nyelni, vagy a fiókáknak adhatja. Méhészetek közelében zavaró lehet, ha egy csapat gyurgyalag megjelenik, de csak a riasztással lehet próbálkozni, mivel fokozottan védett fajról van szó.

Élénkülő forgalom mellett 4 százalékkal nőtt a kukorica ára

A kukorica jelentős drágulása miatt 9 ezer pont fölé emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 2. héten és hétfőn reggel 9085 ponton állt. Az indexet a takarmányárpa árának változása is felfelé húzta. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

4 százalékot drágult a kukorica a 2. héten a Magro.hu piactéren és így egy tonna ára már meghaladta a 43.500 forintot. Mindez azt is jelentette, hogy a fizikai piac történései megegyeztek a hazai határidős piacok eseményeivel. A BÉT áruszekciójában ugyanis szintén 4 százalékot erősödött a márciusi kukorica ára. A folyamatok az élénkülő keresletre vezethetők vissza. Ezzel szemben a fő referenciapiacokon (Chicago, Párizs) inkább stagnáltak az árak. Párizsban a 49. hét óta nincs érdemi változás, így most már a hazai ár meghaladja a MATIF értékét. Egy lassú emelkedés ugyanakkor még mindig benne van a hazai árakban. Jelenleg 50 ezer tonna termény várja gazdáját és 52 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

51. hét

52. hét

1. hét

2. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

39 936

41 849

41 832

43 567

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

3 115

2 450

1 225

4 200

Régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.

A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akiknek emlékezete visszaér a hetvenes évekig, talán még emlékeznek arra, amikor a külpiacra szánt friss gyümölcsök útvonalát fáról fára, bokorról bokorra végigellenőrizték. A növényvédelmi szakemberek azt vizslatták, élnek-e kártevők az inkriminált növényeken, amelyek veszélyeztetik a szállítmányt, mert a ládákba kerülve terjesztik a kórt, vagy utódaikat. Az uniós szabályozás más, de ugyancsak szigorú. Nem véletlenül, hiszen a világméretű árumozgás miatt nem csak a termés, vagy bármi más érkezik, hanem velük együtt a megbúvó kártevő, betegség. Vannak olyan súlyos károkat okozó erdei rovarok, amelyek a csomagolóanyagban rejtőznek. Ezért nem baj, ha az ilyet gyorsan tűzre vetjük. Ha a hívatlan vendégek klímánkon jó érzik magukat, hamar szaporodnak.

A nemrég jelentkezett aranyszínű sárgaságot kabócák terjesztik

Ilyenek: kifejlett amerikai szőlőkabóca

Az idei évben a Magyar Madártani Egyesület által kezdeményezett szavazás végeredményeként a búbos banka lett az év madara. Ismerkedjünk meg hát vele és rokonaival!

Tudta? A szalakótaalakúak rendjébe hazánkban 4 faj tartozik

Az ebbe a madárrendbe tartozó fajok (a búbos banka, a szalakóta, a gyurgyalag és a jégmadár) első ránézésre nem is tűnnek rokonoknak, annyira különböző az alakjuk, megjelenésük. Közös jellemzőjük, hogy rendkívül színesek, a legszínpompásabb hazai fajok közülük kerülnek ki. Magyarországon a szalakóta kivételével gyakoriak, sokkal többször találkozunk (találkozhatunk) velük, mint azt gondolnánk!

A kaktuszok téli álma

A szabadban telelő kevés kaktuszféle kivételével, Magyarországon a kedvtelésből tartott pozsgások többsége a hideg időszakban nemhogy védelemre, egyenesen melegre szorul. A telet a szabadban töltők között az Opuntia, a Cylindropuntia, Echinocereus, Maihuania kaktuszok számítanak a biztos túlélőknek. A kaktuszok és egyéb pozsgások ugyanis sok folyadékot tartalmaznak, ami a fagyra nagyon érzékennyé teszi ezeket a növényeket.

Hódfarkú fügekaktusz (Opuntia basilaris)

Vízkereszt az aszfalton

Elérkezett vízkereszt napja, ami hagyományosan a karácsonyfabontást is jelenti. Sokan idén se vártak ilyen sokáig, már rögtön karácsony után megszabadultak a fenyőktől. Bár a nagyobb városokban külön e célra kijelölt helyeken gyűjtik a megunt karácsonyfákat (a budapesti lerakóhelyeket itt lehet megnézni), a legtöbben a ház elé teszik, vagy legfeljebb a sarokig viszik. Ilyenkor elég lehangoló a látvány; ma reggel tettünk egy kört a környéken (Budapest, 13. kerület), valószínűleg máshol is hasonló a helyzet.

Drágult a búza, de nem nőtt tovább a kukorica ára

A búza árának erősödése miatt emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke az 1. héten és hétfőn reggel 9090 ponton állt. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukoricapiac még ünnepi hangulatban volt az új év első hetében is. Alacsony forgalom mellett lassan követték egymást az események. Összességében érdemi változás nem is történt, így a kukorica ára továbbra is valamivel 42 ezer forint alatt áll a Magro.hu piactéren. Európára általában is a stagnálás volt jellemző, ezzel együtt a párizsi ár mintegy 20 százalékkal magasabb a magyarnál. 4 százalékot csökkent viszont a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME). Ami a folytatást illeti: stagnáló, lassan és csekély mértékben emelkedő árakra lehet számítani az első negyedévben Magyarországon. A piac 42 ezer forint környékére várja a kukorica tonnánkénti árát tavaszra. Aktuálisan 48 ezer tonna terményt kínálnak és 52 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. nov.

2014. dec.

2014-2015.

50. hét

51. hét

52. hét

1. hét

Átlagár (Ft/t)

36 211

40 112

39 958

39 936

41 849

41 832

Kötési mennyiség (t)

16 794

12 850

4 470

3 115

2 450

1 225

Régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. E naptól kezdve szenteli (kereszteli) az egyház a vizet, innen a vízkereszt elnevezés. A szentelt vízből haza is vittek, meghintették vele az udvart, az ólakat, a házat, hogy megvédje a lakókat és az állatokat az ártó szellemektől. Betegségek ellen isznak is a szentelt vízből, meg el is raknak belőle későbbre.

Vízkereszt a farsangi időszak kezdete is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek