Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akinek még nincs tele a konyhakertje vagy a terasza, balkonja, a hétvégén különleges és ritka zöldség- és fűszernövény-palántákat szerezhet be az ELTE Füvészkertben. 

palánta program Füvészkert
Valeyrac Exotics küldetésének tekinti,  hogy a hazánkban elfeledett, valamint a világ más tájain ismert, de itthon nem elterjedt élelmiszer-, gyógy- és fűszernövényeket kipróbálják, hasznosítsák, és elterjesszék a Kárpát-medence kiskertjeiben is. Alapítói őstermelőkként maguk is termesztik ezeket a növényeket. Van közöttük növénybiológus kutató, szakképzett kertész és geográfus is, mégis műkedvelőként, saját kiskertjeikben a legnagyobb alapossággal és figyelemmel gondozott és előállított szaporítóanyagokat kínálnak. Kertjeik az Alföldön és a Gödöllői-dombság területén találhatók, így a náluk beszerezhető fajtákat többféle HAZAI talajon és mikroklímán is kipróbálták. Vetőmagjaik csíraképességét rendszeresen tesztelik. Kizárólag szabad beporzású illetve tájfajtákkal foglalkoznak. Tehát a tőlük beszerzett növények az adott fajta tulajdonságait figyelembe véve otthon is szaporíthatók, növényeik további generációk során is megőrzik fajtajellegeiket.

A hétvégén több mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövényt ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A szakértők növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket is adnak. 

Előadások:

Szombat, 10:00 : Bihari Balázs - dr. Halász Krisztián: "Minden, amit a konyhakertünk elbír."

Vasárnap, 10.00: dr. Halász Krisztián - Bihari Balázs: "Babok és rokonaik - 2016. a hüvelyesek éve

Helyszín: ELTE FÜVÉSZKERT, Budapest, Illés u. 25.

Nyitvatartás: 9-17 óráig

További infók itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Chilit minden irodába!

A csípős és erős paprikák manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Igaz, ez nem új keletű tendencia: a magyarság tradícióihoz hozzátartozik az erős paprika, tudjuk, egész régiók határozzák meg magukat a paprikatermesztésre alapozva. A dicső paprikatörténeti múlt emlegetésekor arról kevésbé esik szó, hogy a paprikatermesztéshez bizony előbb fel kellett fedezni Amerikát. Ahol még mindig jóval több fajta csípős termés elérhető, mint amit nálunk termesztenek.

Ezek a különlegeségek pedig csábítóak. Az internet megjelenése természetesen itt is sokat segített, ma már könnyen beszerezhetők a legkülönlegesebb vetőmagok is, és a növénykék sikeres neveléséhez szükséges tudást is elérjük. Nem véletlen hát, hogy a chilitermesztés afféle divatos hobbivá kezd válni.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

Mostanában igencsak felgyorsultak a kerti teendők: egyszerre kell a gyepet szellőztetni, fákat metszeni, ültetni és a növényárudákat járni magért, növényvédő szerért. Akár a legkisebb helyen is érdemes zöldségek termesztésével próbálkozni, ehhez próbálunk sorozatunkkal kedvet teremteni. Vannak közöttük olyan impozánsak, amelyek megállják helyüket a díszkertekben is. Ilyen - hogy csak néhányat említsünk - az articsóka (Cynara scolymus), a cikória (Cychorium intybus var. foliosum), a mángold (Beta vulgaris ssp. esculenta var. cicla), az okra (Abelmoschus esculentus), a rebarbara (Rheum rhabarbarum) vagy a szivacstök (Luffa acutangul).

Más íze van a sarki boltban és a piacon vásárolt friss zöldségnek, aki viszont kóstolta már a saját zöldséget, gyümölcsöt, legyen az görbe, göthös, megtapasztalhatta a különbséget. Ezek többnyire is mások, mint a bolti egyentermék, de a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi is elég. Aki ilyesmire adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások - rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók - is kedvelik, hogy a gombákról, baktériumokról ne is beszéljünk.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek