Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mostanában a környéken elég sok fát láttunk kivágni, talán ezért kerül elő újra és újra a téma: mit kezdjünk a talajszint fölött elvágott tuskóval?! Egy korábbi posztban már volt néhány ötlet a beültetésre, de ezenkívül még rengeteg módon hasznosítható újra a valaha szebb napokat látott fa torzója, ill vastagabb ágai.

A beültetés mellett az egyik leggyakoribb felhasználási mód az ülőalkalmatosság "gyártása", mert ehhez nem nagyon kell semmi: egy deszka vagy néhány régi szék, esetleg kispárna, és már kész is.

Itthon továbbra is stabil, de külföldön drágulni kezdett a gabona

A stabil belföldi áraknak köszönhetően nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 26. héten, ám annál több érdekesség történt külföldön. Mind Európában, mind Észak-Amerikában jelentősen változtak az árak. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Mivel küszöbön az aratás és az őszi árpa után hamarosan a búza is betárolásra kerülhet majd, egyre sürgetőbbé válik a meglévő ókukorica értékesítése. Ez meg is látszott a piactéren, mert a kereskedés élénkebbé vált. Megnövekedett az eladásra váró árualap és több lett a vevő is. Egy jelentős mennyiségű és viszonylag magas áron lebonyolított exportügyletnek köszönhetően megnövekedett ugyan a kukorica azonnali átlagára a 26. héten a Magro.hu piacterén, de a belföldi ügyletek ára továbbra is a 40 ezer forintos szint közelében szóródik. A magyar határidős parketten a 26. hét viszont úgy telt el, mintha - némi túlzással - semmi sem történt volna. A kukorica ára meg sem moccant az előző héthez képest. Egyetlen apró elmozdulást sem láthattunk. Így a júliusi kurzus maradt 41.500, a szeptemberi 41.600 a novemberi pedig 41.800 forint.

Régi népélet naptára

Aratás Kónyban, 1937

Június - Szent Iván hava

27. hét:

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A kertészeti oldalak gyakori szereplői az özönnövények, és az, miként lehet ezeket visszaszorítani, pusztítani. Az özönnövényekről - legyen szó bármelyikről is - tudni lehet, hogy sikerüket általában legyőzött társaiknál nagyobb virulenciájuknak köszönhetik. Ha egy-egy példány megjelenik a kertben, rövid idő alatt elfoglalja a helyet, és csak évek alatt, vagy csak nagy költségek árán lehet kiirtani. Sorozatunkkal az ellenük harcolóknak szeretnénk muníciót adni.

A sok kertben, cserjesorban, virágágyásban próbálkozó zöld juhar (Acer negundo L.), mint annyi más növény, Amerikából érkezett. Ha nyáron a kertben, vagy a ház előtt aprócska növényt, vékony hajtáson billegő juharlevelet találnak, ne örüljenek az ingyen fának. A legnagyobb valószínűséggel nem kedves korai juhar (Acer platanoides), tatárjuhar (A. tataricum), hegyi juhar (A pseudoplatanus) vagy mezei juhar (A. campestre) próbálkozik helyet keresni, inkább a zöld juhar igyekszik gyomligetet kialakítani.

Itthon stabilak, de külföldön csökkentek a gabonaárak

A beállni látszó hazai gabonaárak miatt nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 25. héten, ám külföldön azért akadtak említésre méltó változások. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdemben nem változott a kukorica azonnali átlagára a 25. héten a Magro.hu fizikai piacán, így továbbra is a 40 ezer forintos szint közelében tartózkodik. A hazai határidős piacon az elmúlt hetek lassú drágulása után viszont ellentétes irányú mozgást láthattunk. A júliusi kukoricakurzus majd' 2 százalékkal, 41.700 forintról 41.000 forintig gyengült. Hasonló mértékben csökkent a szeptemberi és novemberi termény ára is. Előbbi ezzel 41.600, utóbbi 41.800 forint lett.

A 24. héthez hasonlóan enyhe mínusszal zárta a hetet a kukorica Párizsban is. Ezzel az augusztusi lejárat 162 euró, míg a novemberi 163 euró lett. A jövő év elejére 165 eurón lehetett kötni a terményt. Jelentősebben megmozgathatja viszont az európai piacot a Strategie Grains legfrissebb jelentése, ami a tavalyinál 11 százalékkal kevesebb kukoricát vizionál a 2015/16-os gazdasági évre az Európai Unióban. Ez akár áremelkedést is eredményezhet a 26. héten. Meglátjuk, lesz-e hatása.

Ezzel szemben némi drágulás következett be Chicagóban (CBOT/CME). A júliusi kukorica ára megközelítette a 141 dollárt, a szeptemberi pedig "benézett" 143 dollár fölé.

Az aratás megkezdésével csökkent a forgalom a piactéren, de még így is jó néhány üzletkötés született. Az elemzés írásának idején 4 ezer tonna kukoricát adnának és 2 ezer tonnát vennének.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. ápr.

2015. máj.

2015.

22. hét

23. hét

24. hét

25. hét

Átlagár (Ft/t)

40 669

40 611

40 752

40 621

40 532

40 562

Kötési mennyiség (t)

13 960

9 467

2 357

2 500

1 999

1 900

Nem kertes téma, de régi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2 éve hírt adtunk a blogon a nyíregyházi elefántok bimbózó szerelméről, melynek mostanra be is érett a gyümölcse: pénteken este megszületett, és most már a kifutóban is láthatja a nagyközönség a Nyíregyházi Állatpark afrikaielefánt-bébijét. 

Az alig 100 kilós csöppség fiú, de a keresztelő még várta magára, mert nevét majd a látogatók ötletei alapján választják ki. Ebben az állatparkban nem újdonság az elefántutód, hiszen 2007-ben is itt született meg Magyarország első afrikaielefánt-bébije, aki ma már német állatkertben alapított családot.

A mostani csöppség idén Európában az első afrikaielefánt-gyerek, aki valószínűleg 5 évig marad Nyíregyházán a mamájával, Kwanzával. És persze Jack papával is…

Köszönet a fotókért a Nyíregyházi Állatparknak!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A június növénye címre méltán számíthat a tűzliliom (Lilium bulbiferum). Vannak nála pompásabbak, illatosabbak is, de azért el kell ismerni, hogy nagyon jól mutat egy tűzliliomsor. Ahogy más liliomok, úgy ez is nyár elején bont elegáns virágot. Falusi környezetben júniusi utcadísznek is tartják, ilyenkor csinos sorfalat alkot a kerítés előtt, vagy a vizes árok mellett. De nagyon jól mutatnak a kertben, a sötét hátteret adó cserjék tövében. A botanikusok a liliomfélék legalább száz faját ismerik, a kertészek pedig számtalan hibridjét nevelik.

Virágba borult a Tisza!

Szerencsés, aki a napokban a Tisza mellékfolyóinál, ill. a Közép- és Felső-Tisza környékén jár, mert ritka és lenyűgöző látványban lehet része. Minden évben így június közepe táján járják a kérészek (Palingenia longicauda) különleges násztáncukat. A pontos időpontot a vízállás és az időjárás is befolyásolja, és a jelenség csupán néhány napig, ritkábban egy-két hétig tart. Az idei rajzás megkezdődött, az érdeklődők a késő délutáni óráktól naplementéig csodálhatják a "tiszavirágzást".

Bár a hivatalos jelentések szerint sok helyen folyik már a szúnyogok gyérítése (szép szó, kifejezi a vérszívókkal folytatott szélmalomharc lényegét…), főleg, aki vízhez közel tölti a nyarat, nem biztos, hogy érzi ennek bármilyen hatását. Szerencsére van jó néhány növény, amelyek illata az emberi orrnak kellemes, a szúnyogok (meg egyéb repülő kellemetlenkedők) viszont utálják, így ezekből érdemes ültetni a bejárathoz, az ablak alá, és/vagy a kertbe, ahol ücsörögni szoktunk.

Csombormenta

Apró változások belföldön, míg külföldön csökkentek a gabonaárak

Szűk 1 százalékkal emelkedett ugyan a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga a 24. héten, de összességében a változások nem voltak jelentősek a fizikai piacon. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár ez a Magro.hu prompt árain nem látszik, de a hazai határidős piacon lassú ütemben tovább drágult a kukorica. Az azonnali ár áfa és szállítási költség nélküli átlaga továbbra is valamivel 40 ezer forint felett állt a 24. héten. 40.532 forint volt. Nem így a Budapesti Értéktőzsdén, ahol újabb, ezúttal 2 százalékos emelkedés után 41.700 forint lett a takarmánykukorica ára, júliusi lejáratra. Kisebb mértékben a szeptemberi és novemberi kukorica is drágább lett.

Európában a hét eleji drágulás után lejtmenetbe kapcsolt a kukorica és összességében mindegyik kurzus a 23. heti záróár alatt fejezte be a hetet. Igaz, a csökkenés szűk 1 százalék volt.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

25. hét:

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nem kell feltétlenül mindent felfalni és meginni, ami a kertben termett, dísznek is szépek a megszáradt bogyók, vagy az iszalagok mini kosárkái. Számtalan trükkre van szükségünk ahhoz, hogy dobozba, vagy palackba zárva a bogyók, gyümölcsök, levelek frissek maradjanak, és a jégkásától a pálinkáig valamilyen formában túléljék a szezon zárását.

Vessetek retket!

A retek (Raphanus sativus subsp. sativus) az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető, nem túl igényes, és ahogy a "hónapos" jelző is mutatja, néhány hét után szüretelhető. Nevét a latin radix=gyökér szóból kapta. Bár pontosan nem tudni, vélhetően Ázsiából származik, a Wikipédia szerint Európába Marco Polo hozta be Kínából. Először a francia konyha fedezte fel magának, aztán egész Európát meghódította a friss ropogtatni való.

Stagnáló hazai és növekvő külföldi gabonaárak

Magyarországon még mindig alig mozdultak a hazai gabonaárak. Így aztán a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga is csak enyhén növekedett a 23. héten. A világban - ezzel szemben - jelentős változások zajlottak a kukorica-, de különösen a búzapiacon. A további részletekről, illetve a globális változásokról az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra sem mozdul a Magro.hu fizikai piacán a kukorica ára. Így a termény áfa és szállítási költség nélküli átlagára 40.621 forint lett a múlt héten. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a lassú emelkedés és újabb 1 százalékos drágulást figyelhettünk a júliusi kurzus esetében a 22. héthez képest. A kukorica így 40.800 forinton zárta a hetet. A szeptemberi lejárat ára nem változott, míg a novemberi szintén 1 százalékot erősödött.

Az Európai Bizottság újabb, június eleji becslése szerint a korábban vártnál több, 68,1 millió tonna kukorica terem majd az unióban ebben a gazdasági évben. Ennek ellenére újra drágulni kezdett a kukorica Európában. Párizsban (MATIF/EURONEXT) 2 százalékos emelkedés után 157,5 euró lett a júniusi és 3 százalékos növekedés után 165 euró az augusztusi árfolyam. Ennél kisebb mértékben, de a későbbi lejáratú termények is drágultak.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ezen a napon általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Júniusban át lehet térni a nyári gyepápolási metódusra. Aki szép és egészséges gyepet szeretne, érdemes néhány finomhangolást végrehajtani az eddigi fogásokon. Persze sok múlik az időjáráson és a meglévő gyep állapotán. De, ha lehet, próbáljunk a tökéletesre törekedni, arra, ami a fűnövénynek is jó.

Tuskóból kaspó

Előfordulhat, hogy a kertünket valaha ékesítő fák némelyike elfárad: megbetegszik, kiszárad, szél csavarja. Kisebb fák esetében könnyen megoldható a dolog fejszével, fűrésszel, ásóval, de egy élemedett korú példánynál jó eséllyel az egész kertet is feláshatjuk, ha meg akarunk szabadulni a gyökerektől. Marad tehát a tuskó, amelybe azonban könnyedén új életet lehelhetünk, így ismét éke lehet a kertnek. Gyűjtöttünk néhány ötletet, hogy lehet a kivájt vagy kilyuggatott tuskóból a porta üde színfoltja.

Stagnáló búza- és enyhén növekvő kukoricaárak

Továbbra is alig mozdulnak a hazai gabonaárak. Ennek nyomán a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga sem változott érdemben a 22. héten. Ha hazánkban nem is, mind Európában , mind az USA-ban történtek olyan események, amik később a hazai viszonyokat is befolyásolhatják. A további részletekről, illetve a hazai és globális változásokról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

Június első hete Bulgáriában a rózsák ünnepe. Kazanlakban több napos fesztivált szerveznek a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena) tiszteletére, amely 2013-ban az év gyógynövénye volt Németországban. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek