Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van, aki már kertje tervezésekor tudja, hova szeretne valamilyen utat is rakni, hogy eljuthasson A-ból B-be. Másnak utólag jut eszébe, hogy a naponta használt fűszerkerthez jobb lett volna a földet valamivel befedni, mert eső után nehézkes kikecmeregni a sárból. Sokszor használat közben derül ki, hova érdemes szilárd felületet kialakítani. Nálunk (társasház udvarral) pl. a szuterénben lakó néni évekig levágta a sarkokat, és a ház fala mellett futó térköves út helyett egyszerűen a kertkapu és a lakásajtó közti átlót használta, "természetes" utat taposva így a gyepbe.

A régi "lebetonozzuk, és kész" megoldás helyett szerencsére nagyon sokféle mód létezik, fantáziánk és pénztárcánk szabhat csak határt. Sok esetben akár a maradékok felhasználása ill. újrahasznosítása is segít. Összeszedtünk néhány ötletet, válasszon ki-ki kedvére.

Evolúciós vakond

Nem szeretném elkiabálni, de már sorban a harmadik vakondmentes tavaszt indítom saját kertemben. Korábban nagy, de fair csatákat vívtunk. Tisztességesen küzdöttem, míg a vakondok tették dolgukat, lakmároztak és túrtak. Sok mindent kipróbáltam, de rájöttem, hogy aprólékosan kimunkált terv szerinti bosszantással lehet kellemetlenkedni nekik, s aki elég ügyes, célba ér, mert megunják és tovább állnak az amúgy védett állatok.

Volt idő, amikor dicsőség volt a hasznos emlős gyilkolászása

Reggeli közben jó, ha növényeinkre is gondolunk. A kávézacc jótékony hatásairól írtunk már a blogon, hasonlóan hasznos a teafű is, de az igazán gondos kertész külön teát készít növényeinek.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 28. (Pünkösd): A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik.

Európában, így Magyarországon is pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, ezért fontos szerepet kapnak a virágok: a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza. A házakra, kerítésekre ilyenkor leginkább ez utóbbi ágait tűzték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, ill. megjelöljék a lányos házakat. Sok helyen ilyenkor is állítanak májusfát. 

A pünkösdi királyválasztás is fontos esemény volt. A lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott. Ez idő alatt minden lakodalomba, ünnepélyre meghívták, a kocsmában ingyen ihatott, lovát, jószágát társai őrizték, apró vétségekért nem büntették meg.

Sokfelé pünkösdhöz fűződik a pásztorok megajándékozása is.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó kendertermés lesz.

Éppen egy hete Pritt-manóknak álcázott piros pólós Cser Kiadós és Kapanyeles lányok lepték el a Feneketlen-tó parkolóját. Mint arról már hírt adtunk, a Madarak és Fák Napja alkalmából idén is közös pályázatot hirdetett a Henkel és a Cser Kiadó. A mostani feladat az volt, hogy a gyerekek a fenti témához kapcsolódva minél hosszabb papírfüzéreket készítsenek ragasztásos technikával. A pályázatban rekordkísérlet is szerepelt: a tét az volt, körbeérik-e a füzérek a mintegy 400 m kerületű Feneketlen-tavat.

Lúdtollal a tetvek ellen

Zsenge hajtás, meleg és nedves környezet - ilyen a levéltetvek édeni kertje. A kellemetlen kis dögök szerencséjére mostanában arany életük van: vidáman sokasodnak, és máris sorakoznak a hajtások éppen növekvő zsenge végén. Nem szabad szünetet tartani az ellenük folytatott harcban, mert úgy járnak, ahogy tavaly én a sivatagi rózsámmal. A gonosz kis jószágok addig nyalogatták a hajtó virágrügyeket, míg azok elpusztultak, és örülhettem, hogy a pompás piros virágok helyett egyáltalán levelet hozott a növény.

Május közepétől virágzik a szüleim kertjében egy hatalmasra nőtt jezsámenbokor. Hófehér virágaival, édes illatával az egyik kedvencem. Már többször ki szerették volna vágni, mert egyre inkább belóg a kocsibejáróba, de szerencsére eddig még megúszta.

A jezsámen a hortenziafélék családjába tartozó cserje, nagyjából 70 faja van. Május közepétől nyílik, fehér virágának illata édes, a jázminéra emlékeztet.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

21. hét:

- május 25. (Orbán): Ha tiszta az ég, akkor a fagy visszalopakodik.

- május 27. (Pünkösd): Ha nedves az idő, akkor a széna nagyra nő.

Az utóbbi napok hűvös időjárása után most már elég megbízható nyár várható, úgyhogy sok időt tölthetünk a kertben. Remélhetőleg a növények átvészelték talajmenti fagyokat, és a leandereket se kellett visszacipelni téli pihenőhelyükre.

Ejtőernyős fák

A leghatékonyabban most lehet kirángatni a gyomfákat, melyeket a kerthasználók sokféleképpen ítélnek meg: vannak, akik a természet csodájának tartják, hogy a nem ültetett jövevény szépen vagy éppen vadul gyarapszik. Gyökérsarjról, a szél sodorta vagy a madarak lábáról, tolláról lepottyanó magból gyorsan serkennek. Ezeket mondják invazív, pionír fajoknak is, nem véletlenül, hiszen a szívós növények szinte mindenütt képesek gyökeret ereszteni, s ha ez megtörtént, akkor igen sebesen növekednek, terebélyesednek. A zöld platán, dió, mandula és a bálványfa magja hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén megkapaszkodni. Jelenlétük csak akkor tűnik fel, ha már jókora fává cseperednek, ilyenkor általában megkegyelmeznek nekik. De később a hatalmasra növekvő gyomfa már csak a kerítés közelsége miatt is kellemetlenséget okoz.

A bálványfát sem szabad a kertbe engedni, hacsak nem direkt őt választottuk

Nagymamám mindig a virágcserepekbe szórta a kávézaccot, mondván, az jó! Sokáig azt gondoltam, ez csak a rá jellemző "nem dobunk ki semmit"- filozófia része, de ma már tudom, hogy igaza volt. A jó kertész, bizony, kávét iszik, mert a zacc a növényei kedves barátja.

Ha megakadtunk a gyepgondozásban, nem tudjuk, hogyan ültessük szét elburjánzott évelő növényeinket, régóta szeretnénk egy rózsalugast, de nem mertünk belevágni, mindenhez megtaláljuk a megfelelő szakirodalmat a Cser Kiadó akciós kertészeti könyvei között.

Ha nem akarjuk vegyszerekkel bombázni növényeinket, vagy csak kipróbálnánk más módszereket is, a biokertészkedéshez is találunk útmutatót. Fűszernövényeinket nemcsak egymás mellé ültethetjük, építhetünk spirált is, így kertünk dísze lehet az illatos „csiga”.

A Fagyosszentek elmúltával már bármit kiültethetünk, a zöldségféléket és a virágokat sem érheti nagy kár. Egynyári virágágyások kialakításához találunk ötleteket, közben játszhatunk az illatokkal is, a növények telepítésénél figyelhetünk arra, hogy kertünk lepke- és madárbarát legyen.

A könyvek segítségével az erkélyen is berendezhetjük konyhakertünket, teraszunkra mediterrán hangulatot varázsolhatunk.

Májusban kezdődik a kártevőkkel és kórokozókkal folytatott véget nem érő harc. Egy-egy csatát azért megnyerhetünk, melyhez stratégiai tanácsokat is találunk a kínálatban.

Ezermester kertészeknek is érdemes körülnézni: kerti bútorok, pergolák, szerszámkamrák, komposztérlelők, üvegházak építéséhez találnak segítséget. A megfelelő könyvvel kerti tó kialakítása vagy kenyérsütő kemence építése sem lehetetlen.

A tavasz a növekedés időszaka, a Cser Kiadónál pedig a kedvezmények nőnek. 5 vagy több könyv vásárlása esetén már majdnem fél áron juthatunk rendkívül hasznos tanácsokhoz. A fent felsorolt témákon kívül még nagyon sokféle könyv közül válogathatunk, úgyhogy érdemes körülnézni a kiadó webáruházában. Az akció május 20-ig, vasárnapig tart.

Jó böngészést, jó kertészkedést!

Rododendron a kertben

A rododendronok különleges szépségét nemcsak a Jeli Arborétumban csodálhatjuk meg, ha kertünkben megteremtjük az ideális feltételeket. Csak akkor ajándékoznak meg minket színpompás virágaikkal, ha kielégítjük biológiai igényeiket.

Hova ültessük?
Félárnyékos helyen érzik jól magukat. A tűző napnak hosszú ideig kitett növények fagyérzékenyé válnak, az erősen árnyékos területen pedig megnyúlnak, és virágzásuk elmarad vagy csökevényes lesz.
Bizonyos fajtaváltozatok, mint a tarka levelű örökzöld, és az azáleák egy része védett helyet igényel.

A mókus

Az európai vagy közönséges vörös mókus (Sciurus vulgaris) sokunk egyik kedvenc állata, ezenkívül mesék, dalok gyakori szereplője is.

A faj egész Európában és Ázsiában elterjedt, így szerencsére hazánkban is közönségesnek számít. Testhossza 19-25 cm, ehhez hozzáadódik még 15-20 cm-es farok, mely elsősorban az egyensúlyozást segíti, de télen, a hidegben alvás közben maga köré tekeri, így a testét is melegen tartja.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 14. (Bonifác): A földművelők általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

- május 15. (Zsófia): Az Ipoly-menti néphit szerint a fagyosszentek után következõ Zsófia is hozhatott fagyot. Erre a napra esőt jósolnak.
"Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász."

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

19. hét:

- május 12. (Pongrác)

- május 13. (Szervác)

- május 14. (Bonifác)

Májusi fagyosszentek. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz."

Ládakert a teraszon

Vagy az erkélyen. Akinek nincs kertje, de szeretné teraszát, erkélyét díszíteni, esetleg zöldséget, fűszernövényeket termeszteni, gondban lehet. A termesztőedények (cserepek, virágládák stb.) behatárolják lehetőségeit.
A legcélravezetőbb megoldás az egyszerre tartós, esztétikus és a meglévő viszonyokhoz rugalmasan alkalmazható technológia. Ezen már régen törtük a fejünket, melynek eredményeképpen megszületett egy komplett termesztő rendszer, amit ezúton osztok meg a kedves Olvasókkal.

Már hírt adtunk a Madarak és Fák napja 2012, a Pritt és a Cser Kiadó közösen meghirdetett pályázatról, melyet a Kapanyél is támogat. Mostanra összeállt a díjátadó teljes programlistája, melyet az alábbi plakáton találtok. Minden pályázót és nem pályázót egyaránt szeretettel várunk!

JÓ HÍR! A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat leadási határidejét meghosszabbítottuk május 15-ig, tehát még van idő befejezni az elkezdett füzéreket, vagy akár újakat is készíteni. Továbbra is várjuk a legalább 1 méter hosszú, a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó, ragasztott füzéreket. Adjátok tovább a hírt, hadd legyen a Feneketlen-tónál minél több gyerek részese a hivatalos rekordkísérletnek!

A pályázatokat továbbra is az alábbi címre várjuk:
Cser Kiadó, 1114 Budapest, Ulászló u. 8.

Beküldési határidő: 2012. május 15.

Hangyás trükkök

A hangyák kiváló idő- és levéltetűjósok, valamint összeszedik a morzsákat. Ezzel nagyjából be is fejezhető az emberközelben élő fura kis jószágok dicsérete.

Ha nagy a hangyamozgás, biztos kiadós eső várható, a fa törzsén mászkáló hangyasereg a tetvek elleni védekezésre figyelmeztet. A kertünkben és lakásunkban időnként előforduló hangyák személy szerint engem nem zavarnak. Családom más tagjai már nem ilyen toleránsak. Csinálj valamit! - hangzik a sürgetés, ha felbukkan a hangyasor. Mivel kertes házban lakunk, mindig kéznél a dobozos hangyairtószer, amelyet a menetelés útjába helyezek. Ha nagyobb a baj, akkor piretrin port is kiszórok. Eddig általában sikerrel járt a módszer.

Valamelyik Pettson és Findusz mesekönyvben olvastunk egy kísérletről, amelyben tulipán szirmait lehet ételfestékkel megszínezni. Természetesen a gyerekek azonnal ki is akarták próbálni, hogy tényleg működik-e. Naná, hogy februárban!

A Jeli Arborétum 2.

Ninimimi jóvoltából folytatjuk barangolásunkat a Jeli Arborétumban, remélve, hogy kicsit feldobjuk ezt a borongós hétfőt.

Az első részben szó esett a Jeli Arborétum egyedülálló, 300 változatban pompázó havasszépe-gyűjteményéről (Rhododendron). Különösen annak fényében értékelhető mindez, hogy még a hatvanas évek elején is azt a balhiedelmet terjesztette egyik tudományos folyóiratunk, hogy havasszépe Magyarországon szabadföldben nem nevelhető. Ennek élő cáfolata Jeli.

Mit üzennek a virágok?

Anyák napján minden virág a szeretet jele, azért mégis érdekes lehet, hogy az egyébként ajándékba szánt virág színén, illatán és szépségén kívül még egyéb üzenetet is hordoz. Olvastam egy német közvélemény-kutatást arról, melyek a legkedveltebb vágott virágok, balkon- és szobanövények. Mivel a lista valószínűleg nálunk is hasonlóan alakulna, gondoltam, közkinccsé teszem.

Az első helyen a rózsa áll, mely elsősorban a szerelmet és a szépséget szimbolizálja. Az egyes színek jelentése azonban eltérő: míg a piros a szeretet, szerelem jelképe, a friss szerelemesekhez inkább a rózsaszín illik. A fehér a hűséget, a sárga viszont a féltékenységet is jelentheti.

A hétvégére szép időt jósolnak, nem lesz már akkora hőség, eső is várható, bár reméljük, nem úgy, ahogy az ország egyes részein volt a napokban. A jégről is szívesen lemondunk...

Május 2-án lezárult fotópályázatunk, melyre olvasóink kedvenc hagymás növényeinek képeit vártuk. Tegnap összeült a négytagú zsűri, és néhány kritériumot szem előtt tartva nagy nehezen kiválasztotta a három nyertest.

Az eredményhirdetés előtt egy kis összegzés: 170 fotó érkezett, nem kis kihívás elé állítva a döntnököket. Az elbírálásnál szempont volt, hogy az illető növény hagymás legyen, látsszon a képen, és fotópályázat lévén az összhatást is figyelembe vettük. Mindezek alapján a következő eredmény született.

1. helyezett:

Hoffartné Csonka Katalin

2. helyezett:

Demeter Károly

 3. helyezett:

Hágen Zoltán

Nagyon sok kedvencünk volt e három fotón kívül is, szívünk szerint még jó néhány díjat kiosztottunk volna. Eredetileg nem terveztük, egy különdíjat (a Cser Kiadó egyik könyvét) mégis megszavaztunk az alábbi "Hagymát hagymával"-fotónak:

Császár Gyuláné

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailen vesszük fel a kapcsolatot. Minden pályázónak köszönjük a részvételt, a gyönyörű képeket! Az összes beérkezett fotó megtekinthető Facebook-oldalunkon.

Már törjük a fejünket a következő témán. A mostani fotók alapján látszik, hogy sokakat megigéz a rovarok és növények kapcsolata, de ezt ebben a körben nem tudtuk értékelni. Talán a következőben...

Még egyszer köszönjük a részvételt, továbbra is tartsátok beizzítva a fényképezőgépeket!

A tolvaj és büntetése

"Jár a kaspós” – figyelmeztetett a szomszédasszony, amikor cipeltem be a kertbe egy újonnan vásárolt növénytartót. Gondoltam, csak nem mászik be a kerítésen valaki egy pár ezer forintos edényért. Tévedtem, reggelre a földre borított növény tanúsította, mégiscsak beugrott az új cuccért a jó szemű kaspós, ahogy a környékünkön elnevezték a gazt. Vad indulatokkal figyeltem ettől kezdve az esténként gyanúsan viselkedő sétálókat. Minden ismeretlenben tolvajt sejtettem, s kutyasétáltatás ürügyén járőröztünk, ebünk biztos szép időszakként emlékszik azokra az időkre.

A mi kaspósunk eltűnt, azóta sem jött. Annyit azonban meséltek róla, hogy a zsibpiacokon árusítja az új kerti edényeket. Így volt vagy nem, ma már mindegy. Különben is az új Btk. már nagyobb lehetőségeket biztosít a kerti tárgyak, növények védelmére.

De most már nemcsak drágább cuccokat, hanem ilyentájt a frissen ültetett növényeket is csenik, nemcsak közterekről viszik, a balkonládából, ágyásból is kihuzigálják.

  

Lábatlani mementó: nappal ültették, éjjel húzták.

A nagy szegénységben a szépet mégiscsak akarók talán így szerzik be növényeiket. A pár ezer forintos kár nagy bosszúság annak, aki pénzt és álmokat ölt a cserépbe. Állítsanak csapdát az álmok megrablójának, szőjenek terveket, de ne a lengő buzogányról, amely pörölyként lecsap a cseréphez nyúlóra, és villanyt sem érdemes az erkély korlátjába vezetni. Viszont a diliboltban kapható láthatatlan tinta jelöli a tolvajt, a növények közé rejtett patkányfogó kékre üti a körmét, ha ott nyúlkál, ahol nincs keresnivalója, de egy kamera is megteszi, a fényképet pedig közzé lehet tenni a kertészszájtokon, hiszen senki sem akar emu lenni egy békés családi kertfotón.

Az év fája: a májusfa

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az Év Fáját, mely 2012-ben a zselnicemeggy lett. A mozgalom célja, hogy a szakmai és a laikus közönségnek egyaránt bemutassa a hazai erdők kevésbé ismert fafajait. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

A május hónapot a föld termékenységének római istennőjéről, Maiáról nevezték el. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

18. hét:

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük udvarába: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag.

- május 6. (János) – Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra. "Babevő János" napjának is nevezik, ekkor vetik még a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét, mert ilyenkor már biztosan nem fagy el.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek