Nagymamám mindig a virágcserepekbe szórta a kávézaccot, mondván, az jó! Sokáig azt gondoltam, ez csak a rá jellemző „nem dobunk ki semmit”- filozófia része, de ma már tudom, hogy igaza volt. A jó kertész, bizony, kávét iszik, mert a zacc a növényei kedves barátja.

A kávézacc mint trágya
Miért fizetnénk a trágyáért, ha ingyen is megkaphatjuk? A kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a földnek, tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és ként, melyek még egészségesebbé teszik a növényeket. A kávézacc serkenti a talajban azon baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek részt vesznek a nitrogén átalakításában, hogy azt a növények könnyebben hasznosíthassák. Alkalmanként azért adni kell a talajhoz foszfort és káliumot, de a zacc a legtöbb munkát elvégzi.

Kávézacc a komposztban
A kávézacc feljavítja a komposztot. Jobb lesz az illata, melegebb lesz, és hatékonyabban megtartja a párát. A nitrogén miatt „zöld” elemnek hívják, ezt ellensúlyozni kell „barnákkal”, pl. avarral.
A komposzt össztömegének akár a negyede is lehet zacc, ami azért jó, mert szinte ingyen van.

Kártevők ellen ültethetünk büdöskét is

Kávézacc a kártevők ellen
A kávézacc legtöbbször működik a kártevők ellen, de nem mindig. Általában távol tartja a hangyákat, a csigákat (a mezteleneket is), bár egy másik vélekedés szerint éppen odavonzza ez utóbbiakat, akkor viszont összeszedhetjük az undorító „rágcsálókat”. Macskák ellen is bevált módszer. Vegyszerekkel persze hatásosabban lehet irtani pl. a meztelen csigákat, mint zaccal, de a kemikália mást is kiirt, és a természetes módszernél sokkal hosszabb ideig hat.
A zacc általában segít, de nem old meg mindent. Ha nagyon elszaporodnak a csigák vagy a meztelen csigák, frissen őrölt kávéval is próbálkozhatunk.

A földigiliszták szeretik a zaccot
A kávézacc vonzza a földigilisztákat a konyhakertbe, a komposztba. Az állott zaccot szeretik a legjobban. Horgászni járó kertészek így két legyet ütnek egy csapásra.

Ha szerencsénk van, megbeszélhetjük a közeli kávézó tulajával, hogy nekünk adja a „hulladékot”. Egy átlagos kávézó állítólag heti 30-40 kg zaccot „termel”, ami nem elhanyagolható mennyiség. Nekik szemét, a kertésznek fontos adalékanyag.
Ha virágágyást akarunk telepíteni, vagy a meglevő talajt szeretnénk feljavítani, akkor a zacc tökéletes erre is. Csak fele-fele arányban össze kell keverni a zaccot a földdel, és már kész is a kiváló kerti termőföld. Jól meg kell öntözni, majd állni hagyni az egészet, mielőtt ültetni kezdünk bele. Szobanövények cserepében is jó szolgálatot tesz.

A gondoskodó kertész tehát lelkes kávéivó, vagy legalább jóban van a kávézó szomszédokkal és a közeli cukrászda dolgozóival. Igaz, a legújabb kutatások szerint a koffein nem javítja a humorérzéket, de a zaccból kiváló bőrradír készíthető és a jövőnket is megmondja.

Forrás