Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldog új évet!

Ezekkel az éppen kibújt hóvirágokkal köszönjük az egész éves figyelmeteket, és kívánunk mindenkinek finom gyümölcsökben, ízletes zöldségekben gazdag, kártevőkben szegény, virágillatú, madárcsicsergős boldog új esztendőt!

Az év végi vendégjárás során gyakori ajándék a vágott virág. A szép csokor azonban hamar a lakás csúfjává válhat. Ha egy-két trükköt ismerünk, akkor akár hetekig tartó lakásdísz lehet. Egy növénybarát ad magára, s csak szép, egészséges csokrot visz, pláne olyan helyre, ahol meg is becsülik a virágot.

A veréb is madár

A gyakori pintyfélék közül előző posztunkban már megismerkedhettünk néhánnyal; a folytatásban két csőrmestert mutatunk be, a magevés specialistáit.

Fiatal zöldike

Az erdeifenyő

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) hazánk leggyakoribb fenyőféléje, Nyugat-Magyarországon széles körben elterjedt, keletebbre inkább szórványosan maradt fenn. A Bakonyban a korábbi hűvösebb, csapadékosabb éghajlat emlékét őrzi Fenyőfőn található híres, jégkorszak utáni maradványerdeje is.

Régi népélet naptára

52. hét:

- december 27. (János): János-nap, ha borús, a termény igen dús.

- december 28. (Aprószentek napja): Az aprószentek-napi vesszőzés elűzi a rossz szellemet.

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz.

Boldog karácsonyt!

Karácsonyi kertek

Szenteste közeledtével egyre többen díszítik fel a lakásukat, az ablakokban villognak a szarvasok, csillagok, angyalok. A kertes házak tulajdonosai legtöbbször egy fenyőre tekernek égősort, de van, aki az egész házat és környékét fényárba öltözteti.

Körülnéztünk a neten, a világban ki hogyan díszíti fel a házát, és persze Amerikában találkoztunk a "leg-leg" ötletekkel. A képek önmagukért beszélnek, mindenki saját belátására bízzuk, hogy az alábbi példákat követendőnek vagy elrettentőnek tekinti. Kezdjük a szerényebbel:

A pintyfélék

A pintyfélékhez tartozó madarak magevő specialisták. Télen több fajukkal találkozhatunk. Jól megfigyelhetők, mert magevők lévén a télen kitett napraforgóra előszeretettel rájárnak.

Hím erdei pinty tavasszal

Sámli és társai

Még nem késő a kertben vagy szobanövényei között sok időt töltő szeretteinknek valamilyen a növényekkel, vagy kedvelt időtöltésükkel kapcsolatos ajándékot vásárolni. Némelyik furán néz ki a karácsonyfa alatt, de biztos örömet lehet szerezni vele.

Öntözőkanna
Télen a legtöbb szobanövény pihen. Ilyenkor éppen csak az életben maradáshoz szükséges nedvességre van szüksége. Nagyon fontos, hogy szűk keresztmetszetű, hosszú csőrű kannából, lassan kapják a vizet. Így nem lesz nedves a száruk, levelük, ami sok növénynél a pusztulással is járhat.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb gyökeres fenyőfákat díszíteni karácsony ünnepén.
A természet szeretete, az élet tisztelete és nem utolsósorban gazdaságossági szempont motiválja az embereket.

Örömmel tudatjuk a kedves résztvevőkkel és az olvasókkal, hogy nagy nehezen megszületett karácsonyi fotópályázatunk nyerteseinek listája!

Aki ma figyelte Facebook-oldalunkat, láthatta, hogy a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. Összesen 53 fotó érkezett, melyekből még az első szűrő után is jócskán maradt, nekünk pedig összesen hármat kellett kiválasztanunk. Végül az alábbi döntés született:

1. helyezett: Pobori Zsófia 

2. helyezett: Sallai Judit

3. helyezett: ifj. Sóstói András

Bár több díjat eredetileg nem terveztük, az alábbi képnek nem tudtunk ellenállni.

Különdíj: Tomkiss Tamás

Szívünk szerint persze sokkal több díjat osztottunk volna ki, de most ennyire futotta. Volt még három "kedvencünk", melyek valami miatt (pl. nem örökzöld növény) nem mentek át  a próbán, de gyönyörű fotók, ezért ezeket is megosztjuk veletek, készítőiknek pedig minden elismerésünk!

Vida Ágnes

Kispál Zoltán

Bodrogi Mária

Köszönjük mindenkinek a részvételt, reméljük, legközelebb is sok szép fotót küldtök majd. A nyerteseknek szívből gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

Régi népélet naptára

51. hét:

- december 21. (Tamás): Aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás öl, valamelyik állatát elpusztítja.

- december 24. (Ádám-Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér.

- december 25. (Karácsony): Fekete karácsony - fehér húsvét.

A hétvégére elég vacak időt jósolnak: viharos szél, eső, hó, ennek ellenére van néhány program, melyeket érdemes beilleszteni az év végi hajrába.

A Tatai Vadlúdsokadalmat már népszerűsítettük a Kapanyélen, de ma újabb vadlúdlesre hívják az érdeklődőket, mert a tatai Öreg-tó elmúlt 30 éves történetében még nem volt példa arra, hogy ilyen madártömeg érkezett volna ide. Idén most már közel 50 ezer vadlúd éjszakázik a tavon, és ha ehhez hozzávesszük a mintegy 2500 récét, 4000 sirályt és 8000 varjút, akkor beláthatjuk, hogy ilyen lenyűgöző látványban ritkán lehet részünk!

A reggeli kirepülésről már lekéstünk, de délután 3 órától még gyönyörködhetünk a behúzásban, úgyhogy aki  arrafelé jár, vagy nem rest ezért Tatára utazni, ne hagyja ki!

A Nagytétényi Kastélymúzeumban a hagyományos karácsonyi vásár mellett kortárs iparművészek által feldíszített fenyőkben gyönyörködhetünk, ma délelőtt karácsonyi koncertet hallgathatnak az érdeklődők, délután 3-kor pedig a méhek és a méz szerepéről tartanak előadást.

Gyenesdiáson pedig a gesztenye és a mézeskalács a főszereplő az utolsó adventi hétvégén. A Községháza előtti téren sült gesztenyével és forralt borral várják a látogatókat. Részletetes program itt.

Szép hétvégét! 

Legutóbb az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük át e fórumon, de amint a kommentekből kitűnt, az egyre népszerűbb, folyton termő málnával is érdemes foglalkozni.

Autumn Bliss

Most vasárnap lejár karácsonyi fotópályázatunk beküldési határideje, de addig még várjuk az örökzöld növényekről készült, karácsonyi hangulatú fotókat olvasóinktól. Hogy még egy kis kedvet csináljunk a versenyzéshez, most megmutatjuk, mi is lesz a Fiskars és a Cser Kiadó által felajánlott nyereményeket tartalmazó ajándékcsomagokban.

FISKARS ajándékok

Kevesen tudják, hogy a FISKARS 1649 óta gyárt szerszámokat, ezzel Európa és a nyugati világ egyik legrégebbi vállalatának számít.

A FISKARS szerszámok számos díjat nyertek az évek folyamán, a termékek híresek kitűnő minőségükről, funkcionalitásukról. Tehát ha valaki a jövő évben csúcsminőségű szerszámokkal szeretné megkönnyíteni a kerti tennivalóit, ne habozzon, még mindig várjuk a fotókat!

Az ajándékcsomagok tartalma
Párhuzam metszőollók, ültetőkanalak, kerti fűrész, fűnyíró olló, ágvágók, valamint egy különleges Gerber multiszerszám, amely számos funkciót egyesít magában: egyszerre mini olló, egyenes penge, fogazott penge, standard csavarhúzó, Phillips csavarhúzó, sörnyitó, és kulcstartó.

A Fiskars által felajánlott ajándékok mellett nyerteseink a Cser Kiadó ajándékkönyveivel lesznek gazdagabbak, melyek hasznos tippekkel, ötletekkel szolgálnak minden hobbikertésznek.

Vasárnap éjfélig tehát még várjuk a fotókat, ne kíméljétek a zsűrit!

Gyömbér

Újabb "csodatévő" növényt mutatunk ma be, amely ételben, italban, kenve vagy szagolva segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Ez a trópusi évelő növény nem más, mint a gyömbér (Zingiber officinale), amelynek gyökerét, pontosabban rizómáját fogyaszthatjuk.

A rigók

Kertjeinkben, főként ha vannak bogyós termésű cserjék, fák, megjelennek a rigók jeles képviselői is.
Több fajuk él Európában, nálunk 5 fajjal találkozhatunk rendszeresen. Határozásukban nagy segítségünkre van, ha ismerjük a hangjukat.
(Itt jegyzem meg, hogy a madárhatározásban nagyon nagy segítség a hangok alapos ismerete. Sőt: néhány fajnál, fajcsoportnál az észlelés és határozás szinte kizárólag hang alapján történhet az adott fajok rejtőzködő életmódja miatt.)

Zsidócseresznye

A lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis alkekengi L.) a csucsorosok családjába tartozó, kb. 60 cm magas, évelő növény, közeli rokona a paradicsomnak, paprikának, padlizsánnak és a burgonyának. Egyéb elnevezései: papmonya, paptöke, vénusz köldöke, piros páponya, muharc, álkekengi, hólyag- vagy kláris-cseresznye, kőrontófű.

Régi népélet naptára

50. hét:

- december 13. (Luca): Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja.

- december 14. (Szilárda): A betlehemezés kezdete.

Mézédes hétvége

Ambrus napja ugyan december 7-én volt, de a méhészek és mézeskalácsosok védőszentjének, Szent Ambrusnak ünnepét ezen a hétvégén tartják Egerben és Gyulán.

A legenda szerint a csecsemő Ambrus a házuk udvarán aludt, amikor méhek jelentek meg a bölcsőjénél. Ellepték a gyermeket, bemásztak még a szájába is, mintha csak a kaptárba járkáltak volna ki-be. Anyja nagyon megrémült, és így kiáltott: "Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!" A kis Ambrusnak semmi baja nem lett, egyetlen méhecske sem csípte meg. Édesanyjának igaza lett, a gyermekből püspök, és korának legjobb szónoka lett, ezért is nevezték "mézszájú prédikátornak".

A málna és a tűz

Ha a málnához hasonlatos növényen teremne a többi gyümölcs is, nem okozna fejfájást a sokféle metszési módozat elsajátítása. A málna esetében nincs semmi ördöngösség, csak nyisszantani kell, persze azt azért nem árt tudni, mit és mikor. Pontosabban fel kell ismerni az elsőéves és a letermett hajtások közötti különbséget.
Az elsőéves hajtások, a következő szezon termővesszői, a növekedés évében nem teremnek. Viszont a következő évben növesztett oldalhajtásaikon előbb virágot, majd gyümölcsöt hoznak; ezekre bizony nagy szükség van. Ezért ezeket a hajtásokat a metszőnek fel kell ismernie. A málna önmagától is megújuló hajtásrendszerének fontos sajátossága, hogy a termés beérése után a hajtás elhal (letermett vesszővé válik), s átadja helyét a közben megfásodott vesszőnek.

Gránátalma

Az utóbbi időben feltűnt, hogy rengeteg gránátalma (Punica granatum) van a piacon. Régebben mindig csak egy-egy egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket is áruló helyen volt, most meg szinte minden standon. Az okát nem tudom, mindenesetre eszembe juttatta, hogy 1985-ben kóstoltam életemben először és utoljára. Ráadásul Moszkvában. Arra emlékeztem, hogy finom volt, de az ízét nem tudtam felidézni, úgyhogy beruháztam egyre. A szép nagy példány ugyan 380 forint volt, de ha számba vesszük, mi mindent kaptam ezért a pénzért, már nem tűnik olyan soknak.

Ha már ilyen madaras napot tartunk, talán emlékeztek rá, hogy nem olyan rég hétvégi programnak ajánlottuk a Tatai Vadlúd Sokadalom c. eseményt. Új, kerti kis vendégeinket bemutató sorozatunk szerzői, Csonka Péter és Pénzes László régóta részt vesznek a szervezésben, hogy minél többen megcsodálhassuk az északi költőterületeikről érkező vadludak behúzását.

A cinegék

Az ősz elmúltával, a tél közeledtével vonuló madaraink helyett kertjeinkben egyre inkább az itt maradó, áttelelő és az időközben északabbról hozzánk érkező madárvendégekkel találkozunk.
Kétségkívül a leggyakoribb téli madaraink a cinegék. Sok fajuk él Európában, mi a 4 leggyakoribbal ismerkedünk meg.

"Nyitnikék" "kiscipő"- ki hogy hallja a legismertebb madáréneket, amely bizony a széncinege (Parus major) sajátja.

Mostantól egy új sorozatot indítunk útjára, melyben a kertjeinkben telelő madarakat szeretnénk bemutatni. Miután a Kapanyél csapatában egyikünk sem kifejezetten madárszakértő, megkerestük a Magyar Madártani Egyesület munkatársait. Csonka Péter természetfotós, és Pénzes László ornitológus elvállalták, hogy hétről hétre megismertetnek bennünket a leggyakrabban előforduló madárkákkal. Köszönjük!

Ebben a posztban bemutatkoznak a szerzők, a következőben pedig a cinegékkel indítjuk sorozatunkat.

"Csonka Péter vagyok. Közel 23 éve, szinte minden szabadidőmben kiemelten a ragadozó madarak és harkályok felmérésével, monitorozásával és aktív védelmével foglalkozom. Gyerekkorom óta átjár a természet szeretete és szinte semmi más nem érdekel, csak annak alaposabb megismerése és megőrzése.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parknál dolgozom őrkerület-vezetőként. Hobbim a fotózás, tősgyökeres Komárom-Esztergom megyei lokálpatrióta lévén fényképeim nagy része az Által-ér völgyében és a Gerecse-hegységben születik.

A fotózás csak egy eszköz a természeti értékek védelme érdekében. Jó barátaim segítségével az állami és a civil természetvédelem összekapaszkodásával természetvédelmi nyílt napokat (Tatai Vadlúd Sokadalom), táborokat (Hopp Ferenc Természetvédelmi és Gyűrűző tábor) szervezünk, továbbá számtalan előadáson keresztül hozzuk közel az apró, hétköznapi csodákat az érdeklődőknek a rendszeres állományfelmérő- és védelmi munka mellett.

Képeim és honlapom megtekintéséhez kellemes kikapcsolódást kívánok!" (www.csonkapeter.hu)

"Pénzes László vagyok. Már gyermekkorom óta…hú, de ismerős ez a kezdés, meg unalmas is. Pedig ha visszaemlékszem, hogyan is kezdődött a madarak iránti szenvedélyes vonzalmam, gyerekkori képek ugranak be. Még a játékokban is állatok voltak a főszereplők és minden megfogott, ami hozzájuk kapcsolható. Komáromi vagyok, most is itt élek (csak közben egyik végéből átköltöztem a másikba), a Duna és az általa létrehozott szigetek, holtágak, az iszap illata, az ártér nyárfaóriásai, a tavasz rigókoncertek…ezek azok, amik beleivódnak az ember retinájába, és többé szabadulni sem tud tőle. Hála Istennek!:)

1983-ban léptem be a Magyar Madártani Egyesületbe, melynek megyei csoportjában azóta is tevékenykedem. Később (ez is már több mint 20 éve) megszereztem a gyűrűző engedélyt, madárjelölést azóta is rendszeresen végzek. Ez az egyik olyan tevékenység, amellyel sok embert meg lehet állítani: testközelből nézhetik meg a befogott madarakat, megsimogathatják, elengedhetik őket a gyűrűzés után – mindez hatalmas élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A megyénkben élő, hasonló érdeklődési körű társainkkal alapítottuk meg a Százvölgy Természetvédelmi Egyesületet, melynek keretében szerteágazó programokat, természetvédelmi akciókat szervezünk érdeklődők, iskolások számára.

„Civilben” egy komáromi székhelyű részvénytársaság tehenészetében vagyok telepvezető, így állatok vesznek körül munkámban és szabadidőmben egyaránt."

Mikulásvirág

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) sok szobanövénnyel ellentétben nem a virágzatával, hanem színes felleveleivel díszít. Ma már számtalan formájú és színű fellevélváltozattal találkozhatunk. A legdivatosabb és legkeresettebb, az ünnepek jellegzetes színe miatt a piros, de létezik krémfehér, halványrózsaszín, sárgás változat is.

Régi népélet naptára

49. hét:

- december 6. (Miklós): Ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és sárba enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Szürke, szomorú, nedves időre ébredtünk, bár ez utóbbi nem olyan nagy baj, tekintve a szárazságrekordot döntögető őszünket.

A fáradt ciklámen

Klímánkon kevés a télen is hosszan virágzó szobanövény. E kevesek egyike a ciklámen. Ezekután nem csoda, hogy Magyarországon a cserepes növények között ő vezeti a vásárlási listát.

Karátsony (December) Hava

 
           1.) Ezen Hónapban mind azon munkák egész szorgalommal tovább is folytattatnak, a’ mellyek a’ mult Hónapban végre nem hajtathattak, u. m. a’ fonás, Dohány-simítás, baromfiak, és sertések hizlalása, pálinka égetés, tolfosztás, gyümőlts válogatás ’s a’ t.
 
           2.) Mentől több a’ tüzelés illyenkor annál nagyobb kéméllés, és tüzre való vigyázás, s’ kémények tisztítása kivántatik.
 
3.) A’ tikokról a’ múlt Hónapban is megjegyzettem, hogy jobb tartás, kakas, és meleges szobák nélkűl nem tojnak. Erre nézve a’ Gazdaszszonyok e’ részben se fösvények, se restek nem lehetnek. A’ kendermagtól hamarább kezdenek tojni, és a’ tojások is nagyobbak; de ha azok egyszer elkezdenek tojni szükebben lehet őket táplálni.
 
4.) Már most több féle égett borai lévén a’ Gazdaszszonynak készen, itélje meg, mi kel a’ maga házi-szükségére, és mit adhat el pénzen, és kinek? úgy e’ a mint van, vagy pedig Rozsolisnak tsinálva? a’ mit legjobbnak tapasztal azt tselekedje.
 
5.) A’ korán ellő tehenek, a’ jobb tartást megkivánják; azért is ha azt akarjuk, hogy meg ne tsapoljanak, ’s borjaik is erősebbek legyenek; jobb eledelt szükség nekik adni, és a’ fejősökkel együtt étetni.
 
6.) Tamás, (néha Miklós) napja tallyán eljő a’ Disznó-ölés ideje. Erre nézve ahoz a’ Gazdaszszony előre elkészül, sót őrlet, füstölni gyalog-fenyő bokrokat hozat, tekenőket és dézsákat megáztat, kitisztíttat, hurka, és kolbász töltőket elkészít, petzkeket faragtat, majoránnát, czitromot, fokhagymát, borsot töret, tisztittat. Igy mindeneket előre elkészitvén, a’ sertéseket leöleti, feltisztíttatja, kiáztatja, besózza, megmázsálja, és a’ zsirt kiolvasztja, ’s a’ t.
 
7.) A’ Szent Innepek elközelítvén, elegendő füteni, és főzni való fát kel a’ szolgákkal apróztatni, a’ fejér tselédek pedig meszeljék ki a’ tűzpadot, mossák ki ruhájokat, és az edényeket tisztogassák meg. Tudom hogy a’ pallat se marad mosatlan.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Régi népélet naptára

 48.hét:

- december 1. (Elza): Elza-napi éles szél négyheti széllel jár.

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása.

Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak.

Babérsom

Fekete retek

A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható.
Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul méregettem őket, mihez is kezdjek velük. Aztán amikor felboncoltam a retkeket, rájöttem, hogy a fekete külső és a fehér belső rész kontrasztja rendkívül hálás fotótéma. Meg is kóstoltam, meghámozva, apróra vágva és mézzel keverve. Nem egy túl szofisztikált megoldás, de nekem ízlett. A gyerekeknek nem, de kicsi(k)re nem adunk...

Kökény

A kökény (Prunus spinosa) 1-3 méter magas bokor, az egyik legigénytelenebb cserje. Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Tudományos neve a görög prounosz= szilva szóból ered, ebből is látszik, hogy a szilva közeli rokona.

Régi népélet naptára

48. hét:

- november 30. (András): Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.

Csípős reggelek, de napközben akár napsütés is várható a hétvégén, így néhány órát mindenképpen érdemes a szabadban tölteni munkával vagy csak úgy.

Téli muskátlinyavalya

Még el sem kezdődött az igaz tél, máris kezdődnek a muskátlikkal a bajok. Kertbarátaim egy ideje már vészjeleket küldenek. Számtalan módon lehet muskátlit teleltetni. Ha fázik, vagy vakoskodik a sötétben, az nem akkora baj, mintha világosban melege van.

Cékla

Ha valaminek a színét imádom, az ízével viszont még nem igazán tudtam megbarátkozni, az a cékla. Már a latin neve is ijesztő (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), és az sem utolsó látvány, ahogy a gyerekeim horrorjelenetet idézően eszik ezt a fura zöldséget, akarom mondani vörösséget.

A Rózsák Háborúja fotópályázat sikerén felbuzdulva ismét játékra invitáljuk olvasóinkat!
A mostani időszakban pedig mi más lehetne a téma, mint a karácsonyi készülődés?

Sokan úgy tartják, amíg nincs hó, nem kell etetni a madarakat, mert ellustulnak. Mások már hetekkel ezelőtt kirakták az etetőket, ahogy megjelentek az első kis éhenkórászok a kertben. Így vagy úgy, a lényeg az, ha elkezdtük az etetést, tavaszig mindenképpen folytatni kell.

Kicsit körbenéztünk a neten, ki milyen alkalmatosságba helyezi ki a csemegéket, ha el akar szakadni a kivágott műanyag flakontól. Bár a madarak szempontjából nyilván a tartalom a lényeg, úgy tűnik, a variációk száma szinte végtelen, csak az ügyes kéz (vagy annak hiánya), a pénztárca, esetleg a jó ízlés szabhat határt.

A legegyszerűbb a kertben meglévő állvány feldíszítése almával, csipkebogyóval, kökénnyel. A madaraknak finom csemege, nekünk szép látvány.

Illatok kertje

Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.

Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára esküszik és van olyan is, aki a tavaszi orgonaillattal nem tud betelni. Egy biztos, a kertben mindenképpen kell lenniük illatos növényeknek.

Lilaakác

Régi népélet naptára

47. hét:

- november 25. (Katalin): Ha Katalin kopog, a Karácsony locsog.

A hétvégére télies időjárást jósolnak, akár még hószállingózás is lehet, reggel röpködhetnek a mínuszok, a szmogról nem is beszélve.

- Most már tényleg időszerű az edényes növényeket a telelőhelyükre vinni, bár a keménylevelűek (pl. leander, pálmák) elviselik a fagyot, -5 °C-ig egészségesek maradnak. A narancs, a citrom, a fuksziák kevésbé fagytűrők, nekik a világos, hűvös hely a legmegfelelőbb, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 8-10 °C-ot.

- Ha valaki eddig elhanyagolta, még mindig lehet füvet nyírni, csak magasabbra kell hagyni, mint egyébként. 

- A télen és tavasszal virágzó növényeket még mindig érdemes ültetni: a sárgás virágú varázsmogyoró, az illatos bangita vagy a téli jázmin mind nagyon mutatós.

- Fagymenetes napokon még most is lehet gyomlálni, hogy kora tavasszal minél kevesebb kísérőnövény legyen a kertben.

- A nagy rendrakásban gondoljunk a hasznos állatokra is. Ha mindent tökéletesen eltakarítunk, kitisztítunk, búcsút mondhatunk a természetes kertnek. Elég egy kis kupac felaprított száraz fa egy eldugott sarokban, és máris hasznos rovarok búvóhelyét alakítottuk ki. Ha még a lehullott levélből is teszünk a rakásra, sünök, gyíkok, cickányok is otthonra találnak, nekünk pedig kevesebb gondunk lesz a csigákkal.

- Ha ebben a hidegben mégsincs kedvünk kimenni, elkezdhetjük tervezni, mit hova ültetünk tavasszal. Ehhez nemsokára ötleteket is adunk.

Addig is szép hétvégét!

Krizantém

Az ősz egyik legszínpompásabb és legváltozatosabb virága a krizantém (Chrysanthemum). Sokan temetővirágként gondolnak rá, pedig nem csak a sírokat, hanem kertünket, erkélyünket is díszíthetjük vele.

Holnap ismét orchideás program, én meg még adós vagyok az Őszi Orchidea Kiállításról szóló élménybeszámolóval, úgyhogy ideje törlesztenem.

Az akkori programajánlóban még abbéli bizodalmamnak adtam hangot, miszerint az orchidea esetleg olyan a szobában, mint a töltött káposzta a konyhában: messziről babrásnak tűnik, de kiderül, hogy egyszerű vele bánni.
Nos, az orchidea közelről is babrásnak tűnik, de ne szaladjunk a dolgok elébe.

A vakond védett, hasznos és ravasz állat, ezért csak űzni szabad, vagy ha sikerül csapdába ejteni, akkor szabadon kell engedni. A kertben azonban hasznos tevékenységének melléktermékei miatt kellemetlen, és sok bosszúságot okozó vendég.

A máriatövis (Sibylum marianum) magas, vaskos, egy-másfél méteres lágyszárú növény. Világoszöld leveleinek fehér erezete dekoratív külsőt kölcsönöz neki. Virágzata bíbor színű (ritkán fehér, a miáltalunk termesztetté is ilyen), mint a bogáncsfajoké. Ezért is nevezi a népnyelv őszbogáncsnak.

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Régi népélet naptára

46. hét:

- november 19. (Erzsébet): Szent Erzsébet napja tél erejét szabja.

Friss reggelre ébredtünk, lassan általánossá válnak az éjszaki mínuszok, de a hétvégén gyönyörű őszi idő várható. A kertben még mindig akad tennivaló, legalábbis aki keres, talál.

- A fák törzsét vakarjuk le és kenjük be, hogy a nap melege ne okozzon fagyrepedéseket a kérgen. Ezzel együtt a kártevőket is megsemmisítjük. A fák déli oldalára érdemes deszkát is helyezni, amely véd a közvetlen napsugárzástól.

- A bogyósgyümölcsűeket könnyen szaporíthatjuk bujtásról.

- A fagyérzékeny fűszernövényeket védjük takarással, vagy vigyük be a házba, lakásba.

- Betakaríthatjuk a káposztát, karfiolt, endíviát, póréhagymát.

- Ha megtelt a komposztálónk, töltsünk meg lombbal egy kilyuggatott műanyag zsákot, tegyük árnyékos helyre és időnként öntözzük meg. Kb. fél év múlva kész  a komposztföld.

Akinek pedig már most elege van a hidegből, menjen el a Füvészkertbe. Egyrészt, mert a felújítás után nagyon szép lett (erről egy korábbi posztban már beszámoltunk), másrészt, mert ezen a hétvégén igazi trópusi hangulat várja a látogatókat: kiállítás és előadások ismertetik a különleges gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket, ingyenes gyümölcskóstolón meg is lehet ízlelni a szimpatikusabb példányokat. Ha pedig valamelyikbe beleszerettünk, a trópusi gyümölcspiacon meg is vásárolhatjuk.

Szép hétvégét!

A madáretető ember szükségét érzi, hogy etessen, s erre a közterületen, kertekben, ablakpárkányokon könnyű alkalmat találni. Jó lenne, ha nem az első országos hóesés nyitná meg az igazi madárbarátok szezonját. Saját példámon látom, hogy már érdemes kitenni a kertbe, ablakba a feltöltött madáretetőket. A kertben a megszokott helyükre már járnak csipegetni a madarak, de abban nem vagyok biztos, hogy emeletes házak ablakaiból most elviszik a magot. Akinek még nincs etetője, néhány száz forintért már örök darabot vásárolhat.

Csuszka

Ültess egy tölgyfát!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF idén is megrendezi immár
hagyománynak számító önkéntes napját a Nagykőrösi Pusztai Tölgyesek LIFE
projektterületen. A program csatlakozik a WWF International 11-11-11 nevű nemzetközi kezdeményezéséhez, amely összegyűjti, hogy 2011.11.11-én 24 óra alatt ki mit tesz a természet védelméért.

Fotó: Gecsó Zoltán

Póréhagyma

A tél közeledtével egyre nehezebb friss zöldséghez hozzájutni, ezért nagyon meg kell becsülnünk azt a keveset is, ami van. Az egyik ilyen hálás zöldség a póréhagyma (Allium porrum), amely ideális a késő őszi-téli időszakra. Őshazája valószínűleg a Földközi-tenger vidéke, nálunk a bolgárkertészek termesztették először.

Szent András (November) Hava

 
1.) Míg el nem fagy, a’ Gazdaszszony az egész veteményes kertet felásassa. Ennek kettő a’ haszna: egyik az, hogy a föld megpuhúl, és meghizik; a’ másik pedig az, hogy tavaszszal, mihelyt legkisebb jó napok szolgálnak, puhán fel lehet ujjra ásni.
...
 
4.) A’ gyermekek, és nevendékekkel kukoritzát kel estvénként morzsortatni, s’ ha ebbe bele unnak, vagy már eleget morzsoltak, tollat fosztani ’s a’ t.
 
5.) A’ Gazdát arra kel emlékeztetni, hogy a’ maga tselédjeit a’ kertnek trágyázására fordítsa: kivált a’ Spárgát, és Sáfrányt felűlről bé kel trágyával teríttetni, és, tavaszszal felszedvén, más ágynak kövérítésére vinni.
 
6.) A’ Béresek faragjanak sütőlapátokat, Szénvonókat, Sulykokat; tsináljanak hizlaló kotrotzokat, kössenek szakasztóvékákat, és fonjanak boritó, ’s méhkasokat, törjenek hajdinát, és kölest; vágjanak szetskát, ’s őröljenek sót. ’s a’ t.
...
 
9.) Mihelyt olly ködös napok járnak, hogy a’ pórékon függő dohány megereszkedik, azt a’ tselédekkel estvénként kelletik simíttatni, tsomóba köttetni, és bálokra rakatni.
...
 
13.) A’ téli gyümőlts a’ pintzékben illyenkor leginkább romolván, a’ rothadtat ki kel válogattatni.
 
14.) Az Éléskamara ha nedves meleg, a’ zsizsik, és egyéb férgek majd mindjárt elszaporodnak: azért is a’ Lisztet a’ ládákban megkeverni, a’ fözelékeket megrostálni, a’ száraztésztát, és gyümőltsöt kiszellőztetni, a’ penészt mindenről letisztítani, a’ port leseperni, szemetet kivettetni, és a’ béfőzötteket, vajat, sajtot, zsirt, mézet, szappant, keményítőt ’s a’ t. megvizsgálni, el nem lehet mulatni. Ha a’ sajt megtalál keményedni, azt így kel ismét megfrisselni: t. i. végy Salétromot, és azt tűzön megpuffasztván, ereszd fel fejér borral, és főzd együtt mind addig, míg a’ Salétrom megtsendesedik. Ekkor veddle a’ tűzröl, és engedd meghidegűlni. Továbbá márts bele egy tiszta ruhát, és ezzel gombolyitsd be a’ sajtot, ’s tedd le a’ pintzébe. Huszonnégy óra múlva hozd fel, és a’ ruhát levévén, ismét megáztatva teritsd a’ sajtra, a’ melly ettől jó izű, és ismét puha leszsz.
...
 
16.) Ha nyárban tsigás kertjében nem nevelt a’ Gazdaszszony tsigákat, tehát még most télre valót eleget lehet a’ gyermekekkel, míg hó nints, a’ mogyoróbokrok, és sövények, ’s garádják alatt szedetni. Ugyan most kel vizáról is rendelést tenni, és a’ bőjti napokra bépátzolni.
 
17.) A’ savanyú káposztával, míg meg nem érik legtöbb bajja van a’ Gazdaszszonynak: mert a’ sós viz hól a’ hordón eszi ki magát, hol felűl folyki, hol pedig a’ hidegség miatt épen nem akar érni, ha ellenben igen meleg a’ kamara: hamar ellágyúl ’s a’ t. Erre nézve reá gyakor szem kivántatik, és tisztaság.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820
 

A szegfű

Emlékszem, gyerekkoromban mindig szegfűcsokrot kaptak a tanárok pedagógusnapon, szegfűvel köszöntötték fel az aktuális névnapost a vendégek, szegfűvel a kezünkben ballagtunk érettségi előtt, de még a képeslapokon is szegfű virított, amiken boldog szülinapot kívántak nekünk. Minden állami ünnepség kötelező kísérője is volt, talán ezért jutott eszembe éppen ma...

Régi népélet naptára

45. hét:

- november 11. (Márton): Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Ezen a hétvégén is ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék sem várható, úgyhogy akár örülhetnénk is, ha nem lenne szmog. Ha valaki ennek ellenére kimerészkedik, akad azért tennivaló a kertben.

- Famennyiségtől függően megint mindent szép színes levél borít. A fák minden tápanyagot visszavonnak a levelekből, és a gyökerekben tárolják azokat. Tavasszal ez adja az erőt az induláshoz. A kevesebb napfény miatt a levelek zöld színét biztosító klorofilltermelés alábbhagy, így a lomb megmutatja "igazi" színét. A gyepről továbbra is távolítsuk el az avart. A fák, bokrok alatt meghagyott levelekre szórjunk kéregmulcsot vagy vékony rétegben komposztot, így nem tudja elfújni a szél. A nagyobb mennyiségben felhalmozott lomb kitűnő szállás a sünöknek, akik a futóbogár mellett a csigák nagy pusztítói.   

- Ha pocok van a kertünkben, rácsos kosárban ültessünk (pl. hagymás virágokat), és a fák tányérját ne mulcsozzuk. Vagy tartsunk macskát, hátha megfogja.

- Még mindig nincsenek fagyok, úgyhogy ültethetünk dughagymát, gyümölcsfát, telepíthetünk sövényt, a meglevő örökzöldeket pedig locsoljuk meg, nehogy kiszáradjanak.

- A gyökérzöldségeket szedjük fel, ha eddig nem tettük, és rakjuk nedves homokba.

- A tavasszal virágzó cserjéket (aranyvessző, orgona) ilyenkor már nem szabad metszeni!

-A hosszan tartó jó idő ellenére már megjelennek a madarak a kertekben, úgyhogy ideje rendbe hozni a madáretetőket, ill. kirakni újakat.

Programnak pedig továbbra is az Orchideakiállítást ajánljuk a Vajdahunyadvárban. Megnéztük, nagyon szép, hamarosan be is számolunk róla.

Szép hétvégét!

A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel ezen a hétvégén rendezi meg hagyományos Orchidea és Bromélia Kiállítását és Vásárát a Vajdahunyadvárban.

Most már könyörtelen vagyok. Amikor az első őszi levelek lepotyognak, a gazdaboltban már az egérméreg után tekergetem a nyakam.

Bizonyára nagyon sokan már a hétvégén ellátogattak a temetőkbe, hogy virágot vigyenek szeretteik sírjára, gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Mindenszentek (nov. 1.) és Halottak napján (nov. 2.) ki-ki a maga módján emlékezik meg azokról, akik már nincsenek köztünk.

Mi Boldvai Balázs sírkertfotóival emlékezünk.

 

Régi népélet naptára

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben.

A sorozat következő tagja is Halloweenhez kötődik, akárcsak a pók és a tök, hiszen ezek mellett a denevér az ünnep egyik legismertebb szimbóluma. A denevérek (vagy bőregerek) az egyetlen repülni tudó emlősök. Mellső végtagjukon az ujjak jelentősen meghosszabbodtak, és hártya van közöttük valamint a törzsük között, amellyel képesek a vitorlázórepülésre. A földön a denevérek esetlenül mozognak.

Méretük szerint két csoportba oszthatjuk őket: nagydenevérekre (repülőkutyák) és kisdenevérekre. A nagydenevérek többsége gyümölcsökkel táplálkozik, és a trópusi éghajlaton él, míg a kisdenevérek többnyire rovarokkal táplálkoznak.

Indiai repülőkutya

Töklámpás Fesztivál

Tegnap este töklámpások lepték el a Hősök terét. A 19 órára meghirdetett Töklámpás Fesztiválra meglepően sok alkotás érkezett, már a fenti időpontban alig volt hely a Milleniumi Emlékmű talapzatán.

Most még kicsit borult az ég, de a hétvégére túlnyomórészt napos időt jósolnak, úgyhogy használjuk ki az utolsó kerti simításokra.

- A hét folyamán lehullott leveleket és gyümölcsöket gereblyézzük össze és tegyük a komposztra.

- A fák és cserjék alatt megmaradt lomb téli védelmet nyújt, mulcsrétegnek is alkalmas, és jó menedékhely a hasznos rovaroknak, pl. a futóbogárnak.

- Időben ürítsük le a vízvezetékeket. A kerti locsolótömlőt is védjük a fagytól, nehogy merevvé és törékennyé váljon.

- A talajt ásóvillával lazítsuk fel, és a durva rögöket hagyjuk egyben. A téli fagy tavaszra finomszemcsés földdé alakítja.

- A felkupacolt rózsatöveket fedjük be rőzsével.

- A káposzta, a karfiol, a póréhagyma és a mángold ellenállnak a fagynak, nem kell értük aggódni.

- A téli araszoló ellen tegyünk enyves gyűrűt a fákra. Október és március között a hasznos rovarokra veszélytelen ez a megoldás.

Bár Halloween október 31-én lesz, már ezen a hétvégén sok rendezvény e körül forog.

A Budapesti Állatkertben október 29-től november 6-ig a csúnyácska állatok kerülnek a középpontba. Minden jelmezben érkező, 14 év alatti gyereknek ingyenes a belépés. Részletek itt.

Szombat este a fővárosi Hősök terét ellepik a töklámpások. 19 órától kezdődik a Töklámpás Fesztivál, melynek mottója: "Tököt hozz, ne légy töketlen!" A saját készítésű töklámpással nyerni is lehet, ezenkívül mindenki vigyen legalább 1 konzervet a rászoruló gyerekeknek!

Szép hétvégét!

Dió

A dió szóba került már néhányszor a blogon, de most, hogy leszüretelték az idei termést is, érdemes újra elővenni a témát. Egy posztba persze egyáltalán nem fér bele mindaz, amit a dióról tudni kell vagy érdemes, azért teszünk egy próbát.

Dióliget Lengyeltótiban

Őszi lila gyöngyök

Rengeteg dísznövényünk magyar vagy tudományos nevében utalnak kínai származására. Ennél jóval több gyakori és kedvelt növény származik a messze Keletről, Kínából. Nem kell képzett botanikusnak lenni ahhoz, hogy felismerhessük az Ázsiából Európába, Magyarországra került és itt jól élő növényeket. Figyelemre méltók - és ez dicséri az évezredes kertésztudományt -, mert az egyes növények minden évszakban képesek valami különlegeset nyújtani: levelükkel, alakjukkal, virágjukkal vagy a terméssel, ágrendszerükkel, netán vesszeik színével.

Sorozatunk következő része Halloween közeledtével a pókokat mutatja be. Bár itt a címet egyből módosíthatnám is, mivel nem csak a szabadban élnek, szívesen meghúzzák magukat a lakásban is, jelenlétükről legtöbbször a sarkokban levő hálók árulkodnak. Fontos tudnunk, hogy a pók elpusztítása balszerencsét hoz, tehát takarításnál legyünk körültekintőek!

A pók megítélése kettős: egyrészt sokan irtóznak tőle, másrészt szerencsét hoz. Ennek ellenére igazi kincs, mivel káros rovarokkal (legyek, darazsak, szúnyog) táplálkozik.

A Városmajor

Jó, hogy kitaláltuk ezt a parkokat bemutató sorozatot, mert olyan helyekre jutok el, ahol még soha nem jártam, pedig lassan 30 éve élek a fővárosban. A múlt hét elején még szépen sütött a nap, így következő állomásként végigjártam a Városmajori parkot, amely mellett már rengetegszer elsüvítettem.

A Szilágyi Erzsébet fasor - Csaba utca - Maros utca - Ignotus utca által határolt terület a XII. kerületben fekszik, a Moszkva tértől (nekem már csak az marad) néhány perc gyalog. A Csaba utcán mentem be, ahol már messziről látszik a régi kis templom, és a később épült új templom harangtornya.

Régi népélet naptára

34. hét:

- október 26. (Dömötör): Dömötör napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújév napja: ekkor számoltak el a pásztorok a gazdákkal.

- október 28. (Simon - Júdás): "Rég felírta Noé Tokaj hegyormára, Hegyaljai kapás várj Simon Judára." (Tokaj-Hegyalján ilyenkor kezdték a szüretet.)

A mostani hétvége kicsit borongósnak ígérkezik, de nem lesz rossz idő, úgyhogy jöhet még egy kis szorgoskodás a kertben.

Trükkös gyomok 5.

A tolvaj fagyöngy

Őszi gyomsorozatunk záró részében a fán lakó élősködőket tárgyaljuk. Már az előző részek egy-egy növénye is kiverte a biztosítékot néhány kertbarátunknál. Többek ugyanis a hivatalos nomenklatúra szerinti gyomot szívesen látják kertjükben. Így volt egyik barátom is, aki a vaddohányt, ahelyett, hogy tövestől kitépte volna, inkább szétültette kertjében. Később meg is bánta.


A tegnapi poszt folytatásaként most is a hagymások ültetéséről írunk, kicsit modernebb változatban. Ezzel együtt megfogadhatjuk a Gazdasszony tanácsait is!

Már most meg kell tenni az első lépéseket ahhoz, hogy kora tavasztól kertünk virágos mezővé váljon. A nárciszt nem baj, ha már elültettük, de még semmiről nem késtünk le, hiszen eddig az időjárás sem mutatta legőszibb arcát.

A' Virág Termesztéséröl.

Közönségesen a' Virágokról meg kel tartani: hogy a' mostan trágyázott főldet ugyan egysem, de a' kövér porhanyó fekete földet mindenik szereti: és hogy a' virágzás idején az öntözést mindenik megkivánja. Ha sok eső, vagy igen forró szárazság jár: a' magjaik elromlanak.

Az Orczy park

Az úgy kezdődött, hogy szeptember végén az iskolában "nevelés nélküli munkanap" volt. Jó kis terminus technicus, elvileg annyit tesz, hogy a tanárok nem nevelnek, a szülők nem dolgoznak, mert a gyerekkel valamit csinálni kell, ámde munkanap van. Úgyhogy összekötöttük a kellemest a hasznossal: elmentünk az Orczy kertbe, azon belül is a Kalandparkba, én meg kisebbik csemetém, s amíg ő lógott a szereken, én fotózgattam a környéket. Aztán egyszer még egyedül is visszamentem, hogy mindent megnézhessek.

Ma is kb. olyan napsütötte idő van, mint akkor, csak úgy 20 fokkal kevesebb, úgyhogy ideje felidézni a látottakat.

Az Orczy- és a Füvészkert térképe 1884-ből

Régi népélet naptára

42. hét:

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. 

Ez a hétvége naposnak, de elég hidegnek ígérkezik, viszont a jövő hétre már sok esőt mondanak, úgyhogy a kertben érdemes kihasználni a jó időt.

Trükkös gyomok 4.

Mostani gyomcsoportunkban a talajban telelő, szívós évelők szerepelnek. Több nehezen irtható gyom tartozik közéjük. Bár, ahogy a gyomsorozatunkhoz fűzött kommentekből kiderül, sokan kedvesnek, tetszetősnek tartják a kultúrkertekben tébláboló, de inkább rétekre, erdőszélekre való, gyomnak számító növényeket.

Mezei zsurló

A 19. századi Gazdasszony pálinkafőzési tanácsainak utolsó részéhez érkeztünk:

A' Gazdaszszonyi munkákról
Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 101.
Az égetésre ezek a jegyzések szükségesek:
1. A' Lombikot, vagy Kazánt soha se kel egészen teletölteni; külömben azt a' tűz felemésztvén, a' tsőn kifolyatja; hanem egy bak arasztot, vagy a' Kazán behajlásáig üresen kel hagyni.
2. A' megtöltés után, a' Hütő, vagy Csévés helyre igazittatik, és szinig hideg vizzel megtöltetvén a' Kazán alá erős lángoló tűz gyujtatik. Hogy a' törköly a' Kazánhoz ne égjen, többször megkeverik az Égetők. Ha már a' Kazán' válla olly meleg, hogy a' tapogató kéz el nem állja: a' Sipkát rá kel tenni.
3. Hogy a' gőz sem a' Sipka, sem a' tsök' össze eresztéseken ki ne mehessen: a' nyílás betapasztatik. A' tapasz így készűl: végy égetett agyagot, törd apróra, és keverd meg Lenolajjal, a' melyben fejérplajbászt elegyítettél. Némellyek vizes ruhával tekerik által. Amaz jobb e' nél; de drágább.

Egy vicces mondás szerint a legénylakásban a szobanövények mind kiszáradtak, de a hűtőben már csírázik valami. Nem kell azonban ennek így lennie. Annak járunk utána, hogyan lehet egy agglegénylakásból élő oázist varázsolni.

Először is le kell szögeznünk, hogy a legtöbb férfi - tisztelet a kivételnek - nem tud bánni a növényekkel, ezért nekik könnyen gondozható és minimális törődést igénylő növényekre van szükségük. Ezek a zöld lakótársak feldobják a lakás hangulatát és kellemes környezetet is teremtenek.

Gesztenye

A szelídgesztenye (Castanea sativa Mill.) a bükkfélék (Fagaceae) családjába tartozó fa. Nyugat-Európában, Dél-Európa hegyvidékein, valamint a Kaukázusban őshonos, valószínűleg a rómaiak telepítették be Pannóniába. A szelídgesztenye közepesen melegigényes növény, a mi klímánkon szinte mindenhol megél, a téli kemény fagyokat, valamint a nyári nagy meleget egyaránt elviseli. Tőlünk északabbra is megél ugyan, de ott csak ritkán hoz termést.

A Füvészkert

Park Life sorozatunkban visszatértünk a Füvészkerthez, hiszen a múlt hónap végén fejezték be a kert és a Pálmaház felújítását, és gondoltuk, megér még egy misét. A múlt héten még az idő is kedvezett egy délutáni fényképezős sétához, úgyhogy semmi sem tarthatott vissza minket Sztroberrivel, hogy szemrevételezzük a megújult Füvészkertet.

Most szépen süt a nap, de az időjósok szerint nem lesz ez így egész hétvégén. Szélre, esőre is számíthatunk, sőt, még talajmenti fagyok is jöhetnek. 

- Az érzékeny edényes növényeket ideje téli helyükre vinni. A nagyobb tűrőképességűeket, mint a  leander, még hagyhatjuk, mert a hajtásnövekedés így jobban lelassul, és ellenállóbban nézhetnek a tél elébe. Fagyos napokon esetleg fátyolfóliával takarhatjuk.

- Az elvirágzott egynyári virágokat szedjük ki az ágyásokból és a virágládákból, és adjuk a komposzthoz.

- Ne vágjunk vissza minden évelőt; a termésmaradványokat megeszik a madarak, a hajtások pedig nagyon szépek, amikor zúzmara borítja őket. A fűféléket is hagyjuk meg.

- Még mindig szedhetjük az almát, körtét, és már a diót is. Gondoskodjunk a tárolásról, vagy főzzük be a gyümölcsöket. A korábban leszedetteket is ellenőrizzük, nehogy rothadásnak induljanak.

- Ültethetünk bogyósgyümölcsűeket és téli dughagymát.

- A sütőtök szereti a meleget, ezért jó, ha szobahőmérsékleten érleljük, mert akkor kemény héja képződik. Vigyük napos helyre vagy meleg lakásba, így több hónapig is tárolhatjuk. A pincében előfordulhat, hogy néhány hét után rothadni kezd.

Aki pedig ezen kívül még programra vágyik, íme néhány:

- A Budakeszi Vadasparkban szombaton "Erdei Termékek Utcája", ahol gyógynövények, gyümölcsök, gombák, díszítő termések felhasználásával ismerkedhetünk.

- Kaposvár közelében két érdekes program is ígérkezik: a Kadarkúti Gesztenyés Napok, ill. traktoros diószüret a bőszénfai Meseszállóban . Mi kb. 8 éve  voltunk ott, már akkor is nagyon jópofa, gyerekbarát szálló volt. Minden szobát valamelyik klasszikus mese szerint rendeztek be, ill. fiúknak volt lovagos meg kalózos szoba. Gondolom, azóta még szebb lett, úgyhogy megszállni is érdemes.

- Ezen a hétvégén is folytatódnak a "tökös" rendezvények. Balatonboglártól néhány km-re, Szőlőskislakon Töklámpás Fesztivál, mely egyben gasztronómiai ünnep is. Az Őrségben pedig  8. alkalommal kerül sor a Nemzetközi Tökfesztiválra, melynek részletes programja itt olvasható.

Szép hétvégét!

Trükkös gyomok 3.

Gyeprontó gyökeresek

Gyomsorozatunk mostani fejezetébe az igazán gonosz és nehezen irtható társaság tartozik. Sok kertészkedő életét keserítik meg a hemikriptofinok (H-sorozat), melyeknek a telet túlélő szervképleteik (törpe szár, gyöktörzs) a talajban függőlegesen állnak. E gyomok a gyepek, illetve évelő kultúrák nehezen irtható lakói. Majd később kiderül, miért, de egy rosszkor, rosszul elvégzett motoros kapálás nemhogy pusztítaná őket, a feldarabolás miatt inkább szaporítja a kellemetlen gyomkolóniát. Jellemző rájuk, hogy az okos, életmódjukat ismerő talajművelést nem tűrik, így a kalászos vagy kapás növények közt nem életképesek.

Okra (bámia)

Nyár közepén anyukám büszkén mutatott néhány apró növénykére a kertjében. Nem látszottak túlzottan érdekesnek, de azért csak megkérdeztem, mik ezek. Okrák. Orkok? Nem, okrák...

Galagonya

"A legjobb eredményt adó növényi szívszer a galagonya". Ezt írja Dr. Oláh Andor "A természet patikája" c. könyvében. Ismerteti továbbá a galagonya hatóanyagainak a szívműködést kedvezően befolyásoló hatásait: javítja a szív koszorús ereiben a véráramlást, véd az angina pectoris (szívgörcs, szívnyomás) ellen. Erősíti a szívizomsejteket, megszünteti a szív ritmuszavarát. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli. Nyugtató hatása is van. Csökkenti a "menedzserbetegség" tüneteit, pl. a szorongást, szívtáji nyomást, ritmuszavart. Kedvező hatásait teakeverékekben - amelyekben általában 30 % a galagonya -, de önmagában is kifejtheti. Ha egymagában adjuk, forrázzunk le 2 dl vízzel 2 púpozott kávéskanálnyi galagonyavirág és -levél egyforma arányú keverékét, és hagyjuk állni 20 percet. Reggel és este igyunk egy csészével, a kúra kezdetén egy hétig délben is. Ízesíthetjük egy kis mézzel. Nagyon fontos a tartós, naponkénti fogyasztás; rövid kúrától nem várható eredmény.

Ősz tájékán sokakban felmerül a kérdés, mit ültessen az egynyári virágpalánták helyére. Az egynyáriak zöme levirágzott, az évelők sem bírják már sokáig.

Nem kell azonban lemondanunk a szép kompozíciókról, ilyenkor újra megtervezhetjük és beültethetjük virágládáinkat. A növények jobb begyökeresedése érdekében érdemes minél korábban elkezdeni az ültetést.

Vegyünk példának egy 100 cm hosszú fagyálló balkonládát. Először is tervezzük meg, hogy azonos, vagy különböző magasságú növényeket szeretnénk-e összeültetni. Árnyékos helyre árnyéktűrő, napos helyre napfénykedvelő fajták kerüljenek. A növényeket mindenképp sűrűn kell ültetni. Nézzük, miből válogathatunk.

Mind Szent (October) Hava


1.) A' Szüret sok helyeken Octoberben tartatik; azért annak a' mi ' múlt September Hónapnak 14-dik számja alatt mondatott, itt is hasznát kel venni: a' hol sáfrányt termesztenek, ott már reggelenként a ' virágokat szedni kell, és a' szálakat tűznél megszáraztani: pirosabb leszsz.

Régi népélet naptára

40. hét:

- október 4. (Ferenc): Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok is tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ha így folytatja a netem, én biztosan nem leszek függő, mert napok óta teljesen kiszámíthatatlan, mikor enged be az éterbe, és mikor zár ki belőle. Ma ez utóbbit tette, úgyhogy lehet, hogy már mindenki végzett a hétvégére tervezett tennivalóival. Mindegy, azért néhányat összeszedtem, meg a programok is vasárnap estig tartanak, úgyhogy talán még nem késtünk le semmiről.

Trükkös gyomok 2.

Galaj, pipacs, bükköny, árvácska, vérehulló fecskefű, konkoly, szarkaláb

A díszkertekben ritkábban, míg a gyepek, cserjesorok szélén gyakrabban megtelepedhetnek gyomsorozatunk második részének növényei. Az Ujvárosi Miklós által összeállított gyoméletforma rendszerben a T2-es jelző illeti ezt a szép virágokat is nevelő csoportot. Nagy kárt igazán nem okoznak, de azért nincs helyük a díszkertben, hiszen konkurensként felélik mások elől a tápanyagot, elszívják a nedvességet.

A T2-esek csírázhatnak ősszel és tavasszal is, tehát, ha sikerül a mostanában kihajtó apró növényt felismerni, jobb azonnal eltávolítani. Később, amikor erősebben gyökeresedik, netán elszórta virágonként sok száz magját, már nehezebb lesz. Ha a gyepen ütik fel fejüket, akkor a rendszeres fűnyírás általában kordában tartja őket, a szabad területeken pedig kapálással, sarabolással vagy talajtakarással lehet ellenük védekezni.

Sorozatunk következő része a békákat mutatja be, amely - nemcsak a kertben - nagyon hasznos állat, hiszen szorgalmasan elpusztítja a nekünk nem annyira kedves rovarokat, pl. legyeket, szúnyogokat.

A' Gazdaszszonyi munkákról


Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 94.
Matériájokra nézve nem vólna rossz, ha a' mi Fazekassaink tserépből tudnák jutalmassan, állandóan, 's tisztán, a' nagyobb, és kisebb Lombikokat összeállítani; de mivel még ez tsak kívánság; kéntelenek vagyunk a' Rézkazánokkal megelégedni, noha őket drágállom is, nemis tartom egésségesnek egészen. Közönségesen körűltök ezek szükségesek a' megjegyzésre:

Rekettye nem is létezik

Pár éve egy kvízműsorban a versenyzőnek fogalma sem volt a kérdésben szereplő rekettyéről. Na, gondoltam, ez se járt még soha a Hanságban, ahol a mocsaras, lápos réteken, vízpartokon magas bozótot alkot a terebélyes rekettye, pontos nevén rekettyefűz (Salix cinerea), amely más fűzligetekkel együtt alakítja ki a Hanság láprétjeinek jellegzetes tájképét.

Az Erzsébet téri park

A Deák tér szomszédságában, a Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca által határolt majdnem négyzet alakú tér a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A régi buszpályaudvar épülete (boldogult egyetemista koromban még Engels tér) tulajdonképpen kettéosztja a teret: az egyik rész a Gödör és környéke, a másik pedig a tényleges park.

A Gödör inkább építészeti szempontból érdekes, tündökléséről és hanyatlásáról már sokan, több fórumon értekeztek. Erre itt most nem is térnék ki. Bár hivatalos neve Gödör Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, én ez utóbbit meghagynám a buszpályaudvar mögötti területnek. A növényzetet tekintve ezen a részen annyi az érdekesség, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út felé hárs- és tölgyfasor hivatott megszűrni a levegőt.


A Gödörben a Föld Napja alkalmából még májusban beültettek mindkét oldalon néhány a falra erősített faládát - egyfajta zöldfalat imitálva - de az eredményt látva nem biztos, hogy érdemes volt befedni az egyébként nagyon szép vörösmészkő-borítású falat.

Régi népélet naptára

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

Erre a hétvégére is nyári hőmérsékleteket ígérnek, úgyhogy semmi okunk a szobában kuksolni.

A jó levegőn kiváló testedzésnek ígérkezik, ha a fent látható divatos szandálban sétálgatunk a gyepen. Neki is, nekünk is jót fog tenni.

Trükkös gyomok 1.

Tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, veronika

A haszonnövényekkel foglalkozók, így a hobbikertészek életének megkeserítői a gyomok. Valamilyen formában állandó harcban kell velük állni. A siker érdekében jó lenne, ha a hobbikertészek is megismerkednének velük; nemcsak fel kell őket ismerni, hanem azt is ajánlott tudni, hogyan vannak kárunkra és hasznunkra. Ha számokkal akarjuk bemutatni őket a világ flórájában, akkor kiderül, hogy a kb. 200 ezer növényfajból mintegy 6700-at főleg gyomként tartanak nyilván, de közöttük is csak kétszáz szokott kellemetlenséget okozni. Ha mindezt "magyarra" lefordítjuk, kiderül, hogy a csaknem teljes gyomborításunkat alig félszáznyi faj adja. Most induló sorozatunkkal áttekintjük a hazai gyomok világát.

Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár

2011. szeptember 23-25.

Budapest, SYMA Rendezvénycsarnok

Pénteken immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a Hortus Hungaricus, Magyarország legnagyobb kertészeti kiállítása. A régi helyszínt kinőve, idén új helyen, a SYMA Rendezvénycsarnokban várják az érdeklődőket.

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 98.

A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

Az Eiffel tér

Emlékszem, hogy tavaly lezárt terület volt az építkezés miatt, de úgy látszik, sokáig nem jártam arra, vagy nagyon csendben történt minden, mert a múlt héten tűnt csak fel, hogy a Nyugati pályaudvar és a posta épületei között, az új irodaház előtt lett egy új park.

Örömmel értesítjük a résztvevőket és az érdeklődőket, hogy megvannak a Rózsák Háborúja c. fotópályázat nyertesei!

Bizonyára emlékeztek, a versenyt két kategóriában hirdettük meg: a Trónkövetelők csoportjába vártuk azon rózsák fotóit, melyeket valahol láttatok (utca, virágbolt, szomszéd kertje stb.), a Királyi fenségek elnevezés pedig a saját rózsákat takarta.

Egy kis statisztika: a két kategóriába 34 pályázótól összesen 110 fotó érkezett, nem kis feladat elé állítva a Kapanyél csapatát. Az elbírálásnál csupán néhány objektív szempont segítette a zsűrit:
- legyen a képen rózsa,
- a fotó éles legyen, ill. a rózsa látsszon jobban, ne a háttér,
- a fotó ne legyen manipulált,
- a környezet, a háttér is méltó legyen a gyönyörű virághoz.

Ezen szempontok persze nem vittek sokkal közelebb a célhoz, így csak néhány vitéz „hullott el” az első körben. Aki Facebook-oldalunkon is követte az eseményeket, tudja, milyen nehéz dolgunk volt. Szívünk szerint szinte mindenkinek adtunk volna díjat, annyira gyönyörű virágok jöttek. Nemcsak a rózsáknak, sokszor nekünk is meg kellett küzdenünk egymással, melyiket válasszuk. Mindkét kategóriában különdíjat is megszavaztunk, a CSER Kiadó Biokertészkedés a gyakorlatban c. könyvét.  Most már világos, a legtöbb fotópályázatnál miért a nézők/olvasók szavazatai alapján dőlnek el a helyezések! Mindenesetre mindegyikünknek meglettek az egyéni kedvencei, sok rózsától fájó szívvel váltunk meg, a végeredmény pedig a következő:

Trónkövetelők kategóriában
1. helyezett

Sejbenné, Edit

2. helyezett

Nyárasdy Rita

3. helyezett

Varga Béla

 Különdíj Kunné Szalay Rita

Királyi fenségek kategóriában
1. helyezett

Sallai Judit

2. helyezett

Bodroginé Tyerjanszki Mária

3. helyezett

Schneider Zoltán

Ebben a kategóriában a pályázatok nagy száma miatt 2 különdíj mellett döntöttünk.

Skoda Mercédesz

 

Romlaki Balázs

Gratulálunk a nyerteseknek! Nyereményeiket a Hortus Hungaricus Kiállítás és Vásáron vehetik át szept. 23-25-ig a Syma csarnokban. A további részleteket e-mailben küldjük el nekik.

Minden pályázónak köszönjük a részvételt, gratulálunk azoknak is, akik most nem nyertek. Őket kárpótolhatja a tudat, hogy mindennap élőben gyönyörködhetnek rózsáikban, melyekből mi is kaphattunk egy kis ízelítőt. Köszönet érte!
 

Régi népélet naptára

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.

A múlt hétvégi programajánlónkban szerepelt a Tóti Diófesztivál, amelyre el is mentünk Lengyeltótiba. Egyrészt, mert szeretjük a diót, másrészt, mert diófaültetvényt még életünkben nem láttunk, harmadrészt, mert meghívtak.

Bár a szüleink vagy nagyszüleink kertjében álló néhány fától eltekintve egyikünk sem foglalkozik diótermesztéssel, "szakmán kívüliként" is rendkívül érdekes, izgalmas dolgokat láttunk, hallottunk.

A hétvégi előrejelzések szerint nyári idő várható, úgyhogy bátran készülhetünk kertészkedésre vagy szabadtéri programokra. Vasárnap délután ugyan lehet számítani némi zuhéra, de addig is sok mindent tehetünk.

Éjfélkor lezárult a nevezés a Rózsák Háborúja fotópályázatunkra. Összesen 110 rózsavitéz száll versenybe az értékes nyereményekért. Mindenkinek köszönjük, hogy ilyen sok gyönyörű képet küldött kedvenceiről.

A zsűri nagyon nehéz feladat előtt áll, ezért a hétvégén pihenünk, hétfőn összeülünk, hogy eldöntsük, a két kategóriában melyik 3-3 rózsa a legszebb. Nem irigylem magunkat, Ti se tegyétek!

Amíg meglesz a végeredmény, facebook-oldalunkra folyamatosan töltögetjük fel a fotókat. Gyönyörködjetek, van miben!

Közeleg az ősz és a nagy kerti szemetelés ideje. Ahol rendszeresen füvet nyírnak, a cserjék, fák lombját, a nyesedéket összeszedik, ennek eltüntetése komoly gondot okoz. Sokféle trükk létezik, amelyekkel csökkenteni lehet az ápolt kertben halmozódó szerves anyagot, de minden nem tömhető a kukába, nem gyömöszölhető a bokrok alá, és egyre több helyütt tiltják a szomszédbosszantó égetést is.

Sorozatunkban a gyík után a sünt mutatjuk be, amely azért hasznos, mert megeszi a káros rovarokat. Ezért még azt is elnézzük neki, hogy ezzel együtt sok hasznos állatot is elfogyaszt. Gyerekkoromban még sündisznónak neveztük, de ez az elnevezés nem tudományos (vö. teknősbéka).

Magyarországon főleg a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, bár ritkábban előfordul az európai sün (Erinaceus europaeus) is. Hobbiállatként pedig egyre többen tartanak otthon is sünt, amely lehet az Afrikában honos fehérhasú sün vagy a szintén afrikai származású egyiptomi füles sün. Ezek az állatok a magyar éghajlatot nem viselik el, télen semmiképpen sem tarthatók a szabadban.

Kasvirág (Echinacea)

Csepp formában már régóta ismertem, de élőben csak idén nyáron találkoztunk a nagynéném kertjében. Kiderült, hogy nemcsak hasznos, de nagyon szép is.

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 95.
Égettbornak mind jók azok a' gyümőltsök, a' mellyeknek édes levelekből valami bort lehet a' forrás által készíteni. Illyen a' Szőlő, Szilva, Baratzk, Meggy, Alma, Körtvély, Gabona, Kolompér, és földi bodza termése 's a' t. mind ezen gyümöltsökben bennt van ugyan az égettbor; de úgy bepolálva, hogy mesterség nélkűl a' többi testektől külön választani nem lehet. Ez a' mesterség egyik a' megforrás, a' másik a' tűz. E' nélkűl Égetbor nem lesz. Hogy tehát az égetésre ezek a' testek elkészűljenek, ezeket kel megtartani:

Park Life sorozatunk újabb vidéki helyszínnel bővül: ezúttal Balatonfüred közel 1 km hosszú, szép parti sétányát mutatjuk be.

- Időszerű az örökzöld cserjék és fák átültetése, hogy még elegendő nedvességet vehessenek fel a gyökérképződés után.

- A nyáron át a szabadban tartott szobanövényeket lassan visszatelepíthetjük, de előtte ellenőrizzük le, nincsenek-e rajtuk kártevők.

- A kerti tóról időnként halásszuk le a leveleket, vagy feszítsünk fölé védőhálót.

- Mindig délelőtt takarítsuk be a zöldségeket, a reggeli harmat felszáradás után.

- A hullott gyümölcsöt szedjük fel, mert betegségeket (pl. monília) terjeszt.

- Szeptemberben a sok kellemetlenséget okozó nagy barna csigák rakják le petéiket a talaj repedéseibe, korhadt  fadarabok és a lehullott lomb alá. Ha kedvező az időjárás, a fiatal csigák még késő ősszel kibújnak. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük, lazítsuk a talajt. A csigákat gyűjtsük össze, a látható petetelepeket semmisítsük meg. Ha durvára tört náddal és faforgáccsal körbevesszük az ágyásokat, egész évben távol tarthatjuk a csigákat, mert a szúrós anyagokat nem szeretik.

Ha pedig más jellegű programra vágyunk a hétvégén, Budapesten a kaktuszbarátokat várja a Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben. Akinek pedig Somogy van közelebb, és minden érdekli, ami dió, ne hagyja ki a VII. Tóti Diófesztivált Lengyeltótiban. A program nagyon ígéretes, itt nézhetitek meg.

Szép hétvégét!

Dióra fel!

A bolti dió zömét ültetvénybe sorolt gyümölcsfák termelik, ezek már nem olyan hatalmas növények, mint amilyenek egy kisebb kertet szinte teljesen beárnyékolnak. Az ilyen fákat rendszeresen metszik, holott a dióról pont az ellenkezőjét terjesztik. Az óvatlan kertészt a gyümölcsfák méreteikkel is képesek meglepni. A legnagyobbra a dió nő, de egy magára hagyott alma- vagy cseresznyefa húszéves korára képes száz négyzetméteres területet árnyékkal borítani, és olyan magasba nyúlni, ahol csak a madarak vagy a darazsak képesek a termést leszedni. De egy idős diófán ezek sem tesznek túl. A diófák rutinszerű karbantartása sem egyszerű.

A hanyi tőzeg

A cserepes növények táptalaja a virágföld, amely fekáliával átitatott tőzeg. Hazánk legnagyobb tőzegvagyona a Hanságban található, ebből készül a "hansági kertészeti virágföld". A tőzeg a láptalajok üledéke, amelynek főtömegét az elhalt lápi és parti növényzet adja.

Január végén, amikor elindítottuk a blogot, biztosan nem gondoltunk arra, hogy egy ilyen poszt születhet szeptember elején. És tessék!

Már önmagában a tény, hogy a Kapanyél ilyen szerény múlttal a Szakértői blogok között szerepelhetett, nagyszerű dolog. Most pedig már azt is tudjuk, hogy a 178 induló közül a közönségszavazatok alapján a 43. helyen végeztünk! Nagyon örülünk az eredménynek, köszönjük mindazoknak, akik ránk szavaztak, és azoknak is, akik megtették volna, ha Facebook-tagok lennének, vagy csak "egyszerűen" olvasnak bennünket.

Igyekszünk a továbbiakban is érdekes témákat találni mindenről, ami fű-fa-virág-kert, vagy akárhogy is kapcsolódik a Kapanyélhez:)


A teljes listát itt nézhetitek meg. 

Miért fogadják sokan fenntartással?
A "mű" szó a legtöbb emberből azonnali ellenérzést vált ki. A mesterségesen előállított vegyi anyagok és termékek veszélyeiről, természet- és egészségkárosító hatásairól nap mint nap értesülünk a médiából.
A gyártók is ügyesen növénytáp elnevezéssel ruházták fel a műtrágyát.

Új-zélandi spenót

Gyerekkoromban utáltam a spenótot. Pontosabban óvodás koromig nagyon szerettem, ezután jött egy hosszabb szünet, amikor rá sem bírtam nézni. Majd felnőtt fejjel ettem újra, és ismét megszerettem, de ekkor még csak a tányéromon láttam, nem foglalkoztam azzal, hogy néz ki maga a növény. Néhány éve már én is vettem spenótmagot, kipróbáltam az új-zélandi spenótot (Tetragonia tetragonioides) is.

Közönséges spenót

A Jókai-kert

Augusztus elején egy barátom hívta fel a figyelmemet egy, a Hegyvidék c. lapban megjelent cikkre, amelyben a Jókai-kert teljes felújításáról van szó. Jókai Mór a területet 1853-ban vásárolta meg, és rövid időn belül gyönyörű díszkertté változtatta. Nagyon szeretett kertészkedni, rengeteg fát és cserjét ültetett, rózsaligetet alakított ki. A birtokon szőlőt is termesztett. Az író halála után a kertet felesége 1922-ben eladta, és a területet később államosították. A Jókai-villa a II. világháború alatt megsérült, később le is bontották, a 60-as években helyére a Magyar Madártani Intézet székházát építették. Ebben található most a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár. (A cikket itt olvashatjátok el.)

Régi népélet naptára

36. hét:

- szeptember 5. (Viktor): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk.

- szeptember 8. (Mária): Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.

- A téli tárolóhelyeket hozzuk rendbe, alaposan takarítsuk ki. A gyümölcsöt és a zöldséget lehetőleg ne tároljuk együtt.

Likőrrel a darázs ellen

A héten az egyik kerti összejövetelünket zavarták szét a darazsak; az esti tévéhíradókból aztán kiderült, hogy a meleg meghozta a darazsak szaporodó-, és támadókedvét. Kertünkben a darázsinvázió még tavaly megkezdődött. Fűnyírás közben, ahogy a gyümölcssorok között taligáztam a nyesedéket, az egyik helyen szokatlanul erős zsongás figyelmeztetett: óvatosan!


 

Szent Mihály (September) Hava

 

2.) A’ nyári gyümöltsből való pálinka égetés még most, és egész serénységgel folytattassék, ha rá érünk.

3.) A’ hoszszúszilva már most tökéletes érett lévén, a’ szépjét hámozni, köménymaggal meghinteni, dió, ’s mondola béllel megtömvén, Liktáriomnak kel száraztani, más részét befőzni, ’s a’ felesleg valót megaszalni, vagy hordókra pálinkának szedetni szükséges. Ugyan az őszi baratzkkal is ezt szokták a’ Gazdaszszonyok tselekedni.

4.) Míg derek nem járnak: télre való szőlőt is kel szedetni, hogy tovább elálljon, valamennyire a’ napon megfonnyasztani. Beis szokták a’ szőlőt főzni tsemegének, és szőlő ’sirt is tsinálnak abból ezen hónapban közőnségesen.

 

7.) A’ Dohányt tovább is szedni, füllőbe rakni, és porékra füzni szükséges.

 

10.) Az Őszi vagy telelő gyümőltsöknek leszedetése, bészerzése és télre való alkalmas elrakása nem kevés gondot adnak illyenkor a’ Gazdaszszonynak; söt a’ kintelelő palántákat is u. m. téli salátát, kelt ’s a’ t. ezen Hónap végénn el kel plántálni.

 

12.) A’ kukoritzát, ha a’ Gazda letöreti, és haza hordatja, a’ Gazdaszszony kőtelessége leszsz azt tselédjeivel feltisztittatni, felkötöztetni, ’s a’ magnak valót a’ legérettebb fejekből különválasztani, ’s eltenni.

13.) Sok részeiben az Országnak Szent Mihály hétjében szokás szüretelni, tehát illyenkorra már a’ Gazdaszszonynak készen legyenek etzetes, és törkölyös hordóji, ’s kádjai, hogy etzetnek való szemet, és égettbornak való törkölyt lehessen mibe félretenni.

14.) A’ tselédesebb házaknál almaetzetet is szokás sajtólni.

15.) A’ Nyúlsom, és Leánysomból is lehet hatalmas etzetet készíteni; azon kívül hogy ezt mind kettőt be is szokás tzukorral főzni tsemegének, és télben használni.

 

17.) A’ nyers diót most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszonyok elrakják homokba.

 

20.) A’ jóféle Sáfrány ágyakat ki kel gyomlálni, és jó előre felásván, meg gereblyélni, hogy a’ jövő hónap elején annál könnyebben virágozzanak, és az egész tábla tiszta légyen.

  

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Régi népélet naptára

35. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Ha esik, gyenge lesz a tél. Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja.

A sokoldalú tiszafa

- Hogyne, hogyne... Szóval, megmérgezték?
- De meg ám! Sőt, mi több … ezt nagyon kérem, kezelje egyelőre bizalmasan... le merném fogadni, tudom, mi volt a méreg!
- Ugyan?!
- Taxin, fiacskám. Taxin!
- Taxin?! Most hallom először.
- Nem csodálom. Felettébb szokatlan. Mondhatom, élvezetesen szokatlan. Valószínűleg magam sem ismertem volna fel első látásra, ha nem akad dolgom ugyanilyennel három-négy héttel ezelőtt. Egypár kislány babauzsonnát rendezett... bogyókat szedtek egy taxusról, tudja, tiszafáról, és abból főztek teát.
(Agatha Christie: Egy marék rozs. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1977)

Ciklámen

Eddig úgy tudtam, hogy a ciklámen télen virágzó szobanövény, de legnagyobb meglepetésemre egy kertben megláttam, augusztus elején. Árnyas helyen, egy fa tövében virított egy maroknyi ciklámen színű ciklámen.

A park neve: Gyula

Talán furcsának tűnik, hogy hívhatnak így egy parkot. Nem azért, mert Gyula nevű ember létesítette. Bár az egyik elmélet szerint a mai város helyén álló egykori monostort egy Gyula nevű főúr alapította Gyulamonostora néven, mi viszont a várost neveztük el parknak. Az ok egyszerű: a néhány nap, amit ott töltöttünk, végig olyan érzés volt, mintha egy hatalmas parkban lettünk volna.

Miután az utóbbi időben mediterrán viszonyok uralkodnak, azt mondanám, üljünk le a pálma-, citrom- vagy narancsfánk alá, kortyolgassunk jeges italokat, esetleg meleg teát.

Talán emlékeztek még, hogy a hónap elején közzétettük a Green Team felhívását, melyben keresték az ország legszebb kertjeit.

Nos, megtalálták! Az első három helyezett fotóit itt nézhetitek meg.

Mi is gratulálunk a nyerteseknek, és őket is várjuk a Rózsák Háborújába.

A sokoldalú babérmeggy

A kultúrkertekben olyan a babérmeggy, mint fasírtban a zsömle: töltelék. Ez a növény háttérnövényként is használható, mivel erélyes, gyorsan nő és örökzöld, nagy űr megtöltésére, sűrű és nem kopaszodó koronája miatt kerítésnek, sövénynek is alkalmas.

Az isztambuli Dolmabahçe kertjében a háttérben az óriás babérmeggyek

Az ideális gyepszegély

Szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne füves terület, mert ez a legideálisabb természetes mozgástér és pihenőhely. Növényzet is párosul a pázsithoz, amelyet ágyásokba, csoportokba, esetleg szoliterként ültetünk. A gyepet a könnyebb fenntartás érdekében és az esztétika kedvéért ajánlatos valamilyen anyaggal elválasztani. Ennek vonalvezetése, minősége meghatározza a kert arculatát.

Nemes küzdelemre hívjuk ország-világ legszebb rózsáit, legalábbis a róluk készült fotókat.

Ha úgy érzed, hogy a te kertedben nyílnak a legszebb rózsák, vagy csak jártadban-keltedben lettél figyelmes egy-egy különösen szép virágszálra, ez a játék neked szól! Küldj be maximum 3 fotót névvel és címmel ellátva* és nyerj értékes ajándékokat!

Nevezési kategóriák:

Királyi fenségek

- Ebben a kategóriában elsősorban saját nevelésű virágok képeit várjuk.

Trónkövetelők

- Kiállításon, kertészetben, virágboltban, vagy bárhol máshol lefotózott rózsák.

A pályázathoz saját készítésű fotókat várunk, néhány soros leírással arról, hol és milyen körülmények között készültek a képek.

A döntő csatát a Kapanyél-csapat tagjai felügyelik, a három legkiválóbb rózsavitéz mindkét kategóriában értékes ajándékokat nyer.

Nyeremények:

I. helyezettek: 25 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

II. helyezettek: 15 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

III. helyezettek: 10 000 Ft értékű Oázis vásárlási utalvány, Cser Kiadó „Kertünk növényei” könyvcsomag, Vitaflóra ajándékok

A nyeremények mellett minden nyertesünk ingyen látogathatja meg a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt (2011. szeptember 23-25.), ahol a legjobb pályamunkákat kiállítjuk!

A fotókat a következő e-mail címre várjuk: fotopalyazat@kapanyel.hu

Beküldési határidő: 2011. szeptember 15.

Sok sikert mindenkinek!

Együttműködő partnereink:

Cser Kiadó, a mindennapok szakkönyvei 
 

 

 

Oázis Kertészet
 

 

 

Vitaflóra, a virágbajnok!
 

 

 

Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár 

 

 

 

Green Team, a Kerti szuper csapat

 

 

 

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők. 

Kaptam egy köremilt a szokásos "egy próbát megér" címmel. Mindig elhatározom, hogy az ilyesmit olvasatlanul kitörlöm, mert nem érdekel, milyen szörnyűségek érnek, ha nem küldöm el azonnal legalább 10 embernek. Vagy mégis? Sajnos, a kíváncsiság felülkerekedett, de most kivételesen nem dühöngtem hosszú percekig. Az infó ugyanis annyi volt benne, hogy a vanília illatát utálják a szúnyogok. Ha ez így van, érdemes megnézni, hogyan burkolhatjuk vanília-illatfelhőbe környezetünket. Igaz, idén nem sok szúnyoggal találkoztunk, de ha működik a dolog, később is jó lesz.

Parkokat bemutató sorozatunk immár vidéki látnivalókkal is bővül: elsőként a keszthelyi Festetics-kastély kertjében sétáltunk. Ez a park kicsit más, mint az eddig megismertek. Itt nincs játszótér, igaz, az ösvényeken lehet fogócskázni, a fák között bújócskázni, de a park inkább történelmi és kulturális értékeiért nevezetes.

Hétvégén ünnep, de a tűzijátékig is van mit tenni a kertben.

2011-ben 42. alkalommal rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált. A színes fesztivál mostanra egész hetes programsorozattá nőtte ki magát. Idén is már 15-én, hétfőn elkezdődött, de még nem késtünk le semmiről, mert a legizgalmasabb rész a hétvégén várható.

Mi az: a földből bújik elő, zöld, hamar fává cseperedik, büdös, hiába nyírják, tépik, cibálják, kiirthatatlan? Ez a bálványfa. A bálványfát vagy mirigyes bálványfát (Ailanthus altissima) néha ecetfának is nevezik, mint a Rhus hirta-t, de a két faj között nincs szorosabb kapcsolat. A tévesztés nem vethető a laikusok szemére, mert a bálványfát elsőnek leíró botanikusok is összekeverték a kínai lakkfával és a nagy japán lakkfával.

Egymás társaságában a három kerti rém: a vadszőlő, az akác és a bálványfa

A szép leander titka

Az emberek többsége vonzódik a mediterrán világhoz. A sok virágzó növény szépsége, illata erősíti a pozitív gondolkodást és boldogabbá tesz. A leander tökéletes képviselője e világnak.

Kedvelem eme remek eledelt, mely veres, esetleg fekete levet ereszt. Rendre szedek gyermekemnek… is. Na jó, nem mekegek tovább.

Többen kérdezték már, hogyan lehetne kiirtani a kertjükben túlságosan elszaporodott gyíkokat. Nem nagyon értettem a kérdést: Magyarországon az összes kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát nem pusztíthatjuk el őket.

EVITA a Margitszigeten

A musicalbarát közönséget el kell keserítenem, nem Madonna jön a Margitszigetre Perónné szerepét elénekelni.

Az EVITA jelen esetben az "Egynyári Virágok Találkozója", amelyet idén 35. alkalommal rendeznek meg a Margitszigeten. A Főkert 40 000 növényt ültetett ki, a virágok között mintegy 50 faj képviselteti magát.

A virágkavalkád már a szökőkút környékén megkezdődik.

Régi népélet naptára

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, jó bortermés van kilátásban.

- augusztus 20. (István): Az első kenyér ünnepe. E napon már az új búzából sütik a kenyeret. Államalapító Szent István ünnepe, a Szent Jobb körmenet napja is.

Augusztusban bőven akad tennivaló, főleg, ha szép nagy, gyümölcsfákkal, zöldségfélékkel és fűszernövényekkel teleültetett kertet birtokolunk.

Gyermekek a facsúcson

A hobbikertészek többsége számára a növényvédelem és a metszés jelenti az igaz kihívást. Pedig egyik sem ördöngösség, megtanulható. A bonyolultabb ügynek a metszés számít. A pontos és hatékony metszéshez ismerni kell a növény külső és a belső igényeit, tulajdonságait: aki hibázik, súlyos árat fizethet.

Horvátországi nyaralásunkon sok helyen láttam ilyen jópofa, élénknarancs színű, tojás alakú gyümölcsöt. Megpróbáltam kideríteni, milyen növény is lehet?

Goldenblog 2011

Kedves Kertbarát Kedvelőink!

2011. augusztus 21. éjfélig lehet szavazni az év legjobb blogjaira. Ha tetszik, amit csinálunk, szavazzatok a Kapanyélre a "Szakértői blogok" között. Könnyítésül iderakjuk a szavazógombot, nincs más dolgotok, mint kattintani. Az egyetlen kitétel a Facebook-tagság.

Előre is köszönjük, és nagyon örülünk, hogy eddig is ilyen sokan érdeklődtetek a témáink iránt.

Cserepes paradicsom

A paradicsom az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt étkezési növényünk.
A városi emberek nagy részének nincs kertje, de nagyon szeretne saját nevelésű zöldségfélét fogyasztani. Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett állapotban fogyasztható. Az íze, illata sokkal intenzívebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható féléretten szüretelteké. Vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig nagyságrendekkel magasabb, de talán a tudat a legfontosabb, hogy napról napra látjuk munkánk és gondozásunk eredményét.

"Gangparadicsom"

Zsálya

A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a 'salvia' jelentése gyógyítani.

Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.

Régi népélet naptára

32. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Lőrinc napja ha szép, sok a gyümölcs és ép.

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

Kövirózsa

A kövirózsa a sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Gyerekként azt hittem, hogy ez a növény maga a virág, és a szára, meg a levelei valahol elbújtak. Valójában, amit virágnak hittem, azok a kövirózsa levelei. A növény növekedési típusa a tőlevélrózsa, azaz a levelek körkörösen állnak, ún. rozettát alkotnak, és virágzás idején ebből fejlődik ki a virágzati szár. A kövirózsa nyáron virágzik, az enyém éppen most.

Az előrejelzések szerint igazi nyár lesz a hétvégén, úgyhogy kerti munkát és szabadidős programokat egyaránt tervezhetünk.

240 centi

A szomszéd házat bérlő asszony mondta, ha nem tetszik a kertje előtti utcarész az arra sétálóknak, menjenek át a szemben lévő járdára. Bizony az ezen a részen járó magasabb termetűeket búbolta a kihajló ringló, amely nyáron potyogott, és ilyenkor sikamlós ragaccsá vált a járda. Ha nem figyeltek, a ház előtt megtépte ruhájukat a drótfonaton kibúvó ezüstfa. Méteres gaz éktelenkedett az úttest mellett. Utcánk fura zöld szigete volt ez az ötvenméternyi rész, amelyet évente egyszer az önkormányzat napszámosai lenyírtak, vagy néha valamelyik szomszéd, akinek bántotta a szemét a rendetlenség, áttolta a gazon a fűnyíróját.

Valamiféle fóbiájuk lehetett a kertészkedés, mert az amúgy rendes házaspár sem saját kertjét, sem az utcai részt soha nem ápolta, s ha valaki elvégezte helyettük a kinti munkát, akkor köszönet sem járt érte.

A Spektrum Home kertészeti csapata, a Green Team keresi Magyarország legszebb kertjét.

A fődíj 120.000 Ft értékű Oázis utalvány!

A Green Team csapata és az Oázis Kertészet úgy döntött, hogy egy játék keretében megkeresik az ország legszebb kertjeit. Aki úgy érzi, hogy szép kertje van, és szívesen el is dicsekedne vele, nem kell mást tennie, csak készíteni 5 fotót, és a nevével, címével* együtt elküldeni jatek@greenteamtv.hu e-mail címre.

A legszebb kertek gazdái értékes Oázis utalványokat nyerhetnek:

1. helyezett: 120.000 Ft
2. helyezett: 80.000 Ft
3. helyezett: 40.000 Ft

A beküldött fényképeket folyamatosan bemutatják honlapjukon (greenteamtv.hu/) ahol bárki szavazhat a neki legjobban tetsző kertre. A verseny ezen szavazatok alapján dől el. Az első három helyezett ráadásul a műsorba is bekerül!

Beküldési határidő: 2011. augusztus 15.

További tudnivalók a Green Team honlapján.

Minden pályázónak sok sikert kívánunk!

Érdemes mindenkinek figyelni a Kapanyelet, mert hamarosan további játékokkal várjuk olvasóinkat!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.
 

Green Team a Facebookon is!

Liliom

A nyár egyik legszebb virága a liliom (Lilium). Az északi féltekén, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos növény. Hazánkban az aranycsíkos liliom, a turbánliliom és a tűzliliom fordul elő, ezek mindegyike védett.

Kisaszszony (Augustus) Hava

 
1.) A’ Lennek, és Kendernek töretése, és tiloltatása ezen Hónapban legmulhatatlanabb foglalatossága legyen a’ Gazdaszszonynak.
 
3.) Már a’ múlt Hónapban megszedett Boldogaszszony szilva ezen időre a’ hordókban megérett, a’ mellyet mihelyst észre vesz a’ Gazdaszszony, az égetéshez hozzá fogjon; külömben ha a szilva-törköly annyira megforr, hogy etzet szagot gőzölki magából; felével is kevesebb pálinkája fog tsepegni. Ezt a’ Házi szükségre való, és konyhabeli Égetésről kell érteni. Itt égetik a’ G. Aszszonyok a’ Meggyet is ki.
 
5.) A’ plántált Vereshagymának szárai megsárgúlván, arra emlékeztetik a’ Gazdaszszonyt, hogy azt a’ földből ki kel már ásatni. De egyszersmind az őszi palántákat is elkelletik most plántálni, sőt meg is porhálni, ha megfoganszottak.
 
6.) Idején van az ollyan Gazdaszszonynak karalábja, fejes, és kelkáposztája, a’ ki ezen Hónap végével veti, és October elején elplántálván télen által kinthagyja a’ kertben. Sőt a’ Tzikoria és Endívia vetésnek is most van az ideje. E' még October végére megbokrosodik, és télre ellehet rakni.
 
7.) Többféle körtvély nemek menvén tökéletességre, el ne mulassa a’ Gazdaszszony az arra valókat Liktáriomnak megszárogatni, és a’ felesleg valót a’ téli szükségre megaszalni, ’s félretenni.
 
8.) A’ durántzi, és hoszszú vagy berzentzei szilva is kezdi a’ férgesit húllatni: ezt tehát a’ Gazdaszszony a’ Cselédekkel szedesse hordókra, és Ősszel égesse ki a konyhában kevesenként.
 
9.) Az ugorkás tonnákat megabrontsoltatván az télre valót kel beléjek eltenni.
 
11.) Augustus utolsó hétjében a’ kiásott Sáfrány hagymát újjra el kel ültetni. Igy az Octoberben fog virágozni.
 
12.) A’ káposztát most ismét meg kelletik kapáltatni, tőltetni és az alsó leveleket a’ teheneknek naponként szedetni, és a’ Dohányból, a’ mi érett, leszaggatni, füllőbe rakni, és pórékra fűzvén, megszáraztani.
 
14.) A’ Vargánya vagy Tinóorrúgomba ezen, és a’ múlt Hónapi esőzések után szokott teremni. Ebből kell tehát télre valót száraztani.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Padlizsán

Amikor életemben először ettem muszakát - bő 20 éve is van annak -, nem igazán foglalkoztam az összetevőivel. Finom volt, és kész. Csak jóval később tudtam meg, hogy az egyik hozzávaló a padlizsán. Akkor meg annak kellett utánajárni, mi fán is terem ez a zöldség.

Nem fán terem. Kelet-Indiából származik, manapság is a meleg éghajlatú országokban - Bulgáriában, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban - a legelterjedtebb. Hozzánk valószínűleg török közvetítéssel került, innen a magyar neve: törökparadicsom. Konyhánkban még nem mindennapos dolog, pedig a hazai bolgárkertészek már 100 évvel ezelőtt is termesztették.

Régi népélet naptára

31. hét:

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

Az V. kerület egyik legforgalmasabb csomópontjától, az Astoriától csupán néhány lépésre bújik meg a Károlyi kert, melyet a Ferenczy István utca, a Magyar utca, a Henszlmann Imre utca és a Károlyi-palota épülete határol. Ha valaki nem ismeri, tényleg szinte csak véletlenül bukkan rá. Pedig nagyon is érdemes felkeresni.

Virágzik az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Ennek tiszteletére a hétvégén 4. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat.

Először Németországban ettem gyümölcstorta formájában, de akkor nem tudatosult bennem, hogy ez egy külön gyümölcs; azt hittem, a süti fantázianeve. Aztán néhány éve a piacon újra összefutottunk, és összeállt a kép.


Félig érett josta

Támadnak a vándorgyomok

Nyáron, esetleg a szabadság alatt bőven juthat idő az elmaradt vagy éppen aktuális kerti munkák elvégzésére. Ilyenkor érdemes a nagyobb lélegzetű, hosszabb ideig tartó feladatokhoz is hozzákezdeni. Évközben a hétvégi házaknál általában nem marad idő a gyepszélek, a virágágyás szegélye, vagy a cserjék, fák alatti földcsíkok, tányérok pontos levágására, kialakítására. Pedig az ilyen apró igazításoktól tűnik a kert igazán ápoltnak. Van e célt szolgáló különleges szerszám. Aki kombinált nyéllel rendelkező szerszámkészletet használ, annak érdemes ágyásszegőt is beszerezni. De tökétesen megfelel egy olyan csempeásó is, amelynek a hegyes alsó 10-15 centijét lefűrészelték vagy levágták.

Hortenzia

Régebben nem szerettem a hortenziát, kicsit "művirág" hatásúnak tartottam. Az utóbbi években viszont egészen megkedveltem, bár még most is kicsit túl tökéletesnek tartom. Néhány éve be is szereztem egy hortenziatövet, amit másfél év alatt sikeresen kipusztítottam. Igaz, nem is nagyon néztem utána, hogy milyen kertet, milyen körülményeket szeret ez a növény. Hogy ne járjatok úgy, mint én, összegyűjtöttem néhány tudnivalót a hortenziáról.

Szapora zsombor

Valószínűleg nem sokakat érdekel ez az apró, sárga virágú, a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomnövény, amelyet úgy hívnak, szapora zsombor, de talán a róla szóló történetem lesz, akit elszórakoztat.

Kertünket általában teleültetjük szebbnél szebb virágokkal, cserjékkel, ápoljuk a füvet, gondoskodunk kerti padról, kiépítünk grillezőhelyet, kerti tavat, medencét. A világításról pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig egész más a hangulata egy szépen kivilágított kertnek. Bevallom, én nem rajongok a mostanában annyira divatos szolárlámpákért, amelyeket a kerti utacskák mellé és az ágyásokba szoktak leszúrni. Mennyivel praktikusabb, ha maga a virágcserép vagy a kerti pad világít!

Régi népélet naptára

30. hét:

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

- Vethetünk endíviát, cikóriát, újhagymát és kínai kelt. Forró nyári napokon csak az esti órákban vessünk. 

- Az őszibarackot több lépcsőben szüretelhetjük, mert fokozatosan érik.

- A fás növények nyári metszése fékezi a fás növekedést, és elősegíti a bimbóképződést. Ha ilyenkor vágjuk vissza a fákat, bokrokat, megspórolhatjuk a téli metszést.

- A pezsgő és a sütőtök is akkor érik be jól, ha időnként megforgatjuk. Ez utóbbit még a száron rendszeresen forgassuk, persze, óvatosan, nehogy letörjön. Így egyenletes színe és formája lesz, ráadásul megelőzhetjük, hogy rothadni kezdjen, ahol a talajjal érintkezik. További óvintézkedésként szalmát is rakhatunk alá.

- A kaktuszok kedvelőinek jó kis hétvégi programnak ígérkezik Bogácson a VII. Regionális Kaktuszkiállítás és -vásár július 22-24. között.

Szép hétvégét!

Nem mindig egyszerű a nyaralás idejére a kutyáról, macskáról, madarakról, és még ki tudja miféle házi kedvencről gondoskodni, de jobb esetben őket magunkkal vihetjük. Viszont külön gondot jelenthet az otthon maradt növények ápolása is. Szerencsés, aki megbízható locsolót talál, de annak sem reménytelen a helyzete, aki kénytelen egyedül hagyni növényeit. A legszűkebb keresztmetszetet az öntözés jelenti. Az ilyen alkalmakra az átültetéskor is lehetne gondolni, hiszen a tulajdonos és a növény életét is megkönnyítené, ha a nedvességet megtartó, jó szerkezetű földbe, vagy víztárolós edénybe kerülhetnének a növények. Vannak olcsóbb, drágább segédanyagok is, amelyek egyfajta vízraktárként segítenek túlélni a kritikus időszakot. Léteznek a szobában, balkonon élő cserepes növényeknek való, telepíthető, programozható öntözőrendszerek is. De most nem az ilyenek gazdáinak szeretnénk tanácsot adni.

Kajszibarack

Bár tart már egy ideje a kajszibarack szezonja, szerencsére még mindig érik, úgyhogy szólhatunk róla néhány szót.

A kajszi- vagy sárgabarack, esetleg tengeri- vagy majombarack Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismert volt. Latin neve (Prunus armenica) arra utal, hogy hozzánk Örményországon keresztül került.

Halak a kerti tóban

A kérdés az, milyet és mennyit?

Általában azt javasolják, hogy a tó felületének egy négyzetméterére legfeljebb 25 cm halat telepítsünk, azaz a halak testhosszúsága összesen ennyi legyen. Újonnan épített tó esetében várjunk a növények beültetése és a tó feltöltése után néhány napot; ez alatt az idő alatt letisztul a víz, elpárolog a klór (ha vezetékes vízről töltöttük fel).
Minden tóba lehet halakat telepíteni, ügyeljünk azonban a választásra.

Koi

Nyári orgona

A kertünk sarkát díszíti egy hatalmas bokor nyári orgona (Buddleia). Vaníliaillatú virágai rengeteg lepkét csábítanak a kertbe. 7-8 éve kaptam egy gyenge kis hajtást az egyik szomszédomtól, és pár év alatt gigantikus, bíborszín virágú bokorrá fejlődött. Szeretnék még egy fehér virágú fajtát, de láttam már élénk sárgát is, amit szintén szívesen ültetnék.

Igazából még rendes neve sincs, az sem biztos, hogy park, hacsak azért nem, mert körbe van kerítve. A neten is a játszótérkeresőben lehet rálelni, élőben pedig az V. ker. Honvéd téren, a Szemere - Stollár B. - Honvéd - Markó utcák által határolt területen. Egyébként a gyerekesek körében csak "a Honvéd játszó".

Régi népélet naptára

 

29. hét:

- július 20. (Illés): Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög".

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- A legtöbb fűszernövényt júliusban takaríthatjuk be, ha meg akarjuk szárítani későbbre. A csokrokat szellős helyen fejjel lefelé lógassuk le, és hagyjuk megszáradni.

- Elvethetjük a jövő évre szánt nefelejcs, árvácska és sárgaviola magjait.

- Folyamatosan szedhetjük az uborkát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a sárgarépát, a cukkinit, a salátát, a hónapos retket, a hagymát, attól függően, mikor vetettük el a magokat. 

- Az összes bogyós cserjét ritkíthatjuk a szüretelés befejeztével. A vesszőszúnyog által megtámadott hajtásokat a föld színéig vágjuk vissza. 

- Csökken a kártevővész, ha fülbemászók fészkelik be magukat egy fába. Ezt elősegíthetjük, ha agyagcserepet fordítva akasztunk fel egy zsinegre úgy, hogy a cserép pereme érintse a törzset. Tömjünk bele faforgácsot vagy szalmát, és rövid időn belül benépesül a "fülbemászólak".

- Horgászok, halimádók kertje előnyben: a halszálkát nem kell kidobni, mert nagyszerű trágya a növényeknek. Nitrogént és foszfort juttat a földbe, ha elássuk. 

- Sokunk kertjében folytatódik a gyümölcsszüret. Ne feledkezzünk meg a cefréről sem, télen is szükségünk lesz folyékony vitaminra.

Szép hétvégét!

Sokfelé él Magyarországon fügefa. Az első néhány évben óvni kell a téli hidegtől, később már megedződik, s a nagy fák is biztosan teremnek - ajánlják a médiakertészek.

Néhány fügefát régóta figyelek: az egyik egy forgalmas óbudai út melletti kerítés mögül kandikál ki. Régebben állt alatta egy újságosbódé, annak a tetejére másztak fel a nassolni vágyók. Ez a fa egész nap teljes fényben áll. A másik véglet a Gülbaba türbe közeli kis utca egyik házának kertjében áll, bőven terem, de ez a fa soha nem látja a napot.

Ezek után, gondoltam, én is próbálkozom. A csemetét nem volt nehéz beszerezni. A klíma melegedését is jelzi, hogy egyre többen sikerrel teleltetik át a fügét. Néhány évtizede Magyarországon különleges mikroklímájú helyeken, a Mecsek déli lejtőin, a Balaton északi partján meleg zugokban élte csak túl a mínuszokat. Az ezredforduló után a gondosabb kertészek már rendszeres saját terméssel büszkélkedhettek. A füge - amint a legtöbb sokoldalúan hasznosítható növény - világpolgárrá vált. Akit a rokonsága is érdekel, jó, ha tudja, hogy a trópusokon, szubtrópusokon élő népes fikuszfélék közé tartozik. Csak a fügefélék több mint hatszáz fa, cserje, kúszónövény és lágyszárú alkotta családba tartoznak. Sok fikuszféle melegkedvelő szobanövény, de nálunk a tartós szabad életre bizonyos feltételek megléte mellett csak a fügének van esélye.

Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A piacokon manapság már egész nyáron kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, így nagyon sokféleképpen elkészíthető, hiszen minden csak a fűszerezésen múlik.

A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

Kapor

Szeretitek a kapormártást? És a kapros tökfőzeléket? Vagy a kapros-túrós lepényt? Esetleg a kovászos uborkát? Vagy bármit, ami kaporral készül? Tudtátok, hogy a középkorban boszorkányok varázslatai, szemmel verés, bájital ellen alkalmazták? Hogy az ókorban pénz helyett az adót kaporban is lehetett fizetni, olyan nagy értékűnek tartották?
Bevallom, én nem nagyon szeretem, és csak azért ültettem, mert jól néz ki. Pedig a kapornak rengeteg kedvező élettani hatása és sokféle felhasználási lehetősége van.

Sokaknak nincsen kertje, de szeretik a színes, illatos virágokat és a különleges levelükkel díszítő növényeket. A kerttulajdonosok pedig erkélyeik, teraszaik díszítésére használják szívesen a balkonnövényeket.

Milyen növények a legjellemzőbbek?

A listát az egynyáriak és a muskátli vezetik. Nem is csoda, hiszen tavasztól késő őszig díszítenek, minden évben új telepíthető belőlük és viszonylag olcsók.

A Szent István park kapcsán már említettük a Budatétényi Rózsakertet, melyet most meg is látogattunk.

A rozárium a XXII. ker. Nagytétényi út és a Park u. által határolt területen található, amely az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. rózsagyűjteménye. Az intézményben elsősorban nemesítés folyik, de egyben génbank is. Területe 2,5 hektár, a parkosított kertben mintegy 1200 féle rózsát ültettek ki. Minden évben, a rózsavirágzás kezdetén (kb. két hétig) várja az érdeklődőket is. Az év többi részében elvileg zárva van, ezzel nemcsak a rózsákat védik, hanem a látogatókat is, mivel néha veszélyes vegyszerekkel kezelik a növényeket.

A Bánkúti búza

Arra, hogy a növényvilág a Földi élet eltartója, ritkán gondolunk. De mindnyájan kötődünk, emlékezünk egy-egy növényre, virágra, amely valaha fontos szerepet játszott az életünkben.

Ki hallott a Bánkúti búzáról, és kit érdekel egyáltalán? Feltételezem, kevés embert, de én jól ismertem ezt a híres magyar fajtát, amelyet már vagy 50 éve nem termesztenek. Ez a búza erős, vastag szárú, 1 méterre is megnövő, kiváló termést adó fajta volt. Lisztjéből a legjobb kenyér, a felséges langalló (amit az olajban sült lángos meg sem közelít), rétes és a legfinomabb sütemények készültek. Gasztronómiai értékei mellett esztétikai élményt nyújtott a sárguló búzatábla csodálatos látványa. Akkortájt esélyem sem volt meglátni nemhogy a tengert, még a Balatont sem. De a hullámzó búzatenger az óceán képzetét keltette bennem.

- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét! 

Csattanó maszlag

A nyárral a mérgező növények is burjánzásnak indulnak, úgyhogy ideje folytatnunk "gyönyörű mérgekről" szóló sorozatunkat. Következő áldozatunk a csattanó maszlag (Datura stramonium), mely több súlyosan mérgező növénnyel - nadragulya (Atropa belladonna); bolondító beléndek (Hyosciamus niger)- együtt gazdagítja a burgonyafélék családját.

Dél-Amerikából származik, Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, majd házi kertekben. Nálunk is gyakori: leginkább nitrogénben gazdag talajon, parlagokon, legelőkön, de művelt talajon, lakott területen is előfordul. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Melegkedvelő, szárazságtűrő gyom.

Sok díszkertben, de társasházak kertjében is csúfolkodik óriásira nőtt, betegeskedő gyümölcsfa. Ültetői bizonyára azt gondolták, hogy a hűsítő árnyék mellett gyümölccsel is ellátja az éhes szájakat. A gyümölcstermeléshez azonban ennél több kell.

Nyári fűgondozás

Miért kell más módon kezelni a füvet?

A meleg nyár és főleg a tűző nap negatív hatásait sokan tapasztalhatják pázsitjukon.
Árnyékosabb kertekben nem okoz olyan mértékű problémát, mint ahol folyamatos napsütés perzseli a füvet. Besárgult, színevesztett, gyomosodó zöldterületet eredményezhet. A másik probléma kb. 5 éve jelentkezik rendszeresen: a fű gombabetegsége. Figyelem! Ne keverjük össze a kalapos gombákkal, amelyek ártalmatlanok.

Zsebkertek

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek jutott egy zsebkendőnyi földecske, ahol szabadon ga(rá)zdálkodhatnak. Persze 200 m2-en nem válthatom meg a világot, de azért igyekszem. Kicsi kertet beültetni, berendezni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Minden helyet, zugot, felületet érdemes kihasználni. Akinek pedig csak egy pici erkély jutott, az se adja fel, igenis lehet kertészkedni tenyérnyi területen is.

Ideje visszatérni az egyik nagy kedvenchez! Rendkívül szapora növény: magját május elején vetettem, és június vége felé már főztem belőle. Innentől kezdve nincs megállás, egész nyáron szedjük, esszük. Nem lehet megunni! Késő őszig folyamatosan kapható, érdemes kísérletezni vele, hiszen annyira semleges ízű, hogy olyan lesz, amilyenre fűszerezzük.

Budapesti parkmustránk második állomása a II. kerületi Mechwart liget a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál, a 4-6-os villamos és a 11-es és 111-es buszok megállójánál.

Régi népélet naptára

27. hét:

- július 5. (Sarolta, Emese): Ha esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz.

Szent Jakab (Julius) Hava

 
1.) A’ háznál a’ Keményítőre gyakor szükség lévén, a’ Gazdaszszony válaszszaki ahoz a’ legöregebb szemű, és vékony héjú búzát, tisztogassa, mosassa meg: a’ tejesztés után pedig nyomattassa ki, és a’ keményitőt jól kiszáraztva, tegye száraz híves helyre; három pozsonyi mérőből egy merő jó féle, és 16-20. Font barna keményítő szokott lenni. A’ megmaradott törkölyt a’ kinyomás után a’ tik, sertés, és tehenek édesdeden megeszik.
 
3.) A’ Kajszinbaratzk, Spanyolmeggy, Cseresnye, és manna, most lévén legjobb divatjokban, mindenikből kel szedetni, és télre befőzvén, üvegekre rakni. A’ száraztást mindenek tudják.
 
4.) A’ Boldogaszszony, vagy gömbölyű szilva is ezen, ’s a’ jövő Hónapban szokott érni; tehát minthogy ezt száraztani nem lehet, hordókra kel szedetni pálinkának.
 
5.) A1 Dohányt már most kottsozni szükség, és a’ virág bunkókat letördeltetni: söt egyúttal a’ legalsó négy leveletis szükség leszakasztani, és elvetni. Dohányért sok jó segédet kap a’ Gazdaszszony.
 
6.) Kel, karaláb, és kártifiol magokat Julius elejénis szoktak vetni, és még ezek Octoberben megis érnek, ha Augustus elején elplántáltatnak, ’s jó ideje jár.
 
7.) Julius első hétjében a’ két legfellyebb három esztendős sáfrány hagymákat kikell ásatni, és száraz szellős helyen tartani Augustus utólsó hétjéig, a’ midőn újra elásatnak kilentz tzól méllységre, sorjában. Julius utolsó két Hétjében pedig jó a’ szegfű bújtást elkezdeni, és Augustusban is, folytatni.
 
8.) Szent Jakab nap körűl vessenek a’ Gazdaszszonyok az üres ágyakba kerékrépa, és téliretek magot. Ezek még November elejére megnőnek.
 
9.) A’ Fokhagymát kiszedvén koszorúkba szükség fonni, megszáraztva, és megtisztogatva;
 
10.) A’melly kerti vetemény magok zsendűlni kezdenek, lemetéltessenek, és tokjokban megszáraztatván, tétessenek félre.
 
11.) Az aratóknak kedves eledelek a’ tésztával savanyított ugorka; tehát azt már illyenkor minden nap savanyítani kel; meghagyván a’ szárán a’ legelső szép ugorkákat magnak.
 
15.) Augustus utolsó hétjében télre való ugorkát is szükség lévén elrakni, a’ Gazdaszszony most már jóféle bór etzetet szaporítson előre, hogy ennek vagy nemléte miatt az elrakás elnekéssék; vagy pedig erőtelen, és gyümölts etzetre ne kellessék szorúlni.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820  

Régi népélet naptára

26. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja.

- Ne öntözzünk túl gyakran, inkább alaposan. Ideális a 30 l/m2 vízmennyiség. Nagy hőségben ne vágjuk a füvet túl rövidre.

- Az elvirágzott rózsákat le kell vágni. A szárakat a teljesen kifejlett levélpár alatt vágjuk le, ez a levélszáron öt levélkét jelent.

- Az elvirágzott évelőknél a magházat el kell távolítani.

- Az uborkát rendszeresen és alaposan öntözzük, mert különben keserű lesz.

- A tápanyagigényes zöldségeket (pl. uborka, paradicsom) időnként biotrágyával és csalánlével trágyázzuk.

- Elvethetjük a zöldtrágyának való herét vagy az angol mustárt. Az olajretek javítja az összetömörödött talajt, mert hosszú karógyökereket fejleszt.

- Szüreteljünk gyümölcsöket, kinek mije van: kajszi-és őszibarack, málna, ribizli, meggy...

- Ha pedig ebben a szép őszi időben nincs kedvünk nyári kerti munkákhoz, még nincs késő elindulni Agárdra, ahol egész nap zajlik a Cigánymeggy Fesztivál pálinkával, főzőversennyel, zenével és egyéb színes programokkal.

Jó munkát vagy szórakozást, ki mit választ!

Az okos fűnyíró

Kétféle gyep van: amatőr és profi. A sokak által csodált gyepet tökételesen csak képzett kertészek tudnak telepíteni, karbantartani. Ehhez olyan eszközökre, vegyszerekre van szükség, amelyhez egyszerű kertészkedő nem juthat hozzá, vagy néhány száz négyzetméteres területért nem is érdemes megvásárolni. Szükség van ugyanis a ritkán használatos hengerre, motoros gyepszellőztetőre, precíziós műtrágyaszóróra vagy permetezőgépre, a fűnyíróról nem is beszélve. Az egyszerű kertbarátoknak tiltott az olcsó szántóföldi szelektív gyomirtó szerek használata. Persze vannak méregdrága hobbikészítmények is. Mindez a profi kertészeknek máris behozhatatlan előnyt jelent. A kertjüket maguk gondozók jelentős hátránnyal indulnak a gyepversenyben, de leleménnyel és sok munkával valamicskét lefaraghatnak a hendikepből. Senki kedvét nem szeretném szegni, mert utolérhető az ilyen gyep is.

Sárga málna

Pár évvel ezelőtt a piacon csodálkozva láttam, hogy az egyik kofa sárga színű málnát árul. Nem tudtam mire vélni, miért éretlenül szedte le.

Természetes algairtás

Mint minden nyavalyára, a tó algásodására is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni.

Ha megkérdezik tőlem, mi a kedvenc ételem, habozás nélkül mondom, hogy a nagymamám mákos kalácsa. Unokatesóm echte német férje minden áldott nap eszik valami mákosat, amikor látogatóba jön hozzánk.

Levendula - ki mit tud?

Azt hiszem, a levendulát nem kell bemutatni senkinek. Mindenki tudja, hogy a Földközi-tenger vidékéről származó félcserje, amelynek virágait és leveleit, illetve az ezekből készült olajat vagy őrleményt sokféleképpen felhasználhatjuk.

Régi népélet naptára

26. hét:

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását

- június 29-30. (Péter-Pál): Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

- A rózsa leveleit ne öntözzük! A szerves trágyától a növény erősebb lesz és gazdagabban virágzik.

- A szarkaláb a júniusi fővirágzás után szeptemberben másodszor is hoz virágot, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.

Részeg darazsak

A fodrásznál, legalábbis az én fodrászomnál mindig érdekes dolgokról lehet beszélgetni. Emberem tudja, mivel foglalkozom, ezért a másfél-kéthavonta esedékes hajnyírásra összegyűjti kérdéseit, amelyekről gyanítom, nem csak saját problémái, de sebaj, megtárgyaljuk. Legutóbb a madárriasztásról esett szó, meg arról a sokféle piszokról, amit behordanak.

Ez a hétvége nagyon eseménydúsnak ígérkezik, csak győzzünk választani! A Balatonra készülőknek vagy már ott nyaralóknak érdekes - és főleg illatos - program lehet a tihanyi Levendulafesztivál.

Szeged belvárosától délkeleti irányban terül el Szőreg települése, amelyet gyakran csak a "Rózsa hazájaként" emlegetnek. A szőregi virágtermelők minden év júniusában a háromnapos Szőregi Rózsaünneppel népszerűsítik a gyönyörű és illatos virágokat.

Ocimum basilicum - a tudományos név mindent elárul: az "ocimum" a görög "ózein" = 'illatozni' latinos változata, a "basilicum" pedig a görög "király" = "basileús" szóból ered. Innen származik a népies "királyfű" megnevezés is.

Minden évben tömegével árulják a muskátlit a piacokon, és sokan szeretnék, ha a növény igazi óriássá növekedne.

Aki azt szeretné tudni, mitől olyan pompás az osztrák vagy svájci ablakokban nyíló futómuskátli, azt el kell keserítenem, sajnos én sem tudom, bár engem is érdekelne.
Viszont az állómuskátlival kapcsolatban hallottam egy-két tippet.

Útjára indítunk egy sorozatot, mely első körben Budapest közparkjait mutatja be a számunkra érdekes téma, a növényvilág szempontjából. Később tervezzük, hogy az ország több mutatós parkját is górcső alá vesszük.

Az első állomás a XIII. kerületben található Szent István park. A sorrend nem rangsor, egyszerűen én ehhez lakom a legközelebb.

Régi népélet naptára

25. hét:

- június 24. (Iván): A nyári napforduló ünnepe. Tűzgyújtás és tűzugrás az egészség megőrzésére és szerelemvarázsló céllal. A tűz megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ártalmaitól. Elősegíti a jó termést.

- Szedjünk cseresznyét! Rendkívül jó szomjoltó, kifejezetten sok A-, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős a C-vitamintartalma, a benne lévő kalcium, kálium, vas erősíti a csontokat és a fogakat, úgyhogy küldjük fel a gyerekeket a fára, hadd erősödjenek kívül-belül!

- A rózsa betegségei (lisztharmat, rózsarozsda) ritkán lépnek fel, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ültettük. A beteg leveleket azonnal vágjuk le, és ne adjuk a komposzthoz!

- A sövények ilyenkor vannak teljes növekedési fázisban, ezért nyírni kell őket. Ha a sövényben kismadarak fészkelnek, várjunk a nyírással, amíg kirepülnek.

- Az egynyári virágok sok vizet és trágyázást igényelnek, főleg a virágládákban. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, így a növénynek több ereje marad a folyamatos virágzáshoz.

- A zöldségek talaját gereblyézzük, mulcsozzuk, hogy elnyomjuk a gyomokat.

- A fák tányérját levágott fűvel takarjuk, hogy a talaj jobban tárolja a nedvességet.

- Ha marad időnk, ne hagyjuk ki az Eperfesztivált!

Jó munkát, szép hétvégét!

Apák napja

Június harmadik vasárnapja Apák napja, amely már évek óta nálunk is ünnepnek számít, bár közel sem olyan bevett dolog, mint más országokban (egyébként mindenhol más-más napra esik). Anyák napján egyértelmű a virág, de mi van az apákkal?

Eperfesztivál

Holnaptól egészen vasárnapig nagyszerű buli ígérkezik az eperimádóknak.

Tahitótfaluban, a Dunakanyar gyönyörű helyén, az ország legnagyobb hagyománnyal bíró epertermő vidékén immár 13. alkalommal kerül sor az Eperszüreti mulatságra. Szüreti felvonulás, lekvárfőzés, egész napos gyermek- és könnyűzenei programok, koncertek, kirakodóvásár és sportesemények várják a vendégeket.

Minden az eperről szól: lesz eperlekvár, eperbor, eperpálinka, epertorta... Használjuk ki a lehetőséget, mert most már tényleg itt az eperszezon vége!

További részletek itt és itt. Jó mulatást!

Eszement kertek

Ha unjuk már a nyílegyenes veteménysorokat és a petúnia-muskátli-tengelyen mozgó virágágyásokat, íme néhány ötlet, hogyan dobhatjuk fel kertünket, amit a szomszédok sem fognak szó nélkül hagyni.

Cseresznye

A hétvégére szerettem volna közös programot szervezni a barátainkkal, de mindenhonnan azt a választ kaptam, hogy sajnos most nem érnek rá, mert cseresznyeszüretre mennek. Ezek szerint érik a cseresznye!

Sok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt szerzőtársunk és szakértőnk, Megyeri Szabolcs Fűszerkert c. könyvének vetítéssel, tanácsadással egybekötött bemutatójára, amely 2011. június 16-án (csütörtökön) 18.00-19.00 óráig tart a Magyar Borok Házában, a Budai Várban (1014 Budapest, Szentháromság tér 6., bejárat a Hiltonnal szemben).

Az esten a Hilltop Borászat Prémium Chardonnay borait kóstolhatjuk a Príma Pék pogácsái mellé.

A szerzőt köszönti: dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója.

A szerző könyve a helyszínen jelentős kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható.

Ezt követően, 19 órától koccintás, séta és további eszmecsere a Borház Pincéjében.
Pohárköszöntőt mond: Solnay Dénes, a Magyar Borok Háza - Budai Vár igazgatója.
(1 kóstolójegy ára: 200 Ft, amelyből 1 db 1 dl fehér-, illetve roséborra, 2 db jegy pedig 1 dl vörösborra váltható)


 

Régi népélet naptára

 

24. hét:

- június 13. (Antal, ill. idén Pünkösd is): Ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén.

- június 15. (Jolán, Vid): Ha esik, hibás lesz az árpa. Ha Vid napjára a szőlő elvirágzik, jó bortermés várható.

- A rózsák már virágzanak, az elszáradt virágokat mindig óvatosan távolítsuk el, hogy a bokor ne veszítsen túl sok levelet.

- A fűnyírás most már a csapadék függvényében hetente betervezhető, hogy a fűszálak minél erősebbek legyenek. A fűnyesedéket mulcsozáshoz használhatjuk fel.

- Vethető bokorbab, zöldborsó, hónapos retek, cékla, karalábé, valamint fűszernövények is: kapor, zsázsa, petrezselyem.

- A paradicsom oldalhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, és az alsó leveleket távolítsuk el.

- Szedjük le a maradék epret, és ha már leérett, vágjuk vissza a töveket.  A lehullott gyümölcsöket távolítsuk el, hogy megelőzzük a gombabetegségeket.

- Ha Medárd megkegyelmez a hétvégén, szedjünk cseresznyét is! 

- A sok eső miatt a gyomok továbbra is burjánzanak, úgyhogy folytathatjuk a harcot.

Azért hagyjunk egy kis időt a pihenésre is, ha már ilyen hosszú hétvége áll előttünk!

Babér

A menzai koszton megedződve igencsak meglepődtem, amikor először olvastam a babér (Laurus nobilis) történetéről.

Apollónnak, a művészetek istenének első nagy szerelme Ladón folyamisten lánya, Daphné nimfa volt, aki azonban visszautasította a közeledést. Daphné Apollón elől a hegyekbe menekült, ám ő oda is követte. Bánatában Daphné megkérte Péneusz folyamistent, hogy segítsen rajta. Így amikor Apollón át akarta ölelni, Péneusz babérfává változtatta a nimfát. Ez persze nem szabadította meg Daphnét Apollóntól, mert az isten a fát szent növényévé tette, ezért hordott babérkoszorút, és Apollón isten szertartásaiban is kiemelt szerep jutott a babérnak. Többek között a delphoi jósdában is babérágat égettek, a jósnők babérlevelet rágcsáltak. De nemcsak a jósok, hanem a művészek jelképe is a babér lett: a legjobb költők (és katonák is) babérkoszorút kaptak, innen ered a koszorús költő vagy az ül a babérjain kifejezésünk.
A kora középkorban feledésbe merült a babér jelentősége, de a reneszánsz idején újra divatba jött az ókor sok más jelképével együtt.

A vakáció közeledtével újabb mérgező növényről kell szót ejtenünk: ez a júniustól virágzó nadragulya. Kedveli a világos erdőket, leginkább bükkösök szélén, az utak mentén nő. Így egy hétvégi kiránduláson, táborozás során bármikor találkozhatunk vele, ezért jó, ha tudjuk, hogy a mérsékelt égöv egyik legmérgezőbb növényéről van szó!

Kertemben a petrezselyem nem nő meg, ezért pasztinákot vetek helyette. Nagyon szeretjük, mert viszonylag igénytelen, az íze viszont rendkívül finom. Kicsit hasonlít a petrezselyemgyökérére, csak annál édesebb, ráadásul nem is fásodik.

A pasztinák minden olyan ételbe használható, amelybe egyébként petrezselymet raknánk.

Sokféleképpen elkészíthető, nagyon gyorsan megpuhul. Levele nem fogyasztható, sőt érintése egyeseknél allergiás reakciókat is kiválthat (a bőr kipirosodik, felhólyagosodik). Zöldnek levélpetrezselymet használok.

Alapjában véve békés természetű ember vagyok, nem bántok senkit. De amikor megláttam a kis bazsalikompalántákon lakmározó csigahordákat, tudtam, hogy eljött a cselekvés ideje.

Most találtam, megosztom.

Ha igaz, hogy beszélgetni kell a növényeinkkel, hogy szépen fejlődjenek, akkor ez a kínai gazda bizony elég bőbeszédű lehet...

Kínában minden hatalmas, így a Reuters fotóján látható hamisginzeng-ültetvény is. A Codonopsis pilosula hagyományos kínai gyógynövény, a ginzeng olcsóbb pótszereként használják. Csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, étvágynövelő hatású. És szemmel láthatóan nem kevés munka van vele!

Forrás: Reuters

Régi népélet naptára

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig negyvennapos szárazság következik.

- június 10. (Margit): Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. A retek, a káposzta és a len vetésének ideje.

- június 11. (Barnabás): Sok helyen szénakaszáló nap, de ekkor érdemes bizonyos gyógyfüveket is gyűjteni.

A név kötelez. A nick is. Úgyhogy ezt a hétvégi tennivalós posztot hadd szenteljem névadómnak, az epernek. Vagy szamócának. Most akkor melyiknek is?

Erdőszélek, rétek, legelők gombája az óriás pöfeteg (Langermannia gigantea), amely még a 25 kg súlyt is elérheti. Gömb alakú, fiatalon hófehér, később sárgás színű.

Egyszer egy 5 kg-os példányt kaptam ajándékba. Ha nem látom, nem hiszem, hogy létezhet akkora gomba. Csak fiatalon, kirántva, vagy megsütve a legfinomabb csemege. Sajnos én még sohasem találtam, de egy barátunknak van titkos lelőhelye.

Árvalányhaj

Ha Székesfehérvár felől autózunk a 8-as úton, Öskü környékén május végén, június elején az egész domboldalt beborítja a virágzó árvalányhaj.

Szent Ivány (Junius) Hava

7.) Télrevaló kelt, és karalábot most kell vetni, más részről pedig a’ vetemény magokat megszedni, és jövendőre eltenni.


8.) Az aratók tartása a’ Mezei Gazdaszszonynak legtöbb gondot adván, előre kenyérnek való lisztet őrlet; Főzeléket, árpa, és Köleskását, Zsírt, Szalonnát, Füstölt-hust, savanyúkáposztát ’s a’ t. előkészít, és a’ Gazdával e’ részben tanátskozik.


9.) Mind ennyi gondjai köztis a’ jó fonó, szövő Gazdasszony megnézi a’ Lenjét, és ha azt füvesnek találja, kigyomláltatja, és felállongattatja az eső után.


10.) Sok helyen van az a’ szerentse, hogy a’ réteken elegendő köménymagot lehet szedetni; ezt tehát ezen Hónapban elsemis mulatja a’ Gazdaszszony.


11.) A’ Tseresnyét, Tengeriszőlőt, és Megygyet a’ téli szükségre most kell szedetni, és kit megszáraztatni, kit befőzni, ’s az éléskamrába félretenni.

...

13.) A’ bab, és borsó már most folyásnak indulván, a Gazdaszszony bab, és borsó karókról tészen rendelést: és a kotlos tyukokat megülteti, hogy őszi csibéji legyenek.

19.) A’ Dinnyét, és ugorkát ezen idő tájban megszokás porhálni, és a’ Sárgadinnyét megherélni. Némellyek a’ fejeskáposztát Junius végével elöször megköltik.

21.) A’ Hyacinth, Narcis, és Tulipán hagymákat Sz. Iván napkörűl kiszedni szokás, és Sz. Márton napig hüs, szárazhelyen tartani. A’ Rozmarin ágakatis most már jó lebújtani, de Meggy eczetetis most kel tsinálni.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Néhány éve házunk lakói úgy döntöttek, leszámolunk az addigi városi gyakorlattal, mely szerint minden szép és jó, ami az udvaron kinő. Kicsit rendbe rakattuk a kertet, melynek részeként kialakítottak egy pergolával övezett részt, ahol padok és egy asztalka szolgál(ná) a kikapcsolódásra vágyó lakók kényelmét.

A pergolát japán lonccal (Lonicera japonica) ültették körbe, mely tényleg hihetetlen gyorsasággal futotta be a neki szánt támasztékot.

10 éve legkedvesebb barátom rákbeteg lett. Segíteni akartam minden tőlem telhető módon, hogy túlélje ezt a szörnyűséget. Ekkor már sokféle rákellenes készítmény volt forgalomban, amelyekről minden információt elolvastam. A " Járóföld" c. újság 2004. II. évf. 8. számában "HOMOKTÖVIS: egy új gyógynövény esélyei", a 11. számban pedig "Gyógyító homoktövis" címmel jelent meg részletes leírás, amely szerint a homoktövist (Hyppophaé rhamnoides) az ősi Kínában értékesebb gyógynövénynek tartották a ginsengnél. A gyógyító növények királynőjének nevezték.

Régi népélet naptára

22. hét:

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó kendertermés lesz.

- A bogyós termésű gyümölcsöknél a gyümölcshullást a vízhiány mellett a nem megfelelő beporzás okozhatja. Ültessünk különböző fajtákat, mert számos bogyós termésű cserje nem öntermékeny, ezért pollenadó kell a megtermékenyítéshez.

- A gyomok és a kártevők ellen folytatni kell a harcot: a cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat!

- A sárgabarack és a meggy száraz ágait vágjuk le, és moníliafertőzés esetén égessük el.

- Akasszunk ki csapdát a levéltetű ellen, vagy csapdanövényekkel tartsuk távol. Ha a gyümölcsfák mellé ültetőedényben sarkantyúkát teszünk, magához vonzza a vértetűt, amely így nem támadja meg a fát.

- A savanyú tejet ne öntsük ki, mert kiváló tápanyagot jelent a komposzt előállításában fontos szerepet játszó tejsavbaktériumoknak.

- Végül ne feledjük: vasárnap gyereknap lesz! Mi lenne, ha a gyerekek játékok helyett kivételesen egy saját ágyást kapnának a kertben, melyet kedvük szerint ültethetnek be virágokkal vagy zöldségekkel?! A gyerekek türelmetlenek, ezért gyorsan fejlődő növényeket válasszunk. Ilyenek pl. a hónapos retek vagy a zsázsa, mely utóbbiból még előrajzolt mintákat is lehet "festeni".

Jó mulatást hozzá!

 

3 éve ültettem egy tő pünkösdi rózsát. Eddig nem hozott virágot, meg is fenyegettem, hogy kihajítom, ha így folytatja. Vagy tényleg megérezte, hogy nem vicceltem, és nem akart a komposztba kerülni, vagy csak a csillagok állása volt kedvező, mert olyan gyönyörűen virágzik, hogy teljesen elérzékenyültem.

 

A pünkösdi rózsa valójában nem is rózsa (bár az illata emlékeztet a rózsáéra), a bazsarózsafélék családjába tartozik. Magyarországon őshonos fajtája a Pécs környékén élő bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. Banatica).

A néphagyomány az élet megújulását ünnepli pünkösdkor. A lányok mosdóvizébe pünkösdirózsa-szirmokat szórtak, a legények pünkösdi rózsát vittek szívszerelmük ablakába. A lányok koszorút fontak a szeretett legénynek. 

Én meg csak szedek egy hatalmas csokorral és vázába teszem, hadd élvezzük a szobában is bódító illatát!

Az eddigi írásaimból talán egyértelműen kiderült, hogy kertünket a lehető legtermészetesebb módon próbálom gondozni. Ennek része az is, hogy a kert végében ástunk egy kis esővíz-elvezető árkot, melynek két partján gyönyörűen zöldell a csalán.

Az általunk nagyon kedvelt őzlábgombákból két faj él a barbacsi erdőben. A csornai rét széle melletti akácosban nő a nagy őzlágomba (Macrolepiota procera).

Első alkalommal a kifejlett példányok tányérméretű (25-30 cm átmérőjű) kalapja, hosszú, 20-40 cm-es lába (tönk) és tömegének látványa volt meglepő. Megnyugtató, hogy a tönkökön a mozgatható gyűrű 100 %-ig biztosítja a felismerést.

Gyerekbarát kert

"A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle."

Amikor kertet tervezünk, nem csak magunkra gondolunk, szűkebb és tágabb családunknak is otthon kell magát éreznie benne. Így otthona, "játszótere" és jó levegőt biztosító közege ez gyermekeinknek is. Nem mindegy tehát, milyen növénykultúrákkal, milyen kialakításokkal találkozik gyermekünk, miközben felnő. Ezer ötlet kavarog ilyenkor bennünk. A legerősebbek azok, amelyek eszünkbe juttatják gyermekkorunk kertjét, ahol fölnőttünk.

Milyennek is szerettük volna látni gyermekkorunkban a kertünket? Elsősorban vadregényesnek, kellő védettséget nyújtó zugokkal telinek, ahova el lehet bújni, lehet igazi kis gyermekbirodalmat építeni. Ugyanakkor utáltuk a szúrós, és mindenféle ragadós nedvet ontó ágas-bogas cserjéket, a hasadó fákat, amelyekre nem másztunk fel, mert tudtuk: könnyen törik.

Nincs szívünk kidobni a dédi szekrényét, de fogalmunk sincs, mit kezdjünk vele? Felesleges(nek tűnő) tárgyak vesznek körül bennünket, és messze még a lomtalanítás? Ne csüggedjünk, van megoldás!

Régi népélet naptára

21. hét:

- május 25. (Orbán): Ha tiszta az ég, akkor a fagy visszalopakodik.

- május 27. (Hella): Ha nedves az idő, akkor a széna nagyra nő. 

- A gyomok folyamatosan próbára teszik a türelmünket (és a derekunkat), de a legtöbb gyomnövényből komposzt készíthető. Csak arra kell figyelnünk, nehogy virágzó gazt keverjünk a komposzthoz, mert a magokról elszaporodik.

- Most már néhány szobanövényt is kivihetünk a szabadba.

- Ha van kerti tavunk, vízi- és mocsári növényeket ültethetünk a lassan már felmelegedő vizébe.

- A virágzó ribiszke és az egres ilyenkor több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni - fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal.

- Az egynyári virágok gyönyörűek; májusban elültetjük, néhány hét múlva pedig már teljes pompával virágoznak. A virágágyások megtervezésénél ügyelni kell a növények majdani magasságára, fény- és tápanyagigényére. Néhány igénytelen, napos helyet kedvelő, "csigaálló" nyári virág: borzaskata (Nigella damascata), körömvirág (Calendula officinalis), oroszlánszáj (Atirrhinum majus), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). A napraforgót (Helianthus) és a rézvirágot (Zinnia) ugyan nagyon szeretik a csigák, de egy kis odafigyeléssel ezet sem kell nélkülöznünk az egynyári virágágyásból.

- Ha növényeinket a megfelelő helyre ültetjük,elősegítjük egészséges fejlődésüket, és a későbbiekben sok munkától szabadulunk meg. A megelőzés rendkívül fontos a gombabetegségek és a kártevők elszaporodása ellen. A vegyes kultúra pl. csökkenti a gombabetegségek kialakulását: ültessünk levendulát a rózsához és a szamócához, de a fokhagyma és a kakukkfű is nagyon hatásos.

Szép napos hétvégét!

Lilaakác (Wisteria)

Az egyik legszebb tavaszi növényünk a lilaakác, más néven glicínia. Ez a kúszócserje tavasz végén, nyár elején hozza csodaszép, illatos, fehér, rózsaszín vagy lila virágait.

Igen gyors növekedésű, évente akár 1-3 métert is nő, végleges magassága 10-15 méter. Tehát a lilaakáccal lehetőleg ne essünk abba a kerttervezési hibába, hogy a fiatal tövek, csemeték kis méretét látva telezsúfoljuk a kertünket, nem számolva azzal, hogy a növények előbb-utóbb megnőnek.
A lilaakác csavarodva kúszik, ezért mindenképpen támaszték szükséges, ez lehet pergola, lugas vagy akár kertkapu. Felfuttathatjuk házfalra is, de ekkor legalább fél méterre ültessük a faltól, mivel elég kiterjedt a gyökérzete, és a házfalhoz közel nem jut elegendő vízhez és tápanyaghoz. Nagyon szép látványt nyújt, ha kapura vagy pergolára futtatjuk fel, és így csüngenek le a virágai.

 

A lilaakác szaporítható magról, sarjakról vagy dugványról, de legegyszerűbb módja a sarjakról szaporítás. Az idősebb növény gyakran hoz sarjakat, amelyeket kiáshatunk, és új helyre telepíthetünk. A magról szaporítás már körülményes, mert a magokat elő kell kezelni, különben nem csíráznak ki.

Eredetileg Kínában és a Távol-Keleten honos növény, de mivel igénytelen, mára szinte az egész világon elterjedt. A kínai lilaakác (Wisteria sinensis) kevésbé fagytűrő, ezért kitett helyekre inkább a japán lilaakácot (Wisteria floribunda) ültessük.

Flóra istennő a római mitológiában a növények, virágok és a virágzás, de emellett a tavasz, a termés és a termékenység - a nők anyai reményeinek patrónája is volt.

A Floraliát Flora istennő templomának i.e. 238-ban történt felszentelése óta minden esztendőben nagy pompával, látványosságokkal ülték meg az antik Róma polgárai. A császárkorban április 28-tól május 3-ig tartották. Az embereket és az állatokat egyaránt virággal díszítették. Az első napon áldozatot mutattak be az istennőnek, virágokat helyezve oltárára. A következő napokon színészek és táncosnők szórakoztatták a közönséget.

A Floraliákon kedvelt esemény volt, hogy babot, borsót és lencsét dobtak a nép közé, így mindenki annyit tudott a zsebébe tenni, amennyit akart. Az ünnepség utolsó napját a cirkuszi játéknak szentelték, amikor a komoly állati küzdelmek paródiájaként kecske- és nyúlviadalokat szerveztek. A kereszténység hivatalos vallássá válásával az ilyen ünnepségeket beszüntették.

Ezen a hétvégén (május 21-22.) az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum XXII. alkalommal rendezi meg a Floraliát.
Az eseményre fiatal virágkötők virágkötészeti munkáikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet. A látogatók betekintést kapnak az ókori Róma életébe, gyerekeknek és felnőtteknek kitűnő szórakozás ígérkezik, úgyhogy aki teheti, ne hagyja ki! 

A tetők növényzettel való borítása nem mai találmány: évezredes hagyományai vannak, hiszen az ókori Kelet függőkertjei tulajdonképpen zöldtetők voltak. Szélsőséges éghajlatú vidékeken is évszázadok óta alkalmazzák, mert hőmérséklet-kiegyenlítő hatására már régen rájöttek: északon fűti, délen pedig hűti a zöldtetők alatti helyiségeket. A modern építészetben a XX. század elején Le Corbusier alkalmazta a gyakorlatban is hitvallását: "Nem hagyhatjuk, hogy épületeink tetőfelületei csak a palák és a csillagok párbeszédére legyenek fenntartva."

Május végén virágzik a sokak által kedvelt fekete bodza. Illatos, ehető virágait egy-egy kiránduláson begyűjthetjük, de ügyeljünk arra, hogy ne az út mellől szedjük, mert a bodzavirágot mosatlanul kell felhasználni. Készíthetünk belőle szörpöt vagy bort, de kisüthetjük palacsintatésztában is. A szárított bodzavirágból teát készíthetünk. Virágpor-allergiások inkább ne fogyasszák. Beérett bogyójából lekvárt főzhetünk, de textilfestéshez is kiváló alapanyag.

bodza3.jpg

Áprilisban megígértem, hogy megosztok néhány bevált receptet, amint szedni kezdem a mángold levelét. Nos, elérkezett az idő, mert a levelek már bőven elérték a tenyérnyi nagyságot. Mindig a szélső, kifejlett leveleket vágom le, így késő őszig szedhető.

Főzeléknek ugyanúgy készítem, mint a spenótot, jó sok fokhagymával, tükörtojással. Az a nagyszerű benne, hogy akkor is terem, amikor spenót már nincsen.
Levesnek kb. 15 mángoldlevelet megmosok, összevágok, és egy fej apróra vágott vöröshagymával és 1 evőkanál vegetával bő vízben megfőzöm. Kicsit lehűtöm, majd 2 evőkanál olajjal és 2 egész tojással összeturmixolom. Borssal, reszelt gyömbérrel és citromlével ízesítem, pirított zsemlekockával tálalom.

Egytálételnek fél kg mángoldlevelet megmosok és sós vízben puhára párolok. Lecsepegtetem, apróra vágom és megborsozom. Két tojásból 1 dl tejjel, 1 dl szódavízzel és 20 dkg liszttel sűrű palacsintatésztát keverek. Beleszórok 5 dkg reszelt sajtot és a párolt mángoldlevelet. Egy tűzálló tálat kivajazok, a masszát beleöntöm, tetejét olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolom, és a sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz marad.

A mángold vastag nyelét is sokféleképpen elkészíthetjük, pl. spárga helyett is felhasználhatjuk. A rakott mángoldhoz a nyeleket megmosom, megtisztítom és hosszúkás szeletekre vágom. 2 evőkanál olajon egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával megpárolom. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítem. Közben rizst főzök. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegenként lerokok egy sor rizst, egy sor párolt mángoldnyelet, és egy sor karikára vágott főtt tojást, vagy kolbászt, virslit, krinolint, tetszés szerint. Tojással elkevert tejföllel leöntöm, reszelt sajttal meghintem, végül apróra vágott kaprot szórok rá és kb. 20 perc alatt készre sütöm.

Salátának a párolt mángoldnyelet kihűtöm. Egy pohár kefírt összekeverek kis citromlével, kevés mustárral, borssal. Ráöntöm a zöldségre és apróra vágott zsázsával meghintem.

Persze, ezeken kívül még nagyon sokféleképpen elkészíthető, mindenkinek jó kísérletezést hozzá! 

Miért szükséges a növényvédelem?
Ma Magyarországon szinte nincs olyan növény, amely ellenállna a különböző betegségeknek. Olyan fajtákat is támadnak, amelyek 20 évvel ezelőtt még ellenállók voltak. Amennyiben ún. "biokertet" szeretnénk, dísznövényeink esztétikailag nem tudják produkálni a tőlük elvártakat. Száraz, rágott, gombafoltos levélzetük lehangolttá tehet minket, nem is beszélve az állati kártevők nem túl kellemes látványáról. A foltos, deformált, kukacos gyümölcs nem igazán étvágygerjesztő, rosszabb esetben fogyaszthatatlan.

Virágzó Magyarország

Most, hogy már minden virág kiültethető, ideje megszépíteni környezetünket, legyen az kert, a ház előtti utcafront, terasz, balkon vagy csak egy ablakpárkány. Íme néhány ötlet, jó tanács:

 

A fagyosszentek elmúltak, sajnos, a kemény mínuszok megelőzték őket, úgyhogy a hétvégén biztos lesz, aki kárfelmérést, "romeltakarítást" fog végezni. Lehet, hogy most a lustáké a szerencse, jobban jár, aki kicsit elkésett a tennivalókkal.

- Most már az összes fagyérzékeny egynyári virág a szabadba kerülhet.

- A konténeres évelőket, fás növényeket, ill. a tűlevelűeket is elültethetjük.

- A vetéssorok közötti talajt mulcsozni kell, így laza marad; a másik lehetőség, hogy a sorok közé zsázsát, spenótot, retket és egynyári fűszernövényeket vetünk.

- Az uborkát, paradicsomot és paprikát is a fagyosszentek után érdemes csak kiültetni. Az érzékeny növényeket takarhatjuk fátyolfóliával (pl. a zellert, mert gumója nem fejlődik ki, ha akár egyszer is megfázott).

- A balkonnövényeket is már nyugodtan kiültethetjük, ha eddig nem tettük. Minden virágot olyan mélyre ültessünk, mint amilyen mélyen eredetileg voltak a cserépben. A csüngő növényeket a láda peremére ültessük, szárukkal kicsit ferdén, hogy könnyebben nőhessenek lefelé. Az ültetést lehetőleg borongós napra tervezzük, vagy estefelére időzítsük, és pár napig ne tegyük a ládákat tűző napra.

Szép és dolgos hétvégét!  

Ezúttal egy játékot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Cser Kiadó a honlapján jelentkezett A hét könyve elnevezésű játékkal, ahol hétről hétre más és más témájú könyvet lehet nyerni.

Szerencsénkre május 20-án délig az Illatos növények című könyv az aktuális nyeremény, úgyhogy ha szeretnétek részt venni a nyereményjátékban, látogassatok el a Cser Kiadó honlapjára, ahol a játékkal kapcsolatos részleteket is elolvashatjátok.

Erdei gombák

Ígéretem szerint folytatom a barbacsi erdő gombáinak bemutatását.

Az erdő maglócai oldalán, a tölgyfák alatt, viszonylag kis területen növő, a csöves gombák közé tartozó tinórufajok közül egy alkalommal 8-10 darab aranytinórut (Xerocomus chrysentern) találtam. Nagyon szép gomba, 3-12 centiméter széles kalapja félgömb alakú. A csövek halványsárgák, később zöldek.
Szedés közben némelyik véletlenül megnyomódott, vagy eltört, ezáltal a szép sárga csöves kalap alja sötétkékre változott. Így már nem volt annyira bizalomkeltő, de mivel a szakirodalom ezt a fajtát az ehetők közé sorolja, elkészítettem. Sütés közben eltűnt a lila szín, nagyon finom ízű étel lett belőle, amelyből a család többi tagja nem kért, mert a gyors és feltűnő színváltozás miatt azóta is bizalmatlanok az aranytinóruval szemben.

Eszembe jutott egy kísérlet, amelyről "Az emberi test" c. könyvben olvastam. A résztvevőket csodálatosan megterített, a legfinomabb és legízletesebb ételekkel rogyásig megrakott asztalhoz ültették. Amikor hozzáfogtak az evéshez, az asztalt sötétkék színnel világították meg, aminek következtében az ételek undort keltő színűekké változtak, mint mikor a zúzódások véraláfutása fekete, kék, majd sárga lesz. Kár, hogy a szépséges aranytinóru is ilyen asszociációkat idéz elő. Egy jó ebéd bánja.


A képen látható jóízű, gesztenyebarna színű gesztenyetinoruból (Gyroporus castaneus) sajnos csak két szép nagy példányt találtunk az egyik tisztáson. Tojással megsütve kiadós, fölséges vacsora készült belőle.

Mivel én nem tudok ilyen szép fotókat készíteni, innen vettem őket. További érdekes információkat a fenti gombákról itt találtok. 

A jövő héten folytatom.

A cukkini (vagy törpetök) a patisszonhoz hasonlóan a tökfélék (kababosok) családjába tartozik. Nagy víz- és jelentős nyersrost-, C-vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül egészséges. Energiaszegény, könnyű, kímélő ételek készíthetők belőle.

Magját tavasszal vetem, a palántákat májusban, a fagyok elmúltával napos helyre kiültetem. Ugyanúgy ültetem és nevelem, mint a csillagtököt. Virágzás után rendszeresen kell szedni, még 20-25 cm-es korában. Ilyenkor a legfinomabb. Állandóan öntözni kell, mert nagyon vízigényes. Uborkával vegyesen kovászolható, egyéb receptekre később visszatérek, amikor már szedni kezdem.

Ha már tökfélékről esik szó, talán emlékeztek rá, amikor a csicsókáról írtam, említettem, hogy az árokpart és a kerítésünk közötti részt is kihasználjuk. Az egyik részébe májusban három bokor sütőtököt ültetünk, melyeket helyhiány miatt a disznóól tetejére futtatunk, és a termés ott érik be.

 

Stevia (sztívia, jázminpakóca)

Ezt a Paraguayban és Brazília déli részén őshonos növényt az ottani indiánok már évszázadok óta használták édesítésre, sebek, bőrbetegségek kezelésére. A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek különleges tulajdonságaira, de az első komoly tudományos vizsgálatokat csak 1899-ben végezte Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguayi kémikus. (Innen ered a növény tudományos neve: Stevia rebaudiana Bertoni).

A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, de a belőle készült szirup akár 300-szor édesebb is lehet a hagyományos édesítőknél.
 

A növény zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel nyílnak apró, fehér virágai. Tavasztól őszig szabadban vagy napfényes ablakban termeszthető. Télen fagymentes helyen kell tartani. Kártevője nem ismert.

Használhatjuk ételek, italok édesítésére. Szárított leveleit le kell forrázni, és negyed órát állni hagyni. 2 dl vízhez egy kanál morzsalékot adjunk. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
A belőle készült szirupot hűtőben kell tárolni. Szárított és porrá őrölt leveleit sütéshez és főzéshez is használhatjuk, mert nem bomlik le a melegítés hatására (kb. 200 °C-ig). Fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, mert 0 kalóriát tartalmaz.

Baktérium- és vírusblokkoló hatású, a benne lévő rengeteg ásványi anyag és vitamin erősíti az immunrendszert. Megfázás esetén a megőrölt porból egy fél kávéskanálnyi fertőtleníti a torkot. Nem okoz fogszuvasodást, Japánban pl. a rágógumi édesítésére is ezt használják. Segíti az emésztést, jótékonyan hat a vérnyomás-ingadozásra.

A dél-amerikai indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmazzák bőrbetegségek (pl. ekcéma) kezelésére is.
A növényt Japánban és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg egyes országokban forgalmazását korlátozzák, bár káros hatása egyáltalán nem ismert.

A növényről további érdekességeket itt és itt, felhasználási ötletekről pedig itt olvashatsz.

Dézsató

Ahogy melegszik az idő, egyre többen vágyunk a víz közelségére, a megnyugtató látványra, a madárcsicsergésre (a szúnyogokat ilyenkor felejtsük el, jó?), és eszünkbe se jut, hogy lehetne akár saját tavunk is. Pedig!

A hely nagy úr (meg persze a pénz is), de egy kis ötletességgel már az erkélyen is megteremthetjük az ÉRZÉST. Csak egy öblös üvegtál néhány úszónövénnyel, és máris másképp fest a világ!

Menta az ablakban

A mentáról már írtam a fűszerkert építése kapcsán, de annak sem kell lemondania e csodás növény illatáról, látványáról és használatáról, akinek csak a konyhaablakban, esetleg az erkélyen vagy gangon van lehetősége az ültetésre.

Az alábbiakban láthatjátok, hogyan ültessünk mentát (vagy egyéb fűszernövényt) pl. kaspóba.

A teljes verziót megnézhetitek itt.

Régi népélet naptára

19. hét:

- május 12. (Pongrác)

- május 13. (Szervác)

- május 14. (Bonifác)

A májusi fagyosszentek. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz."

A múlt hétvégén a sok eső miatt legfeljebb esernyővel lehetett kertészkedni, úgyhogy most van mit tenni. A gyomok és levéltetvek persze nagyon élvezték a párás időjárást, alaposan körbe kell nézni a kertben.

Lássuk hát a teendőket:

- A szamócatövek köré terítsünk szalmát, így később a gyümölcs nem szennyeződik be földdel.

 

- Egynyári virágokat is vethetünk már, pl. oroszlánszájat, napraforgót, körömvirágot, pillangóvirágot.

- A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, csak az elszáradt leveleket távolítsuk el, hogy elég erőt tudjanak gyűjteni a következő évi virágzáshoz.

- A téli káposztaféléket minél korábban vetjük el, annál erősebb lesz a növény a tél előtt.

- Időszerű a káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta és zeller kiültetése.

- Legyünk résen, mert májusban jelenik meg a legtöbb kártevő! A hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy stb. jól távol tartható a növényektől, ha 2-3 hétig fátyolfóliát terítünk a fiatal növényekre, így a kártevők nem tudják lerakni petéiket.

- És persze folyamatosan gyomlálni kell, mert a fokozatosan melegedő időt a gazok is szeretik!

Ennyi talán elég lesz erre a hétvégére. Most úgy néz ki, kicsit csípős időben, de ragyogó napsütésben szöszmötölhetünk. Jó munkát!

A rebarbara

A piacokon járva mostanában gyakran láthatunk rebarbarát, de sokan nem tudják, mire lehet használni. Az angolszász konyha kedvelt alapanyaga ez a fanyar ízű növény, lehet belőle levest, lekvárt, mártást készíteni, de a hagyományos meggyes lepény helyett is kipróbálhatjuk a rebarbarás változatot. Fontos tudnunk a rebarbaráról, hogy étkezési célra csak a húsos levélnyél alkalmas.

Az íriszek

Bár már korábban volt szó a törpe íriszekről, most annyira sok helyen látni nyíló nőszirmokat, hogy érdemes néhány sor erejéig visszatérni a témára.

Az írisz a latin nevét a szivárvány görög istennőjéről kapta, valószínűleg a csodálatos színeiért. A magyar elnevezés, a nőszirom pedig Diószegi Sámueltől származik.

Óvatosan a rokonokkal!

Gyermekkorom óta jól ismerem és gyűjtöm a rábaközi rétek, legelők gombáit, de az erdei fajokat csak az utóbbi években fedeztem fel. A Kisalföld c. napilap egyszer a barbacsi lomberdő gombáiról közölt egy cikket, amely az itt termő, meglehetősen sokféle, ehető és mérges fajról számolt be. Ezekkel addig nem foglalkoztam, annak ellenére, hogy gyakran jártunk ide még télen is. Az újságcikk alapján tanulmányozni kezdtem az erdei gombák szakirodalmát. Főleg a kora tavasszal növők érdekeltek, mert nyáron szegfűgombát (Marasmius oreades), csiperkefajokat, ősszel pereszkéket találtunk eleget.
A "Gombák" (Helmut és Renate Grünert), és a "Leggyakoribb gombákról" (Dr. Rimóczi Imre) c. könyvekben, továbbá növényhatározókban és lexikonokban felfedeztem a kucsmagombákat. Ezek jelennek meg a legkorábban, már április - májusban; csoportosan nőnek lomb- és ártéri erdőkben, nedves, bozótos, bokros helyeken.

Pünkösd (Május) Hava

 

2.) A’ Kertben a’ gaz még jobban, és hamarább gyarapodik, mint a’ Kertivetemények; tehát, a’kik nem varranak azokat a’ gyomlálásra kel azonnal hajtani, mihelyt a’ föld megázván, a’ füvet gyökerestől ki lehet szakasztani.

 

6.)  Sok tavaszszal nagy ezen Hónapban a’ szárazság; tehát előre kell gondoskodni, és a’ kert öntözésére, vagy az esővizet szükség hordóra szedni, vagy ha ez elfogy, kút-vizet hordatni és estvénként a’ veteményeket megöntöztetni: A’ szappan, és Konyhaöbliték igen kövérit, ha a’ Kert földje azzal megöntöztetik: de nem ott a’hol valami vetemény van: mert ennek árt.

 

7.) Már ezen időben a’ Kukoritza, Fokhagyma, Borsó, és idejénvaló Káposzta palánta jó neven veszik, ha töveik környékét a’ tselédek megporhálják, es hordóbavaló Fejes, és Kelkáposzta, Karaláb, és Zeller plántákatis raknak, s a’ sürűen vetett vereshagymát kiszedik, és elplántálják. Tzukorborsót, télre való ugorkát, és későbbi salátát ismét kell vetni.

 

8.) A1 Dohánytis most van az ideje, hogy a’ kövér, és porhanyó főldbe elplántáljuk.

 

12.)Ezen Hónapban már a’ parlagi rozsa, gyöngyvirág virítanak; azértis etzetnek, és viznek valót szedetni kell; mint szinte a’ bodzafa virágját, székfüvét (Camillen) és búza virágotis megszedeti a gondos Gazdaszszony több féle házi hasznaiért, és jó helyre félreteszi.

 

18.) Ha a’ télre való Fejes-káposzta palántát Pünkösd tájban elrakjuk: tizennégy nap múlva meg kell porhálni; de kifoldozni negyed napra bátran lehet.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

 

Gyönyörű méreg!

Ahogy a gombáknál, úgy a virágoknál is gyakran fordul elő, hogy a legszebbek sokszor a legveszélyesebbek. Ezek közé tartozik az apró fehér vagy rózsaszín kelyheket bontó gyöngyvirág (Convallaria majalis). Május elejétől elsősorban tölgyesekben nyílik, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol nyirkos a talaj. Kedvelt kerti növény is, hiszen a talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómáival gyorsan terjed, árnyékos fák alatt is kiváló talajtakaró, a látványról és az illatról már nem is beszélve!

Levendula a kertünkben
A levendula (Lavandula angustifolia) bokros növekedésű, természetes körülmények között félgömb alakú. Levelei keskenyek, hosszúkásak, a levelek fonákja molyhosan szőrös. Júliustól szeptemberig nyíló ibolyáskék illatos virágai álfüzérekben állnak.

Régi népélet naptára

18. hét:

- május 6. (János): Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra.

Miért szeretjük?

Magyarországon az egyik legelterjedtebb virágzó cserjeféle. Legtöbbünknek az anyák napja jut róla eszünkbe. Ez a legszebb, legillatosabb vágott virágot adó szabadföldi növény. Sokszor még a legtisztességesebb emberek sem tudnak ellenállni a csábításnak, és le-letörnek egy-egy ágat, hogy ezzel kedveskedjenek a szeretett hölgynek, a növény tulajdonosának nem kis bosszúságot okozva.

A Wikipédia definíciója szerint "a gerillakertészet (guerrilla gardening és avant-gardening) erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken, ahol arra megítélésük szerint hosszú távon szükség van."

A mozgalom történetéről már sokan írtak, erre most nem térnénk ki, de magyarul olvashattok róla pl. itt

Európában legaktívabb képviselője Richard Reynolds, aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit. Humorérzékét is dicséri a mai napra meghirdetett Royal Weeding Day, vagyis a Királyi Esküvő Napján király(i) gyomlálás folyik majd (remélhetőleg) nemcsak Anglia-szerte.


A nagy gyomlálás után pedig május 1-én 5. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Napot (International Sunflower Guerrilla Gardening Day). A csatlakozni vágyóknak nincs más dolguk, mint néhány szem napraforgómaggal és egy tollal elindulni (lehetőleg csoportosan, hiszen a gerillakertészet alapvetően nem magányos műfaj), keresni egy arra alkalmas helyet, lyukat fúrni, a magokat elültetni, és később sem elfeledkezni róluk! A cél ugyanis a hosszú távú városképszépészet lenne, nem csak egyszeri fellángolás, politikai akció vagy figyelemfelkeltés, ahogy ez nálunk sokszor lenni szokott. Bár ez utóbbira is nyilvánvalóan szükség van (ld. a kátyúkat elkezdték betemetni, ahogy virágokat ültettek beléjük), de nem neveznénk hagyományos gerillakertészetnek.

Visszatérve a hétvégére: sokat keresgéltünk a neten, lesz-e valamilyen akció nálunk is napraforgóültetés-ügyben, de nem találtunk semmit. Ha tudtok ilyesmiről, jelezzétek, ha nem, itt egy kis kedvcsináló, vasárnapig még össze lehet hozni valamit… (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít, csak hogy tudjatok róla!)


 

 

Külföldön több példa bizonyítja népszerűségét, Magyarországon még kevéssé jellemző, hogy olyan helyeken találkozhatunk növényekkel, ahová a napfény nem, vagy csak alig hatol be, ahol egy betonfal, vagy egy irodai folyosó ad életteret a dísznövényeknek.

A városi növénytermesztés egyik leglátványosabb formája a vertikális
kert, más néven az élőfal, zöldfal. Koncepcióját Patric Blanc, párizsi botanikus találta ki, akit az esőerdők különleges növénytársulásai ihlettek meg.

A leveles vagy fodros kel a kelkáposztához hasonló növény, de nem fejesedik be, hanem nagy, fodros leveleket hoz.

Magját április vége felé szabadföldi palántaágyba vetem, és a 4-5 hetes palántákat ültetem a végleges helyre.

Úgyhogy erre a zöldségre még visszatérek bő egy hónap múlva, amikor már a végleges helyükre kerülnek a palánták.

A sorozat első részében bemutattam, hogyan építhetünk sakktábla alakú fűszerkertet, most nézzük meg, melyik a leginkább sikerrel kecsegtető fűszernövény, amellyel szinte bárki próbálkozhat.

A borsosmenta vadon nem fordul elő. A tudományos nevében (Mentha × piperita L.) látható "x" azt jelöli, hogy egy keresztezésből származó növényről van szó. Valószínűleg a vízi menta (Mentha aquatica) és a zöld menta (Mentha spicata) kereszteződésével jött létre. Föld feletti hajtását és szárított leveleit használjuk.

Évelő, lágyszárú növény, amely föld alatti módosult hajtásaival telel át. 30-100 cm magasra nő meg. Szára lilásan elszíneződő. Levelei tojásdad alakúak, szélük csipkés. Világos lila virágait július és augusztus között hozza. Szinte az egész növény kellemes, mentolos illatot áraszt. Nagyon ritkán érlel csíraképes magot.

Régi népélet naptára

 17. hét:

- április 25. (Márk): Ha e napon az ég megdördül, akkor gazdag lesz az aratás.

- április 28. (Vitális): Ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg. 

Szívem szerint azt mondanám, hogy lógassuk a lábunkat, hiszen ünnepi hétvége van, de nyilván sokan vannak, akik csak ilyenkor érnek rá kertészkedni. Úgyhogy néhány dolog a húsvéti ünnepekre is:

- A fűnyírást követően jöhet a gyepszellőztetés, melyről már volt szó korábban itt és itt. Távolítsuk el a mohát is, aztán jöhet a trágyázás és az esetleges fűmagvetés.

 

Retekcsíra

Egy ideje elhanyagoltam a csírákat, de ez csak az írásra vonatkozik. A magocskák mindeközben lelkesen kelnek kifele, csak dokumentálnom kell az eseményeket.
Jöjjön hát még egy nagy kedvencem, a retekcsíra, mely már 3-4 nap után fogyasztható.

A könnyen fenntartható kert alapja a jól megépített kerti szegély, azaz a gyepfelület és a kert többi része közötti határ, az ágyások, burkolatok széle.
Ha azt a feladatot kaptuk kamaszkorunkban, hogy nyírjuk le a füvet, általában több-kevesebb örömmel vállaltuk, hiszen ez már olyan "felnőttes" munka volt. Ám a feladat nehezebb része ott kezdődött, ahol a fűnyírás maga véget ért. Vagyis annál a vonalnál, ahol az ágyások, illetve a kert egyéb burkolt felületei határosak voltak a gyeppel. Ma sincs ez másképp, a gyep szélének rendbentartása továbbra is komoly feladat.

A csillagtök, vagy más néven patisszon magját április közepe után olyan helyre vetem, ahol az udvarban gyep vagy csalán volt. Szerencsére a mi kertünkben sok helyen van csalán. Jó nagy fészkeket készítek egymástól kb. 1 méterre, a földet trágyával vagy komposzttal keverem. Minden fészekbe 3-4 magot teszek 4-5 cm mélyre. A csillagtök hatalmas bokrot nevel. Ha kikel, a két legerősebb tövet meghagyom, a többit elcsípem. Szereti, ha a közelében pasztinák vagy sárgarépa nő. Amíg a levelei ki nem fejlődnek, sok vizet kíván, utána már maga gondoskodik a vízellátásáról. Addig kapálom, amíg a levelei megnőnek, hogy körülötte ne repedjen ki a föld. Hamar virágzik, de az első virágokból még nem lesz termés. Ha már termőre fordul, rendszeresen és gyakran kell szedni, kb. 3 naponként. Szedés után, lehetőleg este jól be kell locsolni.

Virágzás után 2-3 nappal termése már 4-6 cm, zöldesfehér színű, ekkor a legfinomabb. Június végétől szedhető, akkor majd visszatérek rá, milyen finomságokat készítek belőle.

AvantGARDEN

Növénytermesztés talaj nélkül?

A megoldás a hidropónia, azaz a talaj nélküli, tápoldatban való növénytermesztés. Már a 17. század vége felé elkezdtek kísérletezni a növénytermesztés azon formájával, hogy a gyökereket különböző tápanyagokkal dúsított vizes oldatba merítették. Idővel a kutatók egyre több tapasztalatra tettek szert, és az amerikai hadsereg dr. William Frederick Gericke kutatásai nyomán 1945-ben, Ascension szigetén már hidroponikus eljárással termesztett élelmiszereket.

Emlékszem, gyermekkoromban a nagymama vidéki kertjébe kirohantam mezítláb, hogy a még harmatos mentából saját kezemmel szakítsak egy csokorral. Aztán élvezettel szívtam magamba a menta illatát. Később már csak a nagyáruházak zöldségosztályán találkoztam a fehér műanyag poharas snidlinggel.

Régi népélet naptára

16. hét:

- április 24. (György): Szent György napja a pásztorok fogadásának és az állatok kihajtásának napja. A néphagyomány szerint e nap az igazi tavasz kezdete: ilyenkor vetették a kukoricát és a babot.  

 

Virágvasárnap

Ha eddig valaki azt gondolta volna, hogy a kert és a virágok csak a családi ház kiváltsága, íme néhány kép a belvárosi társasház udvaráról, ahol lakom. Virágok vasárnap - Virágvasárnap.

 

Tavaszi fűgondozás

A pázsit kertünk rendkívül fontos része, hiszen pihenésünk és mozgásunk színtere. A helyesen kezelt, dús, erős fűfelületen mezítláb is közlekedhetünk, ami nagyon kellemes érzés. Tavasszal szembesülhetünk a következő problémákkal: barnássárgás elhalt fűszálak, szürkésfehér hópenészfoltok.

Bár az időjárás egyelőre nem sok jóval kecsegtet, egy kis kerti ténykedés biztosan belefér majd a hétvégén.

Fitoland szakmai nap

Egy újabb programot ajánlunk a hétvégére:

A Fitoland szakmai napot tart, amelynek témája a muskátli lesz. Szakértőktől tanácsokat kérhetünk, és beszámolót is hallhatunk a muskátliról: Erdős Attila arról beszél, hogyan lesz a szaporítóanyagból muskátli, Tillyné dr. Mándy Andrea a muskátlifajtákról és ápolásukról tart érdekes előadást.

 

A szakmai napon a részvétel ingyenes, az érdeklődők sorsoláson vehetnek részt, ahol beültetett balkonládát sorsolnak ki.

Cím: 1223 Budapest, Rókales. u. 2-4.

Akinek még nincsen tele a fagyasztója, hűtője, gyomra (másról nem is beszélve) a medvehagymával, íme két nagyszerű program a hétvégére:

Az Orfűi Medvehagyma Fesztivál már ma elkezdődik, a részletes programot megtaláljátok itt.

A másik a szombaton kezdődő Medvehagyma Napok Bakonybélben, melyet idén már negyedik alkalommal rendeznek meg. A két napos program részletesen itt olvasható.

Mindkét helyszín gyönyörű, ha tehetitek, menjetek, szedjétek, egyétek a medvehagymát, vagy csak egyszerűen hemperegjetek meg benne! 

Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Újbudai Kertészeti Kiállítást és Vásárt.

A kiállítás főbb témái: dísznövények, díszfaiskolák, kertépítészet, kerttervezés, virágföld, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem, kerti munkaeszközök, kerti bútorok, öntözéstechnika stb. Ezenkívül színvonalas előadásokat is hallgathatunk, többek között blogunk két szerzője, Megyeri Szabolcs és Bálint Károly is tartanak előadást a fűszernövények termesztéséről, valamint a kertépítés folyamatáról.

 Találkozzunk a kiállításon!

Salátaboglárka

Kora tavasszal kínálják a bükkös, a gyertyános-tölgyes és a ligeterdők a finom salátának való, 8-10 cm magas kis növényt, a salátaboglárkát (Ranunculus ficaria). Lombfakadás előtt tömegesen nyílik, sárga virágszőnyeggel borítja az erdők alját. Aranysárga szirmai keskenyek, hosszúkásak, fényesek. Levelei vese alakúak, fényes zöldek. Csak a fiatal leveleket lehet salátaként fogyasztani. Gyógynövényként nem jelentős, de Lukács Endréné: Lukácsné gyógyteái c. könyvében az aranyér elleni tea egyik alkotójaként megemlíti. A tea receptje és használata a következő:

Jónak és hasznosnak tartom a medvehagyma bemutatását. Én főzeléket, salátát és levest készítettem belőle.

Felhasználásához javaslom még a KISALFÖLD c. napilap gasztromagazin mellékletének (2010. június 2.) receptjeit:

Keukenhof csodálatos hely, de itthon is láthatunk szép tulipánokat.

Tegnap a budapesti Füvészkertben jártam, ott fényképeztem ezeket a szépséges virágokat. Most virágoznak a cseresznyefák is, úgyhogy érdemes ellátogatni ebbe a város szívében megbúvó botanikus kertbe. Sajnos a pálmaház felújítás miatt nem látogatható, és mindenfelé munkagödröket, munkagépeket és munkásokat kell kerülgetni, de ezzel együtt is élvezhető a park szépsége. Hétvégi programnak, de akár egy laza délutáni sétára is megfelelő hely a Füvészkert. Nézzétek meg ti is!

Tulipánok

Lassan itt a tulipánszezon, a kisebb termetű botanikai tulipánok már most kezdenek nyílni, a nagyobb termetű változatokra még egy-két hetet várni kell.

Régi népélet naptára

Mostantól a "Régi népélet naptára" hétfőnként jelentkezik, itt találhatjátok az egész hétre vonatkozó hiedelmeket, szokásokat.

Miután a kerti munkákkal kapcsolatban is rendszeresen időzavarban, csúszásban vagyok, gondoltam, saját okulásomra, és talán mások segítségére is csokorba gyűjtöm az aktuális tennivalókat.

A tulipán története

A tulipán a tavasz egyik hírnöke, a magyar népművészetben kiemelt helyet foglalt el, gondoljunk csak a tulipános ládára. Éppen ezért sokan azt hiszik, hogy a tulipán igazi magyar növény, de ez nem igaz. Ázsiában őshonos, és török közvetítéssel került Európába. Nyelvemlékeinkben is csupán az 1640-es években fordul elő először. A 16. században egész Európában divatba jött a kertészkedés, az emberek messze földről hozatták a ritkább virágfajokat, és egy-egy különlegességért kisebb vagyonokat fizettek. Ugyanez történt Magyarországon is, gyűjtötték a ritka virágokat és gyógyító füveket. Nemesi családok megrendelték a külföldön megjelent füveskönyveket, de sok magyar is írt könyvet a növényvilágról, pl. Batthyány Boldizsár a hazai gombákat festeti meg, Nádasdy Tamás magyar orvosa a gyógyító füveket és virágokat mutatja be. A 16. században egymás után jelentek meg a füveskönyvek és a kertről szóló munkák. A világhírű botanikus, Carolus Clusius (1526-1609) is hazánkba érkezett, és az ő munkásságának köszönhetjük, hogy több külföldi tudós is kezdett érdeklődni Magyarország növényvilága iránt. Neki tulajdonítják a tulipán európai elterjesztését. Azt viszont kevesen tudják, hogy ő Magyarországon találkozott először tulipánokkal.

Tulipán Clusius egyik metszetén

Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól megmunkált, trágyázott talajba, 40-50 cm-es sortávolságra vetem. 3 cm-es mély árkot húzok, és a magokat 4-5 cm-re teszem egymástól. A magok felett az árkot földdel befedem és tömörítem.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Vilmos napján esik az eső, szűk lesz az esztendő.

Szent György (Aprilis) Hava.

2-0 Legnagyobb foglalatosságot kiván a’ Kert ebben a’ hónapban; azért is míg a’ hó leve bent van a’ főldben, a Saláta vetés, borsó rakás, Paprika, és Zeller, veres répa, káposzta, kel, karalább, és kártifiól vetés ezen Hónap elején túl nem haladhat: de ha lehet, Józsefnap körűl legjobb vetni. Hogy ezen plánták addig megis erősödjenek, míg az erősebb melegek a’ bolhát el nem szaporítják: palánta mag alá a’ trágyázott főld nem jó: mert bolhát nevel; az erdei gyep, vagy parlag föld legjobb: azért ezt jókor meg kell hozatni szekérrel.

 

3-0 A’ magnak való Káposztator’sákat, és győkereket, szegfüvet, Auriculát, Violát, és Tubarózsát, Rosmarint, ’s a’ t. ha már a’ dértől nem lehet félni ezen Hónap közepén legfelebbis kiültetni szokás.


14. Kukoritzát, Dinnyét, és Ugorkát ezen Hónapban szükség vetni, vagy rakni, és ha az idő jó, nem kel nekik Szent György napjátis megvárni egészen: sijetni mindazáltal velek nem tanátsos.

 

A’ melly Gazdaszszonynak Szent György napkor illyen renden van a’ Háza: megérdemli hogy a’ Férje szeresse és betsülje.

Kedvelt növény ez az elsők között virágzó, lombhullató cserje. Élénksárga virágaival üdítő színfoltja kertünknek. Sokan aranyesőnek mondják, de az egy másik növény, amelynek virágai májusban és júniusban nyílnak fürtökben. Az aranyvesszőnek nagyon sok fajtája létezik: a virágok nagysága, sűrűsége, színárnyalata különbözteti meg őket, sőt 60 cm-re növő törpeváltozata, valamint sárga levelű fajtája is van, amely lombjával díszít a vegetációs időszakban.

Vízelvezetés a kertben

Csapadékvizek elvezetése

Miért fontos?
A felszíni vizek elvezetése ugyanolyan lényeges műszaki feladat, mint egy ház alapozási munkái. Amennyiben egy ház alapja nem szakszerűen épül, az egész épület instabillá válik. Szakadhat, repedhet, sőt össze is dőlhet. Elhibázott felszíni vízelvezetési megoldás esetén a pincék vízelöntése, falfelázása, házfalak vizesedése, repedezése, a kert elmocsarasodása, fű- és növénypusztulása okozhat problémát.
 
Miből tevődik össze a felszíni víz?
A csapadékvizek összességéből. Tetőkről, burkolatokról lefolyó, kertre hulló csapadékból, telken kívüli területekről (utak, zöldfelületek) befolyó vizekből. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakember szükséges a tökéletes műszaki megoldáshoz, amivel mentesíteni tudjuk házunkat, telkünket a kellemetlen következményektől.
 
Műszaki megoldások
Első lépésként víztömegszámítást kell végezni a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat figyelembe véve (pl. 150 m2-es tető x 50 mm-es eső=7,5 m3 víz). A legcélravezetőbb megoldás földmunkával elvezetni az épülettől a vizet. Ajánlom, hogy már az építkezés megkezdése előtt, a házalap magassági kitűzésénél vegyük figyelembe a terepszinteket. Használjuk kertünk zöldterületének szikkasztó képességét is.
 
Mitől függ a hatékonysága?
- a zöldterület nagyságától, magassági szintjétől
- talajszerkezettől: homok, középkötött, kötött, márga, vízzáró agyag, sziklás, köves
 
Mélyebben fekvő „vízgyűjtő” zöldterületeken vizes talajt kedvelő növényeket ültessünk, pl. fűzfákat. Télen, az átfagyott talaj esetében csak minimálisan üzemel ez a megoldás, de erre is van alternatíva. Az összegyűjtött csapadékvizet lehetőleg mechanikus, szikkasztási megoldásokkal vezessük el. Lényeges szempont, hogy a háztól minél messzebb és lehetőleg a legmélyebb területen szikkasszunk. Azon területeket, ahol rendszeres a vízmosás, kavicsterítéssel vagy kőszórással védjük. Sok helyen a vízgyűjtő aknákba, tartályokba vezetik a csapadékvizet, és átemelő szivattyúkkal távolítják el. Ez nagyon drága, kockázatos megoldás, és még mindig ott a probléma, hova vezessék a kitermelt vizet. Mindig válasszuk a legegyszerűbb megoldást az adottságokhoz képest.
 
Bálint Károly kertépítő
 
Ugyanebben a témában másik szakértő blogírónk, Megyeri Szabolcs is elmondja a véleményét: 

Kertépítés

Ha valaki most kapna kedvet ahhoz, hogy ki- vagy átalakítsa a kertjét, íme néhány jó tanács:

 

 

Tavasz Angliában

Az alábbi képeket egy kedves olvasónk, Veronika küldte Oxfordból. Az ottani klímának köszönhetően egyszerre nyílik a hóvirág, a nárcisz, a jácint és a tulipán. Ez utóbbi a komposztban érzi a legjobban magát, ahogy erről az egyik fotó is tanúskodik. A házon belül a konyhaablakban virító primula, nárcisz, ciklámen és fürtös gyöngyike gondoskodik a tavaszi hangulatról.

Végre itt a snidlingszezon!

Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.

Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:

Snidlinges háromszögek 

Hozzávalók:

Tészta 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

2 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

 

Krém

25 dkg túró

5 dkg olvasztott vaj

snidling minden mennyiségben

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg reszelt  füstölt sajt

csipet só

bors

 

A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).

Jó étvágyat!

Medvehagyma

Talán 3 éve lehetett, hogy a piacon meglepetten láttam: gyöngyviráglevelet árulnak! Aztán a néni felvilágosított, hogy az medvehagyma, és rábeszélt, hogy vegyek egy csomaggal, mert nagyon finom és egészséges. Igaza volt. Azóta alig várom a március közepét-végét, amikor rövid ideig kapható ez a zöld finomság.

Magyarországon tömegesen a Mecsekben terem, legkorábban Orfű környékén, ahol külön Medvehagyma Fesztivált is rendeznek (idén ápr. 15-17-ig). Egyébként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében találjuk meg. Levele nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirágéra (én is annak néztem), ezért nagyon kell vigyázni, ha magunk gyűjtjük, mert ez utóbbi rendkívül mérgező! Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg vagy tépjük el a levelet: ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág.

Végre kertészkedtünk!

Hosszú idő után végre eljutottunk a Nagymamához, és kivételesen az időjárás is kegyes volt hozzánk, úgyhogy szinte az egész napot a kertben töltöttük. Először is körbenéztünk, hogyan éledezik a kert: nyílnak a nárciszok, bimbóznak a jácintok, és lassan a tulipánok is előbukkannak a zöldellő levelek közül.

A nárcisz

A népnyelvben húsvétvirágnak is nevezett nárcisz méltán népszerű a tavaszi kerti virágok sorában.

A nárcisz nemzetség igen sokszínű és alakgazdag. A boltok polcain ma már inkább fajtákkal találkozunk, amelyeket az Angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) a virág, vagyis a két lepelkör alapján 12 csoportba, ún. divízióba sorolt (bókoló nárcisz, trombita nárcisz, nagykoronájú nárcisz, kiskoronájú nárcisz, tömött virágú, jonquilla nárcisz, tazetta, poëticus nárcisz, harangvirágú, vad nárcisz, hasadt koronájú nárcisz és az egyéb fajták, amelyek nem sorolhatók be ezekbe a kategóriákba). A legismertebbek és leggyakoribbak a nagykoronájú és a kiskoronájú nárciszok, de különlegességek is helyet kapnak, mint a tazetta vagy a hasadt koronájú nárciszok.

A virágzási idő szempontjából a nagykoronájú sárga nárciszok a legkorábbiak, míg a ún. poëticus nárciszok a legkésőbbiek. Időjárástól függően márciustól akár májusig is díszíthetik kertjeinket.

'Actaea'

 

'Cheerfulness'

 

'White Lion'

 

'Yellow Cheerfulness'

 

Ennek a virágnak a születését két történet is magyarázza.

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

Márciusi vetnivalók

A tavaszi kerti munka ideje a talaj felszáradása után jön el, mert a nedves talajt jobb, ha nem tapossuk össze. A növények a laza talajban gyorsabban fejlődnek, és így behozzák a lemaradást. A magok gyorsan csíráznak és jól kelnek, mert élő talajrétegbe kerülnek, amely nem keményedik meg. Ha a kialakított vetőágyakat ősszel mélyen felástuk, most elég csak felkaparni és finoman elgereblyézni.

Az időjárástól függően március közepe-vége felé vetem el a brokkolit, a pasztinákot, a feketegyökeret és a póréhagymát.

Zsázsacsíra

A zsázsát eddig csak kis növényke formájában ismertem, úgy szeretem is. Most kipróbáltam a csíraváltozatot, mely ugyan nem aratott nálam akkora sikert, mint az eddigiek, de azért megosztom veletek, hátha másnak bejön.

Ültessünk árvácskát!

Végre itt a jó idő, egyre több virág nyílik, a piacok tömve szebbnél szebb színű árvácskával, úgyhogy ne halogassuk tovább a dolgot!

Február óta nem jelentkeztem, most folytatom kertem bemutatását. A kert kerítése és az árokpart közötti 1 m széles sávot is hasznosítom, itt terem meg a csicsóka. Ez az egyre népszerűbb, de még mindig nem eléggé ismert növény Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Magas növésű, dudvás szárú, gumós, fagytűrő évelő növény, mely a fagyok elmúltával már hó alól is szedhető. A földi vagy jeruzsálemi articsóka, földi körte ill. "szegények krumplija" néven is ismert csicsóka küllemében a friss gyömbérgumóra emlékeztet, íze az articsókáéhoz hasonló, de rosttartalma 4-5-ször nagyobb, mint a burgonyáé.

Kora tavasszal jól megmunkált földbe ugyanúgy ültetem, mint a burgonyát. A szár alól tövenként kb. 1,5 kg csicsóka szedhető.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint (is) ma van a csillagászati tavasz kezdete.

Az elmúlt hétvégén tartották a Gardenexpót, ahol nagyon sok kertes cég állította ki termékeit, voltak szakkönyvek, sokféle szoba- és kerti növény, kerti szerszámok, gépek. Ezenkívül érdekes előadásokat hallhattunk a kerttervezésről, a virágkötésről, a fűszertermesztésről. A kiállítás számomra legérdekesebb része az orchideakiállítás volt, ahol a hazai termesztők és nemesítők mutatkoztak be, voltak kompakt növésű mini orchideák és igazi óriások, lehetett magokat, speciális orchideaföldet vásárolni.

 

A következő szakkiállítás, ahol biztosan ott leszünk, az az újbudai Dísznövénykiállítás, 2011. április 15. és 17. között.

 

Tavaszi kerti munkák

Végre itt a tavasz! Azoknak, akik szeretnek kertészkedni, a következő jó tanácsokat adom:

 

 

 

Első feladat a cserjék és a fák metszése, most esedékes a fagyok elmúltával. Nagyon lényeges, hogy ismerjük növényeinket, mert csak ebben az esetben végzünk szakszerű munkát. Ha a könyvek alapján nem tudjuk beazonosítani fajtáikat, kérjünk szakembertől segítséget. Nem biztos, hogy a szomszéd, esetleg a kolléga a legjobb választás. Döntsük el, mit szeretnénk a növényünktől: zöldtömegével, virágjával, esetleg különleges formájával díszítsen. Ezt a problémát egy kedves ismerősöm egyszerűen megoldja: kétévente elektromos láncfűrésszel szinte tövig visszagyilkolja a növényeit. Ennek következtében hatalmas seprűszerű borzadályokat hoz létre. Minél rövidebbre vágjuk vissza a növényt, annál erőteljesebb hosszabb hajtást hoz létre. Tavaszi virágzású bokrokat kíméletesen metsszük. Csak a beteg, törött, elszáradt részeket vágjuk le. Ellenkező esetben a virágzó részektől szabadítjuk meg a növényt. Nyári, őszi virágzású cserjéket ifjíthatjuk, alakíthatjuk kedvünkre.

 

Sövényeinket is most kell formázni először. Túl sűrű ágrendszer a virágok mennyiségét, minőségét hátrányosan befolyásolja. A fák alakításánál kivétel, ha elöregedett növényt ifjítunk, mellőzük a láncfűrész használatát. Rengeteg vasvillához hasonló ágacskákkal bőségesen ellátott gnóm növényt lehet látni!

Amennyiben nem köcsögfának vagy vendégriogatónak szánjuk fáinkat, kíméletesen formáljuk, mert a későbbi zöldmetszéssel gyönyörűen alakíthatjuk a korona formáját. Nagyobb ágakat mindig tőből vágjuk le, és feltétlenül védjük sebkezelővel a metszlapot. Diófát nem szabad tavasszal metszeni, mert erőteljes nedvfolyást idézünk elő, ami nemcsak legyengíti, de akár el is pusztíthatja a növényt.

Örökzöldek, rózsák, évelők, alakításával még várjunk, mert lehetnek még komoly fagyok, amik károsíthatják a frissen vágott növényt.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget!

A jácint

Ebből a videóból sok hasznos dolgot megtudhatunk a jácintról.

Vöröskáposzta-csíra

A vöröskáposztamagot nem olyan rég fedeztem fel; ennek a zöldségfélének eddig csak az almával párolt, kacsacombbal dúsított változatát ismertem, amely nagyon bejött, úgyhogy gondoltam, adok egy esélyt a magnak is. Nem bántam meg:)

Március 15.

 

Az ókori görögök szerint a jácint egy csodaszép ifjú, Hüakinthosz halálával született. Úgy halt meg, hogy egy diszkosz a homlokának csapódott. Hüakinthosz Apollón kísérői közé tartozott, sőt Apollón isten szerelmes volt belé. Egy alkalommal diszkoszt vetettek, és Apollón földről visszapattanó korongja Hüakinthosz homlokának csapódott, mire a fiú holtan esett össze. Hiába próbálta Apollón elállítani a vérzést, már nem tudott segíteni Hüakinthoszon. Apollón őszintén megsiratta, és így kiáltott: „Ó, ha az életemet adhatnám érted, vagy veled halhatnék!” Ahogy ezt kimondta, Hüakinthosz kiserkent vére nyomán a fű újra kizöldült, és gyönyörű virág nőtt, amelynek szirmaiba Apollón beleírta Hüakinthosz nevének kezdőbetűjét.

A történetnek van egy másik változata is. Eszerint nem Apollón, hanem Zephirosz, a nyugati szél istene, aki szintén szerelmes volt a fiúba, ölte meg Hüakinthoszt, mert az inkább Apollónhoz vonzódott. A verseny közben féltékenyen ráfújt az Apollón által elhajított diszkoszra, mire az megölte Hüakinthoszt.

 

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mítoszban megénekelt virág valószínűleg nem hasonlít a ma ismert jácintra. Az sötét bíborszínű vagy karmazsinvörös szirmú liliomszerű virág lehetett.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Tavaszi saláta

Ezt a receptet találtam a Konyhaklubon. Szerintem érdemes kipróbálni, finom, nagyon egészséges. Tél végén pont erre van szükségünk.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy.

A nőszirom (írisz)

Ha fel kellene sorolnunk a legkorábbi virágokat, akkor szinte mindenki a hóvirágot, ibolyát, tőzikét esetleg krókuszt említené, pedig egyes nőszirom fajok és fajták is igen korán, már márciusban virágoznak. Az írisz a nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, és ez is jelzi, hogy milyen sokféle lehet az íriszek színe. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett már számtalan színváltozatban kapható, és a nemesítők folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelennek meg.

Garden Expo

2011. március 18. és 20. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában a Gardenexpót, idén is az Orchidea Show-val együtt. A kertészeti seregszemlén a kiállítók bemutatják az újdonságaikat, ezenkívül nagyon sok érdekes szakmai előadást meghallgathatunk. Blogunk egyik szerzője, Megyeri Szabolcs is előad a kerttervezésről minden nap 11 és 14 órakor.

Lucernacsíra

Végre kicsírázott másik nagy kedvencem, a lucerna! Ez egy igazi energiabomba, leköröz bármilyen multivitamin-kapszulát, úgyhogy érdemes kivárni a 7 napos csírázási időt.

Az eljárás ugyanaz, mint az eddig ismertetett magoknál: egy tálhoz 1 evőkanál magot jól megmosok, világos helyre teszem, naponta kétszer átöblítem, majd 1 hét múlva lelegelem:) A maradékot zárt edényben hűtőben tárolom (én nem sokáig). Csírázáskor finom bojtosgyökerek fejlődnek ki, de ezeket ne tévesszük össze a penésszel, mely sajnos szintén gyakran jelenik meg a csíranövényeken, ha nem vagyunk elég éberek.

Hóvirág

Úgy tűnik, hogy a tavasz még egy kicsit várat magára, addig is nézzétek meg ezt a videót:

 

 

Böjtmás (Martius) Hava

 

2-0 Ha az idő a’ múlt hónapban nem szolgált: most sem késő a’ kész Melegágyakat bevetni, és a’ hideg éjjelek ellen szalma fedelekkel betakartatni.

3-0 A’ mindenféle veteménymagokat szedje elől a’ Gazdasszony, és ha Februariusban nem lehetett, most már vetni kell, az idején valókat.

4-0 A’ kertet már fel kell sorban ásatni, és ha a’ főld valamennyire megmelegedett: a’ szokott vetemény magokkal egymás után bevettetni. Hogy annál jobban nöjjenek: meg kell porhálni a’ fokhagymát, és kint telelt, Kel, és Kártifiol palántákat: de ez tsak az igen jó Esztendőben eshetik meg.

5-0 A’ Kender, Len, Káposzta, és Dohány alá a’ főldet másodszor ezen hónapban is meg kell jó apróra szántatni.

6-0 Még a’ Nyirfa nem bimbózik, szivósabb természetű: Erre nézve most kell ágakat szedetni, és azokból egész esztendőre való seprőket köttetni.

 

10-0 A’ magnak való Fejeskáposzta, Kel, Karaláb, Kártifiól, Veres, Fejér, és Sárgarépák, retkek, Hagymák már illyenkor sokszor tsiráznak, és ha őket friss levegő nem éri, megfúlnak, és rothadnak. Ezértis a’ Gazdaszszonyok a’ zőldsgpintzéket szellőztessék, vagy ha a’ főld, és idő engedi, ültettessék ki a’ Czirzés előtt.

11-0 A’ bor fejtésekor egy edény seprőt félre kell, tenni, és gondját viselni. Ennek egész esztendőben többször veszszük hasznát, ha vagy a’ vasedényeket akarjuk tisztíttatni.

12-0 A’ Mártiusi hóviz betses. Ezt, mentől későbbi, annál többre betsűlik azok a’ Gazdaszszonyok, a’ kik szagos, és egyéb vizeket akarnak égetni: mert az illyen víz igen tiszta, nints annyi Só, Salétrom, Kövérség, ’s rothadt test benne, mint az esővízben.

 

15-0 Mentől idejébben lehet, a’ kolompért el kell rakatni; és ezen Hónap végénél tovább halasztani káros: a’ kik őszszel rakják, még több almát szednek alóla.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820


 

Ági mama biokonyhakertje

Hosszú életem során sokszor voltak nehéz időszakok, amikor gondot jelentett a levesnek, főzeléknek való friss zöldség beszerzése. Kis konyhakertem csupán 125 m2-es volt, az öttagú családnak bizony nagyobb mennyiségekre volt szüksége. Idővel rájöttem, hogy kis odafigyeléssel, saját jegyzetek készítésével, a növények helyes társításával és az úgynevezett vetésforgóval szinte mindent meg tudok termelni. Aki megfogadja tanácsaimat, biztosan hasznosítani tudja azokat, és örömét leli abban, hogy saját termésével változatos, zöldségekben gazdag reformkonyhát vezethet.

 

Kiskertemben gyomirtót, műtrágyát nem használok, mert azok kipusztítják a kis talajlakó állatokat és rovarokat. A kapálás helyett, ha csak lehet, gyomlálok, hogy a talajt ne forgassam föl, hanem csak lazítsam, és megbecsülöm a gilisztákat, mert a talajlazításból alaposan kiveszik a részüket. Az összegyűjtött gyomnövényeket komposztálom, és ezzel pótolom a talaj szervesanyag-tartalmát.

A következő hónapokban, ahogy az egyes munkák időszerűek lesznek, részletesen leírom a tennivalókat.

Tavaszra várva

Valahogy csak nem akar vége lenni a télnek. Körülnéztem anyuék kertjében, hátha a virágok már jelzik a tavaszt, de csak a hóvirág nyílt ki.

Programajánló

Lassan itt a tavasz, aki teheti, feltétlenül látogasson el az Alcsúti arborétumba, addig is álljon itt kedvcsinálóként egy videó:

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Mátyás jeget talál, akkor feltöri, ha nem talál, akkor csinál.

Mustárcsíra

A mustárcsíra az egyik legnagyobb kedvencem. Nagyon gyorsan, 2-3 nap alatt kicsírázik, és már fogyasztható is.

1 evőkanál magot alaposan megmosok, beáztatni nem szükséges. A csíráztató tálat világos helyre teszem, de ügyelni kell rá, hogy közvetlenül ne süsse a nap! A magokat naponta kétszer átmosom, más tennivaló nincs is.
A csíranövény pikáns, enyhén csípős ízű (akárcsak a retekcsíra), nagyon finom vajas kenyérrel, salátákban, levesekben.
Antibiotikus hatású, tisztítja a nyálkahártyát, kedvezően hat az epére és a májra, csökkenti az emésztési zavarokat. Élénkítő, vértisztító, enyhíti az izomfájdalmat. De ha valakit mindez nem érdekel, akkor legyen elég annyi, hogy egyszerűen isteni!
Egyszóval nagyszerű adománya a természetnek.
 
  
1. nap2. nap
3. nap
 

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára szerint" február 22-én Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

A gyümölcsfák védelmét szolgáló eljárások közül az egyik legfontosabb a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Ha elvégezzük ezt a műveletet, fáradozásunk később megtérül, hiszen több és jobb minőségű termést hoznak a gyümölcsfák.

Kankalin, videó

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz.

Kankalin

A kankalin latin neve a "primus" szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. A nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják szirmaikat.

Búzacsíra

 

A B1-, B2-, B6-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzacsíra kiváló étrendkiegészítő (2-3 evőkanál naponta) a hosszú téli hónapok után.
 

Csíráztatott búza (bab, lencse, csicseriborsó)
Egy marék búzát többször váltott vízben jól megmosok, minden pelyvának le kell menni róla. Ezután tésztaszűrőbe teszem, és jól átmosom.
Műanyag vagy kerámia csíráztató tálba (vagy akár tálcára) teszem és világos helyre, pl. ablak közelébe helyezem. Közvetlen napsütés ne érje!
A további teendő, hogy reggel és este újból átmosom.
A búza 4 nap alatt kicsírázik, a lencse 3 nap alatt, a babfélék 5 nap alatt.
Ezek után, ha nem használom el mindet, lezárt dobozban hűtőszekrénybe teszem, de akkor is naponta át kell mosni, nehogy megpenészedjen.

1. nap2. nap
3. nap4. nap
 
5. nap

 

Tavaszi munkák a kertben

Februárban minden kerttulajdonos szembesül a kérdéssel: mi maradjon, és mit kell eltávolítani a kertből? Sokszor érzelmi okokból, máskor csak a szakmai hozzáértés hiánya miatt évekig meghagyunk olyan növényeket, amelyek elfoglalják a helyet az új növények és kialakítások elől. Tél végén, kora tavasszal, amint kilép az ember a kertbe, rengeteg tennivalóval találja magát szembe.

A metszés szabályai

A metszéshez a következő jó tanácsokat tartsuk észben:

1. Még a rügyfakadás előtt kezdjük el a metszést, hiszen ilyenkor jól áttekinthető a korona, könnyebben eldönthetjük, mit és honnan távolítsunk el; csak az őszibarack és a kajszibarack esetében várjunk addig, amíg a virágrügyek elkezdenek megduzzadni.

2. A lehető legkisebb sebet ejtsük a fán a metszés során.

3. Ne hagyjunk nagy csonkokat, mert ezek beszáradnak és könnyebben elfertőződhetnek a sebek; tehát a rügyhöz közel metsszünk vissza, és lehetőleg ne egyenesen vágjunk, hanem kissé ferdén.

4. Ha nagyobb ágakat fűrészelünk le, akkor ezt több részletben tegyük, hogy megakadályozzuk ezek behasadását.

5. Vigyázzunk, ne essünk túlzásba a metszés során; hagyjunk is valamit a fán.

6. Először mindig a beteg, sérült, hasadt részeket távolítsuk el.

7. Célunk, hogy világos, szellős koronát alakítsunk ki, hogy a fejlődő gyümölcsök elegendő napfényhez jussanak, és megakadályozzuk a betegségek és a kártevők elszaporodását, hiszen ezek terjedésének kedvez a sűrű korona és lombozat.

8. A következő lépés a korona ritkítása, amely során a sűrűsítő, befelé és túlságosan felfelé növő, egymást keresztező vesszőket, gallyakat, ágrészeket vágjuk le.

9. Senki sem szereti, ha nagyon nyújtózkodnia kell a szép gyümölcsökért, ezért törekedjünk a korona szétterítésére, terebélyesítésére; ezt úgy érhetjük el, hogy mindig kifelé álló rügyre metsszünk vagy kifelé növő oldalelágazásra vágjunk vissza.

10. Az öreg, de egészséges fáknál az ún. ifjító metszés részeként a túlságosan elöregedett részeket metsszük le, de ügyeljünk arra, hogy a fiatal hajtásokat, vesszőket tartsuk meg, hogy legyen miből megújulnia a fának; a korona belső részéből lehetőleg ne vágjunk ki tőből semmit.