Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Manapság talán nem sokan vetnek úgy, mint drága városi nagymamám, aki az előző évben összegyűjtött magokat vegyesen szórta ki, majd kikelés után a hasonlókat egy csoportba rendezte. Így nála nem sok értelme lett volna a veteményes-jelölőnek. A többség azonban rendet tart a kertjében, szép sorban veti a zöldségeket, ám a jelölésre már nem sok gondot fordítunk: a vetőmag zacskóját kis fadarabra biggyesztjük, vagy közvetlenül a földbe szúrjuk. Pedig egy kis ötletességgel még jobban feldobhatjuk amúgy takaros konyhakertünket.

A legegyszerűbb, ha a vetőmagzacskónak kiszemelt fadarabot feliratozzuk.

Hagymát hagymával még!

Szolgálati közlemény!

Bizonyára emlékeztek rá, hogy hagymás virágos fotópályázatunk beküldési határidejének április 29, vasárnapot jelöltük meg. Akkor nem vettük figyelembe (vagy csak elfelejtettük...), hogy ezen a hétvégén szabadnaptorlódás lesz, melynek következtében a Kapanyél döntnökcsapata legközelebb május 3-án tud összeülni, hogy eldöntse, mely 3 hagymásról készült fotó a legszebb.

Ezért aztán úgy döntöttünk, meghosszabbítjuk a beküldési határidőt, és május 2-áig várjuk a fejenként max. 3 fotót. Aki még nem ismeri a részletek, segítség itt.

Eddig már rengeteg szép fotó érkezett, így a saját dolgunkat nehezítjük meg a pár napos hosszabbítással, de ne kíméljetek!

A kökörcsin

Korábban már volt szó a tavaszi héricsről, amelyet az év vadvirágának választottak. A kommentekből kiderült, sokan kedvelik ezt a virágot, és közeli rokonát, a kökörcsint is.

A kökörcsin a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő. Kora tavasszal nyílnak 5–7 cm átmérőjű, harang alakú, szőrös virágai, amelyek a fajtától függően lilásak, rózsaszínesek vagy kékesibolya színűek lehetnek, élénksárga porzókkal. A bimbót, a virágkelyhet, a szárait ezüstös szőr borítja. A virágok 5–8 cm hosszúak, a növény magassága 25–30 cm, a szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a három örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal. A termések egymagvúak, tollasak. A kökörcsin magról könnyen szaporítható. Sztyeppréteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, réteken fordul elő.

Leánykökörcsin

Nevét az ótörök „kök” szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Fekete kökörcsin

A kökörcsinnek több faja is honos nálunk, például a mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis) ennek alfaja a fekete kökörcsin (P. pratensis subsp. nigricans), a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica – ezt sokáig a mezei kökörcsin egyik alfajának tartották, csak az utóbbi időkben számítják külön fajnak), a tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens), a tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis), a nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) és a hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana).

Magyar kökörcsin

Különleges szépségük kis híján a vesztük lett, mert igen feltűnőek, és a kirándulók egyszerűen nem tudták megállni, hogy le ne tépjék virágaikat. Amióta főbb termőhelyeik szigorúan védetté váltak, állományuk is megszaporodott, noha így is ritkán lehet találkozni velük.

A kökörcsin minden változata védett vagy fokozottan védett. A fekete kökörcsin eszmei értéke: 5000,-, ezzel szemben az igen ritka hegyi, a magyar és a leánykökörcsin eszmei értéke meghaladja a 100.000 forintot.

Hála a kertészeteknek, ma már nem kell lemondanunk a kökörcsinről. Több helyen lehet venni a leánykökörcsin szaporítóanyagát, ha valaki szeretne, akkor gyorsan kell megvásárolnia, mert nyáron már nem nagyon kapható.

Tátogó kökörcsin

A növényt napos, és félárnyékos helyre ültessük. Laza, kavicsos, közepes táperejű talajt kedvel. Virágzás után is feltűnő növény. Évelőágyásokban, ligetes, vadvirágos kertrészekben is nagyon szép látvány. Sziklakertbe egyesével vagy kisebb csoportba ültessük.

Gyógyhatásai
A mezei kökörcsin minden része nagyon mérgező, frissen szedve mérge a bőrt irritálhatja. A népi gyógyászatban fekélyek és szemgyulladás kezelésére használják. A homeopátiában bő, sűrű, sárgászöld, nyálkás váladékok kezelésére, valamint sírós, nyűgös, érzékeny gyermekeknél alkalmazzák.
A leánykökörcsin teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják, de senkinek nem ajánlatos önszorgalomból próbálkozni vele.

Tegnap éjfélkor lezárult játékunk a Díszkert 2012 három páros belépőjéért. Összesen 19 helyes válasz érkezett, vagyis, hogy idén 25. alkalommal rendezik meg a kiállítást.

A neveket a beérkezés sorrendjében számoztuk be, és a random.org véletlenszám-generátorral választottuk ki a három szerencsés nyertest.

  

Az első a 19-es, a második a 8-as, a harmadik pedig a 6-os lett. A számokhoz tartozó nevek a következők: Kunné Szalay Rita, Klubecz Anikó, Barnáné Kecskeméty Gabriella. Mindhármuknak gratulálunk, a továbbiakról e-mailben tájékoztatjuk őket.

A többieknek köszönjük, hogy velünk játszottak, ne csüggedjenek, lesz még alkalom játszani és nyerni! 

A vakond és a gyermekláncfű számít a gyepes területeken fő kertészbosszantónak. A vakond ellen sok mindent nem lehet tenni, biztos védelmet a vakondháló jelent, de a gyermekláncfű távol tartása nem reménytelen.

Díszkert 2012 - Játék!

A tegnap beharangozott hétvégi kertészeti kiállításra ma 3 páros belépőt sorsolunk ki. Nincs más dolgotok, mint az alábbi egyszerű kérdésre jól válaszolni:

Idén hányadik alkalommal kerül megrendezésre a tavaszi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár?

A helyes választ, egy számot, küldjétek el a kapanyelinfo@gmail.com címre. A három nyertes 1-1 páros belépőt nyer a pénteken kezdődő Corvinus Díszkert 2012 kiállításra.

A válaszokat csütörtök éjfélig várjuk, pénteken megtudjátok, kik a szerencsés nyertesek.

Sok sikert!

Díszkert 2012

Jubileumi hétvégére készülnek a Budai Arborétumban. Április 27-29. között immár 25. alkalommal rendezik meg a tavasz legnagyobb kertészeti szakkiállítását és vásárát, idén Corvinus Díszkert néven.

A hétvégére gyönyörű nyári időt jósolnak, így a kiállítás egyben nagyszerű családi program is lehet, mert biztosan mindenki talál magának kedvére való időtöltést. A helyszín eleve biztosíték egy kellemes sétára, közben az érdeklődők megismerkedhetnek az arborétum történetével, a japán díszcseresznye- és az orgona-fajtagyűjteménnyel.

A pénteki szakmai nap előadásai mellett - ahogy eddig mindig - most is lesz kaktusz-, orchidea- és bonszajkiállítás, beszerezhetjük a még hiányzó fákat, cserjéket, virágokat, pótolhatjuk a kifagyott palántákat. Szakmai tanácsokat is kérhetünk, beteg növényünket akár magunkkal is vihetjük, így könnyebben tudnak segíteni a szakértők. Kertünk kialakításához, további szépítéséhez kerttervezők, tájépítők egyedi munkáiból meríthetünk ötleteket.

Ma már nincs kiállítás kézműves és bioélelmiszerek nélkül, úgyhogy ezek hívei se mennek haza üres kézzel. A Mesterségek utcájában kézműves portékák, a Borúton magyar pincészetek nedűi várják a látogatókat. A pálinka- és sörfőző bemutatókra előzetes jelentkezés szükséges itt, de talán még nem csúsztunk le róla.

Az ifjú palánták ökojátszóházban múlathatják az időt, a még eladósorban lévő leánykák pedig egyedi tervezésű esküvői ruhák és hozzájuk kötött csokrok között álmodozhatnak. Ez persze már elkelt asszonyoknak sem tilos!

A játékos kedvű látogatók szombaton és vasárnap tombolán értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Nyitvatartási idő: 9-19 óráig

Egyéb tudnivalók itt.

A Jeli Arborétum 1.

Az Alcsúti Arborétumról szóló posztunkon belelkesedve kedves olvasónk, Ninimimi felajánlotta, hogy megosztja velünk ismereteit és fotóit a Jeli Arborétumról. Ma az ő írását, annak is az első részét olvashatjátok.

Hazánk földrajzilag, talajában és mikroklímáját tekintve talán legkülönlegesebb fekvésű arborétuma az Alpoktól szinte látótávolságban, a Vasi-Hegyháton fekszik. Amilyen érdekes és változatos a táj felszíne, olyan a növényzete is. A görög hitrege szerint aszfodéloszok világították meg Hadész birodalmát, az "alvilági mezőket": s ennek a tipikus mediterrán növénynek, a királyné gyertyájának (Asphodelus albus L.) a Hegyhát a legészakibb spontán előfordulása. Az atlanti csarabnak (Calluna vulgaris L.) a legdélibb, a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis L.) az egyik legnyugatibb lelőhelye. De találni itt még szubborealis flóraelemeket is, mint az ernyős körtike [Chimaphila umbellata (L.) Barton] és a rovarfogó kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia L.) Észak és dél, kelet és nyugat, alföld és fennsík, földközi-tengeri, atlanti és kontinentális klíma ölelkezik ezen a helyen. Növényföldrajzilag a terület egészen pontosan a magyar flóratartomány (Pannonicum) átmeneti (alpokalji) flórajárásához (Castiferreicum) tartozik.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

17. hét:

- április 24. (György): A pásztorok fogadásának és az állatok kihajtásának ideje. E naphoz fűződik a harmatszedés szokása is. A lányok hajnalban kimentek a mezőre, és kötényüket, lepedőt, vagy vászonabroszt húzgáltak a harmatban. Az átnedvesedett ruhát utána kicsavarták, és a harmatból vittek a vetésre, hogy szebb legyen a gabona. Szent György napján ahonnan hallatszik a mennydörgés, abból az irányból várható egész évben az eső.

- április 25. (Márk): Búzaszentelő körmenet napja. Ha az ég megdördül, gazdag lesz az aratás.

- április 28. (Vitális): Ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg. A bánáti férfiaknak e napon semmit sem volt szabad vetni.

Most még kicsit borult az ég, és itt-ott pötyörög is az eső, de ezt valószínűleg nem bánja, akinek kertje van. Egész hétvégére ilyen időt jósolnak, ami kerti munkához nem rossz.

Vidék Kaland

Januárban már hírt adtunk a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) gyerekeknek szóló "Vesd bele magad" programjáról itt. Ennek felnőtt változata a "Vidék Kaland" program, mely a vidéki élet, a gazdálkodás, állattartás és növénytermesztés hétköznapjaiba vezeti be az arra kíváncsi városi fiatalokat.

A vállalkozó szellemű jelentkezőket (18-35 év) nagyon fiatal gyakorló gazdák fogadják a saját gazdaságukban. Az együtt töltött 1 hét során a városi "vendégmunkások" 5 munkanapon aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkákban, melyekben biztosan nem lesz hiány, tekintve, hogy a programban részt vevő városi fiatalokat június végétől augusztus közepéig fogadják.

Kicsit temetőhangulatú, de mégiscsak igen formás bokrocska a hortenzia. Gömb alakú kékes, lilás virágaival szerényen húzódik meg az árnyas kertekben. A hűvös szépség azonban csak látszólag szerény, mert igényei rendkívül nagyok.

Gangkrumpli

A burgonyatermesztés hallatán elsőre talán a végeláthatatlan krumpliföldek juthatnak eszünkbe, pedig akár az erkélyen vagy a teraszon is megtermelhetünk magunknak egy keveset.

Nem kell hozzá más, csak egy legalább 50 cm átmérőjű cserép, melybe 15 cm vastagon földet (legjobb a szaruliszttel kevert humuszos homok) töltünk. Erre a rétegre tegyük a - fajtától függően 3-5 - vetőburgonyát, és takarjuk be 10 cm földdel.

Fürtös gyöngyike

Ilyenkor még mindig csak a korai virágok nyílnak, amelyek közül nagyon nehéz kedvencet választani, de nálam (fürtös) gyöngyike mindenképpen közéjük tartozik.

Németországban már nagy hagyományokkal rendelkezik az a mozgalom, mely egyetemek, kutatóintézetek és civilek részvételével minden évben különböző kategóriákban megválasztja az év növényeit.

Hasonló kezdeményezések nálunk is elindultak, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta választja meg az "Év fáját", a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pedig minden évben az "Év madarát".

Tavaly már a hazai botanikusok is követték a példát: internetes szavazással megválasztották az "Év vadvirágának" a leánykökörcsint.

A 2012-es címért hárman indultak: a fehér tündérrózsa (Nymphea alba), az agárkosbor (Orchis morio) és a tavaszi hérics (Adonis vernalis), melyek közül a legtöbb szavazatot ez utóbbi kapta. Az elnyert címnek köszönhetően nagyobb figyelmet kap az adott növény, és erre az esetek többségében szüksége is van.

Virágpompás hétvége

A mostani szeszélyes időjárás miatt elég nehéz előre tervezni; hol hideg van, hol szél, hol eső, vagy mindez együtt. Ezért a hétvégére kinti és benti programot is ajánlunk.

A benti a 15. Európai Orchidea Kongresszus és Kiállítás, melyet 1969 óta 3 évenként rendeznek meg. A beadott pályázatok közül az idei rendezés jogát a Magyar Orchidea Társaság nyerte el. Már tegnap megkezdődött a program a SYMA Rendezvénycsarnokban, de még senki nem maradt le semmiről, mert vasárnap estig látogatható a kiállítás.
Ma minden két órában kisorsolnak egy cserepes orchideát, úgyhogy, bár péntek 13-a van, valakiknek mindenképpen szerencsés napja lesz. Részletes program itt.

A kültéri program a Sakura Ünnep a Füvészkertben. A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, amely Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepelik, amikor tavasszal virágba borul a több tucat fajta cseresznyefa. A virágzás időszaka a hanami, melynek jelentése virágnézés, de általában csak a cseresznyére értik.
Ilyenkor az emberek kivonulnak a cseresznyefák közé, piknikeznek, gyönyörködnek a látványban.

Idén Tokióban és Budapesten is egy időben borultak virágba a cseresznyefák. A múlt hétvégén ugyan nagyon hideg volt, de most, ha az eső el nem mossa, szinte ugyanazt élhetjük át a Füvészkertben, mint a japánok hazájukban. Részletes program itt. 

Kedvcsinálónak pedig még néhány fotó tavalyról.

 

Szép hétvégét!

Fagyteszt után

Átestek a telelőhelyükről kertbe, balkonra helyezett növények az első komolyabb fagyteszten, mostanra kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. A túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. A mostani mínusz 4-9 fokos fagyok még nem az utolsó tavaszi hidegek, fagyos napokra akár még májusban is lehet számítani, így az érzékeny növényeket csak akkor érdemes kirakni a szabadba, ha takarásukról, védett helyre vitelükről bármikor tudunk gondoskodni. Az enyéim mobil ládában voltak, éjszakára becipeltük őket, s nappal költöztek vissza.

A macska melegen tartja a növényt

Tavaszi tőzike

A tőzikét (Leucojum vernum) sokan összetévesztik a hóvirággal, és valóban, sokban hasonlítanak egymásra.

Hóvirág

Ugye emlékszünk a Hyppolit, a lakáj híres jelenetére?


Mi is így vagyunk ezzel, sőt tavasszal a hagymást is hagymással szeretjük! Bízunk benne, hogy nem vagyunk egyedül, ezért mostani fotópályázatunk témájának a tavaszi hagymás virágokat választottuk.

 

Várjuk Olvasóink kedvenc hagymásairól készült saját fotóit. Helyszíni megkötés nincs, lehet saját kertben, a szomszédnál, az utcán, parkban vagy virágboltban készült kép.
Egy pályázó legfeljebb 3 fotóval pályázhat, rövid leírással, hol, milyen körülmények között készültek a képek.

A beküldött képeket ismét a Kapanyél csapata bírálja el, az első három helyezett értékes ajándékokat kap.

A fotókat (versenyzőnként tehát legfeljebb 3 darabot) a fotopalyazat@kapanyel.hu e-mail címre várjuk, névvel, címmel, telefonszámmal*.

Beküldési határidő: 2012. április 29. vasárnap.

Nyeremények:
A legszebb képeket beküldők hobbikertész ajándékcsomagokat nyernek a Vitaflóra Kft. és a Cser Kiadó felajánlásában.

I. díj: 20 000,-Ft,
II. díj: 15 000,-Ft,
III. díj: 10 000,-Ft értékben.

Mindenkinek sok sikert, magunknak sok szép fotót kívánunk!

Együttműködő partnereink:

Vitaflóra Kft. - A virágbajnok
 

 Cser Kiadó – A mindennapok szakkönyvei  

 

 

 

* A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.

Régi népélet naptára

április_1.JPG

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év 100. napja.

- április 14. (Tibor): Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A történet 1945 körül kezdődött, amikor Volker Kraft a németországi Saalfeldben az iskolába vezető úton minden nap elment egy orgonafácska mellett, melyet húsvétkor vagy 100 tojás díszített. Akkor elhatározta, hogy egyszer neki is lesz ilyen!

Sokunknak valószínűleg ma van először ideje, hogy egy kicsit ráhangolódjon a húsvéti hétvégére. Még az utolsó pillanatban is nagyon egyszerű, ám gyönyörű díszeket dobhatunk össze, főleg, ha pár szál virágért csak a kertbe kell kiugrani.

Összeállítottunk egy kis csokrot a lehetséges dekorációkból ajtóra, asztalra: mindenki válogathat kedvére ízlése és az otthon rendelkezésre álló hozzávalók szerint.

Az új tűzvédelmi rendelet egyetlen pillanat alatt rendet teremtett a gangok növényei között: nem kell többé botladozni a szomszéd szörnyű, tetves, ragadós zöld roncsai között. De csodálni sem kell a szegényes kompozíciókat. A növénytartók számára keservesen szigorú új szabályok miatt dönteni kell: vagy visszacipelik a lakásba cserepeiket, vagy kidobják őket. Nincs ugyanis helyük a folyosókon, a lépcsőházakban a termetes szanzavéráknak, fikuszoknak, filodendronoknak, és még sorolhatnánk a lakásokat kinőtt monstrumokat. A tűzoltók szerint - valljuk be, igazuk van - leszűkítik a mentési, menekülési útvonalakat, ezért el kell őket takarítani. Nem figyelmeztetnek, büntetnek. Talán jogos is a keménykedés, mert eleget bukdácsoltak a tűzoltók a sok szörnyűségen.

gang 1_1.png

... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik?

Illatos ibolya

Az első ibolyák

"Ősrégi legenda szerint az ibolya a tavasz istennőjének a lábai nyomán fakadt. Egy keleti rege szerint Ádám könnyeiből származott, amikor az Úr elküldte hozzá Mihály arkangyalt, s tudtára adta, hogy megbocsátotta néki a vétkeit. Egy görög monda szerint úgy származott, hogy Zeusz meghallgatván Atlasz egy leányának könyörgését, akit a pajkos Apolló szerelmi vágyakkal üldözött, ibolyává változtatta őt."

Forrás: Hasznos tudnivalók (Szerk: Juhász István), Magvető, Budapest, 1986.

A nálunk legelterjedtebb illatos ibolya (Viola odorata) sok népies elnevezéssel büszkélkedhet: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény Európában és Ázsiában őshonos.

Illatos szirmai ehetők: kandírozhatjuk, édességeket, salátákat díszíthetünk velük.

Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

Gyógyhatásai között említik enyhe hashajtó, köptető hatását, köhögés, fejfájás, álmatlanság elleni teák fontos alkotórésze.

Forrás

A fotók Macskamenta kertjében készültek.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

14. hét:

- április 5. (Vince): Nagycsütörtökön megszűnik a harangozás: "A harangok Rómába mennek". Zöldcsütörtöknek is hívják, ilyenkor spenótot, csalánt főztek, hogy bő legyen a termés. Megcsordul a jég az ereszen; ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

- április 6. (Vilmos): Nagypéntek. Aki napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség.

- április 7. (Nagyszombat): Tűzszentelés, féregűzés, a ház körülseprése.

- április 8. (Húsvétvasárnap): Aki e napon a mezőn dolgozik, elveri termését a jég, aki befogja a jószágot, szerencsétlenség éri.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

13. hét:

- április 1. (Virágvasárnap): Barkaszentelés, zöldágazás, kiszejárás és villőzés napja.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek