... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik? 

Legkorábbi zöldfűszerünk természetes élőhelye a lombos – elsősorban bükkös és gyertyános - erdők aljnövényzete, Magyarországon legnagyobb termőterületei a Mecsekben, a Bakonyban és a Gerecsében találhatók. Az utóbbi években népszerűsége egyre nőtt, Nyugat-Európában már védett növénnyé nyilvánították, mert a lelkes gyűjtők veszélyeztetni kezdték az állományt.
Nálunk még szabadon szedhető, magja is kapható, sőt, a piacon láttam, hogy már cserépben is árulják. Kis csokrokba fogott leveleihez kicsit borsos áron juthatunk, de ha figyelembe vesszük jótékony hatásait, már nem is tűnik olyan soknak a 300-500 forint közötti summa.

A fokhagyma ismert gyógyhatásai, a koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatás a medvehagymában többszörösen megtalálhatók, aromája viszont nem olyan erős és maradandó, mint rokonáé, így kíméli a gyomrot, és szinte korlátlanul fogyasztható. Nagy C-vitamin tartalma mellett sok nyomelem is van benne. Tavasszal a méregtelenítés kiváló eszköze, de leginkább nyersen fogyasszuk, mert akkor a leghatásosabb.

Tiszteletére egyre több fesztivált rendeznek, legkiterjedtebb természetes élőhelyén, Orfűn pl. már a múlt hét végén is, ahol szakértő segítséggel mindenki feltankolhatja kiürült medvehagyma-készleteit. Szedésnél ügyelni kell arra, hogy egy tőről csak egy levelet tépjünk le, mert így a hagymának elég energiája marad a májusi virágzáshoz, és magjait elszórva biztosítja az utánpótlást. Virágzáskor levelei már élvezhetetlenek, viszont akkor már nem lehet összetéveszteni a gyöngyvirággal. Van egy harmadik növény, az őszi kikerics, melynek levelei szintén nagyon hasonlítanak a medvehagymáéra, és a gyöngyvirághoz hasonlóan rendkívül mérgezőek. A természet ugyan igyekezett megoldani a problémát, mert a kikerics inkább füves réteken, napos mezőkön nő. Azért jobb az óvatosság!

Ha nem medveként tömjük magunkba, sokféleképpen felhasználható. Receptért nézzetek be Fűszeres Eszterhez!

Végül térjünk vissza a poszt elején feltett találós kérdéshez. Íme a megfejtés:

Ki találta el?