Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Reménykedjünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Kis szerencsével még a szeptember második felében elvetett fűmag is megerősödhet annyira a fagyokig, hogy sikerrel átvészelje a telet. A szép gyepek tulajdonosai már megtanulták, hogy a nyár végi, őszi munkák közben egy szolid szellőztetésre érdemes időt szakítani, ezzel együtt sort kell keríteni a felülvetésre is. Ahhoz már nagyon ismerni kell a gyepalkotó fűfélék világát, hogy ilyenkor fajtakorrekcióval sikerüljön javítani, dúsítani a megkopott állományt. A profik ilyenkor csak egy-egy éppen hiányzó fűfajtát vetnek, de a hobbikertészek számára egyszerűbb, ha a gyephasználatnak és a környezetnek megfelelő magot vásárolnak.

A jól tartott gyep növényei 5-7 évig élnek

A nyári balkonládák már kezdene kiesni legszebb formájukból, bár a petúniák, muskátlik, begóniák még ontják virágaikat, a leveleken azért látszik, hogy lassan ideje átadni a helyet a friss őszi növényeknek.

Buddha a körtefán

Tegnapi posztunkban említettük, hogy a körtefa sok türelemmel és ügyes nyisszantásokkal kerítéssé, sövénnyé is alakítható. A vállalkozó és alkotó szellemű kertész azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem a gyümölcsök formáját is igyekszik befolyásolni. Legalábbis Kínában nagy divatja van ennek.

Ősz a balkonon

Most, hogy egyre hidegebb napok jönnek, balkonládáink egynyári növényei nagyon a végüket járják. Nálam még teljes pompában virít ugyan a begónia és a díszcsalán, de a petúnia egyébként szép virágai már csak a megnyúlt szárak tetején csücsülnek. Sebaj, a remélhetőleg hosszú őszre is sok lehetőséget kínál a növényválaszték, hogy ne maradjon kopár a balkon vagy a terasz.

www.pinterest.com.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek