Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kutya a kertben

A kutyatartó kertbarát nyilván nem szeretne lemondani a szép, ápolt kertről, pedig a négylábú kedvenc(ek) és a rendezett díszkert gyakran tűnnek összeegyeztethetetlen dolgoknak. Nem elég, hogy vakondokok, csigák, rágcsálók és egyéb kártevők teszik próbára a hobbikertész idegeit, még saját házőrzőjével is meggyűlhet a baja.

Fifi Hektor040430(008).JPGHektor és Fifi

Az "igénytelen szépség" névvel is lehetne illetni a nőszirmot. Az, hogy a falvak néha elhanyagolt árokpartjain is nemcsak megél, de tavasztól nyárelőig pompás virágokat hoz, bizonyítja csodálni való tulajdonságait. A nőszirmokról tudni kell azt is, nemcsak nemes, de sok helyütt a világon számos vad változata is elterjedt.

450px-Iris_pumila_02.jpgIris pumila

A Magyarországon őshonos fajok védettek. Érdemes felsorolni, mert túrázás, kirándulás közben tavasztól gyakran megleshetjük őket: apró nőszirom (I. pumila), korcs nőszirom (I. spuria), homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria), magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica), sárga nőszirom (I. pseudocarus), szibériai nőszirom (I. sibirica), pázsitos nőszirom (Iris graminea), tarka nőszirom (I. variegata).

Halak a kerti tóban

A halak látványáról a kis tavakban sem kell lemondanunk, csak néhány szabályt kell betartanunk.

A viszonylag kis víztérfogat (néhány száz liter víz) miatt a nagyra növő, agresszív viselkedésű, vagy nagyobb oxigénigényű fajok nem jöhetnek szóba. Az ökölszabály: 100 liter víztérfogatra 5-10 cm-es halakból 1-2 darabot tervezhetünk, vagyis, egy 200 literes (figyelem: a hasznos térfogatról beszélünk!) tóba nem kerülhet több 3-4 db 10 centis aranyhalnál.

Fénykép0232.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

A tavaszi nagy rendrakással talán már mindenki végzett, de az élet nem csak a kertben indult be. A pókok egyre szorgalmasabban szövik be a veranda vagy a kamra sarkait, a rendszeres ki-be mászkálással a koszt is hordjuk ide-oda. A száraz időjárásban pedig a por a fő ellenség: a húsvétkor még ragyogó ablaküvegeknek mára már nyoma sincs.

Régi népélet naptára

pünkösdi rózsa2.jpg

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés.

A hétvégén többfelé - főleg a Dunántúlon - várható zápor, zivatar, akár jégeső is. A hajnali 5°C-ban nem lesz melegünk, és napközben sem várható 20°C-nál több.

IMG_1358.JPG

- Az elvirágzott rózsákat vágjuk le, nehogy levéltetvek vagy lisztharmat támadja meg. Ráadásul így még bujább virágzásra ösztönözzük a növényt. Ha mégis megtörtént a baj, a levéltetveket erős vízsugárral vagy káliszappanos lemosással (10 l vízhez 1 evőkanál káliszappan) távolíthatjuk el. A másik lehetőség, hogy levendulát ültetünk a rózsa mellé, az elvileg elűzi a tetveket. Ha mégse, legalább szép.

Tasziló kertje

Újabb növénybarát hellyel lett gazdagabb az ország. Biztos így gondolhatja, aki a keszthelyi Festetics kastély idén tavasszal is csodás parkjában rálel a viszonylag új Pálmaházra.

P1240171 Pálmaháznak kicsi de sok csoda elfér belül.jpgPálmaháznak kicsi, de sok csoda elfér belül

Ha rákészül a látogató, megtudhatja, hogy jó 130 éve II. Festetics Tasziló üvegház építésébe fogott. Talán ma meglepő, hogy a vasszerkezet tervezését és készítését a párizsi Eiffel-iroda építészeire bízták. Akkoriban ugyanis nem volt szokatlan, hogy az Európát járó magyar arisztokrácia képes volt a kontinens legjobbjait megbízni egy-egy igényes szakmunka elvégzésével, gondoljunk csak a főváros pályaudvaraira, a hidakra.

MTD_Fejlec_02.jpg

Ásó, kapa, gereblye, lapát és ki tudja, még hány különböző szerszám kell, hogy helyet kapjon a kamrában, ha kertészkedésre adjuk a fejünket. Sokunk ráadásul örökölte a szerszámokat, ami azt is jelenti, hogy a nyél már görbécske, a szálkák nem kímélik a tenyerünket, ráadásul a le-lejáró ásófejet is élesíteni, rozsdátlanítani kell.

650_71_iM-M_B50_0911_01.jpg

Miután az előző poszt útmutatása szerint elkészült a kis dézsatavunk, ültessük be a mélyebb vizet kedvelő növényeket a mederbe, és már fel is tölthetjük. Ilyenkor kiderül, hogy tényleg vízszintes-e, és hogy a patak biztosan csak a tóba folyik-e vissza (semmilyen mellécsurgás-csöpögés nem megengedett!). Most következhet a legkreatívabb rész, a dekoráció.

dézsató_forrással.jpg

Régi népélet naptára

pünkösdi rózsa2.jpg

Május - Pünkösd hava

21. hét:

- május 20. (Pünkösd hétfő): A pünkösdkor ügyességi versenyen kiválasztott legügyesebb legény a pünkösdi király, aki egy hétig, vagy akár egy évig viselhette címét. Minden lakodalomba, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később.

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, ha rosszat, akkor besározzák.
Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

Az esti-éjszakai záporok után szombaton egy kis nyugalom várható, de pünkösd vasárnapján megint záporokra lehet számítani. Így a kerti tennivalókat is érdemes eszerint tervezni.

pünkösdi rózsa3.JPG


- Egynyári virágokat folyamatosan lehet ültetni ágyásba vagy balkonládába. A legigénytelenebbek többek között a borzaskata, a körömvirág, a porcsinrózsa (lánykori nevén kukacvirág), az oroszlánszáj vagy a pillangóvirág.

Jótékony gyepmulcs

Az özönvízszerű trópusi esők, majd az ezt követő hetekig tartó sivatagi száraz forróság próbára teszi a gyepeket, de a hobbikertészek idegrendszerét is. Változtatni kell a kertfenntartási szokásokon. Meleg nyarakon a díszgyepeknél 6-8 cm az ideális gyepmagasság, ehhez viszont a fűnyíró késének 4-6 cm magasságban kell forogni. Ugyanezek az arányszámok a sportolásra is igénybe vett gyepek esetében 3-5, illetve 4-6 cm. Ez a gyepmagasság kellő védelmet, árnyékot biztosít a növénykék szaporodó részének. Ugyanakkor a nagyobb növénytömeg tartalékot is jelent. Száraz időben a nagyobb asszimilációs felület miatt növelni kell a vágási magasságot. Mindezzel a gyökértömeg gyarapodását, vagyis a tápanyagtartalékok felhalmozódását sikerül elérni.

gazon-hidcote.jpg

Szombaton méhek lepik el a körút egy részét, egészen pontosan a Művész mozit veszik birtokba a hasznos kis pollenszállítók.

A méhek pusztulása az utóbbi évtizedekben egyre égetőbb problémát jelent, hiszen jelentőségük rendkívüli, ha belegondolunk, hogy munkájuknak köszönhető minden 3. falat étel. Állítólag Einstein mondta, hogy "ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket".

plakat.jpg

Építsünk dézsatavat!

Akkor sem kell lemondanunk a kerti tóról, ha kertünkbe és/vagy költségvetésünkbe nem fér bele egy több négyzetméteres vízfelületű tó megépítése.

kerek_dézsató_forrással.jpg

Legfontosabb a tó helyének kiválasztása, a kapcsolódó kertrész megtervezése. Már ejtettünk szót az árnyék fontosságáról, röviden a lényeg: inkább a teljes árnyék, mint a tűző nap! Közvetlen napsütést napi 1-2 óránál többet semmiképpen ne kapjon a tó, azt is inkább reggel, vagy délelőtt.

Az elmúlt hónap hajrája után már lassan az összes kertészkedő utolérte magát. Az idei tél márciusi tréfája miatt két hónap munkáját kellett elvégezni 4-5 hét alatt. A növények hamar behozzák a lemaradást, sietniük kell, hiszen nyár végére, őszre a termést be kell érlelni. Nem lehet mindig a kertet bújni, érdemes (kert)kulturálódni is.

slideshow_fit_980x460.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Amilyen jó érzés puszta kézzel vájkálni a földben, vagy beletúrni a lombokba, annyira biztosak lehetünk abban is, ha nem védjük kezünket, akkor az a kertészkedés után kiszárad, körmeink pedig letörhetnek, vagy napokig feketék maradnak. Ám mindez egy pár jó kesztyűvel könnyedén elkerülhető.

A WOLF-Garten kesztyűi a különböző elvárásoknak megfelelően különböző stílusokban készültek:

A virágültetésnél pl. fontos, hogy az ujjbegyeinkkel is érezzünk. Ezért a teraszon és erkélyen végzett munkához nagyon finom szövésű, könnyű kesztyűt húzzunk, melynek csúszásálló bélése kiválóan tapad, és a csukló gumírozásának köszönhetően kezünk tiszta marad.

650_75_GH-BA_B50_0811_03_1.jpg

Régi népélet naptára

pünkösdi rózsa2.jpg

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja. "Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:
"Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász."

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak.

- május 19. (Pünkösd): Húsvét után ötven nappal (pentekoszté = ötven) ünnepli az egyház Pünkösdöt. Egyben a nyárkezdet ünnepe is, amikor versenyes sportjátékokat rendenek, és a győztest rövid ideig uralkodó "pünkösdi királynak" választják meg. A kislányok ezen a napon pünkösdkirálynő-járást, pünkösdölést tartanak. A legkisebbet zöld ágakkal, pünkösdi rózsával díszítik fel királynőnek, és házról házra járnak köszönteni.

Madarak és Fák Napja

E jeles nap Chernel István nevéhez kötődik, aki lelkes ornitológusként meghonosította hazánkban a madáretetőket és -odúkat, melyeket először a háza körüli parkban helyezett el. 1902-ben szülővárosában, Kőszegen szervezte meg az első Madarak és Fák Napját, melyet azóta minden év május 10-én tartunk.

gyurgyalag-22803.jpgAz Év madara

Tudta, hogy a fű nem azonos a pázsittal? Első pillantásra talán nem feltűnő, de ha közelebbről megnézzük a gyepet vagy pázsitot, látszik, hogy a távolról egységes felület nem azonos növénykékből áll, a pázsitot különböző füvek alkotják. A köznyelvben gyakran nem különböztetjük meg a gyep és pázsit elnevezést sem, pedig a kettő nem ugyanaz. Gyep a rét, legelő, kaszáló területe, amelyet kaszálunk, ha magasra nőtt a növényállománya. Ezzel szemben a pázsitot rendszeresen nyírjuk, a hajtások kis részét vágjuk le. A megkülönböztetés tehát a nyíráson alapul.

pázsit8.jpg

A Nyíregyházi Állatparkban mindig bimbózik valami: februárban a rendkívül ritka kamélia, most pedig az elefántszerelem.

elefánt szex 287.jpgElőtte

Az ország első afrikai elefántja Nyíregyházán született, de 6 éves korában egy francia állatkertnek adták. Azóta mindenki várja, mikor érkezik egy újabb kis ormányos. Másfél éve Angliából jött a most 20 éves Jack, akinek tegnap sikerült becserkésznie a park fiatal afrikaielefánt-tehenét, a 11 éves Kwanzát.

A képek tanúsága szerint dúl a szerelem, így talán nem hiú ábránd már, hogy majdnem 2 év múlva egy elefántbébivel gazdagodjon a Nyíregyházi Állatpark. Addig pedig a hatalmas állatok folyamatosan szolgáltatják az elefántszuvenírt, mellyel felturbózhatjuk kertünk, balkonládáink földjét.

elefánt szex 313.jpgUtána

Köszönjük a fotókat a Nyíregyházi Állatparknak.

Ha a kertbe elsősorban azért szeretnénk egy kis vizet, hogy a madaraknak itatót biztosítsunk, ügyeljünk az elhelyezésére. Az általános szempontokon (rálátás, közvetlen napfény) kívül vegyük figyelembe, hogy a madarak a nyílt területet kedvelik, ahol a ragadozók - pl. a macskák - nem tudják észrevétlenül becserkészni őket. Néhány méterre az itatótól azonban szerencsés, ha rejtőzésre alkalmas bokrok nőnek. Ne tegyük olyan helyre az itatót, ahol gyakran mozgunk (játszósarok, grillező környékére, főbb közlekedési útvonalak mellé), figyeljük távolról az ott zajló életet.

madáritató2.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Előző posztunk alapján a kedves Olvasó kiválaszthatta a céljainak megfelelő fűmagot, és az új gyep telepítéséhez már elő is készítette a talajt. Ejtsünk szót azokról a kerttulajdonosokról is, akik a régi gyepüket szeretnék felújítani.

A mostani időjárás már a nyarat idézi, így a kertet egyre többször használjuk játszótérként, ebédlőként, sőt akár nappaliként is. Ez megerősítheti az egyébként egészséges füvet, de ahol a gyep egyes részei károsodnak, ott szükség lehet gyors segítségre. Ezenkívül a fű természetesen igényli a tápanyagokat is, hogy fejlődhessen, és teljes pompájában ragyoghasson. Persze a nemkívánatos növények megjelenése ellen is tenni kell valamit, mert ahol a moha elterjed, ott a fű nem tud már kinőni.

P1000277.JPG

Régi népélet naptára

P1000264 másolata.JPG

Május - Pünkösd hava

19. hét:

május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) vetni, mert talán már nem fagy ki. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántálni. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz." A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára. Amilyen e napon az időjárás, olyan lesz Orbánkor is.

Az előrejelzések szerint fagyosszentek tájékán egyáltalán nem lesznek fagyok, úgyhogy a bátrabbak akár előbb kiültethetik pl. a dáliát, a paradicsom- és paprikapalántát. Bár, ha belegondolunk, hogy pénteken Szentendrét elverte a jég, akkor lehet, hogy mégiscsak érdemes várni.

P1000264 másolata.JPG

- A balkonládákba már beültethetjük az egynyári virágokat, sőt, balkonparadicsomot akár még most is vethetünk, ha korábban elfelejtettük volna.

- Az elvirágzott aranyvesszőt és a bukszusokat is megmetszhetjük.

- Ha eddig elmaradt, jöhet a gyepszellőztetés, fűnyírás, aztán a grillparti.

- A madaraknak tegyünk ki ivó- és pancsoló vizet, persze, nem kell külön konyha meg fürdőszoba.

Kerti szemét - de hova?

A tavaszi kánikulában mindenütt megkezdődött a nyári növényszezon. Az évszakok legszebbike a kertekben takarítással indul, a lakásokban pedig az edényesek átültetésével. Mindkét esetben felmerül a kérdés, mi legyen a hulladékkal?

2Ez a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik.jpgEz a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik

Egyszerűbb a kerttulajdonosok helyzete, náluk ugyanis bővebb a lehetőségek tárháza. Az igazi megoldás a komposztálás, de ennek illatától sokan tartanak. A szűk társasházi kertekben nem is ízléses az ilyen szerkezet elhelyezése. De ettől függetlenül komposztálni hasznos.

Kwizda_Fejlec_új.jpg 

A talajból támadó ellenfelek ellen nehéz védekezni, mivel a termőföld jó fedezéket biztosít nekik. Forradalmian új megoldást jelenthet a talajokban természetes körülmények között is előforduló hasznos gombák felszaporítása. E hasznos gombák természetes úton fékezik, gátolják a kórokozó gombák és károkozó rovarok terjedését, visszaállítják a talaj biológiai egyensúlyát, így kiegészíthetik, sőt kiválthatják a kémiai anyagok használatát.

Trifender® a talajtestőr

Trifender zacs.jpgA számos talajból fertőző, veszélyes, gombás kórokozónak (pl.: fuzárium, peronoszpóra, palántadőlés kórokozója, fehérpenészes rothadás) olyan kedvezőtlen körülményeket teremt, hogy azok nem képesek gazdasági kárt okozni. Ráadásul a kultúrnövények gyökérzetének optimális talajállapotot alakít ki, aminek szemmel látható, kondicionáló és termésnövelő hatása is van.

Bora® a talaj házőrzője

Bora zacs.jpg

A Bora egy olyan mikrobiológiai készítmény, amely jelenlétével gátolja a talajban élő rovarlárvák elszaporodását. A talajba kerülve a kártevő szervezetek számára kezelhetetlenül kedvezőtlen viszonyokat teremt, ugyanakkor elősegíti a növények fejlődését.

A csodálatos természet erejével kémiai anyagok (vagyis növényvédő szerek) nélkül, természetes módon védhetjük meg kertünk szépségét, így az egész család és háziállataink is aggodalom nélkül élvezhetik a zöld környezet adta szabadságot.

plakát.jpg

Régi népélet naptára

mfa.jpg

Május - Pünkösd hava

A május hónapot a föld termékenységének római istennőjéről, Maiáról nevezték el. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

18. hét:

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük udvarába A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is.: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. A gyerekeknek ne jó, ha almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek