Az özönvízszerű trópusi esők, majd az ezt követő hetekig tartó sivatagi száraz forróság próbára teszi a gyepeket, de a hobbikertészek idegrendszerét is. Változtatni kell a kertfenntartási szokásokon. Meleg nyarakon a díszgyepeknél 6-8 cm az ideális gyepmagasság, ehhez viszont a fűnyíró késének 4-6 cm magasságban kell forogni. Ugyanezek az arányszámok a sportolásra is igénybe vett gyepek esetében 3-5, illetve 4-6 cm. Ez a gyepmagasság kellő védelmet, árnyékot biztosít a növénykék szaporodó részének. Ugyanakkor a nagyobb növénytömeg tartalékot is jelent. Száraz időben a nagyobb asszimilációs felület miatt növelni kell a vágási magasságot. Mindezzel a gyökértömeg gyarapodását, vagyis a tápanyagtartalékok felhalmozódását sikerül elérni.

gazon-hidcote.jpg

A levágott nyesedék szempontjából kétféle technológia létezik: eltávolítása és gyepen hagyása. A hobbifűnyírók többsége gyűjtőkosaras, ezek, ha száraz füvet vágnak, döntő részét összegyűjtik.  A friss fű összeszedése lassítja a nyírást, és viszonylag nagy tömegben gyűjti a nyesedéket. Gyorsabban lehet haladni, ha csak nyírunk, és később a száradó füvet gyűjtjük össze. A sziszifuszinak tűnő munkát nagyban könnyítik a speciális ferdeujjú begyűjtő gereblyék. Jó azt is tudni, hogy a levágott fű a tűző napon 2-3 óra alatt 7-10-ére szárad, ami nagyban megkönnyíti elhelyezését. Aki komposztot készít belőle, annak a friss gyűjtés ajánlható.  

Egy másik megoldás, ha a levágott fű a gyepen marad. A nagy tömegben ottmaradó, hagyományos géppel levágott fűmaradék kárt is okozhat, mert filcesedést, tömörödést, levegőtlenséget, a gyomok és a moha terjedését – általában a gyep leromlását – okozhatja.

A forró nyarakon a kisebb kertekben jól szolgál az átalakított  öreg fűnyíró is.JPGForró nyarakon a kisebb kertekben jól szolgál az átalakított öreg fűnyíró is

A mulcsozás viszont hasznos lehet, de ehhez különleges fűnyíróra van szükség. Ilyenek a kis önjáró, ügyes, de igen drága akkumulátoros gépek. Kaphatók mulcsozni is képes fűnyírók, ezek azonban jóval drágábbak hasonló teljesítményű klasszikus társaiknál. Nem elég, ha csak a hagyományos készülék kiömlő nyílását lezárjuk. Egy fúró, satu, lemezvágó olló, fémlemez, sarokcsiszoló és 3-4-es rövid csavarok segítségével az ügyes kezű kertbarát maga is átalakíthatja műanyagdobozos készülékét. A lemezzel a fűnyíróháznak azt a részét, ahova a forgó kés felveri a levágott füvet, ki kell bélelni; fontos, hogy a kidobó nyílás is le legyen zárva. Ezt mobil módon is meg lehet tenni, így a kidobó nyílás felszabadítása után a gép fűgyűjtője is használható. Javítja a mulcsozás hatékonyságát, ha a kés éles, és a sarokcsiszolóval sikerül slicceket vágni a kés meghajlított légkeverő propeller éleibe.

Az önjáró mulcsozó nagy segítség.JPGAz önjáró mulcsozó nagy segítség

A mulcsozás lényege, hogy a házon belüli légkeverés révén a levágott füvet újra aprítják a kések, s ebből egyrészt természetes zöldtrágya képződik, ugyanakkor ez a mulcs visszatartja a nedvességet a gyepnek.

A mulcsozást választóknak figyelni kell a gyep egészségére: ha romlik, akkor érdemes szellőztetés után visszatérni a hagyományos módszerre. Arra is ügyeljünk, hogy a fűnyírás után néhány napig csak alapos cipőtisztítás után lépjünk a kertből a lakásba, ha el akarjuk kerülni a botrányt a behordott fűszálak miatt.