Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Április – Szent György hava

14. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle.

- április 5. (Vince): Ha addig nem, Vince napjától már mindenképpen itt a tavasz.

- április 6. (Bíborka): Ha Bíborka napján esik az eső, szűk esztendő várható, már ami a termést illeti.

Ki gondolná, hogy krumplit ásó és kapa nélkül is lehet vetni?! Pedig. Én sem hittem benne, amikor először olvastam róla, aztán kipróbáltam, és működik!

Közeleg a ragyogó időt ígérő hétvége, végre sokat lehetünk a kertben: egy kis kapálással vagy gyomhuzigálással, fűnyírással, magvetéssel vagy a már bevetett barázdák csinosításával tölthetjük az időt. Ennek egyik módja, ha a sorokat mutatós jelölőkkel látjuk el.

291fed8e6d9de96f3c2b3f53aa33bc52.jpgNa jó, ez talán kicsit túlzás, de ha hegyekben áll a családi ezüst és véletlenül pont ötvösök vagyunk...

A sokarcú sárgabarack

A legtöbb kertben az átlagosnál egy hónappal előbbre járnak a növények; aki jól ismeri őket, megállapíthatja, nem mindegyik siet, de a gyorsan ébredők között elöl járnak a sárgabarackok. A legkorábbiak március végére már be is fejezték a virágzást. Ezekután már csak reménykedni lehet, hogy a virágokból ízletes termés is lesz.

48035794.jpgA pompás virágok mindig bő termést ígérnek, de sok múlik a tavaszi éjeken

A harkályokról szóló előző posztból már megtudhattuk, hogy a szó szoros és átvitt értelmében is nagyon sokszínű az erdők doktorainak is nevezett harkályfélék családja. Mai írásunkból további érdekességek derülnek ki.

Tudta? A legnagyobb európai harkályféle varjú méretű.

A fekete harkály a legnagyobb európai harkály. Fekete színű, piros sapkával (a tojóé kisebb). Az 1980-as években még élményszámba ment, ha valaki látott egyet, manapság már gyakori, a legkülönbözőbb élőhelyeken előfordul. Amire szüksége van: a nagy törzsű, öreg fák. Főleg a nyárfát és a bükköt kedveli, ebbe ácsolja ovális nyílású odúját, amit később majd előszeretettel használ fészkelésre a kék galamb, vagy a macskabagoly.

Több odút is készít, ezekből van, amit csak éjszakázásra használ. Repte erősen hullámzó, csapkodó, hangja (többféle is van) nagyon jellegzetes.

Tudta? A legkisebb hazai harkály csak akkora, mint egy veréb.

A másik véglet, a mindössze 20 grammos kis fakopáncs. A különböző méretű harkályok nagyon szépen megosztoznak az erdő különböző táplálékot adó részein (niche). A fekete harkály a keményebb, nagy munkát kívánó feladatot is megoldja, méretéhez a nagy törzsű fák illenek. A kis fakopáncs az ágak végein keresi táplálékát, ott, ahová a többi harkály már nem követheti. A közép fakopáncs az öregebb erdők ágain tevékenykedik, a zöld küllő a talajon. A kis fakopáncsnál végeztek vizsgálatokat arra vonatkozóan, mekkora területről szerzi be a táplálékát. A fiókanevelési időszakban ez 40 hektár volt, téli időszakban viszont a bejárt terület 700 hektárra növekedett!

Tudta? Télen a nagy fakopáncs tobozműhelyt működtet.

A téli időszakban a helyhez kötött madaraknak abból kell megélniük, ami az adott területen található. A harkályok, mint sok más madár, a rovarbőséges nyári időszak után az ínségesebb téli időkben a magfogyasztásra állnak át. Szorgalmasan látogatják a madáretetőket és nagyon szeretik a fenyőmagot. Ha figyelmesek vagyunk, téli időszakban utak mentén is találkozhatunk halomnyi szétvert fenyőtobozzal, holott a közelben egy fia fenyő sincs. Ezt a harkály műveli. Leszakítja a fenyőtobozt és egy olyan helyre viszi, ahol jól rögzíteni tudja ahhoz, hogy csőrével ki tudja vésni belőle a magokat. Ezeket a helyeket rendszeresen használja, és oda cipeli a környéken leszedett tobozokat.

Tudta? A harkályok dobolással jelzik a költőhelyüket.

Közép fakopáncs

Tél végétől, főként szép, napos időben egyre gyakrabban lehet hallani pergő-rezgő fahangot. Olyan ez, mintha az egyik végén rögzített vonalzót megpendítenénk. A harkályok jelölik így a költőhelyüket, kommunikálnak a szomszédaikkal és az arra járó, idegen fajtársakkal. Mindkét nem (hím és tojó is) használja ezt a jelzésrendszert. Érdekes, hogy a vájt fülű madarászok a dobolásról is képesek megmondani, melyik faj szól. Más az üteme, a hossza. A fekete harkálynak például egészen lassan pergő, mély tónusú, a kis fakopáncsé ezzel szemben nagyon gyors és magas. Egészen extrém esetekkel is lehet találkozni. Egy esetben a Gerecsében nagyon furcsa hangra lettem figyelmes. Dobolás volt, de valami egészen fura hangszínnel. Amikor megtaláltam a hang forrását, kiderült, hogy egy nagy fakopáncs egy nagyfeszültségű traverz vasát ütötte, és szemmel láthatóan nagyon élvezte ezt a furcsa, fémes hangzást.

Tudta? A harkályok megbonthatják a házak külső szigetelését.

A harkályok egyes fajai bevonultak a települések parkjaiba, együtt élnek a városi emberekkel is. Ez azonban  nem mindig problémamentes. Néhány honfitársunknak egy új jelenség okoz fejtörést, és nem kis bosszúságot. Harkályok – pontosabban egy-két renitens egyed – azzal szórakoznak, hogy odúkat vésnek a házak külső szigetelő rétegébe. Hiába vakolják újra és újra a megbontott részeket, a madarak ismét nekiállnak és szétverik. Ha jól belegondolunk, a szigetelő anyag üregesnek tetsző hangja ugyanolyan, mint a már korhadó fáé. Csak az első lépést kellett megtennie a madaraknak: a falra kellett szállniuk. Éppen ez az a pont, ahol közbeléphetünk. Ilyen problémánál azt kell megakadályoznunk, hogy a madár rászállhasson a falra. Vagy olyan vakolatra lesz szükségünk, amelyen nem bír megkapaszkodni, vagy, ha ez nem megoldható, akkor marad a fal elé lógatott álcaháló.

Szöveg és fotók: Pénzes László ornitológus

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Vetőszalag házilag

Talán 2 éve lehetett, hogy anyósom elszalajtott minket a legközelebbi gazdaboltba sárga- és fehérrépamagért. Sárgarépából csak vetőszalag volt aranyárban, de az eladó megnyugtatott, hogy nagyon megéri, mert egyenletesen nő ki, nem kell egyelni, és a gaznak sem marad hely.

MacKenzie-vegetable-garden.jpg

Vető paraszt, Hódmezővásárhely, 1907

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposztaültetést e napon végezték.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani. A palántaültetés, fatisztogatás napja is egyben. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha derült az idő, bő termés várható. "Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője."

Szombatra ragyogó napsütés, tavaszi meleg várható, úgyhogy érdemes kinti programokat szervezni. Vasárnaptól már jön a csapadék, ami viszont a kertünknek tesz jót.

DSC_0356.JPG

A magaságy(ás) vagy kiemelt ágyás az utóbbi években egyre népszerűbb, ami nem is csoda, hiszen egy sor jó tulajdonsága van:

- ha elég magasra építjük, nem kell hajolgatni kertészkedés közben;

- kis helyen is gazdag konyhakertünk lehet a tápdús talajnak köszönhetően;

- sokféle növényt termeszthetünk, kipróbálhatunk, amelyek kertünkben egyébként nem élnének meg;

- ha jól választjuk meg a keretet, szép dísze lehet a kertnek;

- a magasság és a keret távol tarthatja a háziállatokat, de a csigákat is;

- melegigényes növények (pl. paprika, paradicsom) jóval korábban ültethetők bele, mint hagyományos zöldségágyba.

21.jpg

Ablak a diófácskán

Diófánk, miután kinőtte a nyári konyhát, nekirugaszkodott, és olyanná vált, amilyennek egy diófának lennie kell. Már kétszer sikerült fűrésszel, hernyózó ollóval megritkítani, amitől még jobban nekiindult. Betegségein is úrrá lettem, és már néhány éve stabilan olyan 150 liternyi egészséges diót terem. Most már csak az ízével van baj: anyósom - családunk legnagyobb diófelhasználója - szerint nincs vele mit tenni, keserű diót terem, ezért minden ősszel visszautasítja. Legutóbb azt mondta, már vett a piacon. Hallottam mindenféle népi praktikáról: rövid hőzuhanyról, dörzsölésről, de úgy érzem, nekem a dióból elég a permetezés, a levél- és termésgyűjtés. Évről évre a cinegéké lesz.

P1140182.JPGA diófánk árnyékára nincs panasz, csak a termése kicsit keserű

A Gardenexpo-játékunkra 39 helyes megfejtés érkezett. A beérkezés sorrendjében beszámozott nevekből a random.org segítségével véletlenszerűen választottunk ki 3 számot. Ezek a 14, 16 és 10.

A páros belépők nyertesei tehát:

16. Ványi Hajni

14. Pap Gábor

10. Nagy Ágnes

Gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Erdőt járva, de parkokban, kertekben is gyakran találkozhatunk a fák törzsén kúszó, tarka tollazatú madárral: ő a harkály. Jellegzetes külleméről már a gyerekek is felismerik az erdők doktorát.

Tudta? Hazánkban 9 harkályfaj fordul elő.

Fekete harkály

(x) Tea tulipánokkal, Fészek - bölcső, Elérhető nyugalom, Gyermekkori emlékkép… az idei Gardenexpón felépülő gyönyörű bemutatókertek fantázianevei már előrevetítik, milyen izgalmas lesz a Kertpályázat döntője, amibe látogatóként mi is bekapcsolódhatunk, ugyanis részben a mi szavazatunk alapján dől el, ki számíthat a győztesnek járó 1 millió Ft díjazásra a szakma és a nagyközönség elismerésén kívül. A fantasztikus kertek mellett rengeteg újdonság, a legfrissebb kerti trendek és a tavasz illata vár minden kertet szerető látogatót március 21-23. között a Budapest Sportarénában. A Gardenexpo társrendezvénye az Orchidea Ünnep több ezer virágzó orchidea különlegességet tartogat számunkra.

Az angoloknak, gondolom, nyilvánvaló tény, engem viszont meglepett, hogy Károly herceg nemcsak a nők, hanem a kertek nagy szerelmese is. A "zöldujjú" trónörökös a Highgrove-i birtokon (Gloucestershire) már több mint 30 éve bizonyítja, hogy jó érzéke van a kertészethez, vagy legalábbis megtalálja hozzá a megfelelő embereket.

Ahogy ígértük, játékot hirdetünk az idei Gardenexpoval kapcsolatban. Csupán három egyszerű kérdésre kell válaszolni:

  1. Mikor lesz az idei Gardenexpo?
  2. Hol lesz a Gardenexpo?
  3. Mi a Gardenexpo társrendezvénye?

A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsés nyertes páros belépőt nyer a kiállításra. A válaszokat 2014. március 19-én 18.00 óráig várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre. Sorsolás még aznap.

Jó játékot, sok sikert!

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

Ha hinni lehet az időjósoknak, ünnepi hétvége ide vagy oda, a programjainkat jó, ha szombat első felére tervezzük. Délutántól már lehűlést, záporokat és viharos szelet ígérnek. Aki mégis úgy látja, az ő kertjét elkerüli a baj, tegyen-vegyen nyugodtan.

A tavaszi feltöltődésre növényeinknek legalább akkora szüksége van, mint a tél végére lepukkant emberi szervezetnek. Miközben mi tömjük magunkba a medvehagymát, csírákat, savanyú káposztát, kertünkről sem szabad megfeledkeznünk. Tegnapi posztunkban már esett szó a tápanyagpótlásról, folytassuk a sort egy természetes lehetőséggel.

Naponta hatalmas mennyiségű, tápanyagban gazdag szerves anyag, soha el nem apadó forrás. Mi az? Az elefánttrágya! Ez a hatalmas állat rendkívül nagyvonalú az elfogyasztott táplálékkal: a hasznos anyagok nagy részét egyszerűen kiüríti. Napi 50-100 kg-ot. A növények nagy örömére.

A laikus kertbarát számára még a metszés tudományánál is sejtelmesebb a tápanyagpótlásé. A kettő közötti hasonlóság: könnyű hibázni, és a szerencsétlen növénynek időre van szüksége, hogy túljusson a bajon, ha egyáltalán túléli. Ráadásul a tápanyagpótlás pénzbe is kerül.

Az elrontott műtrágyázás miatt ki is éghet a gyep

Hagyma az ablakban

Többek között az a jó a tavaszban, hogy egyik hagymaőrületből a másikba eshetünk. Most éppen medvehagymával tömjük magunkat, de mellette ott a népiesen pázsithagymának vagy pázsitfűnek nevezett metélőhagyma, lánykori nevén snidling (Allium schoenoprasum). Kinek a kertjében, kinek az ablakában. Nálunk ez utóbbi.

Régi adósságot törlesztettünk a hétvégén, és majdnem idén is lecsúsztunk a lényegről. Sok éve készültünk már, hogy meglátogatjuk az Alcsúti Arborétum hóvirágait, de a korábbi években vagy esett az eső, vagy pl. tavaly hirtelen visszajött a tél, így mindig elmaradt. Pedig nagyon megér egy kirándulást! Már az odavezető etyeki út is egy csoda a 170 éves platánsorral, az arborétumban pedig kora tavasszal egyik ámulatból a másikba esik a látogató.

(x) A hóvirág, a medvehagyma, a virágzó aranyfa és a pacsirta éneke mellett a tavasz legbiztosabb jele minden évben a Gardenexpo. Március 21-23. között a Budapest Sportaréna megtelik a tavasz illatával, a legfrissebb kerti trendekkel, ötletekkel. Ráadásul idén az Orchidea Ünneppel is bővül a kiállítás.

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni", márpedig ez a tegnapi eső után elég valószínű. Mindenesetre a hétvégre szép napos időt jósolnak a hozzáértők, úgyhogy nem kell lemondani a kertészkedésről.

Fotó: Mucsi Melinda

A tél hiányának eddigi legpozitívabb hozadéka, hogy nagyon korán előbújt a medvehagyma (Allium ursinum). Nem kis örömömre már két hete megjelent a piacon (legalábbis nálunk), éppen jókor, mert tél végi zöldhiányomat ilyenkor már sem a brokkoli, sem a káposzta nem képes kielégíteni. Csak a szép sötétzöld medvehagyma!

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Mégpedig a szizálagávé (Agave sislana), ráadásul életében egyszer. Most éppen a Nyíregyházi Állatparkban egy 20 éves példány először és utoljára, mert a magérlelés után a növény elhal.

Tavasztól őszig könnyen elboldogul a madarász a vadludak határozásával, mert csak 1 fajjal, a nyári lúddal találkozik. Szeptember végén aztán - amikor a gólyák már rég elmentek és a fecskék is lassan elhagyják költőhelyüket - az ősz csalhatatlan jeleként tűnnek fel az északi tájak vándorló vadludai is jellegzetes "V" alakban az égbolton.

Tudta? Hazánkban csak egyetlen vadlúdfaj költ.

Mégpedig a nyári lúd (Anser anser). Ez a nagytestű faj elterjedt korai fészkelő a tavak nádasaiban: áprilisban már fiókáikat vezetgető családokat figyelhetünk meg. A gúnár is részt vesz a fiókanevelésben, kotlás idején őrködik a fészek körül, a fiókák kelése után is védelmezi, vezetgeti a családot. A fiókákat a két szülő közrezárja, amint átúsznak a nyílt vízen. A kis libáknál nagy a pusztulás az első hónapban. Rossz idő esetén megfáznak, predátorok is tizedelik őket (róka, barna rétihéja). Nagyon jól nyomon lehet követni ezt a folyamatot tavasszal. Kezdetben a családok még 6-10 néhány napos fiókát vezetnek, egy hónappal később ugyanezekben a családokban már csak 3-5 fióka úszkál a szülők között. A fele eltűnt menet közben. A Fertő-tó kiváló helyszín a nagy számban költő nyárilúd-családok megfigyelésére; a madarak megszokták az ember közelségét, sokkal bizalmasabbak, mint másutt.

Keukenhof, Európa kertje

Éppen egy hete Hollandiában jártunk képzeletben egy poszt erejéig. Ha már ott vagyunk, ne siessünk vissza a saját portánkra, hiszen nemsokára, ahogy minden évben, a világ legnagyobb virágoskertje nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek