Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Néhány szép formájú gyümölcsfa nem idegen egyetlen díszkertben sem. A próbálkozás nem jelent örök elkötelezettséget, ha nem tetszik a fa, vagy a vele való extra bíbelődés, akkor a lakótól meg lehet szabadulni. A gyümölcstelepítéssel kacérkodóknak arra azonban fel kell készülni, hogy a szép gyümölcs magától nem terem. Sok faj, fajta megporzó társat igényel, és - talán nem véletlenül - a gyümölcsfákhoz előbb-utóbb megérkeznek a kártevők és a gombabetegségek. Ha a foltos, férges gyümölcsöknél szebbet, jobbat akarunk, meg kell barátkozni a növényvédő szerekkel is.

Ablak a diófácskán

Diófánk, miután kinőtte a nyári konyhát, nekirugaszkodott, és olyanná vált, amilyennek egy diófának lennie kell. Már kétszer sikerült fűrésszel, hernyózó ollóval megritkítani, amitől még jobban nekiindult. Betegségein is úrrá lettem, és már néhány éve stabilan olyan 150 liternyi egészséges diót terem. Most már csak az ízével van baj: anyósom - családunk legnagyobb diófelhasználója - szerint nincs vele mit tenni, keserű diót terem, ezért minden ősszel visszautasítja. Legutóbb azt mondta, már vett a piacon. Hallottam mindenféle népi praktikáról: rövid hőzuhanyról, dörzsölésről, de úgy érzem, nekem a dióból elég a permetezés, a levél- és termésgyűjtés. Évről évre a cinegéké lesz.

P1140182.JPGA diófánk árnyékára nincs panasz, csak a termése kicsit keserű

Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van. De némi gyakorlatozással elsajátítható a technika legfontosabb része, nevezetesen, hogy a vesszőt tartó marokba fogva egyszerre kell mozgatni a kést és a támasztó hüvelykujjat. Ha ezt sikerül elvégezni, akkor biztos senki nem vágja el az ujját.

A szemzés , lépései_1.JPG

A vegetatív szaporításnak ezt a látszólag nehéz, igazából egyszerű módját sok hobbikertész ismeri, és használja is a trükköt a szőlőben, gyümölcsösben, de a díszkertben is. Találkoztam egyszer egy kertbaráttal, aki minden kerti gondot szemzéssel, oltással oldott meg. Ha pusztult a fa a betegségtől, oltott. Ha keveset termett, oltott és így tovább.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek