Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van. De némi gyakorlatozással elsajátítható a technika legfontosabb része, nevezetesen, hogy a vesszőt tartó marokba fogva egyszerre kell mozgatni a kést és a támasztó hüvelykujjat. Ha ezt sikerül elvégezni, akkor biztos senki nem vágja el az ujját.

A szemzés , lépései_1.JPG

A vegetatív szaporításnak ezt a látszólag nehéz, igazából egyszerű módját sok hobbikertész ismeri, és használja is a trükköt a szőlőben, gyümölcsösben, de a díszkertben is. Találkoztam egyszer egy kertbaráttal, aki minden kerti gondot szemzéssel, oltással oldott meg. Ha pusztult a fa a betegségtől, oltott. Ha keveset termett, oltott és így tovább.

A szemzés a legegyszerűbb oltás; lényege, hogy egy másik növényen kifejlődött rügyet be kell ültetni a kiszemelt növény ágának héja alá. Most is el lehetne végezni a munkát, de az új résznek a lombhullásig már kevesebb ideje marad, hogy teljes értékű hajtást hozzon, ezért, ha lehet, inkább maradjunk a jól bevált tavaszi, áprilisi időpontnál.

Snow Queen nektarin és a fehér husú Pan tao lapos kinai őszibarack Juhász Béla őszibarack fáján.jpgSnow Queen nektarin és a fehér húsú Pan tao lapos kínai őszibarack Juhász Béla őszibarackfáján

A kisebb hobbikertek tulajdonosainak a helyhiány szokott gondot okozni. Rajtuk segít, ha egy gyümölcsfa vagy szőlőtőke több fajtát terem. Tudatosan is lehet használni a kerti portfólió kialakításához a szemzést, például akkor, ha meszes a talaj, és a kiszemelt gyümölcsfajta nem kedveli ezt a közeget. Ekkor mészkedvelő fajtársat kell telepíteni. Két-három évvel később, ha már kezd kialakulni a termőfelület, akkor kell a koronát vagy annak egy részét „lecserélni” az eredetileg tervezett fajta rügyeivel. Ki lehet alakítani egyetlen fán olyan válogatást, hogy a különböző fajták egyszerre teremjenek, de olyat is, hogy egymás után. Ez utóbbi hátránya, hogy a növényvédelmi munkákat általában az érésidőhöz kell időzíteni.

Frankenstein-alma a világhálóról_1.jpg"Frankenstein-alma"

Szemezni lehet fajon belül, többek között az almát, citrusféléket, cseresznyét, kajszit, körtét, mandulát, naspolyát, őszibarackot, szilvát, szőlőt. De működnek az alma-körte, meggy-cseresznye, cseresznye-meggy, szilva-kajszi, kajszi-szilva, szilva-őszibarack, őszibarack-szilva, szilva-mandula, mandula-őszibarack kombinációk is.

Most nem is a szemzésre szeretnénk biztatni, inkább a szemezgetésre: most lehet kiválasztani azt az ágat, hajtást, amelyik a többinél korábban, szebb vagy éppen nagyobb gyümölcsöt hoz, esetleg tetszetősebb virággal örvendezteti meg gondozóját. A mostani teendő a jelölés, hogy majd tavasszal a szem vagy oltóhajtás kiválasztásakor pontosan tudjuk, melyiket miért szemeltük ki. Jelölni lehet festékkel, de tökéletesen alkalmas egy zsineg vagy villanydrót.

Ha tetszett a poszt és fent vagy a Facebookon, küldj egy szavazatot a Kapanyélre:

Életmód kategória -->Kapanyél http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

Köszönjük!