Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak.

Babérsom

Fekete retek

A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható.
Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul méregettem őket, mihez is kezdjek velük. Aztán amikor felboncoltam a retkeket, rájöttem, hogy a fekete külső és a fehér belső rész kontrasztja rendkívül hálás fotótéma. Meg is kóstoltam, meghámozva, apróra vágva és mézzel keverve. Nem egy túl szofisztikált megoldás, de nekem ízlett. A gyerekeknek nem, de kicsi(k)re nem adunk...

Kökény

A kökény (Prunus spinosa) 1-3 méter magas bokor, az egyik legigénytelenebb cserje. Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos. Tudományos neve a görög prounosz= szilva szóból ered, ebből is látszik, hogy a szilva közeli rokona.

Régi népélet naptára

48. hét:

- november 30. (András): Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.

Csípős reggelek, de napközben akár napsütés is várható a hétvégén, így néhány órát mindenképpen érdemes a szabadban tölteni munkával vagy csak úgy.

Téli muskátlinyavalya

Még el sem kezdődött az igaz tél, máris kezdődnek a muskátlikkal a bajok. Kertbarátaim egy ideje már vészjeleket küldenek. Számtalan módon lehet muskátlit teleltetni. Ha fázik, vagy vakoskodik a sötétben, az nem akkora baj, mintha világosban melege van.

Cékla

Ha valaminek a színét imádom, az ízével viszont még nem igazán tudtam megbarátkozni, az a cékla. Már a latin neve is ijesztő (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), és az sem utolsó látvány, ahogy a gyerekeim horrorjelenetet idézően eszik ezt a fura zöldséget, akarom mondani vörösséget.

A Rózsák Háborúja fotópályázat sikerén felbuzdulva ismét játékra invitáljuk olvasóinkat!
A mostani időszakban pedig mi más lehetne a téma, mint a karácsonyi készülődés?

Sokan úgy tartják, amíg nincs hó, nem kell etetni a madarakat, mert ellustulnak. Mások már hetekkel ezelőtt kirakták az etetőket, ahogy megjelentek az első kis éhenkórászok a kertben. Így vagy úgy, a lényeg az, ha elkezdtük az etetést, tavaszig mindenképpen folytatni kell.

Kicsit körbenéztünk a neten, ki milyen alkalmatosságba helyezi ki a csemegéket, ha el akar szakadni a kivágott műanyag flakontól. Bár a madarak szempontjából nyilván a tartalom a lényeg, úgy tűnik, a variációk száma szinte végtelen, csak az ügyes kéz (vagy annak hiánya), a pénztárca, esetleg a jó ízlés szabhat határt.

A legegyszerűbb a kertben meglévő állvány feldíszítése almával, csipkebogyóval, kökénnyel. A madaraknak finom csemege, nekünk szép látvány.

Illatok kertje

Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.

Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára esküszik és van olyan is, aki a tavaszi orgonaillattal nem tud betelni. Egy biztos, a kertben mindenképpen kell lenniük illatos növényeknek.

Lilaakác

Régi népélet naptára

47. hét:

- november 25. (Katalin): Ha Katalin kopog, a Karácsony locsog.

A hétvégére télies időjárást jósolnak, akár még hószállingózás is lehet, reggel röpködhetnek a mínuszok, a szmogról nem is beszélve.

- Most már tényleg időszerű az edényes növényeket a telelőhelyükre vinni, bár a keménylevelűek (pl. leander, pálmák) elviselik a fagyot, -5 °C-ig egészségesek maradnak. A narancs, a citrom, a fuksziák kevésbé fagytűrők, nekik a világos, hűvös hely a legmegfelelőbb, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 8-10 °C-ot.

- Ha valaki eddig elhanyagolta, még mindig lehet füvet nyírni, csak magasabbra kell hagyni, mint egyébként. 

- A télen és tavasszal virágzó növényeket még mindig érdemes ültetni: a sárgás virágú varázsmogyoró, az illatos bangita vagy a téli jázmin mind nagyon mutatós.

- Fagymenetes napokon még most is lehet gyomlálni, hogy kora tavasszal minél kevesebb kísérőnövény legyen a kertben.

- A nagy rendrakásban gondoljunk a hasznos állatokra is. Ha mindent tökéletesen eltakarítunk, kitisztítunk, búcsút mondhatunk a természetes kertnek. Elég egy kis kupac felaprított száraz fa egy eldugott sarokban, és máris hasznos rovarok búvóhelyét alakítottuk ki. Ha még a lehullott levélből is teszünk a rakásra, sünök, gyíkok, cickányok is otthonra találnak, nekünk pedig kevesebb gondunk lesz a csigákkal.

- Ha ebben a hidegben mégsincs kedvünk kimenni, elkezdhetjük tervezni, mit hova ültetünk tavasszal. Ehhez nemsokára ötleteket is adunk.

Addig is szép hétvégét!

Krizantém

Az ősz egyik legszínpompásabb és legváltozatosabb virága a krizantém (Chrysanthemum). Sokan temetővirágként gondolnak rá, pedig nem csak a sírokat, hanem kertünket, erkélyünket is díszíthetjük vele.

Holnap ismét orchideás program, én meg még adós vagyok az Őszi Orchidea Kiállításról szóló élménybeszámolóval, úgyhogy ideje törlesztenem.

Az akkori programajánlóban még abbéli bizodalmamnak adtam hangot, miszerint az orchidea esetleg olyan a szobában, mint a töltött káposzta a konyhában: messziről babrásnak tűnik, de kiderül, hogy egyszerű vele bánni.
Nos, az orchidea közelről is babrásnak tűnik, de ne szaladjunk a dolgok elébe.

A vakond védett, hasznos és ravasz állat, ezért csak űzni szabad, vagy ha sikerül csapdába ejteni, akkor szabadon kell engedni. A kertben azonban hasznos tevékenységének melléktermékei miatt kellemetlen, és sok bosszúságot okozó vendég.

A máriatövis (Sibylum marianum) magas, vaskos, egy-másfél méteres lágyszárú növény. Világoszöld leveleinek fehér erezete dekoratív külsőt kölcsönöz neki. Virágzata bíbor színű (ritkán fehér, a miáltalunk termesztetté is ilyen), mint a bogáncsfajoké. Ezért is nevezi a népnyelv őszbogáncsnak.

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Régi népélet naptára

46. hét:

- november 19. (Erzsébet): Szent Erzsébet napja tél erejét szabja.

Friss reggelre ébredtünk, lassan általánossá válnak az éjszaki mínuszok, de a hétvégén gyönyörű őszi idő várható. A kertben még mindig akad tennivaló, legalábbis aki keres, talál.

- A fák törzsét vakarjuk le és kenjük be, hogy a nap melege ne okozzon fagyrepedéseket a kérgen. Ezzel együtt a kártevőket is megsemmisítjük. A fák déli oldalára érdemes deszkát is helyezni, amely véd a közvetlen napsugárzástól.

- A bogyósgyümölcsűeket könnyen szaporíthatjuk bujtásról.

- A fagyérzékeny fűszernövényeket védjük takarással, vagy vigyük be a házba, lakásba.

- Betakaríthatjuk a káposztát, karfiolt, endíviát, póréhagymát.

- Ha megtelt a komposztálónk, töltsünk meg lombbal egy kilyuggatott műanyag zsákot, tegyük árnyékos helyre és időnként öntözzük meg. Kb. fél év múlva kész  a komposztföld.

Akinek pedig már most elege van a hidegből, menjen el a Füvészkertbe. Egyrészt, mert a felújítás után nagyon szép lett (erről egy korábbi posztban már beszámoltunk), másrészt, mert ezen a hétvégén igazi trópusi hangulat várja a látogatókat: kiállítás és előadások ismertetik a különleges gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket, ingyenes gyümölcskóstolón meg is lehet ízlelni a szimpatikusabb példányokat. Ha pedig valamelyikbe beleszerettünk, a trópusi gyümölcspiacon meg is vásárolhatjuk.

Szép hétvégét!

A madáretető ember szükségét érzi, hogy etessen, s erre a közterületen, kertekben, ablakpárkányokon könnyű alkalmat találni. Jó lenne, ha nem az első országos hóesés nyitná meg az igazi madárbarátok szezonját. Saját példámon látom, hogy már érdemes kitenni a kertbe, ablakba a feltöltött madáretetőket. A kertben a megszokott helyükre már járnak csipegetni a madarak, de abban nem vagyok biztos, hogy emeletes házak ablakaiból most elviszik a magot. Akinek még nincs etetője, néhány száz forintért már örök darabot vásárolhat.

Csuszka

Ültess egy tölgyfát!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF idén is megrendezi immár
hagyománynak számító önkéntes napját a Nagykőrösi Pusztai Tölgyesek LIFE
projektterületen. A program csatlakozik a WWF International 11-11-11 nevű nemzetközi kezdeményezéséhez, amely összegyűjti, hogy 2011.11.11-én 24 óra alatt ki mit tesz a természet védelméért.

Fotó: Gecsó Zoltán

Póréhagyma

A tél közeledtével egyre nehezebb friss zöldséghez hozzájutni, ezért nagyon meg kell becsülnünk azt a keveset is, ami van. Az egyik ilyen hálás zöldség a póréhagyma (Allium porrum), amely ideális a késő őszi-téli időszakra. Őshazája valószínűleg a Földközi-tenger vidéke, nálunk a bolgárkertészek termesztették először.

Szent András (November) Hava

 
1.) Míg el nem fagy, a’ Gazdaszszony az egész veteményes kertet felásassa. Ennek kettő a’ haszna: egyik az, hogy a föld megpuhúl, és meghizik; a’ másik pedig az, hogy tavaszszal, mihelyt legkisebb jó napok szolgálnak, puhán fel lehet ujjra ásni.
...
 
4.) A’ gyermekek, és nevendékekkel kukoritzát kel estvénként morzsortatni, s’ ha ebbe bele unnak, vagy már eleget morzsoltak, tollat fosztani ’s a’ t.
 
5.) A’ Gazdát arra kel emlékeztetni, hogy a’ maga tselédjeit a’ kertnek trágyázására fordítsa: kivált a’ Spárgát, és Sáfrányt felűlről bé kel trágyával teríttetni, és, tavaszszal felszedvén, más ágynak kövérítésére vinni.
 
6.) A’ Béresek faragjanak sütőlapátokat, Szénvonókat, Sulykokat; tsináljanak hizlaló kotrotzokat, kössenek szakasztóvékákat, és fonjanak boritó, ’s méhkasokat, törjenek hajdinát, és kölest; vágjanak szetskát, ’s őröljenek sót. ’s a’ t.
...
 
9.) Mihelyt olly ködös napok járnak, hogy a’ pórékon függő dohány megereszkedik, azt a’ tselédekkel estvénként kelletik simíttatni, tsomóba köttetni, és bálokra rakatni.
...
 
13.) A’ téli gyümőlts a’ pintzékben illyenkor leginkább romolván, a’ rothadtat ki kel válogattatni.
 
14.) Az Éléskamara ha nedves meleg, a’ zsizsik, és egyéb férgek majd mindjárt elszaporodnak: azért is a’ Lisztet a’ ládákban megkeverni, a’ fözelékeket megrostálni, a’ száraztésztát, és gyümőltsöt kiszellőztetni, a’ penészt mindenről letisztítani, a’ port leseperni, szemetet kivettetni, és a’ béfőzötteket, vajat, sajtot, zsirt, mézet, szappant, keményítőt ’s a’ t. megvizsgálni, el nem lehet mulatni. Ha a’ sajt megtalál keményedni, azt így kel ismét megfrisselni: t. i. végy Salétromot, és azt tűzön megpuffasztván, ereszd fel fejér borral, és főzd együtt mind addig, míg a’ Salétrom megtsendesedik. Ekkor veddle a’ tűzröl, és engedd meghidegűlni. Továbbá márts bele egy tiszta ruhát, és ezzel gombolyitsd be a’ sajtot, ’s tedd le a’ pintzébe. Huszonnégy óra múlva hozd fel, és a’ ruhát levévén, ismét megáztatva teritsd a’ sajtra, a’ melly ettől jó izű, és ismét puha leszsz.
...
 
16.) Ha nyárban tsigás kertjében nem nevelt a’ Gazdaszszony tsigákat, tehát még most télre valót eleget lehet a’ gyermekekkel, míg hó nints, a’ mogyoróbokrok, és sövények, ’s garádják alatt szedetni. Ugyan most kel vizáról is rendelést tenni, és a’ bőjti napokra bépátzolni.
 
17.) A’ savanyú káposztával, míg meg nem érik legtöbb bajja van a’ Gazdaszszonynak: mert a’ sós viz hól a’ hordón eszi ki magát, hol felűl folyki, hol pedig a’ hidegség miatt épen nem akar érni, ha ellenben igen meleg a’ kamara: hamar ellágyúl ’s a’ t. Erre nézve reá gyakor szem kivántatik, és tisztaság.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820
 

A szegfű

Emlékszem, gyerekkoromban mindig szegfűcsokrot kaptak a tanárok pedagógusnapon, szegfűvel köszöntötték fel az aktuális névnapost a vendégek, szegfűvel a kezünkben ballagtunk érettségi előtt, de még a képeslapokon is szegfű virított, amiken boldog szülinapot kívántak nekünk. Minden állami ünnepség kötelező kísérője is volt, talán ezért jutott eszembe éppen ma...

Régi népélet naptára

45. hét:

- november 11. (Márton): Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Ezen a hétvégén is ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék sem várható, úgyhogy akár örülhetnénk is, ha nem lenne szmog. Ha valaki ennek ellenére kimerészkedik, akad azért tennivaló a kertben.

- Famennyiségtől függően megint mindent szép színes levél borít. A fák minden tápanyagot visszavonnak a levelekből, és a gyökerekben tárolják azokat. Tavasszal ez adja az erőt az induláshoz. A kevesebb napfény miatt a levelek zöld színét biztosító klorofilltermelés alábbhagy, így a lomb megmutatja "igazi" színét. A gyepről továbbra is távolítsuk el az avart. A fák, bokrok alatt meghagyott levelekre szórjunk kéregmulcsot vagy vékony rétegben komposztot, így nem tudja elfújni a szél. A nagyobb mennyiségben felhalmozott lomb kitűnő szállás a sünöknek, akik a futóbogár mellett a csigák nagy pusztítói.   

- Ha pocok van a kertünkben, rácsos kosárban ültessünk (pl. hagymás virágokat), és a fák tányérját ne mulcsozzuk. Vagy tartsunk macskát, hátha megfogja.

- Még mindig nincsenek fagyok, úgyhogy ültethetünk dughagymát, gyümölcsfát, telepíthetünk sövényt, a meglevő örökzöldeket pedig locsoljuk meg, nehogy kiszáradjanak.

- A gyökérzöldségeket szedjük fel, ha eddig nem tettük, és rakjuk nedves homokba.

- A tavasszal virágzó cserjéket (aranyvessző, orgona) ilyenkor már nem szabad metszeni!

-A hosszan tartó jó idő ellenére már megjelennek a madarak a kertekben, úgyhogy ideje rendbe hozni a madáretetőket, ill. kirakni újakat.

Programnak pedig továbbra is az Orchideakiállítást ajánljuk a Vajdahunyadvárban. Megnéztük, nagyon szép, hamarosan be is számolunk róla.

Szép hétvégét!

A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel ezen a hétvégén rendezi meg hagyományos Orchidea és Bromélia Kiállítását és Vásárát a Vajdahunyadvárban.

Most már könyörtelen vagyok. Amikor az első őszi levelek lepotyognak, a gazdaboltban már az egérméreg után tekergetem a nyakam.

Bizonyára nagyon sokan már a hétvégén ellátogattak a temetőkbe, hogy virágot vigyenek szeretteik sírjára, gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Mindenszentek (nov. 1.) és Halottak napján (nov. 2.) ki-ki a maga módján emlékezik meg azokról, akik már nincsenek köztünk.

Mi Boldvai Balázs sírkertfotóival emlékezünk.

 

Régi népélet naptára

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek