A madáretető ember szükségét érzi, hogy etessen, s erre a közterületen, kertekben, ablakpárkányokon könnyű alkalmat találni. Jó lenne, ha nem az első országos hóesés nyitná meg az igazi madárbarátok szezonját. Saját példámon látom, hogy már érdemes kitenni a kertbe, ablakba a feltöltött madáretetőket. A kertben a megszokott helyükre már járnak csipegetni a madarak, de abban nem vagyok biztos, hogy emeletes házak ablakaiból most elviszik a magot. Akinek még nincs etetője, néhány száz forintért már örök darabot vásárolhat.

Csuszka

Mindenkit biztatok a madarak téli etetésére, nem feltétlen a száraz kenyér köztéri hajigálására gondolva. Az igazi madárbarát anonim, és szatyrában napraforgómagot és kilyukasztott olajos, üdítős flakont visz az erdőbe. Ezt spárgával ügyesen egy fa ágára lehet applikálni, a madarak hamar rátalálnak.

Vörösbegy

Ahogy lepotyognak a levelek, nem fejlődik új termés, a kertbe szokott madarakat etetni kell. A fagyos időszakban - november elejétől, február végéig - érdemes a napi eleségről gondoskodni. A széplelkek beszélnek mindenféle hókuszpókuszról, a madaraknál azonban a lényeg nem az etetőn, a kaján van. Az etetéshez legjobb a fekete vagy csíkos napraforgómag, ehhez lehet kevés búzát, fénymagot keverni. A cinkék és a bátrabb verebek etetőből táplálkoznak, a sármányok, pintyek, feketerigók, vörösbegyek és a galambok földről is csipegetnek.
A rigók hosszasan bíbelődnek a félbe vágott almával is. Vigyázat: az elmélyült rigó könnyen válhat macskacsemegévé! Egyébként is óvakodni kell attól, hogy a madáretetőt a leskelődő macska által könnyen megközelíthető helyre tegyük. Lehetőség szerint ne csak a ragadozótól védjük az etetőt, hanem a széltől is, mert ellenkező esetben az madár nélkül is hamar kiürül.

A madarak kevéssel is beérik, de ha rendszeresen bő tál, pontosabban degeszre tömött etető várja őket, akkor hálásak igazán. A folyamatos madárcsicsergés kárpótol a kiadásokért. Persze azért így is húzós egy kiló magért 150-200 forintot fizetni. (Hidegebb napokon ennyi legfeljebb néhány óráig tart.) Attól is szerencsés a madárbarát, hogy már reggel vidámnak gondolt csiviteléssel követelik az apró szárnyasok az eleséget.

A magos etetőn kívül marhafaggyúból napraforgóval, dióval készített madárkalácsot is lehet a fákra aggatni. Télen is kell gondoskodni a madarak itatásáról, erre kiválóan alkalmas egy nagyobb cserépalátét, amelybe a reggeli órákban, az etetők leglátogatottabb időszakában forró vizet kell önteni. Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek és a kék cinegék.