Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Virágzik az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Ennek tiszteletére a hétvégén 4. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat.

Először Németországban ettem gyümölcstorta formájában, de akkor nem tudatosult bennem, hogy ez egy külön gyümölcs; azt hittem, a süti fantázianeve. Aztán néhány éve a piacon újra összefutottunk, és összeállt a kép.


Félig érett josta

Támadnak a vándorgyomok

Nyáron, esetleg a szabadság alatt bőven juthat idő az elmaradt vagy éppen aktuális kerti munkák elvégzésére. Ilyenkor érdemes a nagyobb lélegzetű, hosszabb ideig tartó feladatokhoz is hozzákezdeni. Évközben a hétvégi házaknál általában nem marad idő a gyepszélek, a virágágyás szegélye, vagy a cserjék, fák alatti földcsíkok, tányérok pontos levágására, kialakítására. Pedig az ilyen apró igazításoktól tűnik a kert igazán ápoltnak. Van e célt szolgáló különleges szerszám. Aki kombinált nyéllel rendelkező szerszámkészletet használ, annak érdemes ágyásszegőt is beszerezni. De tökétesen megfelel egy olyan csempeásó is, amelynek a hegyes alsó 10-15 centijét lefűrészelték vagy levágták.

Hortenzia

Régebben nem szerettem a hortenziát, kicsit "művirág" hatásúnak tartottam. Az utóbbi években viszont egészen megkedveltem, bár még most is kicsit túl tökéletesnek tartom. Néhány éve be is szereztem egy hortenziatövet, amit másfél év alatt sikeresen kipusztítottam. Igaz, nem is nagyon néztem utána, hogy milyen kertet, milyen körülményeket szeret ez a növény. Hogy ne járjatok úgy, mint én, összegyűjtöttem néhány tudnivalót a hortenziáról.

Szapora zsombor

Valószínűleg nem sokakat érdekel ez az apró, sárga virágú, a keresztesvirágúak családjába tartozó gyomnövény, amelyet úgy hívnak, szapora zsombor, de talán a róla szóló történetem lesz, akit elszórakoztat.

Kertünket általában teleültetjük szebbnél szebb virágokkal, cserjékkel, ápoljuk a füvet, gondoskodunk kerti padról, kiépítünk grillezőhelyet, kerti tavat, medencét. A világításról pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig egész más a hangulata egy szépen kivilágított kertnek. Bevallom, én nem rajongok a mostanában annyira divatos szolárlámpákért, amelyeket a kerti utacskák mellé és az ágyásokba szoktak leszúrni. Mennyivel praktikusabb, ha maga a virágcserép vagy a kerti pad világít!

Régi népélet naptára

30. hét:

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

- Vethetünk endíviát, cikóriát, újhagymát és kínai kelt. Forró nyári napokon csak az esti órákban vessünk. 

- Az őszibarackot több lépcsőben szüretelhetjük, mert fokozatosan érik.

- A fás növények nyári metszése fékezi a fás növekedést, és elősegíti a bimbóképződést. Ha ilyenkor vágjuk vissza a fákat, bokrokat, megspórolhatjuk a téli metszést.

- A pezsgő és a sütőtök is akkor érik be jól, ha időnként megforgatjuk. Ez utóbbit még a száron rendszeresen forgassuk, persze, óvatosan, nehogy letörjön. Így egyenletes színe és formája lesz, ráadásul megelőzhetjük, hogy rothadni kezdjen, ahol a talajjal érintkezik. További óvintézkedésként szalmát is rakhatunk alá.

- A kaktuszok kedvelőinek jó kis hétvégi programnak ígérkezik Bogácson a VII. Regionális Kaktuszkiállítás és -vásár július 22-24. között.

Szép hétvégét!

Nem mindig egyszerű a nyaralás idejére a kutyáról, macskáról, madarakról, és még ki tudja miféle házi kedvencről gondoskodni, de jobb esetben őket magunkkal vihetjük. Viszont külön gondot jelenthet az otthon maradt növények ápolása is. Szerencsés, aki megbízható locsolót talál, de annak sem reménytelen a helyzete, aki kénytelen egyedül hagyni növényeit. A legszűkebb keresztmetszetet az öntözés jelenti. Az ilyen alkalmakra az átültetéskor is lehetne gondolni, hiszen a tulajdonos és a növény életét is megkönnyítené, ha a nedvességet megtartó, jó szerkezetű földbe, vagy víztárolós edénybe kerülhetnének a növények. Vannak olcsóbb, drágább segédanyagok is, amelyek egyfajta vízraktárként segítenek túlélni a kritikus időszakot. Léteznek a szobában, balkonon élő cserepes növényeknek való, telepíthető, programozható öntözőrendszerek is. De most nem az ilyenek gazdáinak szeretnénk tanácsot adni.

Kajszibarack

Bár tart már egy ideje a kajszibarack szezonja, szerencsére még mindig érik, úgyhogy szólhatunk róla néhány szót.

A kajszi- vagy sárgabarack, esetleg tengeri- vagy majombarack Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismert volt. Latin neve (Prunus armenica) arra utal, hogy hozzánk Örményországon keresztül került.

Halak a kerti tóban

A kérdés az, milyet és mennyit?

Általában azt javasolják, hogy a tó felületének egy négyzetméterére legfeljebb 25 cm halat telepítsünk, azaz a halak testhosszúsága összesen ennyi legyen. Újonnan épített tó esetében várjunk a növények beültetése és a tó feltöltése után néhány napot; ez alatt az idő alatt letisztul a víz, elpárolog a klór (ha vezetékes vízről töltöttük fel).
Minden tóba lehet halakat telepíteni, ügyeljünk azonban a választásra.

Koi

Nyári orgona

A kertünk sarkát díszíti egy hatalmas bokor nyári orgona (Buddleia). Vaníliaillatú virágai rengeteg lepkét csábítanak a kertbe. 7-8 éve kaptam egy gyenge kis hajtást az egyik szomszédomtól, és pár év alatt gigantikus, bíborszín virágú bokorrá fejlődött. Szeretnék még egy fehér virágú fajtát, de láttam már élénk sárgát is, amit szintén szívesen ültetnék.

Igazából még rendes neve sincs, az sem biztos, hogy park, hacsak azért nem, mert körbe van kerítve. A neten is a játszótérkeresőben lehet rálelni, élőben pedig az V. ker. Honvéd téren, a Szemere - Stollár B. - Honvéd - Markó utcák által határolt területen. Egyébként a gyerekesek körében csak "a Honvéd játszó".

Régi népélet naptára

 

29. hét:

- július 20. (Illés): Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög".

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- A legtöbb fűszernövényt júliusban takaríthatjuk be, ha meg akarjuk szárítani későbbre. A csokrokat szellős helyen fejjel lefelé lógassuk le, és hagyjuk megszáradni.

- Elvethetjük a jövő évre szánt nefelejcs, árvácska és sárgaviola magjait.

- Folyamatosan szedhetjük az uborkát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a sárgarépát, a cukkinit, a salátát, a hónapos retket, a hagymát, attól függően, mikor vetettük el a magokat. 

- Az összes bogyós cserjét ritkíthatjuk a szüretelés befejeztével. A vesszőszúnyog által megtámadott hajtásokat a föld színéig vágjuk vissza. 

- Csökken a kártevővész, ha fülbemászók fészkelik be magukat egy fába. Ezt elősegíthetjük, ha agyagcserepet fordítva akasztunk fel egy zsinegre úgy, hogy a cserép pereme érintse a törzset. Tömjünk bele faforgácsot vagy szalmát, és rövid időn belül benépesül a "fülbemászólak".

- Horgászok, halimádók kertje előnyben: a halszálkát nem kell kidobni, mert nagyszerű trágya a növényeknek. Nitrogént és foszfort juttat a földbe, ha elássuk. 

- Sokunk kertjében folytatódik a gyümölcsszüret. Ne feledkezzünk meg a cefréről sem, télen is szükségünk lesz folyékony vitaminra.

Szép hétvégét!

Sokfelé él Magyarországon fügefa. Az első néhány évben óvni kell a téli hidegtől, később már megedződik, s a nagy fák is biztosan teremnek - ajánlják a médiakertészek.

Néhány fügefát régóta figyelek: az egyik egy forgalmas óbudai út melletti kerítés mögül kandikál ki. Régebben állt alatta egy újságosbódé, annak a tetejére másztak fel a nassolni vágyók. Ez a fa egész nap teljes fényben áll. A másik véglet a Gülbaba türbe közeli kis utca egyik házának kertjében áll, bőven terem, de ez a fa soha nem látja a napot.

Ezek után, gondoltam, én is próbálkozom. A csemetét nem volt nehéz beszerezni. A klíma melegedését is jelzi, hogy egyre többen sikerrel teleltetik át a fügét. Néhány évtizede Magyarországon különleges mikroklímájú helyeken, a Mecsek déli lejtőin, a Balaton északi partján meleg zugokban élte csak túl a mínuszokat. Az ezredforduló után a gondosabb kertészek már rendszeres saját terméssel büszkélkedhettek. A füge - amint a legtöbb sokoldalúan hasznosítható növény - világpolgárrá vált. Akit a rokonsága is érdekel, jó, ha tudja, hogy a trópusokon, szubtrópusokon élő népes fikuszfélék közé tartozik. Csak a fügefélék több mint hatszáz fa, cserje, kúszónövény és lágyszárú alkotta családba tartoznak. Sok fikuszféle melegkedvelő szobanövény, de nálunk a tartós szabad életre bizonyos feltételek megléte mellett csak a fügének van esélye.

Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A piacokon manapság már egész nyáron kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, így nagyon sokféleképpen elkészíthető, hiszen minden csak a fűszerezésen múlik.

A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

Kapor

Szeretitek a kapormártást? És a kapros tökfőzeléket? Vagy a kapros-túrós lepényt? Esetleg a kovászos uborkát? Vagy bármit, ami kaporral készül? Tudtátok, hogy a középkorban boszorkányok varázslatai, szemmel verés, bájital ellen alkalmazták? Hogy az ókorban pénz helyett az adót kaporban is lehetett fizetni, olyan nagy értékűnek tartották?
Bevallom, én nem nagyon szeretem, és csak azért ültettem, mert jól néz ki. Pedig a kapornak rengeteg kedvező élettani hatása és sokféle felhasználási lehetősége van.

Sokaknak nincsen kertje, de szeretik a színes, illatos virágokat és a különleges levelükkel díszítő növényeket. A kerttulajdonosok pedig erkélyeik, teraszaik díszítésére használják szívesen a balkonnövényeket.

Milyen növények a legjellemzőbbek?

A listát az egynyáriak és a muskátli vezetik. Nem is csoda, hiszen tavasztól késő őszig díszítenek, minden évben új telepíthető belőlük és viszonylag olcsók.

A Szent István park kapcsán már említettük a Budatétényi Rózsakertet, melyet most meg is látogattunk.

A rozárium a XXII. ker. Nagytétényi út és a Park u. által határolt területen található, amely az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. rózsagyűjteménye. Az intézményben elsősorban nemesítés folyik, de egyben génbank is. Területe 2,5 hektár, a parkosított kertben mintegy 1200 féle rózsát ültettek ki. Minden évben, a rózsavirágzás kezdetén (kb. két hétig) várja az érdeklődőket is. Az év többi részében elvileg zárva van, ezzel nemcsak a rózsákat védik, hanem a látogatókat is, mivel néha veszélyes vegyszerekkel kezelik a növényeket.

A Bánkúti búza

Arra, hogy a növényvilág a Földi élet eltartója, ritkán gondolunk. De mindnyájan kötődünk, emlékezünk egy-egy növényre, virágra, amely valaha fontos szerepet játszott az életünkben.

Ki hallott a Bánkúti búzáról, és kit érdekel egyáltalán? Feltételezem, kevés embert, de én jól ismertem ezt a híres magyar fajtát, amelyet már vagy 50 éve nem termesztenek. Ez a búza erős, vastag szárú, 1 méterre is megnövő, kiváló termést adó fajta volt. Lisztjéből a legjobb kenyér, a felséges langalló (amit az olajban sült lángos meg sem közelít), rétes és a legfinomabb sütemények készültek. Gasztronómiai értékei mellett esztétikai élményt nyújtott a sárguló búzatábla csodálatos látványa. Akkortájt esélyem sem volt meglátni nemhogy a tengert, még a Balatont sem. De a hullámzó búzatenger az óceán képzetét keltette bennem.

- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét! 

Csattanó maszlag

A nyárral a mérgező növények is burjánzásnak indulnak, úgyhogy ideje folytatnunk "gyönyörű mérgekről" szóló sorozatunkat. Következő áldozatunk a csattanó maszlag (Datura stramonium), mely több súlyosan mérgező növénnyel - nadragulya (Atropa belladonna); bolondító beléndek (Hyosciamus niger)- együtt gazdagítja a burgonyafélék családját.

Dél-Amerikából származik, Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, majd házi kertekben. Nálunk is gyakori: leginkább nitrogénben gazdag talajon, parlagokon, legelőkön, de művelt talajon, lakott területen is előfordul. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Melegkedvelő, szárazságtűrő gyom.

Sok díszkertben, de társasházak kertjében is csúfolkodik óriásira nőtt, betegeskedő gyümölcsfa. Ültetői bizonyára azt gondolták, hogy a hűsítő árnyék mellett gyümölccsel is ellátja az éhes szájakat. A gyümölcstermeléshez azonban ennél több kell.

Nyári fűgondozás

Miért kell más módon kezelni a füvet?

A meleg nyár és főleg a tűző nap negatív hatásait sokan tapasztalhatják pázsitjukon.
Árnyékosabb kertekben nem okoz olyan mértékű problémát, mint ahol folyamatos napsütés perzseli a füvet. Besárgult, színevesztett, gyomosodó zöldterületet eredményezhet. A másik probléma kb. 5 éve jelentkezik rendszeresen: a fű gombabetegsége. Figyelem! Ne keverjük össze a kalapos gombákkal, amelyek ártalmatlanok.

Zsebkertek

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek jutott egy zsebkendőnyi földecske, ahol szabadon ga(rá)zdálkodhatnak. Persze 200 m2-en nem válthatom meg a világot, de azért igyekszem. Kicsi kertet beültetni, berendezni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Minden helyet, zugot, felületet érdemes kihasználni. Akinek pedig csak egy pici erkély jutott, az se adja fel, igenis lehet kertészkedni tenyérnyi területen is.

Ideje visszatérni az egyik nagy kedvenchez! Rendkívül szapora növény: magját május elején vetettem, és június vége felé már főztem belőle. Innentől kezdve nincs megállás, egész nyáron szedjük, esszük. Nem lehet megunni! Késő őszig folyamatosan kapható, érdemes kísérletezni vele, hiszen annyira semleges ízű, hogy olyan lesz, amilyenre fűszerezzük.

Budapesti parkmustránk második állomása a II. kerületi Mechwart liget a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál, a 4-6-os villamos és a 11-es és 111-es buszok megállójánál.

Régi népélet naptára

27. hét:

- július 5. (Sarolta, Emese): Ha esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz.

Szent Jakab (Julius) Hava

 
1.) A’ háznál a’ Keményítőre gyakor szükség lévén, a’ Gazdaszszony válaszszaki ahoz a’ legöregebb szemű, és vékony héjú búzát, tisztogassa, mosassa meg: a’ tejesztés után pedig nyomattassa ki, és a’ keményitőt jól kiszáraztva, tegye száraz híves helyre; három pozsonyi mérőből egy merő jó féle, és 16-20. Font barna keményítő szokott lenni. A’ megmaradott törkölyt a’ kinyomás után a’ tik, sertés, és tehenek édesdeden megeszik.
 
3.) A’ Kajszinbaratzk, Spanyolmeggy, Cseresnye, és manna, most lévén legjobb divatjokban, mindenikből kel szedetni, és télre befőzvén, üvegekre rakni. A’ száraztást mindenek tudják.
 
4.) A’ Boldogaszszony, vagy gömbölyű szilva is ezen, ’s a’ jövő Hónapban szokott érni; tehát minthogy ezt száraztani nem lehet, hordókra kel szedetni pálinkának.
 
5.) A1 Dohányt már most kottsozni szükség, és a’ virág bunkókat letördeltetni: söt egyúttal a’ legalsó négy leveletis szükség leszakasztani, és elvetni. Dohányért sok jó segédet kap a’ Gazdaszszony.
 
6.) Kel, karaláb, és kártifiol magokat Julius elejénis szoktak vetni, és még ezek Octoberben megis érnek, ha Augustus elején elplántáltatnak, ’s jó ideje jár.
 
7.) Julius első hétjében a’ két legfellyebb három esztendős sáfrány hagymákat kikell ásatni, és száraz szellős helyen tartani Augustus utólsó hétjéig, a’ midőn újra elásatnak kilentz tzól méllységre, sorjában. Julius utolsó két Hétjében pedig jó a’ szegfű bújtást elkezdeni, és Augustusban is, folytatni.
 
8.) Szent Jakab nap körűl vessenek a’ Gazdaszszonyok az üres ágyakba kerékrépa, és téliretek magot. Ezek még November elejére megnőnek.
 
9.) A’ Fokhagymát kiszedvén koszorúkba szükség fonni, megszáraztva, és megtisztogatva;
 
10.) A’melly kerti vetemény magok zsendűlni kezdenek, lemetéltessenek, és tokjokban megszáraztatván, tétessenek félre.
 
11.) Az aratóknak kedves eledelek a’ tésztával savanyított ugorka; tehát azt már illyenkor minden nap savanyítani kel; meghagyván a’ szárán a’ legelső szép ugorkákat magnak.
 
15.) Augustus utolsó hétjében télre való ugorkát is szükség lévén elrakni, a’ Gazdaszszony most már jóféle bór etzetet szaporítson előre, hogy ennek vagy nemléte miatt az elrakás elnekéssék; vagy pedig erőtelen, és gyümölts etzetre ne kellessék szorúlni.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820  

Régi népélet naptára

26. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja.

- Ne öntözzünk túl gyakran, inkább alaposan. Ideális a 30 l/m2 vízmennyiség. Nagy hőségben ne vágjuk a füvet túl rövidre.

- Az elvirágzott rózsákat le kell vágni. A szárakat a teljesen kifejlett levélpár alatt vágjuk le, ez a levélszáron öt levélkét jelent.

- Az elvirágzott évelőknél a magházat el kell távolítani.

- Az uborkát rendszeresen és alaposan öntözzük, mert különben keserű lesz.

- A tápanyagigényes zöldségeket (pl. uborka, paradicsom) időnként biotrágyával és csalánlével trágyázzuk.

- Elvethetjük a zöldtrágyának való herét vagy az angol mustárt. Az olajretek javítja az összetömörödött talajt, mert hosszú karógyökereket fejleszt.

- Szüreteljünk gyümölcsöket, kinek mije van: kajszi-és őszibarack, málna, ribizli, meggy...

- Ha pedig ebben a szép őszi időben nincs kedvünk nyári kerti munkákhoz, még nincs késő elindulni Agárdra, ahol egész nap zajlik a Cigánymeggy Fesztivál pálinkával, főzőversennyel, zenével és egyéb színes programokkal.

Jó munkát vagy szórakozást, ki mit választ!

Az okos fűnyíró

Kétféle gyep van: amatőr és profi. A sokak által csodált gyepet tökételesen csak képzett kertészek tudnak telepíteni, karbantartani. Ehhez olyan eszközökre, vegyszerekre van szükség, amelyhez egyszerű kertészkedő nem juthat hozzá, vagy néhány száz négyzetméteres területért nem is érdemes megvásárolni. Szükség van ugyanis a ritkán használatos hengerre, motoros gyepszellőztetőre, precíziós műtrágyaszóróra vagy permetezőgépre, a fűnyíróról nem is beszélve. Az egyszerű kertbarátoknak tiltott az olcsó szántóföldi szelektív gyomirtó szerek használata. Persze vannak méregdrága hobbikészítmények is. Mindez a profi kertészeknek máris behozhatatlan előnyt jelent. A kertjüket maguk gondozók jelentős hátránnyal indulnak a gyepversenyben, de leleménnyel és sok munkával valamicskét lefaraghatnak a hendikepből. Senki kedvét nem szeretném szegni, mert utolérhető az ilyen gyep is.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek