Budapesti parkmustránk második állomása a II. kerületi Mechwart liget a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál, a 4-6-os villamos és a 11-es és 111-es buszok megállójánál.

Úgy 5 éve lehetett, hogy egy esküvőn voltunk a kerületi Önkormányzat épületében, amihez át kellett mennünk a parkon, mégsem emlékszem semmi különlegesre.
Ezért is lepődtem meg, amikor áprilisban először körülnéztem a ligetben. A bejáratnál a névadó, Mechwart András - a magyarországi villamosipar elindítója - mellszobra áll egynyári virágok gyűrűjében. Tavasszal még tulipánok, nárciszok, árvácskák nyíltak itt, most főként begóniák és pistikék díszítik a szobor környékét.

A parkot 2010-ben teljesen felújították: kicserélték a burkolatot, a szökőkutat, és a két játszótér is új külsőt kapott. Mindez a növényzetet sem hagyta érintetlenül, amit a lakosság akkoriban erősen nehezményezett. Több öreg fát kivágtak, valószínűleg egy száz évesnél idősebb császárfát is – legalábbis legutóbbi ott jártamkor nem láttam. Viszont telepítettek sok új facsemetét, cserjét, beültették a virágágyásokat.  

Azért jócskán maradt a régi fákból is. Akad itt tölgyfa, sárgaringlófa, hatalmas fehér és rózsaszín virágú vadgesztenyefák (Aesculus hippocastanum, A. x carnea) és hársak árnyékolják a játszótereket és a padokat. Összességében nem tűnik úgy, mintha óriási pusztítást hajtottak volna végre a felújítás során, sőt!

Az önkormányzat épületéhez vezető lépcsősor két oldalán a rézsűt teraszosan építették ki, ami nagyon kellemes mediterrán hangulatot áraszt. Ezt fokozza a rengeteg levendula, a sok sárga árnyalatú virág.

A liget teljesen nyitott, ami viszont egy kicsit zavaró (nekem), hogy a központi virágágyak köré kerítést húztak. A másik a dézsákba szuszakolt néhány facsemete. Ezt a módszert több helyen alkalmazzák a városban, nyilván gyors és látványos megoldás, hogy a betonrengetegben egy kis zöldhöz jussunk, de hosszú távon nem túl üdvözítő – legalábbis a növénynek.

Nem tudom, a tavalyi felújítás óta lenyugodtak-e a kedélyek az ott lakók körében, de kívülállóként nagyon vidám, színes, rendezett helynek tűnik. A pergolák tövében üldögélve szinte hihetetlen, hogy pár lépésre egy rendkívül forgalmas közlekedési csomópont van. Ha pedig egyszer mégis sor kerülne az innen két villamosmegállóra lévő új nevű tér felújítására, a Mechwart liget órája is jó találkahely lehet.