Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvelem a madarakat, ezért is örültem a rádióhírnek, hogy egy újabb madárfajt figyeltek meg Magyarországon. Utána is néztem itt, és kiderült, hogy a mással össze nem téveszthető kuhi valószínűleg a száraz meleg Afrikából érkezett az egyre melegedő magyar tájra.

kuhi_Szalai_Gabor_0001.JPGIsten hozott Magyarországon (Fotó: Szalai Gábor)

A madarak szívesen látott vendégek kertjeimben, a kuhi biztos nem jön, de a többiek igen. Télen etetem, itatom őket, nyáron inkább csak vízre van szükségük és arra, hogy költőhelyüket békén hagyjam.

jatek.jpg

Lassan vége a nyárnak, sok fáról már potyognak a levelek, kezdődik az iskola - ez mind mind az ősz közeledtét jelzi. Meg a Hortus Hungaricus Kiállítás és Vásár is, melyre mostani játékunkkal belépőket lehet nyerni. Semmi mást nem kell tenni, csak az alábbi 4 kérdésre helyesen válaszolni:

1. Hányadik Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt rendezik meg idén a szigetszentmiklósi Nagybani Virágpiac területén szeptember 21-23. között?

2. Melyik gyógynövényünket nyilvánította nemrég eredetvédetté az Európai Unió?

3. Milyen elnevezést kapott az idei Hortus Hungaricus központi programja, szakmai napja? 

4. Minek jegyében rendezik meg a Hortus Hungaricuson a VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk a beküldő pontos nevével, címével és telefonszámával.*

Beküldési határidő: 2012. szeptember 14.

A helyes válaszokhoz segítséget nyújt előző bejegyzésünk és a Hortus Hungaricus weboldala.

A minden kérdésre jól válaszolók közül 5 szerencsés nyertes 1-1 db belépőt kap a Hortus Hungaricus Kiállításra, és 1-1 Zöld Újság éves előfizetést a Flora Hungaria Kft. jóvoltából.
Játsszatok és nyerjetek!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.

Kezdhetjük vágni a centit, mert ha szeptember, akkor Hortus Hungaricus! Már csak három hét, és újra a régi helyszínen, Szigetszentmiklóson nyílik meg 19. alkalommal az ősz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.

1000x280-slide01.png

Szeptember 21-23. között a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén, mintegy 3500 nm-en várja a hazai kertészeti élet színe-java a növényvilág rajongóit.

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 29. (János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Patchwork-kertek

Most, hogy a hazai időjárás lassan a trópusival vetekszik, érdemes megnézni, hogyan boldogulnak a kertészek ott, ahol a szárazság és a hőség mindennapos jelenség.

STNMTZ_20041001_18.JPG

Bár a legtöbb kertbarátnak még az öntözéshez szükséges víz elővarázsolása jelenti a fő problémát, mert a nagy melegben a szokottnál többre van szükség a vezetékes vízként drága, kútvízként kevés nedvességből, de már hozzá lehet kezdeni az őszi gyeptelepítés előkészítéséhez.

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): Sok helyen az õszkezdõ nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellõztetést tartanak.
A népi bölcsesség szerint a Bertalan napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.
"Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az õszi idõ is magát mind aszerint tartja."

Az idei szárazság sok kertlakót új túlélési stratégiára késztet. Az már megszokott, hogy szüret tájt versengeni kell a darazsakkal az édes gyümölcsért. Idén mintha kevesebben lennének, azért nem árt résen lenni. Jó tudni róluk, hogy az édes lé jobban érdekli őket, mint a csata az emberhúsért. Mint rutinos cefrekészítő jól megvagyok a darazsakkal, még egyszer sem böktek meg. Ha rám szállnak, legfeljebb nyalogatják a bőrre fröccsent gyümölcslevet, s odébb állnak. Családunkban is csak egyetlen szúrásról tudok, mint utóbb kiderült az egyik lába beszorult egy karikagyűrű alá, s ijedtében bökött a sárga-fekete csíkos "fenevad".

körte.jpg

A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

Pillangókert - Luxemburg

Luxemburgi nyaralásom fénypontja a pillangókertbe tett kirándulás volt. Grevenmacher a német határ közelében lévő borváros, de valójában a természetjárók Mekkája.

SAM_0620.JPG

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, jó bortermés van kilátásban.

Mindenkivel megbeszéltük, aki bármilyen kapcsolatban áll a Kapanyéllel (mármint a bloggal), hogy akárhol jár nyaralása során, örökítse meg nekünk a szép helyeket, ill. a témáinkhoz kapcsolódó élményeket. Most a Cser Kiadós lányok közül Melinda beszámolója következik:

Még gimis voltam, amikor egy diákcsere program keretében skót házigazdáink elvittek minket egy mezőgazdasági vásárba. Életre szóló élmény volt. Így, amikor megláttam a mezőgazdasági vásár plakátját a luxembourgi nyaralásomon, tudtam, hogy ott a helyem.

SAM_0347.JPG

Az első vásárt 1883-ban tartották, 1983 óta rendezik évente Ettelbruck városában. Ettelbruck neve egyébként azt jelenti, Attila hídja, és arrafelé nagy tisztelet övezi a rettegett hun vezért. De kanyarodjunk vissza a vásárhoz!

SAM_0352.JPG

A rangos mezőgazdasági szemlén az ország kiemelkedő termelői és tenyésztői mutatkoznak be. Van itt kóstolósátor (én szarvas- és vaddisznókolbászt kóstoltam), gyönyörű régi (vintage) traktorok kiállítása és lovasbemutató (idén lovas íjászok egy csoportja A gyűrűk urát keltette életre).

SAM_0398.JPG

SAM_0399.JPG

SAM_0396.JPG

SAM_0419.JPG

A ketrecekben és kifutókban őrzött állatokat nemcsak simogatni lehet, hanem meg is vásárolhatjuk őket. Láttam egy ötgyerekes családot, akik öt nyúllal lettek gazdagabbak.

malacok.JPGEz nem az öt nyúl...

Igazán különleges élmény volt olyan fajtákat látni, amelyekkel itthon még nem találkoztam.

SAM_0383.JPG

Az egyetlen szívfájdalmam az volt, hogy kizárólag luxemburgi és német nyelven zajlott minden, így a francia- és angoltudásommal nem sokra mentem, de így is volt bőven mit fényképezni. Például ezeket a süteményeket.

SAM_0442.JPG

Ha tehetem, jövőre is elmegyek, de legközelebb Magyarországon is kinézek valami hasonló kiállítást.

A’ Gazdasszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 105.

A’ Szagosvizeknek mitsoda hasznokat tudják a’ Gazdasszonyok venni: én arról nem szólok, hanem tsak megelégszem némellyeknek égetése modját előladni.

       1. A’ Levendúla, Bodzavirág, Isóp levelek, Rozmarin, Zsállya, Majoránna, Tzitromfű, Kapor, Fodormentha ’sat. mind egy forma mértékben és módon égettetnek viznek p. o. Vegyük a Levendula vizet, és ebből végy szépen megszárogatva Levendulát, vagy e’nek virágját.- 1 Font.

Tölts reá Mártiusi Hó, vagy esővizet – 2 Font. áztasd egynehány óráig: tedd Lombikba, és gyenge tűznél tsepegtesdle felét, és töltsd üvegekre.

       2. A’ Rózsavizekhez a’ legszebb parlagi, vagy Kerti Rózsa levelekből szedj.  1 Font. Ez lágy Sóval gyengén begyúratik egy fazékba, és 14 napig Pintzében, vagy más száraz, hideghelyen, jól bekötve így áll. Akkor feleresztetvén, igen igen tiszta (mint az eső, Mártiusi hó, és Forrásviz) vizzel, lombikba töltetik, és kiégettetik.

       3. A’ Fekete Cseresznye vizhez a’ Cseresznye megszáraztatik, és minden magostól öszvetöretvén, belőle 1 font: rátöltetik tiszta forrás, vagy eső víz 8 font, és minekutánna 12 óráig így állot, Lombikba tétetik, és kiégettetik.

       4. Az úgy nevezett Magyar Királyné vizét így készitik: Végy négyszer leeresztett égettbort három részt: Rozmarin virágot (a’ Levele szinte úgy jó) két részt: a’ kettőt tedd egy üvegbe, dugdbe szorossan, és tartsd meleg helyen ötven óráig; azután tsepegtesd le Lombikból, mint a’ Rózsavizet, ’s mást szokás. A’ Köszvényesek minden héten 1-szer egy köntinget szoktak belőle bevenni éhgyomorra, és vele minden nap mosdani. Erről a’ Vizról azt irják Erzsébet Királyné, a’ Robert Károly Felesége neve alatt, hogy egy esméretlen Remetétől tanúlta, és úgy megszépült tőle, hogy őtet, noha 72. esztendős vólna, a’ Lengyel Király megkérette, a’mi épen nem igaz a’ Históriákból: de hogy a’ szép Magyar asszonyt szebbé teszi: azt tagadni nem lehet.

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

A mályvacserje

Amikor az első európai utazók eljutottak a mesés Keletre, akkor többek között különleges növényeket is hoztak magukkal, de ezek a növények nem mindig érezték jól magukat a mi éghajlatunkon.

malyvacserje.jpg

Valóságos csoda, hogy a háromhetes nyaralás idején a kertben a földben élő, s edényes növényeink közül egyik sem nyuvadt ki. Eddig nyaranta saját gyermekeink vállalták a felügyelettel együtt járó öntözést, most azonban az egyik udvarló és baráti köre kezelte a csapot.

Csokoládéfa másolata.JPGTöbb éves szünet után a terasz sarkában lapulva szép új barna leveleket hozott a "csokifa"

Az eddigi legsikeresebb akció zárult a napokban. Nem lebecsülve az itthon maradtak sikerét, türelmét és hozzáértését, de az elmúlt évek kudarcain okulva a balkon kényesebb növényeit strapabíróbbakra cseréltem, így a begóniákat a zápor- és kristályvirág váltotta, a muskátlihagyományt margarétafélék követték.

kristályvirág másolata.JPGA kristályvirág a teljes napon élvezi az életet

záporvirág másolata.JPG

Bőségesebb a hozam, ha időben eltávolítják az elvirágzott virágokat

Muskátli másolata.JPGElmaradt az elszáradt virág eltávolítása
 

Kicsit árnyékosabb helyre kerültek a leanderek, és kisebb lett a lombkoronájuk is. Az árnyék sokat segít, ha naponta nem ellenőrzik a növények nap- és melegtűrését. A fuksziákat is védettebb helyre húztam a nyaralás megkezdése előtt. Jó ötlet volt, ahogy az is, hogy mindegyik agyagcserépbe és ezen felül agyag kaspóba került, így a nagy meleg ellenére a gyökér hűsölhet.

Fukszia másolata.JPGTíz órától árnyékban a fukszia. Kicsit petyhüdt a melegben, de strammul bírja

A száznál is több terasznövény öntözését egy csepegtető rendszer végzi, ezt azonban ellenőrizni kell, s ha szükséges, a porlasztók, csepegtetők tisztítására, átmosására sort kell keríteni.

euforbia másolata.JPGMár öreg családtag az euforbiaoltvány, de eddig ilyen piros végű hajtásokat nem hozott. lehet, hogy virággal is megörvendeztet

A pozsgások is jól szerepeltek, igaz az egyik – feleségem szerint zöld marhatrágyára emlékeztető pletyni – levélrózsája elszáradt, de hosszú száron virágot hozott, amely ma már termésszerűségeket tartalmaz. Remélem, tudok majd magot fogni.

A hatalmas agávé nem bontott új levelet, viszont fiókái nyomulnak alulról. Az már csak szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy megemlítem: az egyik, ládában ülő lonc penetráns mocsárszagot áraszt, valószínűleg eltömődött a túlfolyó nyílás, és pang a víz. Első menetben csökkentem a vízadagot, utána alulról vízsugárral megpróbálom átmosni a lyukakat.

Klemátisz másolata.JPGA nyár eddigi vesztese a klemátisz, a kis edény miatt nagyobb figyelmet érdemelne 

Nyári orgona másolata.JPG

Bőségesebb a hozam, ha időben eltávolítják az elvirágzott virágokat

A gyeppel, azon kívül, hogy nyírni kell, semmi baj. Egyetlen, pontos négyzet alakú kopásfolt éktelenkedik. Biztos ott állt napokig valami, de megfogadtam, nem szólok, és ki sem nyomozom, hogy mi volt az árnyékoló. Különböző egynyári vadfüvek ugyan nyomulnak a szélek felől, de ezekkel a következő fűnyíráskor végzek.

Mediterrán másolata.JPGA nemkívánatos élősködők közül ki kell szabadítani a leandert, harangvirágfácskát, szecsuáni borsot és a borszaj örökzöldeket

Szecsuáni bors másolata.JPG

Nemsokára kezdődik a borsszüret

A legtöbb munkát a szomszéd felől próbálkozó vadszőlő hajtások eltávolítása jelenti. Egyelőre úgy tűnik, hogy a golgotavirággal folytatott versengésben nyerésre áll a vadszőlő, de csak addig, míg elő nem szedem a pincírozó ollót.

golgota másolata.JPG

A kardvirág

Nyaralásunk során Németországon keresztül vitt az utunk, ott akadt meg a szemem egy kardvirágmezőn. A szélén egy tábla állt a következő felirattal: "Vágd magad!"

IMG_3330a.JPG

Az egres, ami piszke

Vagy köszméte. A Ribes uva-crispa eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt honos. 50-150 cm magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak (igen, tüskék; sajnos nem olyanok, mint a málnán, ezek a tüskék akár 1 cm-esek is lehetnek, ami bizony megnehezíti az ápolást és a betakarítást). A levelek szőrösek, kerekdedek vagy szív alakúak, szélességük 2,5-3 cm.

egres.jpg

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

Augusztus első hétvégéje a mezőgazdasági gépekről és a „nyeregben” ülő mesterekről szól.

traktor2.JPG

Hódmezővásárhely és Orosháza között, Székkutason augusztus 4-én rendezik a Regionális Szántóversenyt. Magyarországon először Enyingen rendeztek ilyet 1866-ban. Azóta is nagy hagyománya van, a legjobbak az országos döntőbe kerülnek, onnan pedig akár a világversenyre is kijuthatnak. A Szántómesterek kisebb-nagyobb ágy-, és váltva forgató ekékkel bizonyíthatják felkészültségüket, ügyességüket. Lófogatú és veterántraktoros kategóriában is lehet indulni. A nevezés ugyan már lezárult, de nézőként is biztosan nagy élmény lesz.

Nagyszokolyon, a tolnai dombok között immár hagyománnyá vált az augusztus első szombatján megrendezésre kerülő traktorverseny és gazdatalálkozó. A traktorosok három versenyszámban, pótkocsitolatásban, traktorszlalomban és gyorsulásban mérik össze tudásukat.

traktorverseny1.JPG

A gyerekek pedálos játéktraktorokon versenyezhetnek, vagy kötélpályán, ill. szalmabálákból épített dühöngőben vezethetik le az energiájukat.

traktorgyerek.JPG 

Nagy attrakció volt tavaly a „traktorok tánca”, amely nem más, mint egy traktoros karusszel négy gép részvételével. Az idei koreográfia is elkészült, de titkos, úgyhogy aki kíváncsi rá, ott a helye!

A Budakeszi Vadasparkban az „Állatijó Bemutatók” c. programsorozat keretében vasárnap 3-szor lesz interaktív állatbemutató a környezetünkben élő állatokról. Kicsinek, nagynak egyaránt nagy élmény!

Ha valaki a hétvégétől már a Balatonon nyaral, érdemes bevésni a naptárba a Magyar Madártani Egyesület szervezte Hattyú Road Show időpontjait és helyszíneit. Augusztus 8-9-én több Balaton-parti településen is lesz hattyúgyűrűzés. Részletek itt.

Szép hétvégét!

Ahogy haladunk a nyárban előre, úgy egyre több a munka konyhában is, hiszen már lehet tartósítani a kertben termett finomságokat. Általában a lekvárok és az udvardi nagynéném által eltett olajos zöldségsavanyúságok a kedvenceim közé tartoznak. A zöldség, gyümölcs gazdaságos felnevelése sikerülni szokott, de a tartósításnak csak az elméletét ismerem. A nyári konyhában sertepertélő családtagjaim keveset tudnak a különböző veszedelmes gombákról, baktériumokról, amelyektől menteni kell a finom gyümölcsöt, zöldséget, de rutinszerűen mossák, forrázzák az üveget, dunsztolnak, és az alapanyag is tisztán kerül a fazékba. Nekem itt csak annyi feladat marad, hogy a gázpalackot aktiváljam, és hordjam a terményt meg az egész évben gyűjtögetett üvegeket.

3733913053_79cc1b9c81.jpg

Szokásmondások

Egy kis olvasnivaló kellemes nyári estékre.

Kertész Manó (1881-1942) magyar és finnugor nyelvészt elsősorban a szólások vizsgálata tette ismertté, de mondattannal és névtannal is foglalkozott. Szokásmondások c. könyvéből mazsoláztam a földműveléssel kapcsolatos kifejezések eredetét.

szokasmondasok.JPG

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

31. hét:

- augusztus 1. (Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek