Kedvelem a madarakat, ezért is örültem a rádióhírnek, hogy egy újabb madárfajt figyeltek meg Magyarországon. Utána is néztem itt, és kiderült, hogy a mással össze nem téveszthető kuhi valószínűleg a száraz meleg Afrikából érkezett az egyre melegedő magyar tájra.

kuhi_Szalai_Gabor_0001.JPGIsten hozott Magyarországon (Fotó: Szalai Gábor)

A madarak szívesen látott vendégek kertjeimben, a kuhi biztos nem jön, de a többiek igen. Télen etetem, itatom őket, nyáron inkább csak vízre van szükségük és arra, hogy költőhelyüket békén hagyjam.

Örülök, ha a gyümölcsösben fészket fedezek fel, amíg a fióka benne van, nem is permetezem a fát. A többit igen, s az évek alatt kiderült – legalábbis nekem -, a hogy a használt szolid szerek nem csökkentik a madarak számát, ugyanis minden évben visszatérnek. A nagyobbik kertben direkt a fürdőző fecskék miatt működtetek egy magasra spriccelő öntöző fejet. Automata indítja minden nap a megszokott órában a szórófejet, s az okos madarak nagy csapata azonnal meg is jelenik.

Tulajdonképpen csak a szarkákkal, az elvadult házi galambokkal és balkáni gerlékkel van bajom. A szarkával azért, mert mint fészekrabló a frászt hozza az énekes madarakra. A szép madár ráadásul eléggé zajos is. Az etetésnél sorukra váró, tetőn üldögélő galambok pedig kutyánkat izgatják. Az amúgy csendes eb megveszekedettül ugat, a galambok pedig a biztos magasságban békén üldögélnek.

Galamb elleni védekezés.JPGA tüske még mindig jobb, mint a légpuska

A kellemetlen patthelyzetet általában nehéz békés eszközökkel megoldani. Ezért jól jönne, ha a kuhi vagy valamelyik ragadozó időnként erre repülne, de ennek híján kénytelen vagyok rendszeresen célzott madárriasztással próbálkozni.

HawkGarden.pngA műanyag sólyom nem kér enni, csak van

Első lépésként, hosszas keresgélés után sikerült a ragadozó madarat formázó szélkakasra szert tenni. A galambokat nem zavarja, de a szomszéd tyúkjai rohannak védett helyre, ha fordul a szél és mozdul a vas(sas)kakas.

A galambok ellen a makk csúzlit szoktam bevetni. Erdőben gyűjtött makkal lövöm őket. Ha a lövedék véletlenül talál, akkor sincs nagy baj.

terrorEyes2.jpgSzigorú tekintet - aki ellenségnek hiszi magát, menekülőre fogja

Tudom, hogy másoknak sok bajuk van a hívatlan madarakkal, ezért is burjánzik a madárriasztók üzlete. A szigetelést bontó harkályok, cserepeket lelökdöső, piszkot hagyó galambok, mindent „összetojó” sirályok, kertet köpködő baglyok, termést lopkodó seregélyek és megannyi kárt okozó madarat kellene távol tartani. Szerencsésebb békés eszközökkel, trükkökkel űzni őket, mint gyilkolászni. Az ötletekért érdemes a világhálón körbenézni.