Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Best of 2014

Az év utolsó napján illik számvetést készíteni, így idén is összeszedtük, melyik hónapban melyik posztot szerettétek a legtöbben. Következzék hát a 12 legolvasottabb Kapanyél-írás. Köszönjük, hogy idén is velünk tartottatok, várunk vissza mindenkit 2015-ben is!

Míg a hideg időszakban az állatok egy részének téli menedéket nyújt az anyagcsere visszafogása - és ennek végső formája, a tetszhalálszerű hibernáció -, addig a növények is számos trükköt fejlesztettek ki. A túlélési technikák alkalmasak az életforma alapú besorolásra. Christen C. Raunkiær a nevéhez kötött életforma-osztályozó rendszerét éppen 110 éve ismertette a Dán Botanikai Társaság előtt. Ezt a módszert azóta többen továbbfejlesztették, de a besorolás lényege nem változott: hogy a növény növekedési rügye hol helyezkedik el az olyan ellenséges időszakban, mint a hideg, száraz évszak. A karácsonyi lakomák után talán van idő elmélázni azon is, miként élik túl a növények a számukra gyilkos téli hidegeket.

Váratlanul sokat nőtt a kukorica ára

A kukorica árának váratlan drágulása miatt mintegy 4 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke az 52. héten. Az okokról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Meglepetésre, a rekord közeli termésmennyiség dacára 41 ezer forint fölé, azaz mintegy 5 százalékot emelkedett a kukorica tonnánkénti ára az 52. hétre a Magro.hu piactéren. Hasonló tendencia volt megfigyelhető egyébként a Budapesti Értéktőzsdén is. A mozgás a még lábon maradt kukorica betakaríthatóságával kapcsolatos aggodalmakat tükrözi. A legutolsó adatok szerint ugyanis eddig "csak" a vetésterület 95 százalékáról került a raktárakba a termény. 60 ezer hektárnyi kukorica betakarítása viszont áthúzódik 2015-re. A belvízzel borított területek 9400 hektárt tesznek ki. A chicagói árutőzsdén 2 százalékot erősödött, míg Párizsban stabilan alakult a tengeri ára. Aktuálisan 52 ezer tonna terményt adnának és 104 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. okt.

2014. nov.

2014.

49. hét

50. hét

51. hét

52. hét

Átlagár (Ft/t)

40 115

36 211

38 762

39 958

39 936

41 849

Kötési mennyiség (t)

11 117

16 794

2 715

4 470

3 115

2 450

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

1. hét:

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz. Szilveszter éjszakája a mulatozás, zajkeltés és jóslás ideje. Az óév temetése közben már az új esztendőre koncentrálnak, mindenféle trükkel próbálják meg kitalálni, milyen lesz az év. A következő 12 hónap időjárására Luca-napkor is gyakorolt hagyma-só módszer adhat támpontot: a vöröshagymáról a ház ura leszedett 12 réteget, mindegyikbe sót tett, amelyikben elolvadt a só, az a hónap csapadékos, amelyikben nem, az száraz lesz.

Akárcsak karácsonykor, a piros almával feldobott mosdó- és ivóvíz ilyenkor is az egészséget szolgálja. Az állatok szaporaságát, egészségét pedig a nagy zajjal járó pergőzés, csengetés vagy kongózás hivatott biztosítani: a ricsajra az állatok felébrednek és a másik oldalukra fordulnak. Ezért hívják nyájfordításnak is.

Január - Boldogasszony hava

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az Újév napja, olyan lesz az egész esztendő. Igaz ez az időjárásra és a tevékenységekre egyaránt. Tilos a házimunka, főleg a szemetet nme szabad kivinni, mert elmegy vele a szerencsénk is. Ugyanakkor nem szabad ágyban sem maradni, mert akkor egész évben az ágyat nyomjuk. Lencsét, malacot, rétest kell enni, mert ezek "kitúrják" és "megnyújtják" a szerencsét, míg a szárnyas kikaparná, a hallal meg elúszna. 

Ólomöntéssel, gombócfőzéssel ilyenkor is meg lehet jósolni, mikor kel el a hajadon leány, sőt, az újévi kocsonya csontját, ha megeszi a kutya (és miért ne tenné), hamarosan lakodalom várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az idei év köztéri karácsonyfái közül valószínűleg a budapesti Erzsébet téren álló viszi a pálmát. Pedig nem is fenyő, tűlevele sincs, sőt még igazi díszek sem csüngenek rajta, mégis több külföldi újság is beszámolt a létezéséről.

Stagnált a kukorica ára

Az ünnepek és az év vége közeledtével csendesebbre fordult a gabonapiac. Érdemben nem is változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke az 51. héten. A mutató december 23-án reggel 8773 ponton állt. Gyakorlatilag egyetlen gabonaféle ára sem változott érdemben. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Jelentősen csökkent a kukoricapiaci szereplők aktivitása és az adásvételek száma is az 51. hétre. Mivel nem voltak jelentős, az árakat befolyásoló történések, csendesen csordogáltak az események. Ez összességében 39.936 forintos átlagárat eredményezett a Magro.hu piactéren. Most valószínűleg, már csak január 5-től indul újra piac. Akkortól egy lassú drágulás indulhat be, ami 3 hónap alatt 3-4 százalékkal emelheti meg a kukorica árát. A jelenlegi piaci várakozások alapján ez később 42.500 forintig növekedhet. Vérmesebb reményei már csak azért sem lehetnek a termelőknek, mert például a Stratégie Grains legfrissebb riportja szerint 2014-ben az EU-ban 74 millió tonna, a tavalyinál 15 százalékkal több kukorica teremhetett. Igaz az adatok még nem véglegesek. Mindenesetre, közép távon kínálati piac várható. Jelenleg 52 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 104 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. okt.

2014. nov.

2014.

48. hét

49. hét

50. hét

51. hét

Átlagár (Ft/t)

40 115

36 211

38 724

38 762

39 958

39 936

Kötési mennyiség (t)

11 117

16 794

2 950

2 715

4 470

3 115

Régi népélet naptára

A legnagyobb magyarországi betlehem - Vörs

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 24. (Ádám-Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér. Szenteste napján már nem végeztek mezei munkákat, a férfiak kisöpörték az udvart, tűzifát vittek be a házba, az asszonyok pedig főztek, sütöttek, pl. az ünnepi asztalra kerülő jézuskalácsot.

Az ivó- és a fürdővízbe almát és pénzt tettek, hogy egészségesek és szerencsések legyenek.

Az éjféli mise fontos szerepet tölt(ött) be december 24-én.  Pl. előtte a hajadon leányok házasságvarázslást hajtottak végre: olyan gyertya mellett öltözködtek, amely már világított lakodalomban, ezzel biztosítva, hogy hamar elkeljenek.

Az éjféli misére menet ostorcsattogtatással, fáklyákkal  vagy a templomkertben mindenféle zajkeltéssel igyekeztek távol tartani a rossz szellemeket

Úgy tartották, hogy az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik gazdáikat. Ezt megelőzendő itatójukba petrezselymet, piros almát tettek, hogy egészségesek legyenek és ne tudjanak rosszat mondani tartóikról.

Aki elkészült a Luca-székkel, és az éjféli misén feláll rá, megláthatja a boszorkányokat. Ha észrevette őket, menekülni kell, mert ők is kiszúrják a kíváncsiskodót. A menekülés közben elszórt mák segít egérutat nyerni: amíg a boszorkányok szedegetik a szemeket, el lehet tűnni.

- december 25. (Karácsony): "Fekete karácsony - fehér húsvét." Ha ezen a napon borús az idő, esik vagy havazik, akkor szép nyár, jó termés lesz. A fordítottja is igaz: ha süt a nap, rossz nyár várható, és rossz lesz a termés is.

- december 26. (Karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János-nap, ha borús, a termény igen dús - tartja a népi megfigyelés.

János napján szokás volt a boráldás. A középkorban még a templomban ittak a hívek a szentek tiszteletére, később  a családok már csak elvitték a bort a templomba, hogy a pap megáldja. A szentelt bor meggyógyította a beteg embert és állatot, megóvta a házat a gonosztól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Fenyődilemma

Sokan már megvásárolták a fenyőfát karácsonyra, ami nem baj, ha kint tudják tárolni, hiszen az árusok, faiskolák se tesznek másként. Az eladásra szánt fenyőket általában már novemberben, de legkésőbb december elején kivágják, így mindegy, várunk-e az utolsó pillanatig.

Kishantos karácsonya

Mostanában kicsit csend volt Kishantos körül, de ez nem jelenti azt, hogy nem történt volna semmi. Kishantos él, működik, még akkor is, ha ma 12 különböző bírósági per zajlik az ügyében. Mind a hatóságok, mind az „új nyertesek” rengeteg szabálytalanságot követtek el, amelyeket külön-külön kellett jogi úton megtámadni. Ezek során egymásnak ellentmondó ítéletek is születtek. Az egyik fő perben pl. első fokon a bírónő azt a döntést hozta, hogy a bíróság pályázatok ügyében nem dönthet. Természetesen a pereket folytatják, hiszen, ha a bíróságok továbbra is elhárítják a döntés felelősségét, akkor az azt jelenti, hogy ma nincs jogorvoslati lehetőség Magyarországon.

Korábban már itt a blogon is beszámoltunk arról, hogy ősszel többször is gyomirtózták a területet az új „bérlők”, amit a minisztériumi illetékesek tagadtak, pedig szemtanúk, sőt a talajból vett minták laboreredményei is bizonyították a glifozát nevű gyomirtó jelenlétét.

Bolye Ferenc 

Hogy jó hírekről is essen szó: Kishantos a megmaradt, saját tulajdonában lévő 1 hektáros területén elkezdte vegyszermentes zöldségek termelését. Működik a vidékfejlesztési központ is, amely szeptemberben például egy, a fenntarthatóságról szóló, nagy nemzetközi konferenciának adott otthont.

Ha máshogy nem is, azzal segíthetjük Kishantos ügyét, ha Az év agrárembere szavazáson biogazdálkodás kategóriában Bolye Ferencre, a kishantosi biogazdaság ügyvezetőjére szavazunk. 

Forrás 

Biztosan van a családban kert- és növényszerető, akinek esetleg még nem sikerült ajándékot találni; íme néhány ötlet, amelyekkel biztos örömet szerezhetünk. Van köztük olyan, amit ugyan egyszerűbb boltban beszerezni, de egy ügyesebb barkácsoló maga is elkészíthet: például a sünházat.

A sünház olyan, mint egy játék kutyaól. Akkor sem kell érte az üzletbe szaladni, ha nem hoz ilyet a Jézuska, elég pl. egy nagyobb cserepet felfordítva, száraz levéllel megtömve a bokrok alá rakni. Kombinált fogóval, vagy egy keskeny pengéjű fűrésszel készített bögrényi ajtólyukkal lehet becsalogatni a rovarfaló hasznos kisemlőst.

A mezőgazdaságban még ismeretlen, webes alapú konferencián vehetnek részt a magyar gazdák és agrárszereplők 2015. január 21-én és 22-én országosan. A Gazdag Gazda Webkonferencián a résztvevők otthonukból, irodájukból hallgathatnak agrártémájú előadásokat, amelyhez csupán internetkapcsolatra lesz szükségük. Az eladások az agrárkereskedésről és online marketingről szólnak, valamint segítenek egy egyszerű, a gazdaságukat, terméküket bemutató weboldal létrehozásában.

A nappali ragadozó madarakról szóló előző posztunkból már sok érdekes dolog kiderült, de a sor még hosszan folytatható, úgyhogy nem is hagyjuk abba.

Tudta? A békászó sas fészkéből csak 1 fióka repülhet ki

A békászó sas (Aquila pomarina) egyedülálló érdekességgel szolgál a szaporodás tekintetében. Késő tavasszal 2 tojás kerül a fészekbe, ám a kelés után drámai időszak következik: a 2 fióka közül csak 1 maradhat életben. Az erősebb fióka addig üti, marja a másikat, amíg az a folyamatos fizikai bántalmazásban és a táplálékhiányban el nem pusztul. Voltak kísérletek arra vonatkozóan, hogy a mesterségesen elszedett és később visszahelyezett fióka esetében megváltoztatható-e ez a folyamat, növelhető-e így a szaporulat. A válasz: igen. Úgy látszik, hogy az agresszió csak egy bizonyos ideig él a fiókákban, utána viszont békésebbé válnak, ugyanúgy, ahogy a kakukk fiókája is csak a kikelés után 3-4 napig dobja ki a mostohatestvéreit. A különbség annyi, hogy a békászó sasnál mindkét fióka probléma nélkül felnevelődik (felnevelődne), és bár ritkán, de erre a természetben (manipuláció nélkül) is van példa.

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 17. (Lázár): Jelentése héberül "segít az Isten", ezért régen sűrűn könyörögtek hozzá a jó időjárásért is.

- december 21. (Tamás): Sok más téli naphoz hasonlóan e napon is meg lehet jósolni, ki lesz a majdani férj: az egyik módszer, elalvás előtt egy férfi alsóneműt kell a párna alá tenni, ami segít éjjel megálmodni, ki lesz a nagy Ő. A másik, hogy Tamás előestéjén a lányoknak vállal meg kell rázni a kaput, mert ha erre kutyaugatást hallanak, biztosan lesz kérőjük. (Semmit nem bíztak a véletlenre…)

Ebben az időszakban gyakori a disznóölés, ezért Disznóölő Tamásnak is hívják. A levágott jószág segít megjósolni a várható időjárást: ha nagy a mája, csikorgós lesz a karácsony. Ha Tamás napjára leesik a hó, akkor pedig békés, boldog lesz az ünnep.

Sok helyen úgy tartják, aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamilyen házállatot, különben Tamás pusztítja el valamelyik jószágát. Az ilyenkor vágott disznó hájának tamásháj a neve, amely nem avasodik meg, így gyógyítja a keléseket, kiütéseket. Másutt úgy tartották, hogy az e napon levágott disznó sózott vére gyógyítja a köszvényt.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

December 13-a az egyik legérdekesebb nap az év folyamán: egyrészt Szent Lúcia (Luca) ünnepe, akinek neve a "lux"=fény szóból ered, nem csoda hát, hogy a szembetegek és a vakok védőszentje. Másrészt viszont a Gergely-naptár bevezetése előtt ez volt a téli napforduló napja, amikor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka, azaz a sötétség, amikor a gonosz szellemek és a boszorkányok kedvükre dorbézolhatnak.

Mint sok mindenre, úgy a növénytartó edényekre is igaz, hogy a minőségük - ami magában foglalja a télállóságot is - egyenes arányban áll az árukkal. Ha jönnek a hidegek, a mediterrán növények kedvelői már rutinszerűen menekítik védettebb helyre a kényesebb zöldeket. Az edényekre ilyenkor kevesebb figyelem jut, pedig ezek többsége csak kellő előkészítés, védelem után vészel át több telet. Érdemes rájuk odafigyelni, mert sem az edények, sem az alátétek nem tartoznak az olcsóságok közé. A törött virágtartóban a növény tönkremegy, a lyukas alátét pedig szemétre való.

A drágább műanyag balkonládáknak meg sem kottyan a hideg

Tudta? Magyarországon 35 nappali ragadozómadár-faj fordul elő

A hazánkban előforduló fajok két rendbe tartoznak. A vágómadár-alakúak rendjének tagjai a keselyűk, héják, rétihéják, ölyvek, sasok, míg a másik rendbe a sólymok tartoznak. A ragadozó madarak határozása nem egyszerű, sok esetben kifejezetten nehéz.

Hazánkban a 4 leggyakoribb faj: az egerészölyv, a vörös vércse, a karvaly és a barna rétihéja. Érdemes megismerni a jellegzetességeiket, hogy legalább ezeket el tudjuk különíteni egymástól.

Az egerészölyv (Buteo buteo) a leggyakoribb ragadozónk. Leginkább télen lehet belőlük sokat megfigyelni, amint az utak mentén ücsörögnek a fákon, kerítésoszlopokon. Közepes termetű, de ha közvetlenül az autónk mellől röppen fel, könnyen láthatjuk hatalmasnak, és az ölyvből hamar "sas" lesz. (A szirti sas - csak összehasonlításképpen - kétszer nagyobb az egerészölyvnél!). Röpképére jellemző a tömzsi megjelenés, rövid nyak, rövid farok, a szárny közepesen hosszú, az alapjánál szélesebb. Reptében gyakran kering rövid köröket leírva. Télen ugyan elvonul egy részük, északabbról viszont nagy számban érkeznek hozzánk telelni, így télen lényegesen gyakrabban találkozhatunk velük.

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy erdei sétákon, vagy egyszerű avarsöprögetés közben úgy tűnt, a levelekből képek állnak össze: egy mosolygós száj, egy arc, egy állat alakja. Ismerős lehet az az élmény is, amikor hazavitt levelekből, termésekből gyártunk "művészi alkotásokat". Justina Blakeney dizájnernél is így kezdődött az őrület, aztán mi lett belőle!

Stagnált a kukorica és a búza ára is

Kis mértékben, mindössze 1 százalékkal növekedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 49. héten, de érdemben egyik gabonaféle ára sem változott. A mutató december 8-án reggel 8211 ponton állt. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Az elmúlt napokban újra sok eső esett, így azok a gazdaságok és gazdák, akik még nem fejezték be a kukorica betakarítását, egyre nagyobb bajban vannak. A belvizes, sáros területeken lábon maradt növény várhatóan már csak fagyos időben kerülhet a raktárakba. Ilyen megye például Csongrád. A termény ára nem változott jelentősen a 49. héten a Magro.hu piactéren, maradt 39.000 forint alatt. Mind a hazai, mind a nemzetközi határidős piacokon növekedett ugyanakkor a kukorica ára, igaz, csak mintegy 3 százalékkal. A tavasz kezdetére 40.500 forintra nőhet a hazai ár. A kérdés már csak az, a tárolás költségeit kitermeli-e ez a lehetséges drágulás. Csak akkor egyértelmű igen a válasz, ha a mostani várakozásoknál nagyobb lesz a növekedés. December közepéig még jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani a piacokon. Jelenleg a vételi pozíciók erősebbek: 28 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 110 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. okt.

2014. nov.

2014.

46. hét

47. hét

48. hét

49. hét

Átlagár (Ft/t)

40 115

36 211

36 980

36 997

38 724

38 762

Kötési mennyiség (t)

11 117

16 794

4 905

4 224

2 950

2 715

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni. (Minek is?!)

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni.

Kinél december 5-én este, kinél 6-án reggelre érkezik a Télapó, másnak a Mikulás jön, egy biztos, ilyentájt kezdődik az Euphorbia pulcherrima, azaz a mikulásvirág tündöklése. A Mexikó trópusi vidékein őshonos növény gyönyörű piros levelei már az ott térítő ferencesek figyelmét is felkeltették: ők használták először karácsonyi dekorációnak.

Asztalunk a kertünk

Most, hogy a tél beköszöntével a kertész is beszorult a négy fal közé, nincs más választása, mint hogy nagyobb figyelmet szentel szobanövényeinek, vagy a lakást kezdi-folytatja zöldíteni.

Az alábbi ötlethez jó, ha van egy unalmas üveges dohányzóasztalunk (milyen jellemző szó - más nyelveken max. kávézónak hívják…), amely alig várja, hogy növényeknek adhasson otthont.

Elkezdődött az adventi készülődés időszaka, és ha nem akarunk kapkodni, jó, ha nekilátunk az ajándékötletek gyűjtésének és megvalósításának. A kertészkedőknek kézenfekvő, hogy portájuk terméseiből készítsenek apró, de ötletes ajándékokat. Az olyan egyszerű termékeket, mint a lekvár, szörp, bor, díszhagyma vagy pálinka furfangos csomagolással lehet egyedivé tenni.

Nem baj, ha a csomagolás szebb, mint a töltelék

4 százalékot drágult a kukorica, de emelkedett a búza ára is

5,5 százalékot ugrott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 48. héten köszönhetően annak, hogy mind a kukorica, mind a búza drágább lett a piactéren. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Újra megérkezett az eső, és ezzel biztossá vált, hogy idén a kukorica betakarításának vége jócskán bele fog lógni a decemberbe. Ha egyáltalán befejeződik az idén. A termény ára jelentősen, 4,5 százalékot drágult a 48. héten a Magro.hu piactéren és ezzel megközelítette a 39.000 forintot. A 38.724 forintos átlagár egyúttal azt is jelenti, hogy immár karnyújtásnyira került a 40.000 forint is, ahova a piac a kukoricát az évé végére várja Magyarországon. A BÉT árutőzsdei szekciójában is 2 százaléknyi erősödést figyelhettünk meg. Ezzel együtt márciusra továbbra is 40.500, májusra 41.500 forintért szerződhetünk tonnánként. Világszerte inkább stabilan alakultak a kukoricaárak, sehol sem volt jelentősebb mozgás. Ahogy a napok telnek és egyre több kukorica kerül a raktárakba, ezzel párhuzamosan egyre többen jelennek meg az eladói oldalon is. December közepéig még jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani a piacokon. Jelenleg 80 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 61 ezer tonnát keresnek a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. okt.

2014. nov.

2014.

45. hét

46. hét

47. hét

48. hét

Átlagár (Ft/t)

40 115

36 211

36 950

36 980

36 997

38 724

Kötési mennyiség (t)

11 117

16 794

3 715

4 905

4 224

2 950

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnánk, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): A Miklós-napi időjárás mutatja meg, mi várható karácsonykor: ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az András napjához legközelebb eső vasárnap - idén ez egy és ugyanaz - megkezdődik a karácsonyig tartó advent, a várakozás, készülődés, az ünnepre való hangolódás időszaka. Aki volt olyan rendes, hogy már beszerezte vagy elkészítette az adventi koszorúját, nyugodt szívvel várhatja a ma esti első gyertyagyújtást. De az se essen kétségbe, aki "lemaradt", mert pillanatok alatt készíthet a lakásban és a kertben található "kincsekből" az alkalomhoz illő dekorációt.

Az érzékenyebb kerti növények, így az egyre divatosabb díszfüvek téliesítéséről gondoskodni kell. Az igénytelenségük ellenére is rendkívül mutatós keskenylevelűek közül sokat télen védeni kell, ha nem is a hideg, de az alattomosan viselkedő víz miatt.

A japán vérfű -10 fokig biztosan állja a telet

Idén november 28-án ugyan a "Ne vásárolj semmit!"-napja is van, de egybeesik a Fekete péntekkel, amikor viszont olyan kedvezményekkel bombázzák az embert, hogy azokat egyszerűen nem lehet kihagyni! Így van ez most pátyolgatónknál, a Cser Kiadónál is.

Minden, azaz minden könyvre 40% kedvezmény jár november 28-án (péntek) 0 órától éjfélig!

Első helyen természetesen a kertészeti szakkönyveket említjük:

De minden más témakörben is találtok remek könyveket, amelyekre szintén érvényes a 40%-os kedvezmény.

Barkács és mestermunka kötetekre:

Az összes Színes Ötletek kötetre:

A szép kivitelű, keménytáblás kézimunkás kötetekre:

Gasztromóniai könyvekre:

Kis Műterem sorozat köteteire:

Nyakunkon a Mikulás, a karácsony, de közelgő születés- és névnapokra is érdemes már most gondolni. Mazsolázzatok kedvetekre a CSER KIADÓ WEBÁRUHÁZában, és éjféltől indul a visszaszámlálás: 24 óra - 40% kedvezmény!

Húznak, mint a vadlibák

Aki e szólás lényegét élőben is át akarja élni, a hét végén húzhat Tatára, ahol november 29-én immáron 14. alkalommal várják a madarakat, természetet kedvelő közönséget. Az elmúlt évek alatt összegyűlt kérdésekből összeállítottunk egy csokrot, természetesen válaszokkal, miért érdemes ellátogatni a Tatai Vadlúd Sokadalomra.

A tatai Öreg-tó partját 232 éve díszítő fát anno Versailles-ból hozatták (Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc) több más csemetével együtt. A mára majd' 20 méteresre nőtt faóriást méltán indították a helybeliek az Év Fája versenyén, hiszen szinte mindenkinek fűződik valamilyen élménye hozzá. Nem véletlen hát, hogy majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 2. helyen végzett szattai hársfa.

Enyhén drágult a kukorica ára, stabil maradt a búza

A hazai gabonafélék árában általánosságban bekövetkezett enyhe változások miatt stabilan alakult a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is a 47. héten, így november 24-én 7743 ponton állt. Egyedül a tritikálé drágult számottevően. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása országosan a végéhez közeledik köszönhetően annak, hogy az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék nem hullott, így a talajviszonyok javultak. A pillanatnyi állapot alapján arra lehet számítani, hogy az összmennyiség a 9 millió tonnát közelítheti majd a munkálatok befejeztével. A kukorica minőségről azonban csak a betakarítás után lehet biztosat mondani. A termény ára továbbra is enyhén növekvő trendben mozog. Ez igaz a hazai és a nemzetközi árakra egyaránt. A Magro.hu piactéren a 47. héten 36.997 forint volt a kukorica országos átlagára, de megyénként ettől több ezer forinttal is eltérhettek az értékek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 34 ezer, míg a Dunántúlon 38 ezer forint volt az ár. A következő hetekben folytatódhat a lassú drágulás. A piacon továbbra is aktív kereskedés folyik. Jelenleg 60 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 130 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

44. hét

45. hét

46. hét

47. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

35 973

36 950

36 980

36 997

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

4 400

3 715

4 905

4 224

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 25. (Katalin): "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog." Egyes vidékeken dologtiltó nap a nőknek: tilos volt mosni; máshol éppen a férfiaknak: tilos volt szántani.

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vayg pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

Ne gondoljuk, hogy csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (Persze a lányok is megcsinálták ezt fiúnevekkel.)

András napja az időjárárst is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

András-nap utáni vasárnap kezdődik advent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A profi kertészek tudják, hogy télen a fóliasátrakban, üvegházakban sikeresen csak úgy lehet növényeket szaporítani, nevelni, ha pótolják a hiányzó fényt. Egyrészt mert a kinti hőmérsékletnél megemelthez képest kevesebb van belőle, másrést a fólia, üveg kiszűrheti azt a sugártartományt, amelyre a növénynek, klorofilnak szüksége van. Mindez vonatkozik a szobában tartott növényekre is.

Felmerülhet a kérdés, ebben a fényszegény környezetben hogyan élhetnek hát takarékosan. Persze az igazsághoz tartozik, hogy a szobai dísznövények többsége sűrű koronájú, trópusi erdők talajközeli rétegéből származik. Így a világítást nem szabad túlzásba vinni ugyanis a legtöbb szobanövény eredeti élőhelyén sem jut hozzá a közvetlen napfényhez. Talán ezért kell néhányukat védeni még télen is a közvetlen napsütéstől, mert a déli ablakpárkányon a napégés károsíthatja őket.

Ne tévesszen meg senkit a cím, a Kapanyél továbbra is elsősorban a növénybarátok blogja, de néha a kertésznek is enni, sőt főzni kell. Az előző poszt a bizonyíték a kakukkfű étvágygerjesztő hatására: miközben írtam, gyorsan el is döntöttem, hogy ebédre a saját találmány tonhalas tészta lesz jó sok kakukkfűvel.

A kakukk esete a fűvel

"A kakukkfű illatát árasztod" - bókoltak egykor a görögök, ha dicsérni akarták a kecses hölgyeket. A kakukkfű (Thymus) népszerűsége azonban korábbi időkre nyúlik vissza: tartósító, fertőtlenítő hatását már az egyiptomiak is nagyra becsülték, a balzsamozásnál ki is használták.

A legtöbb nyelvben elnevezése megőrizte görög eredetét: thymos = bátorság. Nem csoda hát, hogy a római katonák a kakukkfüves fürdőtől remélték erejük megsokszorozását, és a középkori hölgyek is azért hímeztek lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet, hogy azok biztosan visszatérjenek a csatából.

Mi fán terem a kokedama?

Amikor először hallottuk ezt a szót, lelki szemeink előtt valahogy rögtön egy húros hangszer jelent meg, ki tudja, miért. Aztán próbára tettük néhány ismerős fantáziáját, és a következő tippek születtek: távol-keleti társasjáték, versforma, japán étel, harcművészeti ág, egzotikus gyümölcs.

Nos, a Távol-Kelet, pontosabban Japán stimmel, a többi viszont nem talált.

Stabil maradt mind a kukorica, mind a búza ára

Stabilan alakultak a gabonaárak a 46. héten, így a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is csak kismértékben változott a piactéren. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása még mindig nem fejeződött be, igaz ennek most már nem csak a belvíz, a sáros talaj, és ezáltal a munkagépek akadályoztatása az oka. Vannak olyan megyék, ahol tárolási kapacitás hiányra hivatkozva nem fogadják be a terményt, így sok termelő kénytelen egyelőre lábon hagyni azt. A problémát az jelenti, hogy szinte mindenhol, így a környező országokban is túlkínálat van, ezért a magtárakból sem könnyű az értékesítés. Nincs hely a frissen betakarított kukoricának. A bajba jutott termelők szorult helyzetét pedig bizonyos felvásárlói körök igyekeznek kihasználni: nagyon olcsó felvásárlási ajánlatokat tesznek a lábon álló kukoricára. És megjelent a toxin is. Mindezek ellenére a termény árának csökkenése megállt és enyhe drágulásba fordult át. A Magro.hu piactéren a 46. héten 36.980 forint volt a kukorica átlagára, de decemberre még további 1 ezer forintot erősödhet. A piac továbbra is rendkívül élénk: egyre több az eladási ajánlat. Jelenleg 210 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 130 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

43. hét

44. hét

45. hét

46. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

37 277

35 973

36 950

36 980

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

2 208

4 400

3 715

4 905

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A szorgos kertészkedős napoknak lassan vége, jönnek a borús, esős, hűvös napok. Érdemes hát kihasználni minden kis időt, amit még a szabadban tölthetünk. A jó levegőn végzett munka hasznáról nyilván nem kell győzködni a kedves Olvasót.

Tiszta udvar, rendes farakás

Mi legyen a levelekkel?

A novemberben is kitartó enyhe idő miatt sok helyen most is brummognak a fűnyírók, pedig máskor ilyentájt már téli álmukat alusszák a kamrában. A fákról folyamatosan potyog a levél, nem kevés munkát szerezve a kert gondozójának. Már ha állandóan összegereblyézi a földre került lombot.

Akinek kedve van, megnyújthatja a szabadtéri vagy balkonkertészkedést. Ehhez télikertre vagy hobbi célra létesített üvegházra, fóliaviskóra, növénybarlangra lenne szükség. Levelező kertbarátunk egy társasház lapos tetejének adottságait szeretné ilyen célra kihasználni.

A mobil garázsváz ragyogó sátortartó egy déli házfalon

Miért is ne? Ha galambot lehet nevelni az ilyen házak tetejére biggyesztett dúcban, akkor a holt teret akár növénynevelésre is hasznosíthatjuk. Ha sikerül a lakótársak írásos engedélyét megszerezni, - melyre mindenképpen szükség van, már csak azért is, mert egy ilyen építmény veszélyes toldaléknak is minősíthető-, már hozzá is lehet fogni a megvalósításhoz.

Drágult a kukorica és a búza is

2 százalékkal 7720 pontra erősödött a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 45. héten, mivel a fő gabonafélék (kukorica, búza) drágultak. A többi gabonaféle ára változatlan maradt. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása továbbra is gőzerővel folyik az országban. Az állomány közel 70 százaléka került eddig a magtárakba a 1,2 millió hektáros vetésterületről. Bár vannak olyan régiók az országban, ahol 15 tonna termett hektáronként, a hivatalos országos termésátlag eddig 7,6 tonnára tehető. Ez pedig azt jelenti, hogy 9 millió tonna körüli lesz a betakarítható összes termésmennyiség. Ami a kereskedelmet illeti, most már egyértelműen kijelenthető, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. A világ minden jelentős árutőzsdéjén, de Magyarországon is, felfelé mozognak az árak. A Magro.hu piactéren 3 százalékos volt a drágulás a 45. héten, így a kukorica ára megközelítette a 37 ezer forintot. Most az látszik valószínűnek, hogy ebben az évben még további 2-3 százalékot erősödhet a magyarországi ár. A piac továbbra is nagyon élénk és kiegyenlítetté vált: egyre több az eladási ajánlat. Jelenleg 54 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 131 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

42. hét

43. hét

44. hét

45. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

37 460

37 277

35 973

36 950

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

4 992

2 208

4 400

3 715

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő. A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Sokfelé úgy tartják, e nap időjárása megmutatja, milyen lesz majd márciusban az idő.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná. A gazdasági év vége, ekkor számolnak el a pásztorok a behajtott jószággal, és az utolsó piacnap is ekkor van.

Fafojtó a lakásban

A lakásban tartott növényeim kétéltűek, tavasztól a fagyokig a kertben élnek. Nyárra a lakásban egy sem marad, többségük az igazi helyét többéves húzogatás után találta meg. Ilyenkor az őszi berakodáskor elkészülhet a leltár: melyiküknek milyen volt a nyara. A pozsgások között néhányat megviselt a sok csapadék, de a többséggel nincs baj. Egy vaslépcső alatt dekkoló orchideatársaság és az ördögfügék olyannyira jól nyaraltak, hogy alaposan kinőtték tavalyi téli helyüket. Az orchideákkal nincs is baj, mert tőosztással szaporítva elajándékozom a felesleget. A két ördögfüge azonban gyarapodott vagy negyed légköbmétert, amivel már feszegetik a téli elhelyezési lehetőségeim határait. Nagyon a szívemhez nőttek, s arra nem is merek gondolni, hogy jövőre, ha így folytatják, mi lesz velük.

Egy év alatt a duplájára nőtt

Fokhagymát az ablakba!

Akinek kertje van, már nyilván elültette az őszi fokhagymát, mert egy mondás szerint a jó kertész Imre napig, november 5-ig ezt mindenképpen befejezi. Viszont annak sem kell lemondani az élvezetről, aki csak egy kis erkélyen, teraszon "gazdálkodik", mert fokhagymának mindenképpen lennie kell, ha másért nem, hogy a vámpírokat elűzze.

Kishantosi évforduló

Tegnap volt "az egyéves évfordulója annak, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) képviselői megjelentek Kishantoson, hogy átvegyék a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól az új bérlőknek a törvényeket megszegő módon juttatott földeket. A területeket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nem adta át, mivel követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt földek értéknövekedésével és több eljárási hibával összefüggésben" - írja sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország. A sors fintora, hogy pont az évforduló napjára tűzték ki a Kishantos által az NFA ellen indított egyik legfontosabb per első tárgyalását.

Fotó: Somogyi Tóth Péter

Olcsóbb lett a kukorica és a malmi búza is

Jelentősen, 7622 pontra csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 44. héten annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett a kukorica, a malmi búza, de az árpa és tritikálé is. Egyedül a rozs tudott drágulni. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Jelentős mennyiségű csapadék nem esett, így többé-kevésbé zavartalanul folytatódhatott a kukorica betakarítása az országban. A legtöbb helyen azonban még mindig nem fejeződtek be a munkálatok. A termésmennyiség területenként változó: jellemzően 7 és 13 tonna kukorica termett hektáronként. A jó terméssel összefüggésben, a felvásárlási átlagár további 3,5 százalékkal csökkent a 44. héten, így már 36 ezer forint alatt jár a Magro.hu piactéren. A hazai határidős piacon viszont a múlt hét második felében egy drágulás indult be, ezzel a magyarországi folyamatok is illeszkedni látszanak az európai is amerikai trendhez, ami pár hete drágulást mutat. Az alacsony árak ellenére a piac pezseg, nagyon sok az ajánlat. Az eladók is igyekeznek megtalálni a legjobb árakat az adott, számukra nem túl szerencsés körülmények között. A keresleti piacon jelenleg 3,5 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 138 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. szept.

2014. okt.

2014.

41. hét

42. hét

43. hét

44. hét

Átlagár (Ft/t)

47 361

40 115

43 552

37 460

37 277

35 973

Kötési mennyiség (t)

8 002

11 117

2 090

4 992

2 208

4 400

Levélfüzér lustáknak

Nagy levélgyűjtők vagyunk, már csak a gyerekek miatt is, meg szeretjük az őszi meleg színeket. A hazahordott levelek aztán vagy az asztalon száradnak-kunkorodnak, vagy akkurátusan lepréseljük őket. Ez utóbbi módszernek az a hátránya, hogy vagy teljesen elfeledkezünk a levelekről, vagy nem emlékszünk rá, mely könyvek között lapulnak.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre nagyon szép, meleg napokat ígérnek az időjósok, sok helyen tapasztalták, hogy a gyümölcsfák virágokat bontanak. Ez a hosszú ősz jele lehet.

Korai lehet az öröm, mert ahogy a mondás is tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz enyhe, száraz idő ide vagy oda, kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Viszont hideget hozhat, ha a varjak nagy csoportokba verődve hangosan kárognak, ha a vadlibák délnek szállnak, vagy ha a csillagok nagyon fényesen világítanak.

Ha pedig homályos felhők takarják az eget, akár hóesés is jöhet.

Aki pedig mindezt nem hiszi, nézzen ki az ablakon, és döntse el maga, mire számíthat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ez a hétvége az emlékezésé, családi találkozásoké. Sokakhoz hasonlóan mi is most útra kelünk. Békés, szép napokat mindenkinek!

Fotók: Boldvai Balázs

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Szív alakú sírkövek Balatonudvariban

November - Szent András hava:

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat. Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

Mi lesz a kukoricával?

2012 fekete év volt a kukoricatermesztők életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos időjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon. A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsőségektől, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott, és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztő gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat. Cikkünkben az elmúlt 24 hónap történéseit tekintjük át a Magro.hu mezőgazdasági piactér és a tőzsdék adatai alapján, és prognózist adunk a közeljövőre is.

2012-ben a betakarítás után, az aszály miatt kialakult, erősen keresleti piacon volt utoljára a gazdálkodók szerint jó ára a kukoricának. Akkor átlagosan 65 ezer Ft-ért adták-vették a tengeri tonnáját Magyarországon. Sokan az ár további erősödésére számítottak, ezért a kukorica egy jó része a raktárakba került. Ez utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel a termény lassan hétről-hétre egyre olcsóbbá vált. A 2013. évi betakarításra 40 ezer Ft környékére csökkentek a felvásárlási árak. Az év végétől ugyan elkezdődött egy lassú drágulási folyamat, amely idén május közepére 50 ezer forint fölé lökte az árakat, de azóta olyan lejtmenet kezdődött, ami elkeserítette a gazdatársadalmat. Az idei új kukorica megjelenésekor már 35 ezer forint alá csökkent az átlagos prompt felvásárlási ár a Magro.hu-n és a tendencia azóta folytatódott.

Sok kukorica termett nálunk és globálisan is. A nagy kínálat generálta árprést pedig csak rövidtávon tudta ellensúlyozni az ukrán krízis, ami pár hétig drágulást okozott. Azóta a piacok megnyugodtak és folytatódott a lassú, de folyamatos árcsökkenés. Nálunk a tavaly betakarított 6,7 millió tonna után idén mintegy 8 millió tonna kukorica várható, hektáronként átlagosan 6,5-7 tonna.

Figyelembe véve az egy hektárra jutó átlagosan mintegy 200-250 ezer Ft termelési költséget, nem nehéz kiszámolni, hogy sok termelő a rentabilitás határán mozog a pillanatnyi árak mellett. Különösen, ha azt is hozzávesszük a friss kukorica víztartalma a sok eső miatt rendkívül magas, így tonnánként még 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel is számolnia kell.

Apró reményt adhat, hogy a nemzetközi tőzsdéken szeptember végén az árfolyamok felfelé mozdultak, mégha ez a drágulás a magyar fizikai piacokon egyelőre nem is érződik. A Magro Gabonaindex (MGX) 8113 ponton áll. A magyar árutőzsde mindenesetre, ha a globálisnál sokkal kisebb mértékben is, de lekövette a tendenciát és minimális drágulást vetít előre a következő három hónapban. Ez a gyakorlatban egy lassú 4-6 százalékos erősödést jelenhet.

Németh István gabonapiaci-szakértő, a Magro.hu ügyvezetője

A népi megfigyelések szerint a mai, Faültető Farkas napja a legalkalmasabb facsemeték ültetésére. Manapság ez persze már nem teljesen igaz, hiszen a földlabdás, konténeres csemeték korában végül is bármikor ültethetünk az év során, csak több érv szól az őszi időpont és szabadgyökerű oltványok választása mellett.

Egy kínai mondás szerint 20 évvel ezelőtt kellett volna fát ültetnünk, de még ma sem késő...

Szomorú gesztenyeszezon

A hideggel együtt fűtik kályháikat a gesztenyesütők. A finom csemegét termő fákra azonban rájár a rúd, szörnyű betegség tizedeli a gesztenyéseket. A minap egy közeli telek új tulajdonosának kétségei támadtak hatalmas szelídgesztenyefáját illetően. Rövidke szemrevételezés után kiderült, hogy a pórul járt, tövénél méteres törzsű fa menthetetlen. Persze lehetne még küzdeni érte, de a beleköltözött kéregrák miatt néhány év alatt így is, úgy is vége. A betegség kórokozója a Cryphonectria parasitica, Ázsiában őshonos gomba, ahol a helyi szelídgesztenyefajok, a japán- és kínai szelídgesztenyék (Castanea crenata és C. mollissima) toleránsak vele szemben, míg az amerikai és európai fajokat (C. dentata és C. sativa) hosszabb-rövidebb idő alatt elpusztítja.

Egy egészséges példány

Az önimádó nárcisz

A statisztikák szerint nem túl sokan ünneplik ma a névnapjukat, Nárciszt. Ludas lehet ebben a név eredetét körüllengő több legenda is.

Az egyik történet főszereplője Narkisszosz, a gyönyörű ifjú. Anyjának, Loiriopé nimfának azt jósolták, hogy fia boldog lesz, ha nem ismeri meg önmagát. A fiú csodaszép ifjúvá cseperedett, a nimfák versengtek a kegyeiért, ő azonban gőgösen mindenkit visszautasított. Viselkedésével felébresztette az istenek haragját is, akik megbüntették a fiút: olyan valakibe szeretett bele, aki nem tudta viszonozni a szerelmét.

Bazsalikommentés télire

Az egynyári bazsalikom mostanra eléggé elszomorodott már. Aki időben betakarította, megszárította, ledarálta, lefagyasztotta, annak nincs semmi dolga. A virágládában egész nyáron illatozó bazsalikombokrainkon azonban van még néhány szép hajtáscsúcs, amelyekkel érdemes kezdeni valamit.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:
"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.

- október 31. (Farkas): Faültető Farkas napja, vagyis e nap az egyik legalkalmasabb az őszi faültetésre.

Zúzmarás front előtt

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen egértanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztít, hanem a pocok rág. De vigyázni kell, mert pihenő sün is lapulhat a halom alatt.

Most már tényleg érkezik a téli hideg. A kertekben az elengedhetetlen, még hátralévő fagyvédelmi munkákat nem lehet tovább halogatni. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

2010 óta minden évben lehetőség van arra, hogy bárki egy szívének kedves, vagy szűkebb-tágabb közösségének fontos fát jelöljön az Év Fája versenyébe. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett vetélkedésben az elmúlt években több száz fa vett részt. Idén a zsűri a 66 jelölt közül 15-öt választott be a döntőbe, ahol már online szavazás dönti el, melyik legyen a győztes.

A tavalyi győztes: a gödöllői Vén Vackorfa (fotó: Takács Gábor)

Jelentősen csökkent a kukorica, lassan emelkedik a malmi búza ára

A kukoricának köszönhetően hatalmasat, mintegy 12 százalékot zuhant a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 42. héten és október 20-án reggel már csak 7972 ponton állt. Az étkezési búza enyhén drágult, a többi gabonaféle ára érdemben nem változot. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Késésben az aratás, zuhannak az árak. Röviden így lehetne összefoglalni az aktuális helyzetet kukoricafronton. Sok helyen az országban még mindig lábon áll a kukorica, de a már betakarított terménnyel sem lehetnek boldogok a termelők. Egyrészt, az első adatok alapján, a várakozások a 9 tonnás hektáronkénti termésmennyiség iránt hiú ábrándnak bizonyultak, másrészt a felvásárlói árak is folyamatosan csökkennek. A 42. héten még átlagosan 37.460 Ft-ba került egy tonna kukorica, de az ár a 43. hét elejére tovább csökkent és már csak nettó 26.000 és 34.000 Ft között szóródik a Magro.hu piactéren. Ráadásul, ha még mindez nem lenne elég, igen magas a növény víztartalma, ami az átlagosnál nagyobb szárítási költséget eredményez. A lassan konkretizálódó termésmennyiségek és költségek, valamint az aktuális ár ismeretében nehezen képzelhető el, hogy megérné az azonnali értékesítés az eladóknak. Ennek ellenére növekszik a tranzakciók száma, mert néhányak tárolási problémák miatt erre rákényszerülnek. Most úgy tűnik, hogy a szereplőknek el kell fogadniuk, hogy az árak középtávon sem mehetnek 40 ezer Ft fölé. Jelenleg 17 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 62 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. aug.

2014. szept.

2014.

39. hét

40. hét

41. hét

42. hét

Átlagár (Ft/t)

49 218

47 361

47 528

46 362

43 552

37 460

Kötési mennyiség (t)

9 859

8 002

2 100

1 917

2 090

4 992

Lassan emelkedni kezdett a malmi búza ára a 42. héten és kezdi megközelíteni az 50 ezer forintot. Mivel azonban a takarmánybúza ára továbbra sem változik, az összváltozás kisebbnek tűnik. Világviszonylatban is folytatódott a termény árának lassú növekedése, mely folyamat már több hete tart. A drágulás folytatódhat a következő hetekben is, de az üteme lassú, a mértéke pedig alig észrevehetőnek ígérkezik. Az aktuális határidős jegyzések alapján még márciusra is csak alig haladhatja majd meg az 50 ezer forintot a tonnánkénti ár. Jelenleg összesen 2,5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 5 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. aug.

2014. szept.

2014.

39. hét

40. hét

41. hét

42. hét

Átlagár (Ft/t)

45 024

49 723

49 849

49 219

48 576

49 012

Kötési mennyiség (t)

15 431

11 231

2 710

2 105

2 000

1 119

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Katalinka, szállj el!

Aki mostanában az ismert gyerekdalt dúdolgatja, nem annyira a törököktől félti a kis pettyes hátúakat, sokkal inkább a pokolba kívánja a katica nevet egyre inkább besározó harlekineket.

Pedig biztatóan indult a távol-keleten honos harlekinkatica (Harmonia axyridis) amerikai és európai turnéja. Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be, de - a többi invazív fajhoz hasonlóan - mostanra már erősen túllőtt a célon. Elterjedésének állomásai itt megtekinthetők, Magyarországon 2008-ban találkoztak vele először. Azóta kétes hírű karrierje nálunk is töretlenül ível felfelé.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

A kertészkedők darazsas és kevésbé darazsas éveket különböztetnek meg. A szabadban terített ebédek, szőlőszüret és cefrekészítés során szerzett tapasztalataim szerint a 2014-es év nem sorolható a különösen darazsas évek közé. Csak a nyár vége fele jelentek meg az asztalnál a francia darazsak, a cefre készítésekor - igaz a gyümölcs nem volt különösebben édes - valahol máshol nyalakodtak.

Francia darázs

A varjúhájfélék (Sedum) méltán örvendenek nagy népszerűségnek, mert tulajdonképpen semmi dolog nincs velük. Szegélynövényként, talajtakarónak sziklakertbe, balkonládába vagy virágcserépbe egyszer elültetjük, aztán már csak élvezzük a látványát. Teljesen igénytelen évelő, ha napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kerül.

A városszerte egyre több helyen felbukkanó festett tűzfalak hulláma Újlipótvárost is elérte. Szerencsére. A Színes Város Csoport jó érzékkel szúrta ki a Kádár utcát, ahol az utóbbi években ugyan született néhány kísérlet a zöldítésre - nagy ládákba ültettek facsemetéket, melyek közül már csak néhány tengődik, a többiben pedig kósza petúniák, mézvirágok és néha egy-egy pipacs üti fel a fejét.

Csökkent a búza és a kukorica ára is

Estek a gabonaárak, így bő 2 százalékot csökkent a 41. héten a Magro Gabonaindex (MGX) értéke és október 13-án reggel 9083,94 ponton állt. Egységesen olcsóbb lett mind az étkezési búza, mind a kukorica, mind az árpa ára, így a következő hetekben a kereslet erősödése várható. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem jelentős mértékben, de 1 százalékot csökkent a búza átlagára a 41. héten a Magro.hu piactéren. Mivel a takarmánybúza ára jó ideje stagnál, a lefelé mozdulást a malmi búza okozta: átlagosan 50 950 forintért adták-vették tonnáját. A takarmánybúza 40 500 forinton forgott. Világviszonylatban lassú növekedésnek indult az étkezési búza ára, mely folyamat 3-4 hete tart. Magyarországon is ez a tendencia valószínűsíthető a következő hetekben. A várakozások szerint, ugyanis, a malmoknak köszönhetően növekedni fog a kereslet, ami kis mértékben felfelé húzza majd az árakat. Jelenleg összesen 2,5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. aug.

2014. szept.

2014.

38. hét

39. hét

40. hét

41. hét

Átlagár (Ft/t)

45 024

49 723

49 761

49 849

49 219

48 576

Kötési mennyiség (t)

15 431

11 231

2 205

2 710

2 105

2 000

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.
Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

Egész hétvégére gyönyörű időt jósolnak, úgyhogy érdemes kihasználni a vénasszonyok nyarát. A kertben ilyenkor még bőven akad tennivaló, valószínűleg most is talál magának, aki keres.

Bár a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának egy szeptemberi sajtóhírében azt olvashattuk, hogy Kishantoson "a 2013 októberében megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei", az új "bérlők" előbb műtrágyával, majd később gyomirtóval kezelték a 21 éve kemikáliák nélkül működő, kiváló minőségű földeket.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter

Aki nem tudná, kinek kell félnie, annak eláruljuk, hogy az okra (Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik, ismert még bámia és gombó néven is. Afrikából származik, Egyiptomban már közel 4000 éve termesztik. Ez az egynyári növény persze nem nő csak úgy a kertben, mint a gyom, úgyhogy aki vetett ilyet, jó, ha résen van. Főleg Amerikában.

Mohalakó medveparányok

Amikor a kertben élő, mozgó parányi élőlényeket vesszük sorra, az egyik legizgalmasabb társaság a medveállatkáké (Tardigrada). Köztünk élnek, mégis kevesen tudnak róluk. A szűk családban kérdeztem felőlük, egyedül Borika lányom tudta kikről van szó, de ő eltér az átlagos kertbarát családtól, hiszen egyetemi biológushallgató.

Egy egyszerű nagyítónál erőteljesebb nézőkére van szükség, hogy e fura kis állatok világába be lehessen kukucskálni, mert áltatában az egy millimétert sem éri el méretük.

Legelésző medveállatka

Azért ne bármelyik utunkba esőt, mert abból baj lehet. Viszont a japán juhar levelét nyugodtan, a japánok is ezt (t)eszik.

Oszakában nagy népszerűségnek örvend a 'momiji tempura'. A momiji (もみじ) a japán juhar ottani neve, a tempura (天ぷら) pedig híg palacsintatésztában, forró olajban sült zöldségek vagy halak gyűjtőneve.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ősszel nem csak a virágos kerti növények többségétől, hanem az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyek vonzzák a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődésük során hernyóként hosszabb-rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

A nyári orgona biztos lepkecsalogató

Bizonyára nem csak velem fordult már elő, hogy hirtelen kellett volna egy-két kis váza néhány szál virágnak. Mindig megfogadom, hogy jártamban-keltemben beszerzek párat, de aztán elsodornak az események, úgyhogy továbbra sem rendelkezem a képen látható készlettel. Sajnos.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, jelentése nyolc, hiszen eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók e hónapot mustonosnak nevezték.

Általános népi megfigyelés, hogy ha október elején sok a csillaghullás, akkor szép idő lesz.

40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap.

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Valami bűzlik Bázelben

Mégpedig az ottani botanikus kertben, ahol a titánbuzogány (más néven óriáskontyvirág) szeptember 28-án kezdett virágot bontani. A világ legnagyobb és legbüdösebb virágának tartott trópusi növény tudományos neve nagyon beszédes: Amorphophallus titanum, azaz "óriási formátlan pénisz". És tényleg…

A főleg Szumátrán élő növényt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban. Néhány gumót és magot elküldött Firenzébe, amit a gumók ugyan nem éltek túl, de pár mag kicsírázott. A magoncokból küldtek a londoni Királyi Botanikus Kertnek, ahol 1889-ben először virágzott eredeti trópusi élőhelyén kívül.

Stagnált a búza és a kukorica ára is

Mivel a két fő gabonaféle (búza és kukorica) ára érdemben nem változott a 39. héten, így a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is stabil maradt. Szeptember 29-én reggel 9754 ponton állt a mutató. Egyedül a takarmányárpa lett olcsóbb, összesen 2 százalékkal. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) a 39. héten felfelé korrigálta a globálisan termesztett búza termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését. Eszerint a valaha volt legtöbb búza teremhet ebben az idényben. Ennek hatása még nem érződött, így stabil maradt a búza ára a 39. héten a Magro.hu piactéren. Így egy tonna étkezési búza prompt ára továbbra is 51 900 forint, míg a takarmánybúza ára 40 500 forint körül alakult. A várható magas terméshozamok valószínűleg tovább erősítik a csökkenő trendet az árakban és egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az étkezési búza decemberre 50 ezer forint alá bukik. Jelenleg összesen 2 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. júl.

2014. aug.

2014.

36. hét

37. hét

38. hét

39. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 472

50 876

49 761

49 849

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 100

2 750

2 205

2 710

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

40. hét:

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pásztorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. Az ősz beálltával a kinti munkák fokozatosan megszűnnek, kezdődnek a benti munkálatok, pl. a kukoricamorzsolás. A természetben is lelassul az élet, a halak a víz fenekére húzódnak, a fű már nem nő (kivéve az idei sok eső után, még mindig lehet füvet nyírni).

Az őszi vetést követően következhetett egy kis lazítás: a Katalin napig tartó kisfarsang időszaka. Az asszonyoknak e nap dologtiltó volt: ha valaki mégis mosott, azt tartották, megrövidül a keze, ha ki is teregetett, a háza fölött egész évben dörögni fog az ég.

Az időjárásra is lehet következtetni: ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet; ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol. „Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.”

Végül pedig a képen látható, szívünknek kedves Szent Mihály szobor története: „A győri Seregély István nemesember, akinek Enesén birtoka, Győrújvárosban háza volt, a Dunán pedig gabonaszállító hajói jártak, 1759-ben szövetségre lépett, hogy az ördög segítségével sok pénzt, legalább százezer aranyat szerezzen maga és társai számára. A pénzszerzés nem sikerült. Seregély Istvánt nemesember lévén, megyei bíróság elé állították. Kiderült, hogy társait azzal is hitegette, hogy mihelyt a bűvös sapka és papucs birtokába jut, a porosz király segítségére megy Mária Terézia királynő ellenében. Az ördöggel való cimboráskodás, káromlás miatt 1761-ben 150 körmöci arany büntetésre ítélték. Ezen a pénzen Mihály arkangyal tiszteletére szobrot kellett emeltetnie, ahol az ördögidézés történt. A szobor a győri Káptalandombon ma is látható.”

Forrás

Tegnapi posztunkban már írtunk arról, hogy a hideg idő közeledtével sok hasznos (és kevésbé az) élőlény keres biztos szállást. A katicák, poloskák, pókok jobb híján beköltöznek a fűtött lakásokba, de megkönnyíthetjük a dolgukat, ha a kertben rovarszálló(ka)t állítunk fel nekik.

Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák próbálnak védettebb helyre húzódni. Egy-egy szellőztetés után érdemes alaposan körülnézni, miféle szerzet akar társbérletbe szegődni.

Az egereket - így vagy úgy - irtani kell

A fiatal gazdákat tömörítő Agrya évek óta azon munkálkodik, hogy kedvet csináljon a vidéken élő ifjúságnak kertjük, földjük megműveléséhez, illetve ahhoz, hogy helyben boldoguljanak ahelyett, hogy beköltöznének a városokba. A szemléletformálást már gyerekkorban el kell kezdeni, ezt célozza évek óta sikeres "Vesd bele magad!" programjuk, amelynek keretében vidéki óvodás és kisiskolás jelentkezők kapnak vetőmagot, hogy átélhessék a saját termesztésű zöldségek, fűszerek adta élményeket.

Másik törekvésük, hogy a városi fiatalokat összehozzák a vidéki fiatal gazdákkal: a "Vidék-Kaland" programról már többször hírt adtunk, ahol 35 év alatti városiak 1 hétig részt vehetnek jól működő családi gazdálkodások mindennapi életében, így testközelben megtapasztalhatják a gazdálkodás nehézségeit, szépségeit.

Olcsóbb lett a búza, stagnált a kukorica ára

Csökkent ugyan a búza ára, de a többi gabonaféle árának mozgása összességében kompenzálta ezt, így nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 38. héten. Szeptember 21-én reggel 9746 ponton állt a mutató. Az említett búzán kívül olcsóbb lett az árpa is, míg a rozs, tritikálé és zab inkább drágult. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Ha nem is jelentősen, de a globális folyamatokkal összhangban 2 százalékot csökkent a búza ára a 38. héten a Magro.hu piactéren. Ezzel egy tonna étkezési búza prompt ára 51 900 forint volt, míg a takarmánybúza 40 500 forintba került. A következő hetekben további lassú árcsökkenés valószínűsíthető elsősorban az étkezési-, de kisebb mértékben a takarmánybúza esetében is. Év végére előbbi 50 ezer forint alá, utóbbi 40 ezer forint környékére várható. Jelenleg összesen 5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

35. hét

36. hét

37. hét

38. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 247

49 472

50 876

49 761

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

2 326

3 100

2 750

2 205

Az ókukorica ára lokális mélypontot ért el a 38. héten, és a korábbi hetek árcsökkenése megállt. Így átlagosan 47 450 forintért adták-vették a tengeri tonnáját. Az új kukorica ára szintén stagnált, méghozzá 34 ezer forinton, de az értékek nagymértékben, 30 ezertől 38 ezer forintig szórtak. Betakarítás után nagyon lassan emelkedhetnek majd az árak, de a termelőknek komoly reményeik nem lehetnek. Jelenleg erősen keresleti a piac: 2 ezer tonna óterményt kínálnak megvételre, de 57 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

35. hét

36. hét

37. hét

38. hét

Átlagár (Ft/t)

47 769

49 218

48 409

47 975

47 287

47 450

Kötési mennyiség (t)

16 714

9 859

1 762

2 135

1 115

1 686

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Az Árpád-hídhoz közel eső szikla- és japánkert a Margitsziget mindig is közkedvelt része volt. A 19. században, amikor Magyar György akkori főkertész az egészet megálmodta és létrehozta, rendkívüli dolognak számított, de manapság is kuriózum. Főleg, amióta a nyár folyamán felújították (Főkert) és szeptemberben a nagyközönségnek is átadták.

Műtrágya Kishantoson

Bár e két dolog eddig teljesen kizárta egymást, néhány nappal ezelőtt az egyik új „gazda” úgy döntött, nem vár tovább holmi bírósági ítéletekre, és műtrágyázni kezdett a szerinte őt illető földeken.

Ez a darab föld így elvesztette biominősítését. A Greenpeace aktivistái azóta is tüntetnek, de az új „bérlőt” ez egyáltalán nem zavarja: folytatja a 20 éve egészségesen működő talaj mérgezését.

Az erről készült videó itt látható. Ha a bíróság egyszer mégis a kishantosi biogazdaságnak ad igazat, ennek a területnek legalább 3 évre lesz szüksége, hogy teljesen megtisztuljon a kemikáliáktól, és folytatódhasson rajta a biogazdálkodás.

A műtrágyázásról további képek itt.

Forrás és fotók: Greenpeace Hungary

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

Sokan várták már, hogy a Hortus Hungaricus 1 év kihagyás után végre megünnepelje a 20. születésnapját. A nagyfokú érdeklődés szombaton már az ingyenes VIRÁGJÁRAT megállójában látszott, ahol fél órával az indulás előtt 2-3 csuklós busznyi ember várakozott, de csak egy sima busz érkezett. A pórul jártak vagy megvárták a következő, 45 perc múlva indulót (amire valószínűleg ugyancsak nem fértek fel), vagy - ahogy jómagam is - átbuszoztak Kőbánya-Kispestről Csepelre, ahonnan a sárga busz pikkpakk kiröpített Szigetszentmiklósra. Igaz, nem ingyen, de gyorsan.

A Virágjárat ennél azért nagyobb volt, de még úgy is kevésnek bizonyult

Újlipótvárosban van egy hely, ahol a rég bezárt óvoda körbekerített udvarán 63 fa, köztük a környéken mindenhonnan jól látható majd' 30 méter magas jegenye éli magányos életét.

Kis szerencsével még a szeptember második felében elvetett fűmag is megerősödhet annyira a fagyokig, hogy sikerrel átvészelje a telet. A szép gyepek tulajdonosai már megtanulták, hogy a nyár végi, őszi munkák közben egy szolid szellőztetésre érdemes időt szakítani, ezzel együtt sort kell keríteni a felülvetésre is. Ahhoz már nagyon ismerni kell a gyepalkotó fűfélék világát, hogy ilyenkor fajtakorrekcióval sikerüljön javítani, dúsítani a megkopott állományt. A profik ilyenkor csak egy-egy éppen hiányzó fűfajtát vetnek, de a hobbikertészek számára egyszerűbb, ha a gyephasználatnak és a környezetnek megfelelő magot vásárolnak.

A jól tartott gyep növényei 5-7 évig élnek

Legalábbis a rómaiak így tartották. Ezek szerint Magyarországon jó élni, mert éghajlatilag országszerte adottak a gesztenyetermesztés feltételei: az évi 10°C-os középhőmérséklet mellett még a fagyok sem károsítják különösebben. Szeret is itt lenni, amit jól bizonyít, hogy bár egy legenda szerint Mátyás király felesége, Beatrix hozta Itáliából a 15. században, valójában a szelídgesztenye őshonos a Kárpát-medencében.

A csigák régóta megkeserítik a kertészek életét, főleg, amióta az Ibériai-félszigetről Ausztrián át hozzánk is bemászott, ill. közlekedési eszközökre felkapaszkodva beutazott a spanyol meztelen csiga.

Míg a többi fajta meztelen csiga ellen be-bejönnek bizonyos praktikák, amelyekről korábban már írtunk itt, a spanyol óriás könnyedén átmászik a tojáshéjon, átrágja magát még a kaktuszon is, ha az útjába kerül. Ellene az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) a tökéletes megoldás, aki nem csak a kifejlett példányokat fogyasztja nagy lelkesen, de a petéket is felkutatja, akárhol is rejtőznek a kertben.

Esett a kukorica ára, de drágult a búza

Olcsóbb lett a kukorica, és ezért 1 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 37. héten. Szeptember 15-én reggel 9780 ponton állt a mutató. A búza ára ugyan emelkedett, de mindez nem tudta pozitívba húzni az értéket. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Összességében 3 százalékot emelkedett a búza ára a 37. héten a Magro.hu piactéren, de az új hét elején lefelé korrigált a piac és megközelítette a növekedést megelőző állapotot. Ezzel kérdésessé vált a közeljövő további tendenciája. Mindenestre a világban a "medve" az úr a búzapiacokon és lefelé mozognak az árak. Jelenleg egy tonna étkezési búza prompt ára 51 500 forint, míg a takarmánybúza 42 500 forintba kerül. Ezek az árak megfelelnek a határidős piacon tapasztalható várakozásnak, így szélsőséges történések nélkül az árak stabilitása várható az év utolsó negyedévében. Jelenleg összesen 4 ezer tonna búza keresi új gazdáját, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. júl.

2014. aug.

2014.

34. hét

35. hét

36. hét

37. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

49 156

49 247

49 472

50 876

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 810

2 326

3 100

2 750

Régi népélet naptára


Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.
A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Egyes vidékeken "pelyvahétnek" hívják, azaz vetésre nem alkalmas. Máshol viszont éppen az a hét a búzavetés időszaka, amikor is a gazda tiszta ruhában, szótlanul szórta szét a megszentelt vetőmagot a gabonaföldön. Káromkodni tilos volt vetés közben.

Csillagászatilag az őszi napéjegyenlőség napja, ezután kezdődnek a szüreti mulatságok, pásztorünnepek.

A bortermést is megjósolja e nap időjárása: „ Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.”

A rövidke cím messze nem jellemzi azt a rengeteg munkát, amit a díszhagymákat kertjükben tartóknak a fagyok előtt el kellene végezni. A nyár végétől lehet a nyári, őszi virágzású hagymákat a földből fel- vagy kiszedni, a tavasszal virágzókat pedig ki- vagy beültetni. A kevésbé rutinos hobbikertészeknek fontos megjegyezni, hogy a kerti ügyekről írók általában hagymásként jellemzik azokat a növényeket is, amelyeknek nem hagymájuk, hanem gumójuk, vagy valamilyen más föld alatti, kihajtásra alkalmas száruk, gyökérképletük van.

Tegnap befejeződött a Hortus Hungaricus belépőjegyekért folyó játékunk. A helyes válaszok a következők:

1. Mit jelent a Hortus Hungaricus? - Magyar kert

2. Hányadik évfordulóját ünnepli 2014-ben a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár? - 20

3. Melyik növény nyerte el hazánkban a Hungarikum címet? - kamilla

Úgy látszik, a borongós, esős idő elvette a játékkedvet, mert csak 5 helyes megfejtés érkezett. 1-1 ingyen belépőt nyert:

Kóczián Józsefné

Velekei Judit

Matolcsiné Bakos Beatrix

Kiáczné P. Angelika

Bakos Krisztina

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.


Elérkeztünk a Hortus-nyereményjáték harmadik, egyben utolsó fordulójához. A mai kérdés:

Melyik növény nyerte el hazánkban a Hungarikum címet?

1. kamilla

2. harangvirág

3. pipacs

Az előző két kérdést itt és itt találjátok.

A három választ együtt kérjük beküldeni a kapanyelinfo@gmail.com címre a beküldő pontos nevével, címével és telefonszámával.*

Beküldési határidő: 2014. szeptember 10.

A helyes válaszokhoz segítséget nyújt programajánló bejegyzésünk és a Hortus Hungaricus weboldala.

A minden kérdésre jól válaszolók közül 6 szerencsés nyertes 1-1 db belépőt kap a Hortus Hungaricus Kiállításra.

Játsszatok és nyerjetek!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.

Folytatódott a kukorica árának lassú csökkenése, a búza ára stagnált

Továbbra sem változtak jelentősen a gabonaárak, így nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem a 36. héten. Szeptember 8-án reggel 9953 ponton állt a mutató értéke. A kukorica ugyan némileg olcsóbb lett, de ezt a tendenciát nem erősítette a többi gabonaféle árának mozgása. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Különösebb ingadozások nélkül alakultak a búzaárak a 36. héten a Magro.hu piactéren, bár a három hete tartó tendencia egy várható lassú áremelkedést jelez. Ennek eredményeként az év végére tartósan 50 ezer forint fölé mehet a malmi és 43 ezer forint lehet a takarmánybúza ára. Jelenleg egy tonna malmi búza prompt ára még mindig kevesebb mint 50 ezer forint, míg a takarmánybúza 42 ezer forintba kerül. A világ árutőzsdéin a búza a magyarországihoz hasonló nyugodt időszakot él meg. Az árak sehol sem változtak jelentősen az elmúlt hetekben. Jelenleg összesen 19 ezer tonna búzát kínálnak eladásra, valamint 8 ezer tonnát vennének a potenciális eladók és a vevők a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

33. hét

34. hét

35. hét

36. hét

Átlagár (Ft/t)

49 108

45 024

47 046

49 156

49 247

49 472

Kötési mennyiség (t)

13 945

15 431

3 296

3 810

2 326

3 100

Az ókukorica ára 1 százalékot csökkent a 39. héten, és a továbbiakban is inkább a csökkenés a valószínű, ahogy egyre közeledünk az új kukorica betakarításának időpontjához. Az új terményre jelenleg 36-38 ezer forintos áron lehet előre leszerződnie azoknak a termelőknek, akik azonnal szeretnének pénzhez jutni. Indokolt lehet azonban kivárni az értékesítéssel, mert a jövő év elejéig várhatóan 5 százalékot is drágulhat a tengeri és tartósan 40 ezer forint felett foroghat. Jelenleg a piactéren 12 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 57 ezer tonnát keresnek publikus ajánlat formájában.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. júl.

2014. aug.

2014.

33. hét

34. hét

35. hét

36. hét

Átlagár (Ft/t)

47 769

49 218

48 431

48 266

48 409

47 975

Kötési mennyiség (t)

16 714

9 859

1 877

1 900

1 762

2 135

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

A múlt pénteki 1. kérdés után itt a következő:

Hányadik évfordulóját ünnepli 2014-ben a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár?

1. 10
2. 20
3. 15

A helyes megoldást jegyezzétek fel az első mellé, holnap jön a következő, egyben utolsó kérdés. A válaszokhoz segítséget a www.hortushungaricus.hu oldalon és a programajánló posztban találhattok.

Hajrá!

Régi népélet naptára

Fotó: Höltzl Éva

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Úgy legyen!

A nyári balkonládák már kezdene kiesni legszebb formájukból, bár a petúniák, muskátlik, begóniák még ontják virágaikat, a leveleken azért látszik, hogy lassan ideje átadni a helyet a friss őszi növényeknek.

Ahogy már az előző programajánló posztban beharangoztuk, indul a játék az ingyenes belépőjegyekért a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásárra.

Ma és a jövő hét elején felteszünk 1-1 kérdést a kiállítással kapcsolatban. A válaszokat nem egyesével, hanem a játék végén együtt várjuk majd. A hibátlan megoldásokat beküldők között 6 db belépőt sorsolunk  ki a 2104. szeptember 19-21 között megrendezésre kerülő Hortus Hungaricusra.

Az első kérdés:

Mi a Hortus Hungaricus jelentése?

1. Virágkiállítás

2. Magyar virág

3. Magyar kert

A helyes választ jegyezzétek meg. Amíg a második kérdés is megérkezik, érdemes böngészni a kiállítás programjait a www.hortushungaricus.hu oldalon.

Sok sikert!

Már csak két hét, és újra megnyitja kapuit a Nagybani Virágpiac, virágillatba borul Szigetszentmiklós, ahol 20. alkalommal kerül megrendezésre a Hortus Hungaricus, hazánk legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.

Kezdődik a levélzápor

A vég nélküli esős napok már az ősz közeledtét jelzik. Szeptemberben már színesednek, és később egyre gyorsabban potyogtatják leveleiket a fák, cserjék. A levél zöld színét a klorofill adja, melynek révén jut a növény energiához. A levelek hullása és elszíneződése öregedésüket jelzi. Ilyenkor a növény által felvett vízben lévő sók koncentrációjának növekedése okozza a színváltást. Az élő levél ugyanis tiszta vizet párologtat el, és a növény szempontjából felesleges anyagok a levélben maradnak. A levélhullás előtt először lebomlik a klorofill. A levélben maradó karotin és xantofil sárgává, barnává változtatja a lombozat színét. A kezdeti sárgulást a különféle fajtákban, változatokban más és más, másodlagos színezőanyagok módosítják. Például a vörös elszíneződést egy antocián nevű vegyület okozza. Az örökzöld lomb- és tűlevelűek szintén elhullatják lombjukat, csakhogy kevésbé látványosan. Leveleik élettartama ugyanis több év, ennyi idő alatt cserélődnek ki.

Eljött az idei utolsó, SZEZONZÁRÓ Pöttömkert ideje! Vasárnap (szeptember 7.) a Budapest Park egy napra ismét a gyerekeké lesz.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda a úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a birtokát, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Lőrinc napja után a fás növények megállnak fejlődésükben.

Kiskert egy cserépben

Nálunk elég gyakran törik el agyagcserép, mert egy-egy keményebb tél után elfárad az anyag és egy kis koccanásra is reped, vagy a szomszéd kisfiú rúgja szét, mert némelyik valamiért nem tetszik neki. A kisebb méretűek drénrétegként folytatják virágládák vagy -cserepek alján, de a nagyobbaknál megszakad az ember szíve, hogy apró darabokra kalapálja szét. Merthogy nem olcsó mulatság manapság egy méretes cserép.

A kényelmes és okos kertész nem hajolgat, hanem a földet emeli megfelelő magasságba. Persze nem csak ez az egyedüli oka az ágyás megemelésének. Ha már itt tartunk, a hétrét görnyedésnél, fárasztó guggolásnál jobb, ha mint az ivó zsiráf, széles terpeszben állva hajladozunk. Valahogy így:

De lehet, hogy világviszonylatban is az. A helyszín Buñol (Valencia), ahol minden év augusztusának utolsó szerdáján hatalmas paradicsompartit rendeznek, a La Tomatinát. A paradicsom nagyon fontos szerepet tölt be a spanyolok életében, minden nap fogyasztják, rendkívül sokféleképpen használják fel, így nem csoda, hogy a szórakozás főszereplője is ez a piros csodagolyó.

Tovább drágult a búza, stagnált a kukorica ára - 34. hét

A malmi búza és az árpa árának növekedése bő 1 százalékkal húzta fel a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 34. héten, így augusztus 18-án reggel 10050 ponton állt. A többi gabonaféle (kukorica, rozs, tritikálé, zab) ára érdemben nem változott, illetve gyengén csökkent. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 29. (Keresztelő Szent János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Ez a megfigyelés tulajdonképpen az idei és a következő évi termésre egyaránt vonatkozik. A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy a népi megfigyelések szerint a június-júliusi nagy esők megrothasztják a diótermést, a szeptember-októberi érés idején pedig szintén nagyon kicsi a diófák vízigénye. Orosz Péter hevesi diótermesztő szerint a diónak vízre, nem esőre van szüksége. Egy hosszú szárazságot követő esőben előfordulhat, hogy egyébként hosszú érésű fajták is pár nap alatt beérlelik a termésüket, így az a minőség rovására megy.

A jövő évi termést annyiban érinti, hogy a tartós őszi esőzések fagyérzékennyé teszik a diófákat.

Forrás

Talán sokan nem tudják, hogy van az évnek egy napja, amikor a világ konyhakertjeit ünnepeljük. 2004 óta augusztus utolsó vasárnapján - idén kivételesen egy héttel korábban - világszerte a haszonkertek kerülnek a középpontba: legyen az kis hobbikert, a családi ház mögötti konyhakert vagy közösségi kert.

A Konyhakerti Világnap (World Kitchen Garden Day) célja, hogy összehozzon kis helyi közösségeket, ahol a kerttulajdonosok együtt örülnek a saját termesztésű, egészséges zöldségeknek, gyümölcsöknek. Mindenki maga dönti el, hogyan ünnepel: lehet ez közös séta egymás kertjeiben, a szomszédok összedobhatják az ebéd vagy vacsora alapanyagait a kertjeikből, majd együtt megfőzik és el is fogyasztják. Aki inkább dolgozna ünnepnapon is, program lehet a közös gyomlálás vagy ültetés.

Buddha a körtefán

Tegnapi posztunkban említettük, hogy a körtefa sok türelemmel és ügyes nyisszantásokkal kerítéssé, sövénnyé is alakítható. A vállalkozó és alkotó szellemű kertész azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem a gyümölcsök formáját is igyekszik befolyásolni. Legalábbis Kínában nagy divatja van ennek.

Néhány szép formájú gyümölcsfa nem idegen egyetlen díszkertben sem. A próbálkozás nem jelent örök elkötelezettséget, ha nem tetszik a fa, vagy a vele való extra bíbelődés, akkor a lakótól meg lehet szabadulni. A gyümölcstelepítéssel kacérkodóknak arra azonban fel kell készülni, hogy a szép gyümölcs magától nem terem. Sok faj, fajta megporzó társat igényel, és - talán nem véletlenül - a gyümölcsfákhoz előbb-utóbb megérkeznek a kártevők és a gombabetegségek. Ha a foltos, férges gyümölcsöknél szebbet, jobbat akarunk, meg kell barátkozni a növényvédő szerekkel is.

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 20. (István, Vajk): Szent István napján a szép idő jó gyümölcstermést jelez. Ezen a napon vágják le a szúnyogkirályt, ettől kezdve már kevesebb vérszívóval találkozunk. Van, ahol úgy tartják, István-napkor mennek el a gólyák, de idén korábban útra keltek. Negyvenes napnak is tartják, azaz, amilyen az időjárás e napon, olyan lesz a következő 40 is. Ezen a napon már az új búzából sütik a kenyeret.

- augusztus 24. (Bertalan): "Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is magát mind aszerint tartja." Sok helyen az ősz kezdetét jelentő nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellőztetést tartanak. A népi bölcsesség szerint a Bertalan- napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

Szigetérzés a kertben

Javában zajlik a Sziget Fesztivál, de nem mindenki jut el, még ha esetleg szeretne is. A mostani időjárás a borsos napijegyárral (16.000/fő) kombinálva, plusz az ötcsillagos étel- és italárak sokakat visszatarthatnak, és a tömegiszony sem erős motiváció. Jó hír viszont, hogy a fesztivál programjait a neten élőben nézhetjük, a kertben pedig könnyen megteremthetjük a hangulatot is hozzá.

Nem kell más, csak sok színes kendő, lepedő, párna, a sufniból előhozott régi bútorok, szőnyegek, ha van, függőágy. Tulajdonképpen bármi bevethető a bohém összevisszaság megteremtéséhez, a szigetérzés mindent elbír.

A nyár vége felé már érdemes hozzákezdeni a gyep téli felkészítéséhez. Ha sikerült túlélni az idei csapadékos nyarat, akkor elég egy rutin megújítás. Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a fagyok beálltáig megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park- vagy a golffűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2015 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, "bedöglött" fűmagot is.

A rendszeres nyírás és a mulcsozó technika sokat segít

A Magro.hu online mezőgazdasági piactér szeptember elején, 4 helyszínen tartja Gazdag Gazda Rendezvénysorozatát. Az egész napos rendezvény hiánypótló, aktuális és korszerű tudásanyagot kínál azon mezőgazdasági termelőknek, akik szeretnének megismerkedni a sikeres online kereskedelem fortélyaival. Emellett több hasznos téma is napirendre kerül a pályázatírástól az ártárgyalásokon át a mezőgazdasági épületek korszerűsítésének lehetőségéig.

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, azaz derült az idő, sok gyümölcs, jó bortermés van kilátásban. Az e napon megszentelt gyógynövényekkel később a betegeket füstölik. Az asszonyoknak e naptól tilos volt a folyóvizekben fürödni. A búzát ekkor kellett szellőztetni, hogy ne legyen dohos, zsizsikes.

Csigafrász

A sok eső ugyan jó hír a gombászoknak, de a kertészek foghatják a fejüket, mert az állandó pára, nedvesség nem csupán a gombás megbetegedések melegágya, de a csigák is imádják. Akárcsak a növényeinket.

Alig van olyan kultúrkert, amelyben ne lenne valamilyen bukszus (Buxus sempervirens). Kevesen tudják róla, hogy a bukszus fája az európai faanyagok között a legnagyobb sűrűségű, a legkeményebb. Nagyon finom, homogén szerkezete miatt ősidők óta becsben tartják. A bukszusfa állománya nagyon lecsökkent, mára az egyik legdrágább, legkeresettebb fa lett. Bizonyára jó üzlet lenne bukszuserdőt nevelni.

A sötét sut titkai

Van, akin még a zizipálma (Zamioculcas zamiifolia) néven közismert strapabíró növény is kifog. Először azt hittem, hogy régi barátaim tesztelni akarják növényismeretemet, amikor bemutatták egy idős rokontól kapott zamioculcasukat, alias Zz-pálmájukat, de ­kiderült, tényleg halálközeli állapotba került.

Ez egy egészéges példány

Drágult az étkezési búza és a kukorica ára is

1 százalékot erősödött a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 31. héten és augusztus 4-én reggel 10022 ponton állt. Az étkezési búza és kukorica árának enyhe erősödése mozgatta az indexet. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 31. héten 1 százalékot emelkedett a búza ára a Magro.hu piactéren és átlagosan 45 199 forinton folyt a kereskedés. Tovább nyílt az olló a takarmány- és az étkezési búza ára között, mert előbbi változatlan maradt, utóbbi pedig 1 százalékot drágult. Ezzel a takarmánybúza 38 500, az étkezési pedig 46 900 forinton forgott. Az őszi búza betakarítása lényegében befejeződött. A pontos végleges adatok még nem ismertek, de a hektáronkénti termésátlag várhatóan megegyezik majd a tavalyi értékkel. Az alacsony árak miatt továbbra is a kereslet dominál. Jelenleg összesen 5 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 9 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. jún.

2014. júl.

2014.

28. hét

29. hét

30. hét

31. hét

Átlagár (Ft/t)

56 889

45 089

45 317

44 819

45 199

Kötési mennyiség (t)

6 347

13 945

1 277

4 816

4 131

4 000

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- Ha augusztus 1. és 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható.

- augusztus 7. (Donát): Donát a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentje. Főleg azért könyörögnek hozzá, hogy elűzze a jégesőt, villámcsapást.

- augusztus 10. (Lőrinc): Ha Lőrinc napján szép az idő, ősszel is ez várható. A "lőrinces" dinnye viszont valószínűleg a szeptemberi Lőrinc-napra utal, hiszen augusztus végéig még bőven fogyasztható a görögdinnye. Ha Lőrinc napján bőségesen esik az eső, sok lesz a bor és finom az őszi gyümölcs. „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.”

Régi népélet naptára

Fotó: Höltzl Éva

Augusztus - Kisasszony hava

31. hét:

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

- Ha augusztus 1. és 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható.

A párizsi Jardin des Plantes-ben járva a növénykedvelők valóságos csodára lelnek. A vácrátóti kert sem szégyenkezhet a rendszertani bemutatója miatt, de az 1635 óta működő párizsi mindenképpen komolyabb. A francia tudathoz képest tulajdonképpen szerényen sorakoztatják fel e példátlan belvárosi kertben egykori világbirodalmuk flóráját, úgy, hogy egyszerre nyújtanak segédanyagot a rendszertani, alaktani dolgok iránt érdeklődő kertbarátoknak és diákoknak. Az állatkertet, több múzeumot és többszintes pálmaházat is kínáló látványosság - akit érdekel az ilyesmi - egész napos program is lehet.

Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy -ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 29. (Flóra): Flóra a római mitológiában a virágok és a virágzás, legfőképp a gabonavirágzás istennője.

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

A kukoricaföldről gyerekkori bújócskák, a levelektől sok vágás arcon, kézen, lábon, meg gimnazista koromból egy rémes címerezés jut eszembe. Ez utóbbi olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy azóta sem kívánkoztam kukoricatábla közelébe.

Pedig van egy hely az országban, Kiszombor, ahol a helyiek minden évben útvesztőt vágnak a kukoricásba, amiből térkép segítségével juthat ki az arra vállalkozó. A lakók kezdetben csak saját maguk szórakoztatására készítettek ötletszerűen labirintust, de 2009 óta már az a koncepció, hogy az alakzat valamilyen módon kapcsolódjon Kiszomborhoz és környékéhez.

2009 a bölény éve lett, amely Kiszombor címerében is megtalálható

Nyár, kert, gyerek(ek)

Azt gondolhatnánk, könnyű annak, akinek kertje van, vagy legalább a nagyszülők laknak kertes házban, és el is vállalják az unoká(ka)t a nyári szünetre. Akkor megúszhatjuk a drága táborokat, ráadásul a csemete a jó levegőn tölti a vakációt. Pedig nem olyan egyértelmű dolog ez, mert ha nem tesszük vonzóvá a kinti tartózkodást, akkor a legtöbb gyerek a tévé vagy a számítógép előtt tölt el 2,5 hónapot, akár városban, akár falun, kertes házban vagy lakásban él. Lehet, legyen ez másképp!

Egy ilyen fészeknek egy gyerek se tud ellenállni

Összeszedtünk néhány ötletet, amelyeket könnyen megvalósíthatunk a gyerekekkel együtt is, sőt nagyobbak akár egyedül is összerakhatják a "játékokat".

Valamelyik kertészeti kiállításon már láttam lila krumplit, de boltban sokáig nem találkoztam vele. Tavaly aztán anyuéknál lehetett kapni a helyi zöldségesnél, persze méregdrágán, így aztán a kutya sem vette. Egy idő után drasztikusan leárazták, hogy mégse rohadjon már rájuk az egész, így normális áron lehetett hozzájutni. Anyu vett is pár darabot kíváncsiságból.

A szalmabála sokrétű felhasználása egyre népszerűbb az utóbbi időkben: a szalmabálaházak előnyeiről rengeteget lehet olvasni (pl. itt), a kényelmes kertészek körében pedig nagyon népszerű a magaságy helyett szalmabálákba ültetni: se hajoldozás, se gazolás, csak a bő termés!

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Nyaralunk!

Kedves Mindenki!

Holnaptól 9 napig végre eldobunk kapát, kaszát, se számítógép, se internet, csak napsütés, olvasás, szép helyek és emberek.

Azért ne csüggedjen senki, itt a blogon minden megy tovább, friss posztokat olvashattok, a Facebookon pedig a régebbi cikkekből csemegézhettek.

Hamarosan visszajövünk, addig is mindenkinek jó munkát vagy pihenést!

Judit, a szerk.

A vörös vari (Varecia rubra)a a Madagaszkár szigetén őshonos legnagyobb termetű makifaj. A különleges fajnevet a bennszülöttektől kapták: napimádó szent állatnak, Vari candanas-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Csodavárnak Csodakertje

Ezt a hetet egy remek japán kezdeményezés bemutatásával kezdtük, legyen hát a végére is egy hasonlóan egyedülálló történet, amihez elég Nyíregyházáig menni.

Nyíregyházán van egy különleges játszóház, a Csodavár, amelyet a Down Egyesület hozott létre 2011-ben, hogy legyen egy hely a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésére, oktatására és integrációjára, valamint az őket nevelő családok teljes körű támogatására, elsősorban a gyermekek korai életszakaszában, mivel ekkor érhetőek el a legjelentősebb eredmények. A választás azért esett az ország egyik leghátrányosabb helyzetű megyeszékhelyére, mert az egyesület felmérései szerint ebben a régióban a fogyatékkal élő gyermekek kevesebb mint 5%-a kapta meg a szükséges korai fejlesztést, illetve aki mégis, annak az ország távoli pontjaira, elsősorban Budapestre kellett utazni érte.

Zacskót a kaktuszra!

Az a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) jár a legjobban, amelyről nyárra megfeledkezik a gazdája. A legideálisabb az lenne, ha a kertben egy nagyobb fa lombkoronájába akasztva vészelné át a nyári időszakot, de jobb híján, egy árnyékos szeglet is megfelel, hogy erőt gyűjthessen. A pihenőre állított karácsonyi kaktuszra érdemes rápillantani, mert a növény szártagjai elszíneződnek, ami jelzi, növelni lehet az öntözést, mert megindult a növekedési szakasz.

Az ilyen növényeket árnyékosabb helyre kell állítani. Ilyentájt át lehet ültetni rostos tőzeg és kaktuszföld keverékébe. A nyári növekedési időszakban rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.

A felfuvalkodott tök

A patisszon (Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb.) - vagy püspökkalap, esetleg ujjas- vagy csillagtök - nekem egy igazi botanikai talány. A teremtéstörténetét valahogy úgy képzelem, hogy a Jóisten (vagy a természet, vagy akármi is legyen az) éppen a tökféléknél tartott, de az uborka, a főzőtök és a cukkini után már valami virágra vágyott, csak a kezében még nagyon benne voltak a fent említett zöldségfélék tulajdonságai. Különben mi értelme volna egy ízre ugyanolyan jellegtelen dolgot alkotni, mint a spárgatök, ráadásul mindezt megpucolhatatlan formában?!

A vándorló fűszerember

A fűszer- és gyógynövényeket évezredek óta használják gyógyításra, sokan mégis inkább rögtön a patikába mennek kényelmességből vagy tudatlanságból. Pedig a legtöbb gyógynövény a mai napig megtalálható a természetben, csak érte kell menni, meg persze fel kell ismerni. Ebben Magyarországon nagy segítséget nyújt a "bükki füvesember", Szabó György, aki túrák és előadások során adja át tudását az érdeklődőknek, gyógyteái között mindenféle nyavalyára van megoldás.

Már az olcsó új búza van a piacon, jelentősen csökkent a kukorica ára

Jelentősen csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 28. héten. A viszonylag magas árú óbúza elfogyott erre a hétre, a kukorica átlagára pedig szintén esett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 28. héten már teljes egészében csak az új búza kereskedése folyt a Magro.hu piactéren. Óbúzára már egyáltalán nem történt kötés, így annak magas ára nem húzta felfelé az átlagot. A hét nagy áresése tehát gyakorlatilag az ó- és új búza súlyának átstrukturálódása miatt történt. Ennek eredményeként alakult ki a 45 089 forintos átlagár. Volt néhány esős nap a héten, ami egyrészt lassította a betakarítást, másrészt némileg rontotta a még lábon álló búza minőségét. Ennek ellenére a határidős árak azt sugallják, hogy augusztusban már 46 ezer felett folyhat a kereskedés. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 12 ezer tonnát keresnek a piactéren.

Jelentősen, 7 százalékot csökkent a kukorica ára a 28. héten, így átlagosan 46 127 forinton kereskedtek vele. Az új búza megkezdődő betárolása miatt a termelők egy része az értékesítés mellett döntött, akár némiképp nyomott áron is. A másik ok, ami lefelé vitte az árat pedig az, hogy egyre több felvásárlási ár lát napvilágot az új kukoricára. Mivel ezek épp hogy meghaladják a 40 ezret, sok potenciális eladó gondolkodóba esett. Egyébként továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

- július 20. (Illés): E napon munkatilalom volt, mert attól féltek, hogy a mezőn dolgozókba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög". A hiedelem szerint az Illés-napi eső miatt lyukas lesz a dió és a mogyoró.

A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávolítandó hajtást növelnie, és kevesebb zöldhulladék keletkezik. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a vékonyabb hajtásokat könnyebb vágni.

A nyári orgonát a szezonban többször is érdemes visszavágni, hogy teltebb legyen

Hol legyen a kerti tó?

Mert az nem kérdés, hogy legyen, hiszen egy természetes hatású kerthez mindenképpen hozzátartozik. Éppen ezért nagy divat is, de nem árt, ha a telepítés előtt utánajárunk a dolgoknak.

Kertépítő szakemberek tapasztalata szerint a legtöbb hiba abból ered, hogy sokan - akárcsak a gyógyszerszedésnél - a szomszédoktól kérnek tanácsot. Pedig már gazdag szakirodalom áll rendelkezésre, ha valaki mindenképpen maga szeretné megépíteni a tavat. Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása, ami nem mindig egyszerű feladat, főleg a kisebb kertekben.

Drágult az új búza, de enyhén csökkent a kukorica ára

2 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 27. héten és az elemzés írásakor (2014. 07. 07.) 10064, 96 ponton állt. Az ótermények ára csökkent, az új búza viszont drágulni kezdett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már tart a búza betakarítása, de még nem kezdődött el mindenhol az országban. Az ó- és új termény ára ellentétes pályán mozog. Az óbúza ára csökken és a minőségtől függően 48-55 ezer forintos áron adják-veszik, míg az újbúza ára emelkedik, és jobban szóródik. A takarmánybúzáért régiótól függően 38-42 ezer az étkezésiért 40-46 ezer forintot fizetnek tonnánként a Magro.hu piactéren. A határidős piacon szintén emelkedő trend figyelhető meg, így az árak tovább növekedhetnek a fizikai piacokon is a nyár folyamán és kora ősszel. A világpiacon egyébként a 27. héten esett a búza ára. Így volt ez Chicagóban és Párizsban is. Jelenleg összesen 1000 tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 20 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukorica ára lassan lefelé csordogál. A 27. héten már csak átlagosan 49 584 forintot fizettek egy tonna terményért. Ez a tendencia volt megfigyelhető a világ irányadó árutőzsdéin is. Mivel azonban a júliusi szállítású búza ára a jelenleginél magasabb a hazai határidős piacon, így a következő hetekben egy lassú emelkedés jöhet. Továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt adnának el és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Nem most készült ugyan, de nem tudunk róla, hogy 2009 óta megdőlt volna a rekord. Akkor a londoni Hotel Indigo megnyitására álmodták meg és készítették el az óriási függőkosarat.

A 6 x 3 méteres, negyed tonnás kosárba több mint 100 különböző fajta növény, virág került, köztük orchidea, rózsa, borostyán, margaréták, gerbera, páfrányok, tűlevelűek és moha.

Levelet kaptunk: "Kedves Kapanyél! Cserépben tartok néhány fűszernövényt, és azt a gondom, hogy valamit talán rosszul csinálok, mert nagyon hamar elfogynak. Pedig mindig csak a legnagyobb leveleket csipegetem le, mégsem bokrosodik a bazsalikom, a menta."

Nos, a kedves Olvasó tényleg beleesett abba a hibába, amit kezdő fűszerkertészek gyakran elkövetnek. A bazsalikomnál maradva: amikor végre növekedésnek indul a növény, sokan örömükben csak a legnagyobb leveleket szedik le, majd várják, hogy a kisebbek is megnőjenek. Eszükbe sem jut a szárakat visszavágni, pedig éppen ezzel lehetne elérni, hogy dúsan bokrosodó fűszernövényük legyen.

Az ingatlanbérlés vitatott része a kert. Az a bérlő, akit nem érdekel a zöldekkel bíbelődés, elviseli a szörnyű állapotokat is. Így érdekes biológiai kísérletnek lehetnek szemtanúi a szomszédok, hiszen szemük előtt vadul vissza a kert; láthatják, miként lepik el hamar az özönnövények, hogyan válik a gondozott gyepből előbb rétszerű gazgyűjtemény, majd ezek az életerős növények hogyan szorítják ki a kultúrzöldeket. Jellemző az is, hogy a gondozatlanság áldozatokat szed. Cserjék vadulhatnak el, pusztulhatnak ki, vagy a tudatlanság miatt nemesként gondoznak terjengő lucernát, vaddohányt, vadszőlőt. Az ilyen eset kárt okoz a tulajdonosnak, kellemetlen a szomszédoknak, mert a szél hordja a gyommagvakat, a csalitos háborítatlan búvóhelyet nyújt a kártevőknek, kullancsoknak. Ilyesfajta látványért általában nem kell messze menni.

Ahogy a szomszéd bérlő a kertészkedést elképzeli: fű(gaz)nyírás kéthavonta, tudatlanságból meghagyott, később mindent elfoglaló pillangósfoltokkal

A Budapest Park új programsorozatot indított azzal a szándékkal, hogy egy új, szélesebb közönség felé nyisson. Színes, izgalmas, kreatív gyermekfoglalkozásokkal, a szülőket is bevonva szeretnénk érdekes és aktív pihenést biztosítani a családosok számára.

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

27. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Ne habozz, magozz!

A cseresznye- és meggymagozás nálunk soha nem okozott különösebb problémát, mert praktikus nagymamám mindig magostól rakta el a gyümölcsöket (a befőttből sokkal könnyebben kijön a mag, mint nyersen), süteményhez meg sosem kellett fél kilónál több bogyót kicsontozni. Az érett meggyből/cseresznyéből amúgy is szinte magától kijön a magja, csak egy kicsit meg kell nyomni. Igaz, utána jöhet a nagytakarítás vagy rosszabb esetben festés, főleg, ha pl. a mindent majdnem feketére festő szomolyai cseresznyével dolgoztunk.

Dugványozzunk, jó lesz!

A tömegnövényekre kár sok pénzt költeni, a meleg nyárban házilag is sokszorosíthatjuk őket. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül.

A folyamatosan nyíló egynyári virágokról már lehet magot gyűjteni. Azt azonban tudni illik, hogy nem hibrid-e a szaporításra kiszemelt növény. Ha igen, akkor felesleges a magfogás, mert nem biztos, hogy az utód hasonlítani fog.

Kb. 10 éve történt, hogy a szomszéd néni a kezembe nyomott egy nagy csokor zeller kinézetű zöld levelet, mondván, ez maggi, és elég belőle egy szál a húslevesbe. Előtte soha nem hallottam ilyen nevű növényről, csak az ételízesítő Maggiról, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Hollandiában élő nagybátyámnak köszönhetően a nagymamánál mindig volt jó pár üveggel, és annyira szerettük, hogy a gyümölcslevesen kívül mindenbe löttyintettünk belőle.

Szúnyogfrász

Az enyhe télnek már eddig is sok kellemetlen dolgot köszönhettünk, most itt az éppen aktuális szúnyogprobléma. A szakértők szerint idén rekordmennyiségű rovar fogja szívni a vérünket, ráadásul nem csak az eddig megszokott dögök, hanem a napközben is támadó és több veszélyes trópusi betegséget is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, vagy az észrevétlenül csípő, ámde nehezen gyógyuló fekélyeket okozó lepkeszúnyog. Ezért a héten elkezdik az összehangolt irtást, amit mostanában már csak gyérítésnek hívnak…

Lepkeszúnyog

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!”

Haszontalan cseresznye

Lehet, hogy megköveznek, de szerintem egyetlen cseresznyefánk kertünk legkevésbé hasznosítható gyümölcsét adja. Annyit sejtek róla, hogy valamelyik Germersdorfi, de azt nem, hogy pontosan melyik. Fő előnye az árnyék és az, hogy az érés idején kisgyerekes városi barátaink porontyait rövid időre leköti a cseresznyefalás. Az idén a sárga lapok jelzéseinek köszönhetően bőséges termését sikerült kukactalanul megtartani, igaz most magyarázkodnom kell, hogy mitől maradt bio.

Fűszerkert minimál

Akinek kertje van, bátran ültethet kedvére bármilyen fűszernövényt, hiszen bőven van hely a terjeszkedésre. Telepítheti a kerti út mellé, elkeríthet külön kis fűszerkertet vagy építhet fűszerspirált is.

Magro - piaci körkép

Találtunk egy nagyon érdekes mezőgazdasági portált, melynek információira talán több olvasónak is szüksége lehet. A Magro.hu igazából egy mezőgazdasági piactér, ahol eladó és vevő könnyen egymásra találhat, akár búzát, akár zöldséget vagy haszonállatot keres-kínál.

Az alábbiakban friss gabonapiaci információkat teszünk közzé a Magro.hu piaci elemzőjének tollából.

A 24. héten stagnált a kukorica és a búza ára is

A kukorica és a búza stagnáló ára miatt a 24. héten nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) és az elemzés írásakor (2014. 06. 16.) 10770,80 ponton áll. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem változott érdemben a kukorica ára 24. héten a Magro.hu piactéren, így átlagára továbbra is az 50 ezer Ft alatt „parkol”. Hasonlóan, viszonylag eseménytelenül telt a hét szerte világ terménypiacain a kukoricát illetően. Változást az hozhat a folytatásban, hogy nagyon egyenetlenül alakul a kereslet és kínálat aránya. Nagyon erős a keresleti nyomás, ami azon túl, hogy árfelhajtó hatású, a kínálati oldalt is aktivizálhatja. Jelenleg a piactéren 3 ezer tonna kukoricát kínálnak megvételre és 112 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

47 863

49 870

50 027

49 505

49 951

49 945

Kötési mennyiség (t)

14 045

21 661

4 691

5 220

5 625

5 610

 

A búza árának csökkenése megállt a 24. héten és átlagban 58 ezer Ft felett stabilizálódott. Az étkezési búzát továbbra is 59 000 forinton, a takarmány búzát pedig 50 ezer forinton adták-vették a piactéren. A magyarországi stagnálással ellentétben a világ árutőzsdéin inkább csökkentek az árak, 3-4 százalékkal. Úgy tűnik, hazánkban már nincsen jelentősebb kínálat a termelők kezében és már mindenki az aratást várja. Idén 5 millió tonna körül várható az újbúza országos mennyisége. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 22 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

55 501

54 359

59 065

58 793

58 242

58 257

Kötési mennyiség (t)

5 770

7 289

1 220

1 683

1 725

1 005

 

Szerző:

Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

A természetben a kúszónövények mindig megtalálják a módját, hogy kedvükre kapaszkodjanak felfelé. Ugyanezt a kertben is megteszik, ha módjuk van rá: egy fa vagy fal mellé ültetett, esetleg véletlenül megeredt borostyán, vadszőlő, lonc vagy futórózsa akár segítség nélkül is képes megkapaszkodni.

A lassan megszokottá váló kánikulahullámok nagy mértékben átalakítják a nyári gyümölcsök életét, ezzel a termés használhatóságát. A tudósok képesek pontosan meghatározni, milyen hatással lehet a termésérleléssel ebben az időszakban bajlódó gyümölcsfákra a hosszabb, rövidebb tartó száraz forróság. A magukra hagyott növények ilyenkor az utódlást szolgáló magra koncentrálva minden mást háttérbe szorítanak. Ezek a gyümölcsök inkább magosak, mint húsosak lesznek.

Jégbe zárt kert

Idén jó korán csöppentünk bele a trópusi időjárásba, aminek egyetlen pozitívuma eddig, hogy idő előtt és egyszerre élvezhetjük az amúgy egymás után érő gyümölcsöket. A fanyar bogyósok jéggel kombinálva enyhítik a hőség okozta kínt, már a puszta látványuk is felüdülést hoz. Én legalábbis napok óta önkéntelenül ilyen képekbe botlom, úgyhogy meg is osztok néhányat, hátha másnak is segít.

Tudta? Magyarországon 12 bagolyfaj fordul elő

Erdei fülesbagoly fiókája

A leggyakoribb hazai költőfajok az erdei fülesbagoly (Asio otus), a macskabagoly (Strix aluco), a gyöngybagoly (Tyto alba) és a kuvik (Athene noctua). Ritkább fészkelők az uhu (Bubo bubo), a füleskuvik (Otus scops), a réti fülesbagoly (Asio flammeus) és az uráli bagoly (Strix uralensis), valamint néhány nagyon ritkán előforduló faj (pl. törpekuvik).

Régi népélet naptára


Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 9. (Pünkösd)

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap: ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik. Ráadásul idén egybeesik az időjós Medárd-nappal, amikor is ha esik, negyven napig esik, de ha süt a nap, 40 napig jó idő lesz és édes lesz a bor. Most úgy tűnik, az utóbbi a valószínűbb...

Romantika a kertben

Egy romantikus stílusú kert első látásra olyan, mint a lusta kertész portája: minden burjánzik, boldog összevisszaságban nő, akárhova lépünk, mindig valami vártalan, izgalmas dologba csöppenünk, ugyanakkor béke és nyugalom vesz körül.

Ez a "hanyagság" azonban csak látszólagos, hiszen a romantikus környezet alapja mindenféle futó, bokrosodó, kúszó, csüngő rózsa, amely semmiképpen nem tartozik az igénytelen növények közé. Egy szemet gyönyörködtető, illatozó rózsakert nem a véletlen műve.

Egyetlen nagyobbacska levendulabokor elég, hogy a családi molyfészkeket saját irtószerrel felszámolhassuk. Ráadásul a gyógyító hatásáról is híres levendula nagyon kellemes társ a kertben, balkonon.

Aki volt már a Debreceni Virágkarneválon, vagy legalább képeket látott róla, tudja, milyen lenyűgöző, amikor hatalmas szobrok, tárgyak virágba borulnak. Az így megelevenedett jelenetek azonban csak ideig-óráig látványosak, mert a vágott virágok hamar tönkremennek.

Ezek a pillangók nem Debrecenben röpködnek

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Aki Kelet-Angliában (Norfolk) Kings Lynn környékén éppen a Frizzleton Farm felé téved, ne lepődjön meg, ha egyszer csak egy hatalmas sárkányba botlik. Megijedni nem kell, csak ámulni, mert ilyen sövényt nem sűrűn lát az ember.

Ha van a növényeknek lelke, akkor a rózsáké a legbonyolultabb. Ki kell őket ismerni, és ha a gazda és a növény között teljes az összhang, az utcán járó megáll megcsodálni a kerti gyönyörűséget.

Trágya+meleg+napfürdő+víz=virágözön

A rendkívül kényes, ám gyönyörű rózsa hamar áthatolhatatlan, tüskés bokorrá válik, ha nem ápolják állandóan. Az automata öntözőberendezések, a jól és gyorsan nyírható gyepek, színpompás sövények, az évelő és egynyári virágfoltok korszakában sok kertből ezért is tűnt el. Holott a közelmúltig alig volt olyan zöld felület, ahol ne pompázott - vagy éppen sínylődött - volna néhány tő, mutatva gazdája hozzáértését, mert a rózsa szépen tartásához többre van szükség az átlagos növényápolási ismereteknél.

Bár mostanában szamócát eszünk eperrel és fordítva, a változatosság kedvéért azért veszünk néha banánt is. Igaz, nem magyar gyümölcs, de egész évben kapható, ráadásul nem is túl drága, főleg, ha meggondoljuk, hogy szőröstül-bőröstül felhasználhatjuk.

 

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni ettől a naptól.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is.

Gyereknap alkalmából ma dúskálunk a progarmokban, de nem lesz ez mindig így a nyár folyamán. Ezért is örvendetes, hogy új programsorozatot indít a Budapest Park: színes, izgalmas, kreatív gyermekfoglalkozásokkal, a szülőket is bevonva szeretnének érdekes és aktív pihenést biztosítani a családosoknak.

Azt mondják a meztelen csigáról, hogy azon kevés teremtmények egyike, amelyeknek semmi haszna. Ez biztos így lehet, mert nem beszéltem még olyan kertbaráttal, aki e jószágokról jót tudott volna mondani. A hívatlan kertlakók közt talán leggusztustalanabbak a csigák, közöttük az élen járnak a meztelen csigák.

Pannon csiga

Konyhakertünk művelésekor sok munkát és energiát takaríthatunk meg, ha egyszerűen követjük a természet adta mintát. Az erdő talaját mindig borítja valami, ha az ágyásokat betakarjuk, kertünknek is tápanyagdús, finom szerkezetű lesz a talaja, akárcsak az erdőé.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, ha rosszat, akkor besározzák, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”
Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Tudta? Magyarországon 2 gólyafaj fordul elő

A mindenkinek ismerős gólya hivatalos neve: fehér gólya (Ciconia ciconia), de él nálunk egy kevéssé ismert rokona, a fekete gólya (Ciconia nigra) is. A két madár méretre azonos, színbeli eltérések a következők: a fehér gólyán fekete szín csak a szárnyán, az evezőtollakon van, az összes többi tolla fehér. A fekete gólyának csak a hasa fehér, a többi tolla fekete (alulról a szárny tövénél van még egy kis fehér szín, valamint egyes példányoknál a faroktollak is fehérek lehetnek). A fej és nyak tulajdonképpen csak messziről tűnik feketének, közelről színjátszó zöldes-kékes színű, mely a vörös csőrrel és szem környékkel az egyik legszebb madárrá teszi a fekete gólyát. A fent leírt nagy különbségek ellenére főleg rossz látási viszonyoknál vagy nagyobb távolságból nem mindig könnyű a megkülönböztetésük, a reptében kinyújtott fej és nyak színe a legjobban megfigyelhető bélyeg.

Májusi özönvíz

Idén is bebizonyosodik, igaz a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér. Persze az is biztos, hogy a szabadföldi szamócások nem örülnek, de mi vásárlók sem, mert ezen a héten az eső áztatta ágyások termése biztosan elrothad. A hiány pedig megint áremelést hoz, pedig éppen zuhanni kezdett az eper ára.

eperkosár.jpg

A Bidens ferulifolia nem véletlenül kapta a magyar keresztségben a balkon aranya nevet, mert ez mindent elárul róla. A Közép- és Észak-Amerikából származó növény a napos erkélyek, virágágyak hálás lakója. Viszonylag igénytelen, ha jól érzi magát, májustól a fagyokig ontja aranysárga, csillag alakú, illatos virágait.

DSC_0892.JPG

eisheilige.jpegPongrác, Szervác, Bonifác és Zsófia

Május - Pünkösd hava

20. hét

Ez a hét a fagyosszentekről szól, és az időjárás-előrejelzés szerint idén sem tétlenkednek majd. Bár ezen időszak lehűlését hideg sarkvidéki légtömegek okozzák, és a derült éjszakák kedveznek a fagyok kialakulásának is, a népi megfigyelések e három vértanú, valamint Zsófia és Orbán nyakába varrják a zord időjárást.

Madarak és Fák Napja

A jeles nap története a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor 1902-ben a hasznos madarak védelmében megszületett párizsi egyezmény alapján Chernel István, lelkes ornitológus szülővárosában, Kőszegen megszervezte az első Madarak és Fák Napját.

chernel.gif

Az ünnep 1906-ban, Herman Ottó közreműködésével vált hivatalossá, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy minden iskola szervezze meg a Madarak és Fák Napját "természetvédő" és "erkölcsnemesítő" szellemben.

A szobanövények átültetésének is vannak szabályai: a figyelmes kertészek már tapasztalatból tudják, melyik mikor szereti, ha friss földet kap. Szerencsére a zöld kedvencek eléggé toleránsak, nem pusztulnak bele, ha nem ősszel, hanem tavasszal kapnak új földet. Az átültetés, különösen a nagyobb növényeké, férfimunka. A megfelelő talajválasztásnál is fontosabb, hogy nem szabad nagy piszkot csinálni.

barclay-butera-relaxing-room.jpgHa a pálma kinövi a lakást, új helyet kell keresni, vagy marad a csonkítás és az átültetés

Az ilyen frontokkal terhes időszakban az ember lánya a többedik álmatlan éjszakát követő fejfájós nappal után valamilyen gyógyír után kiált. Lehetne az néhány tabletta is akár, de minek mérgezné magát, ha a virágládában ott illatozik az élénkzöld citromfű.

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis) egy kisebb házi patikával felér, nem is csoda hát, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2014-ben az Év gyógynövényének választotta.

Melissa_officinalis01.jpg

Az ágyásszegély több funkciót is betölthet a kertben: egyrészt szerkezetileg és optikailag részekre bontja azt, segítségével több látványos pontot alakíthatunk ki. Másrészt megkönnyítheti a gyepgondozást, hiszen a fűnyíróval nem sértjük meg az ágyás növényeit.

FB.jpg

máj.1.JPG

 Május - Pünkösd hava

19. hét

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel  már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját. 

Holnap anyák napja, amit elintézhetünk úgy is, hogy elszaladunk a virágoshoz (örülni fog), de egy picivel több energia-befektetéssel egyedivé és emlékezetessé tehetjük május első vasárnapját. Mi lenne, ha reggel a család anyatagja az ablakon kinézve meglátná a saját monogramját? Virágokkal beültetve?

letter-planters nagy.jpg

A minap a kecskeméti bolhapiacon valószínűleg az otthoni büdösnövény-verseny első helyezettjére sikerült szert tennem. Az egyik árus úr portékái között lapult néhány apró és egy férfitenyérnyi csodagumó (Sauromatum venosum). Aki nem ismeri e remeket, annak csak egy lapított és kiszáradt sárdarab. Az biztos, a csupasz gumó nem emlékeztet növényi mivoltára, különösen arra, hogy mire képes.

P1280376.JPGA virág még csak készülődik

Az orvosi zsálya

Nyílik a zsályám a gangon, ami kicsit korai, akárcsak idén sok más növénynél, de a virágokról legalább eszembe jutott, milyen régen használtam. Pedig nagyon sok mindenre jó: ételben, veteményesben, házi patikában egyaránt. Ez utóbbit bizonyítja tudományos neve is, a Salvia officinalis (salvia= gyógyítani).

P1020892.JPG

mfa_1.jpg

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 28. (Valéria): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható.

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

A héten május havába lépünk; nevét Maiáról, a föld termékenységének római istennőjéről kapta. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

Május – Pünkösd hava

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük, esetleg lányrokonuk udvarába. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának szimbóluma, és a legtöbb esetben szerelmi vallomás is: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. Nem jó, ha a gyerekek almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

- május 4. (Mónika, Flórián): Anyák napja minden országban máskor van, de a legtöbb helyen májusban ünneplik. Nálunk május első vasárnapján. Az anyák ünneplése az ókori Görögországban kezdődött, ahol Rheának, az istenek anyjának (és vele együtt minden édesanyának) tartottak tavaszi ünnepségeket. Magyarországon 1925-ben volt az első hivatalos anyák napja.

A fecskékről szóló előző posztunkban megismerkedhettünk a füsti és a molnárfecskével, a folytatásban további közlei és távoli rokonok jönnek.

Tudta? A partifecske minden alkalmat kihasznál a fészkelésre

parti fecske-csonkapeter_9899.jpg

Corvinus Díszkert 2014

logo_1.png

A nagy sikerű Corvinus Díszkert Kertészeti és Gasztronómiai Szakkiállítás és Vásár 2014-ben 27. alkalommal nyitja meg kapuit a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumában.

Az április 25-27. között megrendezésre kerülő kiállítás és vásár három napján idén is gyönyörű környezetben szerezhetjük be az egynyári és évelő virágokat, fűszernövényeket, cserjéket. Péntekre ugyan sok esőt jósolnak, de aki aznap látogat el a kiállításra, előadásokon, bemutatókon mindent megtudhat a faápolásról.

FUV_6295_1.jpg

A hétvégére viszont már kisüt a nap, így nem csak a fedett helyeken látogatható bonszáj, kaktusz, orchidea és bromélia kiállításokat lehet megnézni, de naponta többször szakvezetéssel egybekötött sétát tehetünk az arborétum területén. Idén is több érdekes előadás lesz kertészeti témában, pl. a biokertről és a permakultúráról, valamint növényápolási szaktanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

A kertészeti termékek mellett borászok, pálinka- és sörfőzdék képviselői, sajtkészítők, mézek és egyéb finomságok előállítói is ott lesznek. El lehet majd lesni a sajt- és a csokoládékészítés csínját-bínját, vasárnap pedig a sör- és pálinkafőzés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést.

A belépőjeggyel naponta többször ki-be lehet mászkálni, a kiállítás péntektől vasárnapig 9.00-19.00 óráig látogatható. További tudnivalók és a 3 nap részletes programja itt.

Aki pedig 2 kérdésre helyesen válaszol, páros belépőjegyet nyerhet a kiállításra!

1. Hányadik alkalommal rendezik meg 2014-ben a Corvinus Díszkert kiállítást?

2. Hol lesz a kiállítás?

A válaszokat 2014. április 24. csütörtök 12.00 óráig (délig) várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre. A helyes válaszokat beküldők között 5 páros belépőt sorsolunk ki.

Sok sikert, a kiállításon pedig jó szórakozást!

Szexjáték cicusoknak

Az állandó helyszűkével küszködő városi hobbikertésznek nagy csapás, ha birodalmát házi kedvencekkel is meg kell osztani. Az ebekkel egyszerűbb a helyzet: legtöbbjüknek egy kerítés vagy kennel megálljt parancsol. A macskák viszont amolyan 3D-s jószágok, nemcsak a talajon szaladgálnak, ügyesen másznak fára, kerítésre, őket sokkal nehezebben lehet kordába kényszeríteni.

CIRMOS másolata.JPG

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. 20 évvel később az időközben alternatív energiaforrások kutatójává és szakértőjévé lett alapító és barátai már egy világmozgalom részeseiként hívták fel a figyelmet az ökológiai válságra.

Föld napja zászló.jpg

Április - Szent György hava

17. hét

- április 21. (Konrád) Húsvéthétfő: A locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő.

Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

- április 22. (Csilla): Húsvétkedd, a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.
Gonoszjáró nap is, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.
Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.
Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.
Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.
Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

Indul a fűnyírás

Ha a fűnyírásnak lenne hagyománya, akkor csak Szent György napján, április 24-én kellene kezdeni tologatni a gépet. Már csak azért is, mert átlagos évben a pásztorember ilyenkor ereszti ki a legelőre jószágait. A tapasztalat szerint ugyanis ekkor már képes eltartani az állatot a friss növekmény. Az okoskodást a hobbikertészek nyelvére fordítva: április végén már biztosan elő kell venni a fűnyírót. Sok öntevékeny kerttulajdonos számára a fűnyírás jelenti a kertészkedés csúcsát. Ez csak részben igaz, de nagyon fontos, hogy e rabszolgamunkához milyen segítséget, gépet választunk.

150_Years_of_Mowers_-_In_the_park-e1393173020673_1.jpgA fűnyíróknak múzeumuk is van

Aki kertjét eddig csak a fű-fa-virág koncepció alapján alakította ki, mert mondjuk ódzkodott a kapálás-gyomlálás problémájától, annak jó hír, hogy igenis érdemes megfontolni egy kis konyhakert létrehozását. Több okból is: a díszkertekben a fűnyírást nem lehet megúszni, viszont ha kialakítunk pár veteményes ágyást, máris kevesebb füvet kell nyírni, több friss zöldség kerül az asztalra, és több marad a pénztárcában, mint a zöldségesnél. Így aztán semmi okunk lemondani erről a lehetőségről!

A néphagyomány a nagycsütörtököt zöldnek is nevezi: így a böjt vége felé ezen a napon csak zöld növényeket ehetünk, amelyek már megteremnek a kertben. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mert a legkorábban kikelő zöldségfélék zöldek is, finomak is. E nap jellegzetes ételei a saláta, a sóska, a spenót, és legfőképpen a friss csalán, amit minden ételbe belefőztek, hogy megtisztulást és bő termést hozzon. A biztonság kedvéért a csirkék is kaptak vagdalt csalánt, nehogy őket elkerülje a bőség.

Urtica_dioica_Nagy_csalán.jpg

Tudta? Hazánkban 3 fecskefaj fordul elő

A fecskefélék családjából Magyarországon a füsti fecske (Hirundo rustica) tartozott (a múlt idő nem elírás!) a leggyakoribb és legismertebb madarak közé; számos versben feltűnik a régi falusi porták, állattartó épületek csicsergő madara. Színezete felül acélkék (távolabbról ez feketének tűnik), az alsó oldala fehér, torka téglavörös. Nagyon jellemzőek hosszú szélső faroktollai.

füsti fecske-csonkapeter_0830.jpg

A molnárfecske (Delichon urbica) szintén kötődik az emberi építményekhez, az állattartáshoz viszont nem. Fészkét a házak külső homlokzatára építi. Zömökebb alkatú, felül acélkék, alsó fele fehér, faroktollai rövidek, enyhén villásak, felülről nézve a farok tövén fehér folt látható.

molnárfecske-csonkapeter_0853.jpg

A partifecske (Riparia riparia) állománya nagyon hektikusan alakul hazánkban. Eredeti fészkelőhelyei a folyók által kialakított függőleges partfalak, ezek mellett gyakran megtelepszik homokbányákban is. Barnás színezetű, alsó része fehér, a nyak környékén egy barna szalaggal.

parti fecske-csonkapeter_3128.jpg

A leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövények eredetileg nagyon sokféle, különböző éghajlatú vidékről származnak, így igényeik is eltérőek. Ennek ellenére mindegyikük jól érezheti magát a kertünkben, ha fűszerspirált építünk. Maga az ötlet annyira zseniális, hogy akár a természet is megalkothatta volna, hiszen erre az alakzatra számos példa létezik.

Spirals-inspired-by-nature_wm.jpg

csalán.jpg

Április - Szent György hava

16. hét:

- április 14. (Tibor): Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés. A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

- április 17. (Rudolf): Nagycsütörtökön megszűnik a harangozás: "a harangok Rómába mennek", és legközelebb nagyszombaton szólalnak meg.
Zöldcsütörtöknek is nevezték, ilyenkor spenótot, sóskát, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

- április 18. (Nagypéntek): A legszigorúbb böjt és általános tisztálkodás napja: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, az állatokat is megfürdetik. Aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog a betegség, sőt ez a mosakodás megszépít és szeplők ellen is hatásos.

Ha nagypénteken esik, jó lesz a tavasz, ha szép az idő, üszkös lesz a termés.

 

A hétvégére mondanak derűt, borút, úgyhogy jobb, ha minden eshetőségre felkészülünk. Szerencsére annyi program lesz országszerte, hogy akkor sem kell kétségbe esnünk, ha esetleg a kertben nem találunk elfoglaltságot, vagy az időjárás nem kedvező a kinti munkához.

esős tavasz.jpg

Az orgonák pompás, illatos tavaszi növények. Általában az érettségi ballagásra bontanak virágot, a legtöbb helyen ingyenes tömegvirágként a vonulási útvonal és az osztálytermek díszeként illatoznak a szimpla vagy dupla fajták. Az idén azonban másról kell gondoskodni a teremdíszítőknek, ami nagy baj, ugyanis sok bokrot egyedül a virágtolvajok metszenek.

orgona.jpg

A kerti tó - a rendelkezésre álló helytől függetlenül - egyre nagyobb divat, és tényleg akár egy lavórral, vagy némi ásással és tófóliával bárhol létrehozhatunk egy kis "vizesblokkot". A blogon korábban már többször esett szó a különböző méretű tavakról, amelyek kialakításánál fontos, hogy néhány szabályt szem előtt tartsunk.

paddal.jpg

Megfigyelték, hogy a növények nem egyformán használják fel a tápanyagokat: vannak éhesebbek, amelyek hamar "kizsigerelik" a talajt, mások kevesebbel is beérik. Képletesen szólva, ha az éhesek mindig ugyanabból a tálból esznek, az gyorsan kiürül, míg a kis étkűek táljában megmarad az étel. Ezért célszerű, ha minden étkezésnél mindenki eggyel arrébb ül, és a másik tálból fogyaszt.

Ez a vetésforgó alapja, vagyis, hogy minden növény a következő évben más ágyásba kerül, mint ahol előzőleg volt. Így a talajnak van ideje feltöltődni, és a tápanyag is egyenletesebben fogy belőle.

kiszebab.jpg Kiszehajtás

- április 8. (Dénes) – A név a görög Dionüsziosz névből ered, melynek jelentése: Dionüszosznak – azaz a bor és a szőlő istenének - ajánlott.

- április 13. (Ida): Virágvasárnap, a húsvét előtti vasárnap. Sok helyen az egész hetet "virághétnek” hívják, amely a legalkalmasabb időszak a virágmagvak vetésére.

Virágvasárnap a barkaszentelés, a villőzés és/vagy a kiszehajtás napja is. A katolikus egyházban a virágvasárnapi mise előtt pálma- és olajfaágakat áldanak meg; a mi éghajlatunkon ezeket helyettesíti a barka, amely megszentelve tűz, villámcsapás és zivatar ellen hatásos. Ezenkívül rontás ellen is véd, ezért pl. a Zemplénben a szentkép alatt tartották.

A kert földjébe tűzött barkaág elűzi a férgeket.

Egyes vidékeken virágvasárnap volt a kiszehajtás. A kisze általában menyecskének öltöztetett szalmabábu, aki a telet, a betegségeket és a böjtöt jelképezi. Úgy tartották, aki elsőnek kezdi öltöztetni, nemsokára férjhez megy. Hogy megszabaduljanak tőle, a lányok végigvitték a falun, majd vagy elégették, vagy vízbe dobták.

A kiszehajtás mellett vagy helyett más vidékeken a villőzés volt szokásban. A villő szalagokkal, kifújt tojásokkal feldíszített fűzfaág, amellyel a lányok járták a házakat, és mindenhol elénekeltek egy nótát. A ház gazdasszonya kiment a lányokhoz, valamelyik villőágról letört egy gallyat, és sorra verte őket, hogy minél hamarabb férjhez menjenek. A villőző lányok ajándékba általában hímes tojást kaptak.

A tavaszi nagytakarítás, pakolászás során sok minden előkerül, amivel már régóta nem találkoztunk, vagy esetleg mindig kerülgettük, de nem tudtuk eldönteni, mi legyen vele. Notórius gyűjtögetőknél nem kérdés, hogy megtartják, de másoknak is érdemes megfontolni, mit lehet esetleg kezdeni egy-egy tönkrement vagy megunt tárggyal. Nem biztos, hogy minden szemétre való, a kertben sok dolgot újra lehet hasznosítani. Gondoljunk csak a blogon sokszor emlegetett "jelszóra": Ültetni bármibe lehet!

törött váza.jpgPl. törött agyagvázába: a pangó víz kizárt

A cseresznyefa (sakura) virágzása Japán-szerte a tavasz ünnepe. Nagy ország lévén március végétől májusig is eltart a japánkertek egyik legfontosabb jelképe előtti tisztelgés. Sokféle fajtája létezik, fehér, rózsaszín, 5 szirmú vagy telt virágú. Az egyik legkülönlegesebb a Cerasus 'Yoko', amelynek levelei még nincsenek, amikor virágzik, így fa koronája egy összefüggő rózsaszín felhő. A japán cseresznyék közös tulajdonsága, hogy rengeteg virágot hoznak, de termésük jellegtelen, nem ehető. A legelterjedtebb fajtákról hasznos összefoglaló olvasható itt.

IMG_0489.JPG

Trükkös kapálás

A gazok ellen folyamatos harcot kell vívni, aminek első lépése, hogy felismerjük a kert nemkívánatos látogatóit. Pusztításukat nem érdemes halogatni, mert az idő nekik dolgozik: erősödnek, sokasodnak. Nem feltétlenül kell vegyszerért nyúlni, ragyogó eszközök lehetnek ellenük puszta kezünkön kívül a kapafélék.

5.jpg

Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Az ijesztő tudományos név (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla - ráadásul csak egy a számos közül) ne rettentsen el senkit, hisz "csupán" a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak pedig azért hasznos, mert íze hasonló, és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen.

garden-chard.jpg

A korán jött tavasz egyik nagy előnye, hogy a közterek, parkok is a szokásosnál korábban kivirulnak, így nem kell májusig várni, hogy folytathassuk Park Life sorozatunkat. Ma egy régi kedvenchez térünk vissza, mert megérdemli.

P1020715 másolata.JPG

Április – Szent György hava

14. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle.

- április 5. (Vince): Ha addig nem, Vince napjától már mindenképpen itt a tavasz.

- április 6. (Bíborka): Ha Bíborka napján esik az eső, szűk esztendő várható, már ami a termést illeti.

Ki gondolná, hogy krumplit ásó és kapa nélkül is lehet vetni?! Pedig. Én sem hittem benne, amikor először olvastam róla, aztán kipróbáltam, és működik!

Közeleg a ragyogó időt ígérő hétvége, végre sokat lehetünk a kertben: egy kis kapálással vagy gyomhuzigálással, fűnyírással, magvetéssel vagy a már bevetett barázdák csinosításával tölthetjük az időt. Ennek egyik módja, ha a sorokat mutatós jelölőkkel látjuk el.

291fed8e6d9de96f3c2b3f53aa33bc52.jpgNa jó, ez talán kicsit túlzás, de ha hegyekben áll a családi ezüst és véletlenül pont ötvösök vagyunk...

A sokarcú sárgabarack

A legtöbb kertben az átlagosnál egy hónappal előbbre járnak a növények; aki jól ismeri őket, megállapíthatja, nem mindegyik siet, de a gyorsan ébredők között elöl járnak a sárgabarackok. A legkorábbiak március végére már be is fejezték a virágzást. Ezekután már csak reménykedni lehet, hogy a virágokból ízletes termés is lesz.

48035794.jpgA pompás virágok mindig bő termést ígérnek, de sok múlik a tavaszi éjeken

A harkályokról szóló előző posztból már megtudhattuk, hogy a szó szoros és átvitt értelmében is nagyon sokszínű az erdők doktorainak is nevezett harkályfélék családja. Mai írásunkból további érdekességek derülnek ki.

Tudta? A legnagyobb európai harkályféle varjú méretű.

A fekete harkály a legnagyobb európai harkály. Fekete színű, piros sapkával (a tojóé kisebb). Az 1980-as években még élményszámba ment, ha valaki látott egyet, manapság már gyakori, a legkülönbözőbb élőhelyeken előfordul. Amire szüksége van: a nagy törzsű, öreg fák. Főleg a nyárfát és a bükköt kedveli, ebbe ácsolja ovális nyílású odúját, amit később majd előszeretettel használ fészkelésre a kék galamb, vagy a macskabagoly.

Több odút is készít, ezekből van, amit csak éjszakázásra használ. Repte erősen hullámzó, csapkodó, hangja (többféle is van) nagyon jellegzetes.

Tudta? A legkisebb hazai harkály csak akkora, mint egy veréb.

A másik véglet, a mindössze 20 grammos kis fakopáncs. A különböző méretű harkályok nagyon szépen megosztoznak az erdő különböző táplálékot adó részein (niche). A fekete harkály a keményebb, nagy munkát kívánó feladatot is megoldja, méretéhez a nagy törzsű fák illenek. A kis fakopáncs az ágak végein keresi táplálékát, ott, ahová a többi harkály már nem követheti. A közép fakopáncs az öregebb erdők ágain tevékenykedik, a zöld küllő a talajon. A kis fakopáncsnál végeztek vizsgálatokat arra vonatkozóan, mekkora területről szerzi be a táplálékát. A fiókanevelési időszakban ez 40 hektár volt, téli időszakban viszont a bejárt terület 700 hektárra növekedett!

Tudta? Télen a nagy fakopáncs tobozműhelyt működtet.

A téli időszakban a helyhez kötött madaraknak abból kell megélniük, ami az adott területen található. A harkályok, mint sok más madár, a rovarbőséges nyári időszak után az ínségesebb téli időkben a magfogyasztásra állnak át. Szorgalmasan látogatják a madáretetőket és nagyon szeretik a fenyőmagot. Ha figyelmesek vagyunk, téli időszakban utak mentén is találkozhatunk halomnyi szétvert fenyőtobozzal, holott a közelben egy fia fenyő sincs. Ezt a harkály műveli. Leszakítja a fenyőtobozt és egy olyan helyre viszi, ahol jól rögzíteni tudja ahhoz, hogy csőrével ki tudja vésni belőle a magokat. Ezeket a helyeket rendszeresen használja, és oda cipeli a környéken leszedett tobozokat.

Tudta? A harkályok dobolással jelzik a költőhelyüket.

Közép fakopáncs

Tél végétől, főként szép, napos időben egyre gyakrabban lehet hallani pergő-rezgő fahangot. Olyan ez, mintha az egyik végén rögzített vonalzót megpendítenénk. A harkályok jelölik így a költőhelyüket, kommunikálnak a szomszédaikkal és az arra járó, idegen fajtársakkal. Mindkét nem (hím és tojó is) használja ezt a jelzésrendszert. Érdekes, hogy a vájt fülű madarászok a dobolásról is képesek megmondani, melyik faj szól. Más az üteme, a hossza. A fekete harkálynak például egészen lassan pergő, mély tónusú, a kis fakopáncsé ezzel szemben nagyon gyors és magas. Egészen extrém esetekkel is lehet találkozni. Egy esetben a Gerecsében nagyon furcsa hangra lettem figyelmes. Dobolás volt, de valami egészen fura hangszínnel. Amikor megtaláltam a hang forrását, kiderült, hogy egy nagy fakopáncs egy nagyfeszültségű traverz vasát ütötte, és szemmel láthatóan nagyon élvezte ezt a furcsa, fémes hangzást.

Tudta? A harkályok megbonthatják a házak külső szigetelését.

A harkályok egyes fajai bevonultak a települések parkjaiba, együtt élnek a városi emberekkel is. Ez azonban  nem mindig problémamentes. Néhány honfitársunknak egy új jelenség okoz fejtörést, és nem kis bosszúságot. Harkályok – pontosabban egy-két renitens egyed – azzal szórakoznak, hogy odúkat vésnek a házak külső szigetelő rétegébe. Hiába vakolják újra és újra a megbontott részeket, a madarak ismét nekiállnak és szétverik. Ha jól belegondolunk, a szigetelő anyag üregesnek tetsző hangja ugyanolyan, mint a már korhadó fáé. Csak az első lépést kellett megtennie a madaraknak: a falra kellett szállniuk. Éppen ez az a pont, ahol közbeléphetünk. Ilyen problémánál azt kell megakadályoznunk, hogy a madár rászállhasson a falra. Vagy olyan vakolatra lesz szükségünk, amelyen nem bír megkapaszkodni, vagy, ha ez nem megoldható, akkor marad a fal elé lógatott álcaháló.

Szöveg és fotók: Pénzes László ornitológus

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Vetőszalag házilag

Talán 2 éve lehetett, hogy anyósom elszalajtott minket a legközelebbi gazdaboltba sárga- és fehérrépamagért. Sárgarépából csak vetőszalag volt aranyárban, de az eladó megnyugtatott, hogy nagyon megéri, mert egyenletesen nő ki, nem kell egyelni, és a gaznak sem marad hely.

MacKenzie-vegetable-garden.jpg

Vető paraszt, Hódmezővásárhely, 1907

Március - Böjtmás hava

13. hét:

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposztaültetést e napon végezték.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani. A palántaültetés, fatisztogatás napja is egyben. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha derült az idő, bő termés várható. "Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője."

Szombatra ragyogó napsütés, tavaszi meleg várható, úgyhogy érdemes kinti programokat szervezni. Vasárnaptól már jön a csapadék, ami viszont a kertünknek tesz jót.

DSC_0356.JPG

A magaságy(ás) vagy kiemelt ágyás az utóbbi években egyre népszerűbb, ami nem is csoda, hiszen egy sor jó tulajdonsága van:

- ha elég magasra építjük, nem kell hajolgatni kertészkedés közben;

- kis helyen is gazdag konyhakertünk lehet a tápdús talajnak köszönhetően;

- sokféle növényt termeszthetünk, kipróbálhatunk, amelyek kertünkben egyébként nem élnének meg;

- ha jól választjuk meg a keretet, szép dísze lehet a kertnek;

- a magasság és a keret távol tarthatja a háziállatokat, de a csigákat is;

- melegigényes növények (pl. paprika, paradicsom) jóval korábban ültethetők bele, mint hagyományos zöldségágyba.

21.jpg

Ablak a diófácskán

Diófánk, miután kinőtte a nyári konyhát, nekirugaszkodott, és olyanná vált, amilyennek egy diófának lennie kell. Már kétszer sikerült fűrésszel, hernyózó ollóval megritkítani, amitől még jobban nekiindult. Betegségein is úrrá lettem, és már néhány éve stabilan olyan 150 liternyi egészséges diót terem. Most már csak az ízével van baj: anyósom - családunk legnagyobb diófelhasználója - szerint nincs vele mit tenni, keserű diót terem, ezért minden ősszel visszautasítja. Legutóbb azt mondta, már vett a piacon. Hallottam mindenféle népi praktikáról: rövid hőzuhanyról, dörzsölésről, de úgy érzem, nekem a dióból elég a permetezés, a levél- és termésgyűjtés. Évről évre a cinegéké lesz.

P1140182.JPGA diófánk árnyékára nincs panasz, csak a termése kicsit keserű

A Gardenexpo-játékunkra 39 helyes megfejtés érkezett. A beérkezés sorrendjében beszámozott nevekből a random.org segítségével véletlenszerűen választottunk ki 3 számot. Ezek a 14, 16 és 10.

A páros belépők nyertesei tehát:

16. Ványi Hajni

14. Pap Gábor

10. Nagy Ágnes

Gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Erdőt járva, de parkokban, kertekben is gyakran találkozhatunk a fák törzsén kúszó, tarka tollazatú madárral: ő a harkály. Jellegzetes külleméről már a gyerekek is felismerik az erdők doktorát.

Tudta? Hazánkban 9 harkályfaj fordul elő.

Fekete harkály

(x) Tea tulipánokkal, Fészek - bölcső, Elérhető nyugalom, Gyermekkori emlékkép… az idei Gardenexpón felépülő gyönyörű bemutatókertek fantázianevei már előrevetítik, milyen izgalmas lesz a Kertpályázat döntője, amibe látogatóként mi is bekapcsolódhatunk, ugyanis részben a mi szavazatunk alapján dől el, ki számíthat a győztesnek járó 1 millió Ft díjazásra a szakma és a nagyközönség elismerésén kívül. A fantasztikus kertek mellett rengeteg újdonság, a legfrissebb kerti trendek és a tavasz illata vár minden kertet szerető látogatót március 21-23. között a Budapest Sportarénában. A Gardenexpo társrendezvénye az Orchidea Ünnep több ezer virágzó orchidea különlegességet tartogat számunkra.

Az angoloknak, gondolom, nyilvánvaló tény, engem viszont meglepett, hogy Károly herceg nemcsak a nők, hanem a kertek nagy szerelmese is. A "zöldujjú" trónörökös a Highgrove-i birtokon (Gloucestershire) már több mint 30 éve bizonyítja, hogy jó érzéke van a kertészethez, vagy legalábbis megtalálja hozzá a megfelelő embereket.

Ahogy ígértük, játékot hirdetünk az idei Gardenexpoval kapcsolatban. Csupán három egyszerű kérdésre kell válaszolni:

 1. Mikor lesz az idei Gardenexpo?
 2. Hol lesz a Gardenexpo?
 3. Mi a Gardenexpo társrendezvénye?

A helyes válaszokat beküldők közül 3 szerencsés nyertes páros belépőt nyer a kiállításra. A válaszokat 2014. március 19-én 18.00 óráig várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre. Sorsolás még aznap.

Jó játékot, sok sikert!

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

Ha hinni lehet az időjósoknak, ünnepi hétvége ide vagy oda, a programjainkat jó, ha szombat első felére tervezzük. Délutántól már lehűlést, záporokat és viharos szelet ígérnek. Aki mégis úgy látja, az ő kertjét elkerüli a baj, tegyen-vegyen nyugodtan.

A tavaszi feltöltődésre növényeinknek legalább akkora szüksége van, mint a tél végére lepukkant emberi szervezetnek. Miközben mi tömjük magunkba a medvehagymát, csírákat, savanyú káposztát, kertünkről sem szabad megfeledkeznünk. Tegnapi posztunkban már esett szó a tápanyagpótlásról, folytassuk a sort egy természetes lehetőséggel.

Naponta hatalmas mennyiségű, tápanyagban gazdag szerves anyag, soha el nem apadó forrás. Mi az? Az elefánttrágya! Ez a hatalmas állat rendkívül nagyvonalú az elfogyasztott táplálékkal: a hasznos anyagok nagy részét egyszerűen kiüríti. Napi 50-100 kg-ot. A növények nagy örömére.

A laikus kertbarát számára még a metszés tudományánál is sejtelmesebb a tápanyagpótlásé. A kettő közötti hasonlóság: könnyű hibázni, és a szerencsétlen növénynek időre van szüksége, hogy túljusson a bajon, ha egyáltalán túléli. Ráadásul a tápanyagpótlás pénzbe is kerül.

Az elrontott műtrágyázás miatt ki is éghet a gyep

Hagyma az ablakban

Többek között az a jó a tavaszban, hogy egyik hagymaőrületből a másikba eshetünk. Most éppen medvehagymával tömjük magunkat, de mellette ott a népiesen pázsithagymának vagy pázsitfűnek nevezett metélőhagyma, lánykori nevén snidling (Allium schoenoprasum). Kinek a kertjében, kinek az ablakában. Nálunk ez utóbbi.

Régi adósságot törlesztettünk a hétvégén, és majdnem idén is lecsúsztunk a lényegről. Sok éve készültünk már, hogy meglátogatjuk az Alcsúti Arborétum hóvirágait, de a korábbi években vagy esett az eső, vagy pl. tavaly hirtelen visszajött a tél, így mindig elmaradt. Pedig nagyon megér egy kirándulást! Már az odavezető etyeki út is egy csoda a 170 éves platánsorral, az arborétumban pedig kora tavasszal egyik ámulatból a másikba esik a látogató.

(x) A hóvirág, a medvehagyma, a virágzó aranyfa és a pacsirta éneke mellett a tavasz legbiztosabb jele minden évben a Gardenexpo. Március 21-23. között a Budapest Sportaréna megtelik a tavasz illatával, a legfrissebb kerti trendekkel, ötletekkel. Ráadásul idén az Orchidea Ünneppel is bővül a kiállítás.

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

Egy régi kertészbölcsesség szerint "amíg a föld a csizmára tapad, nem szabad a talajra lépni", márpedig ez a tegnapi eső után elég valószínű. Mindenesetre a hétvégre szép napos időt jósolnak a hozzáértők, úgyhogy nem kell lemondani a kertészkedésről.

Fotó: Mucsi Melinda

A tél hiányának eddigi legpozitívabb hozadéka, hogy nagyon korán előbújt a medvehagyma (Allium ursinum). Nem kis örömömre már két hete megjelent a piacon (legalábbis nálunk), éppen jókor, mert tél végi zöldhiányomat ilyenkor már sem a brokkoli, sem a káposzta nem képes kielégíteni. Csak a szép sötétzöld medvehagyma!

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Mégpedig a szizálagávé (Agave sislana), ráadásul életében egyszer. Most éppen a Nyíregyházi Állatparkban egy 20 éves példány először és utoljára, mert a magérlelés után a növény elhal.

Tavasztól őszig könnyen elboldogul a madarász a vadludak határozásával, mert csak 1 fajjal, a nyári lúddal találkozik. Szeptember végén aztán - amikor a gólyák már rég elmentek és a fecskék is lassan elhagyják költőhelyüket - az ősz csalhatatlan jeleként tűnnek fel az északi tájak vándorló vadludai is jellegzetes "V" alakban az égbolton.

Tudta? Hazánkban csak egyetlen vadlúdfaj költ.

Mégpedig a nyári lúd (Anser anser). Ez a nagytestű faj elterjedt korai fészkelő a tavak nádasaiban: áprilisban már fiókáikat vezetgető családokat figyelhetünk meg. A gúnár is részt vesz a fiókanevelésben, kotlás idején őrködik a fészek körül, a fiókák kelése után is védelmezi, vezetgeti a családot. A fiókákat a két szülő közrezárja, amint átúsznak a nyílt vízen. A kis libáknál nagy a pusztulás az első hónapban. Rossz idő esetén megfáznak, predátorok is tizedelik őket (róka, barna rétihéja). Nagyon jól nyomon lehet követni ezt a folyamatot tavasszal. Kezdetben a családok még 6-10 néhány napos fiókát vezetnek, egy hónappal később ugyanezekben a családokban már csak 3-5 fióka úszkál a szülők között. A fele eltűnt menet közben. A Fertő-tó kiváló helyszín a nagy számban költő nyárilúd-családok megfigyelésére; a madarak megszokták az ember közelségét, sokkal bizalmasabbak, mint másutt.

Keukenhof, Európa kertje

Éppen egy hete Hollandiában jártunk képzeletben egy poszt erejéig. Ha már ott vagyunk, ne siessünk vissza a saját portánkra, hiszen nemsokára, ahogy minden évben, a világ legnagyobb virágoskertje nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Komposztálni jó!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat: tudjuk, melyik színű gyűjtőbe milyen hulladékot tegyünk. De mi a helyzet a biohulladékkal? A többségünk azt felelné: megy a kukába! Tudja, mennyi szemét van a kukákban?

Cikk4_kép1.jpg

Nagyszüleink jól tudták, milyen fontos, hogy minél kevesebb dolog menjen kárba. Ami haszontalan szeméthalomnak tűnt, azt is fel tudták használni. Alapos megfontolás után ma is szinte minden hulladékot újra lehet hasznosítani.

A csomagküldők katalógusaiban fellelhető sárgarépafotók láttán a hobbikertésznek hamar kedve szottyan termesztésével próbálkozni. A répával azonban csak az kezdjen, aki kedveli az ásást, e növény ugyanis a laza talajban érzi jól magát, pontosabban ilyen közegben fejleszt pompás karógyökeret. Ha kötött a föld, akkor a narancsszín répa csak girbegurba csúfsággá sikeredik. Nemcsak a laza talaj, hanem a kellő táperő és - a vaskos gyökér fejlődése kezdetén - a gondos öntözés is fontos.

répa.jpg A répa hálás gyökér, hatalmasra nő, ha laza talajba kerül és bőven kap tápanyagot és vizet

Levelet kaptunk: "Kedves Kapanyél! Van egy csudás gömbakváriumom és megtölteném. Szeretnék érdeklődni, hogy is kell ezt összeállítani. Milyen rétegek kellenek stb:) Segítesz?"

Természetesen segítünk Szilvinek, és feltehetőleg nemcsak neki. Gömbakvárium sok családban akadhat, miután most már 4 éve, hogy tilos ilyenben halat tartani.

hal-izu-viz-cicaknak-_1.jpg

Az idézet Robert Frost amerikai költőtől származik, és valószínűleg igazat kell adnunk neki. Bár jobb lenne, ha a kerítésnek és a kapunak is csak jelképes telekhatár-kijelölő szerepe lenne, ez egyelőre sok helyen csak vágyálomnak tűnik. Kapukról már többször írtunk a blogon, de ne menjünk el szó nélkül a kerítés mellett sem, ha már körbebástyázzuk magunkat.

kerítés kapu szomszed vessző kaktusz

Sokfelé jártam már az országban és a világban, de mindig újabb és újabb helyekre bukkanok, ahová feltétlenül érdemes lenne eljutni. Legutóbb Monet kertje került fel a bakancslistámra, most pedig itt egy újabb gyöngyszem, amit semmiképpen nem szabadna kihagyni.

Február - Böjtelő hava

9. hét:

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak.

A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz.

Az enyhe tél hatásaként előbb indult és indul a növények vegetációja. A kártevők nagymértékű elszaporodása okozhat problémát kertjeinkben. A fent leírtak alapján a következő munkákat ajánlott elvégezni minél hamarabb.

Metszések

A lombhullató növényeket bátran metszhetjük, kivéve a szőlőt és az őszibarackot. A biztonság kedvéért a rügyek felett hagyjunk hosszabb ágrészt, mert lehetnek még erősebb fagyok. A sebeket feltétlenül kezeljük! Az örökzöldek vágásával még várjunk!

Holdkóros növények

A kertésznaptár normális dolog: a napok múlásához igazítva alkalmas az egymást követő teendők felsorolására. Létezik mások által előre elkészített, de van házi változata is, amolyan határidőnaplóba karistolt "vásárlás, metszés, virágnyílás…" és még sokféle rubrika. A modern világban létezik papíralapú és digitális kertésznaptár is. A kéznél lévő okosság összeállítható tudományos és rutinalapon is. Rögvest idekívánkozik, hogy a kerti teendőket soroló kiadványokat nem szabad örök érvényűnek tekinteni, hiszen a hőmenet régiónként, kertenként változhat, és ekkor még csak egyetlen - ám a növényi élet számára fontos - tényezőt emeltünk ki.

saeen-pflanzen-mondphase-280x260.jpg

Ha pontos a vetés ideje, gyorsabban megindul a növény

Bár az időjárás arra ösztönözné az egyre türelmetlenebb kertészt, hogy azonnal vetni kezdjen a kertben, amint a tavasz első jelei mutatkoznak - főleg, így, hogy nem is volt igazán tél -, nem kell elkapkodni a dolgot. Nem késünk le semmiről. Amíg az évszakok végre eldöntik, ki megy, és ki marad, akad a portán egyéb tennivaló (ezekről is hamarosan írunk), de ha a vetőmagokat már beszereztük, akkor egy lépéssel közelebb vagyunk a célhoz.

A türelmetlenebb (vagy csak rendes) kertészember ilyentájt az ablakpárkányra helyezi át tevékenysége központját. Nyilván már sok helyen sorakoznak a saláta-, paprika-, paradicsom- meg mindenféle virágmagokat rejtő tejfölös poharak, tőzegcserepek, csíráztató edények.

safe_image.php.jpg

Az elmaradt tél miatt ugyan nincs akkora forgalom a madáretetőkön, de az előző posztban megismert cinegék mellett még jó néhány távoli rokonukkal is találkozhatunk.

Kékcinege - ő nemcsak nevében az

TUDTA? Nem minden cinege cinege.

A valódi cinegék a Parus nemzetségbe tartoznak. Vannak azonban olyan madarak, amelyek nevükben cinegék, de azokkal csak távolabbi rokonságban állnak. Ilyen a barkóscinege és a függőcinege. Életmódjukban, költési szokásaikban merőben eltérnek az odúlakó cinegéktől, néhány tulajdonságuk egészen páratlan.

búbospacsirta-csonkapeter_1537.jpgBúbos pacsirta (Fotó: Csonka Péter)

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

Szép hetet!

Ismét felvirradt a sokakat megosztó ünnepnap, amit mi a családban nem tartottunk soha. Ahogy a "kötelező" nőnapot sem, inkább a szorgos hétköznapokban próbálunk figyelni egymásra. Viszont az évek múlásával egyre megengedőbb lettem, mert végül is szeretni, szeretve lenni és ünnepelni jó. Ennek ellenére döbbenettel vegyített csodálkozással figyelem, ahogy a 18 évesem lázas készülődéssel várja február 14-ét, nem feltétlenül azért, mert az öccse Bálint...

560d9f8bbd8ba463ba0fd286e5823a31.jpg

A "Kell-e nekünk Valentin?"- témakört egyszer már körbejártam itt, most ebbe nem is szeretnék újra belemenni. Amennyiben tényként kezeljük, hogy minden alkalmat meg kell ragadni az ünneplésre, együttlétre, meglepetésekre, akkor viszont adjuk meg a módját!

A már hosszabb ideje tartó fagymentes időben pezsdül a természet is. Aki időben eldugdosta a gyepen a korai hagymásokat, vagy a régieket a földben hagyta, már megtapasztalhatta: előbújtak. Ez azt is jelzi, hogy a téli pihenőt tartó lombhullatók is megkezdik a szezont.

A gyümölcsök között a tél végi versenyfutásban a leggyorsabbak közé a mandula és a kajszi tartozik. Néhányukon már egy-két kósza virág is megjelent.

040402_új barackfa.JPGEgész évben figyelni kell a kajszifákat, különösen a virágokat

Kapunyitás

"A kapu sokat elmondhat a házigazdáról: tanúsíthatja rendszeretetét vagy árulkodhat hanyagságáról." (Jávor-Küllős-Tátrai: Kis magyar néprajz a rádióban) Ez a mondat ugyan a székelykapuról szól, de bármely kertkapura érvényes lehet. A kapu olyan, mint a portás: az első találkozáskor mély benyomást tesz, rögtön megvan a véleményünk az adott helyről. Így aztán nem mindegy, milyen.

2.jpg

Egyszerű, szinte láthatatlan, mégis szép

Most, hogy a tél elkerülni látszik bennünket, érdemes kicsit körülnézni a portán, lehet-e, kell-e valamit javítani, változtatni, cserélni. Pl. a kaput, amellyel általában keveset foglalkozunk. Ha záródik, az már elég, pedig sokkal többre érdemes.

        

Én szívem szerint csak jelképesen használnék kerítést is, kaput is, de ez nem nagyon kivitelezhető. Pedig milyen jó lenne, ha a kapu csak esztétikai élménynek kellene, nem pedig őrző-védő funkciót látna el.

3.jpg

9.jpg

Igaz, a kettőt lehet ötvözni is.

7.jpg

8.jpg

A régi kaputól sem kell feltétlenül megválnunk, néhány ötlettel könnyen újjá varázsolhatjuk. Egy kis festék, virág vagy némi tisztítás is csodákra képes.

14.jpg

17.jpg

19.jpg

Aki szeret és tud is barkácsolni, lomtalanítás helyett új kertkaput is készíthet megunt vagy tönkrement kerti szerszámokból, régi ajtókból.

13.jpg

12.jpg

18.jpg

Aki pedig olyan szerencsés, hogy kerttulajdonos létére iparművész, kovácsmester, szobrász stb., vagy csak szabadon engedheti a fantáziáját és a pénztárcáját, annak a határ csak a csillagos ég, na meg esetleg a jó ízlés.

5.jpg

11.jpg

Ha már a székelykapuval indítottunk, zárjuk is egy azon gyakori felirattal: "A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség."

A kertnek, a kerítésnek és a lelkünknek kedves kapu megtalálásához további ötletek és források a képekre kattintva és a Kapanyél Pinterest-oldalán.

Azt mondják a hozzáértők, időnként változtatni, újítani kell, akármivel foglalkozik is az ember. A tavasz közeledtével a természet ezt minden évben megteszi, a Kapanyél életében pedig most jött el ez a pillanat.

Bár a post.r felületén teljesen újak vagyunk, a Kapanyél januárban ünnepelte 3. születésnapját. Annak idején egy lelkes, sokféle emberből álló kis csapat kezdte a blogolást. A szerzők között megfordult már bölcsész, tanár, mérnök, statikus, ornitológus, de munkánkat folyamatosan szakértők is segítik: Czauner Péter kertészmérnök és Bálint Károly kertépítő. Sokfélék vagyunk, ezért témáink is szerteágazóak, de egy közös pontunk van: minden érdekel bennünket, ami a kerttel, a kertészkedéssel kapcsolatos. Van köztünk, aki csak néhány balkonládában gondozza gangkertecskéjét, van, aki zsebkendőnyi kertet birtokol. Van, aki csak virágokat nevel, és van, aki több gyümölcsöst, konyhakertet is művel.

Meyer-citrom

Nemrég a zöldségesnél vettem néhány citromot, és bár feltűnt, hogy egyik-másik kicsit narancsosabb színű a többinél, a kora reggeli óra nem ösztönzött a dolog mélyebb elemzésére. Aztán a zöldséges megkérdezte, tudom-e, hogy a citrom közé citrancsot is kevertem? Nem tudtam, de gyanút fogtam, mert eddigi ismereteim szerint a citrancs a grépfrút magyaros neve, ha valakinek a kiejtés szerinti helyesírás nem tetszene.

Elkezdtem hát nyomozni, és hamar kiderült, hogy teljesen véletlenül egy rendkívüli citrusfélét sikerült beszereznem: a Meyer-citromot. Formára inkább citrom, színre közelebb áll a narancshoz, az íze pedig (nekem) a mandarinét idézi. Nem is igazán lehet tudni, hogy citrom-narancs vagy inkább citrom-mandarin természetes hibridje-e.

P1020385.JPG

A tél beálltával az etetőkön nyüzsgő madarak leggyakoribb fajai a cinegék. Ők azok, akik legelsőként találják meg a kitett napraforgót, de bármilyen furfangos technikát kívánó etető szerkezetből meg fogják szerezni az ennivalót. Kutatnak az avarban, mint a rigók, csüngnek a fák ágain, megkapaszkodnak a fatörzsön, mint a csuszka. Tavasztól nagy rovarpusztítók, télen viszont átállnak egy teljesen más kosztra: rájárnak a napraforgóra, faggyúra, konyhai hulladékra…

kékcinege 7.jpg

Régi népélet naptára

balázs.jpgBalázsolás

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle - vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

Vidám jácintvég

Sokan pohárban vagy cserepes föld tetején hajttattak karácsonyra jácintot, krókuszt, esetleg tulipánt. Ha jó volt az időzítés, akkor ezek mostanában már igencsak kókadoznak. Ha viszont a hagyma kemény tapintású marad, nem szabad a szemétre dobni, érdemes megmenteni. A kevésbé gyakorlottaknak tudni kell, hogy az így virágzásra fogott hagymákat csak egyszer lehet hajtatni, de a kertbe kiültetve még évekig virágozhatnak. (A vízbe ültetett hagymák legkorábban két év múlva hajtanak virágot.)

bulbose-primaverili.jpgTélen bármibe érdemes hagymást ültetni

AGROmashExpo 2014

2014. január 29. és február 1. között a Hungexpo területét ismét ellepik az agrárszektor képviselői. Tavaly is már úgy tűnt, hogy a Budapesti Vásárközpont megtelt, de a szervezők szerint idén még nagyobb, nettó 35 000 négyzetméteren várják a látogatókat.

agromash_webkreativ_630x201_HUN.jpg

Idén is együtt rendezik az AGROmashEXPO-t és az AgrárgépShow-t, ahol a hazai gépgyártók és -forgalmazók szép számban vannak jelen. Több pavilonban, de azért mégiscsak egy helyen látható minden újdonság, többek között az Év Traktora is.

Amint már sokan értesülhettek róla, tegnap volt a Kapanyél blog születésnapja. Az ünnepi alkalomból játékot hirdettünk: egyetlen kérdésre kellett helyesen válaszolni, mégpedig erre:

Hány éves a Kapanyél?

A helyes válasz: 3!

28 helyes válasz érkezett, amelyeket a beérkezés sorrendjében beszámoztunk, majd a szokásos random.org segítségével kisorsoltuk a három szerencsés nyertes.

Íme a beküldők listája:

 1. Zoltán Fekete
 2. Magyar Éva
 3. Várnai Viktória
 4. Kiss Éva
 5. Anikó Varga
 6. Spaits-Pobori Zsófia
 7. Horváth Norbert
 8. Zsolt Demény
 9. Attila Siposs
 10. Mészáros Zoltán
 11. (Gergely)
 12. Kalman Matolcsy
 13. Tordai Magdolna
 14. Angeli K.
 15. Kóczián Józsefné
 16. Noémi Kajtor
 17. Dr. H. Vargáné
 18. Török Ágnes
 19. Nagy, Marianna
 20. Forrás Erzsébet
 21. Ceglédi Józsefné
 22. Szilvia Bíró
 23. Márta Kovácsné Kleizer
 24. Adrienn Csalló
 25. Csaba Matyas
 26. Kiss Katalin
 27. Anita Gál
 28. Gyarmati Krisztina

A gép pedig ezt dobta:

kapa3.jpg

Ezúttal tehát nekik kedvezett a szerencse: Bíró Szilvia, Kiss Katalin és Forrás Erzsébet. Nyereményük Renate Müller: Vízkultúra c. könyve a Cser Kiadó felajánlásából.

big_142143.jpg

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. A többieknek is köszönjük, hogy játszottak, legközelebb is tartsanak velünk!

Kapanyél-születésnap

kapa boldog.png

Ma reggel döbbentünk rá, hogy születésnapunk van! Ennek úgy megörültünk, hogy gondoltuk, meglepjük a kedves Olvasót is egy kis ajándékkal. Ehhez csupán egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolni:

Hány éves a Kapanyél blog?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk ma éjfélig. A helyes számot beküldők közül 3 szerencsést sorsolunk ki, akik a Cser Kiadó egyik remek könyvét nyerik majd.

Játékra fel!

Régi népélet naptára

P1070300 másolata.JPG

Február - Böjtelő hava

5. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ha süt a nap, és a medve vagy a borz meglátja az árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz.
Ha hideg van, és még havazik is, akkor nemsokára tavasz lesz: „Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél.”

A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

Legalábbis a német-cseh határon. A Cseh-erdőben elterülő Šumava Nemzeti Park a német oldalon a Bajor-erdei Nemzeti Parkban folytatódik. Régen a kettőt szögesdrót választotta el, jelölve az államhatárokat. Hiába telt el azonban 25 év a határok megszűnése óta, a szarvasok – úgy tűnik – nem felejtenek.

szarvas.jpg

A cseh oldalon kutatók 6 évig figyelték a jeladós nyakörvvel ellátott szarvasokat. A megfigyelések alapján feltételezik, hogy a szarvastehenek generációkon át adják tovább, hol van territóriumuk határa. Legalábbis a „cseh” szarvasok mindig pontosan ott fordulnak vissza, ahol régen a szögesdrót húzódott.

A német oldalon kicsit bonyolultabb a helyzet. Évente 20 állatra raknak jeladót, eddig száznál is több állattól gyűjtöttek adatokat. Megfigyeléseik szerint csak a tehenek maradnak a német oldalon. A magyarázat egyrészt földrajzi eredetű; a cseh-német határon húzódó hegyhát tarthatja vissza őket. Másrészt a cseh oldalon pár éve újra lehet vadászni, ezért a tehenek valószínűleg biztonsági okokból is a német oldalon maradnak borjaikkal.

Bezzeg a „német” szarvasbikák! Főleg a fiatalabbaknak nem számít se hegy, se veszély; több kilométert is képesek megtenni az egykori határt átlépve, hogy szép cseh nőstényeket találjanak. Ők tudják, miért.

Forrás

Fura szerzemények a levéltetvek. Érdekes és csodálatra méltó lények, kár, hogy sokféle haszonnövényen lakmároznak, s ennél is nagyobb baj, hogy e parányok veszedelmes, a növények szerveire, életére törő vírusokat is terjesztenek. Ha terjedésüket megakadályozni nem is lehet, valahogyan kedvüket kellene venni, hogy ne kedvenceiken telepedjenek meg. Ehhez viszont személyesen ismerni kellene őket. Mielőtt a kertben vad lemosó permetezésbe kezdenénk, érdemes a barikád túloldalán nyalakodó és szívogató tetűseregről többet megtudni. Aki mélyebben szeretne a témában elmélyedni, annak ajánlhatom Basky Zsuzsanna e témában írt nagyszerű tudományos munkáját.

492px-Myzus_persicae.jpgA légies őszibarack-levéltetű nem válogatós; gazdanövénye lehet az uborka, tök, görögdinnye, spárga, bab, répafélék, brokkoli, káposzta, zeller, kukorica, padlizsán, saláta, mustár, zöldborsó, paprika, burgonya, paradicsom

A szárzeller dicsérete

Az idei tél slágere nálam mindenképpen a szárzeller (Apium graveolens convar. Dulce) lesz; régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy kipróbálom, de a megszokás mindig a gumós zellernek kedvezett. Mígnem a zöldségesnél csak a rúd-, angol vagy szárzellernek is nevezett kötegeket találtam…

szárzeller.jpg

Monet kertje

Bár nyílik a hóvirág és a téltemető, azért messze még az igazi színpompás kertek ideje. A mostani se nem tél, se nem tavasz szürkesége arra ösztönzi az ember lányát, hogy túlélésre gyúrva szép kertek képeit nézegesse addig is, amíg saját virágaiban gyönyörködhet.

Így bukkantam egy igazi gyöngyszemre, amúgy is egyik kedvenc festőm, Claude Monet kertjére. Egyelőre csak a neten, de ezek után minden vágyam egyszer élőben is látni.

giverny-6.jpg

Régi népélet naptára

hóvirág 03.jpg

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.
A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.
Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.”

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Legalább egy évtizede már, hogy - ami az időjárást illeti - nincs normális év. Miért is lenne más 2014? A kellemes tavaszias január a kertészkedő eszébe juttathatja a zöldségmagok helyrevetését. Vessünk, vagy ne vessünk? - lehet feltenni a kérdést. Ami a napi hőmérsékleteket illeti, akár a földbe is kerülhetnének a magok. Jövőjük bizonytalan, mert még lehetnek hidegek.

orto con neve.jpgMég jöhet hó a mostani vetésre

A zsidó naptár szerint most van a fák újéve, minden fa születésnapja. Ez alkalomból köszöntsük hát a 2014-es Év Fáját, a mezei juhart!

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította el az Év Fája mozgalmat, melynek célja, hogy felhívja a szakemberek és a széles közvélemény figyelmét egy-egy őshonos fafajra. Az eddigi évek során mindig az erdészeti szakma képviselői jelölték ki azt a fafajt, amellyel kapcsolatban aztán egész évben figyelemfelhívó, ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek. A 2014-es évre viszont változtattak az eddigi gyakorlaton: kijelöltek 3 figyelemre érdemes "versenyzőt", és közönségszavazásra bocsátották, melyik legyen a nyertes. Végül a jegenyenyár (Populus nigra cv. Italica), a vénic-szil (Ulmus laevis) és a mezei juhar (Acer campestre) hármasából ez utóbbi került ki győztesen.

450px-Acer_campestre_006.jpg

Régi népélet naptára

2.JPG

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.
A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

Aki már novemberben kitette a madáretetőket, jó ideje kétségbeesetten figyeli, hogy alig jönnek rá a kis kosztosok. Volt már erről szó itt a blogon is: az enyhe idő és a hó hiánya egyelőre távol tartotta a madarakat. Jó hír lehet viszont, hogy az előrejelzések szerint jövő héten már számíthatunk téli(es) időjárásra, amit valószínűleg szárnyas barátaink is érezhetnek, mert néhány napja már látni egy-két cinkét az etetőnél. Legalábbis nálunk.

Egy szó mint száz, aki mindent hajlamos az utolsó pillanatra hagyni, megnyugodhat: még mindig nem késő kihelyezni az etetőt. Ráadásul jön a hétvége, úgyhogy időnk is lehet néhány egyszerűbb alkalmatosság elkészítésére. Ha ötvös vagy szobrász lennék, biztosan valami hasonlót készítenék, még ha a madarak ezt nem is díjaznák különösebben, csak azt, ami benne van.

gyönyörű.jpg

Bár még tél sem volt, ettől függetlenül ahhoz, hogy az előbb-utóbb csak megérkező fagyok elmúltával rövidebb életű haszon- vagy dísznövényeket palántázni lehessen, január közepétől már kellene vetni a magokat.

okamniancegallyhochet.jpgCsak akkor érdemes a magvetéshez fogni, ha már minden kellék otthon van

Korai téltemetés

A tél még el sem kezdődött, a növények máris temetik. Sok helyről jönnek a tavaszra utaló információk: nyílik a hóvirág, az ibolya, virágzik néhány gyümölcsfa, bimbós az orgona, sárgállik az aranyvessző. Meg a téltemető is (Eranthis hyemalis).

450px-Eranthis_hyemalis_(1).jpg

Január 6-án, vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek, kezdődik a farsangi időszak. Hagyományosan ez a karácsonyfa végét is jelenti, legalábbis a lakásban. Mivel idén ez a nap hétfőre esik, sokan már a hétvégén megszabadultak a szebb napokat látott fáktól, sőt, a környékünkön már december 27-én is láttam kidobott ezüstfenyőt(!).

00-christmas-tree-uses.jpgNem ezt...

Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik a kijelölt helyekre kitett fenyőket, majd elégetik vagy komposztálják őket. Már ha nem hagytuk rajta a suttyomban elmajszolt szaloncukrok papírjait, a girlandokat, díszeket, neadjisten az égősort. Merthogy állítólag ilyen is előfordul…

Régi népélet naptára

hóvirág 2012.JPG

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. A farsangi időszak kezdete.

Téli nyélbabra

A tevékeny kertésznek a téli hónapok kevés munkát adnak, ilyenkor kellene időt szánni a szerszámok karbantartására, felújítására. A gépek javítgatásához némi szakértelem is szükséges, de a legegyszerűbbnek tűnő kézi szerszámok is igénylik a rendszeres pátyolgatást. Az olyan látszólag puritán eszközök, mint a kapa, ásó vagy a gereblye évezredes fejlesztés révén kerültek a szerszámos kamrába. A használat során ezek kopnak, deformálódnak. Sokan ilyenkor újat vásárolnak, pedig pár perces munkával újra hadra fogható állapotba lehetne hozni ezeket. De főleg az ásók, kapák, gereblyék között előfordulhatnak olyanok is, amelyeken a reszelő, köszörű nem segít. Esetleg nyélcserére is sor kerülhet.

01.jpgCsinos szerszámhoz csinos nyél dukál

Régi népélet naptára

hóvirág 2012.JPG

Január - Boldogasszony hava

1. hét:

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az Újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek