Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszatért a sivatagi időjárás, azzal a különbséggel, hogy itt éjjel sincs hideg. A hétvégi teendőket is ehhez kell igazítanunk: kora reggel a legjobb elvégezni a betervezett munka nagy részét.

Cser-tó (P. Kovács Ágnes).jpg Fotó: P. Kovács Ágnes

- Ha valaki mostanában készül nyaralni, a kúszónövényeket elutazás előtt célszerű ellenőrizni, esetleg még egyszer felkötözni. A gyepet már ne trágyázzuk, mert fokozza a növekedést.

- A gyümölcsfákat folyamatosan figyeljük: a fagy sajnos a legtöbb helyen elvégezte a ritkítást, de a gombás betegségek sem kímélik az ágakat. A fertőzött részeket vágjuk le és égessük el, akárcsak a penészes gyümölcsöket.

- Ha vesszőszúnyog támadta meg a málnát, a fertőzött hajtásokat a föld színéig vissza kell vágni.

- Vethetünk karalábét, céklát, cukkinit, borsót, bazsalikomot. Ez utóbbi szereti a napot és a vizet, ne hagyjuk kiszáradni. Az évelő fűszernövényeket már kezdhetjük betakarítani és szellős, árnyékos helyen szárítani.

Akinek nincs saját kertje, de szívesen kipróbálná ezt az életmódot, Kecskemét közelében 3 napig részt vehet egy ökogazdaság mindennapjaiban. Az aktív nyaralás részletei itt.

A meggy és a méz kedvelőinek pedig ezen a hétvégén Szank ad otthont. Az ilyen programoknál általában szokásos falusi dáridó mellett a látogatók megismerhetik a helyi meggytermelők és méhészek termékeit. Részletek itt.

Egyébként meg pihenés, lehetőleg víz mellett. Például a fenti képen látható Cser-tó partján.

Jó hétvégét!

A kánikulával beköszönt a hűsítő koktélok és a limonádé szezonja. A múltkor a neten jópofa videó terjedt a tökéletes limonádé készítéséről, melybe a citrom szőröstül-bőröstül - na jó, mag nélkül - belekerül.

lemonade.jpg

Több hozzászóló azon aggódott, mennyi méreg kerül így a citrom héjával a szervezetünkbe. Szerintünk jól megmosva, lesikálva nem sokkal több, mint bármi mással, de aki tart ettől, nevelhet otthon is citrusféléket. Manapság a citrom, a narancs vagy a mandarin tartása balkonon vagy teraszon már egyáltalán nem rendkívüli dolog.

A katica

A katicabogárnak csak Európában mintegy száz különböző faja él. Gyermekversek, mondókák, népdalok szólnak róla, de nemcsak nálunk áll ilyen nagy becsben. A német elnevezése Marienkäfer Szűz Mária bogarát jelöli, hasonló az angol elnevezése is: ladybird/ ladybug, helyesebben Lady's bug.

800px-Ladybird.jpg

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy - két egyéb ügy mellett - szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Az Orbán-kormány sokak által vitatott intézkedés szerint Magyarországon 2010 őszétől a házi kertekben keletkező gyümölcsből családonként 50 liter pálinka főzhető (ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg) jövedékiadó-mentesen. Sok kertészkedő számára teremtett ez egyfajta biztonságot, hiszen már nem kellett sutyiban kotyvasztani titkos berendezéseken a finom nedűt. Legalizálták a pálinkafőzőket, sőt megjelentek a közforgalomban is a csinos kis szeszfőző készülékek. Megjegyzem, ezekkel nemcsak pálinkát, hanem gyógynövényekből is kiváló oldatokat lehet készíteni.

pálinkafőzés.JPG

Volksgarten - Bécs

A múlt hétvégén Bécsbe kirándultunk, és nem hagyhattam ki, hogy valamelyik közparkot meg ne nézzem közelebbről. Annál is inkább, mert árnyékban 35 °C volt, és reméltük, hogy zöld lombok alatt egy kicsit hűsölhetünk, némi madárcsicsergés közepette. Mivel a Hofburg környéke le volt zárva, a mellette lévő Volksgartenben (Népkert) kötöttünk ki.

IMG_1876 másolata.JPG

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!

- június 29. (Péter); június 30. (Pál): Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

A nagy kánikula a hétvégén kissé alábbhagy, legalábbis manapság már értékelni kell, ha 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. Fázni nem fogunk, úgyhogy a kerti teendőket a kora reggeli és az esti órákra kell időzíteni.

41462.jpg 

- Javában zajlik a betakarítás, szedhetjük a cseresznyét, meggyet, őszi-és kajszibarackot, málnát, ribiszkét, igazi dőzsölős időszak ez.

- A málnaszüret utána a hajtásokat vágjuk le a talaj felszínén, majd a talajt takarjuk komposzttal és kéregmulccsal, és tartsuk nyirkosan, így elkerülhetjük a vesszőelhalást.

- A szamóca leveleit vágjuk vissza, adjunk neki szerves trágyát és komposztot. Ha a letermett ágyásokba idén már nem ültetünk semmit, vessünk angol (fehér) mustárt, mézvirágot zöldtrágyának. Így humuszban gazdag, jó termőtalajunk lesz.

- Egyébként meg a szokásos locsolás, fűnyírás és küzdelem a kártevők és a gyomok ellen.

Ha valaki a hétvégét a Balatonon tölti, látogasson el Tihanyba: érdekes és főleg illatos programnak ígérkezik a 8. Levendula Fesztivál. Szombat este kirándulás az Öreglevendulásba, napközben pedig ehető virágok kóstolója, levendulakötés, bábszínház. Részletes program itt.

Feldebrőn ma a ribizlié a főszerep: lekvárfőzés, -kóstolás, ribizlis ételek és színes programok. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemléktemplom környéke és a Tájház udvara. Részletek itt.

Aki pedig rózsás hangulatra vágyik, Szőregen (Szeged) a helye! A hagyományos Rózsaünnep már tegnap elkezdődött, de a lényeg a hétvégére esik. Szombat kora délután előadás kertbarátoknak a rózsáról, majd igazi karneváli hangulatot hoz a rózsafelvonulás, ahol több százezer szál virág díszíti az ünnepi menetet. Este még Rózsaboszorkányt is égetnek. Jó mókának ígérkezik, részletes program itt.

Szép hétvégét!

Kezdhetik élesíteni a kaszát, kaszálógépet a telektulajdonosok, ugyanis közeleg június 30-a, a parlagfű elleni védekezés határnapja.

Ha a földek parlagfűvel fertőzöttek, és a használóik láthatóan nem tettek még semmit ellene, júliustól egy törvényi rendelkezés szerint igen komoly bírságot fizethetnek: területnagyságtól függően 15 ezer és 5 millió forint között. Júliustól a külterületeket ellenőrzik.

itt_az_ido_a_parlagfuirtasra-00012613-parlagfű.jpg

Tegnap szinte egész nap nem ment az internet, gondoltam, hőgutát kapott , ahogy majdnem én is, néhány növényem a gangon, és Kim Dzsongun (vagy Jong-un, kinek hogy tetszik) Észak-Koreában, ahol az elmúlt 50 év legnagyobb szárazsága pusztít. A fiatal vezető a terméshozam növelését muzsikával szeretné megoldani. A hatóságok így különleges kísérletbe kezdtek:  katonai zenekarokat vezényelnek a rizsföldekre, hogy a gabona gyorsabban nőjön és nagyobb szemeket hozzon.

rizs0619.jpg

A rejtélyes módon készült és a dél-koreai médiához került fotó szerint a katonai egyenruhás zenekar dobbal, akkordeonnal, több énekessel, mikrofonokkal és erősítővel felszerelkezve próbál hatást gyakorolni a rizsre. Az alapötlet a rizs inspirálása, hogy gyorsabban és nagyobbra nőjön. Cél még a földművesek zenés lelkesítése is, de a fotót elnézve ők ezt nem értékelik annyira. Vagy még nem jutottak túl a kezdeti döbbeneten

Mindenestre a zenés növénytermesztés nem új találmány arrafelé: Kínában már a kulturális forradalom idején zenekarok szórakoztatták a termőföldek lakóit. Most Észak-Koreán a sor. A nagy igyekezetben persze marad még energia arra is, hogy gőzerővel kinyomozzák, ki készítette és juttatta ki a fotókat az országból.

Végül is, ha belegondolunk, állítólag a virágok, szobanövények is szebben fejlődnek, ha beszélünk hozzájuk. Akkor a zene miért ne tetszhetne a rizsnek?!

Forrás: itt és itt.

Lomtalanítás helyett

Itt a nyár, a lomtalanítások legfőbb ideje, sokan mégsem vagyunk képesek megválni régi, látszólag már semmire se jó dolgoktól. Ezért első menetben ide-oda tologatjuk a lakásban, aztán levisszük a pincébe vagy ki a telekre "jó lesz még valamire" felkiáltással.

Pedig nem is minden szemét, ami annak látszik, néha egy kis fantáziával egészen jó dolgok születnek. Elsőként a most legaktuálisabb "lom": a sörös-, boros-, miegyéb-üveg. Nem állítom, hogy minden focirajongó egyben nagy alkoholfogyasztó is, de az biztos, hogy a nagy melegben, jó társaságban, remek meccsek alatt jobban csúszik a sör. Egy korábbi posztban már említettük a sörösüvegekből lerakott kerti utat, de készíthetünk a teraszra "függönyt" vagy ágyásszegélyt is a vissza nem váltható üvegekből.

üvegfüggöny.jpg

üveg ágyásszegély.jpg

Amíg nem olvastam el a Fővárosi Közgyűlés kertkarbantartásra vonatkozó rendeletét, nem értettem, mi történt rest szomszédaimmal, akik egyetlen nap alatt, vad igyekezettel lenyiszálták ringlófájuk kihajló ágait, és rendbe tették sok éve slampos sövényüket. Pedig már megszoktam, hogy arrafelé csak hétrét görnyedve lehetett elaraszolni. A reklamálásra eddig az volt a válasz, ha nem tetszik, lehet a másik oldalon menni.

gyümölcsfák metszése.jpg

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava


25. hét:

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. Magyar népszokás például a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg.

Ha minden igaz, jön a kánikula a hétvégén, ami a kerti tennivalókat is megnöveli, legalábbis a locsolást illetően biztosan.

IMG_1358.JPG

 - A rózsák többsége mostanára teljes pompában virít. Az elszáradt virágokat óvatosan szedjük le, a levelekre vigyázzunk. Ha lisztharmatos, rózsarozsdás levelet találunk, azonnal távolítsuk el, és ne adjuk a komposzthoz.

- A komposztot is locsolni kell, ha hosszan tart a nagy hőség.

- Ezen a hétvégén is aktuális a gyümölcsszedés: szamóca, cseresznye, sok helyen már meggy, kajszi- és őszibarack is. A lehullott gyümölcsöt szedjük fel, így megelőzhetjük a gombabetegségek terjedését.

- Az egynyári virágok sok vizet és tápanyagot igényelnek, az elnyílt virágok eltávolításával további dús virágzásra ösztönözzük a növényt. Az esetleges hézagokat még most sem késő virágokkal pótolni.

- A paradicsom hónaljhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, az alsó leveleket távolítsuk el.

- Az almamoly ellen helyezzünk ki feromoncsapdát, így jelentően csökkenthetjük a peterakást.

Ha pedig estére még nem fáradunk el, Szolnokon ma és holnap este Tiszavirág-hajótúrán élvezhetjük közelről a kérészek násztáncát, melyről tegnapi posztunkban írtunk.

A hétvégén indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete Aggteleken, ahol szombaton a nagy hőség elől barlangtúrákba menekülhetünk. Részletes program itt.

Még egy esetleges esti program vasárnapra: az Alcsúti Arborétumban várhatóan vasárnap kezdődik a szentjánosbogarak rajzása. Ma még nem tudták biztosra mondani, ezért mielőtt útnak indulunk, vasárnap érdemes odatelefonálni. Elérhetőség itt.

Szép hétvégét!

Virágzik a Tisza!

Minden évben így június közepe táján csodálhatjuk meg a kérészek csupán néhány napig tartó különleges násztáncát. Az egykor Európa szerte elterjedt faj mára a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Éppen ezért biztonságukra fokozottan ügyelnek Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai, a természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei.

tizsavirág.jpg

Virághoroszkóp

Melyik virág illik a csillagjegyünkhöz?

Előre kell bocsátanom, hogy soha nem foglalkoztatott különösebben a horoszkóptéma, a virágok annál inkább. Aztán olvastam egy szösszenetet a virágok és a csillagjegyek kapcsolatáról, és mivel a nekem tulajdonított virág ellen semmi kifogásom, gondoltam, megosztom. Hátha más is most jön rá, hogy nem is csak az eddigi kedvenc virága illik hozzá.

blume-sternzeichen-4.jpgKOS

Energikus, szenvedélyes, erős, fejjel megy a falnak. Tüzes jegy lévén mágikus segítője a vörös szín, így temperamentumos lényéhez a pipacs illik a legjobban.

Nehéz a virágok között LEG-eket keresni, de talán mégis a rózsa az egyetlen, amit mindenki szeret. A rendkívül széles színskála, a különböző növekedés és virágméret, a sokféle illat garantálja, hogy megtaláljuk a legvonzóbba(ka)t. Nem véletlen, hogy dalokban, irodalmi művekben gyakran szerepel az érzelemkifejezés szimbólumaként. A vörös rózsa mellé pedig felesleges is a szerelmi vallomás.

IMG_1392.JPG

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén.

- június 15. (Jolán): Ha esik, hibás lesz az árpa.

Cudar világ jár a méhészekre. Elfagyott az akác, kiszántották a máskor fontos méhlegelőnek számító repce felét, és úgy tűnik, a kasza végez a méhészreménységnek tartott selyemkóróval is. Font Sándor, a Parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez fordult írásban, kérve, vizsgálják meg, levehető-e a selyemkóró az invazív növények listájáról, s elképzelhető-e, hogy csak a virágzás után irtsák, mert e kiváló mézelő (gyom)növény részben pótolhatná a húsvétkor elfagyott akác nektárját. Fazekas Sándor miniszter azonban megtagadta a kérést. Írásos érvelése szerint ez a parlagfűhöz hasonlatos növény veszélyezteti a magyar faunát.

A nektárját kivéve minden porcikája mérgező

A fenti cím a település polgármesterétől, Guczi Istvántól származik, aki a múlt szombaton a Vajdahunyadvárban tartott szemléletes előadást a szomolyai fekete cseresznyéről (Prunus avium). A szemléltetés ezúttal nem diavetítés volt, hanem maga a gyümölcs, így helyben meggyőződhettünk alapvető jellemzőiről: kicsi, szív alakú, majdnem fekete, mézédes, rövid a szára, és húsa mindent megfog, amihez hozzáér. Kifényesítve pedig olyan, mint a tükör, meg is nézhetjük magunkat benne.

Nemrég írtam egy posztot a jezsámenről (Philadelphus), amit sokszor összekeverünk a jázminnal (Jasminum). Most pedig írok egy posztot a jázminról, hogy ne keverjük többé össze a jezsámennel.

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy ne csak a lakáson belül, hanem azon kívül is minél több zölddel vegyék körbe magukat. Szerencsére az egynyári és évelő virágok választéka évről évre bővül, így van miből mazsolázni. Az más kérdés, hogy ezek közül aztán mi érzi jól magát nálunk. Kevés az őshonos növény, így sokszor nehéz eltalálni, jó helye lesz-e erkélyünkön, teraszunkon a kiszemelt szépségnek. Ennek ellenére érdemes kísérletezni.

Nagyot néztek az E-misszió Egyesület munkatársai, amikor nemrég a Nyíregyháza melletti Oláh-réten 8 tőcsoport fátyolos nősziromra (Iris spuria) bukkantak. Ez a gyönyörű lilás virág egész Európában, így nálunk is visszaszorulóban van, ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2000-ig egyetlen élőhelye sem volt ismert. Akkor szintén az E-misszió Egyesület munkatársai találtak egy kisebb állományt Geszteréd határában, így ez a mostani a második.

Fotó: Szigetvári Csaba

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig negyvennapos szárazság következik.

- június 10. (Margit): Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek