A kánikulával beköszönt a hűsítő koktélok és a limonádé szezonja. A múltkor a neten jópofa videó terjedt a tökéletes limonádé készítéséről, melybe a citrom szőröstül-bőröstül – na jó, mag nélkül – belekerül.

lemonade.jpg

Több hozzászóló azon aggódott, mennyi méreg kerül így a citrom héjával a szervezetünkbe. Szerintünk jól megmosva, lesikálva nem sokkal több, mint bármi mással, de aki tart ettől, nevelhet otthon is citrusféléket. Manapság a citrom, a narancs vagy a mandarin tartása balkonon vagy teraszon már egyáltalán nem rendkívüli dolog.

A déligyümölcsök neveléséhez sok napfény, trágyázás és lágy víz (esővíz) szükséges. Vásárláskor arra kell figyelni, hogy a lombozat dús és zöld legyen, lehetőleg néhány gyümölcs is legyen a növényen, és stabilan álljon az edényben.

P1030572.JPG

A citrusfélék nagy tápanyagfalók, ezért figyelni kell a trágyázásra. Átültetéshez speciális citrusföldet használjunk, amely mészmentes és jó vízáteresztő. Ehhez keverjünk komposztot, de a nyár folyamán még lássuk el folyékony szerves trágyával is. 

A növényt elég 2-3 évente átültetni, egyébként pedig csak a felső földréteget kell frissre cserélni. Nem árt, ha az új földhöz tartós hatású trágyát keverünk.

Trágyázni csak augusztus közepéig szabad, mert onnantól kezdve a növény felkészül a téli nyugalomra. Szeptembertől öntözni is lényegesen kevesebbet kell, majd a hónap végére be kell vinni a teleltetőhelyére. A legideálisabb egy hűvös, de világos télikert, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 20 fokot, és a páratartalom nem túl kicsi. A száraz levegőjű fűtött lakás nem jó erre a célra.

P1030573.JPG 

A teleltetés alatt csak akkor öntözzük, ha a föld nagyon kiszáradt. Ha zöld levelek vagy gyümölcsök hullanak le ebben az időszakban, az nem azt jelenti, hogy a növény szomjas! Sokkal inkább azt, hogy a gyökérzet annyira sérült, hogy nem képes vizet felvenni. Ilyenkor hosszabb időn át nem szabad öntözni, vagy azonnal ültessük át és ne öntözzük meg.

A citrusfélék levelei gyakran foltosak a kemény, meszes víztől. Öntözéshez használjunk esővizet, a leveleket pedig töröljük át vízzel hígított sörrel vagy tejjel. Ugyanez vonatkozik egyébként a pálmafélékre és a leanderre is.

Saját termesztésű citrommal pedig már nyugodt szívvel elkészíthetjük a fent említett limonádét így:

Forrás