A virágoskertek egyik leghálásabb lakói a dáliák: június és október között sokféle színben és méretben, változatos alakú virágfejekkel dobják fel a kertet.

 

A dáliát őshazájában, Közép-Amerikában már az aztékok is termesztették virágáért és föld alatti, ehető gumóiért. Európában először spanyol kertekben jelent meg, majd mindenütt nagyon népszerű lett a kontinensen.

Ha napos helyet, tápanyagdús és jó vízáteresztő talajt tudunk biztosítani neki, hosszan tartó, gazdag virágzással hálálja meg. 

A törpefajtákat ültethetjük ágyásszegélynek, de akár virágládába is, mert csak 30-60 cm magasra nőnek. Az akár 2 métert is elérők fajtákkal szép hátteret adhatunk a virágágynak, vagy eltakarhatjuk a ronda falat, kerítést. Ezeket viszont karózni kell, különben száruk nem bírja el a méretes virágfejeket.

A gumókat a fagyok elmúltával már májusban kiültethetjük. A talajt ültetés előtt trágyával javítsuk fel, a nyár folyamán csak a folyamatos, de mértékletes öntözést kell biztosítani, mert a pangó vizet nem tűrik.

Ha az egy tőből eredő több hajtást meghagyjuk, szép bokros, ám apró virágú lesz a dáliánk. Ha nagy fejű, vágott virágnak alkalmas növényt szeretnénk, akkor az oldalhajtásokat, bimbókat le kell csipkedni. A folyamatos, gazdag virágzás érdekében az elhervadt virágokat mindig távolítsuk el.

A kisebb fajták magról is könnyen szaporíthatók, de a tőosztás a legegyszerűbb.  A gumókat még a fagyok előtt fel kell szedni a földből, és télen fagymentes, száraz helyen tárolni a következő kiültetésig.

Könnyen kezelhető, igénytelen növény, szinte csak a zöld levéltetű jelent neki veszélyt. Ha megjelenik, azonnal intézkedni kell, mert a szárakat, leveleket rövid idő alatt ellepi. A másik a káposztalepke, aki előszeretettel használja bölcsőnek a levelek fonákját, úgyhogy erre is érdemes odafigyelni, mielőtt a zöld hernyók cakkosra rágják a dálialeveleket.

A rendkívül változatos virág Hollandiában is nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy szeptember első vasárnapját 1936 óta minden évben neki szentelik. Zundert városát ilyenkor hatalmas virágszobrok lepik el, amelyeket kizárólag dáliából készítenek. Az idei virágparádét a város szülötte, Vincent Van Gogh inspirálta. Íme:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez