Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Trükkös gyomok 2.

Galaj, pipacs, bükköny, árvácska, vérehulló fecskefű, konkoly, szarkaláb

A díszkertekben ritkábban, míg a gyepek, cserjesorok szélén gyakrabban megtelepedhetnek gyomsorozatunk második részének növényei. Az Ujvárosi Miklós által összeállított gyoméletforma rendszerben a T2-es jelző illeti ezt a szép virágokat is nevelő csoportot. Nagy kárt igazán nem okoznak, de azért nincs helyük a díszkertben, hiszen konkurensként felélik mások elől a tápanyagot, elszívják a nedvességet.

A T2-esek csírázhatnak ősszel és tavasszal is, tehát, ha sikerül a mostanában kihajtó apró növényt felismerni, jobb azonnal eltávolítani. Később, amikor erősebben gyökeresedik, netán elszórta virágonként sok száz magját, már nehezebb lesz. Ha a gyepen ütik fel fejüket, akkor a rendszeres fűnyírás általában kordában tartja őket, a szabad területeken pedig kapálással, sarabolással vagy talajtakarással lehet ellenük védekezni.

Sorozatunk következő része a békákat mutatja be, amely - nemcsak a kertben - nagyon hasznos állat, hiszen szorgalmasan elpusztítja a nekünk nem annyira kedves rovarokat, pl. legyeket, szúnyogokat.

A' Gazdaszszonyi munkákról


Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 94.
Matériájokra nézve nem vólna rossz, ha a' mi Fazekassaink tserépből tudnák jutalmassan, állandóan, 's tisztán, a' nagyobb, és kisebb Lombikokat összeállítani; de mivel még ez tsak kívánság; kéntelenek vagyunk a' Rézkazánokkal megelégedni, noha őket drágállom is, nemis tartom egésségesnek egészen. Közönségesen körűltök ezek szükségesek a' megjegyzésre:

Rekettye nem is létezik

Pár éve egy kvízműsorban a versenyzőnek fogalma sem volt a kérdésben szereplő rekettyéről. Na, gondoltam, ez se járt még soha a Hanságban, ahol a mocsaras, lápos réteken, vízpartokon magas bozótot alkot a terebélyes rekettye, pontos nevén rekettyefűz (Salix cinerea), amely más fűzligetekkel együtt alakítja ki a Hanság láprétjeinek jellegzetes tájképét.

Az Erzsébet téri park

A Deák tér szomszédságában, a Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca által határolt majdnem négyzet alakú tér a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A régi buszpályaudvar épülete (boldogult egyetemista koromban még Engels tér) tulajdonképpen kettéosztja a teret: az egyik rész a Gödör és környéke, a másik pedig a tényleges park.

A Gödör inkább építészeti szempontból érdekes, tündökléséről és hanyatlásáról már sokan, több fórumon értekeztek. Erre itt most nem is térnék ki. Bár hivatalos neve Gödör Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, én ez utóbbit meghagynám a buszpályaudvar mögötti területnek. A növényzetet tekintve ezen a részen annyi az érdekesség, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út felé hárs- és tölgyfasor hivatott megszűrni a levegőt.


A Gödörben a Föld Napja alkalmából még májusban beültettek mindkét oldalon néhány a falra erősített faládát - egyfajta zöldfalat imitálva - de az eredményt látva nem biztos, hogy érdemes volt befedni az egyébként nagyon szép vörösmészkő-borítású falat.

Régi népélet naptára

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

Erre a hétvégére is nyári hőmérsékleteket ígérnek, úgyhogy semmi okunk a szobában kuksolni.

A jó levegőn kiváló testedzésnek ígérkezik, ha a fent látható divatos szandálban sétálgatunk a gyepen. Neki is, nekünk is jót fog tenni.

Trükkös gyomok 1.

Tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, veronika

A haszonnövényekkel foglalkozók, így a hobbikertészek életének megkeserítői a gyomok. Valamilyen formában állandó harcban kell velük állni. A siker érdekében jó lenne, ha a hobbikertészek is megismerkednének velük; nemcsak fel kell őket ismerni, hanem azt is ajánlott tudni, hogyan vannak kárunkra és hasznunkra. Ha számokkal akarjuk bemutatni őket a világ flórájában, akkor kiderül, hogy a kb. 200 ezer növényfajból mintegy 6700-at főleg gyomként tartanak nyilván, de közöttük is csak kétszáz szokott kellemetlenséget okozni. Ha mindezt "magyarra" lefordítjuk, kiderül, hogy a csaknem teljes gyomborításunkat alig félszáznyi faj adja. Most induló sorozatunkkal áttekintjük a hazai gyomok világát.

Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár

2011. szeptember 23-25.

Budapest, SYMA Rendezvénycsarnok

Pénteken immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a Hortus Hungaricus, Magyarország legnagyobb kertészeti kiállítása. A régi helyszínt kinőve, idén új helyen, a SYMA Rendezvénycsarnokban várják az érdeklődőket.

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 98.

A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

Az Eiffel tér

Emlékszem, hogy tavaly lezárt terület volt az építkezés miatt, de úgy látszik, sokáig nem jártam arra, vagy nagyon csendben történt minden, mert a múlt héten tűnt csak fel, hogy a Nyugati pályaudvar és a posta épületei között, az új irodaház előtt lett egy új park.

Örömmel értesítjük a résztvevőket és az érdeklődőket, hogy megvannak a Rózsák Háborúja c. fotópályázat nyertesei!

Bizonyára emlékeztek, a versenyt két kategóriában hirdettük meg: a Trónkövetelők csoportjába vártuk azon rózsák fotóit, melyeket valahol láttatok (utca, virágbolt, szomszéd kertje stb.), a Királyi fenségek elnevezés pedig a saját rózsákat takarta.

Egy kis statisztika: a két kategóriába 34 pályázótól összesen 110 fotó érkezett, nem kis feladat elé állítva a Kapanyél csapatát. Az elbírálásnál csupán néhány objektív szempont segítette a zsűrit:
- legyen a képen rózsa,
- a fotó éles legyen, ill. a rózsa látsszon jobban, ne a háttér,
- a fotó ne legyen manipulált,
- a környezet, a háttér is méltó legyen a gyönyörű virághoz.

Ezen szempontok persze nem vittek sokkal közelebb a célhoz, így csak néhány vitéz „hullott el” az első körben. Aki Facebook-oldalunkon is követte az eseményeket, tudja, milyen nehéz dolgunk volt. Szívünk szerint szinte mindenkinek adtunk volna díjat, annyira gyönyörű virágok jöttek. Nemcsak a rózsáknak, sokszor nekünk is meg kellett küzdenünk egymással, melyiket válasszuk. Mindkét kategóriában különdíjat is megszavaztunk, a CSER Kiadó Biokertészkedés a gyakorlatban c. könyvét.  Most már világos, a legtöbb fotópályázatnál miért a nézők/olvasók szavazatai alapján dőlnek el a helyezések! Mindenesetre mindegyikünknek meglettek az egyéni kedvencei, sok rózsától fájó szívvel váltunk meg, a végeredmény pedig a következő:

Trónkövetelők kategóriában
1. helyezett

Sejbenné, Edit

2. helyezett

Nyárasdy Rita

3. helyezett

Varga Béla

 Különdíj Kunné Szalay Rita

Királyi fenségek kategóriában
1. helyezett

Sallai Judit

2. helyezett

Bodroginé Tyerjanszki Mária

3. helyezett

Schneider Zoltán

Ebben a kategóriában a pályázatok nagy száma miatt 2 különdíj mellett döntöttünk.

Skoda Mercédesz

 

Romlaki Balázs

Gratulálunk a nyerteseknek! Nyereményeiket a Hortus Hungaricus Kiállítás és Vásáron vehetik át szept. 23-25-ig a Syma csarnokban. A további részleteket e-mailben küldjük el nekik.

Minden pályázónak köszönjük a részvételt, gratulálunk azoknak is, akik most nem nyertek. Őket kárpótolhatja a tudat, hogy mindennap élőben gyönyörködhetnek rózsáikban, melyekből mi is kaphattunk egy kis ízelítőt. Köszönet érte!
 

Régi népélet naptára

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.

A múlt hétvégi programajánlónkban szerepelt a Tóti Diófesztivál, amelyre el is mentünk Lengyeltótiba. Egyrészt, mert szeretjük a diót, másrészt, mert diófaültetvényt még életünkben nem láttunk, harmadrészt, mert meghívtak.

Bár a szüleink vagy nagyszüleink kertjében álló néhány fától eltekintve egyikünk sem foglalkozik diótermesztéssel, "szakmán kívüliként" is rendkívül érdekes, izgalmas dolgokat láttunk, hallottunk.

A hétvégi előrejelzések szerint nyári idő várható, úgyhogy bátran készülhetünk kertészkedésre vagy szabadtéri programokra. Vasárnap délután ugyan lehet számítani némi zuhéra, de addig is sok mindent tehetünk.

Éjfélkor lezárult a nevezés a Rózsák Háborúja fotópályázatunkra. Összesen 110 rózsavitéz száll versenybe az értékes nyereményekért. Mindenkinek köszönjük, hogy ilyen sok gyönyörű képet küldött kedvenceiről.

A zsűri nagyon nehéz feladat előtt áll, ezért a hétvégén pihenünk, hétfőn összeülünk, hogy eldöntsük, a két kategóriában melyik 3-3 rózsa a legszebb. Nem irigylem magunkat, Ti se tegyétek!

Amíg meglesz a végeredmény, facebook-oldalunkra folyamatosan töltögetjük fel a fotókat. Gyönyörködjetek, van miben!

Közeleg az ősz és a nagy kerti szemetelés ideje. Ahol rendszeresen füvet nyírnak, a cserjék, fák lombját, a nyesedéket összeszedik, ennek eltüntetése komoly gondot okoz. Sokféle trükk létezik, amelyekkel csökkenteni lehet az ápolt kertben halmozódó szerves anyagot, de minden nem tömhető a kukába, nem gyömöszölhető a bokrok alá, és egyre több helyütt tiltják a szomszédbosszantó égetést is.

Sorozatunkban a gyík után a sünt mutatjuk be, amely azért hasznos, mert megeszi a káros rovarokat. Ezért még azt is elnézzük neki, hogy ezzel együtt sok hasznos állatot is elfogyaszt. Gyerekkoromban még sündisznónak neveztük, de ez az elnevezés nem tudományos (vö. teknősbéka).

Magyarországon főleg a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, bár ritkábban előfordul az európai sün (Erinaceus europaeus) is. Hobbiállatként pedig egyre többen tartanak otthon is sünt, amely lehet az Afrikában honos fehérhasú sün vagy a szintén afrikai származású egyiptomi füles sün. Ezek az állatok a magyar éghajlatot nem viselik el, télen semmiképpen sem tarthatók a szabadban.

Kasvirág (Echinacea)

Csepp formában már régóta ismertem, de élőben csak idén nyáron találkoztunk a nagynéném kertjében. Kiderült, hogy nemcsak hasznos, de nagyon szép is.

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 95.
Égettbornak mind jók azok a' gyümőltsök, a' mellyeknek édes levelekből valami bort lehet a' forrás által készíteni. Illyen a' Szőlő, Szilva, Baratzk, Meggy, Alma, Körtvély, Gabona, Kolompér, és földi bodza termése 's a' t. mind ezen gyümöltsökben bennt van ugyan az égettbor; de úgy bepolálva, hogy mesterség nélkűl a' többi testektől külön választani nem lehet. Ez a' mesterség egyik a' megforrás, a' másik a' tűz. E' nélkűl Égetbor nem lesz. Hogy tehát az égetésre ezek a' testek elkészűljenek, ezeket kel megtartani:

Park Life sorozatunk újabb vidéki helyszínnel bővül: ezúttal Balatonfüred közel 1 km hosszú, szép parti sétányát mutatjuk be.

- Időszerű az örökzöld cserjék és fák átültetése, hogy még elegendő nedvességet vehessenek fel a gyökérképződés után.

- A nyáron át a szabadban tartott szobanövényeket lassan visszatelepíthetjük, de előtte ellenőrizzük le, nincsenek-e rajtuk kártevők.

- A kerti tóról időnként halásszuk le a leveleket, vagy feszítsünk fölé védőhálót.

- Mindig délelőtt takarítsuk be a zöldségeket, a reggeli harmat felszáradás után.

- A hullott gyümölcsöt szedjük fel, mert betegségeket (pl. monília) terjeszt.

- Szeptemberben a sok kellemetlenséget okozó nagy barna csigák rakják le petéiket a talaj repedéseibe, korhadt  fadarabok és a lehullott lomb alá. Ha kedvező az időjárás, a fiatal csigák még késő ősszel kibújnak. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük, lazítsuk a talajt. A csigákat gyűjtsük össze, a látható petetelepeket semmisítsük meg. Ha durvára tört náddal és faforgáccsal körbevesszük az ágyásokat, egész évben távol tarthatjuk a csigákat, mert a szúrós anyagokat nem szeretik.

Ha pedig más jellegű programra vágyunk a hétvégén, Budapesten a kaktuszbarátokat várja a Kaktuszkiállítás és -vásár a Füvészkertben. Akinek pedig Somogy van közelebb, és minden érdekli, ami dió, ne hagyja ki a VII. Tóti Diófesztivált Lengyeltótiban. A program nagyon ígéretes, itt nézhetitek meg.

Szép hétvégét!

Dióra fel!

A bolti dió zömét ültetvénybe sorolt gyümölcsfák termelik, ezek már nem olyan hatalmas növények, mint amilyenek egy kisebb kertet szinte teljesen beárnyékolnak. Az ilyen fákat rendszeresen metszik, holott a dióról pont az ellenkezőjét terjesztik. Az óvatlan kertészt a gyümölcsfák méreteikkel is képesek meglepni. A legnagyobbra a dió nő, de egy magára hagyott alma- vagy cseresznyefa húszéves korára képes száz négyzetméteres területet árnyékkal borítani, és olyan magasba nyúlni, ahol csak a madarak vagy a darazsak képesek a termést leszedni. De egy idős diófán ezek sem tesznek túl. A diófák rutinszerű karbantartása sem egyszerű.

A hanyi tőzeg

A cserepes növények táptalaja a virágföld, amely fekáliával átitatott tőzeg. Hazánk legnagyobb tőzegvagyona a Hanságban található, ebből készül a "hansági kertészeti virágföld". A tőzeg a láptalajok üledéke, amelynek főtömegét az elhalt lápi és parti növényzet adja.

Január végén, amikor elindítottuk a blogot, biztosan nem gondoltunk arra, hogy egy ilyen poszt születhet szeptember elején. És tessék!

Már önmagában a tény, hogy a Kapanyél ilyen szerény múlttal a Szakértői blogok között szerepelhetett, nagyszerű dolog. Most pedig már azt is tudjuk, hogy a 178 induló közül a közönségszavazatok alapján a 43. helyen végeztünk! Nagyon örülünk az eredménynek, köszönjük mindazoknak, akik ránk szavaztak, és azoknak is, akik megtették volna, ha Facebook-tagok lennének, vagy csak "egyszerűen" olvasnak bennünket.

Igyekszünk a továbbiakban is érdekes témákat találni mindenről, ami fű-fa-virág-kert, vagy akárhogy is kapcsolódik a Kapanyélhez:)


A teljes listát itt nézhetitek meg. 

Miért fogadják sokan fenntartással?
A "mű" szó a legtöbb emberből azonnali ellenérzést vált ki. A mesterségesen előállított vegyi anyagok és termékek veszélyeiről, természet- és egészségkárosító hatásairól nap mint nap értesülünk a médiából.
A gyártók is ügyesen növénytáp elnevezéssel ruházták fel a műtrágyát.

Új-zélandi spenót

Gyerekkoromban utáltam a spenótot. Pontosabban óvodás koromig nagyon szerettem, ezután jött egy hosszabb szünet, amikor rá sem bírtam nézni. Majd felnőtt fejjel ettem újra, és ismét megszerettem, de ekkor még csak a tányéromon láttam, nem foglalkoztam azzal, hogy néz ki maga a növény. Néhány éve már én is vettem spenótmagot, kipróbáltam az új-zélandi spenótot (Tetragonia tetragonioides) is.

Közönséges spenót

A Jókai-kert

Augusztus elején egy barátom hívta fel a figyelmemet egy, a Hegyvidék c. lapban megjelent cikkre, amelyben a Jókai-kert teljes felújításáról van szó. Jókai Mór a területet 1853-ban vásárolta meg, és rövid időn belül gyönyörű díszkertté változtatta. Nagyon szeretett kertészkedni, rengeteg fát és cserjét ültetett, rózsaligetet alakított ki. A birtokon szőlőt is termesztett. Az író halála után a kertet felesége 1922-ben eladta, és a területet később államosították. A Jókai-villa a II. világháború alatt megsérült, később le is bontották, a 60-as években helyére a Magyar Madártani Intézet székházát építették. Ebben található most a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár. (A cikket itt olvashatjátok el.)

Régi népélet naptára

36. hét:

- szeptember 5. (Viktor): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk.

- szeptember 8. (Mária): Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.

- A téli tárolóhelyeket hozzuk rendbe, alaposan takarítsuk ki. A gyümölcsöt és a zöldséget lehetőleg ne tároljuk együtt.

Likőrrel a darázs ellen

A héten az egyik kerti összejövetelünket zavarták szét a darazsak; az esti tévéhíradókból aztán kiderült, hogy a meleg meghozta a darazsak szaporodó-, és támadókedvét. Kertünkben a darázsinvázió még tavaly megkezdődött. Fűnyírás közben, ahogy a gyümölcssorok között taligáztam a nyesedéket, az egyik helyen szokatlanul erős zsongás figyelmeztetett: óvatosan!


 

Szent Mihály (September) Hava

 

2.) A’ nyári gyümöltsből való pálinka égetés még most, és egész serénységgel folytattassék, ha rá érünk.

3.) A’ hoszszúszilva már most tökéletes érett lévén, a’ szépjét hámozni, köménymaggal meghinteni, dió, ’s mondola béllel megtömvén, Liktáriomnak kel száraztani, más részét befőzni, ’s a’ felesleg valót megaszalni, vagy hordókra pálinkának szedetni szükséges. Ugyan az őszi baratzkkal is ezt szokták a’ Gazdaszszonyok tselekedni.

4.) Míg derek nem járnak: télre való szőlőt is kel szedetni, hogy tovább elálljon, valamennyire a’ napon megfonnyasztani. Beis szokták a’ szőlőt főzni tsemegének, és szőlő ’sirt is tsinálnak abból ezen hónapban közőnségesen.

 

7.) A’ Dohányt tovább is szedni, füllőbe rakni, és porékra füzni szükséges.

 

10.) Az Őszi vagy telelő gyümőltsöknek leszedetése, bészerzése és télre való alkalmas elrakása nem kevés gondot adnak illyenkor a’ Gazdaszszonynak; söt a’ kintelelő palántákat is u. m. téli salátát, kelt ’s a’ t. ezen Hónap végénn el kel plántálni.

 

12.) A’ kukoritzát, ha a’ Gazda letöreti, és haza hordatja, a’ Gazdaszszony kőtelessége leszsz azt tselédjeivel feltisztittatni, felkötöztetni, ’s a’ magnak valót a’ legérettebb fejekből különválasztani, ’s eltenni.

13.) Sok részeiben az Országnak Szent Mihály hétjében szokás szüretelni, tehát illyenkorra már a’ Gazdaszszonynak készen legyenek etzetes, és törkölyös hordóji, ’s kádjai, hogy etzetnek való szemet, és égettbornak való törkölyt lehessen mibe félretenni.

14.) A’ tselédesebb házaknál almaetzetet is szokás sajtólni.

15.) A’ Nyúlsom, és Leánysomból is lehet hatalmas etzetet készíteni; azon kívül hogy ezt mind kettőt be is szokás tzukorral főzni tsemegének, és télben használni.

 

17.) A’ nyers diót most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszonyok elrakják homokba.

 

20.) A’ jóféle Sáfrány ágyakat ki kel gyomlálni, és jó előre felásván, meg gereblyélni, hogy a’ jövő hónap elején annál könnyebben virágozzanak, és az egész tábla tiszta légyen.

  

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Régi népélet naptára

35. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Ha esik, gyenge lesz a tél. Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek