Csepp formában már régóta ismertem, de élőben csak idén nyáron találkoztunk a nagynéném kertjében. Kiderült, hogy nemcsak hasznos, de nagyon szép is.

A kas-vagy kúpvirág Észak-Amerikában őshonos, kedvelt gyógynövény. Az indiánok ősidők óta alkalmazták a gyökeréből készült borogatást mindenféle sebesülés kezelésére: pl. rovarcsípésre és kígyómarásra.
A kutatók érdeklődését éppen a kígyómarás kezelése keltette fel, de a 20. század elején végzett laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták ezt a gyógyhatást. Viszont kimutatták, hogy méhcsípés vagy lábszárfekély ellen kifejezetten jó.

A százszorszépek családjába tartozik, akárcsak az árnika, az articsóka, a máriatövis, a körömvirág, a kamilla vagy a gyermekláncfű. Európában vadon nem terem, a 18. század óta termesztik dísz- és gyógynövényként. Nálunk a keskenylevelű (Echinacea angustifolia) és a bíbor kasvirág (E. purpurea) kedvelt kerti dísz- és gyógynövény.

Gyöktörzses, lágyszárú, évelő növény. A hosszú szárakon egy-egy kétivarú, rózsaszín vagy bíborszínű fészkesvirág ül, melyet méhek és lepkék poroznak be. A virág közepén levő "kúp" vöröses barna, ebben találhatók a magvak. Úgy néz ki, mint egy összegömbölyödött sündisznó, erre utal tudományos neve, mely a görög 'echinos'=sündisznó szóból ered. Népies elnevezései között is szerepel a sünvirág.

A jó vízháztartású talajt kedveli, és ha már begyökerezett, jól tűri a szárazságot. A csigák egyik fő kedvence. Az éghajlattól függően május-júniustól szeptember végéig virágzik. Magjait elszórja, de tőosztással is szaporítható.

A bíbor kasvirág gyógyhatását a benne található poliszacharidoknak, cikóriasavnak, flavonoidoknak, a gyenge antibiotikus hatású echinakozidnak és a gyulladáscsökkentő echinaceinnek köszönheti. A természetgyógyászatban virágos-leveles hajtásait, leveleit és gyökerét is használják, főleg gyulladással járó bőrbetegségek, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek kezelésére. Ismert még immunerősítő hatása, ezért megfázásra, az influenza tüneteinek csökkentésére is ajánlják a belőle készült vizes-alkoholos cseppeket.

Bár ez utóbbi hatását kétségbe vonja egy kísérlet eredménye, melyben wisconsini náthásokat kezeltek echinaceával, eredménytelenül. Az viszont kiderült, hogy mellékhatása nincs. Ez is valami. Nekem eddig bevált a téli beteges időszakban, de lehet, hogy csak a cseppek alkoholtartalma segített?!

További érdekességek itt