Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz a kukoricával?

2012 fekete év volt a kukoricatermesztők életében. Mint ismert, a tavaszi és nyári aszályos időjárás miatt 2007 óta a legalacsonyabb termést takarították be abban az évben Magyarországon. A 2013-as év viszonylag mentes volt a szélsőségektől, míg az idei nyár az ország nagy részén rendkívül sok csapadékot hozott, és részben emiatt igen jó termés várható. Ennek ellenére elégedett kukoricatermesztő gazdával csak elvétve találkozhatunk. Most a túlkínálat okozta alacsony árak okoznak gondokat. Cikkünkben az elmúlt 24 hónap történéseit tekintjük át a Magro.hu mezőgazdasági piactér és a tőzsdék adatai alapján, és prognózist adunk a közeljövőre is.

2012-ben a betakarítás után, az aszály miatt kialakult, erősen keresleti piacon volt utoljára a gazdálkodók szerint jó ára a kukoricának. Akkor átlagosan 65 ezer Ft-ért adták-vették a tengeri tonnáját Magyarországon. Sokan az ár további erősödésére számítottak, ezért a kukorica egy jó része a raktárakba került. Ez utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel a termény lassan hétről-hétre egyre olcsóbbá vált. A 2013. évi betakarításra 40 ezer Ft környékére csökkentek a felvásárlási árak. Az év végétől ugyan elkezdődött egy lassú drágulási folyamat, amely idén május közepére 50 ezer forint fölé lökte az árakat, de azóta olyan lejtmenet kezdődött, ami elkeserítette a gazdatársadalmat. Az idei új kukorica megjelenésekor már 35 ezer forint alá csökkent az átlagos prompt felvásárlási ár a Magro.hu-n és a tendencia azóta folytatódott.

Sok kukorica termett nálunk és globálisan is. A nagy kínálat generálta árprést pedig csak rövidtávon tudta ellensúlyozni az ukrán krízis, ami pár hétig drágulást okozott. Azóta a piacok megnyugodtak és folytatódott a lassú, de folyamatos árcsökkenés. Nálunk a tavaly betakarított 6,7 millió tonna után idén mintegy 8 millió tonna kukorica várható, hektáronként átlagosan 6,5-7 tonna.

Figyelembe véve az egy hektárra jutó átlagosan mintegy 200-250 ezer Ft termelési költséget, nem nehéz kiszámolni, hogy sok termelő a rentabilitás határán mozog a pillanatnyi árak mellett. Különösen, ha azt is hozzávesszük a friss kukorica víztartalma a sok eső miatt rendkívül magas, így tonnánként még 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel is számolnia kell.

Apró reményt adhat, hogy a nemzetközi tőzsdéken szeptember végén az árfolyamok felfelé mozdultak, mégha ez a drágulás a magyar fizikai piacokon egyelőre nem is érződik. A Magro Gabonaindex (MGX) 8113 ponton áll. A magyar árutőzsde mindenesetre, ha a globálisnál sokkal kisebb mértékben is, de lekövette a tendenciát és minimális drágulást vetít előre a következő három hónapban. Ez a gyakorlatban egy lassú 4-6 százalékos erősödést jelenhet.

Németh István gabonapiaci-szakértő, a Magro.hu ügyvezetője

A népi megfigyelések szerint a mai, Faültető Farkas napja a legalkalmasabb facsemeték ültetésére. Manapság ez persze már nem teljesen igaz, hiszen a földlabdás, konténeres csemeték korában végül is bármikor ültethetünk az év során, csak több érv szól az őszi időpont és szabadgyökerű oltványok választása mellett.

Egy kínai mondás szerint 20 évvel ezelőtt kellett volna fát ültetnünk, de még ma sem késő...

Szomorú gesztenyeszezon

A hideggel együtt fűtik kályháikat a gesztenyesütők. A finom csemegét termő fákra azonban rájár a rúd, szörnyű betegség tizedeli a gesztenyéseket. A minap egy közeli telek új tulajdonosának kétségei támadtak hatalmas szelídgesztenyefáját illetően. Rövidke szemrevételezés után kiderült, hogy a pórul járt, tövénél méteres törzsű fa menthetetlen. Persze lehetne még küzdeni érte, de a beleköltözött kéregrák miatt néhány év alatt így is, úgy is vége. A betegség kórokozója a Cryphonectria parasitica, Ázsiában őshonos gomba, ahol a helyi szelídgesztenyefajok, a japán- és kínai szelídgesztenyék (Castanea crenata és C. mollissima) toleránsak vele szemben, míg az amerikai és európai fajokat (C. dentata és C. sativa) hosszabb-rövidebb idő alatt elpusztítja.

Egy egészséges példány

Az önimádó nárcisz

A statisztikák szerint nem túl sokan ünneplik ma a névnapjukat, Nárciszt. Ludas lehet ebben a név eredetét körüllengő több legenda is.

Az egyik történet főszereplője Narkisszosz, a gyönyörű ifjú. Anyjának, Loiriopé nimfának azt jósolták, hogy fia boldog lesz, ha nem ismeri meg önmagát. A fiú csodaszép ifjúvá cseperedett, a nimfák versengtek a kegyeiért, ő azonban gőgösen mindenkit visszautasított. Viselkedésével felébresztette az istenek haragját is, akik megbüntették a fiút: olyan valakibe szeretett bele, aki nem tudta viszonozni a szerelmét.

Bazsalikommentés télire

Az egynyári bazsalikom mostanra eléggé elszomorodott már. Aki időben betakarította, megszárította, ledarálta, lefagyasztotta, annak nincs semmi dolga. A virágládában egész nyáron illatozó bazsalikombokrainkon azonban van még néhány szép hajtáscsúcs, amelyekkel érdemes kezdeni valamit.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:
"Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Simon-Júda napja a juhászélethez is szorosan kötődött, akárcsak az azt megelőző Dömötör-nap. Ekkorra már be kellett fejezni a nyájak behajtását, és e napon számoltatták el a juhászokat.

Ha szép az idő, a következő évben jó termés várható.

- október 29. (Nárcisz): A görög eredetű női név jelentése is a nárcisz mint növény.

- október 31. (Farkas): Faültető Farkas napja, vagyis e nap az egyik legalkalmasabb az őszi faültetésre.

Zúzmarás front előtt

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen egértanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztít, hanem a pocok rág. De vigyázni kell, mert pihenő sün is lapulhat a halom alatt.

Most már tényleg érkezik a téli hideg. A kertekben az elengedhetetlen, még hátralévő fagyvédelmi munkákat nem lehet tovább halogatni. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

2010 óta minden évben lehetőség van arra, hogy bárki egy szívének kedves, vagy szűkebb-tágabb közösségének fontos fát jelöljön az Év Fája versenyébe. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett vetélkedésben az elmúlt években több száz fa vett részt. Idén a zsűri a 66 jelölt közül 15-öt választott be a döntőbe, ahol már online szavazás dönti el, melyik legyen a győztes.

A tavalyi győztes: a gödöllői Vén Vackorfa (fotó: Takács Gábor)

Jelentősen csökkent a kukorica, lassan emelkedik a malmi búza ára

A kukoricának köszönhetően hatalmasat, mintegy 12 százalékot zuhant a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 42. héten és október 20-án reggel már csak 7972 ponton állt. Az étkezési búza enyhén drágult, a többi gabonaféle ára érdemben nem változot. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Késésben az aratás, zuhannak az árak. Röviden így lehetne összefoglalni az aktuális helyzetet kukoricafronton. Sok helyen az országban még mindig lábon áll a kukorica, de a már betakarított terménnyel sem lehetnek boldogok a termelők. Egyrészt, az első adatok alapján, a várakozások a 9 tonnás hektáronkénti termésmennyiség iránt hiú ábrándnak bizonyultak, másrészt a felvásárlói árak is folyamatosan csökkennek. A 42. héten még átlagosan 37.460 Ft-ba került egy tonna kukorica, de az ár a 43. hét elejére tovább csökkent és már csak nettó 26.000 és 34.000 Ft között szóródik a Magro.hu piactéren. Ráadásul, ha még mindez nem lenne elég, igen magas a növény víztartalma, ami az átlagosnál nagyobb szárítási költséget eredményez. A lassan konkretizálódó termésmennyiségek és költségek, valamint az aktuális ár ismeretében nehezen képzelhető el, hogy megérné az azonnali értékesítés az eladóknak. Ennek ellenére növekszik a tranzakciók száma, mert néhányak tárolási problémák miatt erre rákényszerülnek. Most úgy tűnik, hogy a szereplőknek el kell fogadniuk, hogy az árak középtávon sem mehetnek 40 ezer Ft fölé. Jelenleg 17 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 62 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. aug.

2014. szept.

2014.

39. hét

40. hét

41. hét

42. hét

Átlagár (Ft/t)

49 218

47 361

47 528

46 362

43 552

37 460

Kötési mennyiség (t)

9 859

8 002

2 100

1 917

2 090

4 992

Lassan emelkedni kezdett a malmi búza ára a 42. héten és kezdi megközelíteni az 50 ezer forintot. Mivel azonban a takarmánybúza ára továbbra sem változik, az összváltozás kisebbnek tűnik. Világviszonylatban is folytatódott a termény árának lassú növekedése, mely folyamat már több hete tart. A drágulás folytatódhat a következő hetekben is, de az üteme lassú, a mértéke pedig alig észrevehetőnek ígérkezik. Az aktuális határidős jegyzések alapján még márciusra is csak alig haladhatja majd meg az 50 ezer forintot a tonnánkénti ár. Jelenleg összesen 2,5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 5 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

 

2014. aug.

2014. szept.

2014.

39. hét

40. hét

41. hét

42. hét

Átlagár (Ft/t)

45 024

49 723

49 849

49 219

48 576

49 012

Kötési mennyiség (t)

15 431

11 231

2 710

2 105

2 000

1 119

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Katalinka, szállj el!

Aki mostanában az ismert gyerekdalt dúdolgatja, nem annyira a törököktől félti a kis pettyes hátúakat, sokkal inkább a pokolba kívánja a katica nevet egyre inkább besározó harlekineket.

Pedig biztatóan indult a távol-keleten honos harlekinkatica (Harmonia axyridis) amerikai és európai turnéja. Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be, de - a többi invazív fajhoz hasonlóan - mostanra már erősen túllőtt a célon. Elterjedésének állomásai itt megtekinthetők, Magyarországon 2008-ban találkoztak vele először. Azóta kétes hírű karrierje nálunk is töretlenül ível felfelé.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

A kertészkedők darazsas és kevésbé darazsas éveket különböztetnek meg. A szabadban terített ebédek, szőlőszüret és cefrekészítés során szerzett tapasztalataim szerint a 2014-es év nem sorolható a különösen darazsas évek közé. Csak a nyár vége fele jelentek meg az asztalnál a francia darazsak, a cefre készítésekor - igaz a gyümölcs nem volt különösebben édes - valahol máshol nyalakodtak.

Francia darázs

A varjúhájfélék (Sedum) méltán örvendenek nagy népszerűségnek, mert tulajdonképpen semmi dolog nincs velük. Szegélynövényként, talajtakarónak sziklakertbe, balkonládába vagy virágcserépbe egyszer elültetjük, aztán már csak élvezzük a látványát. Teljesen igénytelen évelő, ha napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kerül.

A városszerte egyre több helyen felbukkanó festett tűzfalak hulláma Újlipótvárost is elérte. Szerencsére. A Színes Város Csoport jó érzékkel szúrta ki a Kádár utcát, ahol az utóbbi években ugyan született néhány kísérlet a zöldítésre - nagy ládákba ültettek facsemetéket, melyek közül már csak néhány tengődik, a többiben pedig kósza petúniák, mézvirágok és néha egy-egy pipacs üti fel a fejét.

Csökkent a búza és a kukorica ára is

Estek a gabonaárak, így bő 2 százalékot csökkent a 41. héten a Magro Gabonaindex (MGX) értéke és október 13-án reggel 9083,94 ponton állt. Egységesen olcsóbb lett mind az étkezési búza, mind a kukorica, mind az árpa ára, így a következő hetekben a kereslet erősödése várható. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem jelentős mértékben, de 1 százalékot csökkent a búza átlagára a 41. héten a Magro.hu piactéren. Mivel a takarmánybúza ára jó ideje stagnál, a lefelé mozdulást a malmi búza okozta: átlagosan 50 950 forintért adták-vették tonnáját. A takarmánybúza 40 500 forinton forgott. Világviszonylatban lassú növekedésnek indult az étkezési búza ára, mely folyamat 3-4 hete tart. Magyarországon is ez a tendencia valószínűsíthető a következő hetekben. A várakozások szerint, ugyanis, a malmoknak köszönhetően növekedni fog a kereslet, ami kis mértékben felfelé húzza majd az árakat. Jelenleg összesen 2,5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. aug.

2014. szept.

2014.

38. hét

39. hét

40. hét

41. hét

Átlagár (Ft/t)

45 024

49 723

49 761

49 849

49 219

48 576

Kötési mennyiség (t)

15 431

11 231

2 205

2 710

2 105

2 000

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.
Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

Egész hétvégére gyönyörű időt jósolnak, úgyhogy érdemes kihasználni a vénasszonyok nyarát. A kertben ilyenkor még bőven akad tennivaló, valószínűleg most is talál magának, aki keres.

Bár a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának egy szeptemberi sajtóhírében azt olvashattuk, hogy Kishantoson "a 2013 októberében megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei", az új "bérlők" előbb műtrágyával, majd később gyomirtóval kezelték a 21 éve kemikáliák nélkül működő, kiváló minőségű földeket.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter

Aki nem tudná, kinek kell félnie, annak eláruljuk, hogy az okra (Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik, ismert még bámia és gombó néven is. Afrikából származik, Egyiptomban már közel 4000 éve termesztik. Ez az egynyári növény persze nem nő csak úgy a kertben, mint a gyom, úgyhogy aki vetett ilyet, jó, ha résen van. Főleg Amerikában.

Mohalakó medveparányok

Amikor a kertben élő, mozgó parányi élőlényeket vesszük sorra, az egyik legizgalmasabb társaság a medveállatkáké (Tardigrada). Köztünk élnek, mégis kevesen tudnak róluk. A szűk családban kérdeztem felőlük, egyedül Borika lányom tudta kikről van szó, de ő eltér az átlagos kertbarát családtól, hiszen egyetemi biológushallgató.

Egy egyszerű nagyítónál erőteljesebb nézőkére van szükség, hogy e fura kis állatok világába be lehessen kukucskálni, mert áltatában az egy millimétert sem éri el méretük.

Legelésző medveállatka

Azért ne bármelyik utunkba esőt, mert abból baj lehet. Viszont a japán juhar levelét nyugodtan, a japánok is ezt (t)eszik.

Oszakában nagy népszerűségnek örvend a 'momiji tempura'. A momiji (もみじ) a japán juhar ottani neve, a tempura (天ぷら) pedig híg palacsintatésztában, forró olajban sült zöldségek vagy halak gyűjtőneve.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ősszel nem csak a virágos kerti növények többségétől, hanem az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyek vonzzák a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődésük során hernyóként hosszabb-rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

A nyári orgona biztos lepkecsalogató

Bizonyára nem csak velem fordult már elő, hogy hirtelen kellett volna egy-két kis váza néhány szál virágnak. Mindig megfogadom, hogy jártamban-keltemben beszerzek párat, de aztán elsodornak az események, úgyhogy továbbra sem rendelkezem a képen látható készlettel. Sajnos.

Régi népélet naptára

Október - Mindszent hava

Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban. A latin octo szóból származik, jelentése nyolc, hiszen eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók e hónapot mustonosnak nevezték.

Általános népi megfigyelés, hogy ha október elején sok a csillaghullás, akkor szép idő lesz.

40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap.

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek