Egész hétvégére gyönyörű időt jósolnak, úgyhogy érdemes kihasználni a vénasszonyok nyarát. A kertben ilyenkor még bőven akad tennivaló, valószínűleg most is talál magának, aki keres.

- Az esős időjárásnak köszönhetően még mindig dúsan burjánzik a gyep, úgyhogy lehet füvet nyírni. Ragyogó napsütésben jobban is megy a munka, és lehet, hogy idén már ez lesz az utolsó alkalom. Mármint a fűnyírásra.

- Ilyenkor jó tavasszal virágzó évelőket, cserjéket, fákat, kétnyári virágokat, rózsákat ültetni, és a sziklakerti növények is mostanában szeretik elfoglalni a helyüket. A szabadgyökerű (földlabda nélküli) növények gyökereit egy kicsit kurtítsuk meg, a fás növényeket alaposan öntözzük be.

- Ha pár héttel későbbre halasztanánk a növénytelepítést, az sem baj, de az ültetőgödröket már most előkészíthetjük: 1 m2-ről fél méter mélyen ássuk ki a földet, keverjük össze érett komposzttal, verjünk a gödörbe karót, majd a földkeveréket töltsük vissza.

- Október a rózsák és a rododendronok trágyázásának ideje, sőt lassan a talajtakarás is időszerű a tövek körül. Ha nem elég savanyú a talaj, a télálló rododendronok tövei köré a trágyával együtt tőzeget is kell juttatni. Érdemesebb ásás helyett bekapálni, nehogy  a gyökerek megsérüljenek.

- Ahol jövőre tápanyagigényes zöldségeket szeretnénk termeszteni, szórjunk ki trágyát és félérett komposztot.

- A levelek már szépen potyognak a fákról; folyamatosan gyűjtsük össze, főleg a gyepről, de a fák és cserjék alatt hagyjuk meg, mert télre védelmet nyújtanak, mulcsrétegnek is jók és hasznos rovaroknak (pl. futóbogár) adnak menedéket.

- Az egészséges leveleket tegyük a komposztba, de ha valaki még mindig égeti az avart, előtte forgassa át a kupacot, nehogy sünpecsenyét süssön a végén!

- A tavaszi virágok hagymáit még mindig lehet ültetni, de pl. a későbben virágzó tulipánokkal akár még várhatunk is.

Egyébként meg töltsünk minél több időt a szabadban, ki tudja, meddig élvezhetjük a meleg őszi napsugarakat.

Szép hétvégét!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!