Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sárga málna

Pár évvel ezelőtt a piacon csodálkozva láttam, hogy az egyik kofa sárga színű málnát árul. Nem tudtam mire vélni, miért éretlenül szedte le.

Természetes algairtás

Mint minden nyavalyára, a tó algásodására is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni.

Ha megkérdezik tőlem, mi a kedvenc ételem, habozás nélkül mondom, hogy a nagymamám mákos kalácsa. Unokatesóm echte német férje minden áldott nap eszik valami mákosat, amikor látogatóba jön hozzánk.

Levendula - ki mit tud?

Azt hiszem, a levendulát nem kell bemutatni senkinek. Mindenki tudja, hogy a Földközi-tenger vidékéről származó félcserje, amelynek virágait és leveleit, illetve az ezekből készült olajat vagy őrleményt sokféleképpen felhasználhatjuk.

Régi népélet naptára

26. hét:

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását

- június 29-30. (Péter-Pál): Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

- A rózsa leveleit ne öntözzük! A szerves trágyától a növény erősebb lesz és gazdagabban virágzik.

- A szarkaláb a júniusi fővirágzás után szeptemberben másodszor is hoz virágot, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.

Részeg darazsak

A fodrásznál, legalábbis az én fodrászomnál mindig érdekes dolgokról lehet beszélgetni. Emberem tudja, mivel foglalkozom, ezért a másfél-kéthavonta esedékes hajnyírásra összegyűjti kérdéseit, amelyekről gyanítom, nem csak saját problémái, de sebaj, megtárgyaljuk. Legutóbb a madárriasztásról esett szó, meg arról a sokféle piszokról, amit behordanak.

Ez a hétvége nagyon eseménydúsnak ígérkezik, csak győzzünk választani! A Balatonra készülőknek vagy már ott nyaralóknak érdekes - és főleg illatos - program lehet a tihanyi Levendulafesztivál.

Szeged belvárosától délkeleti irányban terül el Szőreg települése, amelyet gyakran csak a "Rózsa hazájaként" emlegetnek. A szőregi virágtermelők minden év júniusában a háromnapos Szőregi Rózsaünneppel népszerűsítik a gyönyörű és illatos virágokat.

Ocimum basilicum - a tudományos név mindent elárul: az "ocimum" a görög "ózein" = 'illatozni' latinos változata, a "basilicum" pedig a görög "király" = "basileús" szóból ered. Innen származik a népies "királyfű" megnevezés is.

Minden évben tömegével árulják a muskátlit a piacokon, és sokan szeretnék, ha a növény igazi óriássá növekedne.

Aki azt szeretné tudni, mitől olyan pompás az osztrák vagy svájci ablakokban nyíló futómuskátli, azt el kell keserítenem, sajnos én sem tudom, bár engem is érdekelne.
Viszont az állómuskátlival kapcsolatban hallottam egy-két tippet.

Útjára indítunk egy sorozatot, mely első körben Budapest közparkjait mutatja be a számunkra érdekes téma, a növényvilág szempontjából. Később tervezzük, hogy az ország több mutatós parkját is górcső alá vesszük.

Az első állomás a XIII. kerületben található Szent István park. A sorrend nem rangsor, egyszerűen én ehhez lakom a legközelebb.

Régi népélet naptára

25. hét:

- június 24. (Iván): A nyári napforduló ünnepe. Tűzgyújtás és tűzugrás az egészség megőrzésére és szerelemvarázsló céllal. A tűz megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ártalmaitól. Elősegíti a jó termést.

- Szedjünk cseresznyét! Rendkívül jó szomjoltó, kifejezetten sok A-, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős a C-vitamintartalma, a benne lévő kalcium, kálium, vas erősíti a csontokat és a fogakat, úgyhogy küldjük fel a gyerekeket a fára, hadd erősödjenek kívül-belül!

- A rózsa betegségei (lisztharmat, rózsarozsda) ritkán lépnek fel, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ültettük. A beteg leveleket azonnal vágjuk le, és ne adjuk a komposzthoz!

- A sövények ilyenkor vannak teljes növekedési fázisban, ezért nyírni kell őket. Ha a sövényben kismadarak fészkelnek, várjunk a nyírással, amíg kirepülnek.

- Az egynyári virágok sok vizet és trágyázást igényelnek, főleg a virágládákban. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, így a növénynek több ereje marad a folyamatos virágzáshoz.

- A zöldségek talaját gereblyézzük, mulcsozzuk, hogy elnyomjuk a gyomokat.

- A fák tányérját levágott fűvel takarjuk, hogy a talaj jobban tárolja a nedvességet.

- Ha marad időnk, ne hagyjuk ki az Eperfesztivált!

Jó munkát, szép hétvégét!

Apák napja

Június harmadik vasárnapja Apák napja, amely már évek óta nálunk is ünnepnek számít, bár közel sem olyan bevett dolog, mint más országokban (egyébként mindenhol más-más napra esik). Anyák napján egyértelmű a virág, de mi van az apákkal?

Eperfesztivál

Holnaptól egészen vasárnapig nagyszerű buli ígérkezik az eperimádóknak.

Tahitótfaluban, a Dunakanyar gyönyörű helyén, az ország legnagyobb hagyománnyal bíró epertermő vidékén immár 13. alkalommal kerül sor az Eperszüreti mulatságra. Szüreti felvonulás, lekvárfőzés, egész napos gyermek- és könnyűzenei programok, koncertek, kirakodóvásár és sportesemények várják a vendégeket.

Minden az eperről szól: lesz eperlekvár, eperbor, eperpálinka, epertorta... Használjuk ki a lehetőséget, mert most már tényleg itt az eperszezon vége!

További részletek itt és itt. Jó mulatást!

Eszement kertek

Ha unjuk már a nyílegyenes veteménysorokat és a petúnia-muskátli-tengelyen mozgó virágágyásokat, íme néhány ötlet, hogyan dobhatjuk fel kertünket, amit a szomszédok sem fognak szó nélkül hagyni.

Cseresznye

A hétvégére szerettem volna közös programot szervezni a barátainkkal, de mindenhonnan azt a választ kaptam, hogy sajnos most nem érnek rá, mert cseresznyeszüretre mennek. Ezek szerint érik a cseresznye!

Sok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt szerzőtársunk és szakértőnk, Megyeri Szabolcs Fűszerkert c. könyvének vetítéssel, tanácsadással egybekötött bemutatójára, amely 2011. június 16-án (csütörtökön) 18.00-19.00 óráig tart a Magyar Borok Házában, a Budai Várban (1014 Budapest, Szentháromság tér 6., bejárat a Hiltonnal szemben).

Az esten a Hilltop Borászat Prémium Chardonnay borait kóstolhatjuk a Príma Pék pogácsái mellé.

A szerzőt köszönti: dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója.

A szerző könyve a helyszínen jelentős kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható.

Ezt követően, 19 órától koccintás, séta és további eszmecsere a Borház Pincéjében.
Pohárköszöntőt mond: Solnay Dénes, a Magyar Borok Háza - Budai Vár igazgatója.
(1 kóstolójegy ára: 200 Ft, amelyből 1 db 1 dl fehér-, illetve roséborra, 2 db jegy pedig 1 dl vörösborra váltható)


 

Régi népélet naptára

 

24. hét:

- június 13. (Antal, ill. idén Pünkösd is): Ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén.

- június 15. (Jolán, Vid): Ha esik, hibás lesz az árpa. Ha Vid napjára a szőlő elvirágzik, jó bortermés várható.

- A rózsák már virágzanak, az elszáradt virágokat mindig óvatosan távolítsuk el, hogy a bokor ne veszítsen túl sok levelet.

- A fűnyírás most már a csapadék függvényében hetente betervezhető, hogy a fűszálak minél erősebbek legyenek. A fűnyesedéket mulcsozáshoz használhatjuk fel.

- Vethető bokorbab, zöldborsó, hónapos retek, cékla, karalábé, valamint fűszernövények is: kapor, zsázsa, petrezselyem.

- A paradicsom oldalhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, és az alsó leveleket távolítsuk el.

- Szedjük le a maradék epret, és ha már leérett, vágjuk vissza a töveket.  A lehullott gyümölcsöket távolítsuk el, hogy megelőzzük a gombabetegségeket.

- Ha Medárd megkegyelmez a hétvégén, szedjünk cseresznyét is! 

- A sok eső miatt a gyomok továbbra is burjánzanak, úgyhogy folytathatjuk a harcot.

Azért hagyjunk egy kis időt a pihenésre is, ha már ilyen hosszú hétvége áll előttünk!

Babér

A menzai koszton megedződve igencsak meglepődtem, amikor először olvastam a babér (Laurus nobilis) történetéről.

Apollónnak, a művészetek istenének első nagy szerelme Ladón folyamisten lánya, Daphné nimfa volt, aki azonban visszautasította a közeledést. Daphné Apollón elől a hegyekbe menekült, ám ő oda is követte. Bánatában Daphné megkérte Péneusz folyamistent, hogy segítsen rajta. Így amikor Apollón át akarta ölelni, Péneusz babérfává változtatta a nimfát. Ez persze nem szabadította meg Daphnét Apollóntól, mert az isten a fát szent növényévé tette, ezért hordott babérkoszorút, és Apollón isten szertartásaiban is kiemelt szerep jutott a babérnak. Többek között a delphoi jósdában is babérágat égettek, a jósnők babérlevelet rágcsáltak. De nemcsak a jósok, hanem a művészek jelképe is a babér lett: a legjobb költők (és katonák is) babérkoszorút kaptak, innen ered a koszorús költő vagy az ül a babérjain kifejezésünk.
A kora középkorban feledésbe merült a babér jelentősége, de a reneszánsz idején újra divatba jött az ókor sok más jelképével együtt.

A vakáció közeledtével újabb mérgező növényről kell szót ejtenünk: ez a júniustól virágzó nadragulya. Kedveli a világos erdőket, leginkább bükkösök szélén, az utak mentén nő. Így egy hétvégi kiránduláson, táborozás során bármikor találkozhatunk vele, ezért jó, ha tudjuk, hogy a mérsékelt égöv egyik legmérgezőbb növényéről van szó!

Kertemben a petrezselyem nem nő meg, ezért pasztinákot vetek helyette. Nagyon szeretjük, mert viszonylag igénytelen, az íze viszont rendkívül finom. Kicsit hasonlít a petrezselyemgyökérére, csak annál édesebb, ráadásul nem is fásodik.

A pasztinák minden olyan ételbe használható, amelybe egyébként petrezselymet raknánk.

Sokféleképpen elkészíthető, nagyon gyorsan megpuhul. Levele nem fogyasztható, sőt érintése egyeseknél allergiás reakciókat is kiválthat (a bőr kipirosodik, felhólyagosodik). Zöldnek levélpetrezselymet használok.

Alapjában véve békés természetű ember vagyok, nem bántok senkit. De amikor megláttam a kis bazsalikompalántákon lakmározó csigahordákat, tudtam, hogy eljött a cselekvés ideje.

Most találtam, megosztom.

Ha igaz, hogy beszélgetni kell a növényeinkkel, hogy szépen fejlődjenek, akkor ez a kínai gazda bizony elég bőbeszédű lehet...

Kínában minden hatalmas, így a Reuters fotóján látható hamisginzeng-ültetvény is. A Codonopsis pilosula hagyományos kínai gyógynövény, a ginzeng olcsóbb pótszereként használják. Csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, étvágynövelő hatású. És szemmel láthatóan nem kevés munka van vele!

Forrás: Reuters

Régi népélet naptára

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig negyvennapos szárazság következik.

- június 10. (Margit): Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. A retek, a káposzta és a len vetésének ideje.

- június 11. (Barnabás): Sok helyen szénakaszáló nap, de ekkor érdemes bizonyos gyógyfüveket is gyűjteni.

A név kötelez. A nick is. Úgyhogy ezt a hétvégi tennivalós posztot hadd szenteljem névadómnak, az epernek. Vagy szamócának. Most akkor melyiknek is?

Erdőszélek, rétek, legelők gombája az óriás pöfeteg (Langermannia gigantea), amely még a 25 kg súlyt is elérheti. Gömb alakú, fiatalon hófehér, később sárgás színű.

Egyszer egy 5 kg-os példányt kaptam ajándékba. Ha nem látom, nem hiszem, hogy létezhet akkora gomba. Csak fiatalon, kirántva, vagy megsütve a legfinomabb csemege. Sajnos én még sohasem találtam, de egy barátunknak van titkos lelőhelye.

Árvalányhaj

Ha Székesfehérvár felől autózunk a 8-as úton, Öskü környékén május végén, június elején az egész domboldalt beborítja a virágzó árvalányhaj.

Szent Ivány (Junius) Hava

7.) Télrevaló kelt, és karalábot most kell vetni, más részről pedig a’ vetemény magokat megszedni, és jövendőre eltenni.


8.) Az aratók tartása a’ Mezei Gazdaszszonynak legtöbb gondot adván, előre kenyérnek való lisztet őrlet; Főzeléket, árpa, és Köleskását, Zsírt, Szalonnát, Füstölt-hust, savanyúkáposztát ’s a’ t. előkészít, és a’ Gazdával e’ részben tanátskozik.


9.) Mind ennyi gondjai köztis a’ jó fonó, szövő Gazdasszony megnézi a’ Lenjét, és ha azt füvesnek találja, kigyomláltatja, és felállongattatja az eső után.


10.) Sok helyen van az a’ szerentse, hogy a’ réteken elegendő köménymagot lehet szedetni; ezt tehát ezen Hónapban elsemis mulatja a’ Gazdaszszony.


11.) A’ Tseresnyét, Tengeriszőlőt, és Megygyet a’ téli szükségre most kell szedetni, és kit megszáraztatni, kit befőzni, ’s az éléskamrába félretenni.

...

13.) A’ bab, és borsó már most folyásnak indulván, a Gazdaszszony bab, és borsó karókról tészen rendelést: és a kotlos tyukokat megülteti, hogy őszi csibéji legyenek.

19.) A’ Dinnyét, és ugorkát ezen idő tájban megszokás porhálni, és a’ Sárgadinnyét megherélni. Némellyek a’ fejeskáposztát Junius végével elöször megköltik.

21.) A’ Hyacinth, Narcis, és Tulipán hagymákat Sz. Iván napkörűl kiszedni szokás, és Sz. Márton napig hüs, szárazhelyen tartani. A’ Rozmarin ágakatis most már jó lebújtani, de Meggy eczetetis most kel tsinálni.

 

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek