A fodrásznál, legalábbis az én fodrászomnál mindig érdekes dolgokról lehet beszélgetni. Emberem tudja, mivel foglalkozom, ezért a másfél-kéthavonta esedékes hajnyírásra összegyűjti kérdéseit, amelyekről gyanítom, nem csak saját problémái, de sebaj, megtárgyaljuk. Legutóbb a madárriasztásról esett szó, meg arról a sokféle piszokról, amit behordanak.

Időnként a kertben és a teraszon valóban takarítani kell, ilyenkor undormányok is előkerülhetnek.
A söprögetés, cseréptologatás alkalmával óhatatlan, hogy megszokott kerti, vagy városi piszkon kívül másféle dolgok is megjelenhetnek. Az egyéni tűrőképesség határait súroló macska- és a madárdarabok, rothadásnak indult húsos csontok, kiszáradt egérhulla és még hosszan lehetne sorolni, mit rejthet egy teraszsarok. De aki kutyát tart, ilyesmire felkészül. Másfajta "hulladék" a meztelen csiga, pincebogár, bagolyköpet.

Személy szerint legjobban a földre lehulló ringlót utálom eltakarítani. Ha nagyon háborgok a sok kerti munka miatt, családom hölgytagjai néha felajánlják segítségüket. A férfierőt és komoly koncentrációt kívánó fűnyírás előtt össze kell szedni a lepotyogott és szétlottyadt ringókat. De ugyanez vonatkozik a cseresznyére is; ebből mostanság sok végzi a földön, mert túlságosan gyorsan ért a gyümölcs a múlt heti, néhány napos kánikula alatt. Hiába permeteztem rothadásgátlóval, bizony sokat a fán kellett hagyni. Sajnos pluszmunka a lepotyogott gyümölcs összeszedése. Ha ez elmarad, a nyíró kések szétdarabolják, szétkenik a fűnyíró belső falán, aminek köszönhetően cefreszagtól és megrészegült darazsaktól kísérve kell kajtatni a szerkezet mögött.

Ha rám marad az undormány felszedése, akkor erre a célra használhatom azt a kínai kereskedőtől vásárolt, akciós kínai lombseprűt, ami a szétmállott ringló felszedésén kívül semmi másra nem használható.