Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak. Úgy tarják, e két napnak döntő szerepe van abban, milyen lesz a következő évünk. A szokások, babonák a család, a gazdaság, a háztartás körül forognak. A szilveszter éjféli zajkeltésnek (kongózásnak, pergőzésnek) több célja is van: egyrészt elűzi a rossz szellemeket, másrészt felébreszti az embereket, hogy az új évben szorgalmasan dolgozzanak, harmadrészt a jószágot is felveri, és arra készteti, hogy a másik oldalára forduljon, ami biztosítja az állatok jó egészségét és a bő szaporulatot.

szgulya.jpgGulyafordítás

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

1. hét:

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz.

Tegnapi posztunkban már szóltunk a neve ellenére nemcsak december 6-án, de az egész karácsonyi, újévi időszakban közkedvelt mikulásvirág életben tartásáért folytatott küzdelemről. Ma a vele kapcsolatos legendákról ejtünk pár szót.

A Mexikó trópusi vidékein őshonos mikulásvirágot először az ott térítő ferencesek használták karácsonyi dekorációként. A piros levelek alakzata miatt „karácsonyi csillagnak” is nevezett növényről két legendát is említenek. Az egyik az 1500-as évekre nyúlik vissza, amikor is egy nagyon szegény mexikói kislány azon búslakodott, hogy nem tud a karácsonyi ünnepségre ajándékot venni. Bánatát látva egy angyal azt tanácsolta, a templomhoz vezető úton gyűjtsön növénymagokat, és azt vigye ajándékba. Így is tett, és a következő hajnalra a magokból csodaszép mikulásvirágok nőttek.

P1070785.JPG

A másik legenda a 17. századból származik, főszereplője egy Pedro nevű fiú. Ő is a templomba indult, hogy megnézze a az ott kiállított betlehemet. Ajándékba az út széléről szedett zöld ágakat. Sokan kinevették, hogy ilyen ajándékot szán a kis Jézusnak, ám amikor lefektette a jászolhoz az ágakat, gyönyörű piros levelek lepték el azokat.

betlehem oaxaca.JPG

Mexikóban karácsony előtt ma is sok templom előtt cserepes mikulásvirágokkal díszítik körbe a betlehemes jelenetet. A legszebb állítólag az oaxacai katedrális (kép fent) előtt látható , úgyhogy aki esetleg arra jár a napokban, mindenképpen nézze meg!

A sok közszájon forgó tanács ellenére a karácsonyra megvásárolt mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) ünnepek utáni életben tartása csak olyan, különleges körülmények között lehetséges, amelyeket egy átlagos lakásban képtelenség megteremteni. Persze más a helyzet Mexikóban, ahol ez a növény őshonos. Ott nem a lakásban, hanem parkokban, kertekben tartják a három-négy méteresre megnövő, lombhullató bokrot. Klímánkon ezért inkább ajánlható az évenkénti vásárlás, mint a vergődés. Aki kudarc nélkül meg akarja úszni a mikulásvirág-kalandot, jobb, ha (cserepes) vágott virágként kezeli.

Mexikóban nincs szükség trükkökre.jpgMexikóban nincs szükség trükkökre

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 24. (Ádám, Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér.

- december 25. (karácsony): Fekete karácsony - fehér húsvét.

- december 26. (karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János nap ha borús, a termény igen dús.

Boldog karácsonyt!

karácsony2012 másolata.JPG

Minden kedves Olvasónknak boldog, békés ünnepeket kívánunk!

A Kapanyél csapata

A fenyőfélék népes családjából Szenteste közeledtével csupán néhány kerül a középpontba, attól függően, mi kapható az árusoknál: az ezüst-, a luc- vagy a nordmann-fenyő. Ez utóbbi elnevezésében még nincs egység az árusok között, mert a norman, normand, normandiai és nordman nevek mindegyikével találkozhatunk, mi azonban megmaradnánk a névadó, Alexander von Nordmann (1803 -1866) finn zoológus nevénél.

Most nem is vállalkoznánk arra, hogy részletesen kielemezzük a fenyőféléket, inkább csak csokorba gyűjtöttük - a teljesség igénye nélkül - azokat, melyek barkájukkal vagy tobozukkal eleve nagyon mutatósak. Lehet gyönyörködni!

Pinus sylvestris.jpg Erdeifenyő - Pinus sylvestris

Amikor 5. osztályban elkezdtünk oroszul tanulni, a legfontosabb példamondat fonetikusan így szólt: "Tráktoriszt széjet na pólje", azaz a traktoros szánt a mezőn. Ennek akkor nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, mert mi mást csinálhatna egy traktoros, nem?

Nos, egy igazi traktoros, főleg, ha orosz az illető, bizony nemcsak a mezőn szánt, hanem akárhol, ahova a sors (vagy a traktor) veti.

Végül még egy adalék ahhoz, hogy az orosz traktoros minden helyzetben feltalálja magát. Régi hír a Szovjetunióból:

"A Szovjetunió és Kína határán egy kínai tankokból álló egység megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktort. Az viszonozta a tüzet, és miután megsemmisítette az összes ellenséget, visszarepült a bázisra."

Boldog világvégét!

A falevelek télen

Miközben a ház lakói már nagyban a karácsonyra készülődnek, nagyszerű társaság munkálkodik az erdei és a kerti talajokban, hogy az ősszel lehullott falevelekből, levágott fűszálakból és másféle szerves anyagokból tavaszra príma humuszt készítsenek. A talajban élő baktériumok tevékenysége révén az ásványi anyagok a növények számára felvehető állapotba kerülnek.

a fák is segítenek a szervesanyag lebontásában.jpgA fák is segítenek a szerves anyag lebontásában

Csak hogy fogalmunk legyen, mekkora társaságról van szó: az erdészek kiderítették, egy jobbfajta erdei talaj 1 grammjában, 20 centis mélységben szűk ötmillió baktérium és negyedmillió sugárgomba él. Mélyebb rétegekben már kevesebben vannak.

Kedves Jézuska!

Remélem, levelem jó egészségben talál, és lesz még energiád teljesíteni szerény listám kívánságait. Először is szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi könyvet a világ legszebb kertjeiről. Nem vagyok telhetetlen, a legegyszerűbbel is megelégszem, sőt, a választást is Rád bízom.

könyv.jpg

Éjfélkor lezárult őszi-téli fotópályázatunk, a "Fűben-fában ételbár". 59 fotó érkezett, melyek közül nagyon sok szép akadt, nem kis fejtörést okozva a Kapanyél csapatának. Nem vártunk profi fotókat, de néhány kritériumot azért figyelembe vettünk: őszi-téli fotó legyen, az összhatás szép legyen, és természetesen az élesség is számított. Végül nagy nehezen meghoztuk a döntést.

1. helyezett:

16.1 -1. hely.jpgRochlitz István

2. helyezett:

17.3 - 2.hely.jpgBodroginé Tyerjanszki Mária

3. helyezett:

1.1- 3. hely.jpgMorvai Szilárd

Eredetileg ugyan nem terveztük, de kiosztottunk egy különdíjat is (a Cser Kiadó egyik könyvét).

Különdíj:

9.3 - különdíj.jpgDemeter Károly

A kiválasztott fotókon kívül mindegyikünknek volt még 1-1 kedvence. Ezeket a fotókat most nem tudjuk díjban részesíteni, de megmutatjuk őket-

Kedvencek:

5.1.JPGBálint János

7.2.JPG  Varga Zsuzsa

12.2 !!.jpgKulcsár-Lukács Henriett

13.3.JPGBerkó Gyöngyi

A nyári fotókkal egy következő pályázatunkon esetleg újra lehet indulni.

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. A nyereményeket (Agro.bio ajándékcsomag, 1-1 könyv a Cser Kiadótól, Oázis vásárlási utalvány, Vitaflóra tápoldatok) postán küldjük el.  Minden pályázónak köszönjük a részvételt, a gyönyörű képeket! Az összes beérkezett fotó megtekinthető Facebook-oldalunkon.

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 21. (Tamás): Aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás pusztítja el valamelyik állatát. Hagyományosan e napon van disznóvágás.

Miután a kertben nem sok dolgunk maradt a madáretetésen kívül, ráadásul szombat munkanap, azért van néhány program, melyre érdemes ellátogatni, ha valaki mégis kidugná az orrát a fűtött lakásból.

fenyvescinege-csonkapeter_2755 másolata.jpg

Nem az első országos hóesés nyitja meg a madáretetés szezonját. A levelek lehullása után érdemes feltölteni, kitenni a kertbe, ablakba a madáretetőket. Mindenkit biztatok a madarak téli etetésére, persze, nem feltétlen a száraz kenyér köztéri hajigálására gondolok.

A széplelkek beszélnek mindenféle hókuszpókuszt, a madaraknál azonban a lényeg, hogy az etető bármilyen anyagból készülhet, az etetéshez legjobb a fekete vagy csíkos napraforgómag.

sapka kesztyű.jpg

Reggelente a szomszéd házból egy néni köntösben etet 3 környékbeli kóbor macskát, akik aztán a mi társasházunk kertjében pihenik ki az evés okozta fáradalmakat, és végzik el, ami szükséges. Kettő színre és méretre is tiszta Garfield, nem is csoda, ilyen ellátás mellett.

Beindult a kertben a téli uborkaszezon, vagyis kinti szorgoskodás helyett elméleti síkra kell terelnünk kedvenc hobbinkat. Jó alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, az előző idény tapasztalataiból mit tartunk meg, és mit csinálnánk másképp jövő tavasszal.

A Lecsós és a Leonardo Kertet működtető Kortárs Építészeti Központ (KÉK) eme megfontolásból elindította "Kertészeti rend-szerező" c. előadássorozatát, melynek első részében nemrég a termesztési rendszerek és a városi permakultúra volt a téma.

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

A néphagyomány szerint a december 13-ra eső nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az ajtóba, ablakokba fokhagymafüzért raktak, hogy elűzze az ártó szellemeket.

A legismertebb népszokás a Luca-szék faragás. December 13-án kezdik készíteni, és minden nap egy kicsit szabad barkácsolni rajta, de Szentestére el kell készülnie. Aki a karácsonyi éjféli misén feláll rá, megláthatja a boszorkányokat. Többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából.

Lucázáskor a fiatal legények házról-házra járva "kotyolnak", "megvarázsolják" a tyúkokat, hogy sok tojást tojjanak, jókívánságokkal próbálnak hatni a következő évi bő termésre. Ugyancsak a jövő évi terméshez kapcsolódik a Luca-búza vetése: egy cserépbe búzát vetettek, vagy tálra tették a szemeket, és naponta locsolták. Ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor jó termésre lehetett számítani. A cserepet sok helyen a karácsonyfa alá tették.

luca.jpg

Aki András-napkor lemaradt róla, hogy megtalálja az Igazit, december 13-án is próbálkozhat: este 12 egyforma cédulára kell felírni 1-1 férfinevet, majd galacsinba gyúrva a párna alá tenni. Amelyik nevet a hajadon kihúzza reggel, az lesz a férje neve. Luca-napján is él a gombóc-módszer; a 12 nevet 1-1 gombócba belegyúrják, és amelyik a főzéskor elsőnek feljön, az rejti a jövendőbeli nevét. 

E tapasztalat megszerzésének egyik módja, ha eleve nincs hűtőszekrényünk, vagy jó hideg kamrában tarthatjuk frissen a zöldségeket, gyümölcsöket. A másik egy modern konyhába is simán beilleszthető polccsalád, melyet Jihyum Ryou koreai dizájner elődeink gyakorlati tapasztalataiból kiindulva alkotott meg. A környezetbarát polcok amellett, hogy szépek, frissen tartják a rajtuk/bennük tárolt élelmiszereket. A projekt elnevezése „Save Food From The Fridge”, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a túlzott energia- és élelmiszer-fogyasztásra.

app.jpg 

A fenti képen látható méhviasszal kezelt juharpolcban az ajtóval fedett alsó részben a burgonya sötétben sokáig eláll, míg a felső rész lyukaiban az almát tarthatjuk frissen. Azért azt halkan jegyeznénk meg, hogy az öregek szerint e két termést nem jó egymás mellett tárolni, mert az alma átveszi a krumpli szagát.

aub.jpg

A rács alatti üvegtálcába és a kis üvegtölcsérbe töltött víz pótolja az elpárolgott nedvességet, így tartva frissen a zöldségeket.

root.jpg

A finom homok függőlegesen tartja a répát és a hagymát, az üvegtölcséren át pedig folyamatosan biztosítható a megfelelő nedvesség.

egg.jpg

A tojástartó polcon az üvegtégelybe öntött vízben folyamatosan ellenőrizhetjük, melyik tojást ideje már felhasználni. A friss lesüllyed az üveg aljára.

Nálunk most éppen vészhelyzet miatt az egész házban elzárták a gázt, úgyhogy fűtés híján ilyen dizájnos megoldások nélkül is nyugodtan kint hagyhatunk minden zöldséget és gyümölcsöt, de azért tetszik.

Forrás

A Cser Kiadó ezúttal kizárólag a Kapanyél olvasóinak szeretne kedveskedni karácsonyi akciójával. Aki Czauner Péter két új könyvét – Az elfuserált kert megmentése és A balkon- és dézsás növények titkos élete – párban megrendeli, 20 % kedvezményt kap és még a postaköltséget sem kell kifizetnie.

kapanyel_20%kedvezmeny.jpg

Az akció mától egy hétig tart. A megrendeléseket a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk. A megrendeléshez kérjük a nevet, postázási címet, ha ettől eltérő, akkor a számlázási címet, és a telefonszámot megadni.

Remek lehetőség, nem érdemes kihagyni!

Megint szépen süt a nap, de akinek nincs kedve a fűtött szobából kimenni fotózni, a csípős időben akár régebbi képei közül is válogathat pályázatunkra.

kapanyel_nyeremeny_montazs másolata.jpg

Kedvcsinálónak jöjjenek részletesen a nyeremények.

1. díj:

- 20 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

- „Elfuserált kertek” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

 

2. díj:

- 15 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

- „12 hónap a kertben” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

3. díj:

- 10 ezer forintos ajándékutalvány az Oázis Kertészettől

-  „Tervezzünk szép kerteket” c. könyv a Cser Kiadótól

- 1-1 Muskátli, Örökzöld, Levéldísznövény és Orchidea tápoldat a Vitaflórától

- 1 Algafix bio levélpermet, 2 csomag Symbivit növénytáp, 1 Agro.bio-póló

nyeremenyek_csik.jpg

A növényeket, parkokat kedvelőknek nincs lehangolóbb látvány, mint amikor egy patinás vidéki kúria, kastély és parkja helyén lepukkant építményt és gazos dzsungelt talál. Jobb esetben lóg a kerítésen valamilyen kiírás, ami a látogatás tiltásáról szól. Nem is olyan sokára Magyarországon, határainkon belül is tervezhetünk a mostaninál több kertismereti programot.

A dégi park most is csodás.jpegA dégi park most is csodás

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnának, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnák a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): Ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad és sárba enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Eljött a december, a hétvégén kezdődik az adventi időszak, úgyhogy ideje elkezdeni ráhangolódni az ünnepekre. Ha nem elégszünk meg a boltokban kapható, csokikat rejtő adventi kalendáriumokkal, magunk is készíthetünk. Ehhez ad ötleteket a mai poszt, némelyiket még az utolsó pillanatban is elkészíthetjük, és akár a kertbe is kirakhatjuk.

faágas.jpgA kertben talált letört vagy lemetszett faág jó alap az apróságokat rejtő papírdobozkáknak

nyírfa.jpgA nyírfaágon látványosan jelölhetjük a napokat karácsonyig

falevél.jpgEgyszerű decemberi naptár szép falevelekből

termések.jpgTermésekkel, száraz virágokkal, mindenféle kerti kinccsel díszíthetjük a kis tasakokat

vödrös.jpgA kis vödrök is megtelhetnek szép termésekkel

diós.jpgA dióhéj is rejtegethet meglepetéseket

mézes.jpgTorkosabbaknak minden napra egy mézeskalács-figura, ha van szívük megenni

166492517444776456_ZmiDaYsn_c.jpgA filcből készült 24 madárodú a kert hangulatát hozza a lakásba

382048_501930586497816_1121556747_n.jpgAz utolsó egy kicsit off, de a kertész is ember...

Jó készülődést, szép adventi időszakot mindenkinek!

Régi népélet naptára

2012 dec.JPG

December - Karácsony hava

48. hét:

- december 1. (Elza): Elza-napi éles szél négyheti széllel jár.

- december 2. (Melinda): Advent első vasárnapja.

Kedvenc ikerkertem testvérpár tulajdonosai nagy bajban vannak, a két ingatlan faragott erdélyi fakerítését ugyanis egy derék trombitafolyondár végleg megrogyasztotta. Az alattomos növény képes megtéveszteni gazdáját, hiszen a kívánt cél, a kerítés, pergola, oszlop, rács befutásával hamar végez, bőséggel és buján virágzik. Ráadásul télálló, mi kell hát még ahhoz, hogy hamar a kert kedvence legyen?!

Csábító virágok.jpg

Holnaptól napokig havas-napos időjárást ígérnek, ami a legjobb alkalom, hogy gyönyörű fotók készüljenek nemrég meghirdetett pályázatunkra. Komoly cégek ajánlottak fel értékes nyereményeket, úgyhogy igazán érdemes kattogtatni a fényképezőgépet! Mai posztunkban bemutatkoznak a felajánlók és a nyeremények. 

Névtelen.jpgAz AGRO.bio Hungary Kft. 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse és elterjessze a BactoFil® mikrobiológiai termékcsalád használatát. Ezt a szabadalommal védett terméket mintegy 15 éves kutató- és fejlesztő munka során hozták létre magyar mikrobiológusok.

 A BactoFil® termékcsalád rövid időn belül vezető termékké vált a mikrobiológiai talajerő-pótló készítmények között, jelenleg közel negyven országban szabadalmaztatott. A cég által nyújtott komplex mikrobiológiai megoldások természetes módon biztosítják a talajok tápanyag-szolgáltató képességét és javítják a termékenységét.

A nyereménynek felajánlott ALGAFIX mikrobiológiai levélpermet természetes, élő balatoni zöldalgát tartalmazó készítmény, mely bármely dísznövény és a zöldségféle leveleire permetezve serkenti növekedésüket és fokozza az ellenálló képességüket. Minden évszakban használható, úgy, hogy a permet a levelek fonákját is befedje. Használata hetente indokolt, így látványosabb hatás érhető el. 

A Symbivit természetes eredetű mikorhizza gombákat tartalmaz, amely a növény egész életére szóló támogatást nyújt a virágos növények és zöldségfélék legtöbbjének, valamint a legtöbb fásszárú növénynek. A növény jobban fejlődik, több virágot és termést hoz. A gomba-gyökér kapcsolat miatt nő a növény tápanyag- és vízfelvétele.

A szerencsés nyertesek pedig Agro.bio pólóban kényeztethetik növényeiket a fenti termékekkel.

Cser_Logo.jpgA Cser Kiadó könyveinek széles palettáját már hosszú évek óta nagy számban színesítik a kertészeti témájú kiadványok. Az élvezetes stílusban íródott vagy fordított könyvek között a család minden tagja találhat kedvére valót. A szerencsés nyertesek 1-1 értékes kertészeti könyvet kapnak, melyekből megtudhatják, hogyan tervezzenek szép kertet vagy hozzanak rendbe egy már elfuseráltat, ill. milyen teendők vannak a kertben egész éven át.

Oazis_Logo.jpgAz Oázis Kertészet 1987-ben, családi vállalkozásként indult. Évről-évre fejlődött, terjeszkedett, melynek köszönhetően mostanra országos áruházlánccá nőtte ki magát. Magyarországon az Oázis honosította meg a „gardencenter” fogalmát. A Franchise rendszerben működő Oázis Kertészetek az ország legnagyobb szobanövény- és kiegészítőtermék-választékát, valamint jelentős faiskolai árukészletet kínálnak. A kisebb települések adottságaihoz és igényeihez alkalmazkodva létrejött egy újabb áruházforma, az Oázis Mini, mely csak tavasztól őszig várja a vásárlókat.

A nyereményként felajánlott vásárlási utalványok országszerte 18 kertészetben válthatók be, ahol bel- és kültéri dísznövényeken, növényápolási szereken és kellékeken keresztül, karácsonyi dekorációs kellékekig és ajándéktárgyakig minden beszerezhető. Az utalványok minden akciós termék vásárlásakor is érvényesíthetők. 

vitaf legkicsi.jpg A VITAFLÓRA növénytápoldat-család termelését és forgalmazását a 100 százalékosan magyar tulajdonú VITAFLÓRA Termelő és Szolgáltató Kft. végzi. Az első VITAFLÓRA márkanevű növénytápoldatok 1983-ban jelentek meg a piacon. A társaság kutatómérnökei azóta újabbakat fejlesztettek ki, melyeket szakkertészetekben történő tesztelés után hoztak forgalomba, így jelenleg 17 különböző összetételű folyékony tápoldatot és 3-féle táprudat kínálnak a felhasználóknak.

A felajánlott nyereményeket a legkedveltebb termékek közül válogatták: a VITAFLÓRA Muskátli és balkonnövény tápoldat az öntözővízzel adagolva biztosítja az összes tápanyagot és a hiánybetegségek megelőzéséhez szükséges mikroelemeket.

Az örökzöldek (fenyőfélék, tuják, borókafélék, tiszafák stb.) erőteljes, egészséges fejlődéséhez szükséges valamennyi makro- és mikroelemet tartalmazza a VITAFLÓRA Örökzöld növények tápoldat. Nagy magnézium-, kis sótartalma és savas kémhatása miatt kiváló táp rododendronok és azáleák talajához is.

A VITAFLÓRA Virágos növények és a VITAFLÓRA Levéldísznövények tápoldat a szobanövények egészséges fejlődését támogatja. A virágzó növények fokozottabb foszfor- és káliumigényét, míg a levéldísznövények nagyobb nitrogénszükségletét elégítik ki.

Amint látszik, érdemes pályázni a 100.000 forint összértékű nyereményekért. Elő a fényképezőgépekkel, várjuk a fotókat!

nyeremenyek_csik.jpg

Bár tavaly is készültünk, valahogy elmaradt, múlt szombaton viszont ebéd után felkerekedtünk Tatára, hogy saját szemünkkel lássuk, amint kb. 43 ezer vadlúd leszáll az Öreg-tóra.

DSC_0240.JPG

Ezt az alig 2 km2 felületű mesterséges tavat az északi költőterületekről a Kárpát-medencébe érkező vízi madarak már évszázadokkal ezelőtt felfedezték maguknak, és azóta is minden évben tízezrével érkeznek ide a téli hónapokra. Idén számuk rekordot döntött, pedig eddig is egyedülálló látványosság volt Európában, hogy madarak egy város kellős közepén alakítsanak ki pihenőhelyet. Már korábban is eszembe jutott, hogyan tudják megszámolni, mennyi madár van a tavon?!. Azt mondják, sok évtizedes tapasztalat és jó felszerelés (távcső) birtokában ez nem probléma, másrészt, amikor a tavat ellepik a madarak, az 1 négyzetméteren láthatóakat megszámolják, és a tó felületének megfelelően felszorozzák. Úgyhogy elég pontos számot kapnak.

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét.

András-nap utáni vasárnap kezdődik advent.

Vasárnap Katalinnak el kellene döntenie, milyen lesz a tél, hiszen „Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog.” Az előrejelzések szerint egyik se lesz egyértelműen jellemző, úgyhogy valószínűleg kétségek közt vergődünk majd karácsonyig.

tatai vadlúd.jpgFotó: Csonka Péter

A hétvégén, pl. ma szombaton elterelhetjük a figyelmünket e húsbavágó problémáról, mondjuk úgy, hogy reggeli után felkerekedünk, és elmegyünk a tatai Öreg-tóhoz. A város közepén telelő vadludak és más vízi madarak száma a napokban elérte a 43 000-et, délutáni behúzásuk a tóra rendkívüli látványnak ígérkezik. A Tatai Vadlúd Sokadalom sok programmal várja a látogatókat egész nap: érdekes előadások, madármegfigyelés, gyűrűzés, gyerekprogramok, kézműves foglalkozások. Részletek itt.

Budapesten a Füvészkertben folytatódik a téli időszakban már szombati FitoFriday programsorozat. Ma 15 órakor indul a séta „Nincsen rózsa tövis nélkül” címmel. Az ingyenes vezetés során (csak a belépőt kell megvenni) a növényvilág nagy túlélőinek trükkjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Nehéz a választás, de mi Tatára megyünk. És Ti?

Szép hétvégét!

Fekete péntek (x)

Holnap, azaz november 23-án FEKETE PÉNTEK, de nem kell semmi rosszra gondolni! Amerikában a Hálaadást követő péntek a nagy karácsonyi bevásárlás kezdete. Ezen a napon az üzletek rendkívüli kedvezményekkel csábítják a vásárlókat. Így tesz a Cser Kiadó is, ahol pénteken egynapos akció keretében a webáruházban kapható minden könyv 40 % kedvezménnyel kapható. A kertbarátoknak kitűnő lehetőség, hogy beszerezzék a szükséges szakirodalmat, és felkészüljenek a következő szezonra. Részletekért katt a képre:

BLACK FRIDAY_CSER.jpg

Már hetek óta huhogok a fagyos napok eljöveteléről, a mediterrán növények védett helyre cipeléséről, meg a muskátlis ládák teleltetéséről. Azonban rá kellett jönnöm, hogy az idén korai volt a vészharangok kongatása. Voltak már kritikus pillanatok, de ahogy sok teraszon látni, a leanderek még vígan bírják a szabadban, ahogy a muskátlik is tartják magukat a balkonládákban. Az biztos, hogy új virágot nem hoznak, de még teljes pompájukban díszlenek.

Viszont, amivel biztos nem lehet már tovább várni, az a kerti növények hővédelmének elkészítése. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

Nagy kincs az egészséges, száraz falevél.jpgNagy kincs az egészséges, száraz falevél

Tegnap láttam a tévében a PETA, ez egyik legnagyobb állatvédő szervezet új reklámfilmjét, melyben átlagos, hétköznapi pasik büszkélkednek - igaz, ruhán kívül - zöldség-gyümölcsnek álcázott férfiasságukkal. Az üzenet alapja az a meggyőződés, hogy a húsevés - azonkívül, hogy állatok legyilkolásával jár - potenciacsökkentő hatású, sőt, hosszútávon akár impotenciát okoz. Ellentétben a vegán életmódot folytató férfiakkal, akik a szervezet meggyőződése szerint igazi lepedőakrobaták.

Fűben-fában ételbár

Közeleg az év vége, ideje újra játszani! Arra gondoltunk, hogy a már jól bevált fotópályázatot választjuk, mert az eddigiek során kiderült, hogy a Kapanyél olvasói között rengeteg remek fotós van.

fubenfaban1 másolata.jpg

Mostani pályázatunkra - ahogy a címe is mutatja - olyan növények fotóit várjuk, melyek gyönyörű díszei kertünknek, környezetünknek, ugyanakkor eleséget is biztosítanak a hozzánk látogató állatoknak. A saját készítésű fotók helyszíne tetszőleges, saját kertben, tágabb lakókörnyezetben vagy pl. kirándulás közben elkapott képeket egyaránt elfogadunk. Nem alapfeltétel, de hab a tortán, ha a csemegéző állatot is sikerül megörökíteni.

Egy pályázótól max. 3 fotót várunk, néhány soros leírással arról, hol, milyen körülmények között készültek. A Kapanyél csapata választja ki a három legkiválóbb képet, a nyerteseket együttműködő partnereink értékes ajándékaival jutalmazzuk.

A fotókat az alábbi címre várjuk: fotopalyazat@kapanyel.hu névvel, címmel, telefonszámmal*.

Beküldési határidő: december 16.

Nyeremények:
A legszebb képeket beküldők hobbikertész ajándékcsomagokat nyernek az Oázis Kertészet, a Vitaflóra Kft., az AGRO.bio Hungary Kft. és a Cser Kiadó felajánlásában, 100 ezer forint összértékben.

Mindenkinek sok sikert, magunknak sok szép fotót kívánunk!

* A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.

Együttműködő partnereink:

Névtelen.jpgAGRO.bio Hungary Kft.

Cser_Logo.jpgCser Kiadó

Oazis_Logo.jpgOázis Kertészet

vitaf legkicsi.jpgVitaflóra Kft.

nyeremenyek_csik.jpg

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Szent Erzsébet napja tél erejét szabja. Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani, "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

- november 25. (Katalin): Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, és viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.

Ködös, párás, borongós, de még fagymentes idő várható a hétvégén, úgyhogy még mindig lehet a kertben tenni-venni, de akár trópusi hangulatú programokat is választhatunk a szürkeség helyett.

P4140559[1].JPG

Remélem, nem hibádzott szomszédomnak az a pár birsalma, amelyeket kertünkbe átnyúló fájáról lecsentem. Ha ehhez hozzávesszük, ami ideát lehullott, akkor kétkilónyit is kitett a zsákmány. Egy darabig a konyhaszekrény tetején díszelegtek, azután több birsalmaleves is készült belőlük. Azt hiszem, a libatöltelékbe is jutott. Sajnos elfogyott. A hétvégén láttam a piacon sokkal satnyábbakat, de a bevásárlócédulán nem szerepelt, így nálunk vége a birsszezonnak.

A lopott gyümölcs nem mindig finom.jpgA lopott gyümölcs nem mindig finom

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

A következő napokban nem lesz hideg, fagyok se várhatók még, úgyhogy elvégezhetjük mindazt a kertben, amire eddig nem volt időnk.

ősz szép.jpg

- A jövőre virágágyásnak kiszemelt területet ássuk fel, és ha van már, forgassunk bele félig érett levélkomposztot. Így tavasszal finomszemcsés, laza talajunk lesz.

- A tavaszi hagymásokat még most sem késő elduggatni. A nagyobbakat kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora a hagyma. A pocok nagyon szereti a virághagymát, főleg a tulipánét, ezért jobb, ha a hagymákat kosárban ültetjük a földbe. Ilyet dróthálóból magunk is könnyedén készíthetünk. (0:50-nél kezdődik)

- A krókuszhagymákat legegyszerűbben úgy ültethetjük el, hogy fogunk egy marékkal, és leejtjük a földre. Ahova pottyantak, ott késsel fúrunk egy kis lyukat, és hüvelykujjal egyszerűen belenyomjuk a földbe. Így teljesen természetes hatást érhetünk el, a virágok úgy fognak kibújni a földből, mintha csak véletlenül kerültek volna oda.

- Kukkantsunk be a deszkák, kövek alá, talajrepedésekbe, és ha „fehér gyöngyöket” találunk, azonnal semmisítsük meg, mert ezekből még novemberben kikelhetnek a csigák.

Aki pedig programra vágyik, ma délután 3-kor a Füvészkertben a FitoFriday – ami most már Saturday- keretében általános séta ingyenes vezetéssel, sok-sok érdekes történettel.

Vasárnap Márton-nap, ne felejtsünk el libát enni! A Néprajzi Múzeumban egész nap libás programok, a madarak szerelmeseinek pedig délután 2-kor „Tukántól a fecskéig” címmel Bankovics Attila ornitológus tart előadást.

Egyébként pedig országszerte Márton-napi vigasságok, szinte mindenki talál valamit lakhelye közelében.

Szép hétvégét!

Fánk vs. Vidámpark

Először úgy volt, hogy október 31-én eldől a Vidámpark sorsa, megszületik a döntés a bezárásról. Nem így lett. Sokan fellélegezhetnek, egyelőre. Pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert (Fánk) kész tervekkel várja, hogy visszakapja korábban elvett területét.

_Fővárosi Állat- és Növénykert_.jpg

Kaland Tiszakürtön

Mielőtt bárki nekiindulna az ősz színekben pompázó Tiszakürti Arborétum felfedezésének, feltétlenül kérje el a recepción a botanikus kert történetét összegző írást, amelyet Tálas László igazgató jegyez. Ebből megtudja a látogató, hogy nem maguktól nőttek a növények, a Tisza-vidék életerőt sugárzó fái a ma már országosan is meghatározó fásszárú-gyűjteményben.

012 Ahány korona annyi szín.JPG

Ahogy rövidülnek a nappalok és egyre fogy a napos órák száma, a természet gyönyörű meleg színekkel kárpótol. A kertekben már nem nagyon akad tennivaló, de az előrelátó kertészek eleve úgy alakították ki birtokukat, hogy ilyenkor gyönyörködhetnek a színesedő lombokban, piros-sárga bogyókban, díszfüvekben. Ha ez sem lenne elég, külön is feldíszíthetjük házunk táját kint is, bent is. Ma ehhez gyűjtöttünk ötleteket.

Rendkívül egyszerű, mégis hatásos "díszlet" egy jó kis teázáshoz vagy forraltborozáshoz a három egymásnak támasztott vastag ág egy csokor csipkebogyóval és viharlámpásnak álcázott gyertyatartóval.

gartenlaterne-an-holzdreibein-600-800 másolata.jpg

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

45. hét:

- november 11. (Márton): Szent Márton, a középkor egyik legnépszerűbb szentje, 316-ban született Pannóniában. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven legyen enni-innivaló. Úgy tartották, az ivással erõt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor vágták le a tömött libát, mert "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik".

A liba csontjából az idõjárásra jósoltak. Ha fehér és hosszú, havas lesz a tél; ha barna és rövid, akkor sáros.
Az aznapi idõbõl a télre következtettek: 
Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Hévízi anzix

A látogató Hévízen október utolsó, november első napjaiban is igen kellemes napokat múlathat. Még az sem baj, hogy hullik a hó, ahogy idén. Hévíz fő attrakciója a tó. Érdekes, míg a város - legalábbis, ami a parkoló autók, buszok, és az este világító szállodai ablakok számát illeti - tele van, addig a fürdőépületekben mindig találni szabad nyugágyat.

A tó reggeli ködben

Az elkövetkező 4 napban sokan kilátogatnak a temetőkbe, vagy útra kelnek, hogy virágot vigyenek szeretteik sírjára, gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Mindenszentek (nov. 1.) és Halottak napján (nov. 2.) ki-ki a maga módján emlékezik meg azokról, akik már nincsenek köztünk. Mi idén is sírkertfotókkal emlékezünk.

2.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

5.jpg

3.jpg

6.jpg

12.jpg

4.jpg

Fotók: Boldvai Balázs

A régiek szerint Simon Júdás napja (október 28.) környékén kell a káposztasavanyítást kezdeni. Azaz mostanában. Néhány ezzel kapcsolatos tanács a 19. századból.

káposzta.jpg

A' Gazdasszonyi munkákról

X. szakasz. A' Gyümölts befözésröl.

§. 113.

A' Fejes káposztának besavanyítása minálúnk minden házban tudva lévő dolog: de mégis nem minden házban talál az ember jó izű káposztát. Errenézve, én a' mit körülötte tapasztaltam, ide iktatom:

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Erre a napra már be kell fejezni az őszi munkákat. Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdõben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben.

Tökös hétvége

Ma is folytatjuk a tökölést, annál is inkább, mert a hétvégén két tökös program is lesz, melyek némi rákészülést igényelnek. Aki amúgy is szokott tököt faragni vagy lámpást készíteni, annak nincs más dolga, mint néhányat a hóna alá csapni, és szombat este elbattyogni a Hősök terére. A Töklámpás Fesztiválon mindenki megmutathatja a tökét, és még segíthet is, mert a Gyermekétkeztetési Alapítványnak gyűjtenek tartós élelmiszereket. Részletek itt.

szellem2.JPGNéhány tavalyi példány

Októberi tökölős

A tavasz után az ősz a kedvenc évszakom főleg a színek és az illatok miatt. Ez utóbbiak közé tartozik a sült gesztenye és a sütőtök illata, mert nagymamám mindkettőt gyakran készítette. Igaz, gyerekkoromból csak a márványosan fehér héjú, lapított gömbölyű sütőtök hatalmas szeleteire emlékszem, de manapság már többféle közül válogathatunk.

P1050057.JPGNagydobosi óriástök

Pompás levélszíneket produkál az ősz. Különösen az olyan, mint a hetek óta tartó 2012-es. A káprázatnak egy fagyos éjszaka és utána egy alapos eső sajnos véget vet, és hamar ragacsos maszattá gyúrja a lehulló leveleket, de addig is élvezzük a színkavalkádot, amit a saját kertbe is be lehet hozni. A vidéki, kertvárosi területeken a túl élénk és nagyon sokféle növényszín együttes alkalmazása helytelen. Olyan színeket kell választani, amelyek a természettel harmonizálnak, nem pedig versenyeznek.

Tiszakürti arborétum.JPGTiszakürti arborétum

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 26. (Dömötör): Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. A keleti országrészben Szent Demeter a juhászok pártfogója volt. Juhászújévnek is nevezik, mert e napon számoltak el a juhászok a gazdáknak, és ilyenkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön sok helyen juhászbált, "dömötörözést" tartottak, ahol a juhászok birkapaprikást főztek, a juhásznék süteményt sütöttek.

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:
 "Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd põregatyás."

Ha szép az idő ezen a napon, a következő évben jó termés várható.

Igazi kertészkedős-kirándulós időt ígérnek a hétvégére, úgyhogy semmi okunk a szobában ücsörögni.

birs.JPG

- Ha még nem tettük, a dáliagumókat szedjük fel, és tegyük száraz, hűvös helyre. A kardvirággal és a gumós begóniával is ez a tennivaló. Gumóikat legjobb, ha homokba tesszük.

Fagyra várva

Ha nem jó az időzítés, az első fagyteszten kényszerből áteshetnek a telelőhelyükre készülődő, a kertben, balkonon élő kényesebb növények, és kiderül, melyik mennyire bírja a mínuszokat. Számos pozsgás növénynek már a plusz 5-6 fokos hűvös is megárt, ezekkel nem szabad várni, már most védettebb helyet kell nekik találni. Ha kint maradnak, akkor a túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. Ha megtörtént a baj, máris gondolkodni lehet a pótláson.

DSCF8530.JPGA futómuskátlit nem érdemes teleltetni

A japánbirs

A japánbirs (Chaenomeles Japonica) csodás színű virágokkal örvendezteti meg a kertbarátokat minden tavasszal, de én most a termésére szeretném felhívni a figyelmet.

61643088620483022_uqMf3qq9_c.jpg

3 éve ültettem egy tő japánbirset a kertembe, ami eddig nem nagyon akart virágba borulni, de idén tavasszal már volt rajta néhány élénk rózsaszín virág. Nyáron nem is nagyon foglalkoztam vele, de most, legnagyobb meglepetésemre, alma nagyságú termések jelentek meg rajta. Kicsit utánajártam a dolognak, ezek bizony ehető birsek, kegyetlenül kemények, szóval csak úgy nyersen beleharapni nem ajánlatos. Viszont ízletes kompótot lehet belőle készíteni, csak sokkal hosszabb ideig kell főzni, mint a hagyományos almákat.

IMG_7472.JPG

A japánbirs a rózsafélék családjába tartozó nemzetség. Ezek a közkedvelt cserjék tavasszal hozzák élénk rózsaszín virágaikat, fás ágaik tüskések, ezért sövénynek is alkalmasak, birsalmatermésük ősszel érik be.

IMG_7476.JPG

Tápdús, jó vízellátású talajban, félárnyékban vagy napos helyen szépen fejlődnek, egyes fajtáik csupán félméteresre, mások akár kétméteresre is megnőhetnek. Meszes talajban lassabban fejlődnek (lehet, hogy az én kertemben is azért tartott ilyen sokáig, hogy virágokat hozzon, mert meszes a talaj). Szaporításuk egyszerű: lehet magról, tőosztással (én is így kaptam) és dugványozással is. Virágzás után metsszük csak meg, így a következő évben dúsabban fog virágozni.

Forrás

Mogyorós pele

Pelékkel viszonylag ritkán találkozhatunk, hiszen igen kis termetűek, ráadásul éjszakai életet élő rágcsálók. Hazánkban három (egyes források szerint négy) fajuk fordul elő: a nagy pele (Myoxus glis), az erdei pele (Dryomys nitedula), valamint a mogyorós pele (Muscardinus avellanarius), a negyedik faj a kerti pele (Eliomys quercinus) lenne, amely nálunk csak az Északi-középhegység karsztos vidékein fordul elő, de ott is csak szórványosan.

800px-Haselmaus.jpg

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Teréz napja sok helyen asszonyi dologtiltó napnak számított. Tartózkodni kellett mindenféle házimunkától, tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert ha ezt megszegték volna, bajt hoztak volna a házra. A Délvidéken sok helyen ma is betartják ezt a szokást.

Ahol nem Ferenc napján, ott Teréz napján kezdődött a szüret, így a Balaton-felvidéken és Egerben, ahol „terézszedés” a neve.

- október 16. (Gál): A jövő nyári időjárásra enged következtetni, mert idén az időjárás már nem okoz gondot a gazdálkodóknak.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe. A legenda szerint Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, remetéskedett, majd egy birtokosnál őrizte a nyájat. Főleg a Dunántúlon és a Jászságban e napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották. A hortobágyi pásztorcsaládokban gyakran keresztelték Vendelnek a gyerekeket.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. Ha ezen a napon szép idő van, olyan lesz karácsonyig. Orsolya napján le kell szedni a káposztát, nehogy az esőtől megrepedjenek a fejek. Kőszeg környékén e napon kezdődött a szüret.

Az időjárás-jelentés szerint ma szinte mindenhol eső várható, de vasárnap talán már lehet kicsit tenni-venni, kertet téliesíteni.

- A fagyérzékeny növényeknek ideje helyet keresni a verandán, a pincében vagy végső esetben a garázsban.

- A tavaszi hagymás virágokat továbbra is elduggathatjuk, de pl. a tulipánnal akár novemberig várhatunk.

- Október a (gyümölcs)fák és cserjék ültetésének ideális időszaka, erről részletesen tegnapi posztunkban olvashattok.

untitled_3_copy-1.jpg

Program is lesz bőven, szerencsére 2 naposak, úgyhogy ha ma rossz az idő, holnap is lehet menni.

Növényültetés ősszel

Régebben az ősz volt a fák és cserjék fő ültetési szezonja, mert a szabadgyökerű és földlabdás növények voltak túlsúlyban a kereskedelmi forgalomban. A mai konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők, de természetesen biológiai tényezők is befolyásolják a helyes időpont kiválasztását.

őszi növények.jpg

Milyen növényeket érdemes ősszel ültetni?

A Magyarországon nevelt fákat, földlabdás és szabadgyökerű cserjéket. Egyetlen kivétel a nyírfa, amely tavasszal jobban megered.

Sok kertbe került az idén új fügefácska. A szerencsésebbek már meg is kóstolhatták a jövevény különleges termését. A régi fügefa-tulajdonosok megtapasztalhatták, hogy egy termés még nem termés. Hosszú kínlódással lehet a melegkedvelő növényt a magyar telekhez idomítani.

fügefalás római módra.jpgFügefalás római módra

Sírok gondozása (x)

Kedves Olvasók!

Mindnyájan szeretnénk méltó módon megemlékezni halottainkról. Halottak napja közeledtével hadd ajánljuk figyelmükbe Megyeri Szabolcs: Sírok gondozása című könyvét, amelyből megtudhatjuk, milyen típusú sírhelyeket milyen szempontok alapján kell beültetni.

sirok_gondozasa3.jpg

Legkönnyebb a teljes felületükön kővel borított sírok ápolása. Ezeket a sírokat borostyánnal vagy varjúhájfélékkel keretezhetjük. Ha mégis más növényeket szeretnék használni, a könyvben több ötletet is találunk alacsony növekedésű, jól bokrosodó, gazdagon virágzó egynyári virágokra, vagy csak levelükkel díszítő szegélynövényekre.

A szerző tanácsait követve elhunyt szeretteink sírhelye minden évszakban tükrözi gondoskodásunkat.

A könyv, most 40% kedvezménnyel rendelhető meg a Cser Könyvkiadó webáruházában

Már nálunk is egyre népszerűbbek a garázsvásárok, ahol mindenki eladhatja feleslegessé vált dolgait, vagy olcsón beszerezheti a háztartásából még hiányzó cuccokat. Akár növényeket is.

Így tett egy idős angol házaspár Bedfordban. Egy helyi garázsvásárban vettek egy szép növényt, majd elültették a kertjükben. Hatalmas, gyönyörű bokrot neveltek belőle – a legnagyobb vadkendert, amit a helyi rendőrség valaha látott.

 UKNews091020120721419-1.jpg

Az illegálisan tartott növényt a rendőrség elkobozza és megsemmisíti, de az idős pár ellen nem indítanak eljárást.

Forrás

A legtöbb balkonnövényünk egy évadra szól: kikel a magból, szépen fejlődik, virágzik, majd meghal. Az egynyáriakkal így aztán nincs gondunk, ilyentájt már a komposzton landolnak. A helyükre ültethetünk csarabot (lánykori nevén erikát), díszkáposztát, árvácskát, így a hideg napokon sem maradunk csupasz virágládákkal. Télen a helyükön maradhatnak a szegfűfélék, kivéve a futószegfűt, mert az nem bírja a fagyot.

Kép5.jpg

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok is tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

érett dió.JPG

Mára még gyönyörű napsütéses időt jósolnak, érdemes kihasználni akár kertészkedéssel, akár szabadidős programokkal, melyekből ezen a hétvégén is akad bőven.

Az aranysakál

Egyszer nagymamám azzal fogadott, hogy sakál jár a környéken, és a faluban már több tyúkot is elvitt. Természetesen nem álltam le vele vitatkozni, de magamban azt gondoltam, hogy sok az a nyolcvan év. Aztán olvastam ezt a cikket, sőt a birtokon személyesen is láttam egy példányt, amelyre a legnagyobb jóindulattal sem tudtam volna mondani, hogy róka. Rájöttem, hogy már megint tévedtem.

Canis aureus.jpg

Az őszi kerti nagytakarítás kiváló szerszáma a motoros fűkasza. Igazi univerzális pucoló. Messze sokoldalúbban használható, mint névadó rokona, a kasza. Mondják damilosnak is. A fű- és gazvágáson túl a "bátrabb" gaz, sőt csalitos irtására is alkalmas. Ehhez azonban nem elég a nejlonszál, szükség van a bozótvágó pengére is.

magas-fű-estén.jpgMagas fű esetén

A hétvégén nagy családi összejövetelt tartottunk a képen látható encián(fa) (Solanum rantonetii) árnyékában, melynek hatalmas méreteihez képest kicsi edény ad otthont. Ez némileg ellentmondásban áll a növénycsalád igényeivel, hiszen azt gondolnám, hogy a burgonya, a paradicsom és a padlizsán rokonaként az enciánnak is sok földre van szüksége. Persze, lehet, hogy ez is csak egy bizonyíték arra, hogy néném "zöldujjú" kertész, ami a családban eddig is köztudott volt.

blog2.JPG

Régi népélet naptára

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

40. hét:

- október 4. (Ferenc): Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Kerti bombázó

Gyermekkoromban ilyentájt szedtük a lepotyogott vadgesztenyét, és emlékszem, az iskolába jött érte valaki, sőt pár forintot adott is egy-egy vödörnyi termésért, amit az autója utánfutójába kellett önteni.

P1220447.JPG

Az én paradicsom

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már szörpöt rózsasziromból, mentából és levendulából, készítettem mazsolás-fahéjas hagyma-, rózsa- és levendulalekvárt, kandíroztam narancshéjat is. Legújabb szösszenetem a sárga paradicsomlé.

IMG_7173.JPG

A hétvégén a tavalyi Syma Csarnokos kitérő után az idei Hortus Hungaricus visszakerült oda, ahol jól érzi magát: a szigetszentmiklósi Flora Virágpiacra. Gyakorlott kiállítók és látogatók szerint is sokkal jobb ez a hely mindenkinek, főleg autósoknak, mert a Hortus-busz - mint utólag megtudtam - pénteken nem járt. Mindegy, így legalább hosszú évek után újra átélhettem egy keveset a helyközi járatok semmihez sem hasonlítható légköréből.

De ne szaladjunk előre: bár nagyon vártam a hétvégi programokat, végül úgy hozta a sors, hogy csak péntek délelőtt tudtam kimenni, szerencsére már akkor is volt látnivaló bőven. Az idei Hortus központi témái a magyar termékek és az ősz voltak, így nem csoda, hogy elég nagy területet foglaltak el a jellegzetes magyar gyümölcsök, zöldségek.

alma.JPG

zeller.JPG

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép tavasz lesz.

- szeptember 29. (Mihály): Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

A kellemesen napos múlt hétvégén kerékpárra kaptam, és a gödöllői dombokon átvergődve eltekertem a lassan őszi színeiben pompázó Vácrátóti Botanikus Kertbe. Egyébként a legegyszerűbb autóval eljutni, de megközelíthető vonattal és gödöllői átszállással autóbusszal is. Nyugodtan tervezhetjük egész napos programnak.

01.JPG

Csodatölcsér

Ősszel már egyre kevesebb virág nyílik, de egyikük, a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) egészen az első fagyokig hozza tölcsér alakú, illatos virágait. A virág másik neve estike, mely azon különös tulajdonságára utal, hogy virágai délután nyílnak ki, és reggel újra összecsukódnak. (Az angol neve is ezen a furcsaságán alapul: four o'clock flower.)

csodatolcser4.jpg

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Őszköszöntő nyereményjátékunk péntek éjfélkor lezárult. Nem mondhatni, hogy nagyon nagy lett volna a tolongás, ami persze jó hír a játékos kedvű pályázóknak, hiszen így nagyobb eséllyel indulnak a nyereményekért.

Először nézzük a helyes válaszokat:

1. Hányadik Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt rendezik meg idén a szigetszentmiklósi Nagybani Virágpiac területén szeptember 21-23. között?

19.

2. Melyik gyógynövényünket nyilvánította nemrég eredetvédetté az Európai Unió?

Alföldi kamillavirágzat

3. Milyen elnevezést kapott az idei Hortus Hungaricus központi programja, szakmai napja?

Vidékfejlesztés Napja

4. Minek jegyében rendezik meg a Hortus Hungaricuson a VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát?

„Aranyló Ősz”

Összesen 11 beküldőnél volt mind a 4 válasz helyes. Őket a beérkezés sorrendjében felsoroltuk, és a random.org segítségével kisorsoltuk, ki legyen az 5 szerencsés nyertes.

Az eredmény pedig a következő:

SorsolásRandom01.jpg

A sorrend kicsit nehezen olvasható, úgyhogy íme:

1. 6. Fábián Mária

2. 7. Csermák Bernadett

3. 1. Kozsán György

4. 3. Hasszánné Szondi Ágnes

5. 10. Környei Tamás

6. 4. Török Ágnes

7. 9. Sági Andrea

8. 8. Debreceni Szilvia

9. 5. Tóth-Barbalics Veronika

10. 2. Bíró Judit

11. 11. Palich Gabriella

Az első szám a véletlen sorsolás után kialakult sorrend, a második a válaszok beérkezésének sorrendje.

Gratulálunk az első 5 nyertesnek, őket e-mailben is értesítjük. A többiek se csüggedjenek, már gondolkozunk a következő játékon!

IMG_9921.JPGJókai-kert

A nagy hőség elmúltával itt az ideje az őszi gyepgondozásnak. Az aszályos nyár sok helyen megviselte a füvet, a kiszáradt foltokat most lehet újravetni, mert a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a fűmag gyorsan kicsírázzon.

Parlag helyett parcella

Parlagfű helyett pedig zöldség, gyümölcs, fűszer és virág. Mellé jó társaság, kertészkedés, testi és szellemi felfrissülés. Ezt nyújtja a közösségi kert, melynek a tengerentúlon és Európában nagyon régi hagyománya van, és szerencsére már nálunk is éledezik.

Berlin reptér.jpgBerlin, Tempelhof

Örökzöldek bajban

2012 a tuják, hamisciprusok és más kerti fenyők cudar éve volt. Erről tanúskodik sok olvasói levél, valamint bármerre is járok, ha a kertekbe kukucskálok, szörnyű állapotban lévő örökzöldeket látok. Van, ahol minden rendben, de a mellette lévő kertet már a tujahalál uralja. Az esetek többségében nem a talajjal, a hellyel van baj, a légköri aszály hibáztatható. Pedig egyszerű lenne megmenteni őket. Nem kell hozzá más, csak egy kézi öntöző, s azt is kell tudni, hogy a tuja nem idevaló, pláne nem az egyre melegedő nyaraink növénye.

DSCF3977.JPGA szomszéd kertje nem mindig zöldebb

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 12. (Mária): Ekkor kelnek útra a fecskék.

Pena csodái

A Pena Park egyike azon európai mesterséges természeti együtteseknek, amelyek bizonyítják, hogy a szakértelemmel telepített távoli növények milyen jól érzik magukat akár eredeti élőhelyüktől sok ezer kilométerre. Nem kell messzire utazni, hogy hasonlónak lehessünk tanúi, hiszen szoba- és balkonnövényeink jó része nem Európában őshonos.

Réceházak a mesetóban.JPGRéceházak a mesetóban

Trendi kertek 2013-ban

Az ősz az iskolakezdés és a levélhullás mellett a kertészeti kiállítások és vásárok időszaka. A világban sok helyen ilyenkor gyűjtik össze a kertbarátok az ötleteket, inspirációkat kertjük, környezetük jövő évi kialakításához. A Hortus Hungaricusig még egy kicsit várni kell, de a türelmetlenebbek már a napokban megtudhatták Kölnben, mi lesz a trend a kertekben 2013-ban. Szeptember 2-4-ig tartott a Spoga Gafa Kertészeti Kiállítás.

gartenmesse-9.jpg

A cukkini és köztem bimbózó kapcsolat csak néhány éve kezdődött, de egyre ígéretesebben alakul. Régen csak egy tökfélének tartottam, ami nem sok jóval kecsegtetett, lévén hogy a mai napig a számban érzem a menzai édes-kapros, sűrű trutymóvá szétfőzött, telelisztezett borzalomnak az ízét. Ráadásul zsenge gyermekkoromban nem is találkozhattam e kedves rokonnal, hiszen a cukkini még az 1970-es évek végén is ritkaságszámba ment Magyarországon.

cukkini.JPG

Pedig a tökfélék (Cucurbitaceae) őshazájában, a mai Guatemala és Mexikó területén ősidők óta fogyasztják e növénycsalád tagjait. A cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontia Duch) spanyol és portugál felfedezők hozták be Európába, ahol Olaszországban lett először sikeres. Onnan terjedt el a Földközi-tenger térségében.

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk.

- szeptember 8. (Mária): Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.

Régi népélet naptára

2012 szeptember.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

35. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Ha esik, gyenge lesz a tél. Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja.

Kedvelem a madarakat, ezért is örültem a rádióhírnek, hogy egy újabb madárfajt figyeltek meg Magyarországon. Utána is néztem itt, és kiderült, hogy a mással össze nem téveszthető kuhi valószínűleg a száraz meleg Afrikából érkezett az egyre melegedő magyar tájra.

kuhi_Szalai_Gabor_0001.JPGIsten hozott Magyarországon (Fotó: Szalai Gábor)

A madarak szívesen látott vendégek kertjeimben, a kuhi biztos nem jön, de a többiek igen. Télen etetem, itatom őket, nyáron inkább csak vízre van szükségük és arra, hogy költőhelyüket békén hagyjam.

jatek.jpg

Lassan vége a nyárnak, sok fáról már potyognak a levelek, kezdődik az iskola - ez mind mind az ősz közeledtét jelzi. Meg a Hortus Hungaricus Kiállítás és Vásár is, melyre mostani játékunkkal belépőket lehet nyerni. Semmi mást nem kell tenni, csak az alábbi 4 kérdésre helyesen válaszolni:

1. Hányadik Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt rendezik meg idén a szigetszentmiklósi Nagybani Virágpiac területén szeptember 21-23. között?

2. Melyik gyógynövényünket nyilvánította nemrég eredetvédetté az Európai Unió?

3. Milyen elnevezést kapott az idei Hortus Hungaricus központi programja, szakmai napja? 

4. Minek jegyében rendezik meg a Hortus Hungaricuson a VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk a beküldő pontos nevével, címével és telefonszámával.*

Beküldési határidő: 2012. szeptember 14.

A helyes válaszokhoz segítséget nyújt előző bejegyzésünk és a Hortus Hungaricus weboldala.

A minden kérdésre jól válaszolók közül 5 szerencsés nyertes 1-1 db belépőt kap a Hortus Hungaricus Kiállításra, és 1-1 Zöld Újság éves előfizetést a Flora Hungaria Kft. jóvoltából.
Játsszatok és nyerjetek!

*A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetők.

Kezdhetjük vágni a centit, mert ha szeptember, akkor Hortus Hungaricus! Már csak három hét, és újra a régi helyszínen, Szigetszentmiklóson nyílik meg 19. alkalommal az ősz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.

1000x280-slide01.png

Szeptember 21-23. között a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén, mintegy 3500 nm-en várja a hazai kertészeti élet színe-java a növényvilág rajongóit.

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 29. (János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Patchwork-kertek

Most, hogy a hazai időjárás lassan a trópusival vetekszik, érdemes megnézni, hogyan boldogulnak a kertészek ott, ahol a szárazság és a hőség mindennapos jelenség.

STNMTZ_20041001_18.JPG

Bár a legtöbb kertbarátnak még az öntözéshez szükséges víz elővarázsolása jelenti a fő problémát, mert a nagy melegben a szokottnál többre van szükség a vezetékes vízként drága, kútvízként kevés nedvességből, de már hozzá lehet kezdeni az őszi gyeptelepítés előkészítéséhez.

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): Sok helyen az õszkezdõ nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellõztetést tartanak.
A népi bölcsesség szerint a Bertalan napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.
"Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az õszi idõ is magát mind aszerint tartja."

Az idei szárazság sok kertlakót új túlélési stratégiára késztet. Az már megszokott, hogy szüret tájt versengeni kell a darazsakkal az édes gyümölcsért. Idén mintha kevesebben lennének, azért nem árt résen lenni. Jó tudni róluk, hogy az édes lé jobban érdekli őket, mint a csata az emberhúsért. Mint rutinos cefrekészítő jól megvagyok a darazsakkal, még egyszer sem böktek meg. Ha rám szállnak, legfeljebb nyalogatják a bőrre fröccsent gyümölcslevet, s odébb állnak. Családunkban is csak egyetlen szúrásról tudok, mint utóbb kiderült az egyik lába beszorult egy karikagyűrű alá, s ijedtében bökött a sárga-fekete csíkos "fenevad".

körte.jpg

A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

Pillangókert - Luxemburg

Luxemburgi nyaralásom fénypontja a pillangókertbe tett kirándulás volt. Grevenmacher a német határ közelében lévő borváros, de valójában a természetjárók Mekkája.

SAM_0620.JPG

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, jó bortermés van kilátásban.

Mindenkivel megbeszéltük, aki bármilyen kapcsolatban áll a Kapanyéllel (mármint a bloggal), hogy akárhol jár nyaralása során, örökítse meg nekünk a szép helyeket, ill. a témáinkhoz kapcsolódó élményeket. Most a Cser Kiadós lányok közül Melinda beszámolója következik:

Még gimis voltam, amikor egy diákcsere program keretében skót házigazdáink elvittek minket egy mezőgazdasági vásárba. Életre szóló élmény volt. Így, amikor megláttam a mezőgazdasági vásár plakátját a luxembourgi nyaralásomon, tudtam, hogy ott a helyem.

SAM_0347.JPG

Az első vásárt 1883-ban tartották, 1983 óta rendezik évente Ettelbruck városában. Ettelbruck neve egyébként azt jelenti, Attila hídja, és arrafelé nagy tisztelet övezi a rettegett hun vezért. De kanyarodjunk vissza a vásárhoz!

SAM_0352.JPG

A rangos mezőgazdasági szemlén az ország kiemelkedő termelői és tenyésztői mutatkoznak be. Van itt kóstolósátor (én szarvas- és vaddisznókolbászt kóstoltam), gyönyörű régi (vintage) traktorok kiállítása és lovasbemutató (idén lovas íjászok egy csoportja A gyűrűk urát keltette életre).

SAM_0398.JPG

SAM_0399.JPG

SAM_0396.JPG

SAM_0419.JPG

A ketrecekben és kifutókban őrzött állatokat nemcsak simogatni lehet, hanem meg is vásárolhatjuk őket. Láttam egy ötgyerekes családot, akik öt nyúllal lettek gazdagabbak.

malacok.JPGEz nem az öt nyúl...

Igazán különleges élmény volt olyan fajtákat látni, amelyekkel itthon még nem találkoztam.

SAM_0383.JPG

Az egyetlen szívfájdalmam az volt, hogy kizárólag luxemburgi és német nyelven zajlott minden, így a francia- és angoltudásommal nem sokra mentem, de így is volt bőven mit fényképezni. Például ezeket a süteményeket.

SAM_0442.JPG

Ha tehetem, jövőre is elmegyek, de legközelebb Magyarországon is kinézek valami hasonló kiállítást.

A’ Gazdasszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 105.

A’ Szagosvizeknek mitsoda hasznokat tudják a’ Gazdasszonyok venni: én arról nem szólok, hanem tsak megelégszem némellyeknek égetése modját előladni.

       1. A’ Levendúla, Bodzavirág, Isóp levelek, Rozmarin, Zsállya, Majoránna, Tzitromfű, Kapor, Fodormentha ’sat. mind egy forma mértékben és módon égettetnek viznek p. o. Vegyük a Levendula vizet, és ebből végy szépen megszárogatva Levendulát, vagy e’nek virágját.- 1 Font.

Tölts reá Mártiusi Hó, vagy esővizet – 2 Font. áztasd egynehány óráig: tedd Lombikba, és gyenge tűznél tsepegtesdle felét, és töltsd üvegekre.

       2. A’ Rózsavizekhez a’ legszebb parlagi, vagy Kerti Rózsa levelekből szedj.  1 Font. Ez lágy Sóval gyengén begyúratik egy fazékba, és 14 napig Pintzében, vagy más száraz, hideghelyen, jól bekötve így áll. Akkor feleresztetvén, igen igen tiszta (mint az eső, Mártiusi hó, és Forrásviz) vizzel, lombikba töltetik, és kiégettetik.

       3. A’ Fekete Cseresznye vizhez a’ Cseresznye megszáraztatik, és minden magostól öszvetöretvén, belőle 1 font: rátöltetik tiszta forrás, vagy eső víz 8 font, és minekutánna 12 óráig így állot, Lombikba tétetik, és kiégettetik.

       4. Az úgy nevezett Magyar Királyné vizét így készitik: Végy négyszer leeresztett égettbort három részt: Rozmarin virágot (a’ Levele szinte úgy jó) két részt: a’ kettőt tedd egy üvegbe, dugdbe szorossan, és tartsd meleg helyen ötven óráig; azután tsepegtesd le Lombikból, mint a’ Rózsavizet, ’s mást szokás. A’ Köszvényesek minden héten 1-szer egy köntinget szoktak belőle bevenni éhgyomorra, és vele minden nap mosdani. Erről a’ Vizról azt irják Erzsébet Királyné, a’ Robert Károly Felesége neve alatt, hogy egy esméretlen Remetétől tanúlta, és úgy megszépült tőle, hogy őtet, noha 72. esztendős vólna, a’ Lengyel Király megkérette, a’mi épen nem igaz a’ Históriákból: de hogy a’ szép Magyar asszonyt szebbé teszi: azt tagadni nem lehet.

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

A mályvacserje

Amikor az első európai utazók eljutottak a mesés Keletre, akkor többek között különleges növényeket is hoztak magukkal, de ezek a növények nem mindig érezték jól magukat a mi éghajlatunkon.

malyvacserje.jpg

Valóságos csoda, hogy a háromhetes nyaralás idején a kertben a földben élő, s edényes növényeink közül egyik sem nyuvadt ki. Eddig nyaranta saját gyermekeink vállalták a felügyelettel együtt járó öntözést, most azonban az egyik udvarló és baráti köre kezelte a csapot.

Csokoládéfa másolata.JPGTöbb éves szünet után a terasz sarkában lapulva szép új barna leveleket hozott a "csokifa"

Az eddigi legsikeresebb akció zárult a napokban. Nem lebecsülve az itthon maradtak sikerét, türelmét és hozzáértését, de az elmúlt évek kudarcain okulva a balkon kényesebb növényeit strapabíróbbakra cseréltem, így a begóniákat a zápor- és kristályvirág váltotta, a muskátlihagyományt margarétafélék követték.

kristályvirág másolata.JPGA kristályvirág a teljes napon élvezi az életet

záporvirág másolata.JPG

Bőségesebb a hozam, ha időben eltávolítják az elvirágzott virágokat

Muskátli másolata.JPGElmaradt az elszáradt virág eltávolítása
 

Kicsit árnyékosabb helyre kerültek a leanderek, és kisebb lett a lombkoronájuk is. Az árnyék sokat segít, ha naponta nem ellenőrzik a növények nap- és melegtűrését. A fuksziákat is védettebb helyre húztam a nyaralás megkezdése előtt. Jó ötlet volt, ahogy az is, hogy mindegyik agyagcserépbe és ezen felül agyag kaspóba került, így a nagy meleg ellenére a gyökér hűsölhet.

Fukszia másolata.JPGTíz órától árnyékban a fukszia. Kicsit petyhüdt a melegben, de strammul bírja

A száznál is több terasznövény öntözését egy csepegtető rendszer végzi, ezt azonban ellenőrizni kell, s ha szükséges, a porlasztók, csepegtetők tisztítására, átmosására sort kell keríteni.

euforbia másolata.JPGMár öreg családtag az euforbiaoltvány, de eddig ilyen piros végű hajtásokat nem hozott. lehet, hogy virággal is megörvendeztet

A pozsgások is jól szerepeltek, igaz az egyik – feleségem szerint zöld marhatrágyára emlékeztető pletyni – levélrózsája elszáradt, de hosszú száron virágot hozott, amely ma már termésszerűségeket tartalmaz. Remélem, tudok majd magot fogni.

A hatalmas agávé nem bontott új levelet, viszont fiókái nyomulnak alulról. Az már csak szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy megemlítem: az egyik, ládában ülő lonc penetráns mocsárszagot áraszt, valószínűleg eltömődött a túlfolyó nyílás, és pang a víz. Első menetben csökkentem a vízadagot, utána alulról vízsugárral megpróbálom átmosni a lyukakat.

Klemátisz másolata.JPGA nyár eddigi vesztese a klemátisz, a kis edény miatt nagyobb figyelmet érdemelne 

Nyári orgona másolata.JPG

Bőségesebb a hozam, ha időben eltávolítják az elvirágzott virágokat

A gyeppel, azon kívül, hogy nyírni kell, semmi baj. Egyetlen, pontos négyzet alakú kopásfolt éktelenkedik. Biztos ott állt napokig valami, de megfogadtam, nem szólok, és ki sem nyomozom, hogy mi volt az árnyékoló. Különböző egynyári vadfüvek ugyan nyomulnak a szélek felől, de ezekkel a következő fűnyíráskor végzek.

Mediterrán másolata.JPGA nemkívánatos élősködők közül ki kell szabadítani a leandert, harangvirágfácskát, szecsuáni borsot és a borszaj örökzöldeket

Szecsuáni bors másolata.JPG

Nemsokára kezdődik a borsszüret

A legtöbb munkát a szomszéd felől próbálkozó vadszőlő hajtások eltávolítása jelenti. Egyelőre úgy tűnik, hogy a golgotavirággal folytatott versengésben nyerésre áll a vadszőlő, de csak addig, míg elő nem szedem a pincírozó ollót.

golgota másolata.JPG

A kardvirág

Nyaralásunk során Németországon keresztül vitt az utunk, ott akadt meg a szemem egy kardvirágmezőn. A szélén egy tábla állt a következő felirattal: "Vágd magad!"

IMG_3330a.JPG

Az egres, ami piszke

Vagy köszméte. A Ribes uva-crispa eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt honos. 50-150 cm magas, szélesen elterülő cserje, ritkásan álló hosszú, vékony, szürkésbarna ágakkal. A levelek kettesével, hármasával, ritkábban ötösével elhelyezkedő hegyes tüskék hónaljában állnak (igen, tüskék; sajnos nem olyanok, mint a málnán, ezek a tüskék akár 1 cm-esek is lehetnek, ami bizony megnehezíti az ápolást és a betakarítást). A levelek szőrösek, kerekdedek vagy szív alakúak, szélességük 2,5-3 cm.

egres.jpg

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

Augusztus első hétvégéje a mezőgazdasági gépekről és a „nyeregben” ülő mesterekről szól.

traktor2.JPG

Hódmezővásárhely és Orosháza között, Székkutason augusztus 4-én rendezik a Regionális Szántóversenyt. Magyarországon először Enyingen rendeztek ilyet 1866-ban. Azóta is nagy hagyománya van, a legjobbak az országos döntőbe kerülnek, onnan pedig akár a világversenyre is kijuthatnak. A Szántómesterek kisebb-nagyobb ágy-, és váltva forgató ekékkel bizonyíthatják felkészültségüket, ügyességüket. Lófogatú és veterántraktoros kategóriában is lehet indulni. A nevezés ugyan már lezárult, de nézőként is biztosan nagy élmény lesz.

Nagyszokolyon, a tolnai dombok között immár hagyománnyá vált az augusztus első szombatján megrendezésre kerülő traktorverseny és gazdatalálkozó. A traktorosok három versenyszámban, pótkocsitolatásban, traktorszlalomban és gyorsulásban mérik össze tudásukat.

traktorverseny1.JPG

A gyerekek pedálos játéktraktorokon versenyezhetnek, vagy kötélpályán, ill. szalmabálákból épített dühöngőben vezethetik le az energiájukat.

traktorgyerek.JPG 

Nagy attrakció volt tavaly a „traktorok tánca”, amely nem más, mint egy traktoros karusszel négy gép részvételével. Az idei koreográfia is elkészült, de titkos, úgyhogy aki kíváncsi rá, ott a helye!

A Budakeszi Vadasparkban az „Állatijó Bemutatók” c. programsorozat keretében vasárnap 3-szor lesz interaktív állatbemutató a környezetünkben élő állatokról. Kicsinek, nagynak egyaránt nagy élmény!

Ha valaki a hétvégétől már a Balatonon nyaral, érdemes bevésni a naptárba a Magyar Madártani Egyesület szervezte Hattyú Road Show időpontjait és helyszíneit. Augusztus 8-9-én több Balaton-parti településen is lesz hattyúgyűrűzés. Részletek itt.

Szép hétvégét!

Ahogy haladunk a nyárban előre, úgy egyre több a munka konyhában is, hiszen már lehet tartósítani a kertben termett finomságokat. Általában a lekvárok és az udvardi nagynéném által eltett olajos zöldségsavanyúságok a kedvenceim közé tartoznak. A zöldség, gyümölcs gazdaságos felnevelése sikerülni szokott, de a tartósításnak csak az elméletét ismerem. A nyári konyhában sertepertélő családtagjaim keveset tudnak a különböző veszedelmes gombákról, baktériumokról, amelyektől menteni kell a finom gyümölcsöt, zöldséget, de rutinszerűen mossák, forrázzák az üveget, dunsztolnak, és az alapanyag is tisztán kerül a fazékba. Nekem itt csak annyi feladat marad, hogy a gázpalackot aktiváljam, és hordjam a terményt meg az egész évben gyűjtögetett üvegeket.

3733913053_79cc1b9c81.jpg

Szokásmondások

Egy kis olvasnivaló kellemes nyári estékre.

Kertész Manó (1881-1942) magyar és finnugor nyelvészt elsősorban a szólások vizsgálata tette ismertté, de mondattannal és névtannal is foglalkozott. Szokásmondások c. könyvéből mazsoláztam a földműveléssel kapcsolatos kifejezések eredetét.

szokasmondasok.JPG

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

31. hét:

- augusztus 1. (Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

Néhány hete sok helyen megjelent a hír, hogy tanösvény nyílt Budapest belvárosában. Akkor rögtön nem indultam el megnézni, mert ilyenkor az elején mindig nagy a felhajtás, bennem meg felébred a kisördög, hogy majd megnézzük egy kis idő elteltével, mi maradt az attrakcióból.

tábla.JPG

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

Szolgálati közlemény!

A Kapanyél blog gazdája, a Cser Kiadó munkatársat keres kertészeti témájú szakkönyvek, valamint a blog médiafelületeinek értékesítésére. Ha érzel magadban kreativitást, kitartást és magabiztosságot, hogy a megfelelő partnereket felkutatva, nagyszerű ajánlatokkal bővítsd a blog és a könyvek hirdetői bázisát, akkor te vagy a mi emberünk!

Az önéletrajzokat ide várjuk:

Mentsük meg a tujákat!

Sokan panaszolják, hogy az idei évben a tujapusztulás soha nem látott méreteket öltött. Az okok az aszályos 2011-es év és a nagyon kemény tél. A növények ezek közös hatásának következtében kiszáradtak vagy legyengültek, és a betegségek elhatalmasodtak rajtuk.

download.php.jpg

Miért érzékenyek a szárazságra?

A tuják gyökérzetének fő zónája a föld felső 60 cm-re. A rendszeres öntözés hatására azonban "ellustul", sokszor csak 40 cm mélységben intenzív a növekedése, így a tartós szárazság végzetes lehet.

Elfuserált kert

Örömmel értesítjük az élvezetes stílusú szakirodalomra éhes közönséget, hogy állandó szakértőnk és szerzőtársunk, Czauner Péter 2 könyve is megjelent a Cser Kiadó gondozásában.

elfuseralt kert másolata.jpg 

Az elfuserált kert megmentése rengeteg gyakorlati tanácsot ad évszakokra lebontva. Haszonnal forgathatja, akinek már van saját kertje, de néha kilátástalannak látja a küzdelmet a gyomokkal, a kártevőkkel, a növénybetegségekkel, pedig lehet, hogy jó növényeket választott, csak rossz helyre.

Nagy segítség azoknak is, akik még most gondolkoznak kertvásárláson, vagy a telek már megvan, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a rendbetételhez.

balkon- es dezsas másolata.jpg 

A balkon- és dézsás növények titkos életébe enged betekintést a másik könyv. A szerző itt is évszakonként csoportosítja a legfontosabb teendőket és tudnivalókat, hogy kert hiányában vagy mellette a balkonon, teraszon is egész évben pompázzanak a legkülönfélébb virágok, zöldségek vagy akár fák. Közérthető, mégis szakszerű útmutatót kapunk, hogy kicsiben is megteremthessük magunk körül egy igazi kert élményét.   

Mindkét könyv most kedvezményesen megvásárolható a Cser Kiadónál.

Gratulálunk, és várjuk a folytatást!

Ritkán születik valaki növénybarátnak, hobbikertésznek. De még a természeti dolgok iránt fogékony gyerekek között is kevesebb a növénybarát, mint akit inkább a mozgó dolgok kötnek le. A nyár igencsak alkalmas a növények szeretetének továbbadására, ha a szülők és nagyszülők jól fognak hozzá.

Photo_Enfants_Jardin.jpg

Fekete áfonya

A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy utánanéztem a neten, mit is kell tudni erről a gyümölcsről, és hogy van-e esélyem arra, hogy a kertemben is megteremjen.

271623421246007923_rTA9cx45_f.jpg

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Megint kaptunk egy kis esőt, ami örömteli dolog, de már nem nagyon segít azokon, akik a hosszú szárazság idején nem győzték az öntözést.

esővíz.jpg

Pedig öntözésre is legjobb az összegyűjtött esővíz, már ha van mit gyűjteni… Egyrészt olcsó, másrészt mészmentes, és már eleve megfelelő hőmérsékletű. Lehetőleg fénytől védett, zárt tárolóban gyűjtsük, nehogy algák vagy szúnyoglárvák népesítsék be. A hosszú száraz időszak utáni első eső vizét az ereszcsatornából jobb, ha nem használjuk öntözésre, hiszen az lemossa a háztetőn régóta gyűlő összes szennyeződést.

Aki címerezett már kukoricát, nyilván azt gondolja, hogy önszántából senki nem sétálgat egy tengeritáblában, hacsak nem bujkál valami-valaki elől. A kiszomboriak viszont minden évben bebizonyítják, hogy igenis lehet szórakoztató egy több km-es séta a kukoricaszárak között, ha mindezt egy labirintusban tesszük.

523399_331206330301027_1705724277_n.jpg2012 a Rotunda éve

Júliusi fűgondozás

A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

gyepfoltosodás.jpg

Mint minden távol-keleti díszkerti növény, úgy a kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is különleges. Egyetlen hibácskája: a nagy téli hidegeket nem szereti, de japán változata (W. floribunda) nem ilyen kényes. Egy idősebb lilaakácot látva nem is kell magyarázni, miért érdemel a kertben kivételes helyet. Csavaródó hajtásaival és tavasszal díszlő 20-30 centis virágfürtjeivel hamar benő 60-100 négyzetméteres területet.

Wisteria-Tunnel-Kawachi-Fuji-Garden_4.jpg

Az eperfa

Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper?

260px-Illustration_Morus_nigra0.jpg

Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába Chinából hozatott, s ma a tenyész­tés által töb válfajt számlál, melyek közül legismertebbek a következők : a fehér vagy vörhenyes gyümölcsű édes eperfa, Morus alba; a fekete gyümölcsű savanyu eperfa, M. nigra; a nagylevelü eperfa, M. Moretti, mely névét Moretti Pál olaszországi tanártól vette, ki e fát Európában elterjeszté; a legnagyobb levelii eperfa, M. ledvona és M. Giarvola, melyek selyemtenyésztés czéljából - leveleik tápértékét tekintve - kivéve a savanyu eperfát, legkedveltebb fajok. Ezekhez tartozik még a piros eperfa, M. rubra; a cserje eperfa, M. multicaulis, valamint a török eperfa, Morus constantinapolitana, nagy fekete gyümölcsével. Ide tartozik továbbá a festő eperfa, Broussonetia tinctoria, mely Braziliában a fiset-fusztik vagy sárga fát szol­gáltatja; és végül a chinai és japáni papir-eperfa, Broussonetia papyrifera."

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 20. (Illés): Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög".

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

Ezerarcú rózsa

Nem véletlen, hogy a rózsát a virágok királynőjének tartják, de legalábbis biztosan előkelő helyen van a LEGek között. Nem is tudom, van-e még egy olyan virág, mely fejlődésének minden szakaszában elbűvölő: amikor megjelennek az első fényes levelek és hamarosan sűrű bokrot alkotnak, aztán a bimbók, melyek már korán megmutatják, milyen színű virág bontakozik majd ki belőlük. A kinyílt rózsafejek szépsége nem szorul különösebb magyarázatra, az illatról nem is beszélve! A hervadó rózsa is nagyonszép tud lenni, a lehullott szirmokat is fel lehet használni. A rózsa szárítva is éke lehet a lakásnak, a vadrózsa csipkebogyói pedig télen is díszítik a kertet.

rosen-fuenf másolata_1.jpg

Szerencsére alábbhagyott a hőség, kicsit fellélegezhetünk, meg persze elvégezhetjük a kertben azokat a munkákat, melyekre a kánikulában nem került sor.

Az eső nem mért egyformán, néhol túl sokra sikeredett, másutt meg se kottyant a földnek. A gaz persze már kevés nedvességet is meghálál, úgyhogy biztosan mindenki talál a kertjében kihúzogatni valót. A fákat viszont lehet, hogy meg kell locsolni a hosszú szárazság után. Érdemes a tő körül fellazítani a talajt, vagy lyukakat fúrkálni a földbe, hogy a víz könnyebben eljusson a gyökerekhez.

cukkini.JPG

Az EU is védi a magyar termékeket: most éppen a kalocsai fűszerpaprikát. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság július 3-án bejegyezte a "Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. Ezzel az 1000-et is meghaladó bejegyzett elnevezés között most már 5 fűszerpaprika szerepel, köztük a másfél éve bejegyzett szegedi is.

PaprikaKalocsa.jpg

A Rózsák tere

Robogós fajta vagyok. Nem, nincsen Vespám (még!), csak nem tudok lassan menni, száguldozva jutok el A-ból B-be. Ha lehet, gyalog. Így a Rózsák tere mellett is évekig süvítettem el szinte naponta, anélkül, hogy különösebben felfigyeltem volna rá. Mentségemre legyen mondva, hogy régen elég lepukkant volt, majd hosszú ideig építési területté vált, mára viszont kívül-belül felújított, közparkként funkcionáló templomkert, amit bámulatos módon egyszer csak én is észrevettem.

templom1.JPG

A legkorábban elvirágzó egynyáriakról már lehet magot gyűjteni. Nem is a magfogás a nehéz dolog, hanem a rendszerezés. Aki nem elég precíz, ne is fogjon hozzá, mert a sok mag hamar kaotikus összevisszaságba kerül. Azt is tudni kell, hogy hibridnövényekről nem érdemes magot szedni, mert ezek szülei csak egyetlen szezonra állnak össze, s a hibrid gyermek magjából nem saját magára hasonlatos növény lesz, hanem valamelyik szülőjére hajaz majd.

image-graine.jpg

Vasárnapra semmilyen enyhülés nem várható, ezért aki hisz abban, hogy melegre a meleg a legjobb orvosság, ráadásul vasárnap Mátészalka környékén jár (mondjuk a Nyírmeggyesi Meggyfesztivál után), mindenképpen nézze meg az Aratófesztivált Ópályiban.

20080703_094521.jpg

Apukámnak ugyan nem voltak jó emlékei a gyerekkori aratásokról, én pedig kb. 30 évvel ezelőtt, a mostanihoz hasonló hőségben címereztem kukoricát 1 hétig, amit az ellenségemnek sem kívánnék, de kívülállóként jó bulinak tűnik a vasárnapi program. A versenyző csapatok először is erőt gyűjtenek az aratópálinkából, majd kézzel ugranak neki a búzának, kaszával vágják a rendet, sarlóval szedik fel a tarlóról a learatott növényt, és a belőle sodort szalmakötéllel kötik csomóba, majd kereszt alakú máglyákba rakják a gépi csépléshez.

20080703_094530.jpg

20080703_094625.jpg

20080703_094715.jpg

Amíg a kézi kaszások, marokszedők, kévekötők és keresztrakók versenyeznek, a szakácsverseny résztvevői régi szatmári aratóételeket főznek, kemencében sül majd a kenyér és a tésztamaradékból készült lángos.

A nap fénypontja az előző évekhez hasonlóan az ebédet követő, ½ 4-kor kezdődő, a helyiek által Paraszt Forma-1-nek keresztelt szekérverseny.

20080703_094906.jpg

Időre húzzák majd a régi, fából készült, vasakkal erősített szekereket, rakománnyal vagy üresen, és az eredeti Forma 1-ből ismert kerékcsere is fontos része lesz a versenynek.

paraszt_forma_1.jpg

A rendezvényt egész nap kulturális program egészíti ki: régi aratódalokat hallhatunk, tánccsoportok mutatják be az aratóbálok társastáncait. Sötétedés után tűzijáték búcsúztatja a napot, és végül hajnalig tart majd a mulatság.

Részletes program itt.

Savanyú cseresznye

Ilyen névvel is illetik a rózsafélék családjába tartozó meggyet (Prunus cerasus), mely édes termésű testvére mellett rokonságban áll az almafélékkel, a barackkal és a szilvával is. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, Magyarországon már a honfoglalás előtt ismerték a vad fák gyümölcseit. Erre utal a meggy szavunk finnugor eredete, míg a többi gyümölcs neve a török, a bolgár és más szláv nyelvekből származik. A hajdani lelőhelyeket pedig sok helység- és családnév őrzi: Nyírmeggyes, Megyaszó, Meggyes.

Prunus_cerasus_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-113.jpg

Óriáslevelű parksztár

A tűző nap felértékeli az árnyékot, ilyenkor népszerűek a nagy árnyékot adó növények. Mind közt csodának számít a kétméteres levélátmérőt produkáló brazil óriáslapu (Gunnera manicata). Aki teheti, fényképeztesse magát az óriással, de ha vigyáznak rá, nálunk is megél, és bár a hazai lapukat messze felülmúlja, ekkorára nemigen nő meg, ugyanis egy átlagos kert nyújtotta lehetőségekhez képest igen kényes.

Parksztár.JPG

Már az is szerencsés, akinek a fényképezkedés sikerült az óriással

Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg. De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban:

55-37373-carrot_orange.jpg

"A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga."

Régi népélet naptára

júli 2012.JPG

Július - Szent Jakab hava

27. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz.

Visszatért a sivatagi időjárás, azzal a különbséggel, hogy itt éjjel sincs hideg. A hétvégi teendőket is ehhez kell igazítanunk: kora reggel a legjobb elvégezni a betervezett munka nagy részét.

Cser-tó (P. Kovács Ágnes).jpg Fotó: P. Kovács Ágnes

- Ha valaki mostanában készül nyaralni, a kúszónövényeket elutazás előtt célszerű ellenőrizni, esetleg még egyszer felkötözni. A gyepet már ne trágyázzuk, mert fokozza a növekedést.

- A gyümölcsfákat folyamatosan figyeljük: a fagy sajnos a legtöbb helyen elvégezte a ritkítást, de a gombás betegségek sem kímélik az ágakat. A fertőzött részeket vágjuk le és égessük el, akárcsak a penészes gyümölcsöket.

- Ha vesszőszúnyog támadta meg a málnát, a fertőzött hajtásokat a föld színéig vissza kell vágni.

- Vethetünk karalábét, céklát, cukkinit, borsót, bazsalikomot. Ez utóbbi szereti a napot és a vizet, ne hagyjuk kiszáradni. Az évelő fűszernövényeket már kezdhetjük betakarítani és szellős, árnyékos helyen szárítani.

Akinek nincs saját kertje, de szívesen kipróbálná ezt az életmódot, Kecskemét közelében 3 napig részt vehet egy ökogazdaság mindennapjaiban. Az aktív nyaralás részletei itt.

A meggy és a méz kedvelőinek pedig ezen a hétvégén Szank ad otthont. Az ilyen programoknál általában szokásos falusi dáridó mellett a látogatók megismerhetik a helyi meggytermelők és méhészek termékeit. Részletek itt.

Egyébként meg pihenés, lehetőleg víz mellett. Például a fenti képen látható Cser-tó partján.

Jó hétvégét!

A kánikulával beköszönt a hűsítő koktélok és a limonádé szezonja. A múltkor a neten jópofa videó terjedt a tökéletes limonádé készítéséről, melybe a citrom szőröstül-bőröstül - na jó, mag nélkül - belekerül.

lemonade.jpg

Több hozzászóló azon aggódott, mennyi méreg kerül így a citrom héjával a szervezetünkbe. Szerintünk jól megmosva, lesikálva nem sokkal több, mint bármi mással, de aki tart ettől, nevelhet otthon is citrusféléket. Manapság a citrom, a narancs vagy a mandarin tartása balkonon vagy teraszon már egyáltalán nem rendkívüli dolog.

A katica

A katicabogárnak csak Európában mintegy száz különböző faja él. Gyermekversek, mondókák, népdalok szólnak róla, de nemcsak nálunk áll ilyen nagy becsben. A német elnevezése Marienkäfer Szűz Mária bogarát jelöli, hasonló az angol elnevezése is: ladybird/ ladybug, helyesebben Lady's bug.

800px-Ladybird.jpg

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy - két egyéb ügy mellett - szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Az Orbán-kormány sokak által vitatott intézkedés szerint Magyarországon 2010 őszétől a házi kertekben keletkező gyümölcsből családonként 50 liter pálinka főzhető (ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg) jövedékiadó-mentesen. Sok kertészkedő számára teremtett ez egyfajta biztonságot, hiszen már nem kellett sutyiban kotyvasztani titkos berendezéseken a finom nedűt. Legalizálták a pálinkafőzőket, sőt megjelentek a közforgalomban is a csinos kis szeszfőző készülékek. Megjegyzem, ezekkel nemcsak pálinkát, hanem gyógynövényekből is kiváló oldatokat lehet készíteni.

pálinkafőzés.JPG

Volksgarten - Bécs

A múlt hétvégén Bécsbe kirándultunk, és nem hagyhattam ki, hogy valamelyik közparkot meg ne nézzem közelebbről. Annál is inkább, mert árnyékban 35 °C volt, és reméltük, hogy zöld lombok alatt egy kicsit hűsölhetünk, némi madárcsicsergés közepette. Mivel a Hofburg környéke le volt zárva, a mellette lévő Volksgartenben (Népkert) kötöttünk ki.

IMG_1876 másolata.JPG

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!

- június 29. (Péter); június 30. (Pál): Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

A nagy kánikula a hétvégén kissé alábbhagy, legalábbis manapság már értékelni kell, ha 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. Fázni nem fogunk, úgyhogy a kerti teendőket a kora reggeli és az esti órákra kell időzíteni.

41462.jpg 

- Javában zajlik a betakarítás, szedhetjük a cseresznyét, meggyet, őszi-és kajszibarackot, málnát, ribiszkét, igazi dőzsölős időszak ez.

- A málnaszüret utána a hajtásokat vágjuk le a talaj felszínén, majd a talajt takarjuk komposzttal és kéregmulccsal, és tartsuk nyirkosan, így elkerülhetjük a vesszőelhalást.

- A szamóca leveleit vágjuk vissza, adjunk neki szerves trágyát és komposztot. Ha a letermett ágyásokba idén már nem ültetünk semmit, vessünk angol (fehér) mustárt, mézvirágot zöldtrágyának. Így humuszban gazdag, jó termőtalajunk lesz.

- Egyébként meg a szokásos locsolás, fűnyírás és küzdelem a kártevők és a gyomok ellen.

Ha valaki a hétvégét a Balatonon tölti, látogasson el Tihanyba: érdekes és főleg illatos programnak ígérkezik a 8. Levendula Fesztivál. Szombat este kirándulás az Öreglevendulásba, napközben pedig ehető virágok kóstolója, levendulakötés, bábszínház. Részletes program itt.

Feldebrőn ma a ribizlié a főszerep: lekvárfőzés, -kóstolás, ribizlis ételek és színes programok. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemléktemplom környéke és a Tájház udvara. Részletek itt.

Aki pedig rózsás hangulatra vágyik, Szőregen (Szeged) a helye! A hagyományos Rózsaünnep már tegnap elkezdődött, de a lényeg a hétvégére esik. Szombat kora délután előadás kertbarátoknak a rózsáról, majd igazi karneváli hangulatot hoz a rózsafelvonulás, ahol több százezer szál virág díszíti az ünnepi menetet. Este még Rózsaboszorkányt is égetnek. Jó mókának ígérkezik, részletes program itt.

Szép hétvégét!

Kezdhetik élesíteni a kaszát, kaszálógépet a telektulajdonosok, ugyanis közeleg június 30-a, a parlagfű elleni védekezés határnapja.

Ha a földek parlagfűvel fertőzöttek, és a használóik láthatóan nem tettek még semmit ellene, júliustól egy törvényi rendelkezés szerint igen komoly bírságot fizethetnek: területnagyságtól függően 15 ezer és 5 millió forint között. Júliustól a külterületeket ellenőrzik.

itt_az_ido_a_parlagfuirtasra-00012613-parlagfű.jpg

Tegnap szinte egész nap nem ment az internet, gondoltam, hőgutát kapott , ahogy majdnem én is, néhány növényem a gangon, és Kim Dzsongun (vagy Jong-un, kinek hogy tetszik) Észak-Koreában, ahol az elmúlt 50 év legnagyobb szárazsága pusztít. A fiatal vezető a terméshozam növelését muzsikával szeretné megoldani. A hatóságok így különleges kísérletbe kezdtek:  katonai zenekarokat vezényelnek a rizsföldekre, hogy a gabona gyorsabban nőjön és nagyobb szemeket hozzon.

rizs0619.jpg

A rejtélyes módon készült és a dél-koreai médiához került fotó szerint a katonai egyenruhás zenekar dobbal, akkordeonnal, több énekessel, mikrofonokkal és erősítővel felszerelkezve próbál hatást gyakorolni a rizsre. Az alapötlet a rizs inspirálása, hogy gyorsabban és nagyobbra nőjön. Cél még a földművesek zenés lelkesítése is, de a fotót elnézve ők ezt nem értékelik annyira. Vagy még nem jutottak túl a kezdeti döbbeneten

Mindenestre a zenés növénytermesztés nem új találmány arrafelé: Kínában már a kulturális forradalom idején zenekarok szórakoztatták a termőföldek lakóit. Most Észak-Koreán a sor. A nagy igyekezetben persze marad még energia arra is, hogy gőzerővel kinyomozzák, ki készítette és juttatta ki a fotókat az országból.

Végül is, ha belegondolunk, állítólag a virágok, szobanövények is szebben fejlődnek, ha beszélünk hozzájuk. Akkor a zene miért ne tetszhetne a rizsnek?!

Forrás: itt és itt.

Lomtalanítás helyett

Itt a nyár, a lomtalanítások legfőbb ideje, sokan mégsem vagyunk képesek megválni régi, látszólag már semmire se jó dolgoktól. Ezért első menetben ide-oda tologatjuk a lakásban, aztán levisszük a pincébe vagy ki a telekre "jó lesz még valamire" felkiáltással.

Pedig nem is minden szemét, ami annak látszik, néha egy kis fantáziával egészen jó dolgok születnek. Elsőként a most legaktuálisabb "lom": a sörös-, boros-, miegyéb-üveg. Nem állítom, hogy minden focirajongó egyben nagy alkoholfogyasztó is, de az biztos, hogy a nagy melegben, jó társaságban, remek meccsek alatt jobban csúszik a sör. Egy korábbi posztban már említettük a sörösüvegekből lerakott kerti utat, de készíthetünk a teraszra "függönyt" vagy ágyásszegélyt is a vissza nem váltható üvegekből.

üvegfüggöny.jpg

üveg ágyásszegély.jpg

Amíg nem olvastam el a Fővárosi Közgyűlés kertkarbantartásra vonatkozó rendeletét, nem értettem, mi történt rest szomszédaimmal, akik egyetlen nap alatt, vad igyekezettel lenyiszálták ringlófájuk kihajló ágait, és rendbe tették sok éve slampos sövényüket. Pedig már megszoktam, hogy arrafelé csak hétrét görnyedve lehetett elaraszolni. A reklamálásra eddig az volt a válasz, ha nem tetszik, lehet a másik oldalon menni.

gyümölcsfák metszése.jpg

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava


25. hét:

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. Magyar népszokás például a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg.

Ha minden igaz, jön a kánikula a hétvégén, ami a kerti tennivalókat is megnöveli, legalábbis a locsolást illetően biztosan.

IMG_1358.JPG

 - A rózsák többsége mostanára teljes pompában virít. Az elszáradt virágokat óvatosan szedjük le, a levelekre vigyázzunk. Ha lisztharmatos, rózsarozsdás levelet találunk, azonnal távolítsuk el, és ne adjuk a komposzthoz.

- A komposztot is locsolni kell, ha hosszan tart a nagy hőség.

- Ezen a hétvégén is aktuális a gyümölcsszedés: szamóca, cseresznye, sok helyen már meggy, kajszi- és őszibarack is. A lehullott gyümölcsöt szedjük fel, így megelőzhetjük a gombabetegségek terjedését.

- Az egynyári virágok sok vizet és tápanyagot igényelnek, az elnyílt virágok eltávolításával további dús virágzásra ösztönözzük a növényt. Az esetleges hézagokat még most sem késő virágokkal pótolni.

- A paradicsom hónaljhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, az alsó leveleket távolítsuk el.

- Az almamoly ellen helyezzünk ki feromoncsapdát, így jelentően csökkenthetjük a peterakást.

Ha pedig estére még nem fáradunk el, Szolnokon ma és holnap este Tiszavirág-hajótúrán élvezhetjük közelről a kérészek násztáncát, melyről tegnapi posztunkban írtunk.

A hétvégén indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete Aggteleken, ahol szombaton a nagy hőség elől barlangtúrákba menekülhetünk. Részletes program itt.

Még egy esetleges esti program vasárnapra: az Alcsúti Arborétumban várhatóan vasárnap kezdődik a szentjánosbogarak rajzása. Ma még nem tudták biztosra mondani, ezért mielőtt útnak indulunk, vasárnap érdemes odatelefonálni. Elérhetőség itt.

Szép hétvégét!

Virágzik a Tisza!

Minden évben így június közepe táján csodálhatjuk meg a kérészek csupán néhány napig tartó különleges násztáncát. Az egykor Európa szerte elterjedt faj mára a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Éppen ezért biztonságukra fokozottan ügyelnek Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai, a természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei.

tizsavirág.jpg

Virághoroszkóp

Melyik virág illik a csillagjegyünkhöz?

Előre kell bocsátanom, hogy soha nem foglalkoztatott különösebben a horoszkóptéma, a virágok annál inkább. Aztán olvastam egy szösszenetet a virágok és a csillagjegyek kapcsolatáról, és mivel a nekem tulajdonított virág ellen semmi kifogásom, gondoltam, megosztom. Hátha más is most jön rá, hogy nem is csak az eddigi kedvenc virága illik hozzá.

blume-sternzeichen-4.jpgKOS

Energikus, szenvedélyes, erős, fejjel megy a falnak. Tüzes jegy lévén mágikus segítője a vörös szín, így temperamentumos lényéhez a pipacs illik a legjobban.

Nehéz a virágok között LEG-eket keresni, de talán mégis a rózsa az egyetlen, amit mindenki szeret. A rendkívül széles színskála, a különböző növekedés és virágméret, a sokféle illat garantálja, hogy megtaláljuk a legvonzóbba(ka)t. Nem véletlen, hogy dalokban, irodalmi művekben gyakran szerepel az érzelemkifejezés szimbólumaként. A vörös rózsa mellé pedig felesleges is a szerelmi vallomás.

IMG_1392.JPG

Régi népélet naptára

június 2012.JPG

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén.

- június 15. (Jolán): Ha esik, hibás lesz az árpa.

Cudar világ jár a méhészekre. Elfagyott az akác, kiszántották a máskor fontos méhlegelőnek számító repce felét, és úgy tűnik, a kasza végez a méhészreménységnek tartott selyemkóróval is. Font Sándor, a Parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez fordult írásban, kérve, vizsgálják meg, levehető-e a selyemkóró az invazív növények listájáról, s elképzelhető-e, hogy csak a virágzás után irtsák, mert e kiváló mézelő (gyom)növény részben pótolhatná a húsvétkor elfagyott akác nektárját. Fazekas Sándor miniszter azonban megtagadta a kérést. Írásos érvelése szerint ez a parlagfűhöz hasonlatos növény veszélyezteti a magyar faunát.

A nektárját kivéve minden porcikája mérgező

A fenti cím a település polgármesterétől, Guczi Istvántól származik, aki a múlt szombaton a Vajdahunyadvárban tartott szemléletes előadást a szomolyai fekete cseresznyéről (Prunus avium). A szemléltetés ezúttal nem diavetítés volt, hanem maga a gyümölcs, így helyben meggyőződhettünk alapvető jellemzőiről: kicsi, szív alakú, majdnem fekete, mézédes, rövid a szára, és húsa mindent megfog, amihez hozzáér. Kifényesítve pedig olyan, mint a tükör, meg is nézhetjük magunkat benne.

Nemrég írtam egy posztot a jezsámenről (Philadelphus), amit sokszor összekeverünk a jázminnal (Jasminum). Most pedig írok egy posztot a jázminról, hogy ne keverjük többé össze a jezsámennel.

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy ne csak a lakáson belül, hanem azon kívül is minél több zölddel vegyék körbe magukat. Szerencsére az egynyári és évelő virágok választéka évről évre bővül, így van miből mazsolázni. Az más kérdés, hogy ezek közül aztán mi érzi jól magát nálunk. Kevés az őshonos növény, így sokszor nehéz eltalálni, jó helye lesz-e erkélyünkön, teraszunkon a kiszemelt szépségnek. Ennek ellenére érdemes kísérletezni.

Nagyot néztek az E-misszió Egyesület munkatársai, amikor nemrég a Nyíregyháza melletti Oláh-réten 8 tőcsoport fátyolos nősziromra (Iris spuria) bukkantak. Ez a gyönyörű lilás virág egész Európában, így nálunk is visszaszorulóban van, ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2000-ig egyetlen élőhelye sem volt ismert. Akkor szintén az E-misszió Egyesület munkatársai találtak egy kisebb állományt Geszteréd határában, így ez a mostani a második.

Fotó: Szigetvári Csaba

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig negyvennapos szárazság következik.

- június 10. (Margit): Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz.

Van, aki már kertje tervezésekor tudja, hova szeretne valamilyen utat is rakni, hogy eljuthasson A-ból B-be. Másnak utólag jut eszébe, hogy a naponta használt fűszerkerthez jobb lett volna a földet valamivel befedni, mert eső után nehézkes kikecmeregni a sárból. Sokszor használat közben derül ki, hova érdemes szilárd felületet kialakítani. Nálunk (társasház udvarral) pl. a szuterénben lakó néni évekig levágta a sarkokat, és a ház fala mellett futó térköves út helyett egyszerűen a kertkapu és a lakásajtó közti átlót használta, "természetes" utat taposva így a gyepbe.

A régi "lebetonozzuk, és kész" megoldás helyett szerencsére nagyon sokféle mód létezik, fantáziánk és pénztárcánk szabhat csak határt. Sok esetben akár a maradékok felhasználása ill. újrahasznosítása is segít. Összeszedtünk néhány ötletet, válasszon ki-ki kedvére.

Evolúciós vakond

Nem szeretném elkiabálni, de már sorban a harmadik vakondmentes tavaszt indítom saját kertemben. Korábban nagy, de fair csatákat vívtunk. Tisztességesen küzdöttem, míg a vakondok tették dolgukat, lakmároztak és túrtak. Sok mindent kipróbáltam, de rájöttem, hogy aprólékosan kimunkált terv szerinti bosszantással lehet kellemetlenkedni nekik, s aki elég ügyes, célba ér, mert megunják és tovább állnak az amúgy védett állatok.

Volt idő, amikor dicsőség volt a hasznos emlős gyilkolászása

Reggeli közben jó, ha növényeinkre is gondolunk. A kávézacc jótékony hatásairól írtunk már a blogon, hasonlóan hasznos a teafű is, de az igazán gondos kertész külön teát készít növényeinek.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 28. (Pünkösd): A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik.

Európában, így Magyarországon is pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, ezért fontos szerepet kapnak a virágok: a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza. A házakra, kerítésekre ilyenkor leginkább ez utóbbi ágait tűzték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, ill. megjelöljék a lányos házakat. Sok helyen ilyenkor is állítanak májusfát. 

A pünkösdi királyválasztás is fontos esemény volt. A lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott. Ez idő alatt minden lakodalomba, ünnepélyre meghívták, a kocsmában ingyen ihatott, lovát, jószágát társai őrizték, apró vétségekért nem büntették meg.

Sokfelé pünkösdhöz fűződik a pásztorok megajándékozása is.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó kendertermés lesz.

Éppen egy hete Pritt-manóknak álcázott piros pólós Cser Kiadós és Kapanyeles lányok lepték el a Feneketlen-tó parkolóját. Mint arról már hírt adtunk, a Madarak és Fák Napja alkalmából idén is közös pályázatot hirdetett a Henkel és a Cser Kiadó. A mostani feladat az volt, hogy a gyerekek a fenti témához kapcsolódva minél hosszabb papírfüzéreket készítsenek ragasztásos technikával. A pályázatban rekordkísérlet is szerepelt: a tét az volt, körbeérik-e a füzérek a mintegy 400 m kerületű Feneketlen-tavat.

Lúdtollal a tetvek ellen

Zsenge hajtás, meleg és nedves környezet - ilyen a levéltetvek édeni kertje. A kellemetlen kis dögök szerencséjére mostanában arany életük van: vidáman sokasodnak, és máris sorakoznak a hajtások éppen növekvő zsenge végén. Nem szabad szünetet tartani az ellenük folytatott harcban, mert úgy járnak, ahogy tavaly én a sivatagi rózsámmal. A gonosz kis jószágok addig nyalogatták a hajtó virágrügyeket, míg azok elpusztultak, és örülhettem, hogy a pompás piros virágok helyett egyáltalán levelet hozott a növény.

Május közepétől virágzik a szüleim kertjében egy hatalmasra nőtt jezsámenbokor. Hófehér virágaival, édes illatával az egyik kedvencem. Már többször ki szerették volna vágni, mert egyre inkább belóg a kocsibejáróba, de szerencsére eddig még megúszta.

A jezsámen a hortenziafélék családjába tartozó cserje, nagyjából 70 faja van. Május közepétől nyílik, fehér virágának illata édes, a jázminéra emlékeztet.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

21. hét:

- május 25. (Orbán): Ha tiszta az ég, akkor a fagy visszalopakodik.

- május 27. (Pünkösd): Ha nedves az idő, akkor a széna nagyra nő.

Az utóbbi napok hűvös időjárása után most már elég megbízható nyár várható, úgyhogy sok időt tölthetünk a kertben. Remélhetőleg a növények átvészelték talajmenti fagyokat, és a leandereket se kellett visszacipelni téli pihenőhelyükre.

Ejtőernyős fák

A leghatékonyabban most lehet kirángatni a gyomfákat, melyeket a kerthasználók sokféleképpen ítélnek meg: vannak, akik a természet csodájának tartják, hogy a nem ültetett jövevény szépen vagy éppen vadul gyarapszik. Gyökérsarjról, a szél sodorta vagy a madarak lábáról, tolláról lepottyanó magból gyorsan serkennek. Ezeket mondják invazív, pionír fajoknak is, nem véletlenül, hiszen a szívós növények szinte mindenütt képesek gyökeret ereszteni, s ha ez megtörtént, akkor igen sebesen növekednek, terebélyesednek. A zöld platán, dió, mandula és a bálványfa magja hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén megkapaszkodni. Jelenlétük csak akkor tűnik fel, ha már jókora fává cseperednek, ilyenkor általában megkegyelmeznek nekik. De később a hatalmasra növekvő gyomfa már csak a kerítés közelsége miatt is kellemetlenséget okoz.

A bálványfát sem szabad a kertbe engedni, hacsak nem direkt őt választottuk

Nagymamám mindig a virágcserepekbe szórta a kávézaccot, mondván, az jó! Sokáig azt gondoltam, ez csak a rá jellemző "nem dobunk ki semmit"- filozófia része, de ma már tudom, hogy igaza volt. A jó kertész, bizony, kávét iszik, mert a zacc a növényei kedves barátja.

Ha megakadtunk a gyepgondozásban, nem tudjuk, hogyan ültessük szét elburjánzott évelő növényeinket, régóta szeretnénk egy rózsalugast, de nem mertünk belevágni, mindenhez megtaláljuk a megfelelő szakirodalmat a Cser Kiadó akciós kertészeti könyvei között.

Ha nem akarjuk vegyszerekkel bombázni növényeinket, vagy csak kipróbálnánk más módszereket is, a biokertészkedéshez is találunk útmutatót. Fűszernövényeinket nemcsak egymás mellé ültethetjük, építhetünk spirált is, így kertünk dísze lehet az illatos „csiga”.

A Fagyosszentek elmúltával már bármit kiültethetünk, a zöldségféléket és a virágokat sem érheti nagy kár. Egynyári virágágyások kialakításához találunk ötleteket, közben játszhatunk az illatokkal is, a növények telepítésénél figyelhetünk arra, hogy kertünk lepke- és madárbarát legyen.

A könyvek segítségével az erkélyen is berendezhetjük konyhakertünket, teraszunkra mediterrán hangulatot varázsolhatunk.

Májusban kezdődik a kártevőkkel és kórokozókkal folytatott véget nem érő harc. Egy-egy csatát azért megnyerhetünk, melyhez stratégiai tanácsokat is találunk a kínálatban.

Ezermester kertészeknek is érdemes körülnézni: kerti bútorok, pergolák, szerszámkamrák, komposztérlelők, üvegházak építéséhez találnak segítséget. A megfelelő könyvvel kerti tó kialakítása vagy kenyérsütő kemence építése sem lehetetlen.

A tavasz a növekedés időszaka, a Cser Kiadónál pedig a kedvezmények nőnek. 5 vagy több könyv vásárlása esetén már majdnem fél áron juthatunk rendkívül hasznos tanácsokhoz. A fent felsorolt témákon kívül még nagyon sokféle könyv közül válogathatunk, úgyhogy érdemes körülnézni a kiadó webáruházában. Az akció május 20-ig, vasárnapig tart.

Jó böngészést, jó kertészkedést!

Rododendron a kertben

A rododendronok különleges szépségét nemcsak a Jeli Arborétumban csodálhatjuk meg, ha kertünkben megteremtjük az ideális feltételeket. Csak akkor ajándékoznak meg minket színpompás virágaikkal, ha kielégítjük biológiai igényeiket.

Hova ültessük?
Félárnyékos helyen érzik jól magukat. A tűző napnak hosszú ideig kitett növények fagyérzékenyé válnak, az erősen árnyékos területen pedig megnyúlnak, és virágzásuk elmarad vagy csökevényes lesz.
Bizonyos fajtaváltozatok, mint a tarka levelű örökzöld, és az azáleák egy része védett helyet igényel.

A mókus

Az európai vagy közönséges vörös mókus (Sciurus vulgaris) sokunk egyik kedvenc állata, ezenkívül mesék, dalok gyakori szereplője is.

A faj egész Európában és Ázsiában elterjedt, így szerencsére hazánkban is közönségesnek számít. Testhossza 19-25 cm, ehhez hozzáadódik még 15-20 cm-es farok, mely elsősorban az egyensúlyozást segíti, de télen, a hidegben alvás közben maga köré tekeri, így a testét is melegen tartja.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 14. (Bonifác): A földművelők általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

- május 15. (Zsófia): Az Ipoly-menti néphit szerint a fagyosszentek után következõ Zsófia is hozhatott fagyot. Erre a napra esőt jósolnak.
"Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász."

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

19. hét:

- május 12. (Pongrác)

- május 13. (Szervác)

- május 14. (Bonifác)

Májusi fagyosszentek. "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz."

Ládakert a teraszon

Vagy az erkélyen. Akinek nincs kertje, de szeretné teraszát, erkélyét díszíteni, esetleg zöldséget, fűszernövényeket termeszteni, gondban lehet. A termesztőedények (cserepek, virágládák stb.) behatárolják lehetőségeit.
A legcélravezetőbb megoldás az egyszerre tartós, esztétikus és a meglévő viszonyokhoz rugalmasan alkalmazható technológia. Ezen már régen törtük a fejünket, melynek eredményeképpen megszületett egy komplett termesztő rendszer, amit ezúton osztok meg a kedves Olvasókkal.

Már hírt adtunk a Madarak és Fák napja 2012, a Pritt és a Cser Kiadó közösen meghirdetett pályázatról, melyet a Kapanyél is támogat. Mostanra összeállt a díjátadó teljes programlistája, melyet az alábbi plakáton találtok. Minden pályázót és nem pályázót egyaránt szeretettel várunk!

JÓ HÍR! A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat leadási határidejét meghosszabbítottuk május 15-ig, tehát még van idő befejezni az elkezdett füzéreket, vagy akár újakat is készíteni. Továbbra is várjuk a legalább 1 méter hosszú, a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó, ragasztott füzéreket. Adjátok tovább a hírt, hadd legyen a Feneketlen-tónál minél több gyerek részese a hivatalos rekordkísérletnek!

A pályázatokat továbbra is az alábbi címre várjuk:
Cser Kiadó, 1114 Budapest, Ulászló u. 8.

Beküldési határidő: 2012. május 15.

Hangyás trükkök

A hangyák kiváló idő- és levéltetűjósok, valamint összeszedik a morzsákat. Ezzel nagyjából be is fejezhető az emberközelben élő fura kis jószágok dicsérete.

Ha nagy a hangyamozgás, biztos kiadós eső várható, a fa törzsén mászkáló hangyasereg a tetvek elleni védekezésre figyelmeztet. A kertünkben és lakásunkban időnként előforduló hangyák személy szerint engem nem zavarnak. Családom más tagjai már nem ilyen toleránsak. Csinálj valamit! - hangzik a sürgetés, ha felbukkan a hangyasor. Mivel kertes házban lakunk, mindig kéznél a dobozos hangyairtószer, amelyet a menetelés útjába helyezek. Ha nagyobb a baj, akkor piretrin port is kiszórok. Eddig általában sikerrel járt a módszer.

Valamelyik Pettson és Findusz mesekönyvben olvastunk egy kísérletről, amelyben tulipán szirmait lehet ételfestékkel megszínezni. Természetesen a gyerekek azonnal ki is akarták próbálni, hogy tényleg működik-e. Naná, hogy februárban!

A Jeli Arborétum 2.

Ninimimi jóvoltából folytatjuk barangolásunkat a Jeli Arborétumban, remélve, hogy kicsit feldobjuk ezt a borongós hétfőt.

Az első részben szó esett a Jeli Arborétum egyedülálló, 300 változatban pompázó havasszépe-gyűjteményéről (Rhododendron). Különösen annak fényében értékelhető mindez, hogy még a hatvanas évek elején is azt a balhiedelmet terjesztette egyik tudományos folyóiratunk, hogy havasszépe Magyarországon szabadföldben nem nevelhető. Ennek élő cáfolata Jeli.

Mit üzennek a virágok?

Anyák napján minden virág a szeretet jele, azért mégis érdekes lehet, hogy az egyébként ajándékba szánt virág színén, illatán és szépségén kívül még egyéb üzenetet is hordoz. Olvastam egy német közvélemény-kutatást arról, melyek a legkedveltebb vágott virágok, balkon- és szobanövények. Mivel a lista valószínűleg nálunk is hasonlóan alakulna, gondoltam, közkinccsé teszem.

Az első helyen a rózsa áll, mely elsősorban a szerelmet és a szépséget szimbolizálja. Az egyes színek jelentése azonban eltérő: míg a piros a szeretet, szerelem jelképe, a friss szerelemesekhez inkább a rózsaszín illik. A fehér a hűséget, a sárga viszont a féltékenységet is jelentheti.

A hétvégére szép időt jósolnak, nem lesz már akkora hőség, eső is várható, bár reméljük, nem úgy, ahogy az ország egyes részein volt a napokban. A jégről is szívesen lemondunk...

Május 2-án lezárult fotópályázatunk, melyre olvasóink kedvenc hagymás növényeinek képeit vártuk. Tegnap összeült a négytagú zsűri, és néhány kritériumot szem előtt tartva nagy nehezen kiválasztotta a három nyertest.

Az eredményhirdetés előtt egy kis összegzés: 170 fotó érkezett, nem kis kihívás elé állítva a döntnököket. Az elbírálásnál szempont volt, hogy az illető növény hagymás legyen, látsszon a képen, és fotópályázat lévén az összhatást is figyelembe vettük. Mindezek alapján a következő eredmény született.

1. helyezett:

Hoffartné Csonka Katalin

2. helyezett:

Demeter Károly

 3. helyezett:

Hágen Zoltán

Nagyon sok kedvencünk volt e három fotón kívül is, szívünk szerint még jó néhány díjat kiosztottunk volna. Eredetileg nem terveztük, egy különdíjat (a Cser Kiadó egyik könyvét) mégis megszavaztunk az alábbi "Hagymát hagymával"-fotónak:

Császár Gyuláné

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailen vesszük fel a kapcsolatot. Minden pályázónak köszönjük a részvételt, a gyönyörű képeket! Az összes beérkezett fotó megtekinthető Facebook-oldalunkon.

Már törjük a fejünket a következő témán. A mostani fotók alapján látszik, hogy sokakat megigéz a rovarok és növények kapcsolata, de ezt ebben a körben nem tudtuk értékelni. Talán a következőben...

Még egyszer köszönjük a részvételt, továbbra is tartsátok beizzítva a fényképezőgépeket!

A tolvaj és büntetése

"Jár a kaspós” – figyelmeztetett a szomszédasszony, amikor cipeltem be a kertbe egy újonnan vásárolt növénytartót. Gondoltam, csak nem mászik be a kerítésen valaki egy pár ezer forintos edényért. Tévedtem, reggelre a földre borított növény tanúsította, mégiscsak beugrott az új cuccért a jó szemű kaspós, ahogy a környékünkön elnevezték a gazt. Vad indulatokkal figyeltem ettől kezdve az esténként gyanúsan viselkedő sétálókat. Minden ismeretlenben tolvajt sejtettem, s kutyasétáltatás ürügyén járőröztünk, ebünk biztos szép időszakként emlékszik azokra az időkre.

A mi kaspósunk eltűnt, azóta sem jött. Annyit azonban meséltek róla, hogy a zsibpiacokon árusítja az új kerti edényeket. Így volt vagy nem, ma már mindegy. Különben is az új Btk. már nagyobb lehetőségeket biztosít a kerti tárgyak, növények védelmére.

De most már nemcsak drágább cuccokat, hanem ilyentájt a frissen ültetett növényeket is csenik, nemcsak közterekről viszik, a balkonládából, ágyásból is kihuzigálják.

  

Lábatlani mementó: nappal ültették, éjjel húzták.

A nagy szegénységben a szépet mégiscsak akarók talán így szerzik be növényeiket. A pár ezer forintos kár nagy bosszúság annak, aki pénzt és álmokat ölt a cserépbe. Állítsanak csapdát az álmok megrablójának, szőjenek terveket, de ne a lengő buzogányról, amely pörölyként lecsap a cseréphez nyúlóra, és villanyt sem érdemes az erkély korlátjába vezetni. Viszont a diliboltban kapható láthatatlan tinta jelöli a tolvajt, a növények közé rejtett patkányfogó kékre üti a körmét, ha ott nyúlkál, ahol nincs keresnivalója, de egy kamera is megteszi, a fényképet pedig közzé lehet tenni a kertészszájtokon, hiszen senki sem akar emu lenni egy békés családi kertfotón.

Az év fája: a májusfa

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az Év Fáját, mely 2012-ben a zselnicemeggy lett. A mozgalom célja, hogy a szakmai és a laikus közönségnek egyaránt bemutassa a hazai erdők kevésbé ismert fafajait. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

A május hónapot a föld termékenységének római istennőjéről, Maiáról nevezték el. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

18. hét:

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük udvarába: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag.

- május 6. (János) – Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra. "Babevő János" napjának is nevezik, ekkor vetik még a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét, mert ilyenkor már biztosan nem fagy el.

Manapság talán nem sokan vetnek úgy, mint drága városi nagymamám, aki az előző évben összegyűjtött magokat vegyesen szórta ki, majd kikelés után a hasonlókat egy csoportba rendezte. Így nála nem sok értelme lett volna a veteményes-jelölőnek. A többség azonban rendet tart a kertjében, szép sorban veti a zöldségeket, ám a jelölésre már nem sok gondot fordítunk: a vetőmag zacskóját kis fadarabra biggyesztjük, vagy közvetlenül a földbe szúrjuk. Pedig egy kis ötletességgel még jobban feldobhatjuk amúgy takaros konyhakertünket.

A legegyszerűbb, ha a vetőmagzacskónak kiszemelt fadarabot feliratozzuk.

Hagymát hagymával még!

Szolgálati közlemény!

Bizonyára emlékeztek rá, hogy hagymás virágos fotópályázatunk beküldési határidejének április 29, vasárnapot jelöltük meg. Akkor nem vettük figyelembe (vagy csak elfelejtettük...), hogy ezen a hétvégén szabadnaptorlódás lesz, melynek következtében a Kapanyél döntnökcsapata legközelebb május 3-án tud összeülni, hogy eldöntse, mely 3 hagymásról készült fotó a legszebb.

Ezért aztán úgy döntöttünk, meghosszabbítjuk a beküldési határidőt, és május 2-áig várjuk a fejenként max. 3 fotót. Aki még nem ismeri a részletek, segítség itt.

Eddig már rengeteg szép fotó érkezett, így a saját dolgunkat nehezítjük meg a pár napos hosszabbítással, de ne kíméljetek!

A kökörcsin

Korábban már volt szó a tavaszi héricsről, amelyet az év vadvirágának választottak. A kommentekből kiderült, sokan kedvelik ezt a virágot, és közeli rokonát, a kökörcsint is.

A kökörcsin a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő. Kora tavasszal nyílnak 5–7 cm átmérőjű, harang alakú, szőrös virágai, amelyek a fajtától függően lilásak, rózsaszínesek vagy kékesibolya színűek lehetnek, élénksárga porzókkal. A bimbót, a virágkelyhet, a szárait ezüstös szőr borítja. A virágok 5–8 cm hosszúak, a növény magassága 25–30 cm, a szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a három örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal. A termések egymagvúak, tollasak. A kökörcsin magról könnyen szaporítható. Sztyeppréteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, réteken fordul elő.

Leánykökörcsin

Nevét az ótörök „kök” szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a kökörcsinek színére. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Fekete kökörcsin

A kökörcsinnek több faja is honos nálunk, például a mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis) ennek alfaja a fekete kökörcsin (P. pratensis subsp. nigricans), a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica – ezt sokáig a mezei kökörcsin egyik alfajának tartották, csak az utóbbi időkben számítják külön fajnak), a tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens), a tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis), a nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) és a hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana).

Magyar kökörcsin

Különleges szépségük kis híján a vesztük lett, mert igen feltűnőek, és a kirándulók egyszerűen nem tudták megállni, hogy le ne tépjék virágaikat. Amióta főbb termőhelyeik szigorúan védetté váltak, állományuk is megszaporodott, noha így is ritkán lehet találkozni velük.

A kökörcsin minden változata védett vagy fokozottan védett. A fekete kökörcsin eszmei értéke: 5000,-, ezzel szemben az igen ritka hegyi, a magyar és a leánykökörcsin eszmei értéke meghaladja a 100.000 forintot.

Hála a kertészeteknek, ma már nem kell lemondanunk a kökörcsinről. Több helyen lehet venni a leánykökörcsin szaporítóanyagát, ha valaki szeretne, akkor gyorsan kell megvásárolnia, mert nyáron már nem nagyon kapható.

Tátogó kökörcsin

A növényt napos, és félárnyékos helyre ültessük. Laza, kavicsos, közepes táperejű talajt kedvel. Virágzás után is feltűnő növény. Évelőágyásokban, ligetes, vadvirágos kertrészekben is nagyon szép látvány. Sziklakertbe egyesével vagy kisebb csoportba ültessük.

Gyógyhatásai
A mezei kökörcsin minden része nagyon mérgező, frissen szedve mérge a bőrt irritálhatja. A népi gyógyászatban fekélyek és szemgyulladás kezelésére használják. A homeopátiában bő, sűrű, sárgászöld, nyálkás váladékok kezelésére, valamint sírós, nyűgös, érzékeny gyermekeknél alkalmazzák.
A leánykökörcsin teájával az asztmatikus görcsöket csillapították, fejfájás enyhítésére itták. Vesebetegségek, köszvény, csúz gyógyítására ritkán még ma is használják, de senkinek nem ajánlatos önszorgalomból próbálkozni vele.

Tegnap éjfélkor lezárult játékunk a Díszkert 2012 három páros belépőjéért. Összesen 19 helyes válasz érkezett, vagyis, hogy idén 25. alkalommal rendezik meg a kiállítást.

A neveket a beérkezés sorrendjében számoztuk be, és a random.org véletlenszám-generátorral választottuk ki a három szerencsés nyertest.

  

Az első a 19-es, a második a 8-as, a harmadik pedig a 6-os lett. A számokhoz tartozó nevek a következők: Kunné Szalay Rita, Klubecz Anikó, Barnáné Kecskeméty Gabriella. Mindhármuknak gratulálunk, a továbbiakról e-mailben tájékoztatjuk őket.

A többieknek köszönjük, hogy velünk játszottak, ne csüggedjenek, lesz még alkalom játszani és nyerni! 

A vakond és a gyermekláncfű számít a gyepes területeken fő kertészbosszantónak. A vakond ellen sok mindent nem lehet tenni, biztos védelmet a vakondháló jelent, de a gyermekláncfű távol tartása nem reménytelen.

Díszkert 2012 - Játék!

A tegnap beharangozott hétvégi kertészeti kiállításra ma 3 páros belépőt sorsolunk ki. Nincs más dolgotok, mint az alábbi egyszerű kérdésre jól válaszolni:

Idén hányadik alkalommal kerül megrendezésre a tavaszi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár?

A helyes választ, egy számot, küldjétek el a kapanyelinfo@gmail.com címre. A három nyertes 1-1 páros belépőt nyer a pénteken kezdődő Corvinus Díszkert 2012 kiállításra.

A válaszokat csütörtök éjfélig várjuk, pénteken megtudjátok, kik a szerencsés nyertesek.

Sok sikert!

Díszkert 2012

Jubileumi hétvégére készülnek a Budai Arborétumban. Április 27-29. között immár 25. alkalommal rendezik meg a tavasz legnagyobb kertészeti szakkiállítását és vásárát, idén Corvinus Díszkert néven.

A hétvégére gyönyörű nyári időt jósolnak, így a kiállítás egyben nagyszerű családi program is lehet, mert biztosan mindenki talál magának kedvére való időtöltést. A helyszín eleve biztosíték egy kellemes sétára, közben az érdeklődők megismerkedhetnek az arborétum történetével, a japán díszcseresznye- és az orgona-fajtagyűjteménnyel.

A pénteki szakmai nap előadásai mellett - ahogy eddig mindig - most is lesz kaktusz-, orchidea- és bonszajkiállítás, beszerezhetjük a még hiányzó fákat, cserjéket, virágokat, pótolhatjuk a kifagyott palántákat. Szakmai tanácsokat is kérhetünk, beteg növényünket akár magunkkal is vihetjük, így könnyebben tudnak segíteni a szakértők. Kertünk kialakításához, további szépítéséhez kerttervezők, tájépítők egyedi munkáiból meríthetünk ötleteket.

Ma már nincs kiállítás kézműves és bioélelmiszerek nélkül, úgyhogy ezek hívei se mennek haza üres kézzel. A Mesterségek utcájában kézműves portékák, a Borúton magyar pincészetek nedűi várják a látogatókat. A pálinka- és sörfőző bemutatókra előzetes jelentkezés szükséges itt, de talán még nem csúsztunk le róla.

Az ifjú palánták ökojátszóházban múlathatják az időt, a még eladósorban lévő leánykák pedig egyedi tervezésű esküvői ruhák és hozzájuk kötött csokrok között álmodozhatnak. Ez persze már elkelt asszonyoknak sem tilos!

A játékos kedvű látogatók szombaton és vasárnap tombolán értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Nyitvatartási idő: 9-19 óráig

Egyéb tudnivalók itt.

A Jeli Arborétum 1.

Az Alcsúti Arborétumról szóló posztunkon belelkesedve kedves olvasónk, Ninimimi felajánlotta, hogy megosztja velünk ismereteit és fotóit a Jeli Arborétumról. Ma az ő írását, annak is az első részét olvashatjátok.

Hazánk földrajzilag, talajában és mikroklímáját tekintve talán legkülönlegesebb fekvésű arborétuma az Alpoktól szinte látótávolságban, a Vasi-Hegyháton fekszik. Amilyen érdekes és változatos a táj felszíne, olyan a növényzete is. A görög hitrege szerint aszfodéloszok világították meg Hadész birodalmát, az "alvilági mezőket": s ennek a tipikus mediterrán növénynek, a királyné gyertyájának (Asphodelus albus L.) a Hegyhát a legészakibb spontán előfordulása. Az atlanti csarabnak (Calluna vulgaris L.) a legdélibb, a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis L.) az egyik legnyugatibb lelőhelye. De találni itt még szubborealis flóraelemeket is, mint az ernyős körtike [Chimaphila umbellata (L.) Barton] és a rovarfogó kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia L.) Észak és dél, kelet és nyugat, alföld és fennsík, földközi-tengeri, atlanti és kontinentális klíma ölelkezik ezen a helyen. Növényföldrajzilag a terület egészen pontosan a magyar flóratartomány (Pannonicum) átmeneti (alpokalji) flórajárásához (Castiferreicum) tartozik.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

17. hét:

- április 24. (György): A pásztorok fogadásának és az állatok kihajtásának ideje. E naphoz fűződik a harmatszedés szokása is. A lányok hajnalban kimentek a mezőre, és kötényüket, lepedőt, vagy vászonabroszt húzgáltak a harmatban. Az átnedvesedett ruhát utána kicsavarták, és a harmatból vittek a vetésre, hogy szebb legyen a gabona. Szent György napján ahonnan hallatszik a mennydörgés, abból az irányból várható egész évben az eső.

- április 25. (Márk): Búzaszentelő körmenet napja. Ha az ég megdördül, gazdag lesz az aratás.

- április 28. (Vitális): Ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg. A bánáti férfiaknak e napon semmit sem volt szabad vetni.

Most még kicsit borult az ég, és itt-ott pötyörög is az eső, de ezt valószínűleg nem bánja, akinek kertje van. Egész hétvégére ilyen időt jósolnak, ami kerti munkához nem rossz.

Vidék Kaland

Januárban már hírt adtunk a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) gyerekeknek szóló "Vesd bele magad" programjáról itt. Ennek felnőtt változata a "Vidék Kaland" program, mely a vidéki élet, a gazdálkodás, állattartás és növénytermesztés hétköznapjaiba vezeti be az arra kíváncsi városi fiatalokat.

A vállalkozó szellemű jelentkezőket (18-35 év) nagyon fiatal gyakorló gazdák fogadják a saját gazdaságukban. Az együtt töltött 1 hét során a városi "vendégmunkások" 5 munkanapon aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkákban, melyekben biztosan nem lesz hiány, tekintve, hogy a programban részt vevő városi fiatalokat június végétől augusztus közepéig fogadják.

Kicsit temetőhangulatú, de mégiscsak igen formás bokrocska a hortenzia. Gömb alakú kékes, lilás virágaival szerényen húzódik meg az árnyas kertekben. A hűvös szépség azonban csak látszólag szerény, mert igényei rendkívül nagyok.

Gangkrumpli

A burgonyatermesztés hallatán elsőre talán a végeláthatatlan krumpliföldek juthatnak eszünkbe, pedig akár az erkélyen vagy a teraszon is megtermelhetünk magunknak egy keveset.

Nem kell hozzá más, csak egy legalább 50 cm átmérőjű cserép, melybe 15 cm vastagon földet (legjobb a szaruliszttel kevert humuszos homok) töltünk. Erre a rétegre tegyük a - fajtától függően 3-5 - vetőburgonyát, és takarjuk be 10 cm földdel.

Fürtös gyöngyike

Ilyenkor még mindig csak a korai virágok nyílnak, amelyek közül nagyon nehéz kedvencet választani, de nálam (fürtös) gyöngyike mindenképpen közéjük tartozik.

Németországban már nagy hagyományokkal rendelkezik az a mozgalom, mely egyetemek, kutatóintézetek és civilek részvételével minden évben különböző kategóriákban megválasztja az év növényeit.

Hasonló kezdeményezések nálunk is elindultak, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta választja meg az "Év fáját", a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pedig minden évben az "Év madarát".

Tavaly már a hazai botanikusok is követték a példát: internetes szavazással megválasztották az "Év vadvirágának" a leánykökörcsint.

A 2012-es címért hárman indultak: a fehér tündérrózsa (Nymphea alba), az agárkosbor (Orchis morio) és a tavaszi hérics (Adonis vernalis), melyek közül a legtöbb szavazatot ez utóbbi kapta. Az elnyert címnek köszönhetően nagyobb figyelmet kap az adott növény, és erre az esetek többségében szüksége is van.

Virágpompás hétvége

A mostani szeszélyes időjárás miatt elég nehéz előre tervezni; hol hideg van, hol szél, hol eső, vagy mindez együtt. Ezért a hétvégére kinti és benti programot is ajánlunk.

A benti a 15. Európai Orchidea Kongresszus és Kiállítás, melyet 1969 óta 3 évenként rendeznek meg. A beadott pályázatok közül az idei rendezés jogát a Magyar Orchidea Társaság nyerte el. Már tegnap megkezdődött a program a SYMA Rendezvénycsarnokban, de még senki nem maradt le semmiről, mert vasárnap estig látogatható a kiállítás.
Ma minden két órában kisorsolnak egy cserepes orchideát, úgyhogy, bár péntek 13-a van, valakiknek mindenképpen szerencsés napja lesz. Részletes program itt.

A kültéri program a Sakura Ünnep a Füvészkertben. A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, amely Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepelik, amikor tavasszal virágba borul a több tucat fajta cseresznyefa. A virágzás időszaka a hanami, melynek jelentése virágnézés, de általában csak a cseresznyére értik.
Ilyenkor az emberek kivonulnak a cseresznyefák közé, piknikeznek, gyönyörködnek a látványban.

Idén Tokióban és Budapesten is egy időben borultak virágba a cseresznyefák. A múlt hétvégén ugyan nagyon hideg volt, de most, ha az eső el nem mossa, szinte ugyanazt élhetjük át a Füvészkertben, mint a japánok hazájukban. Részletes program itt. 

Kedvcsinálónak pedig még néhány fotó tavalyról.

 

Szép hétvégét!

Fagyteszt után

Átestek a telelőhelyükről kertbe, balkonra helyezett növények az első komolyabb fagyteszten, mostanra kiderült, melyik mennyire bírja a mínuszokat. A túl bátor hobbikertészek már számolhatják veszteségeiket. A mostani mínusz 4-9 fokos fagyok még nem az utolsó tavaszi hidegek, fagyos napokra akár még májusban is lehet számítani, így az érzékeny növényeket csak akkor érdemes kirakni a szabadba, ha takarásukról, védett helyre vitelükről bármikor tudunk gondoskodni. Az enyéim mobil ládában voltak, éjszakára becipeltük őket, s nappal költöztek vissza.

A macska melegen tartja a növényt

Tavaszi tőzike

A tőzikét (Leucojum vernum) sokan összetévesztik a hóvirággal, és valóban, sokban hasonlítanak egymásra.

Hóvirág

Ugye emlékszünk a Hyppolit, a lakáj híres jelenetére?


Mi is így vagyunk ezzel, sőt tavasszal a hagymást is hagymással szeretjük! Bízunk benne, hogy nem vagyunk egyedül, ezért mostani fotópályázatunk témájának a tavaszi hagymás virágokat választottuk.

 

Várjuk Olvasóink kedvenc hagymásairól készült saját fotóit. Helyszíni megkötés nincs, lehet saját kertben, a szomszédnál, az utcán, parkban vagy virágboltban készült kép.
Egy pályázó legfeljebb 3 fotóval pályázhat, rövid leírással, hol, milyen körülmények között készültek a képek.

A beküldött képeket ismét a Kapanyél csapata bírálja el, az első három helyezett értékes ajándékokat kap.

A fotókat (versenyzőnként tehát legfeljebb 3 darabot) a fotopalyazat@kapanyel.hu e-mail címre várjuk, névvel, címmel, telefonszámmal*.

Beküldési határidő: 2012. április 29. vasárnap.

Nyeremények:
A legszebb képeket beküldők hobbikertész ajándékcsomagokat nyernek a Vitaflóra Kft. és a Cser Kiadó felajánlásában.

I. díj: 20 000,-Ft,
II. díj: 15 000,-Ft,
III. díj: 10 000,-Ft értékben.

Mindenkinek sok sikert, magunknak sok szép fotót kívánunk!

Együttműködő partnereink:

Vitaflóra Kft. - A virágbajnok
 

 Cser Kiadó – A mindennapok szakkönyvei  

 

 

 

* A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.

Régi népélet naptára

április_1.JPG

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év 100. napja.

- április 14. (Tibor): Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A történet 1945 körül kezdődött, amikor Volker Kraft a németországi Saalfeldben az iskolába vezető úton minden nap elment egy orgonafácska mellett, melyet húsvétkor vagy 100 tojás díszített. Akkor elhatározta, hogy egyszer neki is lesz ilyen!

Sokunknak valószínűleg ma van először ideje, hogy egy kicsit ráhangolódjon a húsvéti hétvégére. Még az utolsó pillanatban is nagyon egyszerű, ám gyönyörű díszeket dobhatunk össze, főleg, ha pár szál virágért csak a kertbe kell kiugrani.

Összeállítottunk egy kis csokrot a lehetséges dekorációkból ajtóra, asztalra: mindenki válogathat kedvére ízlése és az otthon rendelkezésre álló hozzávalók szerint.

Az új tűzvédelmi rendelet egyetlen pillanat alatt rendet teremtett a gangok növényei között: nem kell többé botladozni a szomszéd szörnyű, tetves, ragadós zöld roncsai között. De csodálni sem kell a szegényes kompozíciókat. A növénytartók számára keservesen szigorú új szabályok miatt dönteni kell: vagy visszacipelik a lakásba cserepeiket, vagy kidobják őket. Nincs ugyanis helyük a folyosókon, a lépcsőházakban a termetes szanzavéráknak, fikuszoknak, filodendronoknak, és még sorolhatnánk a lakásokat kinőtt monstrumokat. A tűzoltók szerint - valljuk be, igazuk van - leszűkítik a mentési, menekülési útvonalakat, ezért el kell őket takarítani. Nem figyelmeztetnek, büntetnek. Talán jogos is a keménykedés, mert eleget bukdácsoltak a tűzoltók a sok szörnyűségen.

gang 1_1.png

... mi a jó nekik, és nekünk is. A barnamedvék téli álmukból felébredve magabiztosan találják meg az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos rokonát, a medvehagymát (Allium ursinum). Jól belakmároznak belőle, így turbózzák fel legyengült szervezetüket a tavasz kezdetén.
Az ember is így van ezzel, legalábbis én biztosan: alig várom, hogy megjelenjen a piacon, lepukkant testem, lelkem felvidul, az első csomaggal pedig rendszerint már hazafelé végzek is. Ha viszont nem a piacon vesszük, résen kell lennünk, mert a levelek nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra, ezért a tapasztalatlan gyűjtő könnyen pórul járhat, hiszen ez utóbbi levelek rendkívül mérgezőek. Igaz, az erős fokhagymaillat segíthet a döntésben, de ránézésre nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Tegyünk is egy próbát: az alábbi képeken a medvehagyma és a gyöngyvirág levelei láthatók. Melyik a melyik?

Illatos ibolya

Az első ibolyák

"Ősrégi legenda szerint az ibolya a tavasz istennőjének a lábai nyomán fakadt. Egy keleti rege szerint Ádám könnyeiből származott, amikor az Úr elküldte hozzá Mihály arkangyalt, s tudtára adta, hogy megbocsátotta néki a vétkeit. Egy görög monda szerint úgy származott, hogy Zeusz meghallgatván Atlasz egy leányának könyörgését, akit a pajkos Apolló szerelmi vágyakkal üldözött, ibolyává változtatta őt."

Forrás: Hasznos tudnivalók (Szerk: Juhász István), Magvető, Budapest, 1986.

A nálunk legelterjedtebb illatos ibolya (Viola odorata) sok népies elnevezéssel büszkélkedhet: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya. Az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény Európában és Ázsiában őshonos.

Illatos szirmai ehetők: kandírozhatjuk, édességeket, salátákat díszíthetünk velük.

Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki.

Gyógyhatásai között említik enyhe hashajtó, köptető hatását, köhögés, fejfájás, álmatlanság elleni teák fontos alkotórésze.

Forrás

A fotók Macskamenta kertjében készültek.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

14. hét:

- április 5. (Vince): Nagycsütörtökön megszűnik a harangozás: "A harangok Rómába mennek". Zöldcsütörtöknek is hívják, ilyenkor spenótot, csalánt főztek, hogy bő legyen a termés. Megcsordul a jég az ereszen; ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

- április 6. (Vilmos): Nagypéntek. Aki napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség.

- április 7. (Nagyszombat): Tűzszentelés, féregűzés, a ház körülseprése.

- április 8. (Húsvétvasárnap): Aki e napon a mezőn dolgozik, elveri termését a jég, aki befogja a jószágot, szerencsétlenség éri.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

13. hét:

- április 1. (Virágvasárnap): Barkaszentelés, zöldágazás, kiszejárás és villőzés napja.

Ha hihetünk a meteorológusok előrejelzéseinek, akkor a hétvégén szeles, hűvösödő időre számíthatunk, vasárnap hajnalban még fagy is lehet! Viszont jöhet némi zápor, eső, amit azért annyira nem bánnánk már.

A nagyobbacska kertekben rengeteg a munka, már az is tekintélyes feladat, hogy a teendők fontossági sorrendjét felállítsuk. A napokban mindenképpen idők kell szakítani az örökzöld tűlevelűek, tuják metszésére, de csak akkor, ha feltétlen szükséges.

Az egészséges tujákból átláthatatlan sövényt lehet metszeni

A kert többi részén már zöldül a fű, virítanak az első tavaszi virágok, a tó környéke azonban még téli álmát alussza. A víz lassabban melegszik át, mint a levegő és a talaj, ezért vízinövényeink később indulnak meg. A tavasz eleje ezért is ideális időpont a nagytakarításhoz.

Íriszek

Az íriszekről rég nem jelent meg szakkönyv, így most hiánypótló művet vehet kezébe a kedves Olvasó.

Bosánszky László, neves írisznemesítő könyvéből mindent megtudhatunk az íriszekről: történetüktől kezdve magyarországi elterjedésükig, gondozásukról, betegségeikről, nemesítésükről. Már a gyönyörű fotók alapján is könnyű beleszeretni e csodás virágba, hát még ha ültetünk is kertünkbe!

Ehhez ad segítséget e remek könyv, mely a Cser Kiadónál megrendelhető. Ráadásul az első 20 megrendelő ajándékot kap. Nem is akármilyet: a szerző saját kertjében pompázó íriszek rizómáiból ajánlott fel egy csokorra valót.

Az akció április 1. éjfélig tart, és ennek a fele se tréfa!

A szarvasgomba vagy régiesen trifla a legtöbb embernek afrodiziákumként jut az eszébe, és az, hogy borzasztóan drága. Gasztronómiai különlegességnek tartják, rajongói szerint íze semmihez sem hasonlítható. Olyan, mintha illatot ennénk - vallják szerelmesei. A szarvasgombák gyűjtésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló tradíciói vannak Magyarországon is, a kirándulók gyakran látják, hogy a vaddisznók túrnak. Egy alkalmi erdei ismerősöm szerint nem makkért, ahogy én gondoltam, hanem szarvasgombáért. Amint jó orrú kutyái is bizonyították igazát, a túrás melletti részekről hamar előkerítették a - nem csúcsméretű - hüvelykujjkörömnyi gombát.

A nyáriasnak mondható időjárás bizonyára mindenkit kicsalogat a kertbe, ahol egyre több tennivaló akad.

- A rózsa metszésére megfelelő időpont, amikor virágzik az aranyfa (Forsythia), melyet aranyvesszőnek vagy a köznyelvben aranyesőnek is hívunk. Ez mostanában van, legalábbis a mi kertünkben.

Irány a Gardenexpo!

Tegnap kezdődött az idei Gardenexpo, immár 6. alkalommal, bár én csak most voltam először. De nem utoljára!

A beengedő kapuknál a gépek egyike sem ismerte fel a jegyem vonalkódját, de némi egymáshoz küldözgetés után a biztonsági őrök szíve megesett rajtam, úgyhogy nem sokkal nyitás után belevetettem magam a kiállítás forgatagába.

Éppen akkor kezdődött egyik szakértőnk, Megyeri Szabolcs előadása a fűszerkertek építéséről, sok jó ötlettel, tanáccsal. Délután a kerttervezésről is beszélt, mindkét előadást a további két napon is meghallgathatják az érdeklődők. Szabolcs „Fűszerkert” c. könyve, és a most megjelent „Sírok gondozása” is kedvezményesen kapható a Cser Kiadó standjánál, sok egyéb új könyv mellett.

A nagyszínpad másik előadója a kertészeti és virágkiállítások látogatói előtt már jól ismert Hegedűs Ágoston volt, aki „Jó földjeiről” tartott bemutatóval egybekötött előadást. A közönség éber tagjai a végén 1-1 jó válaszért saláta- és karalábépalántákat, és persze Jó földet nyerhettek.

Látszik, hogy még nagyon a kerti szezon elején vagyunk, már ami a növényeket illeti. Szobanövények mellett csak néhány sziklakerti meg korai palántát lehet kapni, és persze a kiállítások elmaradhatatlan résztvevőjét, orchideát. Vetőmag és virághagyma van viszont bőven.

Kerti kisgépekből sincs hiány.

A kert kialakításához, szépítéséhez sok érdekes, látványos ötletet lehet találni. Egymást érik a jacuzzik, medencék, szaunák, csak győzzünk válogatni! Kedvencem a félbevágott malac alakú kád volt, amiben fával fűtött szál melegíti vizet.

A kerti bútorok többsége – számomra érthetetlen módon – fehér, de legalábbis nagyon világos, amit ilyen zárt kiállításon kívül legfeljebb dél-amerikai szappanoperák díszleteként, vagy fedett teraszon tudnék elképzelni, de kertben? Mindegy, a lényeg, hogy szépek, és sokan érdeklődtek is, ahogy láttam.

A karácsonyi dekoráció kicsit meglepett...

Praktikusabb megoldásnak tűnik a szilikon hálóval készült lebegő fotel, amit sajnos nem mertem kipróbálni.

Teljes kert vagy csak egy rész kialakítására inspiráló ötleteket találhatunk, egyik kedvencem ez a japánkert volt.

Nem kell sok hely a konyhakerthez

 Letisztult, egyszerű, szép

Aki csak kiegészítőkre, ötletekre vágyik, szintén nem csalódik: a legkülönbözőbb burkolatok, rusztikus tárgyak, kutak, kemencék közül válogathat.

Gyerekekkel is nyugodtan ki lehet menni: egyrészt az Orczy Kalandpark kihelyezett részlegében fáraszthatjuk le őket, másrészt időjárás- és gyerekbiztos játszóeszközöket is kipróbálhatnak. Ha türelmetlenkednének, elemmeghajtású bogarakkal minden bizonnyal lekenyerezhetőek.

Húsvét közeledtével dekorációs ötleteket is elleshetünk. 

 

A Gardenexpo egész hétvégén várja még az érdeklődőket, ma és holnap délután másik szakértőnk, Bálint Károly "Kertépítés a gyakorlatban" címmel tart előadást. Aki teheti, menjen, ha szerencséje van, még búvárnőt is láthat az egyik nagy medencében. Én sajnos lemaradtam róla:(

Részletes program itt

Vetőmag vs. palánta

"Kis hülye kertészlány" kérdezi, hogyan kell jó minőségű vetőmagot venni, számít-e az ár, melyik jobb, a mag vagy a palánta?

Szép dolog a kertészkedés, de jó, ha minden művelet egy matekpélda megoldásával kezdődik. Egyszerű valószínűségszámítás - mondta érettségére készülő Borbála lányom, akitől segítséget kértem, és visszazuhant valamelyik tankönyvébe. Persze annál bonyolultabb a növényeihez kötődő kertész lelke, minthogy egy kockás lapra felírja a mag árát, annak kelési biztonságát, a palántanevelés költségeit, és ezt az egészet elosztja a nevelés veszteségével. Mindezt össze kell vetni a vásárolt palánta árával, és kijön az eredmény.

Növények bárhol termeszthetőek, ha a gazda is akarja

Ha csak tehetem, minden évben megnézem az Alcsúti Arborétum március közepén virágba boruló hóvirágmezőit. Hihetetlen élmény a sok apró, fehér virágot ilyen mennyiségben látni. Most vasárnap délután az ég ugyan nem volt felhőtlen, és erős szél is fújt, így elég télies arcát mutatta az arborétum, ennek ellenére nem bántam meg a közel 3 órás sétát.

Halvány sáfrány

Pápáról elszármazott kedves kollégám hívta fel a figyelmemet a halvány sáfrányra (Crocus vittatus), melyet a hétvégén le is fotózott.

Sándor, József és Benedek minden jel szerint végzik a dolgukat, úgyhogy egyre több időt tölthetünk a kertben, teraszon, erkélyen, kinek mije van.

Akár van már konkrét elképzelésünk, akár még csak tervezgetünk, az idei Gardenexpón ismét sok segítséget kaphatunk. Március 23-25. között a Papp László Sportarénában mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A kerti gépeken, bútorokon, kiegészítőkön kívül érdekes előadások is segítenek a kert kialakításában vagy szépítésében.

Az egész családnak jó szórakozást ígérnek a különleges beltéri akadálypálya, a „kockalabirintus” játékai. A Stihl Kalandparkban nem csak a gyerekek, a felnőttek is próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat!

A kiállítás megtekintése előtt érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát is, mert a www.gardenexpo.hu oldalon és a helyszínen is regisztráló látogatók között fődíjként egy 1,5 millió Ft értékű kerti garnitúra talál gazdára!

A rendezvény megszokott társrendezvénye, a Greenexpo ezúttal a Gardenexpo szerves részeként mutatja be a zöld mindennapokhoz szükséges újdonságokat, termékeket, energiatakarékossági tippeket.

A kiállításra váltott belépőjegyek értéke levásárolható a kiállítást követően az ország bármely Oázis áruházában. A jegylevásárlás pontos feltételei a rendezvény weboldalán találhatók.

Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár
2012.március 23-24-25.
Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft
www.gardenexpo.hu
 

 

Sándor és József eddig nem fukarkodtak zsákjuk tartalmával, remélhetőleg Benedek is folytatja majd a sort.

Ahogy melegszik az idő, egyre türelmetlenebben várjuk, hogy a hóvirág, a hunyor és a krókusz után a többi tavaszi virág is kibújjon a kertben. Aki előrelátóan ősszel elültetett néhány hagymát cserépbe vagy ládába, már akár örülhet is a látványnak, de a feledékenyeknek sem kell lemondani az élményről. Most éppen nagyon sokféle előhajtatott virág közül válogathatunk, hogy a tavaszt bevigyük a lakásba.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A csillagászati tavasz kezdete. A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat.

- március 24. (Gábor): A káposztaültetés ideje.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): E napon kell a fákat oltani. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.  

Valószínűleg nemcsak az idő szépíti meg a házi kerti zöldség-, gyümölcsemlékeket, hanem valóban finomabbak voltak szüleink, nagyszüleink terményei, mint a mostani bolti csodák. A kertészblogokon gyakori téma a régi fajták dicsérete, és tanúi lehetünk egy-egy gyümölcs-, vagy zöldségfajta utáni sikeres nyomozásnak. Legutóbb a London pepin almafajta után kutakodtunk. De globalizálódó világunkban már körülményes egy régi jonatánt is beszerezni. Ez utóbbi lehet, hogy egy százhektáros almáskertben nem állja meg a helyét, de egy családi ház kertjében gond nélkül nevelhető.

A nagyszülői almáskert ízei mások voltak

Március 15.

Csicseriborsó

Az óvoda után sokáig nem hallottam róla, ott is csak az értelmetlen nóta kapcsán találkoztam vele és valószínűsíthető rokonával, bablencsével. Aztán szép lassan letisztultak a dolgok, kiderült, hogy az utóbbi nem egy botanikai öszvér, csicseriborsó pedig igenis létezik, még ha kevésbé is használjuk, mint a téli időszakban népszerű többi hüvelyest. Pedig megérdemelné!

A múlt heti posztra érkezett kommentek arra sarkalltak, hogy folytassam a témával kapcsolatos tanácsadást. Az "első lépések" egy még nem művelés alá fogott, "szűz" terület rendbetételéről szóltak. Különbséget kell tenni pihenő díszkertnek kialakított és haszonnövény termesztésére beállított kertek között, de természetesen kombinálhatók egymással. Az alkalmazandó módszereket ez alapján szelektáljuk.

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

11. hét:

- március 12. (Gergely): Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

A még mindig elég csípős éjszakák után egyre melengetőbb a napsütés, a madarak fáradhatatlanul csiripelnek, a legtöbb kertben már előbújt a hóvirág, a krókusz, vagy a téltemető.

Már alig várjuk, hogy igazán beinduljon a kerti szezon, nyilván sokan már elkezdték tisztogatni kertjüket, de azért nem kell elsietni a dolgot. Ahogy a régi kertészbölcsesség tartja: "Amíg a föld a csizmára ragad, nem szabad a talajra lépni!"

A tavasz és a kertészkedés beköszöntének legbiztosabb jele a Gardenexpo, Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása és vására, mely idén március 23-25. között hatodik alkalommal vár mindenkit a Papp László Budapest Sportarénában.

Aki a tél után egy kis zöldre, frissességre vágyik, vagy már javában tervezi kertje, terasza berendezését, esetleg csak egy kis erkélye van, a Gardenexpón mindent megtalál: bútorok, kerti gépek, szerszámok, öntözőrendszerek, grillek, kültéri burkolatok és kerti kiegészítők legszélesebb választéka tekinthető meg a kiállításon.  

A minden eddiginél nagyobb rendezvény idei különlegessége a helyszínen felépített 10 különböző stílusú kert-, erkély- és teraszbemutató, valamint a Kert-Trendezés blokk, ami igazi csemegét ígért a dizájnrajongók számára.

A kiállítás megtekintése előtt érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát is, mert a www.gardenexpo.hu oldalon és a helyszínen is regisztráló látogatók között fődíjként egy 1,5 millió Ft értékű kerti garnitúra talál gazdára!

A rendezvény megszokott társrendezvénye, a Greenexpo, a zöld életmód kiállítás ezúttal a Gardenexpo szerves részeként mutatja be a zöld mindennapokhoz szükséges újdonságokat, termékeket, energiatakarékossági tippeket.

A belépőjegyek értéke levásárolható a kiállítást követően az ország bármely Oázis áruházában. A jegylevásárlás pontos feltételei a rendezvény weboldalán találhatók.

Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár
2012.március 23-24-25.
Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft
www.gardenexpo.hu

Ha csak rajtam múlna, a Nemzetközi Nőnapon kedvenc növényeimmel tisztelném meg hölgyismerőseimet. A baj, hogy a pozsgásokat kedvelem, és ezek legtöbbje nem ilyenkori kedveskedéshez való. Valószínűleg kockázatos bármilyen pozsgást ajándékozni. Ha emlékeimben kutatok, azt hiszem pozsgás növények körül hölgyeket akkor látok, ha árusítják azokat. Egy biztos, közelebbi családtagjaim, ha választhatnának, akkor olyan növényt szeretnek kapni, amelyiken virág is van. A virágos cserepes igazán nőnapra való, máskor csak akkor ajánlott vásárolni, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy az ilyennel is örömet okozunk. A vágott virág az igazi. De ez egy nőnapi virágözönben kész tönkremenés.

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta.

Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, "elvadult" kert rendbetételének, célszerű a helyszínre kihívott szakembertől tanácsot kérni. A feladat összetett, sok függ a meglévő állapottól és a kert adottságaitól. Ezzel együtt azért van néhány általános feladat, melyeket az ilyen kerteknél biztosan el kell végezni:

Itt a tavasz!

A keményre sikeredett februári időjárás után fellélegezhetünk. Napközben kellemes a hőmérséklet, egyre hosszabbak a nappalok, olvad a jég vizeinken, kinyílt a hóvirág, a téltemető… és énekelnek a madarak! Ezzel téli madársorozatunk is a végéhez ért.

Széncinege

Régi népélet naptára

Március - Böjtmás hava

10. hét:

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy.

Kedves olvasónk panaszolja: pocokhordák támadták meg házát, eszik a téglát. A kertes házakban a lakásban is megjelenhetnek az egerek. A kertvárosi részeken él a házi egér, a mezei egér, valamint a kettejük alkalmi nászából származó güzüegér. Úgy tudom, hogy a házi - és güzüegér bejár a házba, a pocok és a mezei egér nem.

Szép napsütéses március 1-jére ébredtünk, ami a néphit szerint sok jóval kecsegtet!

Koszkol Jenő: Őrfás pásztortanya Bihar megyében

A régi rómaiaknál március az év első hónapja volt, egyben a hadba vonulás időszaka is. Úgy tartották, szerencsét hoz, ha a háborút ilyenkor indítják. Ezért is kapta a hónap nevét a háború istenéről, Marsról.

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. A Böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni márciust – a 21-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára utalva.

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete a mezőn, a szőlőben. A konyhakertben is beindul az élet: az asszonyok vetik a borsót, a répát, a zöldséget, hagymát, krumplit. Vége a téli kézimunkázásnak, szövésnek, fonásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

A márciusi változó időjáráshoz sok népi megfigyelés kapcsolódik:
- Március, ha nedves, gazdának nem kedvez.
- Valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben.
- Ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves.
- Fú és havaz, úgy lesz tavasz.
- Tavaszbúza ravasz búza.
- Ha január meleg volt, március hideg.
- Száraz március szép májust jövendöl.

Március első napja a bolgároknál is nagy tavaszváró ünnep. Baba Marta („Március Néni”) egy szeszélyes öregasszony, akinek hangulata gyorsan változik. A meleg, napsütéses időjárás azt jelzi, hogy jó kedve van, míg a borongós, hogy jönnek még fagyok. Az emberek ilyenkor „martenicát” ajándékoznak egymásnak (soha nem vesznek maguknak!), mely piros és fehér fonalból készített dísz. Ezzel próbálnak Baba Marta kedvében járni, hogy minél hamarabb legyen már tavasz! A barátok, rokonok, kollégák jó egészséget, boldogságot kívánnak egymásnak, a martenicát a ruhájukra kitűzik, vagy a csuklójukra kötik. A szokás szerint addig kell hordani, amíg meg nem látunk egy gólyát, fecskét vagy egy virágzó fát, melyre sok helyen fel is kötik a martenicát.

A mai időjárást elnézve reménykedhetünk, hogy nálunk sem kell sokáig várni már a tavaszra!

Forrás itt és a wikin.

荔枝

A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi. Úgy kell nekik! Ja, igen, ezen a ponton szólok, hogy aki szereti a licsit, és nem bírja elviselni, hogy a posztíró viszont nem rajong érte, az most gyorsan hagyja abba az olvasást, mert megint rettentően fogja érezni magát, mint ahogy az a mangónál történt.

Kavicsos, sóderos talaj

Pozitív jellemzői
Jó vízáteresztő, nem tud a kert elmocsarasodni. A növények könnyen gyökeresednek.
Állati kártevők nehezen élnek meg benne. Az ilyen területeken általában jó vízellátású kutakat lehet fúrni.

A föld és a szabad levegő a legbiztosabb és legolcsóbb

A növénytermesztés fő mozgatórugója, hogy a biomassza-építéskor sikerüljön a fotoszintézis révén a légköri széndioxidot lekötni. Kiszámolták, hogy az egész légtengerben kétbillió tonna széndioxid gáz van, és ennek csak egy századrészét kötik le a növények. Tehát a növényi élet terjedésének a széndioxid hiánya nem lehet akadálya.

Vannak olyan várostervek, melyek szerint már nem csak emberek élnek a házakban

Egy kép: havas táj, zúzmarás fák, kék égbolt… és a fán egy madár, élénkvörös színű tollakkal! Ugye, milyen hihetetlen kép? Pedig ez a valóságban létezik! Most olyan madarakról lesz szó, melyek élénk tollazatukkal virítanak a fagyos télben.

1. éves vörösbegy

A torma

A torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa - ezt termesztik, Armoracia rusticana - ez pedig hazánkban vadon terem) a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, így a káposzta, retek rokona.

A Kapanyél e-mail címére egyre több kérdés érkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy a legtöbbeket foglalkoztató, ill. a legérdekesebb kérdésekre egy-egy posztban válaszolunk. Ezzel új sorozatot indítunk útjára, hetente egyszer. Természetesen a sorozatból kimaradó kérdésekre továbbra is e-mailben válaszolunk.

Az első téma lassan aktuális lesz, hiszen minden jel arra utal, hogy közel már a tavasz. Nézzük hát, miből érdemes magaságyást építeni Bálint Károly kertépítő szakértőnk szerint.

Napfénnyel a moha ellen

Ha minden igaz, még néhány nap, és a kertek újra felszabadulnak a hó fogságából. A melegebbre forduló idő meghozza a kertbarátok mozgás- és munkakedvét. Nagy csapást lehetne most mérni a gyepet rontó mohára.

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 21. (Eleonóra): Húshagyókedd. Ha csillagos az ég, sok tojás lesz ebben az évben.

- február 22. (Péter): Hamvazószerda: a nagyböjt kezdete. Péter üti az üszögöt, jön  a melegebb idő.

- február 24. (Mátyás): Ha Mátyás jeget talál, akkor feltöri, ha nem talál, akkor csinál.

Harkályok

Télen a lombozat hiánya miatt minden állat jobban szem előtt van, mint más évszakban. Most olyan madarakról lesz szó, amelyek egész évben a költőhelyük közelében tartózkodnak, télen figyelhetők meg a legjobban, és minden porcikájukban tökéletesen alkalmazkodtak ahhoz, hogy a fák törzsén és ágain éljenek. Lábuk rendkívül erős kúszólábbá módosult. A legtöbb madárnál 3 ujj előre áll, és 1 ujj hátra. A harkályoknál ez 2-2-re módosult, ami nagy előnyökkel jár: a fakéreg megmarkolása sokkal hatékonyabb, ha egyenlő erőt tud felülről és alulról is kifejteni. A farktollak a madaraknál a repülés közbeni kormányzásra, fékezésre szolgálnak. A harkályoknál kapnak egy merőben más funkciót: meg kell tartaniuk a testet a függőleges fatörzsön. Ennek megfelelően a farktollak rendkívül kemények. A csőr erős vésőcsőrré alakult, és ez nem azért van, hogy a madár be ne verje a fába a fejét: képes vele kivájni a költőodúját, segítségével keresi a kéreg alatt mocorgó lárvákat. És ha már itt tartunk, pár szót érdemes szólni arról, mit is kopogtat a fa törzsén harkályunk.

Fekete harkály

Minden évben nagy fejtörést okoz, hogyan értékeljük az adott telet: hol sok a hó, hol kevésnek ítéljük, hol szélsőséges időjárásról beszélünk, meg globális felmelegedésről, az egyre gyakrabban várható világvégéről nem is beszélve. Pedig furcsa, rendkívül enyhe telek régen is voltak, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral:

"Ezek közé tartozik: az 1182-i, amikor a gyümölcsfák február 2-án már rakva voltak gyümölccsel; 1186-ban februárban az alma dió nagyságúra nőtt; májusban arattak, s augusztusban a szüretnek is vége volt.

Egy-egy téli séta - akár fenyő, akár lomberdőben - azon túl, hogy jóleső testi-lelki felfrissülést jelent, érdekes látnivalókkal is meglep bennünket. Ilyenek a nagyon változatos formájú és színű, tetszetős vagy érdekes, élősködő, farontó taplógombák. Több mint 30 fajuk közül mi leggyakrabban a közelünkben lévő lomberdő fáin élő borostás réteggombával (Stereum hirsutum), a lepketaplóval (Trametes versicolor), a sárga gévagombával (Grifola sulphurea), a kénsárga taplóval (Poliporus sulphurus) találkozunk, és legutóbbi szerzeményünkkel, a 2 db parázstaplóval (Phellimus igniarius), melyeket egy öreg fűzfáról választottunk le.

Biztosnak tűnik, hogy a korai kajszik és meggyek megfáztak a fagyos időben. A gyümölcskertészek klímakamrás kísérleteiből kiderült, hogy e fajtáknak már a január végi -18°C-os fagy is betett. A számláláskor arra jutottak, hogy a kajsziknál a rügyek fele már biztosan elfagyott, a korai meggyeknél ez az arány harminc százalék.

A szilvának egyelőre nem ártott a fagy

Valószínűleg ennél nagyobb lesz a kár, mert a vizsgálat után keményebb hidegek következtek. Egyébként otthon is ellenőrizhető a gyümölcsfa, csak egy-két vesszőt le kell vágni és szobahőmérsékleten vízbe állítani. Az eredmény azonban csalóka lehet, mert attól függetlenül, hogy kihajt a virág, még nem biztos, hogy termést is hoz. Viszont a virágos ág most jól mutat.

A hideg egyébként a frászt hozta a gyümölcstermelőkre, merthogy a fagyokat megelőző hetek szokatlanul meleg időjárásának köszönhetően sok fa már elkezdte hizlalni a rügyeit. A Magyarországon köztermesztésben lévő gyümölcsöknek, ha jó kondícióban vannak, meg sem kottyan a -20°C alatti hőmérséklet. A gyümölcsfáknak a legjobb az lenne, ha november végétől februárig a fagyos napokat nem váltogatná meleg.
Ha ugyanis melegszik az idő, kilép a fa a mély nyugalmi állapotból, a rügyek is dagadoznak, és ha ekkor érkezik a hideg, bizony már baj lehet, s az adott szezonban az elfagyott rügyeket kevés faj tudja pótolni. Most sem a várható hideg mértékével volt baj, hanem az addigi enyhe téllel, ugyanis sok helyütt, főleg az épületekhez közeli melegebb részeken a fák már tavaszt éreztek.

A gyakorlott kajszitulajdonosok azt mondják, nagy kérdés, milyen a növények kondíciója? Ha jó állapotban vannak, akkor némi veszteséggel túlélik a csapást, ha nem, akkor az idén kevés lesz a lekvárnak való. Megnyugtatásként azért ide kívánkozik: rekordtermést könyvelhetnek el, ha minden tizedik virágból termés lesz.

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz.

- február 16. (Julianna): Előfordul, hogy Julianna rázza a dunnáját, azaz havazik. 

- február 19. (Zsuzsanna): Ha megszólal a pacsirta, akkor közel a tavasz.

Szalados, szaladj el!

A 80 éves Feri bácsi, meglátván teraszunk kis asztalkáján a szaladossütő-tálat, örömmel nyugtázta, hogy megtartottuk ezt az ősi darabot (amely valóban több mint 100 éves). Tetszett neki a tál közepére tett jókora korall a szebbnél szebb tengeri sünök vázával és kagylóhéjakkal körítve.

A szaladossütő kb. 40 cm átmérőjű, 10 cm magas, barna, mázas cseréptál. Társaságunk fiatalabb, szalados témában járatlan tagjainak igyekeztünk elmagyarázni, mi is ez az étel: búzacsírából készülő massza, melyet a tálba öntve, kemencében sütöttek meg. Tetején fényes, kb. 1 cm vastag, karamellízű kéreg képződik - ez nagyon finom -, alatta lágyabb, édeskés, puha tésztaszerűség - ezt én nem szerettem.

A varjúfélék közül maradt még két madár, amelyeket télen is gyakran megfigyelhetünk. A szajkó (Garrulus glandarius) varjú méretű költőmadarunk. Télen a nálunk maradókhoz északi tájakról csatlakoznak fajtársaik. A legtávolabbról orosz gyűrűs madár érkezett, amely több mint 2000 kilométert tett meg a gyűrűzés helyétől. Vannak évek, amikor ősztől óriási csapatokat lehet megfigyelni. Az ilyen inváziós beáramlásnak (ami egyébként sok madárnál előfordul) az okai között lehet az északi területek táplálékhiánya (rossz termés) és az átlagon felüli szaporulat.

Sok hobbikertész maga is tapasztalhatta, hogy a lemosó permetezést nem szabad elbliccelni. Mondhatni, aki évente csak egyszer permetez, ezt ne hagyja ki. A profikat nem kell figyelmeztetni, mennyire hasznos, ha a tél végén a törzses haszonnövényeket lemossák a magas koncentrációjú szerekkel. De érdemes a díszfákat, cserjéket, rózsákat is permetezni. A munka elnevezése is mutatja, hogy akkor lehet tökéletes az eredmény, ha csurog a lé a permetezett felületen. A használt szerek ugyanis kontakt hatásúak, ezért a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni.

Mert ugye ritkán szórjuk meg borssal, sóval a gyümölcsöket, és elég kis eséllyel keverünk citromlevet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és tejfölt bármelyik gyümölcshöz is. És persze a mustárt is kerülni szoktuk, ha gyümölcsről van szó. Pedig az avokádó húsát a héjából kikanalazva, és az előbb említett ízesítőkkel összekeverve tuti finom krémet kapunk, amit pirítósra kenve fogyaszthatunk.

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 6. (Dorottya): Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.

- február 11. (Elek): A székely hegyipásztorok e napon tartották a "kígyók ünnepét", mert hitük szerint azok ekkor bújnak elő odúikból.

Télen az állatok nehezebben jutnak élelemhez, ilyenkor aztán olyan helyekre is ellátogatnak, amelyeket normális körülmények között messze elkerülnek. Amíg a madarakat mindenki lelkesen gondozza, a nagyobb testű állatokat már igyekszünk távol tartani.
Elismerem, hogy egy cinkét sokkal olcsóbb és egyszerűbb télen etetni, mint mondjuk egy vaddisznót, de ez utóbbi sokkal nagyobb károkat tud okozni.

Fehér holló és társai

A ragadozó madarak után átszárnyalunk egy másik olyan madárcsoportra, ahol hasonlóan nagy káosz uralkodik az ebben a témában járatlan ember fejében. Mert ugye a varjú az csóka, a 300 éves varjúból készült levest meg napokig kell főzni...

Hazánkban a Corvus nemzetségből 4 faj honos: a vetési és a dolmányos varjú, a csóka és a holló.

Vetési varjú

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

5. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni.

- február 3. (Balázs): Ha ezen a napon esik, akkor jég veri el nyáron a termést.

- február 5. (Ágota): Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Szép pázsit, egészségesen fejlődő növények - ez minden kerttulajdonos álma. Sokan szélmalomharcot folytatnak a cél elérésért, és nem értik, gondos munkájuk miért eredménytelen. A fentiekben leírtak fő oka a kert termőközege, azaz a talaja, ezért most induló sorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mindenki a legjobbat hozhassa ki a "földjéből".

A sorozat első részében a homoktalajt vesszük górcső alá: mit tegyünk, hogy el se fusson, és még teremjen is?!

A bogyósok mellett a mogyoró az egyik legfurcsább növényünk. A hozzáértő nem keveri a mókusmogyorónak mondott csonthéjast a hasonló nevű hüvelyes földimogyoróval. A mostani írásunk témájául szolgáló mogyoróból kétféle nagy csoport létezik: a bokor (Corylus avellana) és a fa, ez utóbbi a törökmogyoró (Corylus colurna L.), mely parásodó törzsű, szép fa lesz. Levantei mogyorónak nevezett termése igen kellemes ízű. De sok kertben nem terméséért tartják, hanem elvadult dísznövényként él.

Vesd bele magad!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) idén is elindítja a "Vesd Bele Magad!" Programot, melynek lebonyolítása általános iskolák közreműködésével zajlik.

1 éves a Kapanyél!

Talán észrevettétek, hogy ma ünnepi „fejdíszt” kapott a blog, amit külön köszönünk ifjú webdizájnerünknek, Ákosnak! Az ok pedig: a Kapanyél ma ünnepli 1. születésnapját!

Majdnem el is felejtettük, hogy pont egy éve történt az első kapavágás. Visszanéztük hát, melyek voltak a legfontosabb események az elmúlt 365 napban, és elkészítettük az éves mérleget.

Az első szárnypróbálgatások után 2011. április 19-e hozta meg az áttörést, amikor hidropóniás posztunk kikerült az Index címlapjára, és több mint 2000-en olvasták. Teltek a hónapok, egyre többször jelentünk meg a blogketrecben, és egyre többen kezdték látogatni a blogot. Megnéztük, melyek voltak a legolvasottabb posztjaink, de ebből nem szabad messzemenő következtetést levonnunk, hiszen abból az derülne ki, hogy a legtöbb olvasónk máját féltő nagyivó vagy méregkeverő, mert az első négy helyezett a japán mazsolafa, a máriatövis, a gyöngyvirág és a nadragulya lett.

Az évi 200 000 egyedi látogatóból mára kialakult egy állandó olvasótábor, mely nagy örömünkre szépen gyarapszik. Összesen 114 országból látogatták már meg a Kapanyelet, a környező országokon kívül sokan olvasnak bennünket Angliában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Svájcban, a Benelux államokban. De szerepel a listán Kína, Szingapúr, Dél-Korea, India, Argentína, sőt az Egyesült Arab Emirátusok is.

Nagy sikert arattak játékaink, magunk is meglepődtünk, mennyi tehetséges fotós olvas bennünket. A nyertesek kiválasztásának rémesen nehéz feladata elől nem hátrálunk meg, úgyhogy nemsokára újabb játékot hirdetünk! A kertészkedést segítő könyveket a Cser Kiadó továbbra is szívesen felajánlja nyereményként, és reméljük, többi együttműködő partnerünk sem lesz szűkmarkú. Őket is köszönet illeti.

Annak idején, a bemutatkozó posztban azt jelöltük ki célul, hogy veletek együtt, a kérdések, megjegyzések, kritikák figyelembe vételével alakítjuk majd a blogot, melyben nagy segítséget nyújtanak szakértőink: Bálint Károly, Czauner Péter, Megyeri Szabolcs (kertépítők, kertészmérnökök), Pénzes László ornitológus, Csonka Péter természetfotós, akiknek ezúton is köszönet lelkes közreműködésükért!

Erre az évre is tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, de bármikor hagyjuk magunkat eltéríteni. Ezért bátran jelezzétek, ha valamiről nagyon szeretnétek olvasni (ezt már eddig is többen megtették), és akkor arról írunk. Egyébként meg igyekszünk továbbra is érdekesek, színesek, naprakészek maradni. Köszönjük, hogy olvastok bennünket, hálásak vagyunk minden építő kritikáért, kiegészítő információért. A kerti szerszám nyele sem vásik el egy év alatt, úgyhogy reméljük, még sokáig támaszkodhattok a Kapanyélre!


 

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén idén 30. alkalommal nyitott meg a mezőgazdasági gépek és technológiák kiállítása, az Agro+Mashexpo. Miután a rendezvényen immár hagyományosan két másik kiállítás, a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert is részt vesz, Macskamentával úgy döntöttünk, hogy főleg ez utóbbi miatt körülnézünk.

Az első cikk után hiányoltak az olvasók néhány ragadozó fajt. Természetesen a teljesség igénye nélkül válogattunk ki olyanokat, amelyekről megfelelő képanyaggal rendelkezünk, és általuk egy kis betekintést engedtünk ebbe a világba. A kéréseknek nem tudtunk ellenállni, így most essen néhány szó újabb fajokról. Remélhetőleg segítünk eligazodni a ragadozók kusza világában.

Vörös vércse

A mangó

A mangónak rengeteg jó tulajdonsága van és egy rossz.

Hagymá(s)t az ablakba!

Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók. Legalábbis az előrejelzések szerint. Mindenesetre, akinek nincs elég türelme kivárni, míg a tavaszi hagymások kibújnak a kertben, vagy esetleg kertje sincs, hajtasson ilyen növényeket a lakásban.

Régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 25. (Pál): Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.

Apróságok

Ha megkérdeznénk járókelőket, hogy mondjanak egy nagyon apró madarat, akkor nagy eséllyel a legtöbben a kolibrit fogják említeni. Pedig a valóság az, hogy a kolibrikhez több száz faj tartozik, és van néhány fajuk, amelyek nem is mondhatók a maguk 20 grammjával nagyon aprónak. Most olyan madarakról lesz szó, amelyek a legkisebbek a nálunk élők között, és felveszik a versenyt a parányi kolibrikkel.

Sárgafejű királyka

A sokoldalú csipkebogyó

A csipkebogyót termő vadrózsa nálunk is őshonos, ezt igen sokféle népies elnevezése is mutatja: közönséges vadrózsa, gyepűrózsa, csipkerózsa, hecsedli, hogy csak néhányat említsek. A csipkebogyó pedig a növény áltermése. (Azért áltermés, mert a valódi termésekkel ellentétben a kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része - vacok, kocsány, esetleg a virágtakaró - is részt vesz.)

Gesztenyefrász

Évszázados vadgesztenyesorok előbb senyvedését, a levelek idő előtti lehullását, később a fa lassú pusztulását okozzák a Magyarországon újonnan érkezettnek számító vadgesztenye-aknázómolyok (Cameraria ohridella). A fák leveleit vékonyító, korai lehullást okozó molykártevő vélhetően Észak-Amerikából érkezett Európába. Szerencse a bajban, hogy a molynak különleges az étvágya, és főként a fehérvirágú vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum) károsítja, ezért ajánlható, hogy helyette inkább a rokonait telepítsük, ha már e szép fákat szeretnénk környezetünkben látni. Ilyen a hússzínű vadgesztenye (Aesculus x carnea), az észak-amerikai kisebb termetű sárga vadgesztenye (Aesculus flava) és a még kisebb pirosló vadgesztenye (Aesculus pavia). A vörös (Aesculus pavia) és a közönséges vadgesztenyét Franciaországban keresztezték.

Japán mazsolafa

A múlt héten olvastam egy cikket arról, hogy kínai tudósok megtalálták a részegség természetes ellenszerét. A japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai fajtájának kivonatát a bölcs kínaiak már 500 éve használják a másnaposság gyógyítására. Most patkányokon végzett kísérletekkel igazolták, hogy a dihidro-myricetin (DHM) nevű összetevő a véralkoholszinttől függetlenül megakadályozza az agyra kifejtett bódító hatást, csökkenti a másnaposság tüneteit, sőt, idővel mérsékli az alkohol iránti vágyat is. A teljes cikk itt olvasható.

Régi népélet naptára

3. hét:

- január 17. (Antal): Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát.

- január 18. (Piroska): Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy.

- január 20. (Fábián): E napon indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.

A rutinos szobakertészeknek sem tilos a metszés. Persze sokan visszarettennek féltett növényük darabolásától. A metszés, ahogy a szemzés, növényszaporítás vagy éppen a permetezés nem ördöngösség, csupán néhány egyszerű alapszabályt szükséges elsajátítani ahhoz, hogy biztos kézzel nevelhessük növényeinket.

A bonszaj művelői mindent tudnak a metszésről

Ragadozó madaraink

"Ott egy sas!" - hangzik el bizonyára számtalanszor nap mint nap, ha egy ragadozó madár repül az út mellett. Persze madarunk büszke lehet kölcsönkapott titulusára - merthogy nagy valószínűséggel egerészölyvet sasoztunk le. Itt az idő, hogy egy kicsit rendet rakjunk ragadozó madaraink háza táján!

Egerészölyv

A mandula

A mandula (Prunus dulcis) Nyugat-Ázsiában honos, a rómaiak terjesztették el Európában, így nálunk is, és bár nem lettünk soha mandulatermesztő nagyhatalom, mégis szerves része lett a népi életnek és konyhaművészetünknek. Például az ismert népdalban is szerepel:

"Tisza partján mandulafa virágzik
A virágja vízbe hull és elázik
Teremjen a mandulafa mandulát, mandulát
Songorádon nevelik a szép leányt."

Bár itt meg kell jegyezni, hogy hazánk legfontosabb mandulatermő területei nem a Tisza partján találhatók, hanem inkább a védett, déli domboldalakon, ahol az éghajlat már-már mediterrán, például Baranya megyében.

A pomelo

A pomelo (Citrus maxima) déligyümölcs, a legnagyobb citrusféle: a nagyobb példányok 30 cm átmérőjűek és 8 kg-osak is lehetnek, bár itthon ennél jóval kisebbeket lehet kapni. Igaz, az átlag narancshoz vagy grépfrúthoz képest még ezek is óriásiak. Első látásra azt gondoltam, hogy valami túltápszerezett grépfrút, de kiderült, hogy teljesen külön fajta.

Régi népélet naptára

2. hét:

- január 13. (Veronika): Az év leghidegebb napja. (Ráadásul idén péntekre esik...)

A madáretetésről

Nyakunkon a tél. Bár még nem tombolnak a mínuszok, ebben az időszakban nagyon sok ember leli kedvét a madáretetésben. Erről, és ehhez kapcsolódóan az itatás és költőodú-készítés, -kihelyezés rejtelmeiről szólnék néhány szót.

Magam is évek óta etetem a madarakat, itatásra a télen is fagymentes kerti tó szolgál, a telken és a közeli erdőben pedig 40 odú várja a költésbe kezdő madarakat, így kellő tapasztalattal tudok a téma gyakorlatáról néhány gondolatot megosztani.
Ha valaki a neten kutakodik, vagy egy könyvben olvas a témáról, sok mindent megtudhat a madáretetésről. Pl. azt, hogy ősszel kell elkezdeni, és folyamatosan kell biztosítani a táplálékot, mert ha nem így teszünk, akkor az odaszokott madarak éhen pusztulnak. Sokfelé lehet kapni etetőket, olyanokat is, amelyek sajnos nem valók semmire. Akkor hát mi is az igazság, hogy járjunk el.

Egy felejtős "nemtudommi"

Fenyőből savanyú mulcs

Január 6-án, Vízkeresztkor a legtöbben kidobják a karácsonyfát. Mivel ez most péntekre esik, lehet, hogy nem pont holnap, de a pompázatos szobadísz néhány napon belül a szemétre kerül. Mi legyen vele?

Régi népélet naptára

1. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol.

Januarius.

...
12. A’ káposzta ezen időben megszokott fagyni: tehát azt őrizni, és minden héten kétszer felbontatván, a rothattat lehányatni, és a’ nyomódeszkát hideg vizzel megmosatni szükséges. Ha igen keserű, levit le kell szedni, és rá gyenge sós vizet kell tőlteni.
 
13. Az ugorkás tonnákat is körűl kell vizsgálni, és ha látja a’ Gazdasszony, hogy az Ugorka lágyúl: szürje le a’ levét, és mint először, tőltsön rá jó eczetet, kétannyi borral elegyítve lágymelegenn.
 
14. A’ zőldségpintzéketis szellőztetni, és tisztogatni kell ezen időben, ’s a’ rothadt leveleket kivált a’ magnak való plántákról tisztán lemetélni.
 
15. A’ Gyűmőlts, és Szőlő-etzet ha megérett, leszűretik fa edényekbe kifőzve, tőbb esztendeig eláll.
...
 
19. Mikor az idő hideg, nem annyira szokott ugyan a’ főzelék, és Liszt megromolni; mindazáltal a’ gondos Aszszony ezen Hóldnapban se mulatja el azokat megszitáltatni, vagy rostáltatni.
 
20. A’ füstre aggatott húst, és szalonnát, ha a’ füst azokat jól megfogja, le kell szedni, és hideg, szellős helyre felaggattatni.
...
 
23. A’ jó Gazdaszszonyok azt tartják, hogy a’ jó égő száraz fa, zsirzó helyett van a’ Konyhában; tehát a Gazdát, czirókálják, hogy a’jövő télre való fát most hordassa meg, és felvágatván, rakassa őlbe. Rendszerínt egy kályhára négy ől, és az ollyan Konyhára, a’ hol ebédet, és vatsorát főznek, minden héten Kenyeret sűtnek, és lugoznak, három Kályhát, vagy 12. ől fát szokás számlálni. Ez által a’ gondosság által a’ könnyebbségen kivűl, azt is nyeri a’ Gazdaszszony, hogy kevesebb fával beéri a’ szűkséget: mert a’ nyersböl mindenkor két annyit kel a’ tűzre rakni.
 
24. A’ Fársángnak a’ szorgalmatos Gazdaszszony örűlni szokott (noha a’ Cseléddel több baja van mint mászszor) mert ha Aprómarhát (Baromfiat) nevelt a’ mult nyáron, vajat gyűjtött, diót, mogyorót, megtakarított, ugorkát, Káposztát savanyított, tojást gyűjtött, ’s rozmarint plántált, most mindennap pénzt vásárol belőlök. Erre nézve egymást éri nála a’ hizó póka, Lúd, Rétze, Kappan, ’s a’ t. Ez takarékosság.
...
 
26. A’ Gyümöltsöskamarára, és Élésházra egyébkor is ugyan; de kivált illyenkor kettős gondja van a’ Gazdaszszonynak, hogy a’ beszorúlt levegő, vagy kemény megfagyás rothadást ne okozzon. A’ tisztogatás egy a’ legjobb szerek közzűl Hogy a’ Hagyma, ’s egyéb meg ne fagyjon, melegebb helyen kel tartani, míg az idő kemény.
...
 
29. Ha azt akarja a’ Gazdaszszony, hogy a’ tej, és tejfelből bizonyos haszna legyen, a’ tejes fazekakat legfellyebb minden héten egyszer kifőzesse, kiszáraztassa, és a’ tejet lágymeleg helyen tartsa, hogy felit felvesse.
 
30. Vagynak még ezeken kivűl több, és egy hónapban négyszeris előfordúló kőtelességei a’ Gazdaszszonynak, ugymint a’ szitáltatás, kenyér-sűtés, Sóőrletés, szappanozás, köpűlés, ’s tyúk ólak kitisztítása ’s a’ t. Ezekről se kell tehát megfelejtkezni.
...
 
33. Ha a’ Malmoknak jó vize van, köles, és árpakását, el nem kell felejteni egész esztendőre valót tsináltatni.
 
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820

Régi népélet naptára

1. hét:

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek