Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kommentelőnk, ahogy barátom édesanyja is, most kért tanácsot, miként hozhatja helyre csámpás hibiszkuszát. Ahogy nekik, úgy másoknak is gondot okozhat, mi legyen a felnyurgult, formátlanná vagy éppen túlságosan nagyra növő szobanövényekkel. A fásodó szárúakat nyugodtan lehet metszeni, de a lágyszárúaknál is van számos olyan trükk, amelyekkel anélkül tarthatók kordában, hogy bajt okoznánk nekik.

A hattyút elvileg mindenki ismeri, hiszen, ha máshol nem, nagyobb tavaink (Balaton) mentén láttunk már ilyen madarat, a Dunán pedig a téli időszakban sokan etetik őket.

Tudta? Magyarországon 3 hattyúfaj fordul elő

A köznyelvben hattyúként emlegetett madár a bütykös hattyú (Cygnus olor). Csőre piros, a tövénél fekete (az öreg madaraknak bütykük van, amely a hímeknek nagyobb). A fiatalok barnák, 3 év alatt világosodnak ki. Eurázsiai elterjedésű faj, nálunk is fészkel, de egyes nyugat-európai országokban különösen nagy számban él. Kedvelt díszmadár.

A következő hónapokban több száz milliárd forint értékben jelennek meg a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklus pályázatai, melyek keretösszege idén biztosan meghaladja az ezermilliárdot. Hogyan lehet pályázni az agrártámogatásokra, és mivel érdemes már most előkészülni, hogy sikeres is legyen a pályázat? - Erről és sok más hasznos témáról fog szólni március 25-én és 26-án a Gazdag Gazda Webkonferencia, a Magro.hu szervezésében.

Az előadás témáiból:

- Fiatal gazda program: 2014-2020, kinek? hogyan? mikor? mennyit… Fiatal gazda pályázat 2015-től újra!

- Milyen pályázatok várhatók még és mit kell tudni róluk? Érintett területek: vízgazdálkodás, állattenyésztés, kertészet, gabonatárolás és szárítók korszerűsítése, kockázat-megelőző beruházások, élelmiszerfeldolgozók, borászat támogatása.

- Felkészülés: nagy a verseny a támogatási pénzekért. Aki előre készül, nem fog lemaradni a pályázatokról. De hogyan tudunk előre felkészülni, hogy tervünk a szakmai átgondoltságról árulkodjon, és biztosan sikeres legyen?

- Amiről általában nem beszél senki: avagy, mi jön a pozitív pályázati döntés után, mit kell tennünk, hogy jó ütemben jussunk hozzá a pénzünkhöz?

A közelgő agrártámogatások mellett a konferencia másik kiemelt témája egy forradalmian új agrárbiztosítási rendszer lesz, aminek a használatával több pénz marad az agrárium résztvevőinek zsebében. Az új rendszert Magyarországon először ezen a konferencián mutatják be.

A webkonferencia a mezőgazdaságban még újdonságnak számít, lényege, hogy a résztvevők csupán internet segítségével, saját otthonukból, irodájukból kaphatnak első kézből információkat. Előnye, hogy időt és utazási költséget spórolhatunk meg, és gyakorlatilag országhatárok nélkül bárki hozzájuthat a hasznos információhoz.

A jelentkezés már elindult, a KORÁN KELŐK ráadásul KEDVEZMÉNYT és értékes ajándékokat kapnak! További információ az esemény weboldalán: http://www.magro.hu/webkonferencia

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

9. hét:

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak.

A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Más íze van a sarki boltban és a piacon vásárolt friss zöldségnek, aki viszont kóstolta már a saját zöldséget, gyümölcsöt, legyen az görbe, göthös, megtapasztalhatta a különbséget. Ezek többnyire is mások, mint a bolti egyentermék, de a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi is elég. Aki ilyesmire adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások - rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók - is kedvelik, hogy a gombákról, baktériumokról ne is beszéljünk.

Az Állatpark legifjabb lakója az 1 hetes szitatunga (Tragelaphus spekei), aki születése után néhány pillanat alatt lábra is állt. Természetes élőhelyén, Közép-Afrika mocsaras területein, számtalan ragadozó leselkedik rá, ezért már születése pillanatától résen kell lennie.

Harctéri virágoskert

"Ültetni bármibe lehet!" - szól az újrahasznosítás híveinek alaptétele, amellyel jómagunk is egyetértünk, még ha a növények nem is mindig díjazzák az ötletet. Az azonban gyakorlott "semmitnemdobunkki"-érzelműeket is meglephet, amit egy palesztin asszony tett: használt könnygázgránátokat varázsolt virágcserepekké.

Ismét olcsóbb lett a kukorica, enyhén drágult a búza

Az ellentétesen mozgó két fő gabonaféle árváltozásának hatása kioltotta egymást, így a 7. héten nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9098 ponton állt. A kukorica ára ismét enyhén csökkent, de búza drágult. Csökkent továbbá az árpa ára is. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Érdekes héten van túl a kukorica. A Magro.hu piactér fizikai piacán - stagnáló forgalom mellett- a 6 héten is folytatódott az ár lassú lejtmenete. Az átlagérték már 43 ezer forint alá csökkent. Nem volt azonban ilyen tiszta a kép a hazai határidős piacon. Míg a közelebbi lejáratokra (március-május) 0,5-1 százalékot drágult a kukorica, júliusra és novemberre ugyanennyivel csökkent. Ezzel együtt az első félévben inkább a 40 ezer, a második félévben 42 ezer forint körül szóródhatnak majd az árak. A világ jegyzett árutőzsdéin mintegy 1 százalékot erősödött a kukorica ára. Érdekesség, hogy a CBOT/CME és a BÉT az utóbbi 3 héten szinte teljesen együtt mozog. Aktuálisan 62 ezer tonna kukorica vár eladásra és 6 ezer tonnára van kereslet a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

4. hét

5. hét

6. hét

7. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 857

43 691

43 333

42 930

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 521

4 923

2 341

2 250

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Ettől a naptól már mindenki nagyon várja az enyhülést, ami az előrejelzések szerint a héten mindenképpen jellemző lesz.

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nem tisztünk meg- vagy elítélni a Valentin-nap létjogosultságát, de az biztos, hogy - amint már egy korábbi posztunkban írtuk - Szent Bálintot anno a jó szándék vezette, amikor összeadta a szerelmeseket. Arról szegény nem tehet, hogy kivégzésének napja a konzumvilág fontos eseményévé vált, és a szerelmeseknek sem kell szégyenkezniük, ha megtartják ezen ünnepet. Az nagyobb baj, ha egy évben csak egyszer, február 14-én…

Vetőmagok csatasorban

A reggeli madárcsicsergés, a hosszabbodó nappalok, a kibújt hóvirágok és krókuszok egyre türelmetlenebbé teszik a jó kertészt. Pedig érdemes még egy kicsit visszafogni magunkat a vetést illetően, viszont a hasznos időtöltés jegyében átnézhetjük, kiegészíthetjük vetőmagkészletünket.

Kora tavaszi tőosztás

Ember, állat és persze a növény is február közepén már érzékeli, hogy a világos égbolton másként süt a nap, mint a legsötétebb téli hónapokban. Legalább másfél órával tovább van világos, mint az év végi napokon. Március harmadik hetében a tavaszi napéjegyenlőség újabb fordulópont lesz, ekkortól már tovább lesz világos, mint sötét.

A dúsan virágzó harangvirágbokorhoz időnként hozzá kell nyúlni

Február 10. hagyományosan az oltóágak szedésének napja, amelyeket a gazdák aztán Gyümölcsoltó Boldogasszonykor (március 25.) használnak fel. Most elég enyhe is az idő a feladathoz, de aki nem akar oltóvesszőt szedni, annak is érdemes körülnézni a kertben, hogy felmérje az utóbbi napok cudar szeles, havas időjárásának kártételét. Az esetleg letört ágakat, gallyakat nem kell feltétlenül a komposztba aprítani vagy eltüzelni; kis kreativitással otthonunk díszei is lehetnek. Ehhez gyűjtöttünk most néhány egyszerűen megvalósítható ötletet, addig is, amíg tényleg beindul a kerti szezon.

Olcsóbb lett a kukorica, nem változott a búza ára

A stabilizálódni látszó gabonaárak miatt a 6. héten sem változott érdemben a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9220 ponton állt. A kukorica ára ugyan enyhén csökkent, de a többi gabonafélénél nem láthattunk változást. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Lassan lefelé csordogál a kukorica ára a Magro.hu piactéren. A 3-5. héten még nem volt egyértelműen beazonosítható a trend, de a 6. hét újabb kismértékű, 1 százalékot megközelítő csökkenést hozott. Ez azt eredményezte, hogy átlagosan 43.333 forintba került egy tonna kukorica. Összességében nem jelentős az egy nap alatt bekövetkező negatív árváltozás, hiszen a másfél százalékot sem éri el, de mégis az elmúlt 4 hétben egy irányba mutat. A hazai határidős piacon nem láthattunk érdemi változást: a márciusi lejáratú kukorica továbbra is 40.210 forint, a májusi 40.500, a távoli júliusi és novemberi pedig 42.500 forint. Így úgy tűnik, nincs mire várniuk a magyar gazdáknak. Akinek van raktáron, érdemes már most piacra lépni a terménnyel és legalább a tárolási költségeken spórolni. És persze figyelni az aktuális árakat. Ha változik a piac, azt a továbbiakban is azonnal jelezzük. Párizsban (Euronext/MATIF) és Chicagóban (CBOT/CME) enyhén (1-1 százalékkal) emelkedett a kukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. Itt a kőolaj árának növekedése mozgatta meg a piacot. Pillanatnyilag 61 ezer tonna kukoricát adnának és 6 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

3. hét

4. hét

5. hét

6. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 866

43 857

43 691

43 333

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 149

4 521

4 923

2 341

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 10. (Skolasztika, Elvira): Az oltóágak szedésének napja.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok úgy tartották, a kígyók ilyenkor bújnak elő odúikból. Tavaszkezdő nap, ezért ilyenkor a hegyekben nagy tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonoszt (és a kígyókat).

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Lássuk, kikel-e?!

A növények csodákra képesek, ha az utódlásról van szó. A kókuszdió képes a Csendes-óceán hullámain Afrikából áthintázni a dél-amerikai partokig és az ottani homokfövenyen gyökeret ereszteni, vagyis - a sós vizes utazás viszontagságairól nem is beszélve - sokáig megőrzi csírázóképességét. Mindennapos terméseink (magok) is csodákra képesek, ha megismerjük belső életüket. Számos jellegzetes, egyedi tulajdonságuk mellett, az egyik, talán a legfontosabb, a csírázóképesség időbeli behatárolása. Ami annyit tesz, hogy meddig érdemes a magot elvetni, hogy ki is hajtson, termést, vagy virágot hozzon.

Már lehet szavazni az Európai Év Fája verseny döntős fáira, amelyek között Magyarországot a 2014-es hazai verseny győztese, a tatai Öreg-tó partján álló 232 éves platánfa képviseli. A jelöltek között vadgesztenye, platán, fenyő, tölgy, olajfa, libanoni cédrus és eperfa egyaránt megtalálható, ki-ki a maga egyedi történetével, amelyek itt olvashatók.

A magyar jelölt: a tatai Öreg platán

Enyhén dráguló búza, stagnáló kukorica

A csekély árváltozások miatt az 5. héten sem változott jelentősen a Magro Gabonaindex (MGX) értéke. A mutató hétfőn reggel 9606 ponton állt. Bár a búza valamelyest drágult, a többi gabonaféle ára stagnált vagy enyhén csökkent. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is nagyon stabilan alakul a kukorica prompt ára, mivel az az 5. héten sem változott érdemben a Magro.hu piactéren. A múlt héten a termény átlagosan 43.691 forintba került tonnánként. Most már egy jó hónapja tapasztalhatjuk ezt a tendenciát. A magyar határidős piacon ugyanakkor jelentős mértékű, 4 százalékos csökkenést láthattunk: 42.100 forintról 40.500 forintra változott a márciusi lejáratú kukorica elszámolási ára. Ehhez hasonlóan csökkent a májusi és júliusi lejáratú elszámoló ár is. A változás oka a KSH friss, immár hivatalos jelentése a rekordmennyiségű össztermésről. Mint ismert, a statisztikai intézet 9,2 millióban állapította meg a tavalyi össztermés mennyiségét. A világ vezető árutőzsdéin (CBOT/CME) inkább egy stabil, enyhén csökkenő ármozgás volt megfigyelhető. Chicagóban -1 százalék volt a változás. Pillanatnyilag 34 ezer tonna kukoricát adnának és 11 ezer tonnát vennének a Magro piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2014. dec.

2015. jan.

2015.

2. hét

3. hét

4. hét

5. hét

Átlagár (Ft/t)

40 112

43 373

43 567

43 866

43 857

43 691

Kötési mennyiség (t)

12 850

18 970

4 200

4 149

4 521

4 923

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ha süt a nap, és a medve vagy a borz meglátja az árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz. Ebből a tapasztalatból ered az e nappal kapcsolatos mondás: "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap." Vagy egy másik: „Ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket (takarmánymaradék) is vedd elő”, azaz még fagyos, hideg idő várható.

Ha hideg van, és még havazik is, akkor nemsokára tavasz lesz: "Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél."

A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle - vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

A balázsolás harmadik változata pedig az volt, amikor jelmezbe öltözött diákok jártak házról házra védőszentjük napján, hogy további tanulókat toborozzanak, és egyúttal adományokat gyűjtsenek maguknak és - jövedelem-kiegészítésül - tanítóiknak.

Szeged környékén és Baranyában madárűző napnak tartották: a szőlő négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés, hogy ha e napon esik, a nyár elején elveri a jég a termést.

- február 5. (Ágota): "Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja." - vagyis, ha Ágota napján fagyos az idő, Dorottyára megenyhül. A Jászságban úgy tartották, e napon lehet a elűzni a férgeket, ezért körülsöpörték a házat és az ólakat.

- február 6. (Dorottya): Az Ágota-napi mondás Dorottya-napra is érvényes: "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." És mindez fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog." Egyes vidékeken úgy tartották, ha a Dorottya napján mosott ruha megszárad a kerítésen, hamarosan itt a tavasz.

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek