Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A párizsi Jardin des Plantes-ben járva a növénykedvelők valóságos csodára lelnek. A vácrátóti kert sem szégyenkezhet a rendszertani bemutatója miatt, de az 1635 óta működő párizsi mindenképpen komolyabb. A francia tudathoz képest tulajdonképpen szerényen sorakoztatják fel e példátlan belvárosi kertben egykori világbirodalmuk flóráját, úgy, hogy egyszerre nyújtanak segédanyagot a rendszertani, alaktani dolgok iránt érdeklődő kertbarátoknak és diákoknak. Az állatkertet, több múzeumot és többszintes pálmaházat is kínáló látványosság - akit érdekel az ilyesmi - egész napos program is lehet.

Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy -ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 29. (Flóra): Flóra a római mitológiában a virágok és a virágzás, legfőképp a gabonavirágzás istennője.

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

A kukoricaföldről gyerekkori bújócskák, a levelektől sok vágás arcon, kézen, lábon, meg gimnazista koromból egy rémes címerezés jut eszembe. Ez utóbbi olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy azóta sem kívánkoztam kukoricatábla közelébe.

Pedig van egy hely az országban, Kiszombor, ahol a helyiek minden évben útvesztőt vágnak a kukoricásba, amiből térkép segítségével juthat ki az arra vállalkozó. A lakók kezdetben csak saját maguk szórakoztatására készítettek ötletszerűen labirintust, de 2009 óta már az a koncepció, hogy az alakzat valamilyen módon kapcsolódjon Kiszomborhoz és környékéhez.

2009 a bölény éve lett, amely Kiszombor címerében is megtalálható

Nyár, kert, gyerek(ek)

Azt gondolhatnánk, könnyű annak, akinek kertje van, vagy legalább a nagyszülők laknak kertes házban, és el is vállalják az unoká(ka)t a nyári szünetre. Akkor megúszhatjuk a drága táborokat, ráadásul a csemete a jó levegőn tölti a vakációt. Pedig nem olyan egyértelmű dolog ez, mert ha nem tesszük vonzóvá a kinti tartózkodást, akkor a legtöbb gyerek a tévé vagy a számítógép előtt tölt el 2,5 hónapot, akár városban, akár falun, kertes házban vagy lakásban él. Lehet, legyen ez másképp!

Egy ilyen fészeknek egy gyerek se tud ellenállni

Összeszedtünk néhány ötletet, amelyeket könnyen megvalósíthatunk a gyerekekkel együtt is, sőt nagyobbak akár egyedül is összerakhatják a "játékokat".

Valamelyik kertészeti kiállításon már láttam lila krumplit, de boltban sokáig nem találkoztam vele. Tavaly aztán anyuéknál lehetett kapni a helyi zöldségesnél, persze méregdrágán, így aztán a kutya sem vette. Egy idő után drasztikusan leárazták, hogy mégse rohadjon már rájuk az egész, így normális áron lehetett hozzájutni. Anyu vett is pár darabot kíváncsiságból.

A szalmabála sokrétű felhasználása egyre népszerűbb az utóbbi időkben: a szalmabálaházak előnyeiről rengeteget lehet olvasni (pl. itt), a kényelmes kertészek körében pedig nagyon népszerű a magaságy helyett szalmabálákba ültetni: se hajoldozás, se gazolás, csak a bő termés!

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Nyaralunk!

Kedves Mindenki!

Holnaptól 9 napig végre eldobunk kapát, kaszát, se számítógép, se internet, csak napsütés, olvasás, szép helyek és emberek.

Azért ne csüggedjen senki, itt a blogon minden megy tovább, friss posztokat olvashattok, a Facebookon pedig a régebbi cikkekből csemegézhettek.

Hamarosan visszajövünk, addig is mindenkinek jó munkát vagy pihenést!

Judit, a szerk.

A vörös vari (Varecia rubra)a a Madagaszkár szigetén őshonos legnagyobb termetű makifaj. A különleges fajnevet a bennszülöttektől kapták: napimádó szent állatnak, Vari candanas-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Csodavárnak Csodakertje

Ezt a hetet egy remek japán kezdeményezés bemutatásával kezdtük, legyen hát a végére is egy hasonlóan egyedülálló történet, amihez elég Nyíregyházáig menni.

Nyíregyházán van egy különleges játszóház, a Csodavár, amelyet a Down Egyesület hozott létre 2011-ben, hogy legyen egy hely a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésére, oktatására és integrációjára, valamint az őket nevelő családok teljes körű támogatására, elsősorban a gyermekek korai életszakaszában, mivel ekkor érhetőek el a legjelentősebb eredmények. A választás azért esett az ország egyik leghátrányosabb helyzetű megyeszékhelyére, mert az egyesület felmérései szerint ebben a régióban a fogyatékkal élő gyermekek kevesebb mint 5%-a kapta meg a szükséges korai fejlesztést, illetve aki mégis, annak az ország távoli pontjaira, elsősorban Budapestre kellett utazni érte.

Zacskót a kaktuszra!

Az a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) jár a legjobban, amelyről nyárra megfeledkezik a gazdája. A legideálisabb az lenne, ha a kertben egy nagyobb fa lombkoronájába akasztva vészelné át a nyári időszakot, de jobb híján, egy árnyékos szeglet is megfelel, hogy erőt gyűjthessen. A pihenőre állított karácsonyi kaktuszra érdemes rápillantani, mert a növény szártagjai elszíneződnek, ami jelzi, növelni lehet az öntözést, mert megindult a növekedési szakasz.

Az ilyen növényeket árnyékosabb helyre kell állítani. Ilyentájt át lehet ültetni rostos tőzeg és kaktuszföld keverékébe. A nyári növekedési időszakban rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.

A felfuvalkodott tök

A patisszon (Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb.) - vagy püspökkalap, esetleg ujjas- vagy csillagtök - nekem egy igazi botanikai talány. A teremtéstörténetét valahogy úgy képzelem, hogy a Jóisten (vagy a természet, vagy akármi is legyen az) éppen a tökféléknél tartott, de az uborka, a főzőtök és a cukkini után már valami virágra vágyott, csak a kezében még nagyon benne voltak a fent említett zöldségfélék tulajdonságai. Különben mi értelme volna egy ízre ugyanolyan jellegtelen dolgot alkotni, mint a spárgatök, ráadásul mindezt megpucolhatatlan formában?!

A vándorló fűszerember

A fűszer- és gyógynövényeket évezredek óta használják gyógyításra, sokan mégis inkább rögtön a patikába mennek kényelmességből vagy tudatlanságból. Pedig a legtöbb gyógynövény a mai napig megtalálható a természetben, csak érte kell menni, meg persze fel kell ismerni. Ebben Magyarországon nagy segítséget nyújt a "bükki füvesember", Szabó György, aki túrák és előadások során adja át tudását az érdeklődőknek, gyógyteái között mindenféle nyavalyára van megoldás.

Már az olcsó új búza van a piacon, jelentősen csökkent a kukorica ára

Jelentősen csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 28. héten. A viszonylag magas árú óbúza elfogyott erre a hétre, a kukorica átlagára pedig szintén esett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 28. héten már teljes egészében csak az új búza kereskedése folyt a Magro.hu piactéren. Óbúzára már egyáltalán nem történt kötés, így annak magas ára nem húzta felfelé az átlagot. A hét nagy áresése tehát gyakorlatilag az ó- és új búza súlyának átstrukturálódása miatt történt. Ennek eredményeként alakult ki a 45 089 forintos átlagár. Volt néhány esős nap a héten, ami egyrészt lassította a betakarítást, másrészt némileg rontotta a még lábon álló búza minőségét. Ennek ellenére a határidős árak azt sugallják, hogy augusztusban már 46 ezer felett folyhat a kereskedés. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 12 ezer tonnát keresnek a piactéren.

Jelentősen, 7 százalékot csökkent a kukorica ára a 28. héten, így átlagosan 46 127 forinton kereskedtek vele. Az új búza megkezdődő betárolása miatt a termelők egy része az értékesítés mellett döntött, akár némiképp nyomott áron is. A másik ok, ami lefelé vitte az árat pedig az, hogy egyre több felvásárlási ár lát napvilágot az új kukoricára. Mivel ezek épp hogy meghaladják a 40 ezret, sok potenciális eladó gondolkodóba esett. Egyébként továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

- július 20. (Illés): E napon munkatilalom volt, mert attól féltek, hogy a mezőn dolgozókba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög". A hiedelem szerint az Illés-napi eső miatt lyukas lesz a dió és a mogyoró.

A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávolítandó hajtást növelnie, és kevesebb zöldhulladék keletkezik. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a vékonyabb hajtásokat könnyebb vágni.

A nyári orgonát a szezonban többször is érdemes visszavágni, hogy teltebb legyen

Hol legyen a kerti tó?

Mert az nem kérdés, hogy legyen, hiszen egy természetes hatású kerthez mindenképpen hozzátartozik. Éppen ezért nagy divat is, de nem árt, ha a telepítés előtt utánajárunk a dolgoknak.

Kertépítő szakemberek tapasztalata szerint a legtöbb hiba abból ered, hogy sokan - akárcsak a gyógyszerszedésnél - a szomszédoktól kérnek tanácsot. Pedig már gazdag szakirodalom áll rendelkezésre, ha valaki mindenképpen maga szeretné megépíteni a tavat. Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása, ami nem mindig egyszerű feladat, főleg a kisebb kertekben.

Drágult az új búza, de enyhén csökkent a kukorica ára

2 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 27. héten és az elemzés írásakor (2014. 07. 07.) 10064, 96 ponton állt. Az ótermények ára csökkent, az új búza viszont drágulni kezdett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már tart a búza betakarítása, de még nem kezdődött el mindenhol az országban. Az ó- és új termény ára ellentétes pályán mozog. Az óbúza ára csökken és a minőségtől függően 48-55 ezer forintos áron adják-veszik, míg az újbúza ára emelkedik, és jobban szóródik. A takarmánybúzáért régiótól függően 38-42 ezer az étkezésiért 40-46 ezer forintot fizetnek tonnánként a Magro.hu piactéren. A határidős piacon szintén emelkedő trend figyelhető meg, így az árak tovább növekedhetnek a fizikai piacokon is a nyár folyamán és kora ősszel. A világpiacon egyébként a 27. héten esett a búza ára. Így volt ez Chicagóban és Párizsban is. Jelenleg összesen 1000 tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 20 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A kukorica ára lassan lefelé csordogál. A 27. héten már csak átlagosan 49 584 forintot fizettek egy tonna terményért. Ez a tendencia volt megfigyelhető a világ irányadó árutőzsdéin is. Mivel azonban a júliusi szállítású búza ára a jelenleginél magasabb a hazai határidős piacon, így a következő hetekben egy lassú emelkedés jöhet. Továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt adnának el és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Nem most készült ugyan, de nem tudunk róla, hogy 2009 óta megdőlt volna a rekord. Akkor a londoni Hotel Indigo megnyitására álmodták meg és készítették el az óriási függőkosarat.

A 6 x 3 méteres, negyed tonnás kosárba több mint 100 különböző fajta növény, virág került, köztük orchidea, rózsa, borostyán, margaréták, gerbera, páfrányok, tűlevelűek és moha.

Levelet kaptunk: "Kedves Kapanyél! Cserépben tartok néhány fűszernövényt, és azt a gondom, hogy valamit talán rosszul csinálok, mert nagyon hamar elfogynak. Pedig mindig csak a legnagyobb leveleket csipegetem le, mégsem bokrosodik a bazsalikom, a menta."

Nos, a kedves Olvasó tényleg beleesett abba a hibába, amit kezdő fűszerkertészek gyakran elkövetnek. A bazsalikomnál maradva: amikor végre növekedésnek indul a növény, sokan örömükben csak a legnagyobb leveleket szedik le, majd várják, hogy a kisebbek is megnőjenek. Eszükbe sem jut a szárakat visszavágni, pedig éppen ezzel lehetne elérni, hogy dúsan bokrosodó fűszernövényük legyen.

Az ingatlanbérlés vitatott része a kert. Az a bérlő, akit nem érdekel a zöldekkel bíbelődés, elviseli a szörnyű állapotokat is. Így érdekes biológiai kísérletnek lehetnek szemtanúi a szomszédok, hiszen szemük előtt vadul vissza a kert; láthatják, miként lepik el hamar az özönnövények, hogyan válik a gondozott gyepből előbb rétszerű gazgyűjtemény, majd ezek az életerős növények hogyan szorítják ki a kultúrzöldeket. Jellemző az is, hogy a gondozatlanság áldozatokat szed. Cserjék vadulhatnak el, pusztulhatnak ki, vagy a tudatlanság miatt nemesként gondoznak terjengő lucernát, vaddohányt, vadszőlőt. Az ilyen eset kárt okoz a tulajdonosnak, kellemetlen a szomszédoknak, mert a szél hordja a gyommagvakat, a csalitos háborítatlan búvóhelyet nyújt a kártevőknek, kullancsoknak. Ilyesfajta látványért általában nem kell messze menni.

Ahogy a szomszéd bérlő a kertészkedést elképzeli: fű(gaz)nyírás kéthavonta, tudatlanságból meghagyott, később mindent elfoglaló pillangósfoltokkal

A Budapest Park új programsorozatot indított azzal a szándékkal, hogy egy új, szélesebb közönség felé nyisson. Színes, izgalmas, kreatív gyermekfoglalkozásokkal, a szülőket is bevonva szeretnénk érdekes és aktív pihenést biztosítani a családosok számára.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek