Az idei tavaszi és nyári időjárás nagyon kedvezett a fűszernövényeknek, a legtöbb őrült burjánzásba kezdett. Aki nem csak virágcserepekben vagy –ládákban tart bazsalikomot, oreganót, kakukkfüvet, lestyánt és társaikat, hanem egész fűszerkertje van, már egy ideje folyamatosan szüretelhet. Most gondoskodhatunk a téli tartalékokról, pl. úgy, hogy a levágott hajtásokat szellős, meleg helyen megszárítjuk. Szárító alkalmatosságokat készen is kaphatunk, de bármelyik elkészíthető otthon is. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral, hogy mindenki kiválaszthassa a leginkább megfelelőt.

Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy örökölt egy ilyen remek fűszerszárítót (ld. fent), össze is üthet valami hasonlót lécekből, szúnyoghálóból vagy valamilyen szellős textíliából.

Néhány régi képkeret is megteszi, akár a kertben egy fára fellógatva is szépen száradnak rajta a fűszernövények.

Drótból az alábbi készen kapható szárítót sem nehéz összerakni, és már lóghatnak is rajta a csokorba kötött fűszerek, virágok.

A svéd áruházlánc játéktartónak árul hasonló "hurkákat", de szellős anyagból varrni is lehet ilyesmit.

Végül jöjjenek a legegyszerűbb módszerek: egy régi létra, vagy egy kifeszített madzag is bőven megfelel a célnak. Ha a kis csokrokra papírzacskót húzunk, megvédjük a napsugaraktól, így aromásabb marad a szárított fűszerünk.

Forrásokért katt a képekre.

A fűszernövények tartósításáról bővebben olvashattok egy korábbi posztunkban itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!